Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Νίκος Πετρογιάννης στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm: Γυναικεία και Αντρική υπογονιμότητα στις μέρες μας- Συντήρηση γενετικού υλικού και σε ποιες ηλικίες γίνεται…

Για ακόμη μία φορά σε συνέντευξη του στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm ο γνωστός γυναικολόγος –μαιευτήρας και Αν. Διευθυντής Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Νίκος Πετρογιάννης, μιλά την Παρασκευή 18 Μαΐου, στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη για την γυναικεία και αντρική υπογονιμότητα στις μέρες μας.

Πως επηρεάζει τη γονιμότητα ο καθημερινός τρόπος ζωής, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνεχή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, τις λύσεις που υπάρχουν για τις γυναίκες που δεν έχουν ωάρια και για τον άντρα που αντιμετωπίζει προβλήματα με το σπέρμα. Στη συνέχεια ο κ. Πετρογιάννης αναφέρεται στους τρόπους και τις ηλικίες συντήρησης γενετικού υλικού.

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη

32923349 10212386418800501 1010571938931671040 n

Ανδρική και γυναικεία υπογονιμότητα. Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την γονιμότητα μας στις μέρες μας;

Πλέον, ο αντρικός παράγοντας αποτελεί το 50% των προβλημάτων. Σίγουρα ένα ζευγάρι όταν αρχίζει και διαπιστώνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα αρχίζει και προβληματίζεται στο τι πρέπει να κάνει. Η υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι είναι ό,τι το ζευγάρι προσπαθεί για ένα χρόνο και δεν τα καταφέρνει. Όταν το ζευγάρι ηλικιακά είναι πάνω από 35, το διάστημα αυτό είναι ένα εξάμηνο.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη γονιμότητα; Η γονιμότητα έχει να κάνει με το ευ ζην. Όσο το ζευγάρι είναι κοντά στο ευ ζην, όλα τα θέματα γονιμότητας λύνονται πιο εύκολα. Η γυναίκα και ο άντρας πρέπει να έχουν καλό σωματικό βάρος, καλό ορμονικό προφίλ. Πρέπει να ακολουθούν έναν κανόνα υγείας που άπτεται της καθημερινότητας ενός υγειούς ζευγαριού. Να κοιμούνται καλά, να τρώνε καλά, να ξεκουράζονται.

Σε περίοδο γενικά ευαίσθητων ημερών ωορρηξίας της γυναίκας σαφώς να υπάρχει επικέντρωση σε αυτό και όσο γίνεται λιγότερο άγχος. Αν αυτά δίνουν τον τόνο, το ζευγάρι γενικά πλησιάζει τη λύση του προβλήματος πολύ πιο εύκολα.

Η γυναίκα μπορεί να αντιληφθεί εγκαίρως πως έχει θέμα τεκνοποίησης;

Όταν έχεις ένα σωστό κύκλο, έρχεται τακτικά, τις μέρες που πρέπει είναι πολύ βασικό αυτό. Όταν μία γυναίκα δεν έχει σταθερή περίοδο, καταρχάς δε μπορεί να υπολογίσει τις γόνιμες μέρες. Όταν μία γυναίκα έχει ένα κύκλο 25 μέρες τον άλλο μήνα 40, τον άλλο 22 αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα για το ποια είναι η γόνιμη μέρα. Τώρα το να έχει μία γυναίκα σταθερό κύκλο δε σημαίνει ότι είναι και γόνιμη.

Υπάρχουν τα λεγόμενα ορμονολογικά προβλήματα. Μία γυναίκα που είναι στρεσαρισμένη, μία γυναίκα που έχει διαταραχές του θυροειδή, μια γυναίκα που δεν έχει καλό μεταβολισμό, δεν παράγει τα ωάρια που πρέπει οπότε αν θέλει να κάνει το κάτι παραπάνω είναι να επικοινωνήσει με κάποιον ενδοκρινολόγο και να τσεκάρει ό,τι ορμονολογικά είναι καλά.

Τι γίνεται όταν διαπιστώνεται ότι η γυναίκα δεν έχει ωάρια;

Αυτή η γυναίκα πρέπει να έχει κάποιο ιστορικό. Δε μπορεί μία γυναίκα σχετικά μικρή να μην μπορεί να κάνει καλά ωάρια. Είτε υπάρχει κάποιο ορμονολογικό πρόβλημα είτε η μητέρα της ή η γιαγιά της είχε καταλήξει να έχει πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Δηλαδή, να σταματήσουν οι ωοθήκες να παράγουν ωάρια. Είναι κυρίως κληρονομικό.

Ποιες είναι οι λύσεις για μία γυναίκα που δεν έχει ωάρια;

Για μια γυναίκα που δεν έχει ωάρια οι λύσεις περιπλέκονται. Υπάρχουν δραστικές λύσεις όπως είναι η δωρεά ωαρίων. Πρόβλημα για μια γυναίκα. Πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Πρέπει η γυναίκα αυτή να αποτανθεί σε κάποιον ειδικό ο οποίος της συστήνει με κάποιον τρόπο ο οποίος είναι καθορισμένος. Δεν είναι μυστική συναλλαγή. Υπάρχου κανόνες, μπαίνουν υπογραφές. Καθώς αυτή η γυναίκα πρέπει να βρει ωάρια από μία άλλη γυναίκα. Αλλά δεν πρέπει να έχει συγγενικό περιβάλλον γιατί έτσι δημιουργούνται προβλήματα. Και γι αυτό η Αρχή έχει πει ό,τι δεν μπορείς να πάρεις γενετικό υλικό από κάποιον συγγενή σου.

Υπάρχει τράπεζα όπως η τράπεζα σπέρματος;

Όχι. Υπάρχουν γυναίκες που παράγουν συνήθως πολλά ωάρια τα οποία τους είναι άχρηστα και που αυτές οι γυναίκες τα δανείζουν σε άλλες γυναίκες.

Και πως φτάνει κάποιος σε μία γυναίκα δότρια;

Οι ειδικοί που ασχολούνται με την εξωσωματική έχουν αυτές τις επιλογές.

Δηλαδή, ουσιαστικά κυοφορείς το παιδί μιας άλλης;

Κάπως έτσι θα γίνει, αλλά η βιολογική μαμά η οποία θα δώσει το ωάριο, δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που θα το μεγαλώσει. Αυτή η γυναίκα η οποία τραγουδάει στο παιδί της μέσα στην κοιλιά, το χαϊδεύει όταν βλέπει τηλεόραση ανεβαίνουν οι παλμοί του. Αυτό το παιδί θα γεννηθεί και θα είναι ίδιο με τη μαμά που θα το μεγαλώσει.

Άλλες αιτίες υπογονιμότητας σε ό,τι αφορά τη γυναίκα;

Σε ό,τι αφορά τη γυναίκα είναι οι φλεγμονές του κόλπου, οι οποίες ανεβαίνουν προς τα πάνω και επηρεάζουν τις σάλπιγγες. Αυτά όμως καταπολεμούνται πιο εύκολα. Οι γυναίκες πρέπει να είναι κοντά στο γυναικολόγο από μικρή ηλικία. Το δεύτερο είναι να έχει καλό ορμονικό προφίλ και να έχει μία ήπια καθημερινότητα. Δεν μπορεί μία γυναίκα από το πρωί μέχρι το βράδυ να δουλεύει, να μην τρώει να μην… να μην και να έχει και την «απαίτηση» να έχει καλής ποιότητας ωάρια. Το ωάριο είναι ένα κομμάτι του εαυτού σου. Ό,τι είσαι μέσα στην καθημερινότητα είναι και το ωάριο.

Να δίνεις τα στοιχεία που πρέπει στο ωάριο να ζει πολύ. Να τρυπιέται εύκολα από το σπέρμα. Στη σύγχρονη καθημερινότητα το ωάριο που έχει μια γυναίκα στρεσαρισμένη, πιεσμένη είναι πολύ σκληρό. Τα βλέπουν οι εμβρυολόγοι στα εργαστήρια πάρα πολύ αρνητικά. Δεν τρυπιούνται εύκολα από το σπέρμα και ζουν λιγότερο χρονικό διάστημα από αυτό που η φύση έχει επιλέξει. Η φύση έχει επιλέξει το ωάριο να κυκλοφορεί μέσα στην κοιλιά για δυο μέρες. Μια γυναίκα με κακό προφίλ καθημερινότητας το ωάριο της ζει απλά για λίγες ώρες.

Τα ποσοστά ανδρικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας στις μέρες μας;

Πλέον τώρα το κομμάτι της ανδρικής υπογονιμότητας αφορά το 50% των προβλημάτων. Στο ζευγάρι, σε ό,τι αφορά τα ποσοστά συμμετέχει και ο άντρας και η γυναίκα στα ίδια ποσοστά. Το σπέρμα έχει δεχθεί μεγάλες επιδράσεις από το περιβάλλον. Στη δεκαετία του ΄80, του ΄90 και του 2000, η συμμετοχή σπέρματος στο πρόβλημα ανέμεναν δραματικά. Ήταν 15%, πήγε 25% και τώρα είναι πανευρωπαϊκά 50-50.

Ίσως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής επηρεάζει περισσότερο το σπέρμα παρά τη γυναίκα. Η γυναίκα απλά έχει το αντίπαλο δέος μπροστά της που είναι η ηλικία. Ο άντρας δυστυχώς έχει το περιβάλλον, το αλκοόλ, το τσιγάρο. Επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τη γυναίκα.

Πόσο εύκολα ένας άντρας κάνει σπερματογράφημα σήμερα;

Τώρα το φαινόμενο να μην μπορεί ένας άντρας να δώσει σπέρμα ή να θεωρεί ό,τι αυτός δε φταίει, όσο πάει στο διάβα της ζωής πέφτει. Ενώ παλιά η γυναίκα έκανε ένα σκασμό εξετάσεις για να δει αν έχει πρόβλημα και τελευταία πήγαινε ο άντρας για να διαπιστώσει αν είναι καλό το σπέρμα του. Τώρα οι άντρες πάνε πιο εύκολα. Υπάρχει ένα μικρό ταμπού αλλά όσο περνάει ο καιρός τα σύγχρονα ζευγάρια το ξεπερνάνε. Όλοι συμμετέχουν πλέον στις εξετάσεις.

Θέμα κληρονομικότητας για τον σπέρμα υπάρχει;

Αυτό που είναι χαρακτηριστικό, είναι ότι ρωτάμε τον άντρα αν ο πατέρας του είχε πρόβλημα και κατά διαβολεμένη σύμπτωση, όντος στους άντρες που έχουν πρόβλημα οι ίδιοι, υπάρχουν κάποια φαινόμενα ανατομικά, όπως είναι οι φλέβες του ορχι να μην δουλεύουν σωστά ή η κιρσοκήλη. Το ίδιο πρόβλημα κατά ένα μεγάλο ποσοστό είχε και ο πατέρας του. Υπάρχει και μια κληρονομικότητα στον αντρικό παράγοντα. Και αυτός, αν διαπιστωθεί ό,τι υπάρχει πρόβλημα, να κάνει κάποιες περαιτέρω εξετάσεις να δει πως είναι το ορμονικό του προφίλ, πως είναι η ανατομία της περιοχής με έναν υπέρηχο, να δει και ποιες είναι και οι πιθανές λύσεις.

Επηρεάζει η χρήση φαρμάκων την ποιότητα του σπέρματος;

Γενικά, τωρα τα φάρμακα και η καθημερινότητα επηρεάζουν τα πάντα. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ό,τι όλα τα τοξικά στο κορμί επηρεάζουν. Το άγχος, το αλκοόλ, το τσιγάρο. Στη Σκοτία που ήμουν εγώ και εκπαιδευόμουν στην εξωσωματική, αν το ζευγάρι δεν είχε καλή καθημερινότητα, την άσκηση, τη διατροφή, το τσιγάρο, λέγανε σε ξαναδούμε σε 2-3 μήνες εφόσον έχεις γραφτεί σε γυμναστήριο, όταν θα έχει ξεκινήσει μία άσκηση, όταν έχεις κόψει τσιγάρο και αλκοόλ.

Τους παραπέμπανε σε ειδικά κέντρα απεξάρτησης γιατί αυτά είναι τόσο τοξικά για την προσπάθεια υπογονιμότητας που κατεβάζει πολύ τα ποσοστά και δεν τους επιτρέπανε να μπούνε σε τέτοιο πρόγραμμα.

Γιατρέ δεν αναφερθήκατε σε ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί σε έναν άντρα να υπάρξει πρόβλημα από μικρή ηλικία;

Ναι. Εδώ τώρα υπάρχει μία ευρύτερη φιλοσοφία που παγκόσμια επιτρέπουμε στη γυναίκα να τεκνοποιήσει ή να βοηθηθεί να τεκνοποιήσει μέχρι τα 50. Ήδη κάποιες χώρες το έχουν πάει στα 53. Ο άντρας μπορεί να τεκνοποιήσει μέχρι τα βαθιά γεράματα αν και εφόσον μπορεί. Είναι μία μεγάλη συζήτηση, μια ολόκληρη κοσμοθεωρία

Υπάρχουν λύσεις για έναν άντρα που έχει πρόβλημα με το σπέρμα;

Γενικά, ο άντρας με ελάχιστα σπερματοζωάρια με τις καινούργιες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να μπορεί να κάνει μωρό. Με 3-4 σπερματοζωάρια ενός άντρα μπορεί να παράγουμε έμβρυα γιατί τα ενίουμε μέσα στο ωάριο. Οπότε για τον αντρικό παράγοντα το πράγμα είναι πολύ πιο εύκολο.

Απλά τώρα αν έχουμε έναν άντρα ο οποίος δεν έχει καλό σπέρμα, μπαίνουμε στη διαδικασία πως θα το φτιάξουμε. Θέλουμε ορμονικές εξετάσεις, θέλουμε υπερήχους. Μιλάμε με ειδικούς γιατρούς, ουρολόγους, ενδοκρινολόγους. Και στον άντρα υπάρχουν ιχνοστοιχεία αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθάνε πάρα πολύ το σπέρμα. Το σπέρμα σε ότι αφορά την καθημερινότητα υπόκεινται σε μεγαλύτερο πλήγμα για την ποιότητά του. Γι΄αυτό και τα αντιοξειδωτικά φάρμακα που δίνουμε στους άντρες, αυτά που προκαλούν αντιοξείδωση των ορχεων, έχουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Τώρα αν χρειαστούμε και δεν έχουμε καθόλου σπέρμα στον άντρα γίνεται βιοψία στον άντρα στον όρχι ,να δούμε αν παραμένουν σπερματοζωάρια στον όρχι και αν και σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε καθόλου σπερματοζωάρια, τότε μιλάμε με Τράπεζα Σπέρματος και είναι πάλι μια αντίστοιχη διαδικασία πως θα βρούμε το αντίστοιχο σπέρμα που ταιριάζει σε αυτόν τον άντρα.

Υπάρχουν δοκιμασίες που προσαρμόζουν «τα θέλω» του άντρα. Το ποιος θέλω να είναι ο δότης πάνω στον καθένα λήπτη. Μπορείτε να πάρετε ένα σπέρμα ενός άντρα ο οποίος έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με σας. Την ίδια φιλοσοφία ζωής, αθλείται, είναι ανωτέρου επιπέδου άνθρωπος και προσμοιάσουν αυτό το δότη με τον πραγματικό πατέρα.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εναλλαγή των ερωτικών συντρόφων στη ζωή ενός άντρα με την γονιμότητα; Και αντίστοιχα το ίδιο ερώτημα για τις γυναίκες

Θα μιλήσω σα ζευγάρι, ότι η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων δημιουργεί το εξής περίεργο πέρα από το να αποκτήσει κάποιος σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και να έχει κάποιες περιπέτειες. Δημιουργούν και μεταφορά μικροβίων. Δηλαδή, κάποιος που αλλάζει ερωτικούς συντρόφους τακτικά μεταδίδει μικρόβια τα οποία είναι τοξικά για το ανατομικό σύστημα και του άντρα και της γυναίκας. Όπως είναι το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια.

Όπως είναι ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος τα οποία στον μεν άντρα κάνουν προστατίτηδες και ουρηθρίτιδες οι οποίες επηρεάζουν πολύ το σπέρμα. Είναι σαν να έχεις έναν αγωγό ο οποίος στην προσπάθεια του αγωγού να τρέξει μέσα στο νερό τσιμπάει και μερικά μικρόβια δεξιά και αριστερά και τελικά το νερό φτάνει προς τα έξω και δεν είναι καλό.

Το ίδιο συμβαίνει και στη γυναίκα. Οι σάλπιγγες επηρεάζονται δραματικά από αυτά τα μικρόβια. Η ποιότητα του ενδομήτριου, δηλαδή εκεί πέρα που προσπαθεί να διεισδύσει το έμβρυο δεν είναι καλή και δημιουργούνται πεδία φιλοξενίας το ιστορικό της μήτρας ή προβλήματα μεταφοράς των ωαρίων μέσα στην μήτρα τα οποία δυστυχώς επιδεινώνονται πάρα πολύ με την αλλαγή των ερωτικών συντρόφων οι οποίοι αν δεν παρθούν και τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγάλο ειδικά στη γυναίκα και στον άντρα που θα προσπαθήσει να τεκνοποιήσει σε μία μεγαλύτερη ηλικία.

Το οποίο σημαίνει: Όταν έχεις «ενθύμιο» από τον κάθε προηγούμενο ερωτικό σύντροφο, αυτό δημιουργεί προβλήματα.

Ειδικότερα, τι γίνεται με τις γυναίκες που έχουν κάνει αμβλώσεις, παίρνουν χάπια αντισύλληψης κ.α;

Η Ελληνίδα είναι πιο ταλαιπωρημένη και μη ενημερωμένη στην Ευρώπη. Στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει ένας γιατρός ο οποίος ασχολείται με την παιδική –εφηβική γυναικολογία και ενημερώνει τις νεαρές έφηβες από τα 13 έως τα 18 τι πρέπει να κάνουν για να προφυλάξουν το κορμί τους. Δεν πρέπει να αφήνουν ρούχα βρεγμένα πάνω τους. Να μην περπατάνε ξυπόλητες. Στην ερωτική επαφή πάντα προφυλακτικό. Η Ελληνίδα είναι η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη που δεν τα ξέρει αυτά. Χάνεται μεταξύ παιδιάτρου και γυναικολόγου. Η μαμά δεν τα μεταδίδει καλά και έχουμε τα προβλήματα των αμβλώσεων σε μικρή ηλικία. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Σε μία ηλικία που θα προσπαθήσει να κάνει παιδί, θα έχει πρόβλημα.

Ο κ. Πετρογιάννης μίλησε και για την συντήρηση ωαρίων και σπερματοζωαρίων! Συντήρηση γενετικού υλικού...

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 01:22

Σχετικά Άρθρα