bannernew3

Τελευταία Νέα

Στην πρώτη γραμμή οι γιατροί στις μέρες μας και ένας από αυτούς είναι και ο θωρακοχειρουργός με εξειδίκευση στον καρκίνο του πνεύμονος, Κώστας Μαρκόπουλος ο οποίος μιλώντας την Τρίτη 24 Μαρτίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη με ένα παράδειγμα από την προσωπική του εμπειρία, μοιράστηκε μαζί μας το λόγο που ο γιατρός καλείται να είναι στην πρώτη γραμμή, πόσο μάλλον ενόψει μιας πανδημίας που φέρει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του και την υγεία των δικών του ανθρώπων.

Αναφέρθηκε στη σχέση που μπορεί να έχει η πανδημία με τον καρκίνο του πνεύμονος αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην άλλη ειδικότητα του, αυτή του αγγειοχειρουργού και των περιστατικών που καλείται επίσης καθημερινά να φέρει εις πέρας. Περιστατικά από όλη την Ελλάδα όπως ο ίδιος ανέφερε. Δε σταματά όμως να βρίσκεται κοντά στους πατριώτες του που τον έχουν ανάγκη κάνοντας ιατρείο σε Χαλκίδα, Ιστιαία και Αλιβέρι. Το τηλέφωνο του στη διάθεση όλων 24 ώρες το 24ωρο.

Με αφορμή την πανδημία, σχολιάζει και την κατάσταση με το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας που δύσκολα όπως εκτιμά ο ίδιος θα λειτουργήσει αν λειτουργήσει μέσα στο 2021.

Κλείνοντας ο κ. Μαρκόπουλος έκανε έκκληση στον κόσμο να έχει όπως είπε προσηλωμένη την προσοχή του στα ζητήματα υγείας, στην προστασία του εαυτού μας και της οικογένειας μας και στην ευρύτερη κοινωνική υγεία. «Δεν έχουμε κανένα λόγο τούτη τη στιγμή να σκεφτόμαστε τα επαγγελματικά, τα εισοδηματικά και τα προβλήματα τα εργασιακά που θα προκύψουν μετά το πέρασμα αυτής της κρίσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γι αυτή την κοινωνία, να βγει αλώβητη με τις μικρότερες απώλειες. Όλα τα υπόλοιπα θα τα φέρουμε σε μία ισορροπία αρκεί να είμαστε παρόντες σε αυτή την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Πως σχετίζεται η πανδημία του κορωνοϊού με τον καρκίνο γενικότερα και με τον καρκίνο του πνεύμονα ειδικότερα στον οποίο έχετε και εξειδίκευση ως θωρακοχειρουργός;

Κα Ντίνη σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση αυτή. Θέλω να σας πω κάτι που ισχύει για όλους τους γιατρούς. Οι γιατροί δεν σταματούν ποτέ. Δεν ανήκουν στα επαγγέλματα που τέλος πάντων καμία συνθήκη κοινωνική, δημόσιας υγείας, πολιτική περισσότερο ή οτιδήποτε άλλο θα μας κάνει να σταματήσουμε. Να ξέρετε τα νοσήματα εκτός του κορωνοϊού δεν έχουν σταματήσει. Και επομένως θα πρέπει να είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή, πολύ δε περισσότερο γιατί ο κόσμος είναι στο σπίτι και πρέπει να μείνει σπίτι για να προστατευθεί. Είναι λίγο φοβισμένος. Και όταν έχει ένα πρόβλημα υγείας καταλαβαίνετε και δεν μπορεί να βγει εύκολα. Και φοβάται να πάει σε νοσοκομειακές δομές για ευνόητους λόγους και ο φόρτος εργασίας σήμερα στα νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλος. Και πρέπει όμως να βρει και λύση στο πρόβλημα του.

Εγώ αντιμετωπίζω σα θωρακοχειρουργός και σαν αγγειοχειρουργός αν εξαιρέσουμε λίγα απλά τακτικά περιστατικά θρομβοφλεβίτιδες και οι κιρσοί. Τα περισσότερα άλλα περιστατικά που ανήκουν στη δική μου σφαίρα αρμοδιότητας, είναι επείγοντα. Και ο καρκίνος πνεύμονος είναι επείγον αφορά με το αναπνευστικό με τον κορονωϊό έχουμε μπλέξει πολύ, γιατί πρέπει να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις και κρίσιμες αποφάσεις. Και τα ανευρύσματα και οι καρωτίδες και οι βουλωμένες αρτηρίες. Το αγγειοχειρουργικό κομμάτι είναι ιδιαίτερα επείγοντα περιστατικά τα οποία πρέπει να βρίσκουν λύση. Άρα λοιπόν έχουμε κι εμείς τα δικά μας διλλήματα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά.

Ας μείνουμε όμως στον καρκίνο του πνεύμονος. Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση κα Ντίνη δημιουργεί στον κάθε ασθενή μια ανοσοκαταστολή. Δηλαδή, μειώνει αναγκαστικά την άμυνα του σε λοιμώξεις και ιώσεις. Άρα, εμείς καλούμαστε να χειρουργήσουμε, ο καρκίνος είναι ένα επείγον περιστατικό, να σώσουμε μία ζωή, να βγάλουμε τον καρκίνο από έναν πνεύμονα και την ίδια στιγμή να προφυλάξουμε στην μετεγχειρητική του πορεία, τον ασθενή από τον κορωνοϊό αλλά και από άλλες λοιμώξεις.

Αυτό το μείγμα, είναι ένα μείγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο, επιτακτικής προστασίας του ασθενούς αλλά και μεγάλου άγχους εκ μέρους του θεράποντος ιατρού και του χειρουργού του. Και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγάλα.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα που αντιμετωπίζω αυτές τις μέρες στο πιο χαρακτηριστικό. Έχω έναν ασθενή στο Λονδίνο ο οποίος πήγε να δει την κόρη του και διεγνώσθη εκεί ότι έχει όγκο στον πνεύμονα. Και τώρα ο άνθρωπος αυτός πρέπει να γυρίσει. Να μείνει υποχρεωτικά 14 μέρες καραντίνα.

Τι σημαίνει 14 μέρες σε καραντίνα για έναν ασθενή με καρκίνο στον πνεύμονα;

Σημαίνει πολύ μεγάλη αγωνία. Σημαίνει, ότι ο όγκος μπορεί να μεγαλώσει και να του επηρεάσει ή να το διηθίσει ή να του καταστρέψει κάποιο ζωτικό όργανο διότι γειτνιάζει στην καρδιά, ακουμπάει στο τοίχωμα κλπ. Φτάνει και μόνο αυτό φτάνει! Να καταρρακωθεί για 15 μέρες η ψυχολογία του μέχρι να περιμένει να χειρουργηθεί. Όμως εγώ είμαι υποχρεωμένος και ο κάθε γιατρός να ακολουθήσω τις γραμμές άμυνας που λένε 14 μέρες καραντίνα. Να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κορωνοϊό και μετά να τον χειρουργήσω και να τον προστατέψω. Φανταστείτε να τον χειρουργήσω αύριο και μετά από 5 μέρες να διαγνωσθεί ότι είχε περάσει μέσα του στο Λονδίνο, ο κορωνοϊός. Και να είναι φρεσκοχειρουργημένος από μία επέμβαση και να νοσήσει από τον κορωνοϊό. Διλλήματα μεγάλα. Αγωνίες μεγάλες. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο. Σας έδωσα το πιο χαρακτηριστικό και ακραίο προσωπικό παράδειγμα των ημερών. Τι περνάω και εγώ για να βοηθήσω ανθρώπους.

Όλο αυτό το διάστημα πως επικοινωνείτε με τον ασθενή σας, σας στέλνει τις εξετάσεις ; Και όταν με το καλό επιστρέψει και είναι σε καραντίνα. Θα κάνετε επίσκεψη εσείς;

Θα κάνω! Πρέπει να τον δω τον ασθενή μου. Πρέπει να τον δω τον ασθενή μου με όλα τα μέτρα προστασίας. Και για μένα και γι’ αυτόν. Πρέπει να τον εξετάσω. Να εκτιμήσω καταστάσεις. Να μιλήσω μαζί του. Να τον κερδίσω. Υπάρχει κάποιος που πάει να κάνει μία σοβαρή επέμβαση και δεν έχει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στο γιατρό του; Όχι. Πρέπει να τον κερδίσω, να τον προγραμματίσω, να τον βάλω στο μονοπατάκι αυτό που πρέπει να μπει για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Κοιτάχτε, εμείς οι θωρακοχειρουργοί και αγγειοχειρουργοί που είναι βαριές ειδικότητες δεχόμαστε περιστατικά από όλη την Ελλάδα. Που δεν είναι μόνο τα ιατρεία μου στην Εύβοια. Που τρέχω για να εξυπηρετώ τους φίλους μου. Τους πατριώτες μου κλπ. Εμείς δεχόμαστε ασθενείς από όλη την Ελλάδα με σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία καλούμαστε να τα λύσουμε.

Και βεβαίως αυτά τα προβλήματα δεν σταματούν. Θα σας πω μονάχα χαρακτηριστικά για τον καρκίνο του πνεύμονος που είναι μία απ΄ τις εξειδικεύσεις μου , ότι ο καρκίνος του πνεύμονος είναι ο πρώτος στην Ελλάδα σε περιστατικά. Είναι πρώτος στους άντρες, τρίτος στις γυναίκες. Πρώτος στο γενικό πληθυσμό με 10.000 περίπου νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Και όλα αυτά τα πληρώσαμε βέβαια από το κάπνισμα. Καταλαβαίνετε ότι η επίπτωση και ο φόρτος εργασίας τον οποίο έχουμε είναι αρκετά σημαντικός. Και τα χειρουργεία αυτά είναι και βαριά και επείγοντα και επίπονα. Έχουμε σταματήσει τα τακτικά περιστατικά, τα οργανωμένα αλλά όλα τα υπόλοιπα, τα επείγοντα, είμαστε υποχρεωμένοι να τα κάνουμε.

Με την απλή γρίπη τι γίνεται γιατρέ;

Ο κόσμος με το παραμικρό, με λίγο πονόλαιμο, με ένα μικρό συναχάκι ακόμα και με την εαρινή αλλεργία που αρκετός κόσμος έχει τρομοκρατείται. Νομίζει ότι μπορεί και να έχει μπει ο κορωνοϊός μέσα του. Μιλώντας με τους ανθρώπους και εξετάζοντας τα ακριβή συμπτώματα τους είναι εύκολο για μας τους γιατρούς να καταλάβουμε ότι τις περισσότερες φορές δεν έχουμε να κάνουμε με τον κορωνοϊό και να μη θορυβείται και τρομοκρατείται ο κόσμος αλλά έχουμε να κάνουμε με μία πιο απλή ιστορία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν συμβουλεύουμε τον κόσμο με όλες τις δυνάμεις να μείνουν στο σπίτι.

Να μείνουν στο σπίτι γιατί η Ελλάδα έχει κατορθώσει να έχει τη μικρότερη ίσως διασπορά ή μία από τις μικρότερες γιατί πήρε αρκετά σκληρά μέτρα σύντομα και εύχομαι μέχρι το τέλος να πετύχουμε. Μη γίνουμε ούτε Ιταλία, ούτε Ισπανία, ούτε Γαλλία. Μέχρι στιγμής έχουμε αρκετή απόσταση από αυτή την κατάσταση. Όλα αυτά όμως, εναπόκειται από δω και στο εξής στην αυτοπειθαρχία των πολιτών, στην εμπιστοσύνη στα μέτρα και στην αυτοσυγκράτηση την οποία πρέπει να έχουν.

Νομίζω ότι τα πράγματα από πλευράς αντίδρασης της κοινωνίας πάνε καλά. Και υπό αυτή την έννοια είμαι πολύ ευχαριστημένος. Θα ήθελα βέβαια να είχαμε ανοιχτό και το νέο Νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Σε ότι αφορά το νέο Νοσοκομείο η πληροφόρηση που έχω είναι ότι οι εργασίες τρέχουν με ταχύτερους ρυθμούς λόγω κορωνοϊού από ότι ήταν με βάση το χρονοδιάγραμμα…Τι θα γίνει με τις προσλήψεις όμως; Πως θα μπορέσει να λειτουργήσει;

Δε βλέπω αυτή την ώρα υποστήριξη ιδιαίτερη από αυτούς που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα από μένα σε αυτή τη φάση να επηρεάσουν και να αποφασίσουν. Πρώτον γιατί η Εύβοια είναι εκτός των νέων προσλήψεων. Οι νέες προσλήψεις με τα 2000 άτομα αφορούν κυρίως τα νοσοκομεία του κορωνοϊού και της ήδη λειτουργούσες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Δεν αφορούν το νέο Νοσοκομείο της Χαλκίδας και λυπάμαι πάρα πολύ που όλη αυτή η διαδικασία να φτιάξουμε το δρόμο για να φτάσουμε σε ένα έτοιμο νοσοκομείο το οποίο έχει παραδοθεί εδώ και τρία περίπου χρόνια, αρχίζει και γίνεται φαρσοκωμωδία.

Λυπάμαι που είμαι τόσο οξύς, αλλά πρόκειται θα έλεγα πανελλήνιου ρεκορ για ένα δρόμο 200 μέτρων, από τις αβλεψίες διαφόρων να έχουμε φτάσει να έχουμε καταναλώσει 3 ολόκληρα χρόνια.

Με τι στελέχωση που είναι το βασικότερο τι θα γίνει;

Δεν υπάρχει κανένα νέο για τη στελέχωση του νέου Νοσοκομείου. Έχω ξαναπεί ότι με λιγότερα από 100 άτομα καινούργια δε μπορεί να δουλέψει αυτό το νοσοκομείο. Έχει νέα τμήματα, έχει αυξημένες ανάγκες. Έχει ανάγκη διοικητικού, νοσηλευτικού οπωσδήποτε. Δεν τα βλέπω αυτά πουθενά και φοβάμαι πως όλη αυτή η δοκιμασία της κοινωνίας αλλά και του πορτοφολιού του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας δε θα αφήσει περιθώρια για ιδιαίτερο προσωπικό για τη Χαλκίδα. Δε θέλω να είμαι τόσο πολύ απαισιόδοξος αλλά τολμώ να σας πω ότι είμαι πάρα πολύ ανήσυχος. Είμαι σίγουρος ότι το Νοσοκομείο δε θα ξεκινήσει το 2020. Κάνω μία ευχή για το 2021 και εναποθέτω τις ελπίδες στις ευθύνες όλων εκείνων οι οποίοι μπορούν σήμερα να επηρεάσουν και να πιέσουν για να γίνει αυτό το πράγμα.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΔΩ

«Βγαίνουμε από το σπίτι για να δώσουμε αίμα και να σώσουμε ζωές!»Με αυτό το σύνθημα η Διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου ζητά από τους εθελοντές αιμοδότες και όσους έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αίμα, να συμμετέχουν στην Εθελοντική Αιμοδοσία που θα γίνει την Τετάρτη 1 Απριλίου στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου από τις 9 το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι. Η ανάγκη για αίμα στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο μεγάλη! Δίνουμε αίμα και σώζουμε ζωές!

«Ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός » επισημαίνει σε συνέντευξη του στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm ο Γενικός Γιατρός Γιώργος Ζέρβας, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης –Αλιβερίου στον οποίο ο δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς σε αυτή τη δύσκολη για τη Χώρα περίοδο για τη Χώρα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού του εμπιστεύθηκε τη θέση που θα είχε ο ίδιος, του Προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσης του δήμου, η οποία συστάθηκε πριν από 15 περίπου μέρες.

Ο κ. Ζέρβας μιλώντας στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη την Παρασκευή 20 Μαρτίου επεσήμανε την σημασία της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία στη λειτουργία του δήμου και γενικότερα στην καθημερινότητα μας. Μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του ως γιατρός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία. Και καλείται την ίδια ώρα να φανεί αντάξιος τόσο του δημάρχου που τον εμπιστεύθηκε να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσης του δήμου όσο και των δημοτών, μέσα από μία σειρά ενεργειών που έπρεπε να γίνουν άμεσα, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Πριν από ένα χρόνο περίπου είχα βγει και πάλι στον αέρα θυμάμαι και δίναμε οδηγίες για την απλή γρίπη» είπε ο κ. Ζέρβας και συνέχισε: «Δυστυχώς φέτος τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία σοβαρή πανδημία που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Αλλά, πιστεύω ότι και αυτή τη φορά θα τα πάμε πάρα πολύ καλά».

Σε ότι αφορά στον Κορωνοϊό και την αντιμετώπισή της πανδημίας ως γιατρός ο κ. Ζέρβας επεσήμανε πως ξεκίνησε έχοντας κάποια στατιστικά δεδομένα και συνεχίστηκε με μία επιδημία. Αυτό όμως έγινε πολύ πιο σοβαρό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε σε ανακήρυξη του προβλήματος, σε πανδημία και όπως είπε ο κ. Ζέρβας αυτό σημαίνει πως αφορά όλες σχεδόν τις Χώρες του κόσμου αυτή τη στιγμή και η εξάπλωση είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Σε ότι αφορά την περιοχή του Δήμου Κύμης –Αλιβερίου ο γιατρός ανέφερε πως τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά. «Σίγουρα έχουμε κάποια ύποπτα περιστατικά γιατί πλέον δεν γίνεται εξέταση σε όλους αλλά εξετάζονται όλοι όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα, σοβαρά συμπτώματα και θα οδηγηθούν σε εισαγωγή σε κάποια κλινική. Αλλά και αυτοί που απ’ ότι μαθαίνω σε κεντρικό επίπεδο πάνε όλοι καλά. Τα ύποπτα κρούσματα τα οποία είχαμε στείλει από δω, από την περιοχή μας, από το δήμο μας, μέχρι τώρα , τα οποία χρίζουν νοσηλείας, έχουν βγει όλα αρνητικά. Και χτες το απόγευμα είχαμε ενημέρωση από το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ για μια ασθενή 62 ετών, που διακομίσθηκε από την Κύμη σαν πιθανό κρούσμα, σαν πιθανή ασθενής με κορωνοϊό, αλλά τελικά ήταν μία απλή πνευμονία».

Ο κ. Ζέρβας τόνισε στη συνέχεια πως ούτε πανικός χρειάζεται αλλά ούτε εφησυχασμός. Γιατί όπως είπε πλέον εξετάζονται μόνο όσοι θα εισαχθούν σε κάποια κλινική. «Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε το πρόβλημα απέναντί μας» επισημαίνει ο γιατρός και συνεχίζει: «Καθημερινά επικοινωνώ με κόσμο ο οποίος έχει όλα αυτά τα συμπτώματα. Ο κόσμος βέβαια έχει και ένα πανικό αυτή τη στιγμή. Δίνουμε οδηγίες. Μένουμε μέσα στο σπίτι. Δεν έχουμε να κάνουμε κάτι άλλο.

Τηρούμε ευλαβικά όλους τους κανόνες υγιεινής. Πλένουμε τα χέρια μας. Απομακρύνουμε όσους έχουμε στο στενό οικογενειακό μας περιβάλλον με σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτό το οποίο πρέπει να προσέξουμε αυτή τη στιγμή είναι οι ευπαθείς ομάδες. Εκεί έχουμε το πρόβλημα. Εγώ κι εσείς ενδεχομένως να το περάσουμε στο πόδι χωρίς να το καταλάβουμε καν. Όμως, εάν ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ένα σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, ένα αναπνευστικό. Έχει ζαχαρώδη διαβήτη, κάποια κακοήθεια, δυστυχώς εκεί τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα για να προστατέψουμε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Ο κ. Ζέρβας στη συνέχεια εξηγεί τους λόγους που δεν πρέπει οι συμπολίτες μας από τα μεγάλα αστικά κέντρα να μετακομίζουν αυτές τις μέρες στην επαρχία.

«Αυτό δηλαδή που παρατηρείται αυτές τις μέρες, εδώ θέλω λίγο να σταθώ. Συμπολίτες μας κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα, μετακομίζουν μαζικά στην επαρχία, είναι λάθος. Πρέπει να καθίσουν εκεί στις πόλεις όπου είναι. Να μείνουν μέσα. Να τηρήσουν τις οδηγίες που δίνει ο ΕΟΔΥ και η Κυβέρνηση γιατί εδώ εμείς δε θα μπορούμε σε λίγο να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά αν χρειαστεί.

Γιατί δεν είναι μόνο ο Κορωνοϊός. Τα εγκεφαλικά, τα εμφράγματα, όλα αυτά δε μας έχουν ξεχάσει. Δε χρειάζεται να επιβαρύνουμε περισσότερο ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα στην επαρχεία. Και εδώ θέλω να σταθώ λίγο και στα μέτρα ατομικής προστασίας που σας είπα πριν. Αυτή η παράνοια που επικρατεί αυτή τη στιγμή να βγαίνεις έξω σε όλα τα γραφεία και να νομίζεις ότι έχεις μπει σε κάποιο πυρηνικό εργαστήριο ή σε κάποιο χειρουργείο, είναι λάθος. Τα γάντια είναι λάθος να τα φοράμε όλη μέρα.

Πρέπει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά διαλύματα. Αν δεν έχουμε, αλκοολούχο διάλυμα. Το να φοράς τα γάντια όλη μέρα βοηθάς περισσότερο στη διασπορά των ιών. Τα γάντια αυτά δεν τα αλλάζεις συχνά, ενώ τα χέρια τα πλένουμε. Τη μάσκα τη φορούν όσοι έχουν συμπτώματα, έτσι ώστε να μη μεταδώσουν την ίωση. Τη φοράμε το υγειονομικό προσωπικό που ερχόμαστε σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο.»

Στη συνέχεια ο κ. Ζέρβας μίλησε για το δήμο, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου. «Από την πρώτη στιγμή ο δήμος Κύμης-Αλιβερίου έδειξε άμεσα αντανακλαστικά όταν ακόμη κάποιοι άλλοι δήμοι συζητούσαν για το αν θα πραγματοποιήσουν κάποιες καρναβαλικές εκδηλώσεις ή χοροεσπερίδες, εμείς στην κεντρική σελίδα του δήμου, είχαμε βάλει οδηγίες ήδη για τον Κορωνοϊό.

Δίναμε χρήσιμες πληροφορίες στους συμπολίτες μας πως μπορούν να προφυλαχτούν οι ίδιοι αλλά και πως μπορούν να προφυλάξουν τους ανθρώπους του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πλέον το πρόβλημα της Πανδημίας και είχαμε και το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα στην Ελλάδα, αμέσως με πρωτοβουλία του δημάρχου, του κ. Μπουραντά συστάθηκε μία επιτροπή στην οποία προεδρεύω εγώ. Κυρίως μου ανέθεσε αυτά τα καθήκοντα ο κ. δήμαρχος λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας. Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν όλοι οι αντιδήμαρχοι και συμμετέχει και η γιατρός εργασίας του δήμου μας η κα Κοκκάλα η οποία μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το προσωπικό μας».

Ποιος είναι όμως ο σκοπός σύστασης αυτής της Επιτροπής; Ο Πρόεδρος σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες της είπε ότι είναι να πάρει όσο το δυνατόν τα απαραίτητα μέτρα σεβόμενη πάντα τις κυβερνητικές οδηγίες με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ώστε να βοηθήσουμε κι εμείς στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Πώς θα παίρνουμε μέτρα που θα βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας ώστε να τους προστατέψουμε. Αλλά παίρνουμε και μέτρα για να προστατέψουμε και το προσωπικό το οποίο εργάζεται στο δήμο μας. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Βοργιά, γιατί σα νέος αυτοδιοικητικός εγώ, δεν έχω μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι πάντα δίπλα μου. Το τηλέφωνό του είναι πάντα ανοιχτό και μου δίνει πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες σε όποιο θέμα τον έχω χρειαστεί μέχρι σήμερα.

Σε ερώτηση, αν ο κόσμος συμμορφώνεται στο «Μένουμε στο σπίτι» , ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως συμμορφώνεται. «Μπορώ να πω ότι ο κόσμος ειδικά εδώ στην επαρχία οι ντόπιοι έχουν συμμορφωθεί πάρα πολύ. Έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα του προβλήματος. Απλώς παρουσιάστηκαν κάποια φαινόμενα γιατί τυχαίνει να ήμουν εφημερία το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Υγείας, μετακίνησης από τις μεγάλες πόλεις. Κάποια στιγμή φοβήθηκα γιατί είχαμε κάποιες εικόνες οι οποίες όμως ευτυχώς δεν επαναλήφθηκαν την επόμενη μέρα.

Νομίζαμε ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Από το συνωστισμό του κόσμου. Περιστατικά με θλαστικά τραύματα. Μικροτραυματισμούς. Δηλαδή, τραύματα που δείχνουν μία δραστηριότητα έξω. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα θλαστικά τραύματα είχαμε από πριόνι. Την Κυριακή είχαν περιοριστεί πάρα πολύ, ακούγοντας και τις οδηγίες μας».

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε και στην πολύ καλή συνεργασία που έχει η Επιτροπή με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων οι οποίοι όπως επεσήμανε έχουν έναν πάρα πολύ μεγάλο και σημαντικό ρόλο. «Επικοινωνώ καθημερινά με όλους τους Προέδρους. Ενημέρωσαν τον κόσμο. Τους είπαν τι πρέπει να κάνει και πειθάρχησαν.

Το πρώτο μέλημα της Επιτροπής σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζέρβας ήταν να γίνει απολύμανση όλων των κτιρίων του δήμου σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και στα Περιφερειακά Ιατρεία.

«Επειδή ξέρουμε και τις οικονομικές δυσκολίες όλων των υπηρεσιών, προχωρήσαμε και σε απολύμανση κτιρίων εκτός δήμου. Όπως είναι τα δικαστήρια, η αστυνομία, η Πυροσβεστική, το Λιμεναρχείο. Όπου μας ζητήθηκε βοήθεια και όπου μπορούσαμε το κάναμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε ακόμα και σήμερα. Το συνεργείο απολυμάνσεων ακόμα και τώρα τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται στο δρόμο.

Αξιολογείται η κατάσταση και σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν καθημερινά προχωρούμε και στις ανάλογες ενέργειες. Αμέσως κλείσαμε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Κλειστές και ανοιχτές. Έγινε αμέσως αναστολή παραχώρησης των αιθουσών στους συλλόγους για διάφορες δραστηριότητες. Προχωρήσαμε σε προμήθεια μέτρων ατομικής προστασίας. Βέβαια εδώ πέρα υπάρχει μία μεγάλη δυσκολία την οποία δεν την έχει μόνο ο δήμος Κύμης-Αλιβερίου, την έχει όλη η Ευρώπη. Εγώ στη δουλειά μου βλέπω ότι προμηθευόμαστε με μεγάλη δυσκολία. Μέτρα ατομικής προστασίας ακόμα και στο υγειονομικό προσωπικό έρχονται με το σταγονόμετρο. Καθημερινά αλλά λίγα. Και αυτό, δεν είναι ότι δεν θέλουμε εμείς να βοηθήσουμε ή δε θέλουν να βοηθήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Οι εταιρίες που εισάγουν όλα αυτά τα προϊόντα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Βέβαια, είδαμε και η Κυβέρνηση έκανε κάποια επίταξη. Το Υπουργείο το αρμόδιο πήρε κάποια δραστικά μέτρα και ήδη από χτες τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην δια περιφοράς απόφαση που πάρθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου ώστε να γίνει αποδοχή του ποσού των 40.000€ από το Υπουργείο Εσωτερικών στο δήμο Κύμης -Αλιβερίου ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτό το ποσό για να καλύψουν διάφορες ανάγκες.

«Για παράδειγμα, στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το χώρο απομόνωσης. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε σα χώρο απομόνωσης το νεκροθάλαμο γιατί δεν υπήρχε άλλος χώρος» είπε ο κ. Ζέρβας και συνέχισε: « Αμέσως, ο Διευθυντής μου ο κ. Γεωργίου μου έθεσε το πρόβλημα αυτό. Σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής και με τον κ. Δήμαρχο έχουμε προχωρήσει στην παραγγελία ενός μεγάλου κοντέινερ το οποίο θα τοποθετηθεί τις επόμενες μέρες στον εξωτερικό χώρο. Θα γίνει και μία μικρή κατασκευή για να μπορέσει να τοποθετηθεί πάνω αυτό. Και θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα. Όπως βλέπετε δεν μένουμε μόνο στα του δήμου. Προσπαθούμε όπου μας ζητηθεί να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό».

Η Επιτροπή προχώρησε και στην έκδοση κάποιων εντύπων και κάποιων αφισών γιατί δυστυχώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στην τεχνολογία. Οι ηλικιωμένοι για παράδειγμα δεν έχουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως έχουμε εμείς. Έχει ξεκινήσει μία διανομή φυλλαδίων σε άτομα κυρίως που δεν έχουν άμεση επαφή με το διαδίκτυο ώστε να ενημερωθούν και αυτοί.

Ο κ. Ζέρβας επισημαίνει ότι ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου ήταν ο πρώτος δήμος που έκλεισε τις υπηρεσίες του. «Άμεσα έκλεισαν όλες οι υπηρεσίες. Κλειδώσαμε τις εισόδους των Δημοτικών Ενοτήτων, ανακοινώσαμε τηλέφωνα και e mail, όπου κάθε συμπολίτης μας σε συνεννόηση με κάποιον υπάλληλο θα κάνει τη δουλειά του. Το ότι βλέπουν κάποιοι κλειδωμένα δημαρχεία δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μέσα άνθρωποι.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ κάποιοι. Μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα που ήδη έχουμε ανακοινώσει, ή μέσω διαδικτύου, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να αποστείλουν το αίτημα τους και να είναι σίγουροι ότι κάποιος υπάλληλος θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να λυθεί το γρηγορότερο αυτό το οποίο ζητάει.

Δυστυχώς, ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το κυριότερο είναι να υπακούσουμε στα μέτρα. Εάν ακολουθήσουμε τις οδηγίες θα βγούμε νικητές και θα βγούμε και πιο δυνατοί γιατί θα έχουμε αποκτήσει εμπειρίες πολύ χρήσιμες και για το μέλλον.

Τέλος, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις κινήσεις του δημάρχου Θανάση Μπουραντά που προχώρησε τις διαδικασίες μέσω ΚΕΔΕ τόσο για την παραχώρηση οχημάτων στο δήμο αλλά και για τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου λόγω έκτακτης ανάγκης να προσληφθεί έκτακτο προσωπικό στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Γιάννη Πιλάτη.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ-ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΕΡΒΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

Στην πρώτη γραμμή είναι και ο γιατρός- χειρουργός θώρακος και αγγείων με εξειδίκευση στον καρκίνο του πνεύμονα Κώστας Μαρκόπουλος, δε σταματά να εξυπηρετεί όποιον έχει την ανάγκη του. Μάλιστα το κινητό του τηλέφωνο δεν έχει σταματήσει να χτυπάει όλο αυτό το διάστημα.

Ο κορωνοϊός «χτυπάει» το αναπνευστικό σύστημα οπότε οι όποιες συμβουλές του γιατρού είναι πολύτιμες αυτή την περίοδο. Δεν χρειάζεται πανικός όταν ένας καταξιωμένος επιστήμονας μπορεί να σε συμβουλεύσει ανά πάσα στιγμή. Αφού είναι στη διάθεση του κόσμου 24 ώρες το 24ωρο το τηλέφωνο του ενώ συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία των ιατρείων του σε Αλιβέρι, Χαλκίδα και Ιστιαία.

Ο κ. Μαρκόπουλος λόγω της ειδικότητας του ερχόταν και έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος εκτός από τη «μάχη» με τον κορωναϊό με δύσκολα περιστατικά όπως είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Και πάρα πολλές φορές έχει επισημάνει πόσο μεγάλη σημασία έχει η ψυχολογία του ασθενούς σε κάθε περίπτωση προκειμένου να βγει δυνατός μέσα από αυτή τη δοκιμασία.

Συνεπώς εκτός από τις ιατρικές συμβουλές ο κ. Μαρκόπουλος στηρίζει και ψυχολογικά αυτούς που όλα αυτά τον εμπιστεύονται ως έναν καταξιωμένο στον ιατρικό χώρο επιστήμονα.

«ΜΕΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ & έχετε ανάγκη ιατρικών κατευθύνσεων.
Στείλτε μήνυμα στο messenger και κινητό σας. ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ
με αίσθημα αλληλεγγύης» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο
fb. Μήνυμα, σίγουρα, με πολλούς αποδέκτες…

Η εταιρία συνεισφέρει στην πράξη στην εθνική προσπάθεια επιβράδυνσης  της εξάπλωσης του ιού COVID-19

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, με ευθύνη και σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται και με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, προχωρά σε δωρεά ISOBOX ειδικής κατασκευής στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κύμης.

Το νέο και ειδικά διαμορφωμένο κοντέινερ που παραδόθηκε σήμερα, σκοπεύει τόσο στην ενίσχυση της ασφάλειας όσο και την ετοιμότητα του νοσοκομείου για τη διαχείριση και αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον ιό COVID-19. Η μονάδα αυτή θα τοποθετηθεί στον εξωτερικό χώρο και προορίζεται για την υποδοχή και τον έλεγχο των ασθενών που πιθανόν νοσούν από τον κορονοϊό, με στόχο την άμεση εξυπηρέτησή τους καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας του Νοσοκομείου μέσω της αποφυγής του συγχρωτισμού με άλλους ασθενείς.

Η Αν. Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κύμης, κα Βασιλική Αγγελοπούλου, τόνισε «Ευχαριστούμε θερμά τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα μας και ικανοποίησαν το αίτημά μας για τη δωρεά του ειδικού ISOBOX, προκειμένου να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αναφορικά με την μείωση της διασποράς του ιού και την προστασία των ασθενών και των εργαζομένων. Είναι πολύ σημαντικό για όλους όσους βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του άγνωστου βιολογικού εχθρού που πλήττει τη χώρα μας αλλά και τον πλανήτη γενικότερα, να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι».

Ο κ. Βασίλης Καμπάνης, Διευθυντής του Εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Μηλάκι, δήλωσε σχετικά «Σε αυτή τη δύσκολη για όλους μας συγκυρία, η προστασία της υγείας των εργαζομένων μας, των συνεργατών μας, των συμπολιτών μας και των οικογενειών τους αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητά μας. Προχωράμε στη δωρεά αυτή, με στόχο τη διευκόλυνση του πολύτιμου και δύσκολου έργου που επιτελούν οι γιατροί και οι υγειονομικοί εργαζόμενοι».

ISOBOX

Με επιστολή του στις 22 Μαρτίου στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το Σωματείο Καταστηματαρχών ζαχαροπλαστών γαλακτοπωλών Εύβοιας ζητά την ένταξη τους στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για τις περιοχές που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Την επιστολή κοινοποίησαν στους βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, στον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, το Επιμελητήριο και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ευβοίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Χαλκίδα, 22 Μαρτίου 2020

Αρ. Πρωτ.:        

Κύριε Υπουργέ,

μετά από την εξαγγελία της κυβέρνησης για επιβολή μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού η δραστηριότητα του κλάδου μας είχε κατακόρυφη πτώση στο τζίρο και τα έσοδα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στα λειτουργικά μας έξοδα και να οδηγούμαστε σε κλείσιμο.

Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε και οι δικές μας επιχειρήσεις να ενταχθούν στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και συγκεκριμένα στα ΚΑΔ 1071 και 1082, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Περιμένουμε την ανταποκρισή σας.

Με εκτίμηση,

Για το Σωματείο καταστηματαρχών ζαχαροπλαστών και γαλακτοπωλών Εύβοιας

Ο Πρόεδρος

Βασιλείου Βασίλειος

Εδώ και τρεις μέρες αστυνομικοί που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας συνδράμουν στα μέτρα στον Έβρο για το προσφυγικό. Συγκινημένος ο Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας Απόστολος Κουφός μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τους συναδέλφους μας, των υπηρεσιών της Εύβοιας που συμμετάσχουν στον Έβρο και στα νησιά στην προστασία των συνόρων μας. Να δηλώσω ως προϊστάμενος τους είμαι περήφανος. Να πω στις οικογένειες τους και στον Ευβοϊκό λαό ότι πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι γιατί αυτό που κάνουν είναι πολύ μεγάλο. Είναι προσφορά στην πατρίδα. Και είναι πέραν κάθε ανθρώπινης δύναμης».

Να σημειωθεί ότι στην αποστολή συμμετέχουν 20 αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας.

Έχοντας υπόψη την Κοινή Υπουργική Απόφαση 10043/20-3-20 (ΦΕΚ 943, Β’) περί επιβολής μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των λαϊκών αγορών, την Κοινή Υπουργική Απόφαση 10371/22-3-20 (ΦΕΚ 988, Β’) περί απαγόρευσης λειτουργίας των κλάδων των λαϊκών αγορών και του Πρακτικού 9/20 της Επιτροπής Εύρυθμης Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών του Δήμου Χαλκιδέων, η Δήμαρχος Χαλκιδέων αποφάσισε:

  1. Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών της Τετάρτης στη Χαλκίδα (οδό Γιαννίτση) και της Δευτέρας στο Βαθύ Αυλίδας, λόγω στενότητας του χώρου, στον οποίο αυτές πραγματοποιούνται.
  2. Οι Λαϊκές Αγορές της Τρίτης (Πάρκο του Λαού), της Πέμπτης (Κάνηθος, Νέα Αρτάκη) και του Σαββάτου (Νεάπολη), θα διεξαχθούν με τους κάτωθι όρους:

è Οι πάγκοι όλων των πωλητών, εμπόρων και παραγωγών, δεν θα υπερβαίνουν τα 3 μέτρα.

è Ανάμεσα στους πάγκους θα μεσολαβούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας.

è Η τοποθέτηση των πωλητών, αν παραστεί ανάγκη, θα γίνει και στον χώρο των βιομηχανικών ειδών.

  1. Καλούνται οι παραγωγοί και οι έμποροι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να μην συμμετέχουν στις Λαϊκές Αγορές και οι καταναλωτές να τηρούν όλα τα μέτρα πρόληψης και περιορισμών που έχουν επιβληθεί με τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις.
  2. Τα παραπάνω μέτρα θα εφαρμοστούν από τις υπηρεσίες του Δήμου, σε συνεργασία με το προσωπικό της εταιρίας φύλαξης και τους εκπροσώπους του Σωματείου Πωλητών Λαϊκών Αγορών, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών του Δήμου Χαλκιδέων και του Ν.4497/17. Εάν κριθεί απαραίτητο θα ζητηθεί και η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ..

Μπορεί ο 5ος Φιλανθρωπικός Αγώνας «Αγαπώ και Πράττω» να μην πραγματοποιηθεί φέτος εξ αιτίας της πανδημίας του Κορωνοϊού, ωστόσο ο στόχος που είχε μπει και ήταν συνέχεια των δύο προηγούμενων αγώνων επετεύχθη. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Σωματείο του Αγώνα, από τον 3ο και 4ο Φιλανθρωπικό Αγώνα συγκεντρώθηκε το μισό ποσό ενώ ένας επιχειρηματίας προσφέρεται να βάλει τα υπόλοιπα χρήματα για την αγορά του Αξονικού Τομογράφου που προορίζεται για το Νοσοκομείο της Κύμης.

Η ανακοίνωση του Σωματείου «Αγαπώ και Πράττω»

Ακυρώνεται ο 5ος Φιλανθρωπικός Αγώνας Δρόμου «Αγαπώ και Πράττω»

  

     Με βαθιά μας λύπη σάς ανακοινώνουμε την ακύρωση του «5ου Φιλανθρωπικού Αγώνα Δρόμου Αγαπώ και Πράττω». Η παγκόσμια επιδημία του Κορωνοιού, η οποία δυστυχώς πλέον πλήττει και τη χώρα μας, καθιστά αδύνατη τη διοργάνωση του ετήσιου φιλανθρωπικού αγώνα δρόμου «Αγαπώ και Πράττω».

   Με αφορμή αυτό το δελτίο τύπου, θα θέλαμε να σάς ενημερώσουμε ότι το Αγαπω και Πράττω συνεχίζει με όλες του τις δυνάμεις, τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου του 3ου και 4ου φιλανθρωπικού αγώνα δρόμου Αγαπώ και Πράττω, ο οποίος ήταν η αγορά και δωρεά ενός σύγχρονου αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Κύμης Γεώργιος Παπανικολάου.

Από τους δύο προαναφερθέντες αγώνες δρόμου, το σωματείο μας καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια και με την ένθερμη υποστήριξη τόσο των χορηγών και των κατοίκων της περιοχής, όσο και πλήθους ανθρώπων που ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να συμμετέχουν στον αγώνα μας, κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν το μισό από το απαιτούμενο ποσό, αλλά και να βρεί έναν μεγάλο χορηγό, ο οποίος διατίθεται να προσφέρει όλο το υπολοιπόμενο ποσό.

   Ο φιλάνθρωπος αυτός επιχειρηματίας, ο οποίος διατίθεται να δωρίσει αυτό το ποσό και να κάνει πραγματικότητα αυτό το μεγάλο όνειρο, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά πλήθος κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, επιθυμεί προς το παρόν να κρατήσει την ανωνυμία του.

   Για να προβεί στην εκταμίευση του χρηματικού ποσού, το οποίο πρόκειται να δωρίσει, όπως είναι απόλυτα φυσικό, ζητά κάποια προαπαιτούμενα, τα οποία θα εξασφαλίσουν την άμεση και σωστή λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου.

Συγκεκριμένα, ζητά την ολοκλήρωση του χώρου τοποθέτησης και λειτουργίας αυτού στο Γενικό Νοσοκομείο Κύμης Γεώργιος Παπανικολάου, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό κάποιες πιστοποιήσεις από αρμόδιες κρατικές επιτροπές, οι οποίες αφορούν τη δημιουργία του χώρου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και την στελέχωση του νοσοκομείου από το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό.

   Για όλα αυτά βρίσκεται σε στενή επαφή με τη διοίκηση του νοσοκομείου και οι διαδικασίες προχωρούν θετικά ή τουλάχιστον προχωρούσαν μεχρι το ξέσπασμα της επιδημίας του Κορωνοιού.

Αυτήν την στιγμή, όπως είναι λογικό οι διαδικασίες έχουν παγώσει, όπως και κάθε τι στη χώρα μας. Τα πράγματα όμως βρίσκονται σε αρκετά καλό σημείο, γεγονός που μας επιτρέπει να έχουμε την πεποίθηση πως μόλις η χώρα και ο κρατικός μηχανισμός επανέλθουν στην κανονικότητα η απόκτηση του Αξονικού Τομογράφου για το Γενικό Νοσοκομείο Κύμης «Γεώργιος Παπανικολάου» θα είναι θέμα ελάχιστου χρόνου.

   Το σωματείο μας παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας κρατά ενήμερους μέσα από δελτία τύπου στα μέσα επικοινωνίας, την επίσημη σελίδα μας www.agapwkaiprattw.gr και τις σελίδες μας στα social media.

Ευχόμαστε τόσο η χώρα μας, όσο και ο υπόλοιπος κόσμος να καταφέρουν να νικήσουν το συντομότερο δυνατό αυτόν τον επικίνδυνο ιό που έχει στερήσει άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές. Μέχρι τότε προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα μένοντας σπίτι!

Σε δραματικούς τόνους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από το πρωί της Δευτέρας

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας πρόσθετα μέτρα  προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού. Από το πρωί της Δευτέρας όπως είπε θα μπορούν να βρίσκονται στο δρόμο μόνο όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους είτε όσοι έχουν βγει για να αγοράσουν φάρμακα και τρόφιμα ενώ για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Σε πολύ δραματικούς τόνους ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει και τους φόβους για εξάπλωση του κοροναϊού και μίλησε για τους λίγους ανεύθυνους που θέτουν σε κίνδυνο τους περισσότερους.

Είπε ότι οι πολίτες θα μετακινούνται μόνο αν έχουν μαζί τους ταυτότητα και διαβατήριο κι αφού έχουν τη δήλωση για το που θα μετακινηθούν. Αλλιώς θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Ποιοι θα μπορούν να μετακινούνται

«Από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Τέλος, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση».

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού

Συμπολίτες μου,

Πριν από λίγο, έδωσα εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, να ισχύσει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες.

Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να «μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία.

Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου.

Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Τέλος, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω θα παρουσιάσουν, σε λίγο, οι αρμόδιοι υπουργοί.

Συμπατριώτες μου,

Στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!

Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι. Ερημώνοντας δρόμους και πλατείες, εξορίζουμε τον κίνδυνο. Και μένοντας στις εστίες μας, τις μετατρέπουμε σε οχυρά ζωής.

Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν τον στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο.

Απ’ την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους πολίτες με ειλικρίνεια. Οργάνωσε κατάλληλα τις ιατρικές δομές της χώρας, προχωρώντας σε προσλήψεις πρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σε προμήθειες δυσεύρετου ιατρικού εξοπλισμού. Αναδιάταξε τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Και, μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τρείς δέσμες γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όλα αυτά, κρατώντας -παράλληλα- απόρθητα τα σύνορά μας και τα σύνορα της Ευρώπης. Το κράτος, συνεπώς, απέδειξε ότι ήταν και είναι παρόν παντού.
Τώρα, όμως, είναι η ώρα που το ατομικό ταυτίζεται όσο ποτέ με το συλλογικό: Τώρα είναι η ώρα του πολίτη!

Ο κορο νοϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα ή έθνη, εισοδήματα ή κοινωνικές ομάδες. Απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί. Απέναντί του, είμαστε όλοι ίσοι.

Μόνο που κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς μας. Οι συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα που και αυτοί πρέπει, εν μέσω κρίσης, να βρουν καταφύγιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν σταμάτησαν οι Έλληνες να αρρωσταίνουν και από άλλες ασθένειες. Και πρέπει να μεριμνήσουμε και γι’ αυτούς.

Χθες, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας μίλησε για την ευθύνη των νέων προς τους ηλικιωμένους με έναν κόμπο στο λαιμό. Ας γίνει αυτή η συναισθηματική αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώνει τεράστιο βάρος, με καθαρό μυαλό και μοναδική αξιοπρέπεια, κραυγή αφύπνισης.

Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε όλοι το δικό μας μέτωπο, να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Με πρώτη δέσμευση, να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του ιού: Ο καθένας από εμάς να πάψει να γίνεται κρίκος μεταφοράς στο διπλανό του.

Συμπολίτες μου,

Η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον, απλώνοντας την φροντίδα της σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Όμως, θα το ξαναπώ: Το μεγαλύτερο όπλο κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά: Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία.

Γιατί η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο.

Έτσι θα αποδείξουμε ότι ο κοινωνικός μας ιστός είναι συμπαγής και με συνείδηση. Και ότι μαζί σηκώνουμε το βάρος της πατρίδας. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα σθένους και υπομονής για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Κλείνω με τα λόγια του Αμερικάνου προέδρου Θεόδωρου Ρούζβελτ, που ταιριάζουν, νομίζω, σε αυτούς που ήδη μάχονται εναντίον της απειλής και θα κληθούν να κάνουν πολύ περισσότερα στις επόμενες μέρες: «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό».

Εκ μέρους των Ελληνίδων και των Ελλήνων τους ευχαριστώ. Και σας καλώ όλους να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας με την καθημερινή μας στάση. Καθώς η ατομική επιθυμία υποχωρεί μπροστά στην συλλογική βούληση, η πατρίδα περνά στα χέρια μας. Ελλάδα είμαστε όλοι. Ας την προφυλάξουμε, λοιπόν! Ώστε να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς, πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι.

Δεν κυκλοφορούμε. Και δίνουμε όλοι ενωμένοι, πάνδημη απάντηση στην πανδημία.

 

Πώς θα γίνει η απαγόρευση

Νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα από την Πολιτική Προστασία έντυπο που θα συμπληρώνουν οι πολίτες που θέλουν να μετακινούνται για συγκεκριμένους σκοπούς.

Πρόκειται για μια γραπτή (ή και ηλεκτρονική) δήλωση με συγκεκριμένα κουτάκια που θα συμπληρώνεται με ένα Χ από τον κόσμο.

Οι επιλογές που δίνονται στον κόσμο δεν είναι πολλές και οι μετακινήσεις θα είναι περιορισμένες.

Φαρμακείο, βενζινάδικο, σούπερ μάρκετ ή κάτι άλλο για προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, είναι το πρώτο μέρος του εγγράφου.

Στο δεύτερο για ιατρικούς λόγους υπάρχουν οι προβλέψεις για ιατρείο, μονάδα υγείας ή κάτι άλλο.

Στο τρίτο μέρος υπάρχει πρόβλεψη για μετακίνηση για οικογενειακούς λόγους και προκειμένου να δοθεί βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες ή παιδιά.

Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για απλή σωματική άσκηση κοντά στο σπίτι, αλλά όχι για συλλογική αθλητική δραστηριότητα. Επίσης και η μετακίνηση για τη βόλτα των κατοικιδίων.

Τέλος, θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει με δήλωση σε δημόσια υπηρεσία ή σε ένα κατάστημα παροχής υπηρεσιών. Σε όλα υπάρχει διεύθυνση του μέρους που θα πηγαίνει ο πολίτης και δεν θα μπορεί να πάει κάπου αλλού χωρίς να κάνει νέα δήλωση.

In.gr

Σελίδα 1 από 618

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr