bannernew5

Τελευταία Νέα

To Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2020 διαδικτυακή εκδήλωση (webinar) με θέμα: «Ελληνοτουρκική Κρίση και Προοπτικές Επίλυσης του Κυπριακού».

sfaelos

Συντονιστής κατά την πρώτη μέρα του webinar ήταν ο Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος (Διευθυντής Ερευνών ΚΕΔΙΣΑ και Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων). Ομιλητές ήταν: ο Δρ. Τάσος Χατζηβασιλείου (Βουλευτής Σερρών ΝΔ-Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου) και ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης (Βουλευτής Β’ Αθηνών-ΣΥΡΙΖΑ). Συντονίστρια κατά τη δεύτερη μέρα του webinar ήταν η κα Μαρία Λυσάνδρου (Δημοσιογράφος). Ομιλητές ήταν: ο κ. Ιωάννης Μπαλτζώης (Αντιστράτηγος ε.α. και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛΙΣΜΕ), ο κ. Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.-πρώην Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ) και ο Δρ. Διονύσιος Τσιριγώτης (Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

banoutsos

Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ Δρ. Ανδρέας Γ. Μπανούτσος, στην εισαγωγική του ομιλία, ανέφερε ότι το θέμα του διήμερου webinar είναι πολύ επίκαιρο, καθώς η Ελληνοτουρκική κρίση συνεχίζεται και βαίνει κλιμακούμενη ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος κ.Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν έχει ήδη προβεί στην προκλητική ενέργεια ανοίγματος του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, κάτι που αντίκειται στις αποφάσεις του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι πρόσφατες «λεγόμενες» Προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα και η ανάδειξη του εκλεκτού του Ερντογάν, κ. Ερσίν Τατάρ δυσχεραίνει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα στο Κυπριακό, οι οποίες είναι: α) η απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των υπόλοιπων ξένων δυνάμεων από τη Μεγαλόνησο και η παραμονή μόνο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP), β) η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, και γ) η δίκαιη λύση του Κυπριακού στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού κοινοβουλίου Δρ. Τάσος Χατζηβασιλείου, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην επεκτατική πολιτική της Άγκυρας και τον αναθεωρητισμό που την διακατέχει. Η ανάμειξη του Ερντογάν σε διάφορες διενέξεις σχετίζεται και με την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Όπως ανέφερε, το διαχρονικό σχέδιο της Τουρκίας είναι να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, θέλοντας να δημιουργήσει αρνητικά τετελεσμένα για την χώρα μας. Αναφέρθηκε στο παράνομο Τούρκο-Λιβυκό Μνημόνιο, στις προκλήσεις στον Έβρο και την παράνομη παρουσία του Oruc Reic στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό σε κάθε παράνομη ενέργεια της Τουρκίας να απαντά με νόμιμο διπλωματικό τρόπο. Για παράδειγμα, τόνισε, στο Τούρκο-Λιβυκό Μνημόνιο, η Ελλάδα απάντησε με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Επίσης σημείωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να απεμπλακεί από τις διερευνητικές προσπάθειες διαλόγου με το να παρουσιάζει συνεχώς νέα παράλογα αιτήματα, όπως αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και την ύπαρξη ανύπαρκτων μειονοτήτων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου μόνο για τα ζητήματα υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και αν αποτύχει ο διάλογος, να προσφύγουμε από κοινού στο δικαστήριο της Χάγης με συγκεκριμένο συνυποσχετικό. Περαιτέρω, τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί το ζήτημα των κυρώσεων ανοιχτό στην ΕΕ, ενώ κρατάει και το διπλωματικό χαρτί της δυνητικής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, ώστε να το χρησιμοποιήσει όταν κριθεί εθνικά σκόπιμο.

Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάτι που είναι πάγια θέση των Ελληνικών κυβερνήσεων από το 1977 μέχρι σήμερα, ενώ ο νεοεκλεγείς κατοχικός ηγέτης και εκλεκτός του Ερντογάν κ. Ερσίν Τατάρ αμφισβητεί αυτή τη λύση και αναφέρεται ακόμα και σε δυο χωριστά κράτη στη Κύπρο. Τόνισε ότι ναι μεν πρέπει να υπάρχει πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την επίλυση του Κυπριακού, την ισότητα όμως οι Τουρκοκύπριοι την εκλαμβάνουν ως δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση της κυβέρνησης σε μια μελλοντική ομοσπονδιακή Κύπρο παραλύοντας έτσι το νέο κράτος. Εμείς, όμως, με το όρο ισότητα εννοούμε την αναλογική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση του νέου κράτους. Πρότεινε μάλιστα την ιδέα των κοινοτικών δημοψηφισμάτων σε κάθε συνταγματική αλλαγή του νέου κράτους. Για το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο, ο Δρ. Χατζηβασιλείου είπε ότι πρακτικά είναι εφικτό, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα ήταν εύκολη η οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Αίγυπτο, μια διπλωματική κίνηση απαραίτητη για την αντιμετώπιση του Τούρκο-Λυβικού Μνημονίου. Τέλος, τόνισε ότι για την Ελλάδα κόκκινες γραμμές για την επίλυση του Κυπριακού είναι: α) η επίλυση μέσα στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, β) η αποχώρηση των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο, γ) η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, το οποίο δεν είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, δ) η αποφυγή της de jure διχοτόμησης της Κύπρου.

Ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Ζαχαριάδης, από την πλευρά του, άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική τονίζοντας ότι στο θέμα των κυρώσεων η κυβέρνηση δεν είναι όσο αποφασιστική θα έπρεπε. Με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ διερωτήθηκε γιατί δεν τέθηκε θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αν η ΕΕ ήθελε να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για την Ρωσική παρεμβατικότητα θα έπρεπε να επιβάλλει κυρώσεις και στην Τουρκία που παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας, Κύπρου και κατ’ επέκταση τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ. Σημείωσε ότι η πολιτική του κατευνασμού είναι παγίδα και δεν αποφέρει αποτελέσματα όταν η Τουρκία είναι επιθετική και απρόβλεπτη. Πρότεινε η ΕΕ και η Ελλάδα να ακολουθήσουν μια διαφορετική στρατηγική ενεργής πίεσης και παρέμβασης. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία της ΠτΔ κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι αν δεν είχε γίνει αυτή η συμφωνία, τώρα δεν θα επέβλεπε η Ελλάδα τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας αλλά η Τουρκία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τόνισε ότι έτσι κλείσαμε ένα μέτωπο στο Βορρά.

Για το Κυπριακό, ο κ. Ζαχαριάδης συμφώνησε με τον Δρ. Χατζηβασιλείου και τάχθηκε  υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για να αποφευχθεί η διχοτόμηση, ιδιαίτερα μετά την εκλογή Τατάρ. Τόνισε ότι το σχέδιο Ανάν του 2004 ήταν μια χαμένη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού διότι τώρα πια θα είχαν φύγει τα Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα από την Μεγαλόνησο. Τόνισε πάντως ότι πρέπει να καταργηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων, να αποχωρήσουν τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής και να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο άμεσο μέλλον. Σημείωσε ότι οι δυο κοινότητες πρέπει να ζήσουν ειρηνικά  σε μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Κύπρο με δίκαιο καταμερισμό του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Αναφέρθηκε και στον ρόλο της Βρετανίας στην Κύπρο λέγοντας ότι ιδανικά θα έπρεπε να φύγουν και οι Βρετανικές στρατιωτικές βάσεις από την Κύπρο αλλά, λόγω Brexit, υπάρχει αβεβαιότητα.

Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις του κοινού. Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη για μια νέα στρατηγική ώστε να μην απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και να αποτρέψουμε την διχοτόμηση της Κύπρου.

baltzois

Την δεύτερη μέρα του webinar, ο Αντιστράτηγος ε.α. και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛΙΣΜΕ κ. Ιωάννης Μπαλτζώης αναφέρθηκε στην αποτυχημένη στρατηγική που ακολουθούμε στο Κυπριακό και η οποία βασίζεται στο δόγμα: «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται». Αυτή η θέση είναι δείγμα ανυπαρξίας μια ενιαίας γραμμής Ελλάδας Κύπρου στο εθνικό αυτό θέμα. Όπως σημείωσε, η Κύπρος είναι το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού και αν χαθεί η Κύπρος χάνεται και η Ελλάδα. Τόνισε, ότι η Τουρκία γνωρίζει καλά τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου και γι’ αυτό ο Νταβούτογλου βάζει στο κέντρο της στρατηγικής του την κυριαρχία της Τουρκίας στην Κύπρο. Επίσης, υπογράμμισε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν αποτελεί βιώσιμη λύση του Κυπριακού αφού τέτοιο καθεστώς δεν υπάρχει σε κανένα μέρος στον πλανήτη, Επίσης τόνισε ότι Τουρκία έχει συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Μπαλτζώης,  το 2023 (100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας) η Τουρκία θέλει να είναι η 10η οικονομική δύναμη στον κόσμο και να καταργήσει  τη Συνθήκη της Λωζάννης, το 2053 (600 χρόνια από την άλωση της Πόλης) θέλει να είναι πέμπτη οικονομική δύναμη και το 2071 (1000 χρόνια από τη μάχη του Ματζικέρτ), θέλει να είναι η τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Επιδιώκει αποστρατικοποίηση των νησιών  του Ανατολικού  Αιγαίου με ειδικό διεθνές  καθεστώς. Συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας Για να πετύχει αυτά τα σχέδια, ο Ερτνογάν βασίζεται στην θρησκεία (Ισλάμ), στην ιστορία και στον εθνικισμό. Στο στρατηγικό του σχεδιασμό, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις και έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.

tzoumis

Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Λάμπρος Τζούμης στην ομιλία του ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι το θέμα κλειδί για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όπως είπε, ακόμα και αν υπήρχε συμφωνία στο θέμα διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση. Τόνισε ότι το κυπριακό είναι ένα ζήτημα που καρκινοβατεί εδώ και 46 χρόνια και κάθε φορά που συζητάμε για επίλυση του, η λύση που τίθεται προς διαπραγμάτευση είναι χειρότερη από την προηγούμενη, καθώς το 1964 με το σχέδιο «Άτσεσον», μιλούσαμε για ένωση με την Ελλάδα, στο σχέδιο Ανάν, αλλά και στις συζητήσεις στο Κραν Μοντανά μιλούσαμε για τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με όρους πολιτικής ισότητας και τώρα πλέον απ’ ότι φαίνεται αν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, ενδεχομένως θα μιλάμε για λύση δυο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων, σύμφωνα με την επιδίωξη της Τουρκίας. Ο κ. Τζούμης προχώρησε σε μια ανάλυση των κύριων παικτών του Κυπριακού. Για τη Μεγάλη Βρετάνια είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την Βρετανική αποικιοκρατία που άρχισε το 1878 μετά την ενοικίαση της Κύπρου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Βρετανοί εναντίον του Κυπριακού ελληνισμού κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα.  Όπως τόνισε, παρά την επιθυμία των Ελληνοκυπρίων για ένωση με την Ελλάδα, η Μ. Βρετανία έθεσε υπεράνω όλων τα στρατηγικά της συμφέροντα, και εφαρμόζοντας το γνωστό της όπλο «διαίρει και βασίλευε», χρησιμοποίησε τους Τουρκοκύπριους που ήταν το 18% του πληθυσμού για να λύσει το Κυπριακό το 1959 με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και μέσω της λύσης εξασφάλισε στρατιωτικές βάσεις στο νησί. Επίσης, επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974, η Μ. Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη τήρησε στάση Πόντιου Πιλάτου. Όπως εξήγησε, αν λυθεί το Κυπριακό, η Μεγάλη Βρετανία ούτε εγγυήτρια δύναμη μπορεί να είναι πλέον ούτε να διατηρεί τις στρατιωτικές βάσεις της στη Κύπρο. Συνεπώς, ένας από τους λόγους στους οποίους οφείλεται μέχρι σήμερα η μη επίλυση του Κυπριακού είναι ο ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας.

Στη συνέχεια αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή του Κυπριακού πριν το 1974 αναφέρθηκε στο «Η Κύπρος κείται μακράν» του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974, καθώς και την εγκατάλειψη του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου από τον κ. Κώστα Σημίτη το 1996. Η κρίση των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996 οδήγησε τον Ιούλιο του 1997 στην υπογραφή του Ανακοινωθέντος της Μαδρίτης από την Ελληνική κυβέρνηση του κ. Σημίτη για τη μείωση της έντασης. Σε αυτό το κλίμα και με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις με την Τουρκία, άρχισε να χαλαρώνει η εφαρμογή του Δόγματος. Έκτοτε επικράτησε το δόγμα: «Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται», μια θέση που επιτρέπει στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να δικαιολογεί τη κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία και να αποστασιοποιείται από τις εθνικές της υποχρεώσεις, Αυτό οφείλεται, κατά τον κ., Τζούμη, στις βαθιές διαχωριστικές πολιτικές γραμμές που καθορίζουν ανάλογα τη στάση στης Κύπρου. Υπάρχουν κάποιοι που μιλάνε για  «Ελλάδα μητέρα πατρίδα»  και άλλοι που είναι αδιάλλακτοι  στο δόγμα ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και η συμμετοχή της Ελλάδας στα δρώμενα μόνο κακό μπορεί να δημιουργήσει. Ο κ Τζούμης, συνοψίζοντας, επεσήμανε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο έχει υπάρξει μια πειρατική ενέργεια της Τουρκίας με εισβολή στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η Ελλάδα παραμένει απαθής, καλυπτόμενη πίσω από το ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος. Η Ελλάδα αποτελεί εγγυήτρια δύναμη και δεν επιτρέπεται να παραμένει αδιάφορη στην κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Τζούμης τόνισε ότι ο διαχωρισμός της μητροπολιτικής Ελλάδας με το κομμάτι του Κυπριακού Ελληνισμού αποτελεί πάγια επιδίωξη της Άγκυρας.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δρ. Διονύσιος Τσιριγώτης στην ομιλία του ανέλυσε τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού τις οποίες θεώρει μηδαμινές καθώς υπάρχει τεράστια διάσταση ερμηνείας του διεθνούς περιβάλλοντος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως τόνισε, από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο υπήρχε το όραμα της Μεγάλης Ιδέας. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή όμως και τη συρρίκνωση του εξωελλαδικού Ελληνισμού, η Μεγάλη Ιδέα σταδιακά συρρικνώθηκε και εγκαταλείφθηκε από το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Σήμερα, όπως είπε, δεν υπάρχει εθνικό πρόταγμα και εθνικός στρατηγικός στόχος. Ανέλυσε όλες τις πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού από το 1950 και τόνισε ότι με Βρετανική υπαιτιότητα η Τουρκία έγινε σταδιακά συγκυρίαρχη δύναμη στην Κύπρο. Η τουρκική μειονότητα αναβαθμίστηκε σε κοινότητα. Όπως ανέφερε, η προτεινόμενες λύσεις του Κυπριακού βασίζονται στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Το σχέδιο Ανάν παρουσιάζει μια νέα πολιτειακή οντότητα που καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία και φτιάχνει ένα μόρφωμα με δύο συνιστώντα κράτη. Σύμφωνα με τον Δρ.Τσιριγώτη, δεν υπάρχει η κατάλληλη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά. Επίσης, τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία δεν δείχνει πρόθυμη για θυσίες σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο ενώ η Τουρκία δεν λογαριάζει τον φόρο αίματος και αυτό επηρεάζει αρνητικά την δυνατότητα μας να κινηθούμε δυναμικά.

Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις προς τους ομιλητές, οι οποίοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει ένα φοβικό σύνδρομο που πρέπει να ξεπεράσει και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα εθνικό όραμα το οποίο στη σύγχρονη εποχή πρέπει να είναι η υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Με ευχές αποχαιρέτησε μέσω fb τους φίλους του, λίγο πριν παραδοθεί στην αστυνομία, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Εύβοια, Νίκος Μίχος, από την Αμάρυνθο μετά την οριστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που αποφάσισε τη φυλάκιση των μελών κρίνοντας ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή.

Ο Νίκος Μίχος έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb: “Φιλαράκια μου σας χαιρετώ πάω να παραδοθώ για την φυλάκιση μου.... Σας εύχομαι καλό χειμώνα και υγεία....” Με τους φίλους του στη συνέχεια να του εύχονται υπομονή και κουράγιο. Σε άλλους όλο αυτό να φαίνεται απίστευτο ενώ κάποιοι άλλοι του επισημαίνουν να μην τον πάρει από κάτω. Όπως και να έχει, και οι φίλοι του στέκονται στο πλευρό του αυτές τις δύσκολες για εκείνον ώρες.

Συγκινητική και η φωτογραφία με ένα χέρι να του κρατάει τα δύο του χέρια που φορούν χειροπέδες…

 mixos 2

Απόφαση που οδηγεί στη φυλακή τον ηγετικό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, εξέδωσε πριν από λίγο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση στην φυλακή οδηγούνται οι: Νίκος Μιχαλολιάκος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λάγος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και ο Γιώργος Γερμενής. Όλοι έχουν ομόφωνα κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη σε 13 ετών. Την ίδια ποινή επεφύλαξε το δικαστήριο στους δυο πυρηνάρχες της οργάνωσης Γιώργο Πατέλη και Αναστάσιο Πανταζή, καθώς επίσης και σε μερίδα καταδικασθέντων για την ανθρωποκτονία Φύσσα.

Αντίθετα με βάση την απόφαση για 12 η ποινή έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα γεγονός που σημαίνει ότι σε λίγη ώρα θα γνωρίζουν τους όρους που θα τους επιβληθούν μέχρι το Εφετείο. Μεταξύ αυτών οι πρώην βουλευτές. Αναστολή  δόθηκε στους  Μιχάλη Αρβανίτη, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Στάθη Μπούκουρα, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρη Κουκούτση.

«Μέσα οι φασιστες, δολοφόνοι», «να σαπίσετε στη φυλακη γουρούνια, φασίστες» και «ο Παύλος ζει» φώναξαν από το ακροατήριο όταν μπήκαν χειροπέδες σε όσους από τους  καταδικασθέντες βρίσκονταν στην αίθουσα του Εφετείου, , ανάμεσά τους και στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο. 

Οι περιοριστικοί όροι

Στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που πήραν αναστολή εκτέλεσης των ποινών τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης 20.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς και της εμφάνισης στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών όπου κατοικούν κάθε 1η και 15η του μήνα. Οι ίδιοι περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν και στους άλλους 7 που ελαβαν αναστολή, πλην της καταβολής εγγύησης.


Αναστολή εκτός από τους πέντε πρώην βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του 2012, πήραν οι Γ. Σκάλκος, Γ. Δήμου, Κ. Αντωνακόπουλος, Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος, Αρ. Δασκαλάκης, Καστρινός.

Οι Γ. Δήμου και Γ. Σκάλκος καταδικάστηκαν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Οι Θ. Μαρίας και Κ. Παπαδόπουλος καταδικάστηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και του έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό


Οι Κ. Αντωνακόπουλος και Ι. Καστρινός έχουν καταδικαστεί για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Ο Αρ. Δασκαλάκης καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.


Σε εφαρμογή το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τις συλλήψεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης 

Σε λιγότερο από μια ώρα – λένε οι πληροφορίες – οι αστυνομικοί που αποτελούν την ειδική ομάδα δράσης της ΕΛ.ΑΣ, θα ενεργοποιηθούν, θα εντοπίσουν και θα οδηγήσουν στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών όσα από τα μέλη της Χ.Α πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές της χώρας για να εκτίσουν την ποινή τους. Για τον λόγο αυτό, 100 αστυνομικοί από την Ασφάλεια, την Αντιτρομοκρατική και την ΕΚΑΜ, θα κινηθούν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία προκειμένου να περάσουν χειροπέδες στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα πρέπει σε μια ώρα να έχουν συλλάβει περισσότερα από 30 άτομα ανάμεσα στους οποίους εκτιμάται ότι θα είναι οι έξι του ηγετικού πυρήνα (σ.σ ο Γιάννης Λαγός έχει φύγει στις Βρυξέλλες οπότε είναι διαφορετική η διαδικασία), περίπου δέκα άτομα από την ομάδα των πρώην βουλευτών αλλά και στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης, κάποιοι από τους 11 που έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και των Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα και φυσικά κάποιοι από τους κατηγορούμενους που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν η ποινή τους θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η Αστυνομία, όλη την περασμένη εβδομάδα είχε σε στενό αλλά διακριτικό κλοιό, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στόχος είναι όταν τους ζητηθεί να καταφέρουν μέσα σε λίγα λεπτά να τους περάσουν χειροπέδες και να τους οδηγήσουν στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών ο οποίος θα αποφασίσει σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα θα πάνε. Μάλιστα, στο πολυεπίπεδο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνονται και οι μεταγωγές που θα γίνουν με αυξημένα μέτρα και ισχυρή παρουσία αστυνομικών χωρίς να αποκλείεται αν κριθεί απαραίτητο σε κάποιες περιπτώσεις να κλείσουν και δρόμοι.

Σημειώνεται, ότι οι αρχές είχαν αποστείλει σχετικό έγγραφο σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, για την απαγόρευση εξόδου των καταδικασθέντων, καθώς υπήρχε η οδηγία για ταξίδια εντός χωρών Σένγκεν, να μη γίνεται διαβατηριακός έλεγχο. Έτσι, ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφυγής, ωστόσο αυτό με βάση τη σχετική οδηγία αποφεύχθηκε. 

Σε prive κελιά

Ως κρατούμενοι ειδικής κατηγορίας αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσα μέλη της Χρυσής Αυγής καταδικαστούν σε ποινή μη ανασταλτικού χαρακτήρα και οδηγηθούν στις φυλακές. Έτσι, υπάρχει σε εξέλιξη μια επιχείρηση τόσο της ΕΛ.ΑΣ όσο και των σωφρονιστικών καταστημάτων για το που θα οδηγηθεί ο καθένας αν και τις πρώτες 14 ημέρες υποχρεωτικά θα τεθούν σε καραντίνα Covid-19 πριν καταλήξουν στα ατομικά κελιά τους. Το τελικό πρόσταγμα για τις τοποθετήσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα το έχει ο εισαγγελέας εκτελέσεως ποινών.

Όμως λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών, υπάρχει μια προεργασία σε εξέλιξη για το τι θα συμβεί με αυτούς της εγκληματικής οργάνωσης που θα περάσουν το κατώφλι των φυλακών. Σε πρώτη φάση υπάρχει διαχωρισμός σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το ποιος είναι ο καθένας και τι ρόλο είχε στο νεοναζιστικό μόρφωμα. Έτσι, στην πρώτη κατηγορία τοποθετούνται οι επτά που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Δηλαδή ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Χρήστος Παππάς, ο Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Για αυτούς αρχικά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιο πιθανό ενδεχόμενο ήταν ο Κορυδαλλός. Όμως στη συνέχεια άλλαξαν άποψη καθώς ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων, σε δυο χρόνια μεταφέρεται οριστικά στον Ασπρόπυργο και έτσι οι πιθανότητες πλέον είναι να μην πάνε εκεί, αν και υπάρχουν τα κελιά της Γ΄ πτέρυγας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού όπου το 2013, οδηγήθηκαν εκεί οι Μιχαλολιάκος, Παππάς, Λαγός. Πρόκειται για μια απομονωμένη γωνιά των γυναικείων φυλακών μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τους εναπομείναντες καταδικασθέντες της 17Ν.

Βέβαια, το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν prive κελιά και να σπάσει ο ηγετικός πυρήνας καθώς οι σχέσεις έχουν διαρραγεί με τους περισσότερους να βρίσκονται στα μαχαίρια. Έτσι και αλλιώς τα κελιά θα είναι ατομικά, θα προαυλίζονται διαφορετικές ώρες και δεν θα έχουν καμία σχέση με άλλους κρατούμενους. Πιθανές φυλακές που θα μεταφερθούν είναι το Μαλανδρίνο, ο Δομοκός, τα Τρίκαλα, η Πάτρα και τα Χανιά.

Στη δεύτερη κατηγορία είναι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς και οι πυρηνάρχες για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως αποτελέσουν στόχο και δεχθούν επιθέσεις από άλλους συγκρατουμένους που θα επιχειρήσουν να τους “τιμωρήσουν” και στην τρίτη κατηγορία αυτοί που θα μπουν στη φυλακή και δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμα πρόσωπα. Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς, αλλά και όσοι από τους υπόλοιπους 57 καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή, θα μεταφερθούν σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στις φυλακές Δομοκού και Μαλανδρίνου. Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες διαθέτουν κελιά και όχι θαλάμους καθώς κάθε κρατούμενος της Χ.Α θα είναι μόνος στο κελί προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις με άλλους κρατουμένους.

ΠΗΓΗ –ΦΩΤΟ:Protothema.gr

Με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Κύμης Αλέξανδρου Θεοδώρου στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ήρθε το θέμα που αφορά το νέο οργανόγραμμα των ΕΛΤΑ που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2021 και αφορά τη συγχώνευση των καταστημάτων ΕΛΤΑ, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ προβλέπει τη λειτουργία ενός καταστήματος ΕΛΤΑ σε κάθε δήμο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεοδώρου, στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου λειτουργούν αυτή την ώρα 3 καταστήματα ΕΛΤΑ. Ένα στο Αλιβέρι, ένα στο Αυλωνάρι και ένα στην Κύμη. Λόγω της ιδιομορφίας του δήμου και των μεγάλων αποστάσεων, θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Να μην γίνει καμία συγχώνευση.

Ο Αντιδήμαρχος όπως είπε είχε την πληροφόρηση από την εκπομπή στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και στη συνέχεια επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Εργαζομένων του Σωματείου στα ΕΛΤΑ Βαγγέλη Ζέρβα με τον οποίο συζήτησε το θέμα. Και μετά από αυτό, έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας να σταλεί ένα κείμενο στα ΕΛΤΑ που θα ενημερώνει ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία και των τριών καταστημάτων ΕΛΤΑ, στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου.

Συμπολίτευση και αντιπολίτευση τάχθηκαν υπερ της πρότασης του κ. Θεοδώρου.

Το έγγραφο του κ.Θεοδωρου προς το Δημοτικό Συμβούλιο

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Στις 20 Οκτωβρίου του 2020 έχει προσδιοριστεί η πολύκροτη δίκη της υπόθεσης οικονομικής κακοδιαχείρισης του δήμου Κύμης Αλιβερίου με κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Θωμά και τρείς πολιτικούς του συνεργάτες. Στο μεταξύ, η δίκη στο Εφετείο, δεν ξεκίνησε την Τρίτη 20 του μηνός, με την αναβολή λόγω ωραρίου να δίνεται την Τετάρτη το μεσημέρι για τις 16 Φεβρουαρίου 2021.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει από τον έλεγχο των αρμοδίων ελεγκτών δημόσιας διοίκησης από τον οποίο προέκυψε σωρεία παρατυπιών -παρανομιών οι οποίες καταλογίστηκαν στον πρώην δήμαρχο ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου και αρκετών χιλιάδων ευρώ , για έργα χωρίς εργολάβους, μηχανήματα και προμήθειες, έργα που δεν έγιναν ποτέ, φαινομενικές πληρωμές τους, επιβεβαιωμένα εικονικά τιμολόγια, ψευδείς βεβαιώσεις, σειρά τιμολογίων με πανομοιότυπο γραφικό χαρακτήρα, πληθώρα παραποιημένων υπογραφών, πληρωμές κατά δήλωση των διενεργούντων την πληρωμή και με πλήρη άγνοια όσων δήθεν πληρώθηκαν κλπ. Και όλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες του eviakosmos.gr , χωρίς προϋπολογισμούς, ισολογισμούς –απολογισμούς γεγονός που πιθανολογείται ότι εγκυμονούσε κινδύνους για τη λειτουργία του δήμου με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η υπόθεση αυτή ήταν έτοιμη να τινάξει το δήμο Κύμης Αλιβερίου, στον αέρα. Για κάτι που ο κόσμος με περιμένει με ανυπομονησία να ρίξει άπλετο φως η εκδίκαση της υπόθεσης όπου για πρώτη φορά θα ακουστούν και οι θέσεις του πρώην δημάρχου και των συγκατηγορουμένων του, για όσα τους καταλογίζονται.

Να σημειωθεί εδώ ότι το πόρισμα αυτό εστάλη στις δικαστικές αρχές και εν συνεχεία ο Εισαγγελέας Εφετών το 2018 εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών Εύβοιας την παραπομπή του Δημήτρη Θωμά σε δίκη για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος!

Τότε ο κ. Θωμάς είχε προφανώς πληροφορηθεί την επικείμενη έκδοση του βουλεύματος (εκδόθηκε στις 12 Σεπτέμβριου) και ένα μήνα πριν εν μέσω Αυγουστιάτικης ραστώνης, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το δημοτικό συμβούλιο για να αφήσει όπως έλεγε τη δημοτική αρχή απερίσπαστη να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί από τους δημότες..

Δίνοντας πλέον και πολιτική διάσταση στην υπόθεση να σημειώσουμε ότι η δημοτική αρχή Μπουραντά, είχε εκδώσει ανακοίνωση και υποστήριζε ότι η κίνηση Θωμά ήταν αντιπερισπασμός και το μόνο που ήθελε ήταν να γλιτώσει να μην τον πετάξει από το συμβούλιο η Αποκεντρωμένη διοίκηση λόγω των κατηγοριών που αντιμετώπιζε. Και όπως κύλησαν τα γεγονότα, μάλλον δικαιώθηκε…

Ακολούθησε μια έντονη προεκλογική περίοδος με τον κ. Θωμά να λέει ότι ο δήμαρχος και οι σύμβουλοί του ήταν ψεύτες. Ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εκλογή του ενώ θα μπορούσε να ασκεί και τα καθήκοντα του κανονικά αμέσως μετά( Τι θα γινόταν σήμερα αν είχε εκλεγεί δήμαρχος;)... Από την άλλη πλευρά, έλεγαν ότι δεν θα μπορεί να είναι ούτε δημοτικός σύμβουλος, ό,τι μόλις εκλεγεί θα πρέπει να τον θέσουν σε αργία και ό,τι στη θέση του θα ορίσει τη νύφη του Αρετή Μπάτσα, ως επικεφαλής του συνδυασμού των Νέων Οριζόντων.

Στο μεταξύ, μετά τις εκλογές ο κ. Θωμάς ζήτησε και πέτυχε άρση των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή της εξόδου του από την χώρα. Κάτι που μπέρδεψε αρκετά την ερμηνεία του νόμου σχετικά το θέμα της αργίας. Τον Αύγουστο του 2019, ο Δημήτρης Θωμάς ορκίστηκε κανονικά σε μια από τις επεισοδιακότερες τελετές της χώρας, όπου ζήτησε και πήρε μόνος του το λόγο.

Εκεί, ξανακατηγόρησε το δήμαρχο και τους συνεργάτες του για ψέματα και ο ίδιος δηλώντας «παρών» διαλαλούσε ότι θα ασκήσει κανονικά από τα θέση του δημοτικού συμβούλου, καθ’ όλη τη θητεία, τα καθήκοντα του… Πέρασε ένας χρόνος. Με τη δημοτική αρχή να επισημαίνει πολλές φορές, ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ότι η Αποκεντρωμένη οφείλει να θέσει σε αργία τον κ. Θωμά, ανεξαρτήτως της μεταγενέστερης άρσης των περιοριστικών μέτρων. Τη λύση έρχεται να δώσει το νομικό συμβούλιο του κράτους, ύστερα από ερώτημα του Υπουργείου Εσωτερικών

Έτσι, τον Μάρτιο του 2020 βγήκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης η οποία κοινοποιήθηκε στο δήμο και στον Θωμά τον Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία, έθετε σε αργία τον πρώην δήμαρχο με αναδρομική ισχύ! Δηλαδή, σε αργία από τον Σεπτέμβριο του 2019, ο κ. Θωμάς και αμέσως μετά τις εκλογές, όπως προέβλεπε ο νόμος.

Αυτή τη φορά ο Θωμάς πιάστηκε στον ύπνο; Καθώς ούτε γνώριζε τίποτα, ούτε πρόλαβε να παραιτηθεί όπως στην προηγούμενη θητεία. Έτσι ο συνδυασμός του έχασε και μια έδρα. Και όρισε πλέον τη νύφη του Αρετή Μπάτσα, επικεφαλής του συνδυασμού. Το ίδιο θα συνέβαινε και αν ο πρώην δήμαρχος κατάφερνε να εκλεγεί το καλοκαίρι του 2019.Ο δήμος δεν θα είχε δήμαρχο ή μάλλον για την ακρίβεια θα είχε κάποιον από το παρασκήνιο που θα έκανε το δήμαρχο χωρίς να είναι…

Σχετικά με το δικαστήριο στις 20 Οκτωβρίου:

Με το υπ’ αρ. 69/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ευβοίας οι παρακάτω:

1. Δημήτριος Θωμάς του Γεωργίου, για το ποινικό αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, με ζημία άνω των 150.000 ευρώ, υπό τις ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 1 παρ. 1 Ν. 1608/1950 (περί καταχραστών του Δημοσίου), ήτοι της επί μακρό χρόνο εξακολούθησης του εγκλήματος και του αντικείμενου τούτου ως ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Σημειώνεται ότι για τους παραβάτες του νόμου αυτού προβλέπεται ποινή μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

2. Αικατερίνη Στάμου – Κουϊμητζή του Γεωργίου, για τις πράξεις: α) της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση και β) της άμεσης συνεργείας σε απιστία στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, με ζημία άνω των 150.000 ευρώ υπό τις ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 1 παρ. 1 Ν. 1608/1950.(περί καταχραστών δημοσίου.)  

3.Γεώργιος Κόκκος του Δημητρίου, για το ποινικό αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή με ζημία άνω των 150.000 ευρώ, χωρίς τις ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 1 παρ. 1 Ν. 1608/1950.

4. Ιωάννης Παπαϊωάννου του Δημητρίου, για το ποινικό αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή με ζημία άνω των 150.000 ευρώ, χωρίς τις ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 1 παρ. 1 Ν. 1608/1950.

5. Επίσης στην υπόθεση αυτή υπάρχουν και δημοτικοί υπάλληλοι που κατηγορούνται για συνέργεια

Το Δικαστήριο για τους πάρα πάνω κατηγορούμενους είχε προσδιοριστεί να γίνει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αρχικά στις 24-9-2019,από την πλευρά των κατηγορουμένων ζητήθηκε αναβολή. Το Δικαστήριο πρότεινε μια ολιγόμηνη αναβολή αλλά την ημερομηνία εκείνη ένας εκ των δικηγόρων των κατηγορουμένων είπε ότι εκείνη την ημέρα βαφτίζει το παιδί του και έτσι ορίστηκε η δίκη ένα χρόνο μετά δηλαδή για τις 20 Οκτωβρίου του 2020.

Επειδή πάντως υπάρχει σωρεία μαρτύρων, καλό θα ήταν όποιος από τους διαδίκους θέλει νέα χρονική παράταση να υπάρξει νωρίτερα συνεννόηση των δικηγόρων (όπως προβλέπει ο κώδικας και η δεοντολογία)ώστε να μην ταλαιπωρούνται ένα σωρό άνθρωποι πολλοί εκ των οποίων μένουν μακριά ή αφήνουν τις δουλειές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περίπου τριανταπέντε μάρτυρες γεγονός που σημαίνει ότι εάν ξεκινούσε η δίκη στις 20 Οκτωβρίου όπως είχε οριστεί, θα διαρκούσε αρκετές ημέρες. Ωστόσο, χτες το δικαστήριο διέκοψε σε προηγούμενη υπόθεση με σκοπό να συνεχίσει την εκδίκαση των υποθέσεων σήμερα. Σήμερα το μεσημέρι δόθηκε νέα αναβολή για τις 16 Φεβρουαρίου του 2021.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, γιατρός, Ανδρέας Τοουλιάς, μέχρι το πρωί της Τετάρτης υπήρχαν 18 κρούσματα σε επιχείρηση στη Βοιωτία και 16 σε επιχείρηση στην Εύβοια. Ενώ ανησυχούν για νέο κρούσμα στο Σχηματάρι.

«Δύο προβλήματα είχαμε χτες και προχτές με το εκκοκκιστήριο στη Λιβαδειά που είχαμε 18 κρούσματα και εξ αιτίας αυτού γενικά η Π.Ε Βοιωτίας πήγε στο επίπεδο 3. Που σημαίνει αυξημένη επιτήρηση.

Είχαμε και στην Εύβοια 16 κρούσματα σε μία επιχείρηση. Είναι όμως ελεγμένα πλήρως. Η ίδια η επιχείρηση συμπλήρωσε 100 rapid test σε όλους τους εργαζόμενους. Είναι καλά στεγανοποιημένη η επιχείρηση. Απομονώθηκαν τα κρούσματα. Είχαμε και μεμονωμένα κρούσματα. Ένας δάσκαλος πολεμικών τεχνών που έχει 60 μαθητές, στο Σχηματάρι. Εκεί σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ προγραμματίζουμε να κάνουμε αρκετές λήψεις εκεί. Τα Ψαχνά προγραμματίζουν δειγματοληπτικά για αύριο 60 τεστ. Το Ωδείο στη Χαλκίδα δεν έχει πρόβλημα και θα λειτουργήσει κανονικά. »

Ο κ. Τοουλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε όλη τη Στερεά το τελευταίο δεκαήμερο είχαμε 65 κρούσματα. «Τις δύο τελευταίες μέρες προστέθηκαν 18 στη Βοιωτία και 16 στην Εύβοια» είπε ο γιατρός.

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα διεξαχθεί την Τετάρτη 21.10.2020 και ώρα 19:00 η 15η Τακτική Συνεδρίαση έτους 2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ερέτριας, κάνοντας χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

 1. 1.Έγκριση Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών από την εκδήλωση Πλημμυρικών φαινομένων (Σχέδιο ΔΑΡΔΑΝΟΣ).
 2. 2.Λήψη απόφασης σχετικά με την χορήγηση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών.
 3. 3.Λήψη απόφασης σχετικά με την κοπή δέντρων για τη λειτουργία παιδικής χαράς στη θέση Πλατάνα στην Κοινότητα Γυμνού.
 4. 4.Λήψη απόφασης περί κοπής και κλαδέματος ευκαλύπτων και πεύκων περιμετρικά των σχολείων. δ
 5. 5.Λήψη απόφασης για τον αποκλεισμό πρόσβασης πάνω από υφιστάμενο τεχνικό σε οδό εντός του οικισμού της Νέας Ερέτριας.
 6. 6.Λήψη απόφασης σχετικά με τη χορήγηση παράτασης άδειας εκτέλεσης τομής οδών έως 3011-2020 του υποέργου «Υπογειοποίηση Καλωδίων Ηλεκτροδότησης Χαμηλής Τάσης ΔΕΗ» της πράξης «Συνολική Βελτίωση και Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Οικισμού Γυμνό.
 7. 7.Αποδοχή απόφασης ένταξης πράξης προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με τίτλο: «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ερέτριας», συνολικού προϋπολογισμού 1.240,00€.
 8. 8.Υποβολή πρότασης στον Άξονα Προτεραιότητας 1 (Α.Π.1) «Αστική Αναζωογόνηση» του χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2020, σύμφωνα με την Β’ πρόσκληση (Σεπτέμβριος 2020) του Πράσινου Ταμείου.
 9. 9.Λήψη απόφασης περί αποδοχής επιχορηγήσεων και 15ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικ. έτους 2020.
 10. 10.Λήψη απόφασης περί έγκρισης Έκθεσης Β’ Τριμήνου 2020 για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
 11. 11.Λήψη απόφασης επί της συμβάσεως μίσθωσης για το δημοτικό ακίνητο που βρίσκεται στη δυτική είσοδο της Ερέτριας, μετά και την γνωμοδότηση του δικηγόρου κ. Γεωργίου Καρύδη.

Για τις προθέσεις των ΕΛΤΑ να συγχωνεύσουν τα καταστήματα το 2021, μίλησε το πρωί της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο Πρόεδρος του Σωματείου των ΕΛΤΑ Εύβοιας Βαγγέλης Ζέρβας επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμά της Διοίκησης θα κλείσουν 230 από τα 530 καταστήματα ΕΛΤΑ στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η Εύβοια λόγω της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας θα πρέπει να εξαιρεθεί από το πλάνο αυτό που ούτε λίγο ούτε πολύ, θέλει ένα κατάστημα ΕΛΤΑ σε κάθε δήμο. Την ίδια ώρα δίνει απαντήσεις και για τα ΕΛΤΑ στον Οξύλιθο τονίζοντας ότι το κατάστημα έχει πάνω από 10 χρόνια κλειστό!

«Δυστυχώς τα ΕΛΤΑ περνάνε την πιο δύσκολη φάση που έχουν περάσει μέχρι τώρα. Λάθη από τις διοικήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα χωρίς σωστό προγραμματισμό και οργάνωση μας έχουν φέρει σε μία πολύ δύσκολη θέση. Αυτή η δύσκολη φάση και ένα νέο οργανόγραμμα που θέλει να εκπονήσει η νέα διοίκηση είναι από τα 530 καταστήματα πανελλαδικά να μειωθεί ο αριθμός, κλείνοντας 230 καταστήματα πανελλαδικά» είπε ο κ. Ζέρβας και συνέχισε:

«Αυτό σημαίνει ότι και στο νομό μας θα υπάρξουν προτάσεις να κλείσουν τα καταστήματα, να μειωθεί ο αριθμός. Εμείς έχουμε προβεί στις κατάλληλες ενέργειες και έχουμε βγει απέναντι γιατί το οδικό δίκτυο από την μία επαρχεία στην άλλη είναι 280χλμ. Δεν εξυπηρετεί εύκολα. Και ο ΕΛΤΑ έχει ένα κοινωνικό χαρακτήρα. Δεν είναι Τράπεζα που κλείνει το κατάστημα, μαζεύονται όλα στις μεγάλες πόλεις. Ο ΕΛΤΑ θα χάσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα».

Ο Πρόεδρος του Σωματείου αναφέρθηκε και στον αγώνα που κάνουν οι διανομείς. «Οι συνάδελφοι ταχυδρόμοι έχουν φτάσει στα όρια τους και αυτοί. Ο ταχυδρόμος θα περάσει μία ή δύο φορές την εβδομάδα από την κάθε περιοχή, όταν παλαιότερα περνούσε καθημερινά. Πριν είχε έναν τομέα τώρα του έχουμε δώσει δύο τομείς. Είμαστε πρώτη γραμμή και με τον κορωνοϊό για να εξυπηρετήσουμε. Η πρόταση που θέλει να υλοποιήσει ο ΕΛΤΑ μέχρι τέλος του 2021 είναι να υπάρχει ένα κατάστημα στην πρωτεύουσα κάθε δήμου. Το οποίο σε πολλά σημεία δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Σε περιπτώσεις που οι αποστάσεις είναι μεγάλες».

Ο κ. Ζέρβας επεσήμανε και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη προσωπικού, επισημαίνοντας ότι παίρνουν συμβασιούχους για ένα μήνα με 480ευρώ. Και μέχρι να μάθουν τη δουλειά, φεύγουν.

Σε ότι αφορά το δήμο Κύμης-Αλιβερίου και τις αναφορές που έγιναν από την Πρόεδρο του Οξυλίθου ότι τα ΕΛΤΑ έκλεισαν τώρα ο κ. Ζέρβας είπε:

«Αυτή τη στιγμή στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου λειτουργούν τρία καταστήματα. Στο Αλιβέρι, το Αυλωνάρι και την Κύμη. Το σκεπτικό των ΕΛΤΑ πανελλαδικά είναι να μείνει ένα. Θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις και θα κάνουμε προτάσεις. Όμως η Εύβοια είναι έτσι που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με το πλάνο αυτό, δε θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί. Του Βασιλικού είναι με τη μεγαλύτερη κίνηση αυτή τη στιγμή. Θα αγωνιστούμε όσο πάει και λόγω του Νομού γεωγραφικά θεωρούμε ότι θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα.

Στον Οξύλιθο, το ταχυδρομείο έχει κλειστό περισσότερα από 10 χρόνια. Ο ταχυδρόμος-διανομέας που πήγαινε εκεί πέρα επειδή υπήρχε ο χώρος πήγαιναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες και τους πλήρωνε. Τώρα θα βρεθεί άλλος χώρος, και ο διανομέας θα εξυπηρετεί. Κατάστημα ΕΛΤΑ δεν υπήρχε! Δεν υφίσταται ταχυδρομείο εκεί! Εξυπηρετούσε σαν χώρο…»

Τέλος, ο κ. Ζέρβας είπε ότι θα αγωνιστούν να κρατήσουν όρθιο το νομό. Οι συνάδελφοί του όπως είπε, έχουν φτάσει στα όρια τους και ευελπιστούν ότι θα πετύχουν το καλύτερο για το κοινωνικό σύνολο.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΖΕΡΒΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από μία ώρα περίπου στον οδικό άξονα Χαλκίδα –Κύμη, στο Λοφίσκο, όταν Ι.Χ που οδηγούσε νεαρός με συνεπιβάτη μία ηλικιωμένη γυναίκα από άγνωστη αιτία εξετράπη της πορείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες του eviakosmos.gr , το αυτοκίνητο είχε κατεύθυνση προς το Αλιβέρι, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βγήκε από το δρόμο και κατέληξε σε δέντρο. Από την πρόσκρουση, τραυματίστηκαν ελαφρά ο οδηγός και η συνοδηγός του οχήματος οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου. Η κατάσταση της υγείας τους, σύμφωνα με πληροφορίες δεν εγκυμονεί κινδύνους. Ενώ τα αίτια του τροχαίου ατυχήματος ερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

troxaio neoxori2

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας ανακοινώνει ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της (www.vivlchalkida.gr) ο κατάλογος της Ευβοϊκής Συλλογής που διαθέτει. Το Εφορευτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προβάλει και να διευρύνει την παραπάνω συλλογή, η οποία άλλωστε είναι σημαντική. Για τον λόγο αυτόν κάνει έκκληση στους Ευβοείς συγγραφείς, των οποίων τα βιβλία δεν είναι κατατεθειμένα, να τα διαθέσουν στη Βιβλιοθήκη, καθώς επίσης και σε όσους έχουν βιβλία που αναφέρονται σε Ευβοείς και στην Εύβοια γενικότερα, ώστε να δημιουργηθεί μία όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένη πτέρυγα. Στη συνέχεια, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν παρουσιάσεις των βιβλίων αυτών.

Σας ενημερώνουμε επίσης, ότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο η Βιβλιοθήκη θα δέχεται τα βιβλία που της προσφέρονται. Στο εξής θα παραλαμβάνονται κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση, και με ακριβή καταγραφή.

Τέλος σας γνωστοποιούμε ότι το χειμερινό ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης για το κοινό έχει ως εξής: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00 π.μ. έως 3:00 μ.μ. Τετάρτη 9:00 π.μ. έως 7:00 μ.μ. και Σάββατο 9:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ.

Σελίδα 1 από 674

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr