bannernew6

Τελευταία Νέα

Ρούλα Κεχρή: «Η Κύμη ως πόλος έλξης “εκπαιδευτικού τουρισμού” μέσω του Ινστιτούτου Παπανικολάου»

Της Έφης Ντίνη

Η Ρούλα Κεχρή είναι γνωστό από τη δράση και τα λεγόμενά της ότι αγαπά πολύ τον τόπο της, την Κύμη. Όποτε κλήθηκε να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία της – πάντα από θέσεις τιμητικές και άμισθες-, το έπραξε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κεχρή ήταν εκλεγμένη νομαρχιακή σύμβουλος (2006-2010) όπως επίσης διορισμένη Πρόεδρος στο Λιμενικό Ταμείο Κύμης (2004-2009) και εν συνεχεία Πρόεδρος στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας (2009-2012). Από τις θέσεις που πέρασε ανέπτυξε πλούσια δράση (τουριστική μαρίνα, ένταξη του Ρίχτη στα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς, ψηφιοποίηση των σπάνιων αρχείων κ.ά), συνεργάστηκε πάντα αρμονικά με τα μέλη των Δ.Σ. και πρόσφατα είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την παρούσα θέση της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Παπανικολάου.

            Όπως σημειώνει αρχικά η κ. Κεχρή, αυτός ο χρόνος φαινομενικής στασιμότητας του Ινστιτούτου λειτούργησε τελικά υπέρ της Οικίας Παπανικολάου. «Η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας και o χρόνος που χρειάστηκε για να τακτοποιηθούν ουσιαστικά ζητήματα λειτουργίας σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν από ακατανόητες κινήσεις κάποιων μελών του Δ.Σ., μας επέτρεψαν να αποσαφηνίσουμε το ρόλο του καθενός, τις δυνατότητες και τα όρια δράσης μας, να αναζητήσουμε νέες πηγές χρηματοδότησης και τελικά να διερευνήσουμε το ρόλο που δύναται να διαδραματίσει το Ινστιτούτο Παπανικολάου», μας δήλωσε.

            Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις και διαμορφώθηκε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της Οικίας Παπανικολάου, που θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, παράλληλα με την ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας του Γ. Ν. Παπανικολάου, του ιατρού ευεργέτη των γυναικών που επινόησε το «Τεστ-Παπ».

Αποκορύφωμα αυτού του επιδιωκόμενου σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας αποτελεί η πρόταση που υπεγράφη στις 20/4/2021 από τον Δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου κ. Θ. Μπουραντά προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την ανάδειξη της προσωπικότητας Παπανικολάου στην Κύμη με τίτλο «Πολιτιστική Ψηφιακή Υποδομή Διαχείρισης Ιστορικού Περιεχομένου & Ανάδειξης του Γ. Παπανικολάου ως την πιο Λαμπρή Προσωπικότητα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου” στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», συνολικού προϋπολογισμού 217.248 ευρώ, στον άξονα προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός & Αθλητισμός», με τίτλο «Ελλάδα 1821 - Ελλάδα 2021» ενώ ήδη έχει εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία μελέτη για τη διάθεση επιπλέον ποσού 50.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν συντήρηση και επισκευές στην Οικία Παπανικολάου.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η κ. Κεχρή, «στόχος της έκθεσης εντός της Οικίας θα πρέπει να είναι αφενός να διατηρηθεί η μνήμη ενός εξαίρετου ανθρώπου και επιστήμονα του τόπου μας και αφετέρου να προωθηθεί η σκέψη και το έργο του, ιδιαίτερα στις νέες γενιές».

Όσον αφορά τον πρώτο στόχο, δηλαδή τη διατήρηση της μνήμης, εξυπηρετείται από τη δημιουργία ενός «προσωποκεντρικού» μουσείου (βλ. Μουσείο AnneFrank σε Άμστερνταμ & Βερολίνο, Μουσείο Martin Luther King στις ΗΠΑ), με αξιοποίηση των λίγων αυθεντικών προσωπικών αντικειμένων του Παπανικολάου που διασώζονται. Άλλωστε, «δεν είναι απαραίτητη ή επωφελής η δημιουργία αντιγράφου ενός ακόμη επιπλωμένου σπιτιού του 19 ου αι. καθώς η Κύμη διαθέτει ήδη ένα καταπληκτικό Λαογραφικό Μουσείο, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την Οικία Παπανικολάου».

Αναφορικά με τον δεύτερο στόχο, δηλαδή να προωθήσει το Ινστιτούτο τη σκέψη και το έργο του μεγάλου επιστήμονα μέσω της λειτουργίας της Οικίας Παπανικολάου, ιδιαίτερα στις νέες γενιές, η κ. Κεχρή θεωρεί απαραίτητη την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη λειτουργία «εκπαιδευτικής γωνιάς» δραστηριοτήτων-προγραμμάτων για εφήβους & νέους εντός της Οικίας Παπανικολάου, στα πρότυπα των σύγχρονων μουσείων της Ελλάδας & του εξωτερικού. «Με την κατάλληλη διαμόρφωση και εξοπλισμό (π.χ. μικροσκόπια), οι μαθητές όλων των βαθμίδων αλλά και οι φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατά τη διάρκεια όλου του έτους θα επιδιώκουν εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Κύμη, συνδυάζοντας τη γνώση με την περιήγηση στα φυσικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής και -γιατί όχι-, ακόμη και με μια επίσκεψη στη γειτονική Σκύρο!»

Η κ. Κεχρή πρότεινε σε όλες τις μέχρι σήμερα συναντήσεις του Δ.Σ. -όπως αποδεικνύεται από τα Πρακτικά- την αξιοποίηση της εκπαιδευτικής διάστασης της Οικίας Παπανικολάου καθώς έτσι εξασφαλίζεται για την Κύμη, η επίσκεψη μαθητών και φοιτητών από όλη την Ελλάδα, για το διάστημα από το Σεπτέμβριο έως και το Μάιο, δηλαδή καθ’ όλο το σχολικό έτος. «Αυτό μεταφράζεται σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αφού από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάιο θα υπάρχουν σχολεία που θα επισκέπτονται την Κύμη και τις γύρω περιοχές σε συνδυασμό με την Οικία Παπανικολάου, για μία ή και περισσότερες ημέρες, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, τονώνοντας την τοπική οικονομία κατά τους δύσκολους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες».

Σύμφωνα με την κ. Κεχρή, για να καταστούν η Οικία Παπανικολάου και η Κύμη ένας ελκυστικός εκπαιδευτικός προορισμός, προτείνεται η δημιουργία «εκπαιδευτικών πακέτων» προετοιμασίας των σχολείων που θα επιθυμούν να επισκεφτούν την Οικία. Αποτελεί ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι η κ. Κεχρή, ως πρώην Σχολική Σύμβουλος Β/θμιας Εκπαίδευσης Στ. Ελλάδας, έχει ζητήσει και έχει εξασφαλίσει την πολύτιμη συνδρομή της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Δρ. Ελένης Μπενιάτα όσον αφορά τη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού της Οικίας Παπανικολάου.

Περαιτέρω, όπως σημειώνει «η Οικία Παπανικολάου μπορεί να αποτελέσει έναν μοναδικό εκπαιδευτικό προορισμό για φοιτητές και σπουδαστές από όλο τον κόσμο, με τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και κύκλων σεμιναρίων από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Παπανικολάου, τα μέλη του οποίου είναι εξέχοντες επιστήμονες και ήδη δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση».

Εντός της Οικίας, έχει προταθεί από την κ. Κεχρή να αναδειχθεί εν συντομία η διαχρονικότητα της Κύμης με τη δημιουργία ενός οριζόντιου χρονολόγιου της περιοχής της Κύμης από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Η δε αίθουσα του τελευταίου ορόφου, προτείνει να φιλοξενεί μόνιμα έργα τέχνης, περιοδικές εκθέσεις όπως επίσης να υπάρξει εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού κατάλληλου για φιλοξενία επιστημονικών, επιμορφωτικών & πολιτιστικών εκδηλώσεων της τοπικής κοινωνίας αλλά και της επιστημονικής κοινότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Κεχρή πιστεύει ότι επιβάλλεται η δημιουργία εντός της Οικίας ενός χώρου που θα λειτουργεί στα πρότυπα των σύγχρονων μουσείων και θα ανταποκρίνεται στην αισθητική και στις προσλαμβάνουσες των νέων ανθρώπων, με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. «Ο διαμορφωμένος εσωτερικός χώρος δεν θα πρέπει να θεωρείται ξεπερασμένος σε μια εικοσαετία. Η Οικία Παπανικολάου θα πρέπει να είναι ένας χώρος σύγχρονος και ελκυστικός κυρίως για τους μαθητές και τους φοιτητές του σήμερα αλλά και για τους νέους ανθρώπους του αύριο, ώστε η Κύμη και η ευρύτερη περιοχή να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια ως ένας σημαντικός πόλος έλξης και υποδοχής εκπαιδευτικού τουρισμού από τη Ελλάδα και το εξωτερικό».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, η κ. Κεχρή τόνισε ότι “εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι ο Δήμαρχος κ. Θ. Μπουραντάς επέλεξε και πρότεινε τα μέλη του Διοικητικού αλλά και του Επιστημονικού Συμβουλίου με στόχο τη δημιουργική συνεργασία και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γιατί όπως είναι γνωστό “οι ομάδες κερδίζουν τους αγώνες” και εφόσον ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο μας τίμησαν με τη θέση του μέλους του Ινστιτούτου, οφείλουμε να συνεργαστούμε αρμονικά, οφείλουμε να ακολουθήσουμε διαφανείς και σύννομες διαδικασίες, οφείλουμε να καταθέσουμε αφιλοκερδώς τις γνώσεις και την εμπειρία μας. Άλλωστε, το χρωστάμε στον ευεργέτη γιατρό Γ. Ν. Παπανικολάου, το χρωστάμε στους νέους της περιοχής μας, το χρωστάμε στην Κύμη μας!

*Σημείωση συντάκτη: Οι χρονικές εκτιμήσεις των ειδικών που έχουν επισκεφθεί ανεπίσημα την Οικία συμπίπτουν ότι για να γίνουν τα εγκαίνια και να ανοίξει σε πλήρη λειτουργία, αρκούν 1 μήνας για τη σύνταξη της μελέτης και 4-5 μήνες για την υλοποίηση του έργου. Όπως διαφαίνεται από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ., έχουμε μπει στην τελική ευθεία για το άνοιγμα καθώς το Ινστιτούτο με την υποστήριξη του Δήμου Κύμης Αλιβερίου έχει κινήσει τις εγκεκριμένες και προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες αρχικά για την μελέτη και εν συνεχεία για την υλοποίηση του έργου.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022 20:18

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr