Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γιώργος Μαρίνος για το εμβόλιο του κορωνοϊού: «Πρώτος στόχος να μπει φραγμός με ανοσία στις ευπαθείς ομάδες»

Ο γενικός γιατρός, Διευθυντής των ΤΕΠ στο Λαϊκό Νοσοκομείο και μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Μαρίνος μίλησε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη για το εμβόλιο του κορωνοϊού. Ο γιατρός είναι αισιόδοξος και επισημαίνει ότι θα πρέπει να μπει φραγμός ανοσίας σε αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αλλά και στα άτομα που εργάζονται στο χώρο της Υγείας.

Ο κ. Μαρίνος μίλησε για το θέμα με αφορμή τα όσα είδαν την ίδια μέρα το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ότι βρισκόμαστε μία ανάσα πριν την έγκριση του Εμβολίου καθώς η εταιρία παραγωγής Pfizer θα υποβάλλει το αίτημά της προς τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, για επείγουσα αδειοδότηση του BNT162b1. 

Γιατρέ οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι τόσο θετικές όπως παρουσιάζονται σήμερα;

Έχει δημιουργηθεί ένα Παγκόσμιο κύμα αισιοδοξίας. Θα έλεγα ότι ίσως να έχουμε το πιθανό τέλος της Πανδημίας, χάρη στα ενθαρρυντικά στοιχεία που έχουμε από τον ΟΗΕ. Η φαρμακευτική εταιρία Pfizer η στην οποία Διευθύνων Σύμβουλος είναι και Έλληνας, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, μας ανακοίνωσε ότι τα τελευταία τεστ, είναι πολύ ενθαρρυντικά για το εμβόλιο.

Όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα του που φτάνει και το 90%, και είναι θετικό αυτό, αλλά και ότι οι επιπλοκές που κάνει είναι ελάχιστες. Έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη ομάδα που έχει υποβληθεί σε τεστ και έχουμε κάποια αξιόλογα στοιχεία και νομίζω ότι σιγά –σιγά, πρώτα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ θα δώσει την έγκριση, ώστε σιγά σιγά να βγει στην αγορά.

Φυσικά η παραγωγή του εμβολίου δε μπορεί να είναι σε πολύ μεγάλες δόσεις. Είναι κάτι που θέλει μια ειδική διαχείριση, η παραγωγή του εμβολίου άλλα πιστεύω ότι θα έχουμε ικανοποιητικό αριθμό στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε αυτούς τους ασθενείς.

Ο εμβολιασμός δηλαδή θα ξεκινήσει από τις ευπαθείς ομάδες;

Αν μιλάμε για την Ε.Ε που έχει καταφέρει να υπογράψει με την εταιρεία γύρω στα 200 εκατομμύρια δόσεις, καταλαβαίνετε ότι η κάθε χώρα ανάλογα με τον πληθυσμό, θα πάρει τις ανάλογες δοσολογίες. Το εμβόλιο αυτό έχει ειδικές συνθήκες. Να φανταστείτε ότι μόνο και μόνο για τη μεταφορά χρειάζεται ειδικά ψυγεία. Πρέπει να είναι στους (-) βαθμούς κελσίου.

Καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται χρόνος και για να αποκτήσει αντισώματα ο κόσμος. Άρα μπροστά μας έχουμε σίγουρα τρεις μήνες από την στιγμή που θα ξεκινήσει η παραγωγή εμβολίου, για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Ο πρώτος στόχος μας είναι μέχρι την άνοιξη να έχει μπει ένας φραγμός με ανοσία, σε όσους έχουν προβλήματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Και μία σημαντική κατηγορία και το βλέπουμε ακόμα και τώρα είναι τα άτομα που εργάζονται στο χώρο της υγείας, ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν τον κίνδυνο να μολυνθούν αλλά και να μπορέσουν να εργάζονται.

Ήδη, παρατηρείται ο δείκτης απώλειας απόδοσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τι εννοώ; Ότι ένας γιατρός ή ένας νοσηλευτής είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο ή στο χώρο της υγείας θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα 14 μέρες.

Αυτό καταλαβαίνετε ότι αμέσως δημιουργεί ένα πρόβλημα στις βάρδιες, στη λειτουργία των Νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας με αποτέλεσμα να χάνουμε σημαντικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση του covid 19.

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Μακάρι να ζούμε την τελευταία καραντίνα. Να μη ζήσουμε κάτι ανάλογο με τη νέα χρονιά. Αρκεί αυτοί που θα αποφασίσουν για το εμβόλιο να είναι σίγουροι…

Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Αλλά την δεύτερη μάχη τη δίνουμε τώρα. Και αυτή είναι πιο επικίνδυνη. Η ατομική ευθύνη είναι το όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας. Μάσκα, αποστάσεις και να πλένουμε καλά τα χέρια μας. Γιατί αυτό; Κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι και 10.000 μονάδες να έχουμε, το πρόβλημα είναι ότι η θνησιμότητα στις μονάδες είναι περίπου 40%.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 18:37