100 Χρονια από την Ελευση του Οσιου Ιωαννη του Ρωσσου στην Ευβοια

Τελευταία Νέα

Πάνος Λώλος: «Μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι το Πάρκο Επιχειρηματικής Εξυγίανσης Οινοφοίτων-Ασωπού πλέον υπάρχει και τυπικά δια νόμου και ξεκινούν τα έργα»

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Χαλκού, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Σωλήνων ElvalHalcor, Πάνος Λώλος, εκπρόσωπος της «βαριάς οικονομίας» της Χώρας, μιλά αποκλειστικά στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο Evripos 90fm, και στην εκπομπή «τάδε έφη», το πρωινό της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου, για τις δράσεις του Συνδέσμου, τον κοινωνικό χαρακτήρα, το μέλλον της Βιομηχανίας σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας, τις προτεραιότητες αλλά και το έκδηλο ενδιαφέρον για δημιουργία επιπλέον βιομηχανικών επιχειρήσεων στη Στερεά που θα σημάνει και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Εκπρόσωπος της «βαριάς οικονομίας» της Χώρας, ο κ. Λώλος, αφού οι περισσότερες από 100 Επιχειρήσεις στον βιομηχανικό κλάδο – μέλη του συνδέσμου που βρίσκονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στις οποίες εργάζονται πάνω από 17.150 περίπου εργαζόμενοι στη Στερεά Ελλάδα, συνεισφέρουν και το 70% του ΑΕΠ παράγεται στην Περιφέρεια Στερεάς. Οι επιχειρήσεις του Βιομηχανικού κλάδου της Περιφέρειας Στερεάς παράγουν το 5% των εξαγωγών της Ελλάδας, και συμβάλουν με ποσοστό 3,85% στο ΑΕΠ, της Χώρας. Μετά τα παραπάνω, μπορεί να αντιληφθεί κανείς και ποια είναι η σημασία τους για την περιφερειακή οικονομία.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ του συνδέσμου απαρτίζεται από αξιόλογα και καταξιωμένα στο χώρο μέλη, από όλη τη Στερεά. Η Περιφέρεια Στερεάς, φιλοξενεί μερικές από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις, που αποτελούν ταυτόχρονα και μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας. Άνω του 11,5%, των απασχολούμενων στην Ελληνική Μεταποίηση, εργάζονται στη Στερεά Ελλάδα. Κάτι που την κατατάσσει ως Περιφέρεια, όπως επισημαίνει ο κ. Λώλος, πρώτη ανάμεσα στις Περιφέρειας της Χώρας, ενώ διακρίνεται από τον υψηλότερο δείκτη δημιουργίας μεικτής προστιθέμενης αξίας, σε απόλυτο νούμερο, αλλά και ως ποσοστό εξέλιξης, τα τελευταία έτη, ανάμεσα στις Περιφέρειες.

«Οι πρόσφατες αρχαιρεσίες που έγιναν στις 30 Σεπτέμβρη, έδωσαν τη δυνατότητα να αναδειχθεί όπως είπατε, ένα νέο διευρυμένο και πολύ δυναμικό από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει δώσει μία νέα δυναμική στο Συμβούλιο. Δεν το κρύβουμε, ότι θέλουμε να προσφέρουμε υψηλότερες και περισσότερες υπηρεσίες διαμεσολάβησης στα μέλη μας, στα ποικίλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βιομηχανία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λώλος και συνέχισε:

«Να έχουμε πολύ μεγαλύτερη εξωστρέφεια, όσον αφορά τη Βιομηχανία, αλλά και τις ανάγκες και τις προοπτικές της. Γιατί είναι σημαντικός Πυλώνας, όχι μόνο για την Περιφερειακή αλλά και για την Εθνική Οικονομία. Και να έχουμε μία ευρύτερη, διευρυμένη κάλυψη και γεωγραφική και κλαδική. Δεν είναι τυχαίο, ότι νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν αναδειχθεί άνθρωποι από εμβληματικές επιχειρήσεις, οι οποίες προέρχονται, όχι μόνο από τη γνωστή βιομηχανική δύναμη της περιφέρειας, που είναι η Βοιωτία, αλλά και από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, όπως είναι η Εύβοια αλλά και η Φωκίδα.»

Αφού ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο του νεοσύστατου Δ.Σ του Συνδέσμου, διότι αναλαμβάνετε και σε μία περίοδο, όπου τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία, δοκιμάζονται. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας σε ότι αφορά την επανατοποθέτηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας;

Νομίζω ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κατά προτεραιότητα, το ζήτημα των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας. Ήδη πριν από τη διεύρυνση του Δ.Σ, δεδομένου ότι τα ατυχή γεγονότα έγιναν τον Αύγουστο. Ανταποκριθήκαμε ως Σύνδεσμος συνολικά, ως Όργανο αλλά και οι εταιρίες μέλη μας. Μερικές εταιρίες μέλη, όπως είναι αυτή που εκπροσωπώ εγώ, η ELVALHALCOR, έχουν ανακοινώσει και έχουν ήδη δρομολογήσει σημαντικές προσφορές για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Με μία σειρά από ποικίλες δράσεις. Η ELVALHALCOR συγκεκριμένα, κα Ντίνη, ανακοίνωσε ένα πακέτο ύψους 500.000€.

Να σημειώσω εδώ ότι καταθέσατε τις προτάσεις σας σε αυτό και στη Λίμνη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Στερεάς Ελλάδας…

Ακριβώς. Είχαμε την ευκαιρία εκεί να συζητήσουμε αναλυτικά αρκετά θέματα με την παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Σπανού αλλά και του Ειδικού Συντονιστή του κ. Μπένου. Κάναμε συγκεκριμένη τοποθέτηση, όσον αφορά το πλάνο αποκατάστασης, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρη διαφάνεια αλλά και διασφάλιση των δωρητών ως προς την συνέχεια. Το επεσήμανα πάρα πολύ γιατί νομίζω ότι ως Χώρα έχουμε ιδιαιτερότητες, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Και ο ιδιωτικός τομέας και οι πραγματικοί αποδέκτες αυτής της βοήθειας, πρέπει να διασφαλίζονται απόλυτα, όσον αφορά τη διαχείριση οποιαδήποτε βοήθειας είτε σε επίπεδο μελέτης είτε είναι σε επίπεδο αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος, είτε ανακούφισης των προτεραιοτήτων που έχουν ανακύψει για τους ανθρώπους της Β. Εύβοιας. Άρα, η πρώτη προτεραιότητα αν θέλετε, συνέβη αυτόματα. Και αυτό ήταν κάτι το οποίο κληθήκαμε και ως Σύνδεσμος αλλα και ως Εταιρίες –μέλη του Συνδέσμου, να ανταποκριθούμε.

Μία δεύτερη προτεραιότητα για να απαντήσω πάνω στο ερώτημά σας, έχει να κάνει με υο υπο εξέλιξη έργο, που αφορά το Πάρκο Επιχειρηματικής Εξυγίανσης Οινοφοίτων-Ασωπού. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μία νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία ξεκινάει από το 2009 και το 2011 έχει διακομματική αποδοχή, και αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο. Με την έννοια ότι το πολιτικό προσωπικό της Χώρας μας, αντιλαμβάνεται τις αναπτυξιακές ανάγκες αλλά ταυτόχρονα, και τις προτεραιότητες που απορρέουν από την ανάγκη αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή. Και προστασίας. Όχι μονο του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή.

Έχει ήδη συσταθεί κατά το Νόμο η ΕΑΝΕΠ, η εταιρία ανάπτυξης αλλά και η ΕΔΕΠ, η εταιρία διαχείρισης, αυτή δηλαδή που θα αναλαμβάνει μετά την παράδοση των έργων από την ΕΑΝΕΠ, ως προς να το διαχειριστούν. Και αυτό που απομένει είναι να κατατεθεί στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ο φάκελος, εκ μέρους της ΕΑΝΕΠ, προκειμένου να υπάρξει και η τυπική πλέον έγκριση του χαρακτηρισμού της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης Οινοφύτων, ως Βιομηχανική Ζώνη.

Αυτό αναμένουμε να γίνει όπως κατά το Νόμο επιβάλλει η προθεσμία, μέχρι τα τέλη Απρίλη. Και από εκεί θα μεσολαβήσει ένα διάστημα διαβούλευσης ουτως ώστε η Γενική Γραμματεία να αποφανθεί, εάν ο φάκελος είναι πλήρης ή όχι. Άρα, θα έλεγα ότι μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, εφόσον έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πάλι μαζί του χρόνου, το Νοέμβριο, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε ότι όλα έχουν κλείσει και τυπικά. Το Πάρκο πλέον υπάρχει και τυπικά δια νόμου και ξεκινούν τα έργα.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η σημαντική αυτή πρωτοβουλία έρχεται από το παρελθόν και φέρει τη σφραγίδα και του πρωην Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και των συνεργατών του, γιατί στη συνέχεια θα δούμε και τη συνεργασία που έχετε σα Σύνδεσμος με την Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού. Συνεχίζεται από το σημερινό Περιφερειάρχη το Φάνη Σπανό και χαίρομαι που με βάση τα όσα μας αναφέρατε πιστεύετε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα σε αυτή τη θήτεία της Περιφερειακής Αρχής. Σωστά;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μία ευρεία ανάγκη υποστήριξης, αναγνώρισης της προτεραιότητας και υποστήριξης του Πάρκου. Όντως, οι πρωτοβουλίες ξεκίνησαν από την εποχή που ο Κώστας Μπακογιάννης, ήταν Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Και ενήργησε πραγματικά αρκετά δυναμικά, με σκοπό και οι Βρυξέλλες να μπορέσουν να συναινέσουν αλλά να συμμετάσχουν και στη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου σχεδίου.

Αξίζει να αναφερθώ ότι υπάρχει αυτονόητη στήριξη από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή, τον κ. Σπανό, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό και δεν έχει μόνο συμβολισμό. Έχει και ουσία. Αξίζει όμως να αναφερθώ ότι υπάρχει και η πλήρης αποδοχή και υποστήριξη από την παρούσα δημοτική αρχή, από το δήμαρχο Τανάγρας συγκεκριμένα, κ. Περγάλια. Ο οποίος είναι αρκετά ικανός στο να υποστηρίζει την ολοκλήρωση του έργου με βάση και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.

Και αυτό είναι κάτι αυτονόητο που απορρέει από τις υποχρεώσεις του ως δημάρχου, αλλά πρέπει να αναφέρω ότι είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί του μιας και είναι ο δήμος που φιλοξενεί το έργο. Ούτως ώστε να ολοκληρωθεί με έναν τρόπο ο οποίος διασφαλίζει και το σύννομο της καταστάσεως αλλά και τα συμφέροντα των πολιτών, υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε αυτό όμως δε θα πρέπει να ξεχάσουμε καθόλου, ότι ο σύνδεσμος υπήρξε επίσης πρωτοπόρος από την εποχή του τότε και νυν επιτίμου προέδρου κ. Νίκου Κουδούνη, στο να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα, όπως και οι εταιρίες μέλη μας.

Ως προς το θέμα που θέσατε για την ολοκλήρωση, εκτιμούμε ότι φυσικά η τυπική σύσταση θα έχει με την παρούσα Περιφερειακή Αρχή αλλά φυσικά τα έργα, και αναφέρομαι στα έργα υποδομών θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, εκτιμούμε γύρω στα επτά με οχτώ, ουτως ώστε να έχουμε ολοκληρώσει όλα αυτά τα οποία απορρέουν ως σημαντική υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στο Νόμο, αλλά απέναντι και στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Ήδη, στη μέχρι τώρα κουβέντα που κάνουμε μας έχετε δώσει το στίγμα συνεργασίας του Συνδέσμου με τον Α και Β βαθμο αυτοδιοίκησης σε δύο θέματα. Μετά τις δύο πολύ σημαντικές προτεραιότητες να συνεχίσουμε με τις υπόλοιπες;

Έχουμε αναφέρει ήδη δύο πολύ σημαντικές. Έκανα ήδη μία μνεία προηγουμένως στο γεγονός ότι ο Σύνδεσμος φιλοδοξεί κατ΄αρχάς να επιδείξει μία εξωστρέφεια. Να εξηγήσω γιατί. Σε τι συντείνει αυτή η εξωστρέφεια. Η βιομηχανία είναι μία παρεξηγημένη στην Ελλάδα. Και διέπεται από αρνητικά στερεότυπα, επιτρέψτε μου να πω. Και αυτά δεν είναι ένα τωρινό γεγονός. Είναι κάτι που μας σημαδεύει εδώ και αρκετά χρόνια.

Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Η Βιομηχανία παράγει το 9% του ΑΕΠ της Χώρας. Είναι ένας διακηρυγμένος στόχος, όλων των φορέων που εκφράζουν τη Βιομηχανία, αλλά και Κυβερνητικός, να ανέλθει στο 12% μέχρι το 2025 και στο 15% του ΑΕΠ, εντός των επόμενων 15 ετών.

Για να γίνει αυτό πρέπει να απαλλαγούμε από στρεβλές αντιλήψεις και αγκυλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της. Άρα, ένας από τους στόχους θα λέγαμε του νέου Δ.Σ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος είναι να έχει αυτή την εξωστρέφεια η οποία αναδεικνύει τη σημασία και τη δυναμική της Βιομηχανίας, η οποία πρέπει να σας πω ότι έχει ποικίλες προεκτάσεις. Για παράδειγμα, η Βιομηχανία είναι ένας τομέας της οικονομίας, ο οποίος χρηματοδοτεί το 36% των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε λίγοι. Άρα, αντιλαμβάνεστε τι κοινωνικές επιπτώσεις έχει. Συνεισφέρει στο 40% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και στο 13% των αμοιβών των εργαζόμενων, στην Ελλάδα.

Αποβιομηχάνιση σημαίνει, η μείωση του βιοτικού μας επιπέδου και του εισοδήματος μας. Αρα, το συμφέρον όλων μας ως κοινωνία, γιατί η Βιομηχανία είναι εθνική υπόθεση, είναι να έχουμε ισχυρότερη βιομηχανία. Δείτε το παράδειγμα κα Ντίνη, όλων των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία, είναι και οι πρωτοπόρες βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη, και η Κίνα.

Να πούμε ότι η Εύβοια σε επίπεδο Στερεάς, ήταν η πρώτη που πλήρωσε πολύ ακριβά την αποβιομηχάνιση…

Έχετε πολύ μεγάλο δίκιο σ΄ αυτό. Μια προτεραιότητα είναι να αναδείξουμε αυτή την εξωστρέφεια η οποία συνάδει με τις προτεραιότητες πλέον της Χώρας και όχι μόνο των φορέων που εκπροσωπούν τη Βιομηχανία. Μία δεύτερη προτεραιότητα όπως σας είπα, είναι να προσφέρουμε καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες διαμεσολάβησης για τα μέλη μας. Τι σημαίνει αυτό;

Βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με τον Επιμελητηριακό θεσμό και τα πέντε Επιμελητήρια της Περιφέρειας, μέσω του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου και φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο με οποιονδήποτε τρόπο τυπικά και θεσμικά, αυτή τη συνεργασία, προκειμένου η επιχειρηματικότητα και όχι μόνο η Βιομηχανία, να μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές στην Περιφέρεια. Αντιλαμβάνεστε πολύ θετικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους που μένουν στην Περιφέρεια.

Θα λειτουργήσετε ως συγκοινωνούντα δοχεία. Είναι μία ερώτηση που ήθελα να κάνω στη συνέχεια. Έχουν γίνει ήδη προτάσεις και από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Εύβοιας αλλά και σε επίπεδο Περιφερειακού Επιμελητήριο, για να συνδυαστεί το κομμάτι της εκπαίδευσης, με απόφοιτους που θα κάνουν πρακτική στις Βιομηχανίες-επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σ΄αυτό;

Είναι πράγματι μέρος της ατζέντας και της συζήτησης που έχουμε ξεκινήσει με τα Επιμελητήρια. Φιλοδοξούμε σε μερικούς μήνες να έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι πιο χειροπιαστό. Και μια από τις προτεραιότητες είναι η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Και η ανάγκη κατάρτισης ή αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκονται στην Περιφέρεια. Και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι έχει ευεργετικές επιπτώσεις συνολικά.

Γιατί δεν είναι μόνο οι άμεσες, μιας και οι βιομηχανία συνεισφέρει φυσικά με την απασχόληση, αλλά έχει και έμμεσες. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένα μέλος από μία οικογένεια δουλεύει στη βιομηχανία, αυτό έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις και στον τοπικό περίγυρο. Εκεί που ζει δηλαδή, η οικογένεια την καθημερινότητα της. Σε επίπεδο αγοραστικής ικανότητας, και όχι μόνο.

Μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται φαίνεται και ο κοινωνικός χαρακτήρας, στην όλη προσπάθεια που κάνετε. Ως Σύνδεσμος φάνηκε πως ήδη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, για πάρα πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν τη Βιομηχανία, όπως είναι το κόστος της ενέργειας. Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πρόσφατης ημερίδας που έγινε;

Κάναμε όντως μία διαδικτυακή εκδήλωση με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κας Σδούκου. Είχαμε την ευκαιρία εκεί να παρουσιάσει η διαΝΕΟσις, που είναι όπως ξέρετε ερευνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μία μελέτη για την ενέργεια. Αλλά, δώσαμε έμφαση στο ζήτημα ενεργειακής κρίσης και ως προς τις επιπτώσεις της για την ελληνική βιομηχανία.

Είδαμε το θέμα σε δύο βάσεις, σε Ευρωπαϊκό θα λέγαμε περίγραμμα. Και σε αυτό μας βοήθησε ο κ. Νίκος Κεραμίδας, από τη «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», αλλά και σε καθαρά εγχώριο, με την παρουσία του κ. Κοντολέωντα που είναι ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, της Ένωσης που εκπροσωπεί τους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας.

Πρέπει να πούμε ότι η πρόσφατη ενεργειακή κρίση ναι μεν είναι ένα ευρύτερο φαινόμενο σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο αλλά δεδομένης της μεγάλης διαφοράς του ενεργειακού κόστους εις βάρος της Βιομηχανίας, αυτό την καθιστά ακόμα λιγότερο ανταγωνιστική.

Άρα, πρέπει να πούμε: Όχι! Δεν έχουμε κάνει ως Χώρα αυτά που πρέπει για να προστατέψουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας, από πλευράς κόστους ενέργειας. Και οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται, πρέπει να επιταχυνθεί με σκοπό να προστατεύσει, όπως έχει γίνει και από άλλες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εγχώρια Βιομηχανία, η οποία απειλείται να διευρύνει ακόμα περισσότερο την διαφορά που έχει, εάν συνεχίσει αυτή η ενεργειακή κρίση, η οποία φαίνεται δυστυχώς, ότι ήρθε για να παραμείνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να δούμε λίγο τι γίνεται και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Βιομηχανίας και τις μεταβλητές του;

Καταρχάς να πούμε ότι η πρόκληση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν αναφέρεται μόνο στην ανάγκη να υιοθετήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αλλά να επιτύχουμε παράλληλα και μία διττή θα λέγαμε μετάβαση, σε πράσινη ανάπτυξη.

Αυτά τα δύο για μας είναι δύο βασικά ζητήματα. Ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό που θέσατε, πρέπει να το πούμε πάρα πολύ απλά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το «industry for», όπως το ξέρει το ευρύτερο κοινό,  είναι μία ευκαιρία. Όχι μόνο για την ελληνική βιομηχανία, αλλά και για τη Χώρα μας.

Γιατί; Είναι πλέον τέτοια η δομή, αν θέλετε και ο τρόπος με τον οποίο διαχέεται η τεχνολογία. Εύκολα και γρήγορα. Που μικρά έθνη, μικρά κράτη, χωρίς ιδιαίτερη πλουτοπαραγωγική δράση, όπως είναι η Ελλάδα, κατ’ εξοχήν, μπορεί να επιτύχουν αλματώδη ανάπτυξη, με χαμηλό κόστος.

Δεν υιοθετώ την άποψη ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει κόστος. Τουναντίον. Απλά, οι έξυπνες επενδύσεις μπορούν να καταστήσουν την Ελληνική Βιομηχανία, πολύ περισσότερο ανταγωνιστική, εις βάρος των ανταγωνιστών της, και πολύ γρήγορα. Εάν αυτό δε συμβεί, θα υπάρξει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ό,τι το οποιοδήποτε χάσμα υφίσταται αυτή τη στιγμή, ανάμεσα στην Ελληνική και την ξένη, την Ευρωπαϊκή κατά κύριο λόγο βιομηχανία, θα διευρυνθεί. Άρα αυτό σημαίνει, ότι ο χρόνος είναι λίγος, αλλά υπάρχουν δυνατότητες, όχι μόνο γιατί είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε τεχνογνωσία, και τεχνολογία και να την υιοθετήσουμε. Αλλά γιατί και στην Ελλάδα παράγεται τεχνογνωσία και τεχνολογία.

Η Εύβοια για παράδειγμα, μιας και την αναφέραμε και πριν, η Βοιωτία, είναι η περιοχή στην οποία εδρεύει και η επιχείρηση που και εγώ εκπροσωπώ στο Σύνδεσμο, έχει επιχειρήσεις οι οποίες συμβάλλουν και στον αυτοματισμό και στον εκσυγχρονισμό τον ψηφιακό, των Ελληνικών Βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Άρα, αυτό συνδέεται και με το κόστος, το οποίο πρέπει διαρκώς να ελέγχουμε, αν όχι, να συμπιέζουμε, αλλά και με την δυνατότητα, να είμαστε ανταγωνιστικοί σε επίπεδο όχι μόνο διαδικασιών αλλά και τελικών προϊόντων που παράγουμε. Ακόμη και υπηρεσιών. Είναι προτεραιότητα, και τα ευχάριστα είναι ότι είμαστε και σε καλή θέση προκειμένου να την επιτύχουμε.

Φυσικά, πρέπει να υπάρξουν ακόμα περισσότερα κίνητρα, όπως και με την ενέργεια που συζητούσαμε πριν, αλλά να μην υποτιμούμε και τη βούληση των ίδιων των επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να κάνουν ένα ή δύο βήματα προς τα εμπρός και ειδικά όσες είναι παραδοσιακού χαρακτήρα, οικογενειακής μορφής.

Θέλει τόλμη όλο αυτό. Και αυτό το λέω γιατί θα ήθελα να συζητήσουμε μαζί, πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την Ελληνική βιομηχανία;

Θα σας μιλήσω με νούμερα κα Ντίνη. Παρά τα πρωτοφανή υφεσιακά φαινόμενα, στην παγκόσμια οικονομία και τη Χώρα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, το 2020, τον προηγούμενο χρόνο, υποχώρησε κατά 2%, όταν η μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν στο 7,9%. Επίσης, κάτι άλλο που θα ήθελα να σας αναφέρω, είναι ότι το τρέχον έτος, το 2021, η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται. Για παράδειγμα, το Σεπτέμβριο, αυξήθηκε 9% περίπου, στην Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εννοώ. Όταν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 4% με 4,2%.

Άρα, αυτό σημαίνει ότι ναι μεν πέρυσι, και ήταν λογικό, η Βιομηχανία υποχώρησε, αλλά μόνο κατά 2%. Όταν το σύνολο των άλλων τομέων της Οικονομίας, οι υπηρεσίες που είναι ο τριτογενής τομέας και ο πρωτογενής, ο γεωργικός υπέστη μία μείωση και μάλιστα σημαντική. Οδήγησε σε απώλεια 10% του ΑΕΠ της Χώρας.

Φέτος όμως, όχι απλά αυξάνεται όπως αυξάνονται αντίστοιχα και οι άλλοι τομείς αλλά αυξάνεται και πάρα πολύ δυναμικά. Ένα παράδειγμα το οποίο και πάλι μπορεί να υποστηριχτεί με νούμερα, είναι οι εξαγωγές. Στις εξαγωγές αγαθών σημειώθηκε φέτος το πρώτο εξάμηνο, αύξηση 25%, αλλά και σε σχέση με το πρόπανδημικό επίπεδο του Α εξαμήνου του 2019, σημείωσαν αύξηση 18%.

Δεν είναι τυχαίο, ότι υπάρχει μία σταθερή δυναμική αύξηση των εξαγωγών το τρίτο τρίμηνο. Για παράδειγμα, τώρα αυξάνονται με ρυθμό 9%. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ελληνική Βιομηχανία ήταν πολύ ανθεκτική στην πανδημία. Αντιμετώπισε φυσικά τα ζητήματα κατά προτεραιότητα.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, που εργάζεται στην Ελληνική Βιομηχανία. Άρα, υιοθέτησε πολύ γρήγορα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Αυστηρά μέτρα. Δεν μπορούμε παρά να μην είμαστε αυστηροί σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία.

Έχουμε ένα υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμένων, σε όλες τις εταιρίες οι οποίες αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην ελληνική βιομηχανία και ειδικά στις βιομηχανικές επιχειρήσεις Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας πω ότι ήμασταν σε πολύ στενή συνεργασία με το συντονιστικό όργανο, που ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός είχε δημιουργήσει για την αντιμετώπιση από την αρχή της πανδημίας, με σκοπό να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία αλλά και το αδιατάραχτο της βιομηχανικής παραγωγής.

Γι’ αυτό είμαστε σε θέση να υποστηρίζουμε ότι τα εργοστάσια δεν έκλεισαν, με ευεργετικές πάλι επιπτώσεις και για την απασχόληση, μεταξύ άλλων. Άρα, ναι μεν η πανδημία στην αρχή δημιούργησε ένα σοκ σε επίπεδο αγοραστικής ζήτησης, το οποίο παρουσιάστηκε και σε επίπεδο πωλήσεων, πολύ μικρότερο από ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, όχι μόνο επανέκαμψε, αλλά ειδικά και εταιρίες μέλη μας που έχουν την έδρα τους στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μπόρεσαν όχι απλά να ανταποκριθούν αλλά να δημιουργήσουν και νέα προϊόντα, όπως ήταν για παράδειγμα τα αντισηπτικά, τα οποία χρειαστήκαμε πάρα πολύ για να αντιμετωπίσουμε μία κρίση η οποία μας έβαλε σε αχαρτογράφητα νερά.

Ήταν οι Ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, μέλη του συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες μπόρεσαν να ανταποκριθούν σ αυτές τις επείγουσες ανάγκες.

Πώς προβλέπεται το μέλλον της Βιομηχανίας σε επίπεδο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας; Οι επιχειρηματίες προχωρούν σε νέες επενδύσεις που θα σημάνουν και νέες θέσεις εργασίας;

Νομίζω ότι μπορώ να υποστηρίξω χωρίς κανένα φόβο ότι και έχουν δρομολογηθεί ήδη πολύ σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία δύο χρόνια, και όχι μόνο, αλλά και δρομολογούνται και άλλες επενδύσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αναφορικά με το δευτερογενή τομέα της οικονομίας μας, τη βιομηχανία.

Αυτό όπως πολύ σωστά είπατε μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας. Αυτό, μεταφράζεται φυσικά και σε φορολογικά έσοδα. Μεταφράζεται σε μία άνοδο του βιοτικού επιπέδου γενικότερα, και όχι μόνο ειδικά, σε στενά τοπικά πλαίσια. Γιατί, οι επιχειρήσεις μέλη μας κα Ντίνη, προσπαθούν, στα πλαίσια της εταιρικής -κοινωνικής ευθύνης να ενισχύουν και την τοπική οικονομία, να ενισχύουν παντοιοτρόπως. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύουμε τους τοπικούς προμηθευτές για παράδειγμα. Σε αναλώσιμα ή σε είδη πρώτης ανάγκης και όχι μόνο.

Αυτό σημαίνει, ότι μία σειρά, ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων, που συνδέονται με την υποστήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας, αναπτύσσονται παράλληλα και αρμονικά, για χάρη των δικών μας αναγκών, αυξάνοντας το βιοτικό επίπεδο σε συνδυασμό με τις αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα έχει με τη νέα προγραμματική περίοδο στην Περιφερεια Στερεάς Ελλάδας όπου υπενθυμίζω ότι υπερδιπλασιάζονται πλέον οι πόροι που έχει η Περιφερεικη αρχή στη διάθεση της.

Νομίζω ότι δημιουργούν την κατάλληλη μίξη κι σε συνδυασμό φυσικά με τα έργα υποδομής, των οποίων η ανάγκη είναι αδήριτη. Δεν φέρνουν την ανάπτυξη αλλά είναι υπόθεση ανάπτυξης. Όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη του Λιμένα της Χαλκίδας. Όλα αυτά δημιουργούν την κατάλληλη μίξη, η οποία προοιωνίζει μία ανεπτυγμένη Στερεά Ελλάδα, και αυτό είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη όλοι και όχι μόνο οι επιχειρήσεις εγκατεστημένες ή μη στην περιοχή. Αλλά και όλοι όσοι τα συμφέροντα μας, αν θέλετε, ταυτίζονται με τη Στερεά Ελλάδα.

Και εγώ ο ίδιος είμαι Στερεοελλαδίτης, υπερήφανος Ευρυτάνος, και το τονίζω πάντοτε. Και αυτό είναι κάτι που όλοι το έχουμε ανάγκη και για συναισθηματικούς λόγους πέραν των προφανών πρακτικών λόγων που έχουμε.

Λίγο πριν και μέσα από τις προτεραιότητες αναδείξαμε και τον κοινωνικό χαρακτήρα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Θα ήθελα να πούμε περισσότερα για το κοινωνικό έργο που δε φαίνεται τις περισσότερες φορές αλλά μέσα από αυτό στηρίζονται η τοπική κοινωνία και οι συνάνθρωποι μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες δράσεων. Αυτές οι οποίες φαίνονται και παρουσιάζονται, σε εταιρικό επίπεδο. Αυτές οι οποίες γίνονται χωρίς να παρουσιάζονται αλλά και χωρίς να αποκρύπτονται και αυτές που γίνονται στο εσωτερικό των επιχειρήσεων και μάλιστα σε επίπεδο καθημερινότητας.

Ξεκινώντας από τις πρώτες, θα έλεγα ότι γενικότερα οι εταιρίες – μέλη είναι αρκετά κοινωνικά παρούσες. Είτε μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία είτε μέσα από τους τοπικούς οργανισμούς οι οποίοι αναλαμβάνουν εκστρατείες στήριξης για κοινωφελούς πάντοτε σκοπούς. Είτε μέσα από τη συνεισφορά τους σε επίπεδο δωρεών οι οποίες είναι πολύ συγκεκριμένες. Όπως αποκαταστάσεις, όπως συμμετοχές σε project κλπ. Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία δράσεων.

Η δεύτερη κατηγορία, είναι αυτές οι οποίες γίνονται μεν, όπως αυτές που σας είπα πριν αλλά χωρίς να παρουσιάζονται επισήμως. Υπάρχουν αρκετά αιτήματα τα οποία φτάνουν σε μας είτε από τοπικες οργανώσεις είτε από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τις οποίες φροντίζουμε να βρίσκουμε πάντοτε το βέλτιστο τρόπο για να ανταποκριθούμε .Και σας διαβεβαιώ ότι είναι σχεδόν καθημερινά, αυτό που παρατηρείται.

Η τρίτη όμως κατηγορία έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σας είπα πριν ότι μόνο και μόνο οι εταιρίες μέλη μας απασχολούν πάνω από 17.150 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα της Ελληνικής Βιομηχανίας στη ζωή αντίστοιχων σχεδόν οικογενειών. Με ότι αυτό σημαίνει για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Όλοι οι άνθρωποι σε καθημερινό επίπεδο ερχόμαστε αντιμέτωποι με κρίσεις ή με πρόσκαιρες καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η Ελληνική Βιομηχανία είναι ο καλύτερος εργοδότης και από πλευράς μέσων αποδοχών, σας ανέφερα πριν κάποια στοιχεία για το ποσό δαπανά για την έρευνα ανάπτυξης, αλλά κυρίως κα Ντίνη είναι ο πιο σταθερός.

Όποιος ξεκινάει σε μία Ελληνική Βιομηχανία και επιχείρηση μπορεί να πιστεύει, φροντίζοντας ο ίδιος για να εκτελεί τα καθήκοντά του με επάρκεια, ότι όχι απλά θα ολοκληρώσει τη σταδιοδρομία του εκεί αλλά θα έχει και την ευκαιρία να αναπτυχθεί.

Αυτό, του δίνει το δικαίωμα να πιστεύει και αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλω να επισημάνω, ό,τι και ο Έλληνας Βιομηχανικός Εργοδότης είναι εκεί για να τον υποστηρίξει ως εργοδότης σε οποιαδήποτε κατάσταση υπεισέλθει, προσωπική, οικογενειακή. Αυτό πιστέψτε με ανήκει στην κατηγορία των ενεργειών οι οποίες γίνονται αλλά δεν δημοσιοποιούνται ποτέ. Είναι και το κυριότερο θα έλεγα ατού της Ελληνικής Βιομηχανικής Επιχείρησης. Είτε είναι μικρής, είτε μεσαία είτε μεγάλου μεγέθους.

Μιας και οι μέρες το επιτάσσουν, το επιβάλλουν θα ήθελα να κλείσουμε με ευχές για το 2022

Θα ήθελα μιας και μου δίνετε την ευκαιρία και σας ευχαριστώ παρα πολύ για τη δυνατότητα συνομιλίας που είχαμε σήμερα, να ευχηθώ όχι μόνο στους ακροατές σας αλλά στο σύνολο των συμπατριωτών μας που έλκουν την καταγωγή τους είτε είναι απόδημοι, είτε είναι ντόπιοι, από τη Στερεά Ελλάδα. Να ευχηθώ Υγεία και Πρόοδο.

Η Πρόοδος είναι μία έννοια πολυσύνθετη. Έχει σχέση με τον οποίο νοητικά αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα. Έχει με τον τρόπο με τον οποίο εμείς βλέπουμε το μέλλον μας. Και η Ελληνική Βιομηχανία το βλέπει με πολύ δυναμικό τρόπο και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας.

Έχει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους δεσμούς μας. Έχει τέλος και με όσα οραματιζόμαστε για το μέλλον μας. Και νομίζω ότι μπορούμε όλοι οι Στερεοελλαδίτες και οι ακροατές σας να οραματιζόμαστε και να προσπαθούμε πολύ συνειδητά και συγκροτημένα, για ένα μέλλον πολύ πιο δυναμικό, στο οποίο και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και οι Ελληνικές Επιχειρήσεις και ειδικότερα η Ελληνική Βιομηχανία μπορούν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εύχομαι Υγεία και Πρόοδο, παντού! Και Καλές Γιορτές…

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΝΟΥ ΛΩΛΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 23:58

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr