Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας στον Evripos 90fm για το βιασμό της 8χρονης στη Ρόδο: «Έχουμε μία καινούργια Λερναία Ύδρα, με πολλά κεφάλια! Δεν υπήρχε καθόλου θολωμένο μυαλό- Κτηνωδία υπήρχε γιατί ήταν εν πλήρη συνειδήσει»

  Για πρώτη φορά όπως επισημαίνει ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, μιλώντας στον EVRIPOS 90FM και την εκπομπή «ταδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, βλέπει να σημειώνεται τέτοια κτηνωδία στα 35 χρόνια που ασχολείται με την ψυχιατρική. Χαρακτηρίζει δε τη συγγενή της άτυχης μικρής ως μία καινούργια Λερναία Ύδρα με πολλά κεφάλια και ξεκαθαρίζει ότι είχε επίγνωση των πράξεων της και δεν είναι ψυχικά άρρωστη.

Η υπόθεση της άτυχης 8χρονης που μέχρι τωρα φερόταν να είχε κακοποιήσει ο παππούς πήρε νέα τροπή μετά την κατάθεση της θείας. η οποία σύμφωνα με οσα ισχυρίστηκε σκηνοθέτησε βιασμό με σκοπό να εκβιάσει για να αποσπάσει το ποσό των 700 ευρώ.

Δεν το χωράει βέβαια ο ανθρώπινος νους έτσι όλο αυτό. Πλήρη ανατροπή στην υπόθεση με την ομολογία της θείας του, ότι εκείνη προκάλεσε ρήξη του παρθενικού υμένα του παιδιού, σε μία προσπάθεια να εκβιάσει τους συγγενείς για να τις καταβάλουν συνολικά 700 ευρώ. Όταν ρωτήθηκε γιατί τα έκανε όλα αυτά αποκρίθηκε ότι της έλειπαν 700 ευρώ για να νοικιάσει ένα σπίτι. Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη στην οποία βέβαια θα κληθεί να λογοδοτήσει για την φρικιαστική πράξη της.

Πάμε να βάλουμε στην παρέα μας και να συζητήσουμε το θέμα με τον έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει ασχοληθεί με πάρα πολλά αντίστοιχα θέματα. Ιδιαίτερα αγαπητός και προσιτός καθώς προσεγγίζει τα θέματα με έναν τρόπο πρώτα ανθρώπινο και μετά από πλευράς ψυχιατρικής. Δεν είναι άλλος βέβαια από τον κύριο Σούρα τον ψυχίατρο, καλή σας μέρα.

Κύριε Σούρα στα χρόνια που ασκείται αυτό το επάγγελμα –λειτούργημα, έχετε ζήσει αντίστοιχο περιστατικό;

Στα χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, ποτέ!. Είναι η πρώτη φορά στα 36 χρόνια που αντιμετωπίζω κάτι τέτοιο. Σκέφτηκα πολύ, διάβασα πολύ, τα έβαλα κάτω και αποφάσισα για πρώτη φορά να πω αυτό που θα πω τώρα. Έχουμε λοιπόν μπροστά μας ένα καινούργιο τέρας.

Έχουμε μία καινούργια Λερναία Ύδρα, η οποία περιέχει πολλά κεφάλια! Το ένα κεφάλι είναι η κτηνωδία του ενστίκτου. Tο δεύτερο κεφάλι είναι η διαστροφή και η ανωμαλία της σκέψης. Το τρίτο κεφάλι είναι η πονηριά και απατεωνιά και τέταρτο κεφάλι είναι η παραβατικότητα και η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας. Όλα αυτά μαζί πρώτη φορά τα βλέπω.

Άρα, ποτέ δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να πούμε ξέρουμε τον άνθρωπο. Δεν τον ξέρουμε τον άνθρωπο, όταν αυτή τη στιγμή παρουσιάστηκε επαναλαμβάνω αυτή η Λερναία Ύδρα, με τα τόσα διαφορετικά κεφάλια! Και δεν είναι άρρωστη!

Δεν υπάρχει αρρώστια ήξερε τι είχε πει, τι έκανε και θέλω να το καταλάβουμε όλοι ότι το χειρότερο πράγμα είναι να πας στον “Χ” Σούρα να τον πληρώσεις και να πάρεις ένα χαρτί που να γράφει ότι είσαι άρρωστος για να πέσεις στα μαλακά.

Όλα αυτά που έκανε με τον τρόπο που τα έκανε, με τον τρόπο που τα παρουσίασε, με τον τρόπο που βγήκαν στην επιφάνεια, δείχνει ότι δεν υπήρχε καθόλου θολωμένο μυαλό κτηνωδία υπήρχε και ότι όπως είπα ήταν εν πλήρη συνειδήσει.

Φαίνεται και από την απολογία της! Παραμένει στυγνά στην θέση της χωρίς να πει ότι είμαι άρρωστη, δεν είμαι καλά ή δεν καταλάβαινα τι έκανα! Λέει ξεκάθαρα το έκανα καθαρά για να αποσπάσω χρήματα.

Μπαίνει λοιπόν το ερώτημα. Αυτή η γυναίκα κατέθεσε και είπε τη δική της αλήθεια που συνάδει με την αλήθεια του γεγονότος. Δηλαδή ομολόγησε, με απλά λόγια έτσι γιατί δεν τη βλέπουμε; Γιατί δεν βγαίνει το όνομα της έξω;

Γιατί την προστατεύουν; Πολύ σωστά το είπατε! Γιατί μπορεί αυτή η γυναίκα να έχει δείξει παραβατικότητα και σε κάποιο άλλο παιδί.

Γιατί λοιπόν την προστατεύουν και δεν την βγάζουν προς τα έξω εφόσον ομολόγησε; Για να μπορεί να καταλάβει ο κόσμος μήπως η παραβατικότητα, η κτηνωδία και η διαστροφή φάνηκε και κάπου αλλού!

Γιατί δηλαδή, βγάζουν τον κλέφτη αμέσως με το πρόσωπό του και ένα τέτοιο τέρας, πραγματικό τέρας δεν έχει κυκλοφορήσει για να ξέρουμε να προφυλαχτούμε και εμείς ή να ξέρουμε μήπως μας πλησίασε τελείως τυχαία και να ψαχτούμε. Γιατί ένα τέτοιο άτομο κάτι θα έχει κάνει. Το χειρότερο από όλα είναι το όποιο θέλω να το υπέρ τονίσω είναι, ότι εκτός του ότι ήταν συγγενής και οκτώ χρόνων το κοριτσάκι είχε και νοητική υστέρηση.

Όπως και η μητέρα. Άρα λοιπόν εκμεταλλεύτηκε πλήρως την υπόθεση;

Πήγαινε στα σίγουρα. Ένα οργανωμένο δολοφονικό σχέδιο που αποδεικνύει αυτό που λέει ο λαός ρε παιδί μου, πόσο δίκιο έχει! Άβυσσος γιατρέ μου η ψυχή του ανθρώπου! Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε και κάτι καινούργιο. Έφτασα στην ηλικία που έφτασα και δεν πίστευα και δεν πιστεύω ακόμα και μάλιστα καλό τον κόσμο να μπει στο Facebook, να διαβάσετε για να καταλάβει τι εννοώ, ότι θα βρισκόμουν μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση! Μπροστά σε μια τέτοια δολοφόνο ψυχών!

Θέλω λίγο να σταθώ όμως και στον τρόπο τον οποίο έγινε το έγκλημα. Γιατί για μένα, έγκλημα είναι, ότι το παιδί αυτό περιέγραψε σε κατάθεση του παρουσία παιδοψυχολόγου, ότι αυτό είχε συμβεί με κάποιο αντικείμενο λέει το οποίο περιέγραψε σε σχήμα “μαχαιριου”.

Ποιος ξέρει τι χρησιμοποίησε! Μπορεί να χρησιμοποίησε λίμα, μπορεί να χρησιμοποίησε κατσαβίδι. Ανατριχιάζω που λέω αυτές τις κουβέντες αυτή τη στιγμή! Έχω ζήσει δολοφονίες και δολοφονίες! Ανατριχιάζω που λέω τη κουβέντα λίμα και κατσαβίδι! Ανατριχιάζω! Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους!

Ο ιατροδικαστής και αφού έχει βγει η ιατροδικαστική μπορούμε να την πούμε για να βοηθήσω λίγο ακόμα την κουβέντα μας, ιατροδικαστής γυναικολόγος αλλά και ο μικροβιολογικός έλεγχος που έγινε με καλλιέργεια, προέκυψε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το παιδί είχε υποστεί λοίμωξη στα γεννητικά του όργανα.

Από το αντικείμενο πιθανόν που μπήκε μέσα.

Πολύ βαριά ουρολοίμωξη λεει.

Φυσικά! Από το αντικείμενο που μπήκε μέσα και δημιούργησε όλο αυτό.

Για αυτό το παιδάκι διαμαρτυρόταν για πόνο και για τσούξιμο;

Και όχι τίποτα άλλο, έδωσε φανερά τον παππού! Δηλαδή θα έπαιρνε και έναν άνθρωπο αθώο μέσα στη διαδικασία των κατηγοριών που θα υπήρχαν, ο οποίος αυτός θα ταλαιπωριόταν, θα πήγαινε φυλακή πιθανώς. Δεν ξέρω και θα έπρεπε να αποδείξει εκ των υστέρων ότι είναι αθώος! Πολλά πράγματα μαζί. Μιλάμε για ένα πραγματικό τέρας. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους! Το ότι είμαι ψυχίατρος δεν πάει να πει ότι δεν είμαι άνθρωπος ότι δεν έχω και εγώ ψυχή και λογική

Γι΄αυτό είπα και στην αρχή ότι θα το δούμε από την ανθρώπινη πλευρά...

Αυτό ακριβώς! Μην περιμένουμε αμπελοφιλοσοφίες. Συνειδητά και ασυνείδητα για να παραπλανήσουν τον κόσμο και να πάει να σκεφτεί τίποτα παράξενο. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και επαναλαμβάνω ανώμαλη και διαστροφική σκέψη, παραβατική συμπεριφορά και προσωπικότητα. Όχι ασθένεια, και σίγουρα κτηνωδία ενστίκτων. Επαναλαμβάνω τα λέω πρώτη φορά, θα τα πω σε μισή ώρα στην Ζήνα ζωντανά στην τηλεόραση, αλλά το λέω πρώτη φορά σε σας για να καταγραφούν!

Μου κάνει εντύπωση, λέτε ότι τέτοιο έγκλημα σε παιδάκι 8χρονο και από συγγενικό πρόσωπο και από τον τρόπο που έγινε, στα τόσα χρόνια που ασκείτε αυτό το επάγγελμα -λειτούργημα, δεν το έχετε ξαναζήσει!

Πότε, πότε. Έχω δει διαφορά δεν έχω δει τέτοιο πράγμα!

Αν θέλουμε να στείλετε και ένα μήνυμα στους γονείς. Είναι αυτό που λέμε καμιά φορά δεν έχω εμπιστοσύνη πουθενά. Κάνοντας και εγώ 13 χρόνια δικαστικό ρεπορτάζ, είδαν τα μάτια μου παππούδες να θωπεύουν φίλους των εγγονών τους ή και τα εγγόνια, ή τέτοιες περιπτώσεις. Τι θα συμβουλεύετε;

Το μήνυμα που θα στείλω στους γονείς είναι διπλό. Το πρώτο μήνυμα είναι μπορείτε με πολύ ωραίο τρόπο να παρακολουθήσετε τη συμπεριφορά των παιδιών σας. Δηλαδή, μπορείτε να ενημερώνεστε σιγά-σιγά. Να είστε κοντά τους, χωρίς να νιώθουν απειλή, αλλά να καταλαβαίνουν ότι μπορείτε να τα προστατεύσετε από την κακή στιγμή. Να δημιουργήσετε μία τέτοια κατάσταση, ούτως ώστε τα παιδιά σας να σας μιλάνε ελεύθερα και να σας εμπιστεύονται για να προφυλαχθούν. Το δεύτερο μήνυμα που θέλω να στείλω είναι το βλέμμα των παιδιών λέει τα πάντα. Δεν ψεύδεται ποτέ! Η ενοχή η δική μας δεν διαβάζει το βλέμμα!

Κ. Σούρα είναι πραγματικά συγκλονιστικά τα όσα μας είπατε. Έχω συγκλονιστεί από αυτό το θέμα, με αυτή την εξέλιξη και αυτές τις λεπτομέρειες. Έτσι όπως τέθηκαν και μέσα από την ιατροδικαστική εξέταση. Το ζήτημα είναι τώρα μεταξύ άλλων, πως θα επουλωθεί η ψυχή αυτού του παιδιού;

Θέλει πολλή δουλειά. Προσπάθεια πολλή! Ίσως το νοητικό πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με πολλούς άλλους ειδικούς που ασχολούνται τα παιδιά με νοητική καθυστέρηση, ούτως ώστε να απαλλάξουν την ψυχούλα του από όλο αυτό το βάρος, από όλο αυτό τον οχετό που μία γυναίκα έριξε πάνω του.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΟΥΡΑ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 00:26

Σχετικά Άρθρα