Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ: Κατέθεσε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράβαση του Ενωσιακού Περιβαλλοντικού Δικαίου από την Ελλάδα λόγω της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ασκώντας το δικαίωμα καταγγελίας προς την Ευρωπαϊκή η Επιτροπή, ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων κατέθεσε έγγραφη καταγγελία στις Βρυξέλλες για την παράβαση του Ενωσιακού Περιβαλλοντικού δικαίου από την Ελλάδα, λόγω της αυθαίρετης, σχεδιαζόμενης εγκατάστασης αιολικών πάρκων εντός του Δήμου και ζήτησε την άμεση διακοπή κάθε διαδικασίας εγκατάστασης αιολικών στον Δήμο.

Η Ελληνική κυβέρνηση, κατά παράβαση του Ενωσιακού και Εθνικού Περιβαλλοντικού δικαίου και κατά παράβαση των αρχών της πρόληψης, της προφύλαξης, της βιώσιμης ανάπτυξης, του σεβασμού της φέρουσας ικανότητας των οικοσυστημάτων, της αναλογικότητας και της ισοπολιτείας, προχωρεί αυθαίρετα στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, με έργα για τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο Δήμος Διρφύων- Μεσσαπίων διαθέτει περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα και μοναδικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα ενταγμένα στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura 2000 (τρεις προστατευόμενες περιοχές με κωδικές ονομασίες: GR2420002 (ΕΖΔ) και GR2420011 (ΖΕΠ) GR24220010 (ΖΕΠ)).

Η πλούσια βιοποικιλότητα δίνει δυνατότητες βιώσιμης οικο- ανάπτυξης στον Δήμο. Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων πρόκειται να καταστρέψει την πλούσια βιοποικιλότητα και τις μοναδικές δυνατότητες οικο-ανάπτυξης του Δήμου.

Καταγγέλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι παραβιάζονται συγκεκριμένα:

α) η Οδηγία για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας

(92/43/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε),

β) η Οδηγία για την προστασία των αγρίων πτηνών (79/409/ΕΚ και 2009/47/ΕΕ),

γ) η Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της βιοποικιλότητας με προοπτική το

2030

δ) οι επιταγές και συστάσεις της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal)  

ε) οι οδηγίες της Ανακοίνωσης της Ε. Επιτροπής: « καθοδήγηση για τα έργα αιολικής ενέργειας και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της φύσης» Βρυξέλλες, 18.11.2020 C(2020) 7730 final.

Περαιτέρω καταγγέλθηκε ότι η αποσπασματική - μεροληπτική εξέταση και αδειοδότηση πολλών αιολικών έργων στην περιοχή μας, αποτελεί σαφή παραβίαση της Ενωσιακής νομοθεσίας που απαιτεί στρατηγική εκτίμηση των επιπτώσεων έργων και προγραμμάτων στο περιβάλλον (Οδηγία 2001/42/ΕΚ), ιδιαίτερα μάλιστα στην Εύβοια, η οποία παράγει δυσανάλογα υψηλό ποσοστό (40%) της παραγόμενης αιολικής ενέργειας της χώρας ενώ η έκτασή της καλύπτει μόνο το 2,97% της συνολικής επιφάνειας της χώρας! Καθίσταται συνεπώς αναγκαία, σύμφωνα με την Ενωσιακή νομοθεσία, η συνολική εκτίμηση των επιπτώσεών των αιολικών πάρκων στο φυσικό, ανθρωπογενές και οικονομικό περιβάλλον της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη την «φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων».

Τέλος καταγγέλθηκε η απαράδεκτη και παράνομη επίσπευση της αδειοδότησης αιολικών έργων: α) προ της υιοθέτησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των υπό εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Διαχειριστικών Σχεδίων των προστατευόμενων περιοχών του Δήμου Διρφύων -Μεσσαπίων, που εκπονούνται με Ενωσιακή χρηματοδότηση και ολοκληρώνονται στο άμεσο μέλλον β) προ της υιοθέτησης του νέου Χωροταξικού Σχεδίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος στην Βουλή των Ελλήνων, θα ισχύσει από το έτος 2022.

Η καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 14:13