Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κώστας Μαρκόπουλος: «Κάθε χρόνο 1.500 άτομα διαγνώσκονται με καρκίνο στην Εύβοια – Το μαρτύριο της σταγόνας για ακτινοθεραπεία με τα μηχανήματα… στα αζήτητα - Ο διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας δε μπορεί να είναι τροχονόμος…»

Κάθε χρόνο 50.000 άνθρωποι προσβάλλονται στην Ελλάδα από καρκίνο. Από αυτούς οι 35.000 έχουν ανάγκη από ακτινοβολία. Δυστυχώς, τα δημόσια νοσοκομεία και τα ακτινοθεραπευτικά καλύπτουν μόνο τους 20.000. Οι 15.000 βρίσκονται χωρίς τη δυνατότητα να έχουν ακτινοθεραπεία. Κάθε χρόνο στην Εύβοια περισσότερα από 1500 άτομα διαγνώσκονται με καρκίνο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρέπει να γίνει ακτινοθεραπεία σε συγκεκριμένο χρόνο και στιγμή και όχι όποτε μπορέσουμε, όπως επισημαίνει ο γιατρός Κώστας Μαρκόπουλος, μιλώντας στον Εύριπο 90FM και στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη τη Δευτέρα 25 Ιουνίου.

«Καρκίνος και ακτινοθεραπεία» το θέμα που συζητήσαμε μαζί του. «Ο χρόνος αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία ακόμη και για τους 20.000 που εξυπηρετούνται είναι 4 μήνες», επισημαίνει ο γιατρός.

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη

Μπορούμε να αντιληφθούμε γιατρέ τι σημαίνει καρκινοπαθής να βρίσκεται τόσους μήνες στην αναμονή;

Είναι τραγικό. Ξεπερνάει αν θέλετε τα όρια της ανησυχίας και κατευθύνεται προς την κατεύθυνση της ανήκεστης βλάβης στους ανθρώπους. Διότι, χειρουργείται ένας άνθρωπος ή πρέπει να κάνει ακτινοβολία για να μαζευτεί ένας όγκος και πρέπει να χειρουργηθεί. Άμα χάσει τέσσερεις μήνες, χάθηκε το παιχνίδι της ζωής.

Πόσο κοστίζει ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας; Και πόσα τέτοια μηχανήματα διαθέτουν τα κρατικά νοσοκομεία της Χώρας;

Δύο εκατομμύρια έχει ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας. Περίπου 20 με 25 υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Μας καλύπτουν το 60%των ασθενών. Τι γίνεται τώρα; Εκεί που το Κράτος έχει φτωχύνει στην Ελλάδα, δεν είχε τη δυνατότητα, έρχεται ο ΟΠΑΠ, Το ίδρυμα Νιάρχου, η οικογένεια Αγγελόπουλου και δύο τρεις ακόμα παράγοντες και δωρίζουν στο ελληνικό Κράτος 15 τέτοια μηχανήματα. Δεκαπέντε καινούργια σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα δωρήθηκαν από όλους αυτούς. Δώδεκα μόνο έδωσε ο Νιάρχος και τα υπόλοιπα δόθηκαν από τους άλλους. Δουλεύουν τα μηχανήματα αυτά κα Ντίνη; Όχι, κα Ντίνη.

Αυτό είναι το τραγικό της όλης ιστορίας. Μας λέτε ότι υπάρχουν μηχανήματα και δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία στα δημόσια νοσοκομεία για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και δεν δουλεύουν. Γιατί δεν δουλεύουν;

Δεν δουλεύουν γιατί δεν διορίστηκαν 60 άνθρωποι. Δεν χρειάζονται πάρα πάνω. Σαρανταπέντε τεχνολόγοι και 15 ακτινοφυσικοί. Χρειάζεται ένας για κάθε μηχάνημα να ελέγχει την ακτινοβολία, τα πεδία κ.α. Δηλαδή, το Ελληνικό Κράτος υποβάλλει σε έναν ασύλληπτο κίνδυνο περίπου 15.000 ανθρώπους γιατί δεν έχει βάλει 60 ανθρώπους με οποιονδήποτε τρόπο και ταχύρρυθμη διαδικασία να εργαστούν. Αυτό, δε λέγεται ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους ή αδιαφορία. Λέγεται θα έλεγα εγκληματική ανικανότητα.

Στο γραφείο μου δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην απευθύνεται ένας άνθρωπος να τον βοηθήσω να βρει μία θέση σε ένα από τα θεραπευτικά μηχανήματα των δημοσίων νοσοκομείων. Υπάρχουν τα ιδιωτικά αλλά πρέπει να εκταμιεύσουν όλοι από 3000€ έως 5000€.

Είναι τραγικό να φτάνει ένας πολίτης που βλέπει ότι μειώνεται ο χρόνος ζωής τους λόγω της κατάστασης της υγείας τους, που πληρώνουν ή πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές και περιμένουν αυτή τη δημόσια υγεία. Γιατί δεν γίνονται προσλήψεις όπως έχει ανακοινωθεί;

Όλοι αυτοί που προανέφερα έκαναν δώρο στο ελληνικό κράτος 40εκ. και το ελληνικό κράτος αδυνατεί να ξοδέψει γι’ αυτή τη δωρεά, για τον κόσμο, την κοινωνία, τους πολίτες που υποφέρουν 30.000€ το χρόνο. Αυτή είναι η αλήθεια.

Πριν λίγα χρόνια έφτανε ο κόσμος στα πολιτικά γραφεία για να ζητήσει δουλειά, σήμερα να φτάνει κάποιος να χτυπάει την πόρτα πολιτευτή για να σώσει το δικό του άνθρωπο είναι τραγικό. Τον κάνουν να αισθάνεται πως χάνει την αξιοπρέπεια του. Επιλέγεις ανάμεσα στην αξιοπρέπεια σου και στο αν θα πρέπει μέσα από αυτή την επιλογή να σώσεις τον άνθρωπό σου;

Εμείς οι γιατροί που ασχολούμαστε κάθε μέρα με τον καρκίνο και με τα νοσήματα και τις οικογένειες των ανθρώπων που υποφέρουν, αντιλαμβάνεστε ότι γνωρίζουμε όσο κανένας άλλος, το πόσο βαρύ φορτίο είναι για κάθε οικογένεια αυτές οι τραγικές ελλείψεις τον 21ο αιώνα.

Και δεν ήταν αυτό το όνειρό μας όταν μπήκαμε στην Ευρώπη. Περιμέναμε ότι θα γίνουμε περισσότερο ευρωπαίοι και από απόψεως κοινωνικού κράτους. Όλο το κοινωνικό κεκτημένο του κοινωνικού κράτους, το έχει ολόκληρη η Ευρώπη, η Ελλάδα δεν το έχει.

Ο ασθενής που δεν θα κάνει στο σωστό χρόνο τη σωστή ακτινοβολία είναι βέβαιο ότι δεν θα θεραπευτεί. Άρα, το ελληνικό κράτος θα τον πληρώσει χρυσό΄. Γιατί μετά θα κάνει πρόσθετες χημειοθεραπείες θα κάνει επιπλοκές, θα μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία. Γιατί; Γιατί δεν έκανε την ακτινοβολία στη σωστή στιγμή. Να το πάρουμε και με οικονομικούς όρους, ας αφήσουμε τον ανθρώπινο παράγοντα που είναι κορυφαίος αλλά ας τον ξεχάσομε.

Στην πραγματικότητα, αυτά που θα πρέπε να ξοδέψει το ελληνικό κράτος για να έχει γρήγορη και σωστή ακτινοβολία στους καρκινοπαθείς θα τα πληρώσει γιατί πρέπει μετά να νοσηλεύσει και να ανακουφίσει τον πάσχοντα πολλαπλάσια. Άρα, και οικονομικά είναι λάθος. Αλλά σε ποιον να το πεις αυτό;

Μιλάς για τον ανθρώπινο παράγοντα σου λένε ότι δεν έχουμε τα χρήματα. Μιλάς για τον οικονομικό παράγοντα σου λένε ότι μιλάς με αριθμούς ενώ έχεις να κανεις με ανθρώπους.

Η πραγματικότητα είναι μία. Ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται. Ο κόσμος θυσιάζεται. Χάνονται ζωές. Χάνεται η ποιότητα της ζωής των οικογενειών. Γιατί; Γιατί κάποιοι είναι παντελώς αδιάφοροι ή παντελώς ανίκανοι. Αυτή είναι μία πικρή πραγματικότητα την οποία την βλέπουμε και τη ζούμε γύρω μας.

Και σε ότι αφορά το νέο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, για να το συνδέσω με το ακτινοθεραπευτικό δεν έχει δεν έχει ακτινοθεραπευτική κλινική, ούτε καν οργανωμένη ογκολογική. Το ήδη υπάρχον έχει έναν ογκολόγο ο οποίος προσπαθεί ο άνθρωπος. Στο καινούργιο νοσοκομείο, όταν θ ανοίξει γιατί δεν το βλέπω.

Σε ότι αφορά την υποδομή και την επάνδρωση;

Η υποδομή κα Ντίνη είναι έτοιμη γιατί το νοσοκομείο όταν προκηρύχτηκε, προκηρύχτηκε με το κλειδί στο χέρι. Δηλαδή, κτίρια, κρεβάτια, μηχανήματα. Είναι όλα εκεί. Αύριο θα τελειώσουν και τα έργα υποδομής. Είμαστε έτοιμοι να πάμε; Όχι. Τι μας λείπουν; 120 άτομα προσωπικό. Το προσωπικό δεν φτάνει για το υπάρχον μικρό Νοσοκομείο. Καταλαβαίνετε ότι στο μεγάλο Νοσοκομείο, το υπάρχον προσωπικό θα είναι σαν τη σταγόνα στον Ωκεανό.

Καινούργιο Νομαρχιακό Νοσοκομείο πρέπει να έχει όλες τις ειδικότητες και πρέπει να εφημερεύουν εξιδεικευμένοι γιατροί. Όπως γίνεται στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Μα η Εύβοια είναι ο μεγάλος Νομός. Οι γενικοί γιατροί είναι εξαιρετικοί για να εφημερεύουν στα Κέντρα Υγείας. Έχουν άλλη δουλειά να κάνουν και άλλη είναι η εκπαίδευσή τους.

Αυτό που έχω να πω στους ιθύνοντες αυτής της Κυβέρνησης και στον παρόντα διοικητή είναι ότι αν δεν προκηρύξει θέσεις αύριο το πρωί για να είναι έτοιμες του χρόνου, το 2019, για το καινούργιο Νοσοκομείο δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούμε εκεί. Αυτό σημαίνει ό,τι το όνειρο των πολιτών για ένα σύγχρονο Νοσοκομείο μετατίθεται χρονολογικά. Και μετατίθεται πάρα πολύ πιο μακριά.

Δεν είναι κουμπάκι οι προσλήψεις. Γνωρίζουμε όλοι προς πρέπει να γίνουν. Ούτε βέβαια μπορεί να λειτουργήσει ένα Νοσοκομείο με συμβασιούχους και επικουρικούς γιατρούς.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αυτή την περίοδο με τις πληρωμές των επικουρικών γιατρών του Νοσοκομείου Χαλκίδας, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει και εκείνων που θα λήξουν στη συνέχεια. Και η Επίτροπος αρνείται να υπογράψει για να πληρωθούν. Τι γίνεται τώρα έχει το Νοσοκομείο χρήματα για να τους πληρώσει;

Το έχω πληροφορηθεί. Η πάρεδρος του Εκλεκτικού Συνεδρίου αρνείται ν υπογράψει και έχει και δίκιο. Το Νοσοκομείο καλείται να πληρώσει από τα χρήματα τα διαθέσιμα που έχει. Δεν ξέρω αν έχει. Εδώ υπάρχει και μία πολύ σοβαρή ανεπάρκεια.

Ξέραμε πότε θα λήξουν οι επικουρικοί γιατροί. Όπως ξέρουμε και ο κάθε γιατρός δημόσιος υπάλληλος μόνιμος, πότε θα πάρει σύνταξη. Στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα είναι απαραίτητη και η αναγγελία ένα χρόνο πριν. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προκήρυξαν τις αντίστοιχες θέσεις. Δηλαδή, έφυγε ο κ. Διαίτης, εξαίρετος συνάδελφος που έκανε τις ενδοσκοπήσεις, τις γαστροσποκήσεις και τις κολωνοσκοπήσεις και τώρα το νοσοκομείο είναι χωρίς ενδοσκοπικό. Μεταφέρονται οι ασθενείς στην Αθήνα για μία γαστροσκόπηση.

Αυτό είναι ανεπάρκεια διοικητική. Πάμε πίσω σε όλα. Και αυτές είναι ανεπάρκειες συγκεκριμένων προσώπων. Δεν είναι ανεπάρκειες γενικώς. Κάποιοι άνθρωποι παίρνουν κάποιες θέσεις. Και ο διοικητής του Νοσοκομείου της Χαλκίδας οφείλει να τα φτιάξει. Αν δεν του τα φτιάχνουν από το Υπουργείο, οφείλει να πάει στους βουλευτές που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση να κάνουν καμία δουλειά. Αν και αυτό δε μπορεί να γίνει τότε δεν είναι διοικητής ενός νοσοκομείου. Είναι τροχονόμος…

Δε μπορεί να φεύγουν οι γιατροί και να μην έρχονται άλλοι. Και αυτό μας αφορά όλους μας. Η κρίση είναι αρνητική του Κώστα Μαρκόπουλου για όλα αυτά που συμβαίνουν. Και αδικεί και αυτούς που δουλεύουν σκληρά στο Νοσοκομείο και θυσιάζονται και έχουν μεγάλη αυτοθυσία και μεγάλο κόπο να ανταπεξέλθουν.

Κλείνοντας με το θέμα του καρκίνου και της ακτινοθεραπείας, να σας πω ότι κάθε χρόνο 1500 άτομα διαγνώσκονται με καρκίνο, στην Εύβοια.

 ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Ιουλίου 2018 14:23

Σχετικά Άρθρα