Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημήτρης Δανομάρας: «Η πανδημία έχει επηρεάσει τα τακτικά χειρουργεία και στη Λαμία- Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης με ιατρικό δυναμικό των Νοσοκομείων της Περιφέρειας»

Λίγες μέρες πριν αλλάξει ο χρόνος(20.12.21), ο χειρουργός ορθοπεδικός του Νοσοκομείου της Λαμίας, Δημήτρης Δανομάρας, ενός νοσοκομείου που δέχεται περιστατικά covid από τη Βόρεια, την Κεντρική Ελλάδα και όχι μόνο, μιλά στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στον EVRIPOS 90FM, για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και πως η πανδημία έχει επηρεάσει τα τακτικά χειρουργεία σε όλα τα νοσοκομεία. Αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που καλείται να υπηρετήσει χωρίς να είναι στην ειδικότητα τους στις κλινικές covid.

Ο κ. Δανομάρας βλέπει μονόδρομο την πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία για την εύρυθμη λειτουργία αυτών σε όλες τις ειδικότητες.

Είστε ένας έμπειρος γιατρός με πολυετή θητεία στο ΕΣΥ. Πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση με τον covid 19, γιατρέ;

Οπωσδήποτε, έχει πάψει η απρόσκοπτη προσέλευση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ουσιαστικά η αποτελεσματικότητα κατ’ επέκταση. Σίγουρα, υπάρχουν δυσκολίες. Υπάρχουν περιορισμοί αλλά θεωρώ ότι προσπαθούμε κυρίως σε επίπεδο γιατρών, διοίκησης αλλά και το ΕΣΥ, για το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες.

Η ειδικότητα σας ορθοπεδικός-χειρουργός. Πόσο έχει επηρεαστεί η κατάσταση με τα τακτικά χειρουργεία;

Και στη δική μας Κλινική στο Νοσοκομείο της Λαμίας όπως και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, αντιμετωπίζεται όλη η γκάμα των τακτικών αλλά και έκτακτων χειρουργείων. Βέβαια, τα τελευταία δυο χρόνια, βάση νομοσχεδίων και αναγκών πάνω απ΄ όλα έχει περιοριστεί σημαντικότατα ο αριθμός των τακτικών ιατρείων, με αποτέλεσμα αυτό να έχει έναν αρνητικό αντίχτυπο στην κοινωνία γιατί πάρα πολλοί ασθενείς οι οποίοι θέλουν να χειρουργηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δυστυχώς βρίσκουν σημαντικά εμπόδια, κυρίως χρονικά.

Οι λίστες αναμονής είναι πολύ μεγάλες. Σίγουρα κάποια χειρουργεία τα οποία θεωρούνται τακτικά. Θα αναφερθώ πιο συγκεκριμένα στα ογκολογικά περιστατικά, τα οποία έχουν έναν άλλο βαθμό προτεραιότητας, η αλήθεια είναι, έχουν έρθει λίγο πίσω αλλά προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και νομίζω ότι θα βρεθεί ο τρόπος να ξεπεράσουμε και αυτό το εμπόδιο.

Το Νοσοκομείο της Λαμίας είναι ένα Νοσοκομείο που έχει και ΜΕΘ covid και απλή κλινική covid, όπως και η Χαλκίδα. Τι κατάσταση επικρατεί εκεί; Αναγκάζεστε όλες οι ειδικότητες να περνάτε και από τις συγκεκριμένες κλινικές, και αυτό δημιουργεί θέματα…

Όπως τα λέτε είναι. Το Νοσοκομείο της Λαμίας είναι στο Κέντρο της Ελλάδας, όπως λέμε, και είναι ένας χώρος υποδοχής Covid. Διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών covid. Φέτος έχουμε κλινική covid, ΜΕΘ, ΜΑΦ covid και είναι πραγματικά σημαντικός ο αριθμός των ασθενών και σαφέστατα και η διαβάθμιση της δυσκολίας αντιμετώπισης τους.

Τι εννοώ: Είναι οι απλές κλινικές covid, είναι ο ασθενής που θα φύγει με οδηγίες, είναι οι ασθενείς που θα καταλήξουν στην κλινική, στη ΜΕΘ covid και οπωσδήποτε για να αναφερθώ στο σημείο αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό, επισημάνατε ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο που προέκυψε μετά από ένα Υπουργικό Διάταγμα του 2020, δυστυχώς πολλοί γιατροί όχι της απολύτου εξειδίκευσης, βρίσκονται στις κλινικές covid, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες τόσο στη διαχείριση του περιστατικού. Καταλαβαίνετε ότι εκεί θα θέλαμε να υπάρξει μία μεγαλύτερη βοήθεια και συμβολή από το Κράτος.

Χειρουργείτε περιστατικά Covid, γιατρέ;

Η ιατρική –χειρουργική πράξη δε σταματάει ποτέ. Φυσικά στο μεγάλο αριθμό πια που υπάρχει σε ασθενείς covid, το σίγουρο είναι ότι κάποιοι ασθενείς με κάταγμα ισχίου, μετά από ένα τροχαίο, είναι θετικοί. Οπωσδήποτε πρέπει να χειρουργηθούν. Και υπάρχει πάντα και εκεί διαβάθμιση του επείγοντος που λέει το βαρύ τροχαίο όπως συνέβη και πριν 10 μέρες στο Νοσοκομείο μας, θα χειρουργηθεί άμεσα, με τις απαραίτητες προφυλάξεις σε επίπεδο οδηγιών του Αμερικανικού Κολλεγίου και χειρουργών και αναισθησιολόγων. Όλα τα μέτρα ασφαλείας. Τόσο για το προσωπικό, όσο και για τον ασθενή αλλά υπάρχουν και οι ασθενείς που μπορεί να επιτρέψει, ένα μικρό χρονικό διάστημα, η υγεία τους να παρακολουθηθούν και να μπουν στο χειρουργείο με ασφάλεια επίσης.

Ως εργαζόμενος χρόνια σε δημόσια νοσοκομεία, από την εμπειρία σας, πως πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση;

Πιστεύω, ότι κατ’ αρχήν, πρέπει να διαπιστώσουμε, να ανακαλύψουμε τη βούληση της Πολιτείας η οποία θα στελεχώσει τα Νοσοκομεία. Εκεί υποφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κατά βάση μπορώ να πω για το δικό μας το νοσοκομείο που είναι ένα μεγάλο νοσοκομείο με σημαντικές δυνατότητες. Και δυστυχώς, είναι υποστελεχωμένο και αυτό, όπως και τα περισσότερα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Από τη στιγμή που θα ληφθούν μέτρα για προσλήψεις ιατρών, των αρμοδίων ειδικοτήτων και άλλων ειδικοτήτων προκειμένου να λειτουργήσουν εύρυθμα όλα τα τμήματα. Εκεί σαφώς η εικόνα θα είναι διαφορετική, τόσο σε επίπεδο πολιτείας αλλά κυρίως για τον πολίτη. Εμάς μας ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα που δίνουμε στον πολίτη, που απευθύνεται σε μας και ζητάει τη λύση του.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΟΜΑΡΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 16:12

Σχετικά Άρθρα