bannernew5

Τελευταία Νέα

Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους, το πώς μέσα σε λίγη ώρα έσβησε στα χέρια των γιατρών ο 54χρονος Βαγγέλης Μεταξάς, δάσκαλος, Διευθυντής στο Σχολείο του Νεοχωρίου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Ανείπωτος ο πόνος για τη σύζυγο του Ζωή, εκπαιδευτικό σε σχολείο του Δύστου, που ζει ένα δράμα καθώς δε μπορεί να πιστέψει πως ο άνθρωπος της έφυγε τόσο ξαφνικά στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου όπου μετέβη ο ίδιος το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου, με πόνο στο στήθος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του eviakosmos.gr, ο άτυχος 54χρονος ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία ενώ βρισκόταν στο σχολείο στο Νεοχώρι. Ο πόνος δεν έδειχνε να εγκαταλείπει και αποφάσισε να μεταβεί στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου με το αυτοκίνητο του. Έτσι, έφυγε από το Νεοχώρι και μέσα σε λίγη ώρα, εξηγούσε στους γιατρούς του Κέντρου Υγείας τον πόνο στο στήθος που αισθανόταν.

Οι γιατροί, έκαναν υπερηχογράφημα. Μόλις ολοκληρώθηκε η εξέταση, ο 54χρονος άντρας έπαθε στα χέρια τους την πρώτη ανακοπή. Έπεσαν πάνω όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές προκειμένου να κάνουν ότι είναι δυνατό για να τον συνεφέρουν και όλα έδειχναν πως τα κατάφεραν. Συνήλθε και μέσα σε λίγη ώρα έπαθε και δεύτερη ανακοπή. Επίσης, οι γιατροί τον συνέφεραν. Κανείς δεν πίστευε όμως ότι θα πάθαινε άλλες δύο φορές ανακοπή καρδιάς στη συνέχεια, με την τελευταία να είναι μοιραία για τον εκπαιδευτικό. Έσβησε στα χέρια των γιατρών που έκαναν κάθε προσπάθεια για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Από τα πρόσωπα τα πιο αγαπημένα και η ιατρός Μαριάνα Κρόκου, η οποία ενημερώθηκε για το συμβάν με τον ξαδερφό της από τους συναδέλφους της και έσπευσε στο Κέντρο Υγείας να βοηθήσει.

Η είδηση για τον άδικο χαμό του Βαγγέλη Μεταξά, έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» στην τοπική κοινωνία. «Πάνω από όλα ήταν άνθρωπος», λένε όσοι τον γνώριζαν ενώ αδυνατούν να πιστέψουν τον άδικο χαμό του, συνάδελφοί του. «Ο Βαγγέλης μας, λάτρευε τα παιδιά. Βοηθούσε πάντα τους μαθητές του με αγάπη και ήταν δίπλα βοηθώντας πάρα πολύ και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Ενώ για τα παιδιά που γνώριζε ότι αδυνατούσαν οικονομικά οι γονείς, στήριζε αθόρυβα» αναφέρει φιλικό του πρόσωπο στο eviakosmos.gr, ενώ η σχέση του με την εκκλησία και η πίστη του στο Θεό ήταν κάτι που τον έκανε πάντα να ξεχωρίζει για το θεάρεστο μεν, αθόρυβο δε, έργο του στην περιοχή, ζώντας ταπεινά όλα τα χρόνια της ζωής του. Να σημειωθεί ότι πριν γίνει Διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο στο Νεοχώρι, είχε υπηρετήσει και στο δημοτικό σχολείο Καράβου, στο Αλιβέρι, όπου επι θητεία του εκεί καθιερώθηκαν μία σειρά από εκδηλώσεις.

Το Δημοτικό Σχολείο Δύστου που υπηρετεί η σύζυγος του Ζωή αποχαιρέτησε τον 54χρονο εκπαιδευτικό με μία λιτή, γεμάτη συναισθήματα ανακοίνωση:

«Θρηνούμε σήμερα το χαμό ενός αγαπημένου συναδέλφου, του Βαγγέλη Μεταξά, Διευθυντή στο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου. Η σκέψη και η καρδιά μας βρίσκονται κοντά στους δικούς του ανθρώπους που πονούν και κυρίως στη σύζυγό του Ζωή, δασκάλα του σχολείου μας…Καλό Ταξίδι Βαγγέλη… Καλό κουράγιο Ζωή…»

Να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει γνωστό πότε συγγενείς και φίλοι θα πουν το «ύστατο χαίρε» στον άτυχο 54χρονο εκπαιδευτικό.Αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής, για τα αίτια του θανάτου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Καραντζής, Χρίστος Τροχούτσος

Το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ευβοίας Νεοφύτου τελέσθηκε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, στην γενέτειρά του τα Φύλλα Χαλκίδος, επ' ευκαιρία της εορτής του φερωνύμου Αγίου του, παιδομάρτυρος Νεοφύτου, στον Ενοριακό Ι. Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ευβοίας Νεόφυτος (κατά κόσμον Νικόλαος) γεννήθηκε στα Φύλλα Χαλκίδος περί το 1780. Ο πατέρας του Ανέστης απέθανε πολύ ενωρίς και η μητέρα του Ερατώ Αδάμ τον έστειλαν σε υποδηματοποιό της Χαλκίδας, αλλά δεν παρέμεινε για πολύ. Στα δεκατρία του εγκατεστάθη στην Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, όπου διδάχτηκε τα πρώτα του ελληνικά και εκκλησιαστικά γράμματα και εκάρη Μοναχός με το όνομα Νεόφυτος.

Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Ευρίπου Ιερόθεο, λίγο πριν αναχωρήσει για τα Ιωάννινα το 1799, όπου και ο Νεόφυτος μετοίκησε για να επιδοθεί στα γράμματα χάριν της εκεί ακμάζουσας ελληνικής παιδείας. Προσελήφθη, ως Αρχιδιάκονος, από τον Άρτης Πορφύριο, ύστερα, ως Πρωτοσύγκελλος και πολλές φορές τον αντιπροσώπευσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1813 χειροτονήθηκε Τιτουλάριος Επίσκοπος Μελιτουπόλεως Κυζίκου και το 1817 τοποθετήθηκε στη θέση του Επισκόπου Καρύστου.

Κατά τον χρόνο, που η Φιλική Εταιρεία διέδιδε τα υπέρ του Έθνους ιερά μελετήματά της, ο Νεόφυτος κατηχήθηκε στο χωριό Ζάρκα, στον Ιερό Ναό τον οποίον έτυχε να λειτουργεί.

Τον Ιανουάριο του 1821 απήλθε στο Άγιο Όρος και κατόπιν στη Μικρά Ασία, τη Σάμο και τις Κυκλάδες, όπου, κατά τον Φιλόλογο Γ. Καδίτη, «ο φλογερός πατριώτης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Επίσκοπος Νεόφυτος, αφού στρατολόγησε όσους άντρες μπόρεσε, στις αρχές Αυγούστου 1821 αποβιβάστηκε στην παραλία του Αλιβερίου και με το υδραίικο πλοίο του Τομπάζη και με άλλα πλοία γεμάτα στρατιώτες ξεκίνησε για τα Στύρα. Ο Ομέρ μπέης, που βρισκόταν στην Αθήνα, έφθασε εκεί στις 12 Αυγούστου το πρωί. Ο Αρχιμ. Ναθαναήλ Ιωάννου αποτυπώνει το πέρας της επιχειρήσεως ως εξής: «Τραγικόν θέαμα ήτον αληθώς ο πόλεμος ούτος, τραγική σφαγή, και ουχί πόλεμος. Υπέρ τους ενενήκοντα εφονεύθησαν και επνίγησαν».

Ο Επίσκοπος στρατολογεί νέους, ναυλοχεί στην Ερέτρια, πορεύεται προς τα Βρυσάκια. Στον Βατώντα δέχεται επίθεση των Τούρκων, μα διασώζεται από τον Αγγελή Γοβιό. Μεταβαίνουν στο στρατόπεδο και συσκέπτονται για τη δεύτερη κατά της Καρύστου εκστρατεία, της οποίας ορίζεται ως κεφαλή. Αργότερα, θα στηρίξει και την υπό τον Κριεζώτη τρίτη πολιορκία της πόλης (άνοιξη του ’23) και την υπό τον Φαβιέρο τέταρτη και πολύ καταστροφική περιπέτεια (Μάρτιος 1826).

Παράλληλα, χρημάτισε Έξαρχος των Νήσων του Αιγαίου και των Σποράδων (το 1823), παραστάτης Ευρίπου στο Γ΄ Βουλευτικό, πληρεξούσιος Ευρίπου στις Εθνοσυνελεύσεις Αίγινας και  Τροιζήνας, μέλος της Βουλής (το 1827), διατηρούσε και τον τίτλο του Επισκόπου Καρύστου μέχρι το 1833, οπότε και μετατέθηκε στη Φωκίδα έως το 1841, που επανήλθε Αρχιεπίσκοπος στην Εύβοια, αναλαμβάνοντας και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου έως το 1850 οπότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο χορήγησε το Κανονικό Αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ευβοίας Νεόφυτος ονομάσθηκε ως «ο πρόμαχος της πίστεως και οπλίτης της πατρίδος». Από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη χαρακτηρίστηκε ως «ανήρ θεοσεβής και σεβάσμιος», από τον Δημήτριο Υψηλάντη ως «ψυχή όντως γενναιόφρων και υπέρμαχος» από την Βουλή των Ελλήνων ως «σεβαστό του Αγώνος λείψανο». Σε δημοσίευμα της εφημερίδος «Αθηνά» των Αθηνών χαρακτηρίζεται ως «φίλος ένθερμος της Ελευθερίας και αυτονομίας της Πατρίδος του αφιερώθηκε σε αυτήν από την αρχή του αγώνος. Ό,τι και αν είχε το ξόδευε σε ελεημοσύνες, απεβίωσε και αμφιβάλουμε αν βρέθηκαν σε αυτόν πενήντα δραχμές». Αποτιμώντας την εν γένει του δράση στα χρόνια του ’21 ο Ιωάννης Πετρώφ συμπεραίνει πως «αν και όλες του οι προσπάθειες εναυάγησαν, δείχνουν το υψηλό του φρόνημα, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στις αγωνιζόμενες μορφές Ιεραρχών και Κληρικών του Εικοσιένα, ανάμεσα στα φλογισμένα ράσα».

Ο διαπρέπων μεταξύ του ανωτέρου κλήρου και ως λύχνος φωτίζων Νεόφυτος κοιμήθηκε εν Κυρίω στις 11 Απριλίου 1851 και ενταφιάσθηκε στην ανατολική πλευρά του Μητροπολιτικού I. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτης-Προϊστάμενος της Ενορίας Αγ. Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, Χριστοφόρος Παπαθανασίου εκ της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, ο Οικον. Αναστάσιος Αναστασίου - Εφημέριος της Ενορίας και ο Διάκ. Νικόλαος Ευγένιος Τσάλλας, ο οποίος μάλιστα εόρταζε, προς τιμήν του Αγίου ενδόξου Μάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου.

Ο π. Συμεών Ηλιοδρομίτης κήρυξε τον θείο λόγο αναπτύσσοντας το κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα των εορταζομένων Αγίων, δηλαδή την υπομονή και καρτερία στις θλίψεις, τον πόλεμο κατά των παθών και την επιθυμία της μετοχής στο Φως του Χριστού, ενώ προ της Απολύσεως τελέσθηκε το μνημόσυνο του Εκκλησιαστικού και Εθνικού ανδρός Μητροπολίτου Νεοφύτου Αδάμ.

Στο τέλος ο π. Συμεών μετέφερε πατρικές ευχές εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου προς όλους όσοι εκκλησιάσθηκαν και εόρτιες ευχές στον εορτάζοντα Διάκονο π. Ευγένιο.

Όλες οι ιερές Ακολουθίες αναμεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97, 7fm).

IMX Ag. Neofytou 21.1.2022 002

IMX Ag. Neofytou 21.1.2022 003

Μέσα σε μία εβδομάδα έκαψαν 15 κάδους απορριμμάτων στην Κύμη. Τυχαίο; Δε νομίζω… Κάποιοι μπορεί να έχουν στο αρρωστημένο τους μυαλό να κάψουν και όλη την Κύμη αν δεν καταφέρουν προφανώς την καταστροφή με άλλους τρόπους. Για το θέμα με τους 15 κάδους και σε μία περιοχή που έχει ιστορικό με το καμένο σχολείο, θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει εισαγγελέας προκειμένου να γλυτώσουμε τα χειρότερα.

Γιατί κανείς δε μπορεί να πιστέψει ότι όλο αυτό δεν έγινε για να κάνει κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους. Βέβαια, καμιά φορά το «παιχνίδι» όταν παίζεις με τη φωτιά μπορεί και αντιστραφεί. Ακόμα και αν θεωρείς τον εαυτό σου «καταδικασμένο», να απολαύσεις τις ομορφιές του τόπου σου, αν πραγματικά αγαπάς τους πλησίον σου, δεν «οπλίζεις» ακόμα και αν θεωρείσαι «τελειωμένος». Δεν «οπλίζεις» ούτε το δικό σου χέρι, ούτε των ανεγκέφαλων με τους οποίους συναναστρέφεσαι και ενίοτε μπορείς να χρησιμοποιείς. Γιατί προφανώς ανήκουν και αυτοί στην κατηγορία του χαιρέκακου, όπως εσύ!

Και σήμερα τυχαίο; Ενόψει επικείμενης κακοκαιρίας που ενδέχεται να πλήξει και το δήμο Κύμης-Αλιβερίου, «κόβεις» τα καλώδια ρεύματος για να μην γεμίσουν νερό τα αντλιοστάσια και να μείνει το Αλιβέρι αυτή τη φορά, χωρίς νερό. Και «τις πταίει» σε αυτή την περίπτωση; Πως θα κάνουμε κάποιους να τρέχουν ακόμα περισσότερο; Σίγουρα αν δεν πρόκειται για σύμπτωση, πρόκειται για αρρωστημένα μυαλά… Για τα οποία δεν υπάρχει θεραπεία.

Να τολμήσω να ρωτήσω ποια άλλη δημοτική ενότητα έχει σειρά; Να γίνω «μάντης» κακών; Μαντεύω ότι για ένα μήνα τώρα με ενάμισι θα καταλαγιάσουν τα πράγματα. Από την άνοιξη και μετά οι γνωστοί – άγνωστοι «παίζει» να ξαναχτυπήσουν. Ο λόγος; Μάντεψε κι εσύ κάτι, δεν θα στα λέω όλα εγώ…Βάλε το μυαλό σου να δουλέψει. Το άρθρο αυτό θα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία αν ποτέ συλληφθεί το αρρωστημένο μυαλό ακόμα και αν κρύβεται πολύ καλά. Γιατί ακριβώς δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα! Και μην ξεχνάς…Ο δράστης γυρίζει πάντα στον τόπο του εγκλήματος.

Η κακοκαιρία «χτύπησε» και το Δήμο Μαντουδίου- Λίμνης-Αγίας Άννας, ξημερώματα. Επι ποδός βρίσκονται ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης, οι συνεργάτες του και το επιτελείο του Δήμου. Ο δήμαρχος κάνει έκκληση να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις καθώς η κακοκαιρία θα ενταθεί τις επόμενες ώρες ενώ παράλληλα ευχαριστεί τους υπουργούς που ανταποκρίθηκαν όπως επισημαίνει στο αίτημα του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού και εξασφάλισαν 20.000.000€ για αντιπλημμυρικά έργα.

«Η κακοκαιρία έφτασε στο Δήμο μας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι στιγμής. Τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν το επόμενο τριήμερο. Ο Δήμος μας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ανταποκριθεί σε αυτή την κακοκαιρία. Αλάτι διατίθεται και στις τρεις ενότητες του Δήμου μας. Παρακαλούνται οι Δημότες μας να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας. Χθες η ελληνική κυβέρνηση ενέταξε σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των οικισμών του Δήμου μας αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ. Γίνεται ένα σοβαρό βήμα για την ασφάλεια των πολιτών. Ευχαριστούμε Θερμά τους αρμόδιους υφυπουργούς κ Χρήστο Τριαντοπουλο κ Ιωάννη Τσακίρη όπως και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ανάπτυξης κ Δημήτρη Σκαλκο οι οποίοι έκαναν δεκτό το αίτημα του περιφερειάρχη μας κ Φάνη Σπανού και έδωσαν λύση» δήλωσε ο κ. Τσαπουρνιώτης.

Χωρίς νερό κινδυνεύει να μείνει το Αλιβέρι λόγω δολιοφθοράς! Άγνωστοι έκλεψαν τα καλώδια ρεύματος των γεωτρήσεων από τις δεξαμενές που παίρνει νερό το Αλιβέρι. Η ζημιά έγινε σύμφωνα με πληροφορίες αντιληπτή πριν από μία ώρα. Αμέσως βρέθηκε στο σημείο μαζί με τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚΑ και ο Αντιδήμαρχος Έργων Νίκος Μπαράκος ο οποίος μιλώντας στο eviakosmos.gr καταδίκασε την πράξη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι εν μέσω της επέλασης του χιονιά και ενώ ο δήμος βρίσκεται σε επιφυλακή για την κακοκαιρία το Αλιβέρι κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό, καθώς η ζημιά αυτή, σημαίνει ότι θα αδειάσουν οι δεξαμενές του νερού. Οι ενέργειες από τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΚΑ συνεχίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα υδροδότησης.

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚΑ στη συνέχεια:

«Ενημερώνουμε τους δημότες ότι έγινε εκτεταμένη δολιοφθορά στα δυο κεντρικά αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΚΑ στο Αλιβέρι στη θέση Λογγός όπου έχουν αφαιρεθεί οι παροχές ηλεκτροδότησης.

Την ώρα που ο δήμος Κύμης Αλιβερίου βρίσκεται σε επιφυλακή με όλες του τις δυνάμεις για την επερχόμενη κακοκαιρία η εγκληματική συμπεριφορά κάποιων δεν έχει όρια δημιουργώντας κίνδυνο να μείνουν χωρίς νερό πολλοί συμπολίτες μας, εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων

Συνεργεία της ΔΕΥΑΚΑ βρίσκονται στο σημείο των αντλιοστασίων προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις ζημιές όσο γρηγορότερα γίνεται.»

zimia 1

zimia4

zimia3

 

Λόγω της πανδημίας φέτος, σε μία λιτή τελετή με λίγους καλεσμένους, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας στο Δημαρχείο της Κύμης την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου, Σεραφείμ. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη τελετή προς τιμή των μαθητών που πέρασαν φέτος στις εξετάσεις και είναι πλέον φοιτητές ανωτέρων και ανωτάτων σχολών.

Να σημειωθεί ότι είχε γίνει σχετική ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Άγγελο Μαργέλη για τον τρόπο και τον τόπο διεξαγωγής αυτής της εκδήλωσης. Ο ίδιος αναφέρει:

«Προσκλήθηκαν  λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας μόνο πέντε (5) φοιτητές, οι οποίοι αντιπροσωπεύθηκαν από τους γονείς τους λόγω εξεταστικής περιόδου. Η επιλογή των φοιτητών δεν έγινε με βάση τη  σχολή επιτυχίας αλλά με σκοπό την αντιπροσωπευτική κατάσταση των οικογενειών τους. Δλδ παιδιά ιατρού, υπαλλήλου του Δήμου, αιρετού Συμβούλου, επιχειρηματία, κτηνοτρόφου κλπ. Δεν  προσκλήθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι ή τοπικοί Σύμβουλοι λόγω της κατάστασης που προαναφέραμε.

Προ της βράβευσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ευλόγησε την πίτα της Κοινότητας Κύμης και ευχήθηκε στους βραβευθέντες καλή πρόοδο. Εκτός από τον έπαινο , δόθηκε ένα βιβλίο του Τμήματος Κύμης Ευβοϊκών Σπουδών για την Κύμη το 1821, λόγω του εορτασμού των 200 ετών, μια μάσκα υγειονομική , λόγω της πανδημίας και ένα στυλό λόγω του εκπαιδευτικού αντικειμένου της βράβευσης.   Το κόστος της εκδήλωσης που οργανώθηκε από την Κοινότητα Κύμης και παρουσίασε η Σύμβουλος  κ. Γαλάνη, υποστήριξε οικονομικά ο Αντιδήμαρχος κ. Θεοδώρου, ο οποίος εκτός των άλλων, εξασφάλισε την οικονομική υποστήριξη του Δήμου. Τον έπαινο φιλοτέχνησε, όπως πάντα,  η Σύμβουλος κ. Γαλάνη, την οποία και ευχαριστούμε».  

O Αντιδήμαρχος Κύμης, Αλέξανδρος Θεοδώρου και οικοδεσπότης της εκδήλωσης δήλωσε:

«Είθισται πριν την πανδημία και μετά το πέρας του εκκλησιασμού του Αγίου Αθανασίου να μεταβαίνουμε στην αίθουσα του γηροκομείου Κύμης για ένα μικρό απολογισμό της χρονιάς(Δήμαρχο,Πρόεδρο) που πέρασε και στη συνέχεια ακολουθούσε η κοπή πίτας του Δήμου και η διαδικασία βράβευσης των μαθητών που αρίστευσαν από το γενικό λύκειο Κύμης σε ανώτατες σχολές. Τα τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας καθώς και την αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης μένουμε στα στενά όρια της κοινότητας Κύμης και κόβουμε την πίτα στο κοινοτικό κατάστημα παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας Καρυστίας και Σκύρου βραβεύοντας και μία αντιπροσωπεία μαθητών. Εύχομαι από καρδιάς καλή σταδιοδρομία σε όλα τα παιδιά και κάθε επιτυχία στο στόχο που ήδη έχουν βάλει!»

image

 

 

image 2

image 1

 

«Η καλή νοικοκυρά πριν πεινάσει μαγειρεύει…» λέει ο λαός και αυτό το κάνει πράξη πάνω από 10 χρόνια τώρα η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, η οποία «οργώνει» όλο το Νομό από χτες. Η επέλαση του χιονιά για ακόμα μία φορά τους βρίσκει καλά προετοιμασμένους στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας. Υπάρχει ήδη διαθέσιμο αλάτι, ενώ τα μισθωμένα μηχανήματα της Περιφέρειας, επιχειρούν ήδη εκεί που το χιόνι έκανε την εμφάνιση του. Μετά και τη σύσκεψη με την Πολιτική Προστασία, η αγαστή συνεργασία που εδώ και χρόνια έχει η Αντιπεριφερειάρχης με τα σώματα ασφαλείας, δίνουν κάθε φορά το επιθυμητό αποτέλεσμα, με την ίδια, αεικίνητη να παρακολουθεί τα πάντα από κοντά.

«Αυτή τη στιγμή χιονίζει στα ορεινά. Από τις 2 τη νύχτα επιχειρούν 30 μηχανήματα της Περιφέρειας. Άλλα 10 βρίσκονται σε κομβικά σημεία έτοιμα να παρέμβουν όταν χρειαστεί. Από τους 5 σταθμούς άλατος προμηθεύονται αλάτι, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του Νομού» δήλωσε πριν από λίγο στο eviakosmos.gr, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και συνέχισε:

«Είμαστε όλοι επι ποδός για να μην υπάρξουν προβλήματα. Να σημειωθεί ότι φέτος όλα τα μηχανήματα που δουλεύουν στην Π.Ε Βοιωτίας είναι συνδεδεμένα με GPS. Ανά πάσα στιγμή γνωρίζουμε που βρίσκονται και που επιχειρούν. Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, ο συντονισμός γίνεται από το Διοικητήριο. Αυτή την ώρα χιονίζει σε όλη τη Βοιωτία. Υπάρχει ισχυρή χιονόπτωση στον ορεινό όγκο αλλά στα λευκά έχουν ήδη ντυθεί η Αραχωβα, το Δίστομο, το Κυριάκι, το Στείρι, η Δαύλεια, η Κορώνεια, η Αγία Άννα, η Αγία Τριάδα κ.α. »

viotia xionia

viotia

Η «Ελπίς» πέρασε και από το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ στη Β. Εύβοια. Ντυμένο στα λευκά το μοναστήρι και τα γύρω βουνά. Για ακόμα μία φορά στις φωτογραφίες της η κα Σοφία Καλογρίδου πραγματικά εντυπωσιακές. Αποτυπώνεται όμως και η μαυρίλα που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, με το καμένο πευκοδάσος. Το χιόνι σκέπασε ότι σκέπασε αλλά τα σημάδια είναι εμφανή για να θυμίζουν ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να τρέξουν με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς την αναδάσωση, στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι το Μοναστήρι σώθηκε από θαύμα από την πυρκαγιά που το είχε ζώσει στην κυριολεξία.

osios david xioni2

osios david xioni3

osios david xioni4

osios david xioni5

Από τη Βόρεια Εύβοια ξεκίνησε ήδη από τη νύχτα το νέο κύμα κακοκαιρίας «Ελπίδα» που έπληξε και χωριά της Κεντρικής Εύβοιας, ευτυχώς μέχρι στιγμής χωρίς το χιόνι που έπεσε να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Στα λευκά ντύθηκαν τα χωριά Κοκκινομηλιά, Μηλιές, Αγδίνες, Παπάδες, Όσιος Δαυίδ, Κερασιά, Γαλατσάδες, Άγιος, Μετόχι και χωριά της Δ.Ε Κύμης, Αγία Σοφιά, Τσέργιες, Στενή, Στρόπωνες και τη Σέττα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγο στο eviakosmos.gr, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης το χιόνι στα χωριά είναι περίπου στους 20 πόντους με εξαίρεση το Μετόχι που έφτασε το μισό μέτρο.

«Επιχειρούν από το βράδυ 30 μηχανήματα της Περιφέρειας έτσι ώστε να μην κλείσει το οδικό δίκτυο και να μην αποκλειστούν τα χωριά. Σε ετοιμότητα είναι και τα υπόλοιπα μηχανήματα γιατί η κακοκαιρία συνεχίζεται.  Το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό» είπε ο κ. Κελαϊδίτης.

KOUTOURLAS 22.1

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου για την επερχόμενη κακοκαιρία- Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με το σχεδιασμό

Ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου είναι σε εγρήγορση και επιφυλακή. 

Σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς πραγματοποίησε μια ακόμα τηλεδιάσκεψη με τους αντιδημάρχους τους δημοτικούς συμβούλους και συνεργάτες του για να σχεδιαστούν όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου ετοιμότητας για τα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα

Ο Υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου αντιδήμαρχος Κονιστρών Κώστας Δημάς ενημέρωσε ότι:

• Είναι σε ετοιμότητα μηχανήματα έργου ώστε να προβούν σε αποχιονισμούς εφόσον χρειαστεί.

Έχει ενεργοποιήσει ιδιώτες ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου, ώστε να συνδράμουν.

Έχει προμηθευτεί αλάτι χύμα και σε σακούλια, (70 τόνους) ώστε να αντιμετωπίσει φαινόμενα παγετού εφόσον υπάρξουν ,σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Έχει εκπονήσει σχέδιο ενεργειών σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο Νοσοκομείο Κύμης και το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, σε περίπτωση έντονων χιονοπτώσεων.

Έχουν ενημερωθεί και ενεργοποιηθεί οι Εθελοντικές ομάδες του Δήμου για να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί. 

• Υπάρχει επαφή με όλους τους Προέδρους των Τοπικών και Δημοτικών  Κοινοτήτων ώστε οι τελευταίοι να παρακολουθούν την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να ενημερώνουν την Πολιτική Προστασία του Δήμου. 

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου βρίσκεται σε επιφυλακή με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να βοηθήσει τους δημότες να αντιμετωπίσουν τα πιθανά προβλήματα που προκύψουν από την κακοκαιρία. 

Screenshot 5

Σελίδα 1 από 779

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr