X

Αποκλεισμός

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή από το Eviakosmos.gr

bannernew3

Τελευταία Νέα

Ο Γενικός Γιατρός Βαγγέλης Πεταχτής για τη γαστρεντερίτιδα: «Θα πρέπει να απευθυνόμαστε στο γιατρό και να μην παίρνουμε ανεξέλεγκτα φάρμακα που θα δημιουργήσουν προβλήματα αργότερα»

Ένας από τους γιατρούς που αποτελούν την ψυχή του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου είναι ο Γενικός Γιατρός Βαγγέλης Πεταχτής, ο «γιατρός της καρδιάς μας» όπως τον αποκαλεί ο κόσμος που τον εμπιστεύεται όλα αυτά τα χρόνια. Προσφέρει καθημερινά τις υπηρεσίες του στο συνάνθρωπο έχοντας μετατρέψει αυτά τα χρόνια μαζί με αξιόλογους συνάδελφους του, το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου σε ένα μικρό Νοσοκομείο.

Ο κ. Πεταχτής μίλησε την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στον Εύριπο 90fm και στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, για την ίωση γαστρεντερίτιδας που ταλανίζει μικρούς και μεγάλους αυτή την εποχή. Ο γιατρός, μας συμβουλεύει πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πρώτα συμπτώματα μιας γαστρεντερίτιδας και πότε θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσουμε τη βοήθεια του γιατρού.

Εσείς και κάποιοι αξιόλογοι συνάδελφοί σας κρατάτε το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου δυνατό. Και αυτό σας τιμά. Ένα Κέντρο Υγείας που λειτουργεί σήμερα σαν ένα μικρό Νοσοκομείο.

Εμείς θεωρούμε ότι είναι το δεύτερο σπίτι μας το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου. Όλοι οι γιατροί προσπαθούμε ως επι το πλείστον να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό και εφημερεύουμε 24 ώρες το 24ωρο. Το καλό είναι ό,τι έχουμε και βραχεία νοσηλεία. Δηλαδή, κάνουμε ότι είναι δυνατόν να κάνουμε αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου της Χαλκίδας.

Να γιατί σας αγαπάει ο κόσμος εκεί που σας ξέρει τόσα χρόνια και σας αποκαλεί «γιατρό της καρδιάς μας». Ο κόσμος ταλαιπωρείται με τη γαστρεντερίτιδα αυτή την εποχή και μάλλον θα αυξηθούν τα κρούσματα μετά από αυτές τις διακοπές νερού που είχαμε σε διάφορές περιοχές. Έχουμε κρούσματα μετά από τέτοια περιστατικά;

Δημιουργούνται προβλήματα. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να σκεφτούμε ένα πράγμα. Η οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μία λοίμωξη η οποία συνήθως προσβάλλει παιδιά κα ενήλικες και είναι συχνότερη από Νοέμβριο μέχρι και Απρίλιο. Αυτό είναι λόγο κρύου, λόγω του ότι ο κόσμος παραμένει σε κλειστούς χώρους, με συνέπεια την ευκολότερη μετάδοση του ιού.

Ευθύνεται αυτό που ανέφερες κι εσύ, το μολυσμένο νερό. Το νερό που έχει σταθμεύσει ή οτιδήποτε νερό ή υγρά εγώ θα έλεγα που δεν είναι καλά συντηρημένα. Ή τροφές που και αυτές δυνατόν να μολύνουν τον ασθενή από τη στιγμή που δεν έχει πλύνει καλά τα χέρια του και να γίνει μεταφορά του ιού.

Γιατρέ θα ήθελα να μας πείτε: Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας και πότε θα πρέπει να μας ανησυχήσουν αυτά;

Βασικά τα πρώτα συμπτώματα είναι διάρροια και έμετος που μπορεί να ξεκινήσουν απότομα. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα και μερικές φορές είναι και έντονα. Πριν ξεκινήσει πονοκέφαλος, μυαλγίες, δηλαδή μυϊκοί πόνοι, ένα κοιλιακό άλγος με κράμπες, ανορεξία και στο τέλος μπορεί να γίνει και μία πυρετική κίνηση μέχρι 38.

Πότε είναι κάτι ανησυχητικό που θα μας κάνει να επισκεφθούμε το γιατρό;

Εγώ θα έλεγα όταν υπάρχει έντονη διάρροια και εμετός αυτό που κινδυνεύεις, είναι ότι κινδυνεύεις από αφυδάτωση. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που υπάρχει σε αυτούς τους ασθενείς. Οπότε η αφυδάτωση εκδηλώνεται με σκούρο κίτρινο χρώμα στα ούρα, κούραση, κόπωση, ζάλη. Και πολλές φορές σε ηλικιωμένα άτομα με σύγχυση.

Κάνει κάποιος να πίνει μόνος του υγρά ή είναι απαραίτητο σε αυτή την περίπτωση η μεταφορά του σε γιατρό προκειμένου να μπει στον ορό;

Δε θα μπορέσεις στην ιογενή γαστρεντερίτιδα να κρατήσεις υγρά. Θα πρέπει να επισκεφθείς το γιατρό, να γίνει ενυδάτωση με ορό, κάποιες ενέσεις που κάνουμε και ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις.

Τα περισσότερα κρούσματα είναι παιδιά;

Προς το παρόν ευτυχώς επειδή είναι συνειδητοποιημένος ο κόσμος τουλάχιστον στην περιοχή μας, δεν έχουμε πάρα πολλά περιστατικά. Σκεφτείτε ότι είχαμε 4-5 κρούσματα το τελευταίο 6ημερο. Είναι φυσιολογικό λόγω εποχής. Με κατανάλωση υγρών μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Χρειάζεται να ακολουθήσουμε και κάποιο πρόγραμμα στη διατροφή μας εκείνες τις μέρες;

Στη γαστρεντερίτιδα η κατανάλωση θα πρέπει να είναι υγρά. Νερό ως επι τω πλείστων εμφιαλωμένο γιατί το δίκτυο της περιοχής μας όπως ξέρετε δεν είναι και το κατάλληλο για πόση. Και στη διατροφή να έχουμε ρύζι, μακαρόνια, πατάτα, κοτόπουλο, μπανάνα για φρούτο και επίσκεψη στο γιατρό αν συμβούν αυτά που είπαμε.

Σε ήπια μορφή την αντιμετωπίζουμε όπως προαναφέρατε;

Ακριβώς. Σε ήπια μορφή στα νέα άτομα που δεν υπάρχει κάποια άλλη παράλληλη νόσος, αντιμετωπίζεται με αυτούς τους τρόπους διατροφικά, με μπόλικα υγρά άντε και κάποιο αντιδιαρροϊκό φάρμακο σε συνεννόηση πάντα με το γιατρό.

Απλώς, λίγο προσοχή γιατί ξέρετε οι ασθενείς με το που ξεκινάει η πρώτη διαρροϊκή κίνηση, κατευθείαν στο φαρμακείο, παίρνουν κάποιο αντιδιαρροϊκό και υπάρχει πρόβλημα γιατί μπορεί να δημιουργήσει μία κατάσταση που τα συμπτώματα επανέρχονται μετά από 3 ή 4 μέρες.

Από τη στιγμή που υπάρχει ο οικογενειακός γιατρός θα πρέπει όλοι να απευθυνόμαστε σε αυτόν, πριν πάρουμε ανεξέλεγκτα κάποιο φάρμακο γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αργότερα.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΕΤΑΧΤΗ ΕΔΩ

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 14:37

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr
X

Αποκλεισμός

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή από το Eviakosmos.gr