bannernew6

Τελευταία Νέα

Θανάσης Ζεμπίλης: Εκπέμπει S.O.S το έργο «Φράγμα Μανικίων»- Κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση –Χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης του κυρίως υποέργου και έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων –Επαναξιολόγηση του φακέλου!

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε αποκλειστικά μέσα από την εκπομπή της δημοσιογράφου Έφης Ντίνη, «τάδε έφη» στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm, ο Βουλευτής Εύβοιας της Ν.Δ Θανάσης Ζεμπίλης αναφορικά με το έργο που αφορά το Φράγμα των Μανικίων. Το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση αλλά η Επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει σε 8 μήνες καθώς υπάρχουν διαδικαστικές εκκρεμότητες. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Ζεμπίλης σε συνέντευξη του την Πέμπτη 7 Ιουλίου, το έργο μπορεί να εντάχθηκε αλλά δεν έχει ούτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε επικαιροποιημένη μελέτη του κυρίως υποέργου καθώς αυτή που έχει κατατεθεί είναι η παλιά. Αν αυτά δεν τακτοποιηθούν μέχρι να ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή του «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», σε λίγους μήνες, επαναξιολογώντας το φάκελο, η χρηματοδότηση του έργου θα χαθεί. Αυτό ήταν και το θέμα που μονοπώλησε στη συζήτηση του Βουλευτή με τον κ. Πέτσα, πριν από λίγες μέρες όταν τον επισκέφθηκε για το θέμα στο γραφείο του. Εκτός από αυτό όμως, ο κ. Ζεμπίλης με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Εύβοια, ζήτησε από τον Υπουργό, την οικονομική στήριξη των δήμων σε όποια απόφαση πάρουν σχετικά με αυτό.

Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Κάρυστο πριν από λίγες μέρες, συμμετείχατε και εσείς κ. Ζεμπίλη. Συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την Εύβοια, όπως είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων στη Νότια και Κεντρική Εύβοια. Πάμε να δούμε όλες τις εξελίξεις, και από τη συνάντηση σας με τον κ. Πέτσα πριν από λίγες μέρες…

Καλή σας μέρα σε σας και τους ακροατές σας. Είναι μια διαρκής προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία 3 χρόνια.

Κύριε Ζεμπίλη, δεν ξέρω πόσα χιλιόμετρα γράφετε στο κοντέρ σας σε καθημερινή βάση, αλλά το σίγουρο είναι ότι γράφετε…

Αυτοί που γράφουν είναι μόνιμος σχολιασμός στα μέσα δικτύωσης ότι τώρα που έρχονται εκλογές, δεν είναι έτσι. Και θα ήθελα να πω, επειδή πράγματι έχετε αναδείξει το θέμα, αλλά ασχολείστε με τα ζητήματα της περιοχής και αγαπάτε πολύ αυτή τη περιοχή. Και γι’ αυτό και επέλεξα και το δικό σας σταθμό για να ανακοινώσω ότι το Φράγμα Σέτας – Μανικίων εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», με 41.000.0000€. Και είναι μεγάλη επιτυχία που εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα που προϋποθέτει την ωριμότητα των έργων, παρά το γεγονός ότι έχουμε κάποιες διαδικαστικές εκκρεμότητες, οι οποίες αφορούν στην επικαιροποίηση της μελέτης του κυρίως έργου και στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κυρίως έργου, η οποία εκκρεμεί από το υπουργείο περιβάλλοντος. Έτσι λοιπόν παρά το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι ταυτόχρονα με το φράγμα του Δομοκού εντάχθηκε και το φράγμα το δικό μας και από το πρόγραμμα «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ», έχει εξασφαλιστεί το ποσό του 41.000.000€, αυτό δηλαδή που αναζητούσαμε πάντα, διότι αυτή ήτανε η εκκρεμότητα, από τότε που εγκρίθηκε η προηγούμενη εργολαβία του ΑΚΤΩΡΑ. Αυτό αναζητούσαμε. Το ποσό, ώστε να τρέξει το έργο αυτό. Και να πω ότι εναπόκεινται σε μας πλέον να ολοκληρώσουμε τάχιστα τις διαδικασίες προκειμένου το έργο αυτό το σημαντικό και εμβληματικό, ένα από τα μεγαλύτερα έργα, να μπορέσει να δρομολογηθεί. Εκτιμώ περίπου ότι θα χρειαστεί μια περίοδος 8 μηνών, για να ολοκληρώσουμε τις εκκρεμότητες.

Είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά. Πρόκειται για ένα έργο που είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα παλαιότερα και είχε επαναταχθεί; Είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή που θα λύσει γιατί όχι και το πρόβλημα της Αμαρύνθου, έτσι;

Είχε φτάσει μέχρι ένα σημείο. Το έργο αυτό, το θεωρώ εμβληματικό μαζί με την παράκαμψη της Χαλκίδας. Είναι τα δύο μεγάλα έργα, που τρέχουν, και ανακοινώνουμε αυτή την περίοδο. Φαντάζεστε τι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή. Θα μιλάμε για μία Τεχνίτη Λίμνη που θα έχει όλες αυτές τις ομορφιές που έχει η περιοχή αυτή, που είναι μοναδικές και ενδείκνυνται και για εναλλακτικό τουρισμό. Αναρριχητικό και τα λοιπά. ‘Άρα, θα είναι πολύ σημαντικός τουριστικός, αναπτυξιακός πόλος, πόλος προσέλκυσης κόσμου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, που θα δώσει ευρύτερη ώθηση στη κεντρική Εύβοια, αλλά βεβαίως σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε θέματα ανομβρίας σε όλο και περισσότερες περιοχές. Ειδικά τους θερινούς μήνες και αυτό είναι και το παράπονο κατοίκων και επισκεπτών

Ειδικά ο δήμος Κύμης – Αλιβερίου έχει σοβαρό πρόβλημα… Και δεν μπορούν να το λύσουν δεκαετίες τώρα.

Έτσι. Και είναι το καλό μάλιστα, εξαιτίας αυτού του λόγου, διότι θέματα αντίστοιχα δεν έχουμε στο δήμο Ερέτριας. Είναι τα 20.000.000€ που είναι η ολοκλήρωση του Φράγματος. Είναι 5.000.000€ το ταχυδιυλιστήριο και είναι 16.000.000€, τα οποία είναι για τα δίκτυα για την Κύμη, για την Ενότητα της Κύμης. Και βεβαίως είναι τα 41.000.000€, αυτά, σε δεύτερη φάση, που θα ακολουθήσουν τα δίκτυα της Αμαρύνθου. Άρα, αυτός ήτανε ο σκοπός της συνάντησής μου με τον κ. Πέτσα προκειμένου να τρέξουν όλες αυτές οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Οι εκκρεμότητες αφορούν στα περιβαλλοντικά και τη μελέτη μόνο;

Τα περιβαλλοντικά του κυρίως υποέργου, που εκκρεμεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Και πρέπει να διανύσουμε μία απόσταση, παρακολουθώντας την εξέλιξη. Και η επικαιροποίηση της μελέτης. Αλλά, επειδή έχω δει πολλές φορές έργα να απεντάσσονται εξαιτίας καθυστερήσεων, που δε νομίζω βέβαια, γιατί η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, άλλα δείγματα έχει δώσει. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να παρακολουθούμε.

Γι’ αυτό, έκανα τη συνάντηση με τον κ. Πέτσα, έτσι ώστε να δούμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε το συντομότερο να ολοκληρωθεί ο φάκελος και να επανέλθει στη Επιτροπή «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» για επαναξιολόγηση. Αρχικά, το πράσινο φως το πήραμε, 27 Μαΐου από την Επιτροπή, η οποία έθεσε τον αστερίσκο αυτό, ότι βρεθεί εκ νέου να συνεδριάσει και να αξιολογήσει τον πλήρη φάκελο.

Άρα τρέχουμε τώρα;

Τρέχουμε όπως λέτε, στους 8 μήνες να έχουμε ολοκληρώσει τη φάση αυτή. Ο φάκελος να έχει επιστρέψει στην επιτροπή αξιολόγησης για να μας δώσει το φως να προχωρήσουμε σε δημοπράτηση, σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Κεντρικής αλλά και ολόκληρης της Εύβοιας.

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο για την Κεντρική και Νότια Εύβοια, διότι έχουμε και το δρόμο που γίνεται εκεί. Την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου που οδηγεί στο λιμάνι της Κύμης. Ένα έργο υποδομής. Να σημειωθεί εδώ ότι έχει πάρα πολλά χρόνια η Εύβοια να δει μεγάλα έργα υποδομής.

Είναι όπως το λέτε. Βέβαια η διαφορά είναι, ότι πρόκειται για έργα συντήρησης και αποκατάστασης, τα οποία έχουμε υποχρέωση να τα κάνουμε. Αυτά που δίνουν προστιθέμενη αξία, είναι αυτά τα έργα που σχεδιάζονται εκ νέου, για πρώτη φορά, τα οποία δίνουν πράγματι μια άλλη ώθηση…

Θα ήθελα κ. Ζεμπίλη να σταθούμε , σας είδα ότι παρακολουθούσατε δια ζώσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο με πολύ προσοχή στη Κάρυστο. Περιοδεύσατε κιόλας αν δεν κάνω λάθος την προηγούμενη μέρα στη περιοχή της Καρυστίας. Ένα θέμα που ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και βέβαια αφορά όλους τους δήμου της Εύβοιας, είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μία πρόσκαιρη λύση είναι να πάμε στην Αττική όπως ειπώθηκε και είχαν γίνει ενέργειες από τον κ. Ραβιόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, και ο Περιφερειάρχης ο Φάνης ο Σπανός έχει επικοινωνήσει με τον κ. Πατούλη προκειμένου, να δοθεί μία προσωρινή λύση. Όμως, παράλληλα και εδώ τώρα θα πρέπει να τρέξει ένα άλλο ένα μεγάλο έργο που αφορά τη ΜΕΑ Χαλκίδας, για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Το συζητήσατε και αυτό με τον κ. Πέτσα, χτες;

Το συζητήσαμε. Βέβαια, η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο κ. Σκρέκα δεν ανήκει στον κ. Πέτσα. Εγώ μάλιστα όταν στις σχετικές διατάξεις , εγώ θεωρούσα ότι το υπουργείο εσωτερικών έπρεπε να αντιμετωπίζει και να επιλύει στο σύνολό του όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, με κυρίαρχο το θέμα των απορριμμάτων. Άρα θεωρούσα ότι αυτό ήταν αρμοδιότητα του υπουργείου εσωτερικών. Τώρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οπότε είναι στις αρμοδιότητες του κ. Σκρέκα, όποτε θα κάνουμε μία συνάντηση.

Έχετε διατελέσει και δήμαρχος Χαλκίδέων. Γνωρίζετε το θέμα των απορριμμάτων απ’ έξω και ανακατωτά, τι δε πήγε καλά τώρα με την κατασκευή της ΜΕΑ Χαλκίδας;

Μπορεί να έχω την εμπειρία ως δήμαρχος, πλην όμως σ αυτή τη φάση, επισπεύδοντες σ αυτή τη φάση, είναι ο φορέας και οι δήμαρχοι. Άρα, δεν έχει σημασία αν ο Ζεμπίλης αν θα κάνει μία εκτίμηση να πάνε τα σκουπίδια στην Αττική ή στα Τρίκαλα.

Πρόσκαιρη λύση θα είναι , δεν θα μας δεχτούν για πολύ καιρό…

Αυτό που θα μας πουν οι δήμαρχοι της Εύβοιας ότι θα κάνουμε, αυτό να κάνουμε. Από κει και πέρα η χθεσινή μου πρωτοβουλία, ήταν σε ένα άλλο επίπεδο. Να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Εκεί έχει και αρμοδιότητα.

Γνωρίζετε ότι ήδη ο φάκελος για τη ΜΕΑ έχει κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο κάποιες λεπτομέρειες είναι προκειμένου να μπει μία υπογραφή, μηπως πρέπει να το δούμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

Φοβάμαι ότι υπάρχουν και κάποιες καθυστερήσεις εκεί, σε σχέση με όλα τα αντίστοιχα έργα και σε άλλες περιφέρειες…

Είναι και η ΜΕΑ της Λαμίας, που δεν έχει προχωρήσει

Άρα, προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Να πιέσουμε καταστάσεις. Το θέμα των απορριμμάτων είναι φλέγον θέμα. Το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Αγγίζει τους πολίτες αγγίζει τους δήμους κα τα οικονομικά πάντα

Η λύση στην Αττική δεν θα μας λύσει οριστικά του πρόβλημα…

Δε θα μας λύσει το πρόβλημα και μάλιστα είναι πιο βεβαρημένο το κόστος στην Αττική. Αν το Υπουργείο Εσωτερικών δεν αναλάβει από κοινού με το Υπουργείο Ενέργειας, να βρούμε κάποιο τρόπο ή έστω μέρος του κόστους της μεταφοράς των απορριμμάτων, θα υπάρξει διαβλέπω πρόβλημα. Και δεν ξέρω βέβαια και αν είναι εφικτό σε αυτή τη φάση, να τρέξουμε κάποια έργα επέκτασης του κυττάρου του υφιστάμενου ΧΥΤΑ. Αυτό βέβαια είναι ένα προσωρινό έργο, θα έλεγα όμως το ουσιαστικό είναι να τρέξουμε το έργο.

Είναι και μια ευκαιρία να πιέσετε πιο πολύ

Τώρα αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει. Τώρα δεν έχουν γίνει. Άρα δεν έχει νόημα τώρα να τα συζητάμε. Το μοναδικό είναι το έργο το οποίο εκκρεμεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο πρέπει να υπογραφεί, να τρέξει και κατά το μεσοδιάστημα να δούμε πως μπορούμε να βρούμε την καλύτερη λύση, την πιο οικονομική, προκειμένου να κάνουμε τη μεταφορά των απορριμμάτων, για ένα διάστημα βέβαια ενός έτους γιατί όπως ξέρουμε, θα τεθούν σε λειτουργία τα κύτταρα της Θήβας, οπότε θα τα πάμε στη Θήβα.

Μια ζωή, θα είμαστε με τη λογική του να εξυπηρετούμαστε από αλλού; Όχι! Πρέπει κάποια στιγμή να αυτονομηθούμε. Και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό στους κυβερνώντες. Να τρέξουν μεγάλα και ουσιαστικά έργα και για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θέματα, που έχουν να κάνουν με την δημόσια υγεία…

Θα σας πω χαρακτηριστικά στη δική μου θητεία, που ήταν ένα θέμα ακανθώδες, από τότε και τα λοιπά, περάσαμε ακόμα και τροπολογία που χρειάστηκε προκειμένου η περιοχή εκεί πάνω που ήταν περιοχή που χαρακτηριζόταν δασική, βέβαια δε χρειάστηκε να κόψουμε δέντρα, γιατί είναι και δασική , χορτολιβαδική, θαμνώδεις , προκειμένου να μας επιτρέψουν να κάνουμε την επέκταση των κυττάρων. Και έτσι κάναμε την επέκταση των κυττάρων και μάλιστα με όλα τα προβλεπόμενα έργα εκσυχρονισμού. Σήμερα, δυστυχώς, βρισκόμαστε σ αυτή τη δύσκολη θέση.

Αν έχετε ολοκληρώσει την τοποθέτησή σας για τα θέματα τα οποία είδατε τον κ. Πέτσα έτσι και συζητήσατε να κάνω τη ερώτηση: Ποια είναι η εκτίμηση σας για τις εκλογές; Θα πάμε όπως συζητιέται σε εκλογές το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη ή θα εξαντλήσει την θητεία ο κ. Μητσοτάκης;

Ενδεχομένως και να θέλει να την εξαντλήσει. Είναι και άλλοι παράγοντες, όπως έχει πει κατά το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι επηρεάζουν την κρίση του. Και τι κλίμα έχει; Αν το κλίμα είναι προεκλογικό και τοξικό, θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει. Δεν μπορεί να σέρνει την κατάσταση αυτή έτσι. Εκτιμώ, αν πάμε σε πρόωρες εκλογές , αμέσως περίπου 20 με 22 Αυγούστου, θα πρέπει να το ανακοινώσει. Αν πάμε σε πρόωρες. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν είμαι από αυτούς που το λέω μετα βεβαιότητας, γιατί κάποιοι το προεξοφλούν, διότι ξέρετε ο πρωθυπουργός έχει ευρύτερη πληροφόρηση, από εμάς. Έχει μπροστά του τα Ελληνοτουρκικα. Βλέπει άλλα ζητήματα στην οικονομία πως θα εξελιχτούν και αποφασίζει με βάση το εθνικό συμφέρον. Άρα δεν μπορούμε να προεξοφλούμε τίποτα για το πως θα εξελιχθεί αυτό γιατί ξέρετε στην Ελλάδα έχουμε το κακό κάθε Δευτέρα και Τετάρτη να κάνουμε εκλογές. Τις υπόλοιπες μέρες μιλάμε για ανασχηματισμό.

Μόνο στην Ελλάδα κάνουμε εκλογές τόσο συχνά…

Πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό.

Είμαστε η μοναδική χώρα και το μόνο Κράτος την Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο κάνει τις περισσότερες εκλογές να ξέρετε…

Είναι έτσι όπως το λέτε.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κ. Ζεμπίλη. Νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντικά τα όσα μας είπατε.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΘΑΝΑΣΗ ΖΕΜΠΙΛΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΕΥΡΙΠΟΣ 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Ιουλίου 2022 17:30

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr