Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελεσίγραφο της Υπουργού Πολιτισμού Σ. Μενδώνη προς τους εμπλεκόμενους του έργου για το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού: «Μέχρι το τέλος του 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα» (φωτο + βιντεο)

Χωρίς περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη την Παρασκευή 27 Μάϊου στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού, σήμανε και την αρχή του τέλους για την ολοκλήρωση των εργασιών, δίνοντας τελεσίγραφο στους εμπλεκόμενους του έργου, και πιο συγκεκριμένα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων το τμήμα της Βοιωτίας, το οποιο έχει καθυστερήσει τις εργασίες, μέχρι το Δεκέμβριο του 2023. Να σημειωθεί οτι δεν υπάρχει κανένα θέμα σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις με την Περιφέρεια και το Δήμο.

Η Υπουργός άστραψε και βρόντηξε σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις, εφιστώντας την προσοχή όλων των εμπλεκομένων για εγρήγορση των εργασιών, του έργου, μέρος του οποίου χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας, το συντομότερο δυνατό.

Παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φανη Σπανού, της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανής Παπαθωμά, της Δημάρχου Ορχομενού Βούλας Καράλη αλλά του Βουλευτή της Ν.Δ Βοιωτίας Ανδρέα Κουτσούμπα, του Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Ορχομενός, Πορεία Προοπτικής" Σταύρου Χριστακάκη, αφού ενημερώθηκε και για τα έργα που υλοποιεί και ο δήμος Ορχομενού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς, επιλύοντας μία σειρά από προβλήματα που παρουσιάστηκαν, αφού προσκύνησε στην Μονή της Παναγίας Σκριπούς, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Σήμερα είμαστε εδώ όπως βλέπετε με όλο το επιτελείο του Υπουργείου Πολιτισμό με το Γενικό Γραμματέα, με τους αρμόδιους διευθυντές, την Εφορία Αρχαιοτήτων. Την κα Κοντούλη, τον κ. Βλαχούλη, για να δούμε λίγο την πορεία του έργου καθώς βρισκόμαστε 18 μήνες από την ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και ένα μέρος του συνολικού έργου του Πάρκου του Ορχομενού χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας, επομένως πρέπει να είμαστε όσο πιο συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα. Υπάρχουν καθυστερήσεις. Υπήρχαν προβλήματα.

Νομίζω και κάποια από τα προβλήματα λύθηκαν. Σήμερα είμαστε εδώ όλοι μαζί. Βάλαμε συγκεκριμένο πλαίσιο δουλειάς που θα επιβεβαιωθεί αυτό την Τετάρτη με μία συνάντηση που ζήτησα από τον Γενικό Γραμματέα να κάνει με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και θεωρώ ότι θα μπορέσει η τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων, Βοιωτίας, να ολοκληρώσει το μέρος του έργου για το οποίο έχουμε ροή, εμπρόθεσμα. Εντός δηλαδή, της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Από κει και πέρα, ο Περιφερειάρχης είναι παρών, η δήμαρχος παρούσα, θα σας πουν τα δικά τους. Θεωρώ ότι και τα υπόλοιπα 4 έργα, τα οποία είτε είναι σε εξέλιξη είτε ξεκινούν και αυτά θα προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023.

Και αυτό το οποίο λέγαμε και με τον κ. Βουλευτή, είναι ότι όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο, γιατί πραγματικά θέλουμε όλοι να ολοκληρωθεί, είμαστε εδώ και θα ξανάρθω κι εγώ και ο Γενικός Γραμματέας θα το παρακολουθήσει. Αυτό το Πάρκο, αυτός ο Αρχαιολογικός χώρος θα λειτουργήσει καταρχήν σαν πολιτιστικός χώρος για την περιοχή γιατί από δω τεκμαίρεται η ιστορία η δική σας. Των ανθρώπων των δικών σας, των πολιτών. Και από την άλλη, θα δημιουργηθεί ένας αναπτυξιακός πόλος, ο οποίος είναι βέβαιο γιατί το ξέρουμε αυτό από τη μελέτη, ότι αποδίδει και οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

Τα έργα που λειτουργούμε, έχουν αυτή τη διττή υπόσταση και ιδιαιτερότητα και ελπίζω ότι στο τέλος του 2023 θα δούμε την περιοχή αυτή και το Αρχαίο Θέατρο, να παρουσιάζει μία τελείως διαφορετική εικόνα, αυτή την οποία έχουμε σχεδιάσει και θέλουμε να δούμε με τα μνημεία αναδεδειγμένα και το χώρο να αποδίδεται στους πολίτες και στους επισκέπτες.»

 

Φάνης Σπανός: «Ξεχρεώνουμε, ένα μεγάλο στοίχημα, μια πολύ μεγάλη οφειλή που έχει αναλάβει η πολιτεία σε όλα της τα επίπεδα, Κυβέρνηση-Περιφέρεια- Δήμος γι’ αυτό που λέγεται Αρχαιολογικός Πλούτος, Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού»

Με πολύ προσοχή στα όσα ανέφερε η Υπουργός, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έκανε κι εκείνος με τη σειρά του τις οποίες παρατηρήσεις χρειάστηκαν δίνοντας ακόμα και λύσεις σε θέματα που είχαν προκύψει. Ενώ μία έκπληξη περίμενε όλους όσους συνόδεψαν την Υπουργό στη Μονή της Παναγίας της Σκριπούς. Χρειάζονται για την ανακατασκευή της στέγης και την αντικατάσταση των κεραμιδιών της Μονής και ο κ. Σπανός, παρουσία όλων και του εφημέριου πατρός Νεκταρίου, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ύψους 60.000€ για την αντικατάσταση των κεραμιδιών της Μονής. Ενώ στη συνέχεια προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω πολύ θερμά την κα Υπουργό, την κα Μενδώνη, τον κ. Γραμματέα και όλη την ομάδα, όχι μόνο για την επίσκεψή της που ήταν αρκετά τιμητική, αλλά κυρίως για την πολύ παραγωγική συνεργασία που είχαμε και σήμερα και που αποτελεί και το επιστέγασμα μιας διαρκούς δουλειάς και προσπάθειας που γίνεται για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας, ώστε να ξεχρεώσουμε, ένα μεγάλο στοίχημα, μια πολύ μεγάλη οφειλή που έχει αναλάβει η πολιτεία σε όλα της τα επίπεδα, Κυβέρνηση-Περιφέρεια- Δήμος γι’ αυτό που λέγεται Αρχαιολογικός Πλούτος, Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού. Με το Αρχαίο Θέατρο, τη Μονή της Σκριπούς.

‘Έργα και δράσεις τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είτε από το ΕΣΠΑ είτε από τους Εθνικούς Πόρους. Το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 6,5εκ ευρώ, σε πέντε έργα. Στα οποία, πιστεύουμε πως η δουλειά που γίνεται ως υλοποίηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Τοπική Εφορία και από το Δήμο Ορχομενού, θα μπορέσουμε σύντομα να τα φέρουμε σε πέρας. Να μη μείνουν νούμερα, εξαγγελίες, περιγραφές, μελέτες. Να είναι πραγματικός πλούτος αναδεδειγμένος, αναστυλωμένος στη διάθεση και της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών μας.»

Βούλα Καράλη: Ευχαρίστησε την Υπουργό και επεσήμανε για πολλοστή φορά τη συνδρομή της Περιφέρειας στα έργα του δήμου και την πολύ καλή συνεργασία με το δήμο σε όλα τα επίπεδα

Η Δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη, για πολλοστή φορά ευχαρίστησε στον Περιφερειάρχη Στερεάς Φάνη Σπανό και την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά για την πολύ καλή συνεργασία που έχουν και σε ότι αφορά το Αρχαιολογικό Πάρκο του Ορχομενού. Την ενημέρωση σε ότι αφορά την πορεία των εργασιών που αφορούν το δήμο, έκανε στην Υπουργό ο ειδικός της συνεργάτης αφού εκείνη δήλωνε με τον τροπο της αδυναμία να απαντήσει στα ερωτήματα της κας Μενδώνη. Αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη, η Δήμαρχος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με χαρά υποδεχόμαστε σήμερα την Υπουργό την κα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη. Ήρθε ένα ολοκληρωμένο κλιμάκιο από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ενημερώθηκε για την πορεία των έργων, όλων των φάσεων του Αρχαιολογικού Πάρκου. Ενός έργου που αποτελεί σταθμό για την ιστορική και τουριστική ανάπτυξη και πολιτιστική ανάπτυξη του δήμου Ορχομενού. Εκτός από την ενημέρωσή, δόθηκαν λύσεις σήμερα και πραγματικά ευχαριστώ την Υπουργό, γι’ αυτό.»

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι ο εφημέριος της Μονής πατέρας Νεκτάριος, δώρισε στην κα Μενδώνη μία εικόνα της Παναγίας Σκριπούς και ένα βιβλίο.

Να σημειωθεί ότι Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού χρηματοδοτείται απλόχερα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με 6,3 εκατ. Ευρώ για την υλοποίηση των παρακάτω έργων:

 Αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου,

 Διαμόρφωση της οδού Μινύου - Ακροπόλεως,

 Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου στην «Παναγία η Σκριπού» και

 Αποκατάσταση των Κελιών - Πρεσβυτερίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ

 

por1

por2

por3

por4

por5

por8

 

por9

por10

por11

por13

por12

por14

por15

284126395 532221281901307 4642536608268678977 n

284191213 708863187092015 5034039029803207482 n

por16

por17

por18

por19

por20

IMG 4451

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαϊ 2022 22:34

Σχετικά Άρθρα