100 Χρονια από την Ελευση του Οσιου Ιωαννη του Ρωσσου στην Ευβοια

Τελευταία Νέα

Ίδρυμα Διάσωσης Σκυριανού Αλόγου: Μία ιδέα που έπεσε στην παρέα- Πήρε σάρκα και οστά από τη Σοφία Νικολάου- Υλοποιείται από τον Βασίλη Καρατσώλη -Επιβραβεύτηκε από τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με τη σφραγίδα του ΕΟΤ του Χρήστου Καραγιάννη

Μία ιδέα που έπεσε στο τραπέζι από τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, η οποία είχε ήδη το καλοκαίρι υιοθετήσει ένα σκυριανό αλογάκι την Αμέρισσα, έπεσε στο τραπέζι που βρισκόταν όπως όλα έδειξαν από μία πολύ δυνατή ομάδα, την πρώην γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ο πρόεδρός της εταιρείας VKC Βασίλης Καρατσώλης και το μέλος του Δ.Σ του ΕΟΤ, Χρήστο Καραγιάννη, αναφορικά με την προστασία του Σκυριανού αλόγου, πήρε σάρκα και οστά πριν από λίγους μήνες, στο στενό του Ευρίπου, σ’ ένα ουζερί, από την Σοφία Νικολάου που ξεκίνησε τον αγώνα σε ότι αφορά την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης 64 Σκυριανών αλόγων με φροντίδα και σωστή, ελεγχόμενη αναπαραγωγή, έτσι ώστε να σταματήσουν να αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση, που φιλοξενούνται στο Κτήμα Μουριές, του ΜανώληΤραχανά και της οικογένειας του. Τη χορηγία για τα τροφεία και την υγειονομική τους περίθαλψη, ανέλαβε η εταιρία VKC. Στην ίδια φάρμα, που πριν από ένα χρόνο γεννήθηκε και η Αμέρισσα.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη όλη η παρέα, μετά από τη συζήτηση που έγινε για τα έξοδα που απαιτούνται για να βιοποριστούν τα Σκυριανά αλογάκια, ο κ. Καρατσώλης βάζει πρώτος πλάτη να στηρίξει οικονομικά το εγχείρημα ενώ ταυτόχρονα στο «παιχνίδι» μπαίνει και ο Χρήστος Καραγιάννης ο οποίος το φτάνει το θέμα στο Υπουργείο Τουρισμού αφού τον συνδέει μακρόχρονη φιλία όπως και την κα Νικολάου, με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια ο οποίος επίσης με τη σειρά του, γίνεται συνοδοιπόρος σε όλη αυτή την ουσιαστική προσπάθεια που γίνεται για την επιβίωση του Σκυριανού αλόγου και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφού είναι και χαρακτηρισμένο προστατευόμενο είδος. Να σημειωθεί εδώ ότι το θηλυκό Σκυριανό αλογάκι, απαγορεύεται να βγει εκτός Σκύρου.

Και «ήγγικεν η ώρα», που αυτή η παρέα με αφορμή την προστασία και στήριξη για την επιβίωση του Σκυριανού αλόγου θα μεγάλωνε. Ο Δήμος Σκύρου, η Ναυτική Εταιρία, ο Σύλλογος Επαγγελματιών του Νησιού, Σύλλογοι και Φορείς αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια και έτσι όλοι μαζί στήνουν μία γιορτή στο Νησί της Στερεάς, τη γραφική μας Σκύρο, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, το μεσημέρι, στην ταβέρνα Μουριές της οικογένειας του Μανώλη Τραχανά που διαθέτει και τη φάρμα με τα άλογα, δίπλα.

Παρουσία του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ο κ. Καρατσώλης, ο στυλοβάτης όλης αυτής της προσπάθειας ανακοινώνει την δημιουργία του Ιδρύματος Προστασίας του Σκυριανού αλόγου! Η συγκίνηση των παρισταμένων, δεν περιγράφεται! Πόσο μάλλον του Μανώλη Τραχανά που όλα αυτά τα χρόνια συντηρεί με έξοδα προσωπικά τη φάρμα. Και επειδή η «αγκαλιά» του κ. Καρατσώλη είναι μεγάλη, σε αυτή την προσπάθεια εντάχθηκαν ακόμα 32 άλογα που διαθέτουν σε άλλη φάρμα στη Σκύρο, ιδιοκτησίας της κας Αμαντα, καθώς επίσης και όσα Σκυριανά άλογα έχουν ιδιώτες στο Νησί.

Η Σοφία Νικολάου, έκανε την ιδέα πράξη με τη στήριξη ανθρώπων που αγαπούν τα ζώα, σέβονται την πολιτιστική μας κληρονομιά και αντιλαμβάνονται ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις δεν πρέπει να δίνονται εφήμερες λύσεις, αλλά διαχρονικές και ουσιαστικές. Αυτή η κίνηση είναι η αρχή, για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Που θα συμβάλλει παράλληλα, στην τουριστική ανάπτυξη του Νησιού, με τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Όλα τα διαδικαστικά ακόμα και την διοργάνωση αυτής της γιορτής στη Σκύρο έτρεξε ο Χρήστος Καραγιάννης, ο οποίος παρουσίασε την εκδήλωση, μέλος του Δ.Σ του ΕΟΤ, με την αιγίδα του οποίου έγινε η εκδήλωση.

Με την έλευση και του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στο Νησί, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και πρέπει να πούμε εδώ ότι μαζί και με τη Σοφία Νικολάου και την υπόλοιπη παρέα, πέρασαν πολλές ώρες, με τα άλογα στη φάρμα του κ. Τραχανά. Και βέβαια, ο Υπουργός στην σύντομη τοποθέτηση του ζήτησε τη στήριξη στο πρόσωπο της Σοφίας Νικολάου που πολιτεύεται για πρώτη φορά στην Εύβοια, σημειώνοντας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ανθρώπους που αποδεικνύουν καθημερινά με τη στάση τους ότι μπορούν να φανούν χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στον τόπο τους.

Να σημειωθεί εδώ ότι το Σκυριανο αλογάκι, είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη νήσο Σκύρο εξ’ου και η ονομασία. Είναι προστατευόμενο είδος.

Τα σκυριανά αλογάκια είναι ζώα συντροφικά, κοινωνικά, εύρωστα, έξυπνα, με ιδιαίτερα προσηνή συμπεριφορά προς τα παιδιά. Το ύψος τους φτάνει τα 116 εκατοστά. Ο σωματότυπος τους ομοιάζει με αυτόν του μεγαλόσωμου αλόγου. Το χρώμα των αλόγων είναι συνήθως στις αποχρώσεις του καφεκόκκινου και του καστανού (ορφνό) πιο σπάνια του λευκού ή γκριζόφαιου (φαιά) και σπανιότερα του ξανθού. Κάποια έχουν λευκό σημάδι στο πρόσωπο (αστεράτα ή ρεμπά). Το σκυριανό αλογάκι ανήκει στο είδος Equus Cabalus αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους θεωρείται ως  ξεχωριστή φυλή η οποία ονομάζεται Equus Cabalus Skyros Poni ή Equus Cabalus Skyriano.

«Είναι μεγάλη η χαρά νομίζω όλων να βρισκόμαστε σε ένα από τα ωραιότερα νησιά της Χώρας μας. Και βρισκόμαστε εμείς εδώ, αυτή η παρέα που προανέφερε ο Χρήστος, προκειμένου να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη διάσωση του Σκυριανού αλόγου. Το συγκεκριμένο άλογο, όπως είπαν και οι προηγούμενοι ομιλητές, είναι πάνω από 2000 χρόνια σε αυτό το Νησί. Είναι συγκλονιστικό. Το Σκυριανό άλογο, είναι απόγονος του αλόγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Απεικονίζεται στη ζωοφόρο του Παρθενώνα. Αντιλαμβάνεστε την αξία αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς» ανέφερε στην τοποθέτηση της η κα Νικολάου και συνέχισε:

«Και πως αυτή η Πολιτιστική κληρονομιά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου η Σκύρος να αποτελέσει ίσως το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό του κόσμου. Γιατί πέρα από τα Σκυριανά άλογα, έχει και ένα φυσικό κάλος το οποίο επιτρέψτε μου να πω ότι είναι μοναδικό. Τα Σκυριανά άλογα όμως, προκειμένου να διασωθούν χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας. Αυτή η παρέα έκανε μία καλή αρχή. Προκειμένου οι 4 άνθρωποι, ο Μανώλης, η Αμάντα, ο Νίκος και ο Στάθης, να έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να αντέξουν τα Σκυριανά άλογα, στο χρόνο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κλιματική αλλαγή. Κακή διαχείριση ίσως στην αναπαραγωγή τους, έχει κάνει σοβαρή ζημιά» δήλωσε η πρώην Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, και πολιτεύτρια της Ν.Δ στην Εύβοια Σοφία Νικολάου.

 

 

Συγκινούν τα λόγια του επιχειρηματία Βασίλη Καρατσώλη, που ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και προστασίας του περιβάλλοντος πήγε την ιδέα ένα βήμα πιο πέρα, ανακοινώνοντας τη σύσταση Ιδρύματος για την διάσωση του Σκυριανού αλόγου.

«Όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, μια παρέα ουσιαστικά στη Χαλκίδα, ήταν το έναυσμα για να μπορέσει να γίνει αυτή η δράση, από τον Όμιλο των Εταιριών μου, για να προσπαθήσουμε και εμείς με τη σειρά μας να περισώσουμε και να διαφυλάξουμε και τον πολλαπλασιασμό του Σκυριανού αλόγου.

Η εταιρία η δική μου, είναι μία εταιρία που κατά κύριο λόγο, ασχολείται με την ανακύκλωση. Αυτό σημαίνει ότι έχει άμεση σχέση, με την προστασία του Περιβάλλοντος. Προστασία όμως του Περιβάλλοντος για μένα, δεν είναι μόνο, προστατεύω το περιβάλλον από τα σκουπίδια ή δίνω το έναυσμα με την ανακύκλωση για την κυκλική οικονομία. Αλλά είναι φυσικά, προστασία πανίδας και χλωρίδας.

Με αυτή τη φιλοσοφία, πραγματικά προχωρήσαμε σε αυτή την ιδεά, σε αυτή τη δράση γνωρίζοντας στην αρχή, τον κ. Τραχανά για την πρώτη μονάδα. Στη συνέχεια, βέβαια ενημερωθήκαμε από τον δήμαρχο, ότι υπάρχουν και άλλες φάρμες στη Σκύρο και από αυτό το βημα εγω δίνω μία …ότι υπάρχει ήδη στα σκαριά μία ενέργεια για δημιουργία ιδρύματος για την προστασία του Σκυριανού αλόγου, το οποίο θα περιλαμβάνει εκτος από τον Όμιλο των Εταιριών μου και άλλους επιχειρηματίες. Και με αυτή μας την ενέργεια θα αγκαλιάσουμε όλες τις φάρμες, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Είναι αυτή μια ενέργεια ουσιαστικά, όπως είπε και ο Χρήστος ο Καραγιάννης, σε μία προσπάθεια την οποία κάνουμε πανελλαδικά, εταιρίες οι οποίες είναι ευαισθητοποιημένες για το θέμα του περιβάλλοντος, και της κυκλικής οικονομίας. Και πράγματι, είμαστε έτοιμοι τον επόμενο μήνα, να ανακοινωθεί η ίδρυση του δικτύου προστασίας περιβάλλοντος και προώθησης της κυκλικής οικονομίας με την ονομασία “ΣΥΜΒΑΛΩ”. Κάτω από την αιγίδα αυτού του δικτύου θα βρίσκεται και το Ίδρυμα που προείπα, για την προστασία του Σκυριανού αλόγου.

Θέλω να υποσχεθώ σε όλους τους φορείς, και στο δήμαρχο, ότι έχουμε σκοπό, με βάση το δίκτυο να συμβάλλουμε ευρύτερα στην προστασία του Περιβάλλοντος, της Ανακύκλωσης και γενικότερα των απορριμμάτων στο χώρο της Σκύρου. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το Νησί σας. Είναι εκπληκτικό. Είναι δεδομένο ότι θα το επισκεφθώ και οικογενειακά το καλοκαίρι. Και θα φροντίσω ουσιαστικά να υπάρχει αυτή η διάδωση, για την πραγματική, ιδιαίτερη φιλοξενία την οποία έχετε και το ιδιαίτερο κάλος που έχει αυτό το Νησί.

Πραγματικά θέλω να πω ότι με αυτή μας τη δράση για το Σκυριανό αλογάκι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι το έναυσμα για να μπορέσει να τονωθεί και η τουριστική, ουσιαστικά κίνηση στο Νησί. Που έχει μία διαφορετικότητα από τα άλλα νησιά σε ότι αφορά τον τουρισμό. Δεν είναι του μαζικού τουρισμού. Και αυτό μας ικανοποιεί πάρα πολλούς. Από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, οι οποίοι θέλουμε κάτι διαφορετικό στις διακοπές μας. Υπόσχομαι ότι θα είμαι δίπλα στο Νησί.

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό, τον κ. Κικίλια, για το γεγονός ότι πραγματικά αγκάλιασε αυτή μας την προσπάθεια. Να ευχαριστήσω τη Σοφία τη Νικολάου ξανά, για την εκπληκτική ιδέα που είχε μαζί με την Έφη Ντίνη, και υπόσχομαι ότι πραγματικά θα δείτε ενέργειες, από τον Όμιλο και τους Συνεργάτες επιχειρηματίες, εδώ στη Σκύρο, που δεν θα το πιστεύετε! »

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, έδειχνε να απολαμβάνει αυτή την ιστορική στιγμή για το Σκυριανό άλογο. «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σας από χθες. Έχετε ένα εκπληκτικό νησί, τη Σκύρο. Οι Σκυριανοί που είχα την τύχη να γνωρίσω αυτές τις δύο μέρες, είστε πολύ ξεχωριστοί και πολύ ιδιαίτεροι άνθρωποι, Έχετε έναν πανέμορφο τόπο και θα κοιτάξουμε όλοι μαζί, και θα εξηγήσω πως, να στηρίξουμε αυτό το Νησί, στο μέλλον.

Δεν ήξερα, το είπε ο δήμαρχος, ότι δεν έχει έρθει άλλος Υπουργός Τουρισμού στη Σκύρο. Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Χτες παραβρέθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μία σειρά θεμάτων είδαμε σήμερα το πρωί με τη Σοφία τη Νικολάου, στην περιήγηση που κάναμε. Θα πω στη συνέχεια τι δυνατότητες έχει το Νησί, και τι σκεφτόμαστε με τη Σοφία. Υπάρχει η δυνατότητα, Υπουργείο Τουρισμού,Κυβέρνηση, τοπική αυτοδικοίκηση και φορείς του Νησιού και η αντιπολίτευση, η οποία είναι αυτή, να συμβάλλουμε και σε πόρους και σε μελέτες, μέσα από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ έτσι ώστε να ενισχυθούν οι υποδομές του Νησιού και να βρούμε τρόπο έτσι ώστε να ενισχύσουμε αυτές τις υποδομές και άρα να υποστηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία εδώ. Έτσι ώστε το Νησί να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, και αυτό να προσφέρει ποιότητα ζωής κυρίως στους Σκυριανούς αλλά κυρίως στους επισκέπτες. Είτε είναι Έλληνες. Είτε είναι ταξιδιώτες-τουρίστες από το εξωτερικό.»

δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας και συνέχισε με αναφορά στην εκδήλωση:

«Καλοί φίλοι, και η φιλία είναι ιερό πράγμα στη ζωή, με ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία αυτή, από τον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία με το Ελληνικό δημόσιο και τους ανθρώπους που αγωνίζονται χρόνια για το Σκυριανό αλογάκι. Τα Σκυριανά αλογάκια νομίζω ότι μπορούν να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας μας, έτσι ώστε να μπρανταριστεί το νησί, η Σκύρος, ως μοναδικός εναλλακτικός προορισμός. Είμαστε μέσα στα κορυφαία πέντε brand του κόσμου, με τόσες δυσκολίες και τόσα προβλήματα παγκοσμίως. Πόλεμο, πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση. Ελληνοτουρκικά, ακρίβεια. Πόσο καλά έχει πάει φέτος ο τουρισμός. Πόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε κάνει όλοι μαζί καιποσο αυτό έχει συντελέσει στη μέση ελληνική οικογένεια. Στη μικρή και στη μεσαία επιχείρηση.

Εδώ όμως η Σκύρος έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο που μπορεί να ξεδιπλώσει τις άλλες ομορφιές του Νησιού για τις οποίες θα μιλήσουμε. Έχει ανθρώπους που με αγάπη και με συναίσθηση του καθήκοντος, αγαπάνε, φροντίζουν εκτρέφουν και διαιωνίζουν το Σκυριανό άλογο, εδώ στον τόπο τους. Συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια.

Συγχαρητήρια στο Βασίλη Καρατσώλη για την πρωτοβουλία. Ανέλαβε να το αναφέρει και δημοσίως. Άνθρωπος που έχει την αίσθηση του πατριωτισμού, του καθήκοντος και της ευθύνης και αντιλαμβάνονται ακριτικούς προορισμούς, ως μοναδικής σπουδαιότητας. Βασίλη Καρατσώλη και Χρήστο Καραγιάννη, σας ευχαριστώ για το έναυσμα να έρθουμε στη Σκύρο off season, για να συζητήσουμε τα προβλήματα και να αγκαλιάσουμε την όλη προσπάθεια…

Και καταλήγω στη Σοφία. Η Σοφία αποφάσισε να πολιτευτεί εδώ. Εγώ, χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Πιστεύω πολύ στη νησιώτικότήτα μας, στα νησιά μας. Πιστεύω πολύ στην Περιφέρεια. Η Σκύρος είναι ένας ξεχωριστός, ιδιαίτερος προορισμός. Νομίζω ότι έχετε ένα μοναδικό Νησί. Νομίζω Σοφία ότι αξίζεις να παλέψεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που μαζί με τους άλλους εκλεγμένους ή υποψηφίους, θεωρώ ότι πολύ καλά έκανες και έκανες αυτή την κίνηση. Η ιδέα είναι εξαιρετική. Κυρίες και Κύριοι η Σοφία Νικολάου είναι ένας δυναμικός άνθρωπος και νομίζω ότι θα ενδιαφερθεί και ενδιαφέρεται στην πράξη για το Νησί. Το βλέπετε άλλωστε. Και θέλω να ελπίζω ότι ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα δώσει αυτό το οποίο μπορεί. »

Ο Υπουργός, δήλωσε ευτυχισμένος με την εξέλιξη για το Σκυριανό αλογάκι, ενώ όση ώρα απέμενε μέχρι να πάρει το πλοίο για την επιστροφή, την πέρασε στη φάρμα παρέα με τα συμπαθέστατα τετράποδα και ανανέωσε το ραντεβού με όλους για να βρεθεί μαζί τους το συντομότερο.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές για το Δήμο Σκύρου, με το δήμαρχο Νίκο Μαυρίκο να μην έχει πλέον λόγια για να ευχαριστήσει τους πάντες αφού επι θητείας του γίνεται κάτι πολύ δυνατό για την προστασία και διάσωση του Σκυριανού αλόγου που δεν κατάφερε κανείς μέχρι τώρα. Γίνεται συνοδοιπόρος μαζί με το Δ.Σ και όλο το Νησί στην προσπάθεια της παρέας.

Όσο για τον ιδιοκτήτη της Φάρμας, Μανώλη Τραχανά, κάπου εδώ, σταματά το άγχος επιβίωσης των Σκυριανών αλόγων που με αγάπη και αφοσίωση περιποιείται και φροντίζει όλα αυτά τα χρόνια, με προσωπικά έξοδα. Και αρχίζει το μεγάλο ταξίδι με συνοδοιπόρους σε όλο αυτό το εγχείρημα, όλους μας. Με την ευχή η Φάρμα να μεγαλώσει κι άλλο.

Σφραγίδα σε όλο αυτό βάζει ο Χρήστος Καραγιάννης, μέλος του Δ.Σ του ΕΟΤ. Ο άνθρωπος που φρόντισε να στήσει όλη αυτή τη μεγάλη γιορτή, την οποία και παρουσίασε στις Μουριές, το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου. Μία σημαντική μέρα για τη Σκύρο. Μία ιστορική μέρα για τη διάσωση του Σκυριανού αλόγου.

Η ιδέα μπορεί να έπεσε στο τραπέζι αλλά δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Βασίλης Καρατσώλης που μεταλαμπάδευσε την ιδέα και σε συναδέλφους του επιχειρηματίες που θα στηρίξουν στη διάσωση του Σκυριανού αλόγου.

 skiros al16

 

skiros al19

 

skiros al11

skiros al6

skiros al21

skiros al59

skiros62

skiros63

skiros al15

skiros al7

skiros al1

skiros al2

skiros al8

skiros al9

skiros al12

skiros al14

skiros al17

skiros al22

skiros al25

skiros al32

skiros al33

skiros al34

skiros al20

skiros al35

skiros al36

skiros al42

skiros al45

skiros al47

skiros al52

skiros64

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 02:05

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr