Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζεμπίλης: Οι μελισσοκόμοι της Β. Εύβοιας χρειάζονται μόνιμα μέτρα στήριξης

Με Ερώτησή του προς τους εμπλεκόμενους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει μόνιμα μέτρα στήριξης για τους μελισσοκόμους της Βόρειας Εύβοιας. Συγκεκριμένα, με την αρ.πρωτ.:399/18.10.2021 Ερώτησή του, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρει ότι πρέπει να υλοποιηθούν τα παρακάτω προκειμένου η μελισσοκομία στη Βόρεια Εύβοια να καταστεί βιώσιμη:  

«Το πευκοδάσος της Βόρειας Εύβοιας αποτελούσε τον βοσκότοπο για εκατοντάδες χιλιάδες «γηγενείς» μέλισσες, καθώς και προορισμό αρκετών μελισσών που συνήθιζαν να μεταναστεύουν στην περιοχή για την εκτροφή τους και κατ’ επέκταση για την παραγωγή μελιού. Στο συγκεκριμένο πευκοδάσος -το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καταστράφηκε τον Αύγουστο του 2021 με την μεγάλη πυρκαγιά- παραγόταν το 40% της εγχώριας ετήσιας παραγωγής πευκόμελου.    

Βάσει πρόσφατων εκτιμήσεων, τα μελίσσια που χάθηκαν λόγω των πυρκαγιών είναι περίπου 10.000, αριθμός που αναλογεί σε απώλεια περίπου 10.000 τόνων πευκόμελου το χρόνο. Η Ομοσπονδία των Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, εκτιμά μάλιστα ότι εφέτος οι απώλειες που θα έχουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα παρατηρηθούν σημαντικές ελλείψεις ελληνικού μελιού στην αγορά.  

Συνεπώς, η καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια δεν θα έχει μόνο τοπικές επιπτώσεις, αλλά θα βλάψει συνολικά τον κλάδο της μελισσοκομίας. Στην Ελλάδα, οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο (55-60%), ενώ από το θυμάρι προέρχεται το 15% και από το έλατο το 5-10%. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μέχρι και πριν την πυρκαγιά, οι μελισσοκόμοι από την νότια και κεντρική Ελλάδα μετέφεραν περίπου 500.000 κυψέλες σε ετήσια βάση στο πευκοδάσος της Βόρειας Εύβοιας.  

Η στήριξη, λοιπόν, των μελισσοκόμων της Βόρειας Εύβοιας συνεπάγεται συνολική στήριξη του κλάδου σε εθνικό επίπεδο. Η μελισσοκομία, άλλωστε, στη φύση εξασφαλίζει τη μεγάλη ποικιλομορφία των ειδών που καθιστά το οικοσύστημα σταθερό, ενώ στη γεωργία συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή των προϊόντων.  

Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της περιοχής και της στήριξης της μελισσοκομίας, έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση σειρά μέτρων, αρκετά εκ των οποίων είναι προς την σωστή κατεύθυνση, απομένει όμως να εφαρμοστούν στην πράξη, ενώ άλλα θα πρέπει να ενισχυθούν και να επεκταθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της από 13/10/2021 απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ιστιαίας η «Κυψέλη», το σημαντικότερο έλλειμμα εντοπίζεται στο ό,τι απουσιάζουν έκτακτα και μόνιμα μέτρα στήριξης για την μελισσοκομία από την δέσμη των 13 μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ιστιαίας ζητάει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω προκειμένου η μελισσοκομία στη Βόρεια Εύβοια να καταστεί βιώσιμη:  

  • Οι δύο περιοχές να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς των νησιών και βάσει αυτού να λαμβάνει ο μελισσοκόμος για κάθε δηλωμένο μελίσσι 12 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό να ισχύσει για όσα χρόνια χρειαστεί προκειμένου το περιβάλλον να ανακάμψει και η μελισσοκομία να γίνει βιώσιμη και εάν απαιτηθεί να καλυφθεί από εθνικούς πόρους.
  • Δεδομένου ότι την εφετινή χρονιά η απώλεια εισοδήματος είναι σχεδόν καθολική, να λάβουν όλοι έκτακτη οικονομική ενίσχυση και τη βοήθεια των 3,37 Ευρώ ανά κυψέλη λόγω κορωνοϊού.  
  • Στην ειδική πρόβλεψη για την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας (δράση 3.2), που αφορά τους πληττόμενους νομάδες-μελισσοκόμους, θα επιτραπεί η ένταξη στην εν λόγω δράση των μελισσοκόμων με τουλάχιστον 30 κατεχόμενες/ασφαλισμένες κυψέλες, ενώ θα ληφθεί μέριμνα ειδικά για τους μελισσοκόμους των πυρόπληκτων περιοχών ως προς το ύψος της ενίσχυσης. Σε αυτό το μέτρο, βέβαια, πρέπει να συμπεριληφθούν και οι μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι, να μην απαιτείται εισόδημα 5000 Ευρώ και για τους δύο πυρόπληκτους δήμους να διπλασιαστεί το ύψος της ενίσχυσης.  
  • Επιδότηση στοχευμένων ακτοπλοϊκών μετακινήσεων για τη νομαδική μελισσοκομία, τόσο για μελισσοκόμους που έχουν την έδρα τους εντός των πυρόπληκτων περιοχών, όσο και για εκείνους που έχουν την έδρα τους εκτός των πυρόπληκτων περιοχών, αλλά δραστηριοποιούνταν εντός.  
  • Η παροχή μελισσοτροφής για τη χειμερινή περίοδο κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες η παραγωγή δεν μπορεί να συντηρηθεί. Τα μελίσσια είναι ζωντανοί οργανισμοί και χρειάζονται τροφή.
  • Η φύτευση μελισσοκομικών φυτών διαδοχικής ανθοφορίας, κατά την   αποκατάσταση του δάσους στις πυρόπληκτες περιοχές, που ανακοινώθηκε από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, θα περιλαμβάνει μελισσοκομικούς θάμνους και δένδρα που προϋπήρχαν στις καμένες περιοχές και δεν μπορούν να αναβλαστήσουν μόνα τους. Το φυσικό περιβάλλον, βέβαια, καλό είναι να αφεθεί να ανακάμψει μόνο του. Σε περιπτώσεις όμως που χρειάζονται παρεμβάσεις, καλό θα ήταν να φυτευτούν μελισσοκομικά φυτά που δεν καίγονται εύκολα και θα υποδειχθούν από τους μελισσοκόμους και τα δασαρχεία της περιοχής.    
  • Οι δασικοί δρόμοι πρέπει να καταστούν πλήρως προσβάσιμοι για τους μελισσοκόμους, οι οποίοι -μετά από υπόδειξη από τα δασαρχεία και με σχετική γνωστοποίηση- θα μπορούν να αξιοποιήσουν για την εγκατάσταση των μελισσιών τους συγκεκριμένα σημεία που θα τους υποδειχθούν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με την έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα υποχρεώνει τα δασαρχεία στους δρόμους που θα ανοίξουν μέσα στα δάση για πυρόσβεση να δημιουργούν παράδρομους που να οδηγούν σε εκτάσεις από 300 τ.μ. έως 1000 τ.μ. (ασκεπείς ή με δέντρα) και στις οποίες μετά τον καθαρισμό από τη χαμηλή βλάστηση να μπορούν οι μελισσοκόμοι να τοποθετήσουν τα μελίσσια τους.    

  

Βάσει των ανωτέρω, ερωτούνται οι κύριοι Υπουργοί:  

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ένταξη των δύο πυρόπληκτων δήμων στο ειδικό καθεστώς των νησιών, που προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των μελισσοκόμων με 12 ευρώ ανά κυψέλη;  
  • Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αναπλήρωση του εισοδήματος των μελισσοκόμων που έχασαν τις κυψέλες τους και γενικά για την στήριξη του κλάδου της μελισσοκομίας στις πυρόπληκτες περιοχές, έως ότου αυτή καταστεί βιώσιμη; Εάν στην κατεύθυνση αυτή δοθεί, όπως εύλογα και δίκαια προτείνεται, σε όλους τους μελισσοκόμους της περιοχής έκτακτη ενίσχυση 3,37 ευρώ ανά κυψέλη λόγω κορωνοϊού;  
  • Εάν, στο πλαίσιο της ειδικής πρόβλεψης για την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας (δράση 3.2), υπάρξει μέριμνα για τις πυρόπληκτες περιοχές, ώστε: α. να διπλασιαστεί το ύψος της ενίσχυσης β. να επεκταθεί και στους μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους και γ. να μην απαιτείται εισόδημα 5.000 ευρώ;  
  • Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η επιδότηση της ακτοπλοϊκής μετακίνησης των μελισσοκόμων, που είτε έχουν την έδρα τους, είτε δραστηριοποιούνται στις πυρόπληκτες περιοχές;  
  • Πότε προβλέπεται να χωροθετηθούν τα μελισσοκομικά πάρκα σε περιοχές μη αναδασωτέες, που εκτείνονται από Μαντούδι έως Ψαχνά;  
  • Εάν η κυβέρνηση προτίθεται, στο πλαίσιο της διαχείρισης του δάσους και της αναγέννησής του, να στηρίξει τον κλάδο της μελισσοκομίας στη Βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τις προτάσεις του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ιστιαίας;».

Σχετικά Άρθρα