bannernew6

f spanos

spyrou

                                           

Τελευταία Νέα

ΜΙΛΤΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Θα υποχρεώσουμε τα funds να κάνουν ρυθμίσεις ανάλογα με το ποσό που έχουν αγοράσει το δάνειο από τις τράπεζες»

Εκατομμύρια κόσμος είναι εγκλωβισμένος εξ αιτίας δανείων που έχουν πάρει. Βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς πλέον πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν να βρουν τα funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια τους από τις τράπεζες. Και σε περιπτώσεις όμως που γνωρίζουν καθίσταται δύσκολη η όποια επικοινωνία και συνεννόηση προκειμένου να διασφαλιστεί η δόση του δανείου και να μην κινδυνεύουν με κατασχέσεις.

Σχετικά με όσα πρεσβεύει για την προστασία των δανειοληπτών ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στο eviakosmos.gr ο Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τα funds να δίνουν όλα τα στοιχεία αγοράς του δανείου από την Τράπεζα και με βάση τα ποσά που έχουν αγοράσει τα δάνεια, να κάνουν τις ρυθμίσεις στους οφειλέτες των δανείων αυτών.

«Ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, όλους αυτούς θα τους υποχρεώνει η νομοθετική ρύθμιση που παρουσιάσαμε πριν λίγες μέρες, να δίνουν καταρχήν τα στοιχεία μετά από αίτηση του οφειλέτη. Όπως ακριβώς είναι τα στοιχεία» είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης και συνέχισε:

«Είναι σημαντικό να εξετάζονται επίσης, οι προϋποθέσεις που παραθέτει ο οφειλέτης, ώστε να μπορεί να είναι δικαιούχος. Όταν πρόκειται για απλό οφειλέτη. Όχι για στρατηγικό κακοπληρωτή. Αυτοί θα εξαιρούνται. Είτε πρόκειται για προστασία της πρώτης κατοικίας, είτε για προστασία της επιχειρηματικής κατοικίας , της κύριας επιχειρηματικής έδρας της μικρομεσαίας επιχείρησης, είτε πρόκειται για αγροτική γη, ιδιοκτησίας προφανώς του αγρότη ,ο οποίος είναι ταυτόχρονα και οφειλέτης.

Καταρχήν θα απαγορεύεται οποιαδήποτε εκποίηση, δηλαδή πλειστηριασμός. Θα ανασταλεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η εκποίηση αυτή. Θα υποχρεούται ο δανειστής ότι και να είναι από τις κατηγορίες που είπα πριν, να μπαίνει μέσα στη διαδικασία μετά την αίτηση του ιδιώτη, αφενός να του δίνει τα στοιχεία και αφετέρου να του κάνει την πρόταση για τον συμβιβασμό. Ο οποίος θα θέτει συγκεκριμένα ζητήματα. Για κάποιες περιπτώσεις , θα είναι 5ετής έως και 10ετής. Δε θα έχει μεγάλο χρόνο αποπληρωμής.

Εκεί, θα υπάρχει μεγάλη επιδότηση, της δόσης του δανείου από το κράτος. Μιλάμε για 50% ή 30% ανάλογα με την κατηγορία της οφειλής και του οφειλέτη και στις περιπτώσεις που έχουμε στεγαστικά δάνεια και πολύ αδύναμους οφειλέτες.

Εκεί, θα μπορούμε να φτάσουμε από 10 έως 30 χρόνια με αντίστοιχες επιδοτήσεις επίσης της δόσης του δανείου, ώστε να μπορεί να είναι συμβατή. Γιατί το κρίσιμο σημείο το οποίο θα μπει σ’ αυτή τη νομοθετική διάταξη. Θα είναι η όποια δόση του δανείου της αποπληρωμής , της οφειλής, θα βαρύνει τον οφειλέτη χωρίς να ξεπερνάει το 30% των εισοδημάτων.

Γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή δόσεις που έχουνε βγει με το συγκεκριμένο εξωδικαστικό της Νέας Δημοκρατίας η οποία προφανώς, όταν είναι 700ευρώ και 600 ευρώ, ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί.»

Όπως επισημαίνει, ο κ. Χατζηγιαννάκης είναι δραματικό αυτό το πράμα, να έχει φτάσει κάποιος σε ένα σημείο, να έχει πληρώσει ένα μέρος του δανείου και ξαφνικά να τον υποχρεώνεις να μπαίνει σε μία διαδικασία που δεν την αντέχει οικονομικά και να του λες αποποιήσου αυτό που σου άφησε ο πατέρας σου γιατί παίρνεις 1000 ευρώ το μήνα και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις.

«Είναι θέμα κοινωνικό. Τη στιγμή που έχουν πληρωθεί τα δάνεια από τις τράπεζες, οι τράπεζες έχουν πάρει τα λεφτά. Και με αυτό το σκεπτικό, είναι αδικία όλο αυτό να γίνεται» επισημαίνει ο κ. Χατζηγιαννάκης και συνεχίζει:

«Μπαίνουν δύο ζητήματα. Πρώτον, το 30% του πλαφόν της δόσης, από το εισόδημα. Δηλαδή, αν έχω 1.000€ εισόδημα, δεν μπορεί να μου προταθεί δόση μεγαλύτερη από 300€. Γιατί χρειάζομαι το 70% των εισοδημάτων για να ζήσω.

Και κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θα έχουμε περικοπή των δανείων στο 50% μαζί με την επιδότηση του δημοσίου. Αυτό θα μειώσει στην ουσία τις υποχρεώσεις των οφειλετών σε πάρα πολύ μικρότερη δόση. Δηλαδή, εάν θεωρήσουμε ότι το ονομαστικό κεφάλαιο του χρέους είναι 100.000€, στην πραγματικότητα, αφού θα κοπεί 50% η οφειλή και θα πάει στις 50.000€ ακόμα και εκεί θα να ξέρετε θα είναι υψηλά. Οπότε εκεί θα επιδοτηθεί 50%, από το αντίστοιχο ταμείο του ελληνικού δημοσίου και θα πληρώσει στην ουσία το 25% ο οφειλέτης.

Ανάλογα όπως σας είπα και πριν με τις δυνατότητες τις οικονομικές που θα έχει. Αυτό θα απλωθεί σε διάφορες δόσεις , είτε στη σύντομη , στη μία περίπτωση θα είναι 5 έως 10 χρόνια είτε στις μεγαλύτερες για τα ενυπόδικα ή της πρώτης κατοικίας ή αγροτικής γης ή επιχειρηματικής στέγης.

Αυτό το σύστημα με το που θα ψηφιστεί θα χρειαστεί να ένας χρόνος για να μπορέσει να εφαρμοστεί. Να δούμε πως θα λειτουργήσουν οι παράγοντες της αγοράς. Σε αυτές τις περιπτώσεις προφανώς τα ακίνητα θα τύχουν προστασίας. Με αναστολή πλειστηριασμών.».

Ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού

Ο κ. Χατζηγιαννάκης μίλησε και για το ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού που αφορά ουσιαστικά τους επιχειρηματίες:

«Στο ακατάσχετο των λογαριασμών είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει προστασία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών μέχρι να ενταχθούν στις ρυθμίσεις των Νόμων, υπο τον όρο ότι είναι δικαιούχοι. Κάποιους στρατηγικούς κακοπληρωτές είναι προφανές ότι δεν θα τους προστατεύει ο Νόμος.

Αλλά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η οποία περνάει τα πάνδεινα και η οποία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις υποχρεώσεις της πρέπει να στηριχτεί με κάθε τρόπο. Το 90% των επιχειρήσεων είναι μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτές είναι που τροφοδοτούν την Ελληνική Κοινωνία, την οικονομία. Όταν λέμε ότι θέλουμε ένα μοντέλο προστασίας του ελληνικού πληθυσμού και μία σοσιαλιστική λογική, αν δεν προστατέψουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, νομίζω ότι έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό.»

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 14:53

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr