Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Αλεξάνδρα Θαλασσινού για την καύση του RDF από την ΑΓΕΤ και το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος: «Δε θέλουμε να κλείσει η ΑΓΕΤ αλλά να σέβεται η εταιρία την περιβαλλοντική νομοθεσία»

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου η οποία είχε φέρει προς ψήφιση το θέμα για τη σύσταση Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό στον οποίο έδωσε καθαρογραμμένη την απόφαση του Δ.Σ και ζήτησε άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύσταση του.

Μιλώντας η κα Θαλασσινού την Παρασκευή το πρωί στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη αναφέρθηκε στη σημασία του Παρατηρητηρίου για την περιοχή ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέλει να κλείσει το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ αλλά να τηρεί την περιβαλλοντική Νομοθεσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα είπε η κα Θαλασσινού τους ελέγχους στους ρύπους μέχρι τώρα κάνει η ίδια η επιχείρηση.

«Χτες είχαμε μία συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για να συζητήσουμε την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, στην πρώτη συνεδρίαση του. Πως θα υλοποιηθεί στην πράξη γιατί από λόγια έχουμε χορτάσει» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου Αλεξάνδρα Θαλασσινού και συνέχισε:

«Στα πλαίσια του Παρατηρητήριου Περιβάλλοντος είναι η σύσταση της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου για τη λειτουργία της Τσιμεντοβιομηχανίας στην ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου και ειδικότερα για την καύση του RDF».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνέχεια η κα Θαλασσινού μέχρι σήμερα οι μετρήσεις γίνονται μόνο από την Εταιρία. « Με αυτή την απόφαση που πήραμε και την πήγαμε στον Περιφερειάρχη του ζητάμε α)να υλοποιηθεί η απόφαση για την διενέργεια των ανεξάρτητων μετρήσεων των ρύπων του RDF και να υπογραφεί σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια και στον αντίστοιχο επιστημονικό φορέα. Β) Ζητήσαμε να εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2020 η αντίστοιχη δαπάνη και επίσης ζητήσαμε να πιέσει ο κ. Περιφερειάρχης τον κ. Μπουραντά να υλοποιήσει όσα έχει δεσμευτεί στο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο για να λειτουργήσει αυτή η Επιτροπή, δηλαδή να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που θα μπουν σε αυτή την Επιτροπή, να δώσει ένα χώρο με έναν υπάλληλο και έναν υπολογιστή για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το συλλογικό όργανο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας » τόνισε μεταξύ άλλων η κα Θαλασσινού.

Τους επόμενους μήνες σύμφωνα με την κα Θαλασσινού θα προχωρήσουν και στη διαδικασία ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων της ΑΓΕΤ, τα οποία όπως είπε η κα Θαλασσινού θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος. «Δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας. Τόσα χρόνια κάνουμε διάφορους αγώνες με τους περιβαλλοντικούς συλλόγους, με την Επιτροπή Ενάντια στην καύση του RDF, και στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι δεν θέλουμε να κλείσει η Βιομηχανία της ΑΓΕΤ, αλλά να σέβεται η εταιρία την περιβαλλοντική νομοθεσία» είπε η κα Θαλασσινού.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν καίει RDF ή και SRF η κα Θαλασσινού ανέφερε: «Το RDF καίγεται εδώ και πολλά χρόνια από την ΑΓΕΤ και δυστυχώς και με τη νομιμοποίηση του ΣτΕ. Το περιβαλλοντικό κίνημα της περιοχής μας έχει μείνει λίγο ανενεργό τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση όμως και αφού ήταν και νομιμοποιημένο από το ΣτΕ, θα καιγόταν το RDF ή να πούμε καλύτερα το SRF. Δηλαδή το RDF με οργανικά υπολείμματα.

Και για όσους δεν γνωρίζουν να το πούμε με πολύ απλά λόγια. Το RDF είναι ένα δευτερογενές καύσιμο από ανακυκλώσιμα υλικά. Με τις διοξίνες και τα φουράνια που εκπέμπονται από την καύση του προκαλούν τρομερά προβλήματα υγείας. Είναι νούμερο ένα υπεύθυνα για τους διάφορους καρκίνους, στους ανθρώπους της περιοχής μας».

Σε άλλο ερώτημα της δημοσιογράφου, αν αληθεύει αν στο εργοστάσιο αυτό ετοιμάζονται να φέρουν για επεξεργασία – ανακύκλωση τα καμένα από το Μάτι, η κα Θαλασσινού ανέφερε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο επισημαίνοντας:

«Η ΑΓΕΤ είναι μία τσιμεντοβιομηχανία δεν είναι αποτεφρωτήριο. Και εκεί ήταν η ένσταση μας ως περιβαλλοντικό κίνημα, ότι δεν γίνεται ένα εργοστάσιο που δεν έχει κατασκευαστεί για να καίει RDF, να το καίει.»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90fm

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 01:13

Σχετικά Άρθρα