Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Δημήτρης Αργύρης μιλά για τα tests covid 19: «Αν δεν γίνει σωστή λήψη το αποτέλεσμα το οποίο θα εξαχθεί θα είναι ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα -Πότε και ποια Tests είναι αξιόπιστα»

Ο μικροβιολόγος –βιοπαθολόγος Δημήτρης Αργύρης σε συνέντευξη του στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου εξήγησε τη σημασία των tests που καλείται να κάνει όποιος βρεθεί συμπτωματικός στον ιό covid 19, εκείνοι που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις και εκείνοι που έχουν έρθει σε επαφή με κόσμο που βρέθηκε θετικός στον ιό.

Ο γιατρός μιλά για τα την αξιοπιστία των tests είτε πρόκειται για τα rapid tests είτε τα μοριακά και τη σημασία που έχει να γνωρίζει καλά τη διαδικασία αυτός που θα κάνει τη λήψη των δειγμάτων. Απαντά μεταξύ άλλων στο ερώτημα αν κάποιος βρεθεί αρνητικός την πρώτη φορά, σημαίνει ότι δε θα νοσήσει ποτέ από κορωνοϊό; Τι γίνεται με τα αντισώματα στον οργανισμό. Τέλος, επισημαίνει ότι η λήψη των μέτρων προστασίας είναι η πιο σημαντική και πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.

Ε.ΝΤΙΝΗ: Ποια είναι η διαφορά γιατρέ μεταξύ του rapid test και του μοριακού;

Δ.ΑΡΓΥΡΗΣ: Ζούμε μία ιδιαίτερη κατάσταση όλοι μας. Πραγματικά, είναι μία πολύ δύσκολη συγκυρία, για την παγκόσμια κοινότητα. Όπως διαπιστώνουμε, ο κορωνοϊός έχει κατακλύσει ζωή μας και χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σε ότι αφορά τώρα αυτό το οποίο μου λέτε είναι κάτι το οποίο να το πω έτσι απλά και λαϊκά είναι υπό διερεύνηση, όλα αυτά.

Κάθε μέρα βγαίνει και κάτι καινούργιο. Οι επιστήμονες παλεύουν πάνω στη θεραπεία και στο εμβόλιο του κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή το πιο αξιόπιστο τεστ για το συγκεκριμένο ιό είναι το μοριακό τεστ, η PCR η λεγόμενη. Είναι το τεστ αυτό το οποίο γίνεται και έχουμε ένα ασφαλές αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά όλα τα υπόλοιπα τεστ, είτε αυτά είναι τεστ αντισωμάτων που ελέγχουν τα IgG και IgM αντισώματα, τα οποία ελέγχουν κατά πόσο έχουμε περάσει στο παρελθόν ή έχουμε μία ενεργή νόσο τώρα. Ή το τεστ αντιγόνου που έχει βγει τώρα τελευταία για τον κορωνοϊό.

Είναι rapid tests, δηλαδή γρήγορα τεστ. Γίνονται για να έχουμε ένα πιο άμεσο αποτέλεσμα. Συνήθως αυτό το εφαρμόζουν φορείς όπως για παράδειγμα ο ΕΟΔΥ, κρατικοί φορείς που θέλουν να έχουν ένα γρήγορο αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο εύρος πληθυσμού. Για να μπορούν από κει και πέρα να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες ή να μπορέσουν να εξάγουν κάποια πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Όπως καταλαβαίνετε, από τη στιγμή που λέμε για γρήγορα τεστ, δεν μπορούν να έχουν την ακρίβεια. Εμείς οι γιατροί, το λέμε αυτό ή ευαισθησία είτε ειδικότητα, που έχει ένας μοριακός έλεγχος ο οποίος βγαίνει σε 8-10 ώρες, αυθημερόν ή την επόμενη μέρα.

Παρόλα αυτά όμως έχουν μπει κι αυτά μέσα στο παιχνίδι της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Έχουν μία ευαισθησία ανάλογα η οποία κυμαίνεται από 70% έως 95%. Μας βοηθούνε όμως, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία εικόνα για να μπορέσουμε να δράσουμε γρηγορότερα σε ότι αφορά τον κορωνοϊό.

Ε. ΝΤΙΝΗ: Γίνονται όλα τα tests με τον ίδιο τρόπο;

Δ.ΑΡΓΥΡΗΣ: Αυτό είναι κάτι σχετικό ανάλογα με την εταιρεία. Το μοριακό τεστ που είναι πιο αξιόπιστο, γίνεται είτε με λήψη ρινικού επιχρίσματος, είτε με λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος, δεν έχει να κάνει με αίμα. Γίνεται με εξειδικευμένο στειλεό και παίρνουμε δείγμα είτε από τη μύτη είτε από τον φάρυγγα.

Σε ότι αφορά τα αντισώματα, είναι ανάλογα τις εταιρίες, τα περισσότερα είναι rapid tests και γίνονται με ανάλογο τρόπο. Με ρινικά ή φαρυγγικά επιχρίσματα. Βέβαια, γίνεται και με τη λήψη αίματος, τίτλος αντισωμάτων, και έχουμε αποτέλεσμα..

Ε.ΝΤΙΝΗ: Ίσως να θεωρείται και ένας πιο ανώδυνος τρόπος η λήψη αίματος γιατί κάποιοι που έχουν υποβληθεί στα rapid tests και τα μοριακά λένε πως δεν το αντέχουν. Να σταθούμε όμως και στο ποιος κάνει το test. Δεν πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος; Μπορεί να πάρει δείγμα οποιοσδήποτε; Κινδυνεύεις να μην το κάνει κάποιος σωστά και άρα να μην έχουμε αξιόπιστο αποτέλεσμα;

Δ. ΑΡΓΥΡΗΣ: Ακριβώς. Εννοείται πως παίζει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο η λήψη του δείγματος. Θα πρέπει να γνωρίζει, να είναι εξιδανικευμένο το άτομο ώστε να μπορεί να κάνει κατάλληλη λήψη. Αν δεν γίνει σωστή λήψη, το αποτέλεσμα το οποίο θα εξαχθεί θα είναι ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.

Ε.ΝΤΙΝΗ: Επειδή μιλήσατε για αντισώματα. Μπορεί να κάνω ένα μοριακό τεστ τώρα και να βγει αρνητικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα νοσήσω μετά από τρεις-τέσσερεις μήνες; Θα υπάρχουν αυτά τα αντισώματα στον οργανισμό μου που δεν θα επιτρέψουν την έλευση του ιού στο σώμα μου; Ή μπορεί να αντισώματα να μη «διαβάσουν» τον ιό και να περάσει ο ιός στο σώμα μου μετά από αρκετό διάστημα;

Δ.ΑΡΓΥΡΗΣ: Ο έλεγχος των αντισωμάτων, αυτό το οποίο λέμε, είναι τα αντισώματα τα οποία αναπτύσσει ο οργανισμός έναντι του συγκεκριμένου ιού. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ανοσία ακόμα. Άλλοι λένε ότι υπάρχει ανοσία, άλλοι λένε ότι δεν υπάρχει.

Είναι υπό ιατρική διερεύνηση. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη έρευνα που να πιστοποιεί με βεβαιότητα ότι υπάρχει ανοσία έναντι του συγκεκριμένου ιού γι αυτό και παρατηρούνται άνθρωποι που νοσούν σήμερα και ξανανοσήσουν μετά από κάποιους μήνες.

Επίσης κάτι το οποίο, γιατί πολύς κόσμος το συγχέει και μπερδεύεται, να πω έτσι απλά είναι το εξής : Όταν κάποιος, εγώ για παράδειγμα, κάνω αυτή τη στιγμή που μιλάμε το μοριακό τέστ, PCR του κορονοϊού μου δίνει το αποτέλεσμα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Δηλαδή, κατά το παρελθόν και μέχρι τη στιγμή που το κάνω. Δεν σημαίνει λοιπόν ότι αν εγώ είμαι αρνητικός αν δεν έχω τον ιό ,ότι μετά από 10 λεπτά δεν μπορώ να κολλήσω, δε μπορώ να νοσήσω και να το μεταδώσω. Να το καταλάβουμε αυτό πλέον γιατί πολύς κόσμος πιστεύει ότι κάνει το τεστ, βγαίνει αρνητικό και δεν θα έχει στη συνέχεια.

Δεν έχεις μέχρι εκείνη τη στιγμή που το έκανες. Από κει και πέρα παύεις να είσαι δυνητικά ένας φορέας του ιού. Μπορεί να βγεις από την πόρτα του ιατρείου να μιλήσεις με έναν άνθρωπο ο οποίος θα στο μεταδώσει και θα νοσήσεις κι εσύ. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Ε.ΝΤΙΝΗ: Τα μοριακά tests σε πρώτη φάση δεν συνταγογραφούνται. Αν κάποιος πάει σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο θα πρέπει να το πληρώσει. Πόσο κοστίζει;

Δ.ΑΡΓΥΡΗΣ: Αυτό είναι κάτι σχετικό στον ιδιωτικό τομέα. Εξαρτάται. Συνήθως από 60 ευρώ, 100€,150 ευρώ. Έχουμε ακούσει και τρελά νούμερα 200 και 300ευρώ. Συνεπώς, δεν είναι κάτι εύκολο για να το κάνει κάποιος κάθε μήνα.

Ε.ΝΤΙΝΗ: Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι πάρα πολύς κόσμος μπορεί να είναι ασυμπτωματικός. Δηλαδή, να μην έχει τα συμπτώματα της νόσου και να μην αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να είναι φορέας του ιού. Πείτε μας, τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Σε κάθε οικογένεια θα πρέπει να κάνει κάποιος το τεστ; Γίνεται προληπτικά;

Δ.ΑΡΓΥΡΗΣ: Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Καταλαβαίνετε πως οι εποχές είναι δύσκολες, ο κόσμος είναι σε μία δύσκολη κοινωνική αλλά και οικονομική κατάσταση. Εγώ ως γιατρός δεν μπορώ να προτρέψω την κάθε οικογένεια να μπει στη διαδικασία του TEST.

Ως γιατρός, θα τονίσω αυτό το οποίο πρέπει να κάνει ο καθένας από μας. Είναι να τηρεί τα μέτρα προστασίας στο ακέραιο. Η χρήση μάσκας είναι κάτι πολύ σημαντικό. Να προφυλασσόμαστε καθημερινά χωρις να μην ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο. Να μην υπάρχει συνωστισμός εκεί που πηγαίνουμε. Και όλα όσα ξέρουμε και είναι πλέον κορεσμένα . Δεν τα λέω εγώ πρώτος, τα ακούμε καθημερινά από εκατοντάδες ειδικούς. Και ξεκινάμε από εκεί, μάσκα , καθαριότητα, απολύμανση. Αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία πρέπει να τα κάνουμε καθημερινά.

Από κει και πέρα, το τεστ θα το κάνει κάποιος μετά από την εισήγηση του γιατρού του. Όταν έχει κάποια συμπτωματολογία. Δηλαδή, όταν έχει συμπτώματα που φέρνουν προς την κατεύθυνση αυτή και πάντα υπό την καθοδήγηση των ειδικών.

Δε λειτουργεί προληπτικά και να πω γιατί δεν λειτουργεί προληπτικά. Γιατί εγώ μπορεί για παράδειγμα να κάνω ένα τεστ, να είναι αρνητικό και την επόμενη μέρα να ξανανιώσω κάτι αντίστοιχο.

Ε.ΝΤΙΝΗ: Πόσες ημέρες από την στιγμή που θα έχεις κάποια συμπτώματα και μετά, θα πρέπει να πας στο μικροβιολόγο σου για να κάνεις το test;

Δ.ΑΡΓΥΡΗΣ: Χρειάζονται τέσσερις-πέντε μέρες ώστε να υπάρχουν τα κατάλληλα αντισώματα που θα δώσουν τις ενδείξεις στο τεστ, για να προλάβει να αναπτυχθεί ο ιός. Βέβαια, όπως σας είπα όλα είναι σχετικά. Φανταστείτε για μία εβδομάδα κάποιος θετικός στον ιό να μην είναι σε καραντίνα και να μπορεί να κυκλοφορεί με την οικογένειά του και να μεταδίδει για μία εβδομάδα τον ιό.

Γι’ αυτό τονίζω τα πάντα είναι σχετικά. Γι’ αυτό και εγώ και στους ασθενείς μου και σε όλο τον κόσμο και στην οικογένειά μου λέω ότι το σημαντικότερο και το κυριότερο είναι τα μέτρα προστασίας. Η χρήση της μάσκας, η απολύμανση των χεριών, η αποφυγή να ερχόμαστε σε επαφή και βρισκόμαστε σε πολύ κόσμο. Αυτό είναι το σημαντικότερο για μένα. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται με την καθοδήγηση και υπό τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΥ -ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90fm

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 21:11