Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπύρος Πνευματικός: Ο πολίτης πρέπει να ψηφίσει συνειδητά από τις πρώτες εκλογές, δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος

Μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την πολιτική επικαιρότητα και το διακύβευμα των εκλογών είχε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» της Τηλεόρασης της Βουλής με τον Λάμπρο Πέγκο και τη Λουκία Γκάτσου το πρωί της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τις εξαγγελίες για το έκτακτο εφάπαξ βοήθημα των συνταξιούχων, ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι στόχο έχει να ενισχυθούν εκείνοι οι συνταξιούχοι που λόγω της προσωπικής διαφοράς, δεν κατάφεραν να δουν κάποια διαφορά στην τσέπη τους με τις πρόσφατες αυξήσεις που έγιναν στις συντάξεις και είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να μπορέσει να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα.

«Η κυβέρνησή μας προσπαθεί όταν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, να δίνει ανταποδοτικά στην κοινωνία, και ειδικά στους πιο ευάλωτους. Ζήσαμε δύσκολες στιγμές, η κυβέρνηση όμως με μία σωστή διαχείριση καταφέρνει να βρει πόρους και να προσφέρει ένα πλεόνασμα που υπάρχει στις πιο ευάλωτες ομάδες» τόνισε.

Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να ζουν οι πολίτες με μία επιδοματική πολιτική αλλά να φτιάξει την οικονομία ώστε να έχουν καλύτερους μισθούς, στα ευρωπαϊκά επίπεδα, και καλύτερη καθημερινότητα. Όταν η χώρα μπορέσει να πάρει την επενδυτική βαθμίδα, ο θετικός αντίκτυπος στην κοινωνία θα είναι μεγάλος. Το να δίνουμε αλόγιστα επιδόματα, μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα αυτή. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση έχει δείξει κοινωνικό πρόσωπο, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι με μεγάλη ανάγκη και πρέπει να βοηθηθούν.

Όσον αφορά την παροχολογία, ο κ. Πνευματικός είπε πως προεκλογικά ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει, στο τέλος όμως ο πολίτης ακούει και θα αποφασίσει ποιος λέει την αλήθεια «Ένας υπέρμετρος λαϊκισμός δεν θα βρει ανταπόκριση στον απλό πολίτη. Η πορεία που έχεις διάγει, δείχνει τι θα πράξεις στο μέλλον. Εμείς ξεκινήσαμε με ένα προεκλογικό πρόγραμμα και το υλοποιήσαμε σε ποσοστό 90%. Ο πολίτης ξέρει ότι την επόμενη φορά θα κάνουμε τουλάχιστον τα ίδια» υπογράμμισε.

Σε ερώτημα σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου στην Εύβοια, ο κ. Πνευματικός είπε πως, παρά τις δυσκολίες και τις καταστροφές που θα περίμενε κανείς να έχουν απογοητεύσει τον κόσμο και να τον απομακρύνουν από τη ΝΔ, ο κόσμος αγκαλιάζει τη Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται στις συγκεντρώσεις και τις συζητήσεις που έχει με πολίτες.

Για την πρόταση της αντιπολίτευσης για πάγωμα των πλειστηριασμών μέχρι τις εκλογές, ο κ. Πνευματικός είπε πως αυτό θα ήταν μια απόλυτα προεκλογική πατέντα, σαν να κοροϊδεύουμε τον κόσμο, κάτι που δεν συνάδει με την πορεία της κυβέρνησης. Φυσικά πρέπει να προστατευτούν οι ευάλωτοι πολίτες, από την άλλη, όμως, στις οριζόντιες ρυθμίσεις χωρίς κριτήρια, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επωφεληθούν και άνθρωποι που δεν έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως είχε γίνει π.χ. με την πρόσβαση των ανασφαλίστων στα νοσοκομεία, κάτι που είναι σωστό γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ατύχησαν και πρέπει να βοηθηθούν, αλλά το εκμεταλλεύτηκαν και πολλοί άνθρωποι χωρίς οικονομικό πρόβλημα. «Χρειάζεται να έχουμε παιδεία, κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται γιατί αυτό είναι το σωστό, όχι να υπάρχει μια αστυνομία να μας αστυνομεύει διαρκώς για να κάνουμε το σωστό. Πρέπει να κάνεις το σωστό για να αλλάξεις σελίδα και επίπεδο» τόνισε.

Στα θέματα της υγείας, στο ερώτημα αν θα έμενε στο ΕΣΥ αν ξεκινούσε τώρα ως νέος γιατρός, είπε πως είναι μια πολύ μεγάλη και δύσκολη συζήτηση, πολλά πρέπει να αλλάξουν για να γίνει το σύστημα δελεαστικό στον απλό νέο γιατρό και πως αν θέλουμε να κάνουμε αληθινές τομές, πρέπει να εστιάσουμε στον τελικό στόχο και να αφήσουμε τις μικρές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, πρέπει να έχουμε στοιχεία πόσοι γιατροί τελειώνουν κάθε χρόνο τις Ιατρικές Σχολές, πόσους χρειάζεται το σύστημα, ποιες ειδικότητες χρειάζονται, ώστε να δώσουμε τα κατάλληλα κίνητρα, πόσα νοσοκομεία απαιτούνται, να υπάρχουν υγειονομικοί χάρτες και άλλα πολλά.

Αν στόχος είναι απλά να γεμίσουν τα νοσοκομεία με «άσπρες μπλούζες», δεν θα διορθωθεί το μισθολογικό πρόβλημα, χρειάζεται παράλληλα αξιολόγηση και πιστοποίηση της ποιότητας. Αναφέρθηκε στο σύστημα της Αμερικής όπου κάθε 10 χρόνια οι γιατροί περνούν ξανά εξετάσεις για την ειδικότητα. Για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μίλησε για την εισαγωγή πανελλαδικών εξετάσεων, αντί για μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία, ώστε να γνωρίζουμε τι ξέρουν οι γιατροί όταν ξεκινούν την ειδικότητα. «Η γνώμη μου είναι γνωστή και το έχω πει επανειλημμένα. Αν θέλεις να κάνεις μια καλή μεταρρύθμιση, πρέπει να σπάσεις αυγά» τόνισε.

Στο θέμα των εκλογών, είπε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία ο κόσμος να πάει να ψηφίσει στις πρώτες εκλογές, κανονικά και όχι χαλαρά, γιατί το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών θα κρίνει όλο το τελικό αποτέλεσμα. «Αυτό που πρέπει να κάνει ο απλός πολίτης είναι να ψηφίσει συνειδητά, να μην υπάρχει χαλαρή ψήφος ‘δεν βαριέσαι, θα έχουμε και άλλες εκλογές’, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν υπάρχει ψήφος διαμαρτυρίας στις εθνικές εκλογές. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να πάρεις πίσω, όπως την ψήφο όταν πέσει στην κάλπη, και πρέπει να σκεφτόμαστε πριν τα κάνουμε».

Όσον αφορά την αποτίμηση της ως τώρα διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο κ. Πνευματικός υπογράμμισε πως, ακόμα και στις καταστροφές, η κυβέρνηση έδειξε ευθύνοια στον τρόπο χειρισμού της. Όπως είπε, το καλό της κυβέρνησης της ΝΔ είναι πως είναι ενεργή, εξελίσσεται, βλέπει το πρόβλημα, το αντιμετωπίζει, και, αν δεν το αντιμετωπίσει σωστά στην πρώτη φορά, θα το αντιμετωπίσει καλύτερα την επόμενη, κάθε φορά προσπαθεί να είναι καλύτερη.

Στο ερώτημα ποιο θέμα θα κρίνει τις εκλογές, σημείωσε πως ο πολίτης κρίνει πρωτίστως με βάση ποιος θα μπορέσει να του προσφέρει μια καλύτερη καθημερινότητα. Για τη συζήτηση περί κράτους δικαίου, είπε πως είναι στα πλαίσια μιας προσπάθειας να οξυνθούν οι τόνοι και να υπάρχει μια πόλωση, όχι πια μεταξύ κομμάτων αλλά μεταξύ φιλοσοφιών διακυβέρνησης. «Με αυτά περάσαμε τόσα χρόνια, και δεν κάναμε ένα βήμα μπροστά, πρέπει να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά για να κάνουμε το επόμενο βήμα σαν κράτος» τόνισε.

Για το θέμα των υποκλοπών, υπογράμμισε πως ο Πρωθυπουργός χειρίστηκε το θέμα αξιοπρεπώς και πολύ σωστά, αναγνώρισε λάθη και προβλήματα, πήρε αποφάσεις να ελεγχθούν οι θεσμικοί φορείς, επανειλημμένα έχει πει ότι δεν είχε καμία γνώση, και ο ίδιος δεν έχει κανένα λόγο να μην το στηρίξει και να μην το πιστέψει. Το να συζητάμε συνέχεια το ίδιο θέμα σημαίνει ότι δεν έχει άλλο αφήγημα η άλλη πλευρά, όπως τόνισε.

Συμπλήρωσε πως εκτός από την βελτίωση της καθημερινότητας, μεγάλη σημασία έχει και το θέμα της ασφάλειας της χώρας, και η κυβέρνηση πέτυχε να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή οντότητα σε σχέση με τους ξένους και τους γείτονες μας, μέσα από την εξωτερική πολιτική, την ενίσχυση των εξοπλισμών και τις στρατηγικές συμμαχίες με χώρες όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία και τη λεγόμενη διπλωματία των σεισμών, ο κ. Πνευματικός είπε πως στον πόνο όλα εξομαλύνονται αλλά το πρόβλημα είναι αν ‘καίει’ ακόμα η φλόγα κάπου χαμηλά. «Εμείς κάναμε αυτό που πρέπει να γίνει, βοηθήσαμε τη γείτονα χώρα , θα πρέπει να δούμε στην εξέλιξη του χρόνου πως θα πάνε τα πράγματα. Υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα διαφωνίες. Θα πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι με θέση ισχύος, όχι παρακαλώντας ή φοβούμενοι μη γίνει κάτι. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να είμαστε σε πολύ ισχυρή διαπραγματευτική θέση», όπως είπε.

Κλείνοντας, σε ερώτημα αν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ανταποκρίνονται στην εικόνα που παίρνει από τον κόσμο στην Εύβοια, ο κ. Πνευματικός επανέλαβε ότι, από τις συζητήσεις που έχει, οι Ευβοιώτες, παρά την ταλαιπωρία και τα προβλήματα, συνειδητοποιούν που μπορούν να βρουν μια πραγματική βοήθεια και αναγνωρίζουν ότι έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια για τη στήριξη της περιοχής. «Οι δημοσκοπήσεις είναι μια στιγμιαία αποτύπωση της κατάστασης, γίνονται για την πολιτική κουβέντα. Το αποτέλεσμα κρίνεται τη μέρα των εκλογών και ο καθένας μας πρέπει να δουλέψει σκληρά για αυτό το κομμάτι. Στην Εύβοια θεωρώ το αποτέλεσμα θα εκπλήξει, θα πάμε καλύτερα από τη διαρρέουσα εικόνα» είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 22:14

Σχετικά Άρθρα