Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μουσειολόγος Ηλιάνα Ζιώγα αποκαλύπτει αποκλειστικά πτυχές της μελέτης για την Οικία Παπανικολάου στην Κύμη: «Στόχος να γίνει ένα ζωντανό μουσείο που θα βγάλει επιστήμονες»

Δύο άνθρωποι κατάφεραν να αφήσουν άφωνους όσους παρακολούθησαν τη συζήτηση που αφορά τη μελέτη για την Οικία Παπανικολάου στην Κύμη. Έτσι, ώστε να αποδοθεί όλο αυτό το μεγαλείο της προσωπικότητας του ευεργέτη γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου μέσα από ένα ταξίδι που θα κάνει ο επισκέπτης, στην οικία του, στην Κύμη.

Τη μελέτη συνέταξαν η μουσειολόγος Ηλιάνα Ζιώγα, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι έχει σπουδάσει ιστορία, μουσειολογία και πολιτιστικό management και ο μηχανικός- interior designer Θάνος Αθανασιάς. Δύο επαγγελματίες δυνατοί, στη δημιουργία και κατασκευή σύγχρονων μουσειακών χώρων. Σε ότι αφορά την Οικία Παπανικολάου στην Κύμη, ο καθένας κατάφερε να αποτυπώσει στο χαρτί αλλά και στη μακέτα που παρουσιάστηκε το περ. Σάββατο στην Κύμη, όλο αυτό που χρειάζεται, ένας ζωντανός μουσειακός χώρος. Ιδέες που θα αποτελέσουν έκπληξη δεν αναφέρονται στη συνέντευξη, για ευνόητους λόγους.

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου το πρωί, η κα Ζιώγα μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή «τάδε εφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο EVRIPOS 90FM για τη μελέτη και την εκπόνηση του έργου, το οποίο θα επιβλέπουν με τον κ. Αθανασιά. Με την ευχή, αυτός ο χώρος να γίνει άμεσα επισκέψιμος και να επιτευχθεί ο στόχος, να βγάλει επιστήμονες που θα λατρέψουν τον ευεργέτη γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, μέσα από το ταξίδι που θα κάνουν ως επισκέπτες σε αυτόν τον ζωντανό μουσειακό χώρο.

Η Ηλιάνα Ζιώγα και ο Θάνος Αθανασιάς έχουν δουλέψει αρκετά με μουσεία διαφορετικών θεματικών ενοτήτων. Κα Ζιώγα θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας αυτή την εμπειρία;

Έχουμε δουλέψει αρκετά με μουσεία διαφορετικών θεματικών ενοτήτων. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο γίνεται ένα βιωματικό, διαδραστικό μουσείο, σε όλες τις περιπτώσεις, που να είναι κοντά στον επισκέπτη. Προσπαθούμε, ο επισκέπτης να είναι ο πρωταγωνιστής.

Εμείς το βιώσαμε αυτό, στη συζήτηση για την Οικία Παπανικολάου στην Κύμη. Ξέρω ότι ενημερωθήκατε από το eviakosmos.gr και ασχοληθήκατε με την Οικία Παπανικολάου. Και κάνατε μια ουσιαστική πρόταση στο Δ.Σ και το Δήμο. Ποιο είναι όμως το αντικείμενο εργασιών σας, για να καταλάβει και ο κόσμος τι θα περιμένει να δει. Να πω εγώ χαρακτηριστικά μερικές από τις δουλειές σας. Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, το Μουσείο Βουνού το πρώτο στην Ελλάδα, το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αγάθωνος και βρίσκεται σε εξέλιξη το Μουσείο Εκκλησιαστικού Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας και το Μουσείο Καλαβρύτων. Θα ήθελα να μοιραστείτε την εμπειρία σας από όλα αυτά ….

Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον γιατί όπως είδατε είναι διαφορετικά μουσεία με διαφορετικές θεματικές ενότητες. Και αυτό είναι που μας εξιτάρει σαν ομάδα. Είμαστε μία ομάδα που αποτελούμαστε από διαφορετικές ειδικότητες. Όπότε, αυτή η επιστημονικότητα που έχουμε είναι που κάνει το μουσείο μας ζωντανό, διαδραστικό. Αύτο είναι, το ξεχωριστό του έργου. Για το Μουσείο Βουνού που αναφερθήκατε, είναι ένα μουσείο σύγχρονο. Διότι πέρα από τα ιστορικά σημεία που αναφέρει σχετικά με το βουνό. Πως ξεκινησαν οι δραστηριότητες στο βουνό, με όλες τις συγχρονες δραστηριότητες που μπορεί να συναντήσει κάποιος, υπάρχουν και κάποια εκθέματα τα οποία είναι σημαντικά, γιατί άνθρωποι οι οποίοι είναι στη ζωή αυτή τη στιγμή, κάνουν δωρεες. Και κανουν τα μουσεία να είναι ζωντανά. Δεν μένουν έτσι για μια ζωή, αλλα δημιουργούνται προσθηκες. Αυτος είναι και ο σκοπός για το μουσείο «Γεωργίου Παπανικολάου». Να είναι ένα ζωντανό μουσείο. Να μπορούμε συνεχώς να έχουμε καινούργιες πληροφορίες και νέες τεκμηριωμένες πληροφορίες για το κοινό μας, καθώς και εκθέματα που αφορούν τη ζωή και το έργο του.

Σε ποσοστό 90% η μελέτη για το μουσείο «Γεώργιος Παπανικολάου» είναι έτοιμη. Κάνατε μία συζήτηση στην Κύμη και ανταλλάξατε απόψεις. Κάποιες αλλαγές είναι να γίνουν και την παραδίδετε άμεσα. Μία εξαιρετική μελέτη που έφερε και συναίνεση ανάμεσα σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση- μελών που είναι στο Δ.Σ του Παπανικολάου. Εμάς μας ταξιδέψατε πριν λίγες μέρες μέσα από αυτή την παρουσίαση. Θα ήθελα να πούμε λίγα πράγματα-να πάρουν μία γεύση και ο κόσμος για αυτό το πολύ ωραίο που ετοιμάζεται στην Κύμη. Τι είναι αυτό που θα κάνει ξεχωριστό αυτόν τον χώρο και ελκυστικά επισκέψιμο;

Θα αναφερθώ πολύ περιληπτικά, που θα σταθούμε. Σε ποιες ενότητες. Θα αναφερθούμε στη γενέτειρα του Γεωργίου Παπανικολάου, την Κύμη. Την οικογένεια του. Τα πρώτα του βήματα. Τα πρώτα του χρόνια στην Κύμη. Φυσικά στις σπουδές. Είναι μεγάλη και ξεχωριστή ενότητα, πολλή σημαντική, η συμπόρευση στη ζωή και την επιστήμη με τη σύζυγό του τη Μάχη.

Όσοι γνωρίζουν, έχουν διαβάσει έστω και λίγο για το Γεώργιο Παπανικολάου, καταλαβαίνουν ότι ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επιστήμη. Η γυναίκα του, ήταν ο συμπαραστάτης του, ο συνοδοιπόρος του. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος μέχρι το τέλος της ζωής του, τον υποστήριξε στην έρευνά του. Και έτσι είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο αυτό για τη ζωή του Γεωργίου Παπανικολάου.

Επίσης, φυσικά θα αναφερθεί ο Γεώργιος Παπανικολάου ως ερευνητής και ως άνθρωπος. Θα αναφερθούμε πάρα πολύ στην προσωπικότητα του.

Δίνετε μεγάλη έμφαση στην επίσκεψη σχολείων. Στο προσωπικό που θα επανδρώσει το χώρο αυτό και θα είναι εξειδικευμένο. Κάτι που μου άρεσε πολύ όπως και στους υπόλοιπους παραβρισκόμενους είναι ότι οι μικροί μας φίλοι θα φορέσουν ιατρική ποδιά πριν εξερευνήσουν τη ζωή του ευεργέτη γιατρού. Ένα μικροσκόπιο θα τους ταξιδεύει στο έργο και την ζωή του Γεωργίου Παπανικολάου. Στόχος να βγάλετε και επιστήμονες από αυτές τις επισκέψεις, σωστά;

Αυτή ήταν και η πρώτη μας σκέψη. Ότι μέσα από αυτό το μουσείο, θα βγουν επιστήμονες. Τα παιδιά θα αγαπήσουν τον Γεώργιο Παπανικολάου που είναι παράδειγμα προς μίμηση, για την επιμονή του. Για την υπομονή του στο στόχο του. Ακόμα και σήμερα, θα δείξουμε τη δουλειά των νέων γιατρών, των σύγχρονων γιατρών που έχουν ως βάση την έρευνα του Γεωργίου Παπανικολάου και αυτή τη στιγμή η επιστήμη, οφείλει πάρα πολλά στην έρευνα του Γεωργίου Παπανικολάου. Ακόμα είναι «ζωντανός», οι απόψεις του και η έρευνα του στο σήμερα. Και αυτό θέλουμε να δείξουμε. Και θα είναι πρότυπο στις νέες γενιές.

Αυτό που είπατε για τις ποδιές. Θα προσπαθήσουμε να δείξουμε την επίσκεψη, και των μικρών και των μεγάλων μας, των επισκεπτών. Για λίγο να μπουν στο ρόλο του ερευνητή και να μπουν μέσα στο χώρο. Αυτό είναι ένα βιωματικό ουσιαστικά εργαστήριο, το οποίο σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία, θα υπάρξει μία βιωματική διαδραστική εμπειρία. Και την πληρότητα αισθήσεων στον επισκέπτη. Εμείς ουσιαστικά θέλουμε να παίξουμε με όλες τις αισθήσεις του επισκέπτη, για να έχει μία μοναδική εμπειρία.

Και θα καταλήξω στο δέσιμο που γίνεται ανάμεσα στο μουσειακό αυτό χώρο και στο νοσοκομείο της Κύμης που φέρει το όνομα Γεώργιος Παπανικολάου. Και πως κάποιες από τις εξετάσεις που θα γίνονται δύο φορές το χρόνο, κάτι που πρότεινε ο κ. Ζέρβας, πως τα αποτελέσματα θα συζητούνται μέσα στο μουσειακό χώρο;΄

Ήταν μία εξαιρετική ιδέα η οποία θα ενταχθεί στην τελική μελέτη. Οι συμμετέχοντες, αυτή ήταν και η ουσία της συζήτησης, είπαν πολύ σημαντικά πράγματα. Πολύ καλές προτάσεις, τις οποίες θα συμπεριλάβουμε στην τελική μελέτη. Ο κ. Χριστόπουλος, η κα Μπάτσα, έκαναν σημαντικές παρατηρήσεις οι οποίες θα συμπεριληφθούν στην τελική μελέτη. Αυτό ήταν το ευχάριστο για μας. Διότι είναι κάτι το οποίο επιθυμούμε. Να υπάρχει μία συζήτηση για να μπορούμε να έχουμε όσο γίνεται το καλύτερο αποτέλεσμα. Οπότε ήταν μεγάλη μας χαρά που υπήρχε αυτή η εποικοδομητική συζήτηση.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι εσείς το ζείτε. Και είχαμε τη χαρά να μας το μεταδώσετε όλο αυτό με έναν τρόπο που άγγιξε και την καρδιά και το μυαλό μας. Μια μακέτα μας ταξίδεψε ευχάριστα. Έχουμε μία εικόνα αλλά θα υπάρξουν και εκπλήξεις. Το αποδώσατε στο χαρτί πόσο μάλλον αν είσαστε και αυτοί που θα ολοκληρώνατε στην πράξη όλη αυτή την ιδέα. Από την ώρα που ολοκληρώνεται και παραδίδεται η μελέτη αν πούμε ότι αναλαμβάνετε και την εκπόνηση των εργασιών. Σε πόσο χρόνο θα μπορεί ο μουσειακός χώρος να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό;

Από τη στιγμή που θα δοθεί στον ανάδοχο η μελέτη, με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές γιατί εμείς αυτή τη δουλειά έχουμε αναλάβει αυτή τη στιγμή. Να μπορέσουμε να δώσουμε στον ανάδοχο όλες τις τεχνικές πληροφορίες, και όλα αυτά καταλαβαίνετε με λεπτομέρειες. Υπολογίζουμε ότι από τη στιγμή που θα το αναλάβει μέχρι και την ολοκλήρωση του, το κομμάτι των κατασκευών, θέλει 5 με 6 μήνες, για να ολοκληρωθεί.

Με ορθή σκέψη θα κληθεί και το Δ.Σ του Ινστιτούτου αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει έτσι ώστε στο καλοκαίρι του 2022 το μουσείο Γ. Παπανικολάου στην Κύμη, θα είναι επισκέψιμο. ΄

Το ευχόμαστε. Να πάνε όλα καλά.

Πότε περίπου θα είναι έτοιμη για να παραδοθεί και να παρουσιαστεί και επίσημα πλέον η τελική μελέτη από εσάς;

Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση. Αφού γίνουν οι αλλαγές που συζητήσαμε.

Μετά αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι στη μελέτη, θα είναι εφικτό;

Πρόθεσή μας είναι, αν χρειαστεί να υπάρξουν προσθήκες. Αν αυτό είναι βέβαια εφικτό και με τον προϋπολογισμό που θα υπάρχει. Παρόλα αυτά, η μελέτη σχεδιάζεται σύμφωνα με τα σύγχρονα μουσειολογικά πρότυπα και για να δώσει όσο γίνεται το παραδοσιακό, διότι έχει μοντέρνα στοιχεία, όπως είπαμε και στην παρουσίαση, ο εσωτερικός χώρος του κτηρίου. Αλλά ο σχεδιασμός που έχει γίνει, είναι να δώσει και το παραδοσιακό στοιχείο μέσα στο χώρο.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και παράλληλα να σας πω ότι τα μηνύματα που λαμβάνω από τον κόσμο που μας ακούει και στην Κύμη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σ αυτά που μας είπατε.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου και ιδιαιτέρως το δήμαρχο Θανάση Μπουραντά για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε, αλλά φυσικά και το Ινστιτούτο Παπανικολάου, για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε όλο αυτό τον καιρό για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη μελέτη.

papanik7

IMG 8404

papanik5

258815563 421704516238683 6062639639746802094 n

 

papanik13

papanik14

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΟΥ ΗΛΙΑΝΑΣ ΖΙΩΓΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 02:09

Σχετικά Άρθρα