TADE EFH 2   sinentefkseis
Τελευταία Νέα

Ο φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στον EVRIPO 90 FM και στην εκπομπή «Ταδε εφη…» με την Έφη Ντίνη ότι μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται η νέα ρύθμιση οφειλών, σε έως 120 δόσεις, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιτηδευματίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους.

Στις ρυθμίσεις αυτές θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις που χρωστούν μόνο στο Δημόσιο ή μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία ή και σε Δημόσιο και σε ταμεία. Θα μπορούν επίσης να ενταχθούν και επιχειρήσεις που οφείλουν ταυτόχρονα σε Δημόσιο, ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι οφειλές προς Δημόσιο και ταμεία καλύπτουν τουλάχιστον το 85% των συνολικών χρεών τους.

O κ.Αμπελιώτης τόνισε ότι από το επόμενο έτος θα τεθεί σε ισχύ αυστηρότερο καθεστώς προϋποθέσεων παραμονής στη ρύθμιση των «100 δόσεων». Σύμφωνα με το νέο αυτό καθεστώς, όσοι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση για τις «100 δόσεις» θα τίθενται αυτόματα εκτός της ρύθμισης αυτής, εφόσον δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς το Δημόσιο και βεβαιωθεί στο όνομά τους από την 1η-1-2018 και μετά! Ακόμη δε και μία ημέρα να είναι εκπρόθεσμοι, θα χάνουν τη ρύθμιση των «100 δόσεων» και, σε κάθε περίπτωση, ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του ενταγμένου στη ρύθμιση αυτή χρέους - προσαυξημένο με τόκους θα είναι άμεσα απαιτητό από το Δημόσιο!

Για να μη χάσουν οι οφειλέτες τα ευεργετήματα της ρύθμισης των «100 δόσεων» από την 1/1/2018 και μετά θα πρέπει:

* είτε να πληρώνουν εγκαίρως ολόκληρα τα ποσά των νέων οφειλών τους προς το Δημόσιο, πριν δηλαδή αυτά καταστούν ληξιπρόθεσμα, έστω και εν μέρει

* είτε να εντάσσουν τις νέες οφειλές προς το Δημόσιο που θα προκύπτουν μετά την 1/1/2018 - πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες έστω και εν μέρει - στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013). Η ρύθμιση αυτή προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης κάθε νέας οφειλής προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιον έκτακτο φόρο. Στην περίπτωση αυτή, η ρύθμιση των «100 δόσεων» δεν θα χάνεται.

O κ.Αμπελιώτης αναφέρθηκε και στον εξωδικαστικό μηχανισμό,τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια χρήση από τις τρείς τελευταίες με θετικό αποτέλεσμα προ φόρων.

 

 πηγη: 90fm.gr

Το τυρί κουμπάρε…

Κι ενώ ο Πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος από την αρχή, ότι δε θα δοθεί χρίσμα από το κόμμα σε υποψηφιότητες για τις επιμελητηριακές εκλογές, κάποιοι εκεί! Το τυρί κουμπάρε…που λένε και μεταξύ τους οι αθίγγανοι!

Επιμένουν να ρωτούν και προσπαθούν και καλά να ασκήσουν πιέσεις ακόμη και μέσω των περιβόητων εκπροσώπων τους, σε υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος. Όπως και γνωστός πολιτευτής στην Εύβοια που οι άνθρωποι του, έφτασαν να διαδίδουν ότι φτιάχνει και το ψηφοδέλτιο υποψηφίου! Εδώ γελάμε…

Καθώς έτσι έλεγε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στο τέλος με τα αποτελέσματα έκλεγε. Όπως έκλεγε και στη συνέχεια όταν ο κόσμος τον έστειλε «συνταξιούχο», στο σπίτι του!

Το Επιμελητήριο είναι φορέας που στοχεύει στην στήριξη των επιχειρηματιών και γενικότερα των μελών του. Και εκλέγονται αυτοί που εκλέγονται γιατί αυτούς θέλει ο κόσμος να υπηρετήσουν, σαν πρόσωπα, καθαρά το θεσμό.

Όποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί στην παρούσα φάση τις επιμελητηριακές εκλογές για να κάνει επίδειξη δύναμης στο κόμμα της Ν.Δ, προκειμένου να «χωθεί» στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στις επερχόμενες εκλογές στη συνέχεια, πλανάται πλάνην οικτράν, διότι ο κόσμος έχει ξυπνήσει και ξέρει πολύ καλά να κάνει από μόνος του τις επιλογές του.

Την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ & ΤΣ, κα Ευγενία Φωτονιάτα, επισκέφθηκε εχθές Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, με σκοπό το μείζον ζήτημα των καθυστερήσεων στις προκηρύξεις των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, καθώς και για το συντονισμό μεταξύ ΕΠΑΝΕΚ και ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και την ενεργοποίηση νέων προσκλήσεων.

Συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χειμάρας έθεσε το μείζον ζήτημα των καθυστερήσεων στην έκδοση των προσκλήσεων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Η αναμονή για την ενεργοποίηση των χρηματοδοτήσεων, έχει επιπτώσεις στο σύνολο της αγοράς, καθώς οι επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε καμία επένδυση.

Επίσης, τέθηκε το πρόβλημα με τη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), δεδομένου η κατάσταση αυτή στερεί τη δυνατότητα ενεργοποίησης των πόρων που διαθέτει η ίδια η Περιφέρεια μέσω του ΠΕΠ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση και ενημέρωση από την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για τον χρονοπρογραμματισμό δημοσίευσης των επικείμενων δράσεων (Νεοφυής, Αναβάθμιση ΠΜΕ & ΜΜΕ, Ενίσχυση ΜΜΕ, Τουρισμού), αλλά και για τις επόμενες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας (ενίσχυση ΚοινΣΕπ, αναβάθμιση εταιριών franchise, συνεργατικοί σχηματισμοί ΜΜΕ, επιχειρηματική επανεκκίνηση, εξωστρέφεια – διεθνοποίηση ΜΜΕ κ.α.).

Με αφορμή τη συνάντηση αυτή, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Χειμάρας δηλώνει τα εξής:

«Σήμερα μας δόθηκε η δυνατότητα να θέσουμε στην Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης κα Φωτονιάτα, το μέγεθος του προβλήματος των καθυστερήσεων στις προκηρύξεις των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Παρουσιάσαμε το αρνητικό κλίμα που επιφέρουν στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχεδίων, έτσι ακριβώς όπως το βιώνουν και μας το μεταφέρουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας και ζητήσαμε την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου, το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθούν προσκλήσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στο τομέα του Τουρισμού, της Μεταποίησης και την Εξαγωγικής δραστηριότητας.   

Τέλος, ενημερώσαμε την κα Φωτονιάτα σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων στην Περιφέρειά μας και συμφωνήσαμε στη στενή συνεργασία και στο συντονισμό των πολιτικών μας, για να καταφέρουμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για τις επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας.

Την ευχαριστώ θερμά για την άμεση αποδοχή του αιτήματος μας για τη συνάντηση, την εποικοδομητική συζήτηση και τη θετική της διάθεση για στενή συνεργασία.»

Ανακοίνωσαν και επίσημα απόψε το όνομα του συνδυασμού  με το οποίο κατεβαίνουν υποψήφιοι στις Επιμελητηριακές εκλογές μία ομάδα πέντε ατόμων με επικεφαλής την Βούλα Αγιοστρατίτη. Με την «Επιμελητηριακή Συνεργασία» κατεβαίνουν υποψήφιοι η Βούλα Αγιοστρατίτη, ο Γιάννης Γεροντίτης, ο Βασίλης Βαρελάς, ο Χρήστος Παύλου και ο Γιάννης Σταθόπουλος. Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν:

Στις  8, 9 και 10 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ευβοίας. Ένας θεσμός που ο βασικός του σκοπός είναι η με κάθε τρόπο υποστήριξη και αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας στο νομό μας, ένας θεσμός που έχει ομολογουμένως περάσει τα τελευταία χρόνια από πολλά κύματα.

Σε αυτή τη διαδικασία λοιπόν αποφασίσαμε να δηλώσουμε παρουσία, όχι σαν συνδυασμός κάτω από ένα ή μία πρόεδρο, αλλά σαν μια ομάδα ανθρώπων που η πραγματική τους προτεραιότητα είναι η συνεργασία για την επίτευξη του σκοπού που αναφέραμε. Μία ομάδα που τη χαρακτηρίζει και την ενώνει ο ίδιος κώδικας τιμής και αξιών και που βασικό μέλημά της είναι η παραγωγή έργου στο Επιμελητήριο και τίποτε άλλο.

Το όραμά μας είναι απλό, αφού θέλουμε να στηρίξουμε τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου μας μέσα από: 1) Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης του τουριστικού και του εξωστρεφούς παραγωγικού δυναμικού της Εύβοιας και της Σκύρου, 2) τη συνεχή ενημέρωση, εκπαίδευση, προσφορά νέων υπηρεσιών και προώθηση καινοτόμων δράσεων στους συναδέλφους όλων των κλάδων, 3) την ανάδειξη των αναγκών και τη δυναμική παρέμβαση με προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων μας μέσα από το ίδιο το Επιμελητήριο αλλά και μαζί με όλους τους επαγγελματικούς φορείς, 4) την ενίσχυση και αναβάθμιση του Σωματείου Αλληλοβοήθειας ΣΑΜΕΕ σε ένα εργαλείο, όπου οι εντός της κρίσης δοκιμαζόμενοι επιχειρηματίες θα βρουν πραγματική στήριξη.

Σε αυτό το πλαίσιο σας καλούμε να συμμετέχετε καταρχήν μαζικά στις εκλογές, καθώς αυτό θα ενισχύσει τον ίδιο το θεσμό που είναι και το ζητούμενο, αλλά και να ενώσετε τη φωνή σας με τη δική μας. Γιατί η φωνή μας είναι καθαρή, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και θα συνοδεύεται πάντα από έργο.

Αγιοστρατίτη Παρασκευή – Επικεφαλής ψηφοδελτίου

Γεροντίτης Ιωάννης -  Επικεφαλής

Βαρελάς Βασίλειος – Πρόεδρος ΣΑΜΕΕ

Παύλου Χρήστος – Πρόεδρος Τμήματος Μεταποίησης

Σταθόπουλος Ιωάννης– Α΄ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου

Την παραίτηση από Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιστιαίας και την διαγραφή της από μέλος του Εμπορικού Συλλόγου, κατέθεσε εγγράφως σήμερα η Μαρία Χόντζα. Η κα Χόντζα δεν αναφέρει τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. 

XONTZA PARAITHSH

Στα τάρταρα έριξε τους συναδέλφους του αγρότες στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την παρέμβαση  του, ο νέος αντιδήμαρχος Δ.Ε Αυλώνος Γιώργος Κότσαρης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παραβρισκόμενων εκπροσώπων του Συνεταιρισμού και της Αντιπολίτευσης, όταν ο ίδιος πρότεινε την «αποπομπή» του Συνεταιρισμού από το Δημοτικό Σχολείο στο Κάδι.

Μάλιστα, προκάλεσε την αντίδραση των παραβρισκομένων καθώς εμφανίστηκε εμπαθής απέναντι στον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού, που εκπροσωπούσε στο συμβούλιο 550μέλη, κτηνοτρόφους, γεωργούς και μελισσοκόμους, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να φύγουν από εκεί.

Θα έλεγε κανείς ακούγοντας τον κ. Κότσαρη πως λειτούργησε ως αγράμματος δικηγόρος του Δήμου. «Δεν το παραχωρήσαμε…» είπε ο κ. Κότσαρης και συνέχισε: «Πληρώνεστε για να κάνετε τις αιτήσεις και άλλοι συνεταιρισμοί πληρώνουν ενοίκιο σε ιδιωτικό χώρο. Διαθέστε 1000 ευρώ το χρόνο να έχετε δικό σας χώρο». Παρόλο που ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού λίγο πριν διαβεβαίωνε ότι δεν έχει έσοδα ο Συνεταιρισμός.

Οι παραβρισκόμενοι αναρωτιόντουσαν αν ο κ. Κότσαρης καθήμενος στην καρέκλα του αντιδημάρχου ξέχασε από πού προέρχεται… Αν και αγρότης και ο ίδιος όχι μόνο δε στήριξε τους συναδέλφους του, αλλά πήγε και απέναντι. Τί κάνει τελικά η εξουσία…, σχολίαζαν οι παραβρισκόμενοι.

Ενώ για έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο του κ. Κότσαρη, από κάποιον που ασχολείται με το επάγγελμα του αγρότη, έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Θωμάς, επισημαίνοντας ότι σε ένα Συνεταιρισμό που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή και που προσφέρει και μέσα από τα τόσα σεμινάρια που έχει κάνει ενημέρωση στα μέλη του, φαίνεται ποιοι θέλουν και ποιοι δε θέλουν εδώ μέσα τη στήριξη του Πρωτογενή Τομέα.

Υποκλίνονται όλοι στο Σταθόπουλο!

Γιάννης Σταθόπουλος ….Γιατί το όνομα είναι εγγύηση! Από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες, άριστος οικογενειάρχης με ήθος και αξιοπρέπεια πέρασε πανω από  30 χρόνια στους κόλπους του  Επιμελητηριακού θεσμού, διαγράφοντας μία λαμπρή πορεία. Δεν έδωσε ποτέ δικαίωμα για το παραμικρό, αγωνίστηκε για να στηριχτεί η επιχειρηματικότητα στο Νομό, στηρίζοντας πάντα τους επιχειρηματίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει κερδίσει το σεβασμό όλων. Ακόμη κι εκείνοι που στις επερχόμενες επιμελητηριακές εκλογές είναι σε άλλα ψηφοδέλτια, υποκλίνονται στο ήθος και στην προσωπικότητα του Γιάννη Σταθόπουλου.

Ο ίδιος δεν ήθελε να είναι επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου. Το γεγονός όμως ότι στηρίζει ως υποψήφιος, την υποψηφιότητα της Βούλας Αγιοστρατίτη, σηματοδοτεί ότι ανοίγει δρόμους σε ανθρώπους με τους οποίους μπορεί τόσο ο ίδιος να συνυπάρξει, αλλά κι εκείνοι που ηγούνται μίας τόσο σοβαρής προσπάθειας, ότι μπορούν να ανταποκριθούν.

Πάνε μαζί μια ομάδα ανθρώπων που συμπορεύτηκαν για πολλά χρόνια και έχουν αφήσει παρακαταθήκη στο Επιμελητήριο Εύβοιας, χωρίς αυτό να μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Εύβοιας Ηλίας Θαλάσσης έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τις επιμελητηριακές εκλογές, τα όσα λέγονται και ακούγονται:

«Θα ήθελα να επισημάνω σε όλους όσους πολιτεύονται, ότι τα επιχειρηματικά προβλήματα δεν έχουν χρώμα.

Όλοι έχουμε κάποια κομματική ταυτότητα και ούτε λίγο, ούτε πολύ είμαστε γνώριμοι. Για το λόγο αυτό, οι πολιτικοί μας θα πρέπει να μας πουν πρώτα τι θα κάνουν για την ελάφρυνση των φόρων, ποια η θέση τους για τον επιμελητηριακό θεσμό, πως τον θέλουν, αν τον θέλουν ελεύθερο και δημιουργικό και μετά να δηλώνουν τι θα στηρίξουν.

Ο επαγγελματίας έχει κοινά προβλήματα και τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Αφήστε ελεύθερη την βούληση κάθε συναδέλφου να κρίνει αξιοκρατικά και όχι κομματικά. Τα περί χρίσματος μας αφήνουν αδιάφορους. Αν το κάθε κόμμα έχει ειλικρινείς προτάσεις να τις καταθέσει και εμείς ξέρουμε να κρίνουμε .

Τελείωσε η περίοδος της κοροϊδίας!»

Την αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων με τζίρο έως 25.000 ευρώ, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, υλοποιώντας τη σχετική μνημονιακή υποχρέωση, και απαλλάσσοντας από τη γραφειοκρατία εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σήμερα το όριο απαλλαγής είναι το ποσό των 10.000 ευρώ, που ισχύει από το 2015, αλλά, θεωρείται χαμηλό, με βάση και τα ισχύοντα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με την αύξηση του ορίου απαλλαγής μειώνεται το διοικητικό κόστος που προκύπτει τόσο για τη φορολογική διοίκηση όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, μετά και την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν που δείχνει πως οι απώλειες από τον ΦΠΑ ετησίως ξεπερνούν τα 160 δις. ευρώ στην ΕΕ και τα 5 δισ. ευρώ, ετησίως στην Ελλάδα, η διεύρυνση του ορίου επείγει.

Στόχος του μέτρου το οποίο έχει ζητήσει η τρόικα από το πρώτο μνημόνιο το 2010 και υλοποιήθηκε εν μέρει το 2015, είναι να μειωθεί ο όγκο των επιχειρήσεων που υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑώστε να ελέγχονται αποτελεσματικότερα οι μεγάλες επιχειρήσεις και να μην απασχολούνται οι φορολογικές αρχές με μικρές επιχειρήσεις, όπου το φορολογικό αντικείμενο είναι περιορισμένο.

Για τους μικρομεσαίους το όφελος είναι η απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ (περιοδικής ανά τρίμηνο και εκκαθαριστικής), στις οποίες πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος λαθών που επισύρουν ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα.

Χαμηλό το όριο 

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, σήμερα, η χώρα μας έχει από τα χαμηλότερα όρια απαλλαγής από τον ΦΠΑ. Κάτω από την Ελλάδα είναι μόλις τρεις χώρες και συγκεκριμένα η Ισπανία και η Ολλανδία που δεν παρέχουν καμία απαλλαγή, που σημαίνει, ότι, οι επιχειρήσεις με τζίρο από 1 ευρώ και άνω εντάσσονται στο καθεστώς ΦΠΑ και η Δανία που έχει όριο απαλλαγής το ποσό των 6.725 ευρώ.

Τα υψηλότερα όρια απαλλαγής από τον ΦΠΑ έχουν σήμερα η Μ. Βρετανία (είναι με το ένα πόδι έξω από την ΕΕ) με ποσό ύψους 97.808 ευρώ. Η Γαλλία έχει τρία όρια απαλλαγής ήτοι 33.100, 42.900 και 82.800 ευρώ, η Ιρλανδία έχει δύο όρια απαλλαγής 37.500 και 75.000 ευρώ, ενώ η Γερμανία έχει γενικό όριο απαλλαγής 17.500 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την απαλλαγή από ΦΠΑ, δεν θα συμπεριλαμβάνουν αυτόν τον φόρο στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδουν για πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών.

Το όριο των 25.000 ευρώ θα αφορά τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα τα οποία πραγματοποιούνται εντός της διαχειριστικής περιόδου από το σύνολο των δραστηριοτήτων  και τα οποία λαμβάνοντα υπ’ όψιν για τη φορολογία εισοδήματος.

Οι νέες επιχειρήσεις θα εντάσσονται με την έναρξη τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και από την επόμενη διαχειριστική περίοδο μπορούν να επιλέξουν την υπαγωγή τους στο απαλλασσόμενο καθεστώς, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το κριτήριο των ακαθάριστων εσόδων.

 

sofokleousin.gr

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει ότι σύμφωνα με τον  Ν. 4351/2015 «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας και Άλλες Διατάξεις» (Α’ 164) και την αριθ. 1058/71977/03.07.2017 (ΦΕΚ 2331 Β’) Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Καθορισμός των Προδιαγραφών και του Περιεχομένου των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164 Α’)»,θα πρέπει να εκπονηθούν  Διαχειριστικά Σχεδία Βόσκησης (ΔΣΒ)

Με τα ΔΣΒ σκοπός είναι να αντιμετωπιστεί η έλλειψη διαχείρισης, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τη βιωσιμότητα των βοσκήσιμων γαιών της χώρας, καθώς και η μη ορθολογική βοσκοφόρτωση, είτε με την υποβόσκηση εκτάσεων είτε με την υπερβόσκηση άλλων. Συχνά παρατηρούνται τεχνηέντως ελλείψεις βοσκήσιμων γαιών παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμες ιδιωτικές εκτάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται έστω και εποχιακά για βοσκή χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε κατανομή.

Μέσω της διαδικασίας μακροχρόνιας παραχώρησης των βοσκήσιμων γαιών και διαχωρισμού αυτών σε λιβαδικές μονάδες σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, θα γίνεται ορθολογική χρήση όλων των εν δυνάμει εκτάσεων που είναι δυνατόν να βοσκηθούν ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητάς τους, προς όφελος των κτηνοτρόφων και κατ’ επέκταση της οικονομίας, του φυσικού περιβάλλοντος και της διατήρησης της φυσιογνωμίας του τοπίου.

Τέλος, σύμφωνα με τη παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 4351/2015 «Η βοσκή εντός των βοσκήσιμων γαιών ασκείται επί τη βάση διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης της περιοχής» και όπως αναφέρεται στο άρθρο 2, παρ. 3 της παραπάνω απόφασης «Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην κυριότητα των οποίων βρίσκονται βοσκήσιμες γαίες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3208/2003 όπως ισχύει και τις διατάξεις του Π.Δ. 258/1985 «Δημοτικό και Κοινοτικό Κτηματολόγιο» (ΦΕΚ Α΄ 99) όπως ισχύει, δηλώνουν στην αρμόδια Περιφέρεια την επιθυμία τους οι εκτάσεις αυτές να συμπεριληφθούν στα Δ.Σ.Β. που θα εκπονηθούν, με αίτησή τους το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας.»

Για τους παραπάνω λόγους όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα εμπίπτουν στις διατάξεις του ως άνω άρθρου της ως άνω απόφασης (π.χ. ιδιώτες κάτοχοι βοσκήσιμων γαιών, Δήμοι της χώρας), θα πρέπει να απευθυνθούν στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερ. Ενοτήτων προκειμένου το αργότερο μέχρι 07.10.2017 να δηλώσουν την επιθυμία ένταξης των εκτάσεων τους στα ΔΣΒ που θα εκπονηθούν. Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά στην περίπτωση που οι εκτάσεις αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ.

Σελίδα 1 από 45

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ...

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr