bannernew5

Τελευταία Νέα

Ένα μεγάλο έργο πνοής παίρνει σάρκα και οστά στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου μετά από πολλά χρόνια επίπονης προσπάθειας. Πρόκειται για τη λειτουργία των δύο ΣΜΑ σε Αλιβέρι και Κύμη που λύνουν ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την τοπική κοινωνία. Τι γίνεται με την διαχείριση των απορριμμάτων στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο του Νομού, μετά τη Χαλκίδα; Τι γίνεται με το προσωπικό των ΣΜΑ αλλά και της καθαριότητας ειδικότερα; Τι γίνεται με τα πράσινα σημεία; Είμαστε έτοιμοι για ανακύκλωση; Τι γίνεται με το γερασμένο στόλο απορριμματοφόρων στο δήμο; Μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν και μία μικρή ιστορική αναφορά για ένα δήμο που ταλαιπωρήθηκε επι σειρά ετών, για να μπει σε μία σειρά στο συγκεκριμένο θέμα.

Για όλα τα παραπάνω, μίλησε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, στον evripos 90fm, και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Νίκος Μπαράκος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως έχουν πλέον σε λειτουργία έστω και δοκιμαστική για κάποιες μέρες, τους δύο ΣΜΑ σε Κύμη και Αλιβέρι και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη δημοτική αρχή. Γιατί είναι μία υποδομή παραπάνω από απαραίτητη, καθώς, βοηθά να γίνεται η μεταφορά των απορριμμάτων με σωστό τρόπο και εξοικονομεί και κάποια χρήματα από τα πολλά που χρειάζονται για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Μπαράκος επεσήμανε ότι είναι ένα πολύ θετικό βήμα που δε λύνει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων προφανώς, αλλά βελτιώνει κατά πολύ τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις που έχουν σα δήμος, γιατί μέχρι τώρα δεν είχαν καμία μα καμία εγκατάσταση απορριμμάτων. Δηλαδή, ένας δήμος που είναι η μισή Νότια Εύβοια δεν είχε εγκαταστάσεις απορριμμάτων. Απέκτησε τις πρώτες πριν από λίγες μέρες. Και αυτό είναι σημαντικό, αλλά δείχνει και την ένδεια, τη φτώχεια, που υπήρχε και τις δυσκολίες που αυτή, δημιουργούσε.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, μπορεί να αντιληφθεί ο κόσμος, πόσο δύσκολο είναι να ωριμάσουν τέτοια έργα και πόσες φορές κάποιοι στην προσπάθεια τους να λύσουν και καλά το θέμα, δημιούργησαν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να φανούν οι ίδιοι. Για το πώς φτάσαμε στο σήμερα, σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο συγκεκριμένο δήμο, ο Αντιδήμαρχος Αλιβερίου-Κύμης, ανέφερε ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων εδώ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που έρχεται από πολύ παλιά.

«Ο Δήμος μας και όλη η Νότια Εύβοια είναι εγκλωβισμένη, δυο δεκαετίες διότι δεν έχει τελικό αποδέκτη. Δεν έχει χώρο για να εναποθέτει τα σκουπίδια. Ούτε εμείς, ούτε η Κάρυστος. Δεν φτιάχτηκε ποτέ ΧΥΤΑ. Και αυτό δημιούργησε προβλήματα, τα οποία με το ορθό κλείσιμο των Χωματερών που έπρεπε να γίνει, το οποίο όμως, δημιούργησε ένα αδιέξοδο. Και μας έχουν εγκλωβίσει σε μία διαδικασία μεταφοράς. Η οποία δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει και η προοπτική αυτή, με τους σχεδιασμούς αυτούς που υπάρχουν στο ΦΟΣΔΑ. Γενικότερα στην Εύβοια, είναι να κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας, στη Χαλκίδα. Εκεί δηλαδή θα πάμε…» δήλωσε ο κ. Μπαράκος και συνέχισε:

«Έχουμε πάρει μία παράταση γιατί και το κύτταρο που λειτουργεί τώρα, ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας έχει και αυτό κάποιες συγκεκριμένες δυνατότητες. Δε μπορεί να λειτουργεί επ’ άπειρον. Κάποια στιγμή θα υπάρξει κορεσμός. Και προσπαθούμε τώρα να κάνουμε μια πιο συνετή διαχείριση για να μπορούμε να παρατείνουμε λίγο τη διάρκεια ζωής του.»

Με αυτό το σχεδιασμό, στην αναγκαιότητα, όπως είπε ο κ. Μπαράκος να μεταφέρονται τα σκουπίδια στη Χαλκίδα και μελλοντικά, η χωροθέτηση και η λειτουργία των ΣΜΑ , είναι απολύτως απαραίτητη για το Δήμο. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος που μπορούν να μεταφέρουν τα απορρίμματα τους με τον ορθό, περιβαλλοντικά τρόπο αλλά και με τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση.

Με αυτά τα μηχανήματα που διαθέτει πλέον ο δήμος, είναι και press containers, με ένα δρομολόγιο την ημέρα από το Αλιβέρι και από την Κύμη τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να γίνει μεταφορά. Το καλοκαίρι λίγο περισσότερο. Αυτό μειώνει και το κόστος μεταφοράς για το δήμο προς όφελος των δημοτών.

«Εμείς όλα αυτά τα χρόνια πληρώναμε ιδιώτη μεταφορέα και μας στοίχιζε πάρα πολύ περισσότερο» ανέφερε ο κ. Μπαράκος και συνέχισε: «Θα μετρήσουμε και τώρα τα δεδομένα. Έχουμε κάνει και κάποιες προεκτιμήσεις, αλλά όπως και να το κάνουμε σίγουρα υπάρχει εξοικονόμηση».

Μικρή ιστορική αναδρομή…

Το 2014 που ανέλαβε η δημοτική αρχή Μπουραντά όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος, δεν υπήρχε κάτι να προχωρήσει εκείνη τη στιγμή. Υπήρχε μία ένταξη για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ του Αλιβερίου και της Κύμης και άλλων δύο που ήταν ανενεργές του Νεοχωρίου και του Μετοχίου και ούτε καν διαγωνισμός δεν είχε γίνει. Μία φορά είχε γίνει και είχε βγει άγονος. Ούτε διαγωνιστική διαδικασία σε εξέλιξη.

«Κάναμε τους διαγωνισμούς σε χρόνους ρεκόρ. Κλείσαμε τις χωματερές. Εντάξαμε τους ΣΜΑ. Στην αρχή τους χωροθετήσαμε σε άλλες θέσεις αλλά μετά τις αντιδράσεις που κατά τη γνώμη μου δεν ήταν λογικές, μας ακύρωσαν τις πρώτες θέσεις που είχαν πάρει όλες τις περιβαντολλογικές αδειοδοτήσεις. Αναγκαστήκαμε μετά σύμφωνα και με μία απόφαση του Συμβουλίου, να χωροθετήσουμε δίπλα στις παλιές χωματερές. Κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε με βάση τη νομοθεσία παλαιότερα.

Σύμφωνα με την οποία, απαγορευόταν η κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης σε δασικές εκτάσεις στην Κρήτη και την Εύβοια, ενώ στα υπόλοιπα νησιά της Χώρας επιτρεπόταν. Κάτι που ξεπεράστηκε μετά και τη βοήθεια Βουλευτών και καταφέραμε να αλλάξει πανελλαδικά ο νόμος. Κάτι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο. Και αφού έγινε όλο αυτό, αδειοδοτήσαμε ξανά τους καινούργιους χώρους, αυτούς που έχουμε τώρα και μετά προχωρήσαμε στην υλοποίηση του έργου» είπε ο Αντιδήμαρχος.

Όλες αυτές οι διαδικασίες και η δημοπράτηση του έργου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου στη συνέχεια, κράτησαν πέντε χρόνια. Σε αυτά τα πέντε χρόνια ο δήμος, προχώρησε ως όφειλε στο κλείσιμο των ΧΑΔΑ, πλήρωνε τη μεταφορά των απορριμμάτων. Και όλο αυτό το κόστος που θα μπορούσε να ήταν πολύ μικρότερο αν οι ΣΜΑ είχαν κατασκευαστεί δύο χρόνια νωρίτερα ή αν υπήρχε συναίνεση και συμφωνία από όλους για να γίνει μία ορθή χωροθέτηση μιας εγκατάστασης η οποία δεν έχει καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαράκος στις μεγάλες πόλεις είναι μέσα στον αστικό ιστό και πολύς κόσμος δεν τις παίρνει και χαμπάρι. «Στην παλιά μου γειτονιά, στη Φιλαδέλφεια, λειτουργούσε ένα ΣΜΑ μέσα στο άλσος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαράκος.

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση των δύο ΣΜΑ, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι το έργο είναι ύψους 2.600.000€ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Το έργο περιελάμβανε την κατασκευή των εγκαταστάσεων, τους δρόμους πρόσβασης, την αγορά του εξοπλισμού των μηχανημάτων και την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων.

Σε ότι αφορά το προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσει, χρειάζονται οδηγοί με δίπλωμα 5ης κατηγορίας για να μπορέσουν να οδηγήσουν τα μεγάλα οχήματα. Ο κ. Μπαράκος στη συνέντευξή του ανέφερε ότι έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να τους εγκρίνει προσλήψεις. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα και έτσι για να λειτουργήσουν, έχουν προχωρήσει σε 8μηνες προσλήψεις μέσω ΦΟΣΔΑ, μέχρι να προκηρυχτούν οι μόνιμες θέσεις, να ακολουθήσουν τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και να προσληφθούν μόνιμοι οδηγοί.

Πέρα από τη λειτουργία των ΣΜΑ το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη δημοτική αρχή Μπουραντά στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου. Όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος, από δω και πέρα υπάρχουν ένα σωρό θέματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων και πρέπει να κοιτάξει ο δήμος.

«Αυτό που πρέπει να έχουμε και έχουμε στο μυαλό μας και πρέπει να το υλοποιήσουμε είναι να έχουμε πάντα ως στόχευση τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, που στο τέλος πηγαίνει για ταφή. Αυτό γίνεται μόνο, με την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση. Με τέτοιου είδους πολιτικές. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που συζητιούνται πολύ αυτά τα θέματα, και παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για τους δήμους, δεν προχωρούν δυστυχώς αυτά τα προγράμματα. Και θα σας πω ένα απλό παράδειγμα» είπε ο αντιδήμαρχος και συνέχισε:

«Συζητάμε για τον καφέ κάδο που είναι ένα μεγάλο κομμάτι από το σύνολο των απορριμμάτων που παράγονται. Αυτή τη στιγμή η μονάδα διαχείρισης που υπάρχει στη Στερεά Ελλάδα, για να μπορεί να δέχεται υπολείμματα από τον καφέ κάδο, είναι στη Φωκίδα. Δηλαδή, ακόμα και αν βάλουμε καφέ κάδο αύριο, δεν έχουμε που να πάμε τα υπολείμματα. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δε μπορούμε να τα πηγαίνουμε στη Φωκίδα. Όταν γίνει η μονάδα της Θήβας. Όταν τελειώσει, θα μπορούμε να τα πηγαίνουμε εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι και αυτή τη στιγμή ακόμα και αν εξασφαλίσεις χρηματοδοτήσεις όπως εμείς έχουμε βάλει πρόταση για να πάρουμε και απορριμματοφόρο για τον καφέ κάδο και κάδους και όλο τον εξοπλισμό, αν δεν υπάρχει εγκατάσταση είναι μάταιος κόπος.»

Και βέβαια, δεν μπορείς να κάνεις ανακύκλωση, όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος, και να συλλέγεις απορρίμματα σε ειδικούς κάδους και να χρειάζεσαι για να τα μεταφέρεις στον τελικό αποδέκτη ένα κόστος που είναι πολλαπλάσιο από αυτό που μπορείς να αντέξεις.

«Τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης που εφαρμόζονται έχουν μία λογική αν είναι και βιώσιμα οικονομικά. Αν για να εφαρμόσουμε την ανακύκλωση μας στοιχίσει πιο πολύ από το τα πηγαίνουμε τα σκουπίδια στη Χαλκίδα, καταλαβαίνετε ότι δεν έχει νόημα να το υποστηρίξουμε. Και δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε το δημότη» είπε ο Αντιδήμαρχος και συνέχισε:

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει μία προσπάθεια στην ανακύκλωση. Και εκεί όμως μπορεί να βελτιωθεί αυτό το πράγμα. Έχουμε ζητήσει από την εταιρία ανακύκλωσης να μας δώσει ένα δεύτερο απορριμματοφόρο γιατί ο δήμος ο δικός μας είναι πολύ μεγάλος. Έχει μεγάλο οδικό δίκτυο και πολλά μικρά χωριά. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι η εταιρία ανακύκλωσης, παρέχει σε κάθε δήμο ένα απορριμματοφόρο ανακύκλωσης και κάποιους κάδους. Ανάλογα με την έκταση και τον πληθυσμό του δήμου.

Όμως, υπάρχουν επαρχιακοί δήμοι, όπως είναι ο δικός μας, που είναι αραιοκατοικημένοι και έχουν μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση που δε μπορείς με ένα απορριμματοφόρο, σε ημερήσια βάση να συλλέξεις την ανακύκλωση από όλα τα μέρη του δήμου. Γι’ αυτό και εμείς τώρα, εφαρμόζουμε ανακύκλωση στην ουσία κατά μήκος του κεντρικού δρόμου από την Κύμη μέχρι το Αλιβέρι.

Γιατί το απορριμματοφόρο που μαζεύει την ανακύκλωση πρέπει κατευθείαν να πάει στο Σχηματάρι, να αδειάσει την ανακύκλωση και να γυρίσει πίσω. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Αν θέλουμε να επεκτείνουμε την ανακύκλωση, πρέπει να πάρουμε άλλο ένα. Το ζητήσαμε από την εταιρία ανακύκλωσης. Ήρθε εδώ η εταιρία, εγκατέστησε ένα σύστημα GPS πάνω στο απορριμματοφόρο μας και μας είπε ότι δεν χρειαζόμαστε δεύτερο απορριμματοφόρο. Θα πρέπει να δουλεύουμε διπλοβάρδιες.

Το λέω και μπορεί να φαίνεται και κάπως αστείο. Αν δεν εφαρμοστούν τέτοιες πολιτικές είναι δύσκολο να αναπτυχθεί η ανακύκλωση. Σε μια μεγάλη πόλη όπως είναι η Χαλκίδα ή η Αθήνα και τα αστικά κέντρα, ένα απορριμματοφόρο που περνάει από ένα στενό και μαζεύει το μπλε κάδο, μαζεύει σκουπίδια από 100 διαμερίσματα. Εδώ δεν είναι έτσι. Μπορείς να πας σε ένα χωριό που είναι 100 κάτοικοι. Αξίζει τον κόπο να πας να πάρεις ένα μπλε κάδο; Και αν είναι να κάνεις τόσα χλμ και να μην μπορείς να τα πηγαίνεις στη συνέχεια στο Σχηματάρι ή να πληρώνεις ένα σωρό χρήματα. Δε γίνεται. Γυρίζουμε στο ίδιο που σας είπα και πριν.»

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, ο δήμος τα «κυνηγάει» αυτά και βάζουν τώρα μία πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που υπάρχει μία τέτοια πρόταση για τα απορρίμματα. Προκειμένου να φτιάξουν και γωνιές ανακύκλωσης σε κάθε δημοτική ενότητα και να πάρουν ότι απαιτείται, όπως είπε ο κ. Μπαράκος, για άλλες μορφές ανακύκλωσης, όπως είναι ο καφές κάδος.

«Έχουμε υποβάλλει πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, διότι θέλουμε να φτιάξουμε και ένα πράσινο σημείο. Η αλήθεια είναι πως οι προτάσεις αυτές υποβάλλονται. Τα πράσινα σημεία συζητιούνται πολύ καιρό στην Ελλάδα. Δεν έχει λειτουργήσει κανένα ακόμα πουθενά. Γενικά, είμαστε λίγο πίσω σε όλα αυτά και πρέπει να γίνουν πιο συντεταγμένες προσπάθειες. Και ένας κεντρικός σχεδιασμός, έτσι ώστε να μπορέσει ο κάθε δήμος, με τους κατάλληλους πόρους να αναπτύξει και αυτές τις πολιτικές. Αλλιώς, θα μένουμε συνεχώς στα λόγια και στα ευχολόγια. Και τελικά αποτέλεσμα δε θα βλέπουμε» είπε ο κ. Μπαράκος.

Σε ερώτημα μας, στο πως είναι η κατάσταση αυτή την ώρα σε ότι αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων στο δήμο, ο Αντιδήμαρχος απάντησε ότι έχουν το πρόβλημα που έχουν όλοι οι δήμοι. Έχουν ένα γερασμένο στόλο απορριμματοφόρων. Με το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία και είναι στη φάση του διαγωνισμού για να πάρουν ένα απορριμματοφόρο και εξασφάλισαν και άλλη πίστωση, πάλι από το ίδιο πρόγραμμα να πάρουν και ένα δεύτερο. Δύο καινούργια απορριμματοφόρα σύμφωνα με τον κ. Μπαράκο, θα τα έχει προμηθευτεί το πιο πιθανό μέχρι τέλος του χρόνου, ο δήμος.

«Είναι μία σημαντική ενίσχυση στο στόλο μας» δήλωσε ο κ. Μπαράκος και συνέχισε: «Τα απορριμματοφόρα είναι πολύ καταπονημένα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να βγάλουν βλάβες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρεθείς ιδιαίτερα το καλοκαίρι που αυξάνεται ο πληθυσμός, σε δύσκολη θέση να το διαχειριστείς.»

Σε ότι αφορά το προσωπικό, ο κ. Μπαράκος είπε ότι πάντα υπάρχουν ελλείψεις. Και γι’ αυτό το λόγο κατά καιρούς κάνουν προσλήψεις με 8μηνα. Ιδιαίτερα για να μπορούν να καλύπτουν την καλοκαιρινή περίοδο. Προσλαμβάνουν κόσμο το Μάρτιο με σκοπό ότι θα βγάλουν όλη τη θερινή περίοδο μέχρι αρχές του φθινοπώρου. Μετά αρχίζει η χειμερινή περίοδος και μειώνεται ο όγκος και είναι πιο εύκολη η διαχείριση.

«Προβλήματα υπάρχουν. Αλλά γίνεται καλή δουλειά στην καθαριότητα όσο μπορούμε. Εξοπλισμός χρειάζεται καινούργιος και πρέπει να στραφούμε και προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος.

Κάθε χρόνο ο δήμος προχωρά και σε προμήθεια κάδων. Και τώρα έχει σε εξέλιξη μία σύμβαση. Έχει πάρει ένα μέρος της σύμβασης και θα πάρει και άλλους. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, θα προμηθευτούν και καινούργιους κάδους ανακύκλωσης.

«Όλη η Εύβοια ταλαιπωρείται κάθε χρόνο από φυσικές καταστροφές. Σε μία μεγάλη κακοκαιρία και πέρυσι τον Απρίλη έγινε αυτό και παλαιότερα με τα χιόνια, σε μας διαλύθηκαν οι μισοί κάδοι και παραπάνω. Είναι πλαστικοί, παλιοί, είναι και η φθορά. Δεν υπάρχει όμως πρόβλημα», είπε ο κ. Μπαράκος.

Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος μίλησε για το θέμα που έχει προκύψει με τα αιολικά πάρκα και τις πίστες αναρρίχησης (νέες αναρτήσεις).

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

Ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με δελτίο τύπου, οι διαδικασίες από το Δήμο Κύμης Αλιβερίου για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (διάρκειας 8 μηνών) συνολικού αριθμού είκοσι επτά (27) ατόμων, προς κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του.

Ακολουθεί πίνακας με τον αριθμό των αιτήσεων ανά θέση:

Ειδικότητα

Θέσεις

Αριθμός Αιτήσεων

ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΟΥ

14

46

ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

7

64

ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

1

4

ΠΕ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

1

2

ΤΕ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

2

11

ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

1

19

ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

1

37

ΣΥΝΟΛΑ :

27

183

Λόγω της ανάγκης ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου (όπως προβλεπόταν από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών-την οποία ο Δήμος είχε ελάχιστο χρόνο να εφαρμόσει ) δεν υπήρχε μεγάλο διάστημα για την υποβολή των αιτήσεων. Ωστόσο παρά το σύντομο χρονικό διάστημα υποβολής και την δημοσιοποίηση των θέσεων από την πλευρά της δημοτικής αρχής υπήρξε μεγάλη προσέλευση πολιτών οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση πρόσληψης.

Παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή μπορούσε να κάνει την επιλογή βάση του νόμου για την κάλυψη έκτακτων αναγκών,( άρθρο 20 παρ.1 του Ν. 2190/1994 ) σεβόμενη το μεγάλο ενδιαφέρον και την ανάγκη των πολιτών για εργασία, έλαβε υπόψη κριτήρια κατάταξης (ηλικία, αριθμός τέκνων, προϋπηρεσία στο ίδιο αντικείμενο).

Από τους εκατόν ογδόντα τρεις (183) συνολικά αιτούντες, έχουν ειδοποιηθεί από την διεύθυνση Διοίκησης του Δήμου Κύμης Αλιβερίου οι 27 που προκρίθηκαν στην κατάταξη .

Από την πληθώρα των αιτήσεων που κατατέθηκαν στο διάστημα των τεσσάρων ημερών από την ημερομηνία δημοσιοποίησης των θέσεων μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, (καταληκτική ημερομηνία υποβολής ) φαίνεται αφενός ότι εάν υπήρχαν περισσότερες μέρες θα είχε κατατεθεί πολλαπλάσιος αριθμός ενδιαφερομένων, αφετέρου καταδεικνύεται το υψηλό επίπεδο ανεργίας στο δήμο μας, η ανάγκη των πολιτών για εργασία και το γεγονός ότι επιβάλλεται να συνεχιστούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας της πολιτείας.

Τέλος επισημαίνουμε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (με διαδικασίες ΑΣΕΠ) που έχει ανάγκη ο δήμος Κύμης Αλιβερίου και δυστυχώς καθυστερεί η έκδοση προκήρυξής τους.

Με τη συμμετοχή του του Υπεύθυνου ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου, κ. Βασίλειου Βαρελά και του Προέδρου του Τμήματος Υπηρεσιών του Φορέα, κ. Αντώνιου Νταβαρία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 25 Φεβρουαρίου 2021, η Ημερίδα με θέμα: ΄΄ Λειτουργία Επιχειρήσεων και Συναλλαγές με τις Δημόσιες Υπηρεσίες σε συνθήκες Πανδημίας ΄΄.

Η εν λόγω εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία συνδιοργανώθηκε από το 9ο Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και την Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Εύβοιας.

Στην Διαδικτυακή Ημερίδα συμμετείχαν επίσης, ο κ. Ηλίας Θαλάσσης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Εμπόρων Εύβοιας και η κα Παρασκευή Αγιοστρατίτη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας.

Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Εύβοιας, πρότειναν :

  • Οι συναλλαγές των επιχειρήσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες να γίνονται στο εξής ηλεκτρονικά, κάτι που εφαρμόστηκε – επιτυχώς - λόγω επιτακτικής ανάγκης από τον COVID – 19. Η πρόταση τέθηκε ως επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ και με σκοπό το κέρδος σε εργατοώρες, την μείωση του οικονομικού κόστους, την αμεσότητα και τον εκσυγχρονισμό με τις νέες τεχνολογίες.
  • Τα όποια επιμέρους προβλήματα έχουν παρουσιαστεί με υπηρεσίες των ασφαλιστικών οργανισμών να τεθούν επί τάπητος στις αρμόδιες υπηρεσίες για την επίλυση τους.
  • Να πραγματοποιηθεί άμεσα στελέχωση της ΔΟΥ Κύμης με επιπλέον προσωπικό, ως αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της, δεδομένου ότι είναι αδύνατο οι επιχειρήσεις των περιοχών αρμοδιότητας της – έως Κάρυστο και Σκύρο - να εξυπηρετούνται από το υφιστάμενο προσωπικό.

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε, στις 12 Φεβρουαρίου του 2021, η Περιφερειακή Ομάδα Διοίκησης Έργου Στερεάς Ελλάδας η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη και είναι αρμόδια για το συντονισμό της μεταφοράς των μαθητών σε περιφερειακό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και εμφανίζονται σε ετήσια βάση στη μεταφορά των μαθητών λόγω, κυρίως, του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου περί της έδρας – διοικητικής μονάδας στα επιβατικά οχήματα δημόσιας χρήσης που μισθώνονται για τον σκοπό της μεταφοράς.

Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, ως συντονιστής της Ομάδας, παρουσίασε κατά την εισήγηση του τα ανακύψαντα, ως επί το πλείστον, σε ορεινές και δύσβατες περιοχές προβλήματα συνέπεια της έλλειψης μεταφορικών μέσων με την κατάλληλη έδρα, που έχουν ως αποτέλεσμα πολλά δρομολόγια να αποβαίνουν άγονα. Ακολούθως, έγινε αναφορά στο γονεϊκό επίδομα που λαμβάνουν οι γονείς όταν η μεταφορά των παιδιών τους κρίνεται ανέφικτη, στο ύψος της αμοιβής του συνοδού στα μεταφορικά μέσα δημόσιας χρήσης, καθώς επίσης και στη χρονοβόρα διαδικασία των διαγωνιστικών διαδικασιών προς εξεύρεση του κατάλληλου αναδόχου.  

Αφού ακολούθησε εκτενής διαλογική συζήτηση αναφορικά με τα ως άνω θέματα, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την έγκριση των υποβληθέντων προτάσεων βελτίωσης του έργου της μεταφοράς των μαθητών σε περιφερειακό επίπεδο και τη λήψη ομόφωνης απόφασης περί διεκδίκησης της τροποποίησης του ισχύοντος στις μεταφορές των μαθητών νομοθετικού πλαισίου, μέσω της υποβολής των προτάσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Στόχος μας είναι η επίλυση με τρόπο ενιαίο των προβλημάτων και η βελτίωση των διαδικασιών μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους. Προς το σκοπό αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να θέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης του έργου της μεταφοράς σε διαβούλευση ενώπιον των μελών της Ομάδας Διοίκησης Έργου, σε συνέχεια της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας για καλύτερη εκτέλεση του έργου μεταξύ των εμπλεκόμενων στον τομέα της μεταφοράς μαθητών φορέων. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της Ομάδας για τη συνεργασία και συμμετοχή τους, καθώς επίσης και τους υπηρεσιακούς συνεργάτες», δήλωσε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού, κ. Γαλάνης Κωνσταντίνος.

Λόγω έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην χώρα από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1η Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, το Δ.Σ Κύμης-Αλιβερίου με τηλεδιάσκεψη από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών ePresence.gov.gr, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1.Συζήτηση σχετικά με την ένταξη 8 αιολικών πάρκων σε Κεντρική και Νότια Εύβοια μετά από απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής. .(σχετικό και το υπ. αριθμ. 2443/23-2-2021 κοινό αίτημα δημοτικών παρατάξεων του Δήμου).

 2.Λήψη απόφασης περί ψήφισης τεχνικού προγράμματος οικ. έτους 2021.

 3.Λήψη απόφασης περί έγκρισης κανονισμού λειτουργίας Παιδικών Χαρών του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

 4. Ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

5.Λήψη απόφασης περί έγκρισης   μελέτης του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ   ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ  4ης ΕΩΣ 7ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΗ Δ.Ε. ΑΥΛΩΝΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ (ΥΠΟΕΡΓΟ-3)» και καθαρισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου.

6.Λήψη απόφασης περί έγκρισης   μελέτης του έργου: «Επισκευή τοιχίου αντιστήριξης πλατείας Καλημεριάνων»και καθαρισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου.

7.Λήψη απόφασης περί έγκρισης   μελέτης του έργου « Διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων Βρύσης,   Κήπων, Αγ. Βλασσίου και Μονοδρίου» και καθαρισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου.

8.Λήψη απόφασης περί έγκρισης   μελέτης του έργου : «Επισκευή – Συντήρηση Εργοταξίου Μεντουλίου Δήμου Κύμης - Αλιβερίου»και καθαρισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου.

9. Λήψη απόφασης περί έγκρισης διαπιστωτικής πράξης Οικονομικής Υπηρεσίας παραγραφής οφειλών.

10. Λήψη απόφασης περί έγκρισης της υπ. αριθμ. 1/2021 απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου με θέμα: « Εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο κατανομής πίστωσης ποσού 89.390,00 € στις σχολικές επιτροπές του Δήμου “ για λειτουργικές δαπάνες σχολείων “ ( Α΄ κατανομή 2021).

11.Λήψη απόφασης περί έγκρισης εισόδου – εξόδου σε υπό κατασκευή έργο με την ονομασία «Νέες Επιπλωμένες Κατοικίες», επί Αγροτικής Οδού εκτός σχεδίου Ζαράκων εις θέση ΄Αγιος Αθανάσιος του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου ιδιοκτησίας της Εταιρείας « Σαμαράς Ιωάννης & ΣΙΑ ΕΕ».

12.Συζήτηση σχετικά με το υπ΄αριθ. 2452/23-2-2921 αίτημα της ελάσσονος ελλάσονος αντιπολίτευσης «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατόπιν σύμφωνης γνώμης και της μείζονος αντιπολίτευσης.

Σε σειρά παρεμβάσεών του που αποσκοπούν στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων, τα οποία απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Evripos 90 Fm» το πρωί της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου. Στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε στις καταστροφές σε συκιές και ελιές που άφησε πίσω της η πρόσφατη κακοκαιρία και τις ενέργειες που έκανε ο Βουλευτής για την αποζημίωση των ιδιοκτητών.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ηλεκτροδότηση. Που είχε ως συνέπεια να μείνουν ακόμα και για μέρες, χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό, πολλά χωριά. Ο ίδιος κατέθεσε ερώτηση για το θέμα στη Βουλή ζητώντας να αρθούν τα εμπόδια στις διαδικασίες για τη διάνοιξη ζωνών κατά μήκος των κεντρικών γραμμών ηλεκτροδότησης πλάτους 15 μέτρων και από τις δύο πλευρές, οι οποίες θα χρησιμεύσουν και για την προστασία από τις πυρκαγιές κ.α.

Τέλος, ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε στο θέμα που απασχολεί όλο το Νόμο και αφορά την «άναρχη» τοποθέτηση αιολικών πάρκων. Ο βουλευτής αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις από την ΡΑΕ ανέφερε ότι δόθηκαν επι Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ενώ ξεκαθάρισε πως είναι δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και δεν θα επιτρέψει να γίνει κάτι που θα αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον και παραβαίνει τη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό τόνισε ότι προωθείται νομοθετική παρέμβαση με αναδρομική ισχύ για να ακολουθηθεί η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσε στα δέντρα, ιδιαίτερα σε συκιές και ελαιόδεντρα, η κακοκαιρία «Μήδεια» κατά τα πρότυπα αποζημιώσεων σε πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Τόνισε, ότι αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση της καταγραφής των περιοχών που έχουν πληγεί, στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και σε περιοχές στη Δημοτική Ενότητα Ανθηδώνας, όπως είναι τα Λουκίσια, διευκρινίζοντας- παράλληλα- ότι για τους δήμους που κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως της Ιστιαίας και του Μαντουδίου ακολουθείται μία ευκολότερη διαδικασία, ενώ για την περιοχή των Λουκισίων προσπαθούν να βρουν λύση σε συνεργασία και με την Περιφέρεια. Πρόσθεσε, ότι για το ίδιο θέμα είναι σε συνεργασία και με βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας, όπου υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι ο Υπουργός δέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος των συκοπαραγωγών και των ελαιοπαραγωγών.

Για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας της πτώσης δέντρων ανέφερε, ότι κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, ζητώντας να αρθούν τα εμπόδια στις διαδικασίες για τη διάνοιξη ζωνών κατά μήκος των κεντρικών γραμμών ηλεκτροδότησης πλάτους 15 μέτρων και από τις δύο πλευρές, οι οποίες θα χρησιμεύσουν και για την προστασία από τις πυρκαγιές, ενώ θα κάνουν ευκολότερη και την πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές, όπου τώρα ήταν δύσκολη η προσέγγιση γεγονός που καθυστέρηση την αποκατάσταση των βλαβών.

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της άναρχης εγκατάστασης ανεμογεννητριών μετά και τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ανέφερε, ότι πραγματικά αιφνιδιάστηκαν, καθώς δεν γνώριζαν τι σχέδια υπάρχουν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι άδειες για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων εγκρίθηκαν από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι μία ανεξάρτητη Αρχή και αυτό έγινε από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τώρα ήταν ανενεργές. Δήλωσε, επίσης, ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Δημάρχους, ενώ θα παρέμβει και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί το σωστό νομικό πλαίσιο, λέγοντας, ότι η Εύβοια έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος του αιολικού δυναμικού της χώρας. «Μαζί με τους συμπολίτες μου-είπε- δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι που θα αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον, δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας».

 ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

 

Σε καιρό πανδημίας όλα είναι έτοιμα για ακόμα μία εθελοντική αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Κέντρο Υγείας με τη Διεύθυνση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να έχουν πάρει όλα τα μέτρα προστασίας από την covid 19.

Τη Δευτέρα 1η Μαρτίου στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου από τις 9 το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι. Με το σύνθημα «Με 5 λεπτά από τη ζωή σου μπορείς να σώσεις μία ζωή» καλούνται οι εθελοντές αιμοδότες να στηρίξουν την όλη προσπάθεια. Σήμερα οι ανάγκες για αίμα είναι περισσότερες και καλούμαστε όλοι να στηρίξουμε την αιμοδοσία.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία εθελοντική αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας πραγματοποιήθηκε δύο μέρες καθώς υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους εθελοντές αιμοδότες.

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επαναλειτουργεί από αύριο, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021, η Λαϊκή Αγορά του Σαββάτου στη Χαλκίδα, για την πώληση προϊόντων γης και θάλασσας.

Η επαναλειτουργία θα γίνει τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της διάδοσης του κορονοϊού Covid-19 και με τις απαραίτητες αποστάσεις.

Στο πλαίσιο τακτικών περιπολιών που διενεργούν τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας, εντοπίστηκαν μεσημβρινές ώρες της 25-02-2021, στην περιοχή Λαμψάκου Ν. Ευβοϊκού κόλπου, σε μικρό βάθος θάλασσας, περίπου ενός μέτρου (1μ), ποντισμένοι από άτομα αγνώστων στοιχείων, τέσσερις (04) σάκοι περιέχοντες συνολικά πέντε χιλιάδες (5.000) ζώντα άτομα του είδους ολοθούριου, καθώς και μία (01) αυτόνομη καταδυτική συσκευή με σχετικό εξοπλισμό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας κατασχέθηκαν τα παραπάνω ανευρεθέντα, συνέπεια αλιείας με παράνομη αλιευτική μέθοδο, ενώ τα αλιεύματα επανοποντίστηκαν στη θάλασσα κατά τα προβλεπόμενα.

Έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος ο Αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος καθώς μετά από πάρα πολλές προσπάθειες, ήρθε το επιθυμητικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Για το Νίκο Μπαράκο και τη δημοτική παράταξη ήταν το μεγάλο στοίχημα. Κάτι που ξεκίνησε στην προηγούμενη θητεία και πήρε τώρα σάρκα και οστά. Στο Αλιβέρι και την Κύμη, ξεκινά η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Ο κ. Μπαράκος σήμερα έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ- ΣΜΑΥ Αλιβερίου ακολουθώντας τη δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ Κύμης. Τα έργα αυτά χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 2,6 εκατομμύρια Ευρώ. Αφορούν την κατασκευή των εγκαταστάσεων, την βελτίωση της οδοποιίας πρόσβασης και την προμήθεια του εξοπλισμού. Είναι οι πρώτες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων που κατασκευάζονται στον δήμο μας. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν 5 χρόνια και παρά τις πολλές δυσκολίες και τα εμπόδια κατέληξε σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν και ιδιαίτερα την τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας. Συνεχίζουμε δυναμικά !!»

barakos sma2

barakos sma3

Σελίδα 1 από 700

kimi denpao

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr