100 Χρονια από την Ελευση του Οσιου Ιωαννη του Ρωσσου στην Ευβοια

Τελευταία Νέα

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην κοινωνία της Χαλκίδας η έφοδος των αδιάφθορων στην Εφορία της Χαλκίδας. Μπήκαν χτες το πρωί και κατάσχεσαν υπολογιστές και κινητα τηλέφωνα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν ήδη προσαχθεί στο Εσωτερικών Υποθέσεων στην Αθήνα, 7 εφοριακοί, 2 λογιστές και ένας επιχειρηματίας. Εξετάζονται υποθέσεις χρηματισμού και γίνεται λόγος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η έρευνα για να δούμε αν προκύπτει το περιεχόμενο των καταγγελιών που έφτασε στα χέρια των αδιάφθορων που κάνουν φύλλο και φτερό την Εφορία Χαλκίδος.

Στην Κύμη θα συνεδριάσει το Σάββατο στις 11 το πρωί, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν το Δήμο Κύμης –Αλιβερίου. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο KYMI-PALACE.

Τις θέσεις της για την κατασκευή της πιο σημαντικής περιβαλλοντικής υποδομής στην περιοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα στην άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση του Δήμου Τανάγρας, ανάπτυξε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στις 18 Απριλίου, η ΕΛΒΙΟΚ ΜΑΕ. Ανέδειξε ότι η επένδυσή της για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και απολύτως ασφαλούς χώρου εναπόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή του Δήμου Τανάγρας, έρχεται να δώσει λύση σ’ ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα δεκαετιών για την ευρύτερη περιοχή: Τη διαχείριση και διάθεση αποβλήτων τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν διάσπαρτα και ανεξέλεγκτα, εγκυμονώντας έναν σοβαρότατο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Την εταιρεία εκπροσώπησε ο κ. Παναγιώτης Σκιαδάς, Μηχανικός Περιβάλλοντος ο οποίος ανέλυσε την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας που αντιμετωπίζει, εδώ και πολλά χρόνια, πρόβλημα διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων το οποίο προέρχεται από την παντελή έλλειψη περιβαλλοντικών υποδομών. Από τη βιομηχανική δραστηριότητα αναπόφευκτα προκύπτουν απόβλητα τα οποία δεν είναι δυνατόν να ανακυκλωθούν και ως εκ τούτου, δημιουργείται η ανάγκη ορθολογικής διαχείρισής τους, διαφορετικά, συνθέτουν έναν σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον, αλλά και τη δημόσια υγεία.

Στο περιφερειακό συμβούλιο αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η σύγχυση με χωματερές και ΧΥΤΑ αστικών απορριμμάτων που έχει δημιουργηθεί σε πολλούς εκ των παρευρισκόμενων λόγω μη κατανόησης της φύσης του έργου όπως και των βασικών χαρακτηριστικών του. Ο κ. Σκιαδάς επισήμανε ότι στην Ευρώπη λειτουργούν εκατοντάδες παρόμοιες εγκαταστάσεις εδώ και δεκαετίες χωρίς το παραμικρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Κατά συνέπεια η συγκεκριμένη υποδομή έρχεται να λύσει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην περιοχή, αναβαθμίζοντας το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της περιοχής και σε ουδεμία περίπτωση συνιστά «χωματερή» ή «υγειονομική βόμβα» όπως παραπληροφορείται εδώ και μήνες η κοινή γνώμη. Επίσης υφίσταται συνεχής παραπληροφόρηση του κοινού ως προς το είδος των αποβλήτων που θα γίνονται αποδεκτά στο έργο. Πιο συγκεκριμένα, η Κοινοτική νομοθεσία είναι απολύτως σαφής ως προς το είδος, τις ιδιότητες και τα χημικά χαρακτηριστικά των αποβλήτων που μπορούν να γίνουν αποδεκτά σε τέτοιους χώρους και ουδεμία σχέση έχει με αναφορές περί «τοξικών, ραδιενεργών και μολυσματικών αποβλήτων» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με σκοπό να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα για τη δημιουργία της απολύτως απαραίτητης αυτής περιβαλλοντικής υποδομής.  

Ως προς την προέλευση των αποβλήτων, η εγκατάσταση της ΕΛΒΙΟΚ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί απόβλητα από το εξωτερικό, ούτε απόβλητα που δεν συνάδουν με τους όρους και τις θεσμοθετημένες προδιαγραφές που έχουν οριστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, η ίδια η εταιρεία έχει προτείνει στους τοπικούς φορείς να αναλάβουν οι ίδιοι την επιστημονική εποπτεία, σε όλο το διάστημα της κατασκευής, με δικές της δαπάνες, κάτι προς το οποίο ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί.

  

Σε ότι αφορά στο επίπεδο ασφαλείας της εγκατάστασης, ο κ. Σκιαδάς σημείωσε ότι ο σχεδιασμός του έργου με πρόσθετα μέτρα στεγανοποίησης υπερκαλύπτει από τρεις έως επτά φορές τις ήδη πολύ υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Με τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, εκμηδενίζεται το ενδεχόμενο διαρροής ακόμη και σε περίπτωση ακραίων φαινομένων ενώ διασφαλίζεται απόλυτη προστασία για το περιβάλλον.

Για την επιλογή της τοποθεσίας του έργου, ανέφερε ότι προηγήθηκε 10ετής έρευνα και ενδελεχής έλεγχος πολλών εναλλακτικών θέσεων ενώ αξιολογήθηκαν προτάσεις από σειρά φορέων και επιστημονικών συμβούλων. Η συγκεκριμένη θέση, συνδυάζει τις μέγιστες προϋποθέσεις ασφάλειας λόγω του φυσικού γεωλογικού φραγμού που υφίσταται στο υπέδαφος, ενώ βρίσκεται σε απόσταση άνω των 2,5 χλμ. από τους κοντινότερους οικισμούς, έναντι του 1 χλμ. που απαιτεί η νομοθεσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή της Τανάγρας έχει αντιπροτείνει τη δημιουργία του έργου εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων, πρόταση που δεν συμμορφώνεται με αντικειμενικά κριτήρια όπως η γειτνίαση του χώρου με οικισμούς (Οινόφυτα, Οινόη, Δήλεσι) και την κοίτη του Ασωπού, καθώς αυτοί βρίσκονται εγγύτερα από την παρούσα θέση. Ο κ. Σκιαδάς τόνισε ότι οι αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) αναφορικά με τη δήθεν υποστήριξη κατασκευής τέτοιας υποδομής αλλά σε εναλλακτική θέση που θα βρεθεί «μετά από διάλογο» είναι προσχηματικές, αφού είναι γνωστό τουλάχιστον από το 2018, η πρόθεση της εταιρείας για την κατασκευή του χώρου και ουδέποτε τέθηκε θέμα διαβούλευσης για την εύρεση χωροθέτησης της υποδομής αυτής. Παράλληλα, η πρόταση της Τ.Α. για την εύρεση εναλλακτικής θέσης προϋποθέτει μία σειρά από άλλες προϋποθέσεις που σκόπιμα δεν αναφέρονται όπως, πχ. η εύρεση άλλου επενδυτή που θα αγοράσει τη γη που θα του υποδειχθεί, η εύρεση θέσης με τα κατάλληλα γεωλογικά χαρακτηριστικά (τουλάχιστον ισοδύναμα της σημερινής θέσης) κα.

Σε αποκλειστική συνέντευξη του στην εκπομπή «ταδε έφη…» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm την Πέμπτη το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, όντας ο ίδιος στη Β. Εύβοια, μίλησε για τις εργασίες αποκατάστασης αμίαντου που ξεκίνησαν το πρωί της ίδιας μέρας, στις πυρόπληκτες περιοχές. Ο κ. Γραφάκος επεσήμανε ότι μετά τη δική του Περιφέρεια, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η δεύτερη που έχει στην καρδιά του και επισκέπτεται συχνά είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

«Ξεκίνησαν οι εργασίες σήμερα το πρωί, είναι 4 εταιρίες που έχουν αναλάβει όλη αυτή τη διαδικασία. Έχουν καταγραφεί 40 σημεία, στους δυο πυρόπληκτους δήμους. Οι τοπικές αρχές και καλά κάνουν υποδεικνύουν και άλλα. Όσα σημεία υποδειχθούν, από αυτά θα απομακρυνθεί ο αμίαντος με τον σωστό τρόπο» είπε ο κ. Γραφάκος και συνέχισε: «Είμαι εδώ τώρα, γίνεται σωστή δουλειά.»

Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των εργασιών αυτών, ο κ. Γραφάκος είπε: «Στόχος είναι να τελειώσει το 2024. Αλλά, ξέρετε ότι, σε κάθε σημείο στο οποίο πηγαίνουν μπορεί να έχουν υπολογίσει να φάνε μία μέρα αλλά να βρουν δυσκολίες και να καθυστερήσουν περισσότερο. Εμείς θα είμαστε ευχαριστημένοι μέσα στο 2024 να έχει απομακρυνθεί στο σύνολό του.»

Σε τι αφορούν όμως αυτές οι εργασίες; Ο κ. Γενικός εξηγεί: «Είναι η απομάκρυνση των στοιχείων του αμιάντου που είναι εκτεθειμένα στη φύση. Ή έχουν θαφτεί μερικά. Έχουν επισημανθεί αυτά τα σημεία, με την εποπτεία της Αποκεντρωμένης Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας γίνεται η εργασία αυτή. Γίνεται με σωστό τρόπο, γι’ αυτό ήρθα και εγώ ο ίδιος να καταλάβω. Γιατί δεν είναι σύνηθες αυτό.

Οι τέσσερεις εταιρίες που έχουν αναλάβει αυτή τη δουλειά, έχουν ξανακάνει μαζί στο Μάτι. Και νομίζω ότι παρόλο που αργήσαμε και νομίζω ότι πρέπει να το παραδεχθούμε αυτό. Αργήσαμε ως πολιτεία, όχι ως Υπουργείο, διότι έπρεπε να βλέπαμε ποιος έχει την αρμοδιότητα, το μπαλάκι από τον έναν στον άλλο, αλλά σε κάθε περίπτωση το πήραμε πάνω μας εμείς, η Γενική Γραμματεία διαχείρισης αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με την εντολή και του Υπουργού μας κ. Σκυλακάκη και πλέον βρισκόμαστε σήμερα στην έναρξη των εργασιών και νομίζω πως όλα θα πάνε καλά. »

Όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μπορεί να έχουν υποδειχθεί αρχικά 40 σημεία, ωστόσο είναι περισσότερα και μετά και την καταγραφή και άλλων θα απομακρυνθούν και αυτά. «Για να σας περιγράψω, γίνεται η απομάκρυνση από το σύνολο του χώρου, μπαίνει ο αμίαντος σε ειδικούς σάκους, και στη συνέχεια θα έρθει ένα φορτηγό το οποίο θα πάρει και αυτά τα 40 αλλά και όλα εκείνα που θα επιδείξουν οι τοπικές αρχές. Έχουμε άψογη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση Α βαθμού.»

Έχοντας στις αρμοδιότητες του ο Γ.Γ και την περαίωση των Ευρωεκλογών σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας, έστειλε «διπλό» το μήνυμα. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου πως διαμορφώνεται το κλίμα σε σχέση και με τις εθνικές εκλογές, ο Γενικός απάντησε:

«Υπάρχει μεγαλύτερη χαλαρότητα. Όμως, ο κόσμος αρχίζει σιγά –σιγά να μπαίνει στο κλίμα, τις επόμενες μέρες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κάνει περιοδείες σε όλη τη Χώρα, το διακύβευμα είναι συγκεκριμένο: Είναι και αυτό κάθε αυτό, οι άνθρωποι που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου εκεί λαμβάνονται πάρα πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών. Μεγάλο τμήμα ίσως και πάνω από το μισό, των νόμων που ψηφίζονται στη Χώρα, και ουσιαστικό, των όσων νομοθετούνται στην Ευρωπαϊκή Βουλή είναι η ενσωμάτωση οδηγιών ευρωπαϊκών.

Άρα, πρέπει να στείλουμε εκεί ανθρώπους με συγκεκριμένη κατεύθυνση, έχει μία σημασία. Και βεβαίως, έχει μία σημασία και το εθνικό πολιτικό επίτευγμα διότι η Κυβέρνηση ήδη διανύει τον 5ο χρόνο της λειτουργίας της. Είμαστε στον πρώτο χρόνο της νέας θητείας. Νομίζω ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα σε αυτό το χρόνο. Έχουμε πολλά περισσότερα να κάνουμε τα επόμενα τρία χρόνια. Άρα θέλουμε μία καθαρή εντολή να συνεχίσουμε το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει πριν από 5 χρόνια.»

graf7

graf1

graf2

graf3

graf4

graf4

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

 

 

Στην αποστολή του Επιμελητηρίου στο Μιλάνο βρέθηκε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας συμμετέχοντας μαζί με 33 ακόμα μέλη του Επιμελητηρίου στα δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα με αντικείμενο το ένα τη βιτρίνα και την προβολή των επιχειρήσεων στο διαδίκτυο.

Ο κ. Βαγιάννης ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή του και μεταφέροντας και τον παλμό όσων συμμετείχαν στις δύο αυτές αποστολές από τις 5 έως τις 16 Απριλίου 2024, σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στην εκπομπή «ΤΑΔΕ ΕΦΗ» στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm, την Τρίτη 23 Απριλίου το πρωί, όπου μίλησε για αυτή την μοναδική εμπειρία ευχαριστώντας το Επιμελητήριο που έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες-μέλη του να μάθουν πολλά και σημαντικά για τη δουλειά τους.

«Πήραμε πολλά, γνωρίσαμε νέους ανθρώπους. Περάσαμε πολύ ωραία. Ήμαστε μία πολύ ωραία παρέα και αυτό μας άφησε την πιο γλυκιά γεύση για να μπορέσουμε να περάσουμε το Πάσχα μας και το καλοκαίρι μας με πολύ ωραία διάθεση» είπε ο κ. Βαγιάννης και συνέχισε:

«Μιλάμε για τη Μέκκα της μόδας, το Μιλάνο. Δε νομίζω ότι υπήρχε πιο ιδανική πόλη για τη μόδα και για το στήσιμο βιτρίνας. Βέβαια το μεγάλο στοίχημα σε όλο αυτό είναι πως μπορούμε να προσαρμόσουμε αυτά που είδαμε, στις δικές μας επιχειρήσεις που είμαστε πολύ μικροί και μικρομεσαίοι. Γιατί είδαμε πάρα πολύ υλικό. Ενημερωθήκαμε για πάρα πολλά πράγματα, για το στήσιμο, για το τι πρέπει να κάνεις, πως λειτουργεί όλο αυτό στην ψυχολογία του πελάτη, αλλά από μεγάλους Οίκους που έχουν ένα κοινό Παγκόσμιο. Πήραμε πολλές ιδέες και μάθαμε πάρα πολλά πράγματα. Και το σημαντικότερο οι καθηγητές που έκαναν την εκπαίδευση έχουν αφήσει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για ότι χρειαστούμε στη συνέχεια. Με ένα δάσκαλο εξαιρετικό στις βιτρίνες, το Μάρσιμο, ο οποίος ήταν τόσο δεκτικός σε ερωτήσεις, και σε ενημέρωση και σε πληροφορία, που μας έδωσε το e mail του και μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του.»

Και ο Εμπορικός Σύλλογος καλά κρατεί στην πόλη μας, φτάνει λίγο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να δουν διαφορετικά την όλη κατάσταση για να μπορέσουμε να δούμε να ξανανοίγουν μαγαζιά που έκλεισαν γιατί οι επιχειρηματίες δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν.

Έτσι είναι αλλά από το Κράτος είναι ένα κομμάτι ελεύθερο που σαν Εμπορικός δεν μπορείς να παρέμβεις. Από κει και μετά έχει να κάνει καθαρά η συνείδηση του κάθε ιδιοκτήτη και για το τι θέλει και ο ίδιος πλέον για την ίδια του την πόλη. Θέλει να έχει επιχειρήσεις που να μπορούν να τον πληρώνουν ή θέλει να έχει μόνο πολυεθνικές;

Τα τελευταία χρόνια ήταν μία δύσκολη περίοδος για να βρει τις ισορροπίες του ο Εμπορικός Σύλλογος της Χαλκίδας. Και η παρούσα διοίκηση κατάφερε να πετύχει το στόχο. Αποφόρτισε από ουσιαστικά θέματα και είναι αναμενόμενο όσοι συμμετείχαν σε όλο αυτό όπως και εσείς να διεκδικήσετε και πάλι στις επερχόμενες εκλογές τη συμμετοχή σας στο νέο Δ.Σ. Είναι έτσι τα πράγματα;

Σωστά. ‘Ήρθε ο καιρός πλέον, κλείνει η τριετής θητεία του Εμπορικού Συλλόγου. Εγώ ανέλαβα το Σύλλογο πριν ενάμιση χρόνο. Δεν έχω όλη την τριετία πάνω μου, αλλά θεωρώ ότι σε αυτόν τον ενάμισι χρόνο που ήμουν Πρόεδρος και είμαι ακόμα, έχουμε καταφέρει πάρα πολλά. Παρόλο που ο Σύλλογος έχει ακόμα πολλές δυσκολίες τις οποίες τις ξεπερνάμε σιγά-σιγά.

Κι επειδή έφτασε και ο καιρός των εκλογών που υπολογίζω να γίνουν κάπου στο Μάιο με Ιούνιο, βεβαίως διεκδικώ γιατί πάλεψα πάρα πολύ.

Λειτουργήσατε πάρα πολύ ωραία σαν ομάδα. Είχα τη χαρά στο ταξίδι στο Μιλάνο να γνωρίσω από κοντά τον κ. Σταματόπουλο, έναν εξαίρετο επιχειρηματία, τον κ. Ζαούρη τον γνώριζα ήδη. Νέοι άνθρωποι που κρατάτε στα χέρια σας ένα πολυεργαλείο όπως είναι ο Εμπορικός και έχετε όρεξη να κάνετε πράγματα… Και μάλιστα με λιγότερα μέλη στο Δ.Σ γίνεται λίγο πιο «παρεϊστικο» και πιο λειτουργικό το κέντρο λήψης αποφάσεων.

Να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Ζαούρης που είναι στο Δ.Σ, είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου αυτή τη στιγμή. Γενικός Γραμματέας ο κ. Σταματόπουλος. Ναι μεν, κάναμε από 12μελές, 7μελές το Δ.Σ για την πιο εύκολη και εύχρηστη λειτουργία του Συλλόγου και για τη βιωσιμότητα του, αλλά όχι να το κάνουν το τσιφλίκι τους. Το κάναμε για να μπορούμε να συνεννοούμαστε καλύτερα. Θέλαμε να είναι πιο σύγχρονο, πιο ευέλικτο και πιο μοντέρνο. Και μπορεί να είναι 7μελές το Δ.Σ αλλά τα μέλη του που είναι πάρα πολλά της Χαλκίδας, έχουν λόγο στο Σύλλογο. Και πρέπει να έρχονται. Πριν τις εκλογές πρέπει να γίνει βάση καταστατικού και η Γενική-Απολογιστική μας Συνέλευση.

Άρα, θα πρέπει από τώρα να έχουν στο νου τους, ότι μέσα στο Μάιο, θα πρέπει να έρθουν στη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου, το οποίο θα βγει ανακοίνωση πότε θα είναι. Πρέπει να έρθουν, να καταθέσουν τους προβληματισμούς και τα προβλήματα. Ο Σύλλογος ακούει. Είναι εδώ, πλέον! Έχει πολύ μεγάλο εύρος ο Εμπορικός Σύλλογος. Πρέπει να το αντιληφθούν αυτό.

Φέτος, έχετε και επέτειο. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Χαλκίδας γιορτάζει τα 120 χρόνια από την Ίδρυση του και ετοιμάζετε μία σειρά από δράσεις…

Ένα φορτίο βαρύ για να σταθούμε αντάξιοι όλων εκείνων που πέρασαν από το Σύλλογο και κατάφεραν να τον κρατήσουν όρθιο.

Και να κλείσουμε με τη λειτουργία των καταστημάτων τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας.

Ξεκινάει το εορταστικό ωράριο από την Κυριακή των Βαΐων που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα από τις 11πμ έως τις 5 το απόγευμα. Μεγάλη Δευτέρα –Μεγάλη Τρίτη είμαστε σπαστό. Κλείνουμε στις 2μ.μ ανοίγουμε στις 5μ.μ. Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη συνεχόμενο 9π.μ-9μ.μ. Μεγάλη Παρασκευή ανοίγουμε στη μία το μεσημέρι, όχι νωρίτερα, βάση Νόμου και πάμε μέχρι τις 7μ.μ. Το Μ. Σάββατο ανοίγουμε στις 9 το πρωί και κλείνουμε στις 3. Μετά, Κυριακή του Πάσχα είμαστε κλειστά, Δευτέρα του Πάσχα κλειστά και Τρίτη κλειστά λόγω της Πρωτομαγιάς.

Εύχομαι ο κόσμος να προτιμήσει τα καταστήματα της πόλης και να στηρίξει την τοπική μας οικονομία. Η Χαλκίδα έχει πάρα πολύ ωραία καταστήματα, καλές τιμές και δεν λείπει τίποτα.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ 

milano kedriki

 

milano2

milano3

milano1

milano4

Του Κωσταντίνου Μαργαρίτη

Το 20th East Med Yacht  show που διοργανώνεται στον Πόρο, φέρει την σφραγίδα του Προέδρου της Ένωσης Πλοιοκτητών ελληνικών σκαφών τουρισμού κ. Αντώνη Στελλιάτου.

Ο θαλάσσιος τουρισμός πρέπει να είναι από τις βασικές στοχεύσεις της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας. Η Ελλάδα διεκδικεί  μερίδιο στον ποιοτικό τουρισμό και το yachting μπορεί να δημιουργήσει νέα δυναμική και να συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση των εσόδων του τουρισμού.

Στην επίσημη  έναρξη ήταν παρούσα και η president of the EMMYS organizing committee Mrs Barbara Gabriel. Τιμήθηκαν για την προσφορά τους ο Γενινός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης και ο Α’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος ΛΣ κ. Δρόσος Ρείζης.

Ο Δήμαρχος Πόρου κ. Γιώργος Κουτουζής συνεχάρη για την πολύχρονη προσφορά του τον κ. Στελλιάτο και του απένειμε τιμητική πλακέτα. Ο Πόρος υποδέχθηκε εκατοντάδες καλεσμένους και αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλούς επενδυτές. Όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου.

image0 52

image1 23

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δημοπράτησε και ήδη συμβασιοποίησε το έργο με τίτλο: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΕΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ», που μπαίνει πλέον στο στάδιο της υλοποίησης.

Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτούν κατά 50% η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων. Κατόπιν προγραμματικής σύμβασης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέλαβε τη δημοπράτηση και θα επιβλέψει την υλοποίησή του.

Φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση και ανάδειξη της διαδρομής από την Κάτω Στενή μέχρι την Άνω Στενή και ως την πλατεία “Βρύσης Νταβέλη”. Προβλέπεται μεταξύ άλλων:

  • Αποξήλωση του φθαρμένου πεζοδρομίου από την Κάτω Στενή (διασταύρωση) έως την είσοδο της Άνω Στενής. Θα διαμορφωθεί νέο πεζοδρόμιο, ικανού πλάτους για να εξυπηρετεί τις ανάγκες περιπάτου όλων των περιπατητών, συμπεριλαμβανομένων και των ΑμεΑ.
  • Λιθεπένδυση τοιχίων κατά μήκος της διαδρομής.
  • Αντικατάσταση όλων των παλαιών φωτιστικών με ομοιόμορφα φωτιστικά τύπου LED.
  • Εξωραϊσμός και ανάπλαση της πλατείας “Βρύσης Νταβέλη”, με αποξήλωση και αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών, όπως και με τη δημιουργία νέων πέτρινων καθιστικών.
  • Υδροσυλλογή των υδάτων της “Βρύσης Γιατρού” και παροχέτευσή τους στο δίκτυο ομβρίων υδάτων.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Η Στενή Ευβοίας είναι ένας μοναδικός τόπος και ένας πολύ ελκυστικός τουριστικός προορισμός! Παρεμβαίνουμε από κοινού με τον Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων και συγχρηματοδοτούμε την υλοποίηση έργου ανάπλασης, το οποίο αποσκοπεί στην αναβάθμιση και ανάδειξη της Άνω και της Κάτω Στενής. Οι εργασίες εξωραϊσμού θα γίνουν με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, ενώ θα αναδείξουν και την πλατεία “Βρύσης Νταβέλη”. Το έργο αρχικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, φιλοδοξεί να συμβάλλει περαιτέρω στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης τόνισε: «Ενώνουμε για μια ακόμα φορά τις δυνάμεις μας με τον Α’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης για να παράξουμε έργα τα οποία θα φέρουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην τοπική κοινωνία. Η ανάπλαση των χώρων αναψυχής και περιπάτου της πανέμορφης Στενής, φιλοδοξούμε θα προσθέσει μια φρέσκια πινελιά στον ήδη μοναδικό της καμβά, θα προσδώσει από την άλλη μια ακόμα ώθηση για το σταθερά ανοδικό τουριστικό της προϊόν, κλειδί και καταλύτη για την προσέλκυση επισκεπτών στο ευρύτερο σύμπλεγμα της Δίρφης».

Ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς δήλωσε: «Χρηματοδοτούμε με 200.000 ευρώ το έργο ανάπλασης της Στενής και συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που θα καλύψει το υπόλοιπο 50% του έργου, που θα εξωραΐσει τον τόπο μας και θα συμβάλλει για την ακόμη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε την ομορφιά της διαδρομής από την Κάτω Στενή μέχρι την Άνω Στενή και παράλληλα να αναδείξουμε τη “Βρύση Νταβέλη”, αλλά και τη “Βρύση του Γιατρού”».

 sten2

sten1

sten.kat .sten 1

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξασφάλισε την αναγκαία χρηματοδότηση, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες ωρίμανσης - δημοπράτησης και προχώρησε ήδη στη συμβασιοποίηση του έργου με τίτλο: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗΣ ΠΛΑΤΑΝΑΣ ΚΥΜΗΣ» και με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 7.000.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε με την ένταξη του στο «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας» και συγκεκριμένα στη Δράση: «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», που αντλεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αναμένεται πλέον η εγκατάσταση εργοταξίου, από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακατασκευή και συγχρόνως την προστασία από τη διάβρωση του παραλιακού δρόμου του οικισμού Πλατάνας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, ο οποίος αποτελεί και τμήμα της Επαρχιακής Οδού Αυλωνάρι - Οξύλιθος - Πλατάνα - Παραλία Κύμης.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες:

  1. Κατασκευή νέου παραλιακού τοιχίου, εμπρός από το υφιστάμενο. Το ενδιάμεσο μεταξύ των τοιχίων θα επιχωθεί πλήρως, ώστε να δημιουργηθεί πρόσθετος χώρος στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού για τις πραγματοποιούμενες σε αυτό δραστηριότητες (διέλευση οχημάτων, περίπατος, αναψυχή κλπ.).

  1. Διαμόρφωση παραλιακής ζώνης με:

- Οδοστρωσία, ασφαλτόστρωση, σήμανση της παραλιακής οδού του οικισμού, η οποία θα διαπλατυνθεί και θα αποκτήσει στο μεγαλύτερο τμήμα της πλάτος 12 μέτρων.

- Κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της Πλατάνας με αισθητικές παρεμβάσεις, πρόβλεψη όδευσης τυφλών και εξασφάλισης κίνησης των ΑΜΕΑ, προστατευτικά κιγκλιδώματα, σκάλες καθόδου στην παραλία και φωτιστικούς στύλους.

  1. Έργα ακτομηχανικής προστασίας, στα οποία περιλαμβάνονται:

- Σύστημα τεσσάρων (4) κυματοθραυστών.

- Τρεις (3) εγκάρσιοι πρόβολοι εκ λιθορριπής.

- Αποξήλωση υφιστάμενου κυματοθραύστη.

- Ανακατασκευή νότιου προβλήτα.

Για την συναρμογή της νέας κατασκευής με την υφιστάμενη παραλία, προβλέπεται επίσης να κατασκευαστεί (ως συνέχεια του βόρειου άκρου του προβλήτα) κατακόρυφος κρηπιδότοιχος μήκους 10,40 μέτρων, από όμοιους συμπαγείς τεχνητούς ογκόλιθους.

sf22 3

Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Πετύχαμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση 7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση έργου προστασίας της παράκτιας ζώνης του οικισμού Πλατάνας της Κύμης και ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες μελετών και δημοπράτησης.»

Ανακοινώνουμε σήμερα την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, που προβλέπει νέο παραλιακό τοιχίο και άλλες σύγχρονες παρεμβάσεις ακτομηχανικής προστασίας. Καθιστούμε ασφαλή τη διέλευση επί της επαρχιακής οδού Αυλωνάρι - Οξύλιθος - Πλατάνα - Παραλία Κύμης και παράλληλα διαμορφώνουμε παραλιακό πεζόδρομο και χώρους αναψυχής. Δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα που δυστυχώς χρονίζει και παράλληλα δίνουμε μια νέα αναπτυξιακή πνοή στον όμορφο παραλιακό οικισμό».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης τόνισε: «Μια ανάσα πριν την εκκίνηση ενός ακόμη εμβληματικού έργου για τον τόπο μας, αυτή τη φορά στην πανέμορφη Πλατάνα Κύμης. Το γραφικό αυτό και φιλόξενο παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο αποτελεί το κλειδί στην πρόσβαση προς την Κύμη και το λιμάνι της, θα αποκτήσει μέσα από ένα σύνθετο έργο ακτομηχανικής προστασίας και αναμόρφωσης του παραλιακού της μετώπου, την αναγκαία εδώ και χρόνια θωράκιση από τη θαλάσσια διάβρωση, την κυκλοφοριακή αναβάθμιση του κεντρικού οδικού άξονα, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και συνολικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Ένα έργο που με υπομονή και μεθοδικότητα ωριμάσαμε και διεκδικήσαμε ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και με μεγάλη χαρά θα εργαστούμε ώστε να το παραδώσουμε άρτιο και λειτουργικό το συντομότερο δυνατό στους συμπολίτες μας».

plat2

plat1

 

Την Πέμπτη 25 Απριλίου, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου της Εύβοιας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα: «Υγεία και Ασφάλεια: Προτεραιότητα για τη Βιομηχανία». Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

 Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε συζήτηση για το θέμα της δημιουργίας ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων σε περιοχή του δήμου Τανάγρας. Τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί πάνω στα οποία σε συνέντευξη του, απαντά, στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm, την Πέμπτη το πρωί ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΕΛΒΙΟΚ που εκπονεί το έργο, Μηχανικός Περιβαλλοντος, Παναγιώτης Σκιαδάς. Ξεκαθαρίζοντας ότι το έργο κατασκευάζεται 3χλμ από κατοικημενη περιοχή, είναι σχεδιασμένο για να καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες της Στερεάς και δεν υπάρχει κανένα θέμα παρουσίας ελεγκτή που θα παρακολουθεί τη διαδικασία.

Ο κ. Σκιαδάς έδωσε απαντήσεις σχετικά με τα θέματα που έχουν προκύψει τονίζοντας ότι ο όλος αναβρασμός που επικρατεί στην τοπική κοινωνία οφείλεται σε παντελή έλλειψη ενημέρωσης.

«Εσείς, ως δημοσιογράφος γνωρίζετε πολύ καλά ότι η βασική αρχή για τη διαμόρφωση της Κοινής Γνώμης και μίας ολοκληρωμένης άποψης είναι να υπάρχει ενημέρωση και ειδικά για ένα θέμα όπως αυτό το οποίο είναι αμφιλεγόμενο, υπάρχει θα έλεγα μία παντελής έλλειψη ενημέρωσης. Για την οποία εγώ να ξέρετε να δεχθώ και μία κριτική.» είπε ο κ. Σκιαδάς και συνέχισε: «Απλώς πρέπει να επισημάνω ότι έχουμε επίτηδες αποκλειστεί από το βήμα που θα μπορούσαμε να έχουμε, για να μιλήσουμε ακριβώς σε αυτούς οι οποίοι αντιδρούν, για ένα τόσο σημαντικό έργο.

Και επομένως η δική μας άποψη, είναι αποκλεισμένη. Αντιλαμβανόμενος ότι υπάρχει και μία κριτική η οποία απευθύνεται σε όσους μας δώσουν βήμα να πούμε τη δική μας άποψη. Δηλαδή, αν είσαι τόσο σίγουρος ότι εσύ έχεις δίκιο, θα ήθελες να βγει το αντίπαλο δέος, να πει την άποψη του, να εκτεθεί. Εμείς αντιμετωπίζουμε ακριβώς το αντίθετο. Όταν εμείς μιλάμε, όσοι μας δώσουν το βήμα, δέχονται κριτική. Θέλουμε να είμαστε σε ένα καθεστώς εντελώς κλειστό, να ακούγεται μόνο η δική μας άποψη. Δε μιλάω για τη δική μας ή τη δική τους άποψη.»

Σε ότι αφορά τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Τανάγρας, ο κ. Σκιαδάς επισημαίνει: «Εμείς, είμαστε ανοιχτοί σε προσκλήσεις. Όταν τέθηκε σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, δεν κληθήκαμε. Και είναι απορίας άξιο ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο έρχονται έργα τα οποία είναι πολύ πιο μικρά από περιβαλλοντικής άποψης. Και στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουμε πάει, αλλά στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, όταν άρχισαν και οι αντιδράσεις, εμείς στείλαμε εγγράφως και στο δημοτικό συμβούλιο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να παραβρεθούμε και να ενημερώσουμε τους τοπικούς άρχοντες για την πρόοδο του έργου, τι είναι το έργο. Γιατί βλέπουμε μία τρομακτική παραπληροφόρηση. Σας λέω χαρακτηριστικά ότι πριν από λίγες μέρες που έγινε μία συγκέντρωση στα Οινόφυτα, και ήταν κατά του έργου, έδειξαν ότι δεν ξέρουν καν τι είναι το έργο. Δηλαδή, δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το έργο».

Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητήθηκε από τον επικεφαλής του συνδυασμού «Στερεά Περιφέρεια», Κώστας Μαρκόπουλος με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεση στο ΣτΕ όπου έχει προσφύγει ο Δήμος Τανάγρας για τη χωροθέτηση,  να γίνει μία διευρυμένη συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία να παραβρίσκονται από το Δήμο Τανάγρας και τους όμορους Δήμους, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, εκπρόσωποι της εταιρίας που εκπονούν το έργο και ο κ. Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις –σχολιασμούς που έγιναν από τον κ. Μαρκόπουλο στο Π.Σ και συμβούλους τους, καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι η κοινωνία δηλώνει άγνοια, ως προς τη χωροθέτηση του έργου, προβληματίζεται αν εκεί θα εναποτίθενται επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα μόνο της περιοχής και γενικότερα της Στερεάς, χωρίς να δεχθούν άλλα από το εσωτερικό και το εξωτερικό και το τρίτο που θέτουν είναι να υπάρχει μία επιτροπή, ένα Δ.Σ στο οποίο θα συμμετέχουν οι φορείς για να ελέγχουν ότι όλα βαίνουν καλώς σύμφωνα με τις αρχικές δεσμεύσεις της εταιρίας. Σημαντικό δε είναι ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα τους θέλουν την εξυγίανση της περιοχής, για να μπορέσουν να συνυπάρξουν με τη Βιομηχανία που είναι ο ζωτικός οικονομικός πυρήνας για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

Στο αν χρειάζεται ο χώρος ή όχι που είναι ίσως η πιο θεμελιώδης παράμετρος, ο κ. Σκιαδάς επισημαίνει: «Ο Δήμος Τανάγρας, μαζί με την αντιπολίτευση, ήταν ομόφωνη αν θυμάμαι καλά η απόφαση και μάλιστα δεν είναι αυτού του δημοτικού συμβουλίου, ούτε του προηγούμενου. Είναι του προ προηγούμενου Δ.Σ είναι ότι δεν θα γίνει ποτέ χώρος μέσα στο δήμο μας.

Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι ότι εμείς δεν τον θέλουμε καν τον χώρο. Άρα, θέλουμε τη Βιομηχανική συγκέντρωση, θέλουμε τα τέλη, θέλουμε τις θέσεις εργασίας, θέλουμε όλο αυτό τον πλούτο που πολύ σωστά αναφέρθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Βουργέσης, αλλά δεν θέλουμε την αναπόφευκτη παραγωγή αποβλήτων. Με αυτά, θέλω να θέσω μία λίγο υποκριτική στάση πως θέλουμε τη Βιομηχανία εδώ αλλά δε θέλουμε τα απόβλητα.

Πηγαίνετε μακριά από μας, σε άλλους δήμους. Η κλασσική στάση, μακριά από την αυλή μου και όπου θέλει ας γίνει. Επομένως πρέπει πρώτα να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, που για μένα είναι το αυτονόητο. Χρειάζεται το έργο ή δε χρειάζεται;»

Το θέμα της χωροθέτησης που είναι και το επίμαχο σημείο. Πως καταλήξατε στο συγκεκριμένο χώρο και πόσο απέχει από κατοικημένη περιοχή;

Πώς μπορούμε να βρούμε τη σωστή τοποθεσία; Νούμερο ένα είναι η εγγύτητα. Δεν θέλουμε να είναι μακριά. Δε θέλουμε να περνάμε μέσα από χωριά. Δε θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο οτιδήποτε κατά τη μεταφορά, θέλουμε να είναι κοντά στην Εθνική οδό. Εμείς, δεν έχουμε κάποια διαστροφή, να πάμε να το κάνουμε σε ένα σημείο, που είναι και ακριβή η γη. Το κάπου μακριά, σημαίνει και τα οικόπεδα πιο οικονομικά. Το κίνητρό μας δεν ήταν να πάμε να κερδοσκοπήσουμε , να βρούμε μία εύκολη φτηνή λύση. Το θέμα μας είναι να βρούμε τη σωστή τοποθεσία. Άρα, εγγύτητα και πρόσβαση πάρα πολύ σημαντική.

Το άλλο που ακούμε και λέγεται είναι, ελάτε να βρούμε μαζί ένα χώρο. Αυτό το να βρούμε μαζί ένα χώρο, θα το έλεγα λίγο ρομαντικό, και εξωπραγματικό. Είναι ουτοπικό. Δεν έχει γίνει ποτέ! Δε μπορεί να γίνει με μία συναίνεση. Με μία διαβούλευση. Όποιος το λέει αυτό είναι προσχηματικό. Γιατί μια τέτοια διαδικασία, θα ήταν εξαιρετικά ψυχοφθόρα, θα κρατούσε χρόνια, και στο τέλος της ημέρας, πάλι θα υπήρχαν κάποιοι διαφωνούντες. Γιατί; Γιατί η γη τους είναι κοντά. Γιατί είναι κοντά σε κάποιο κανάλι της ΕΥΔΑΠ. Γιατί είναι κοντά σε κάποια δασική περιοχή. Με όσους έχω μιλήσει και είναι πολύ αντίθετοι στο έργο, δεν δέχονται καν να μιλήσουν. Εγγύτητα, πρόσβαση δεν υπήρχαν. Ψάξαμε για χρόνια. Ακούσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους, είδαμε πάρα πολλούς διαφορετικούς χώρους. Καταλήξαμε σε αυτό το μέρος, γιατί αυτό το μέρος συνδυάζει περισσότερα καλά από κακά.

Αυτός που δεν το θέλει, οραματίζεται, σκέφτεται, βάζει μία εικόνα στο μυαλό του, ότι θα είναι η χωματερή. Ξέρετε, αυτό ενθαρρύνεται και από τον τρόπο που το έχει προσεγγίσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βγάζει πανό που λέει πάνω «Χωματερή». Ποια χωματερή; Τις χωματερές που ο δήμος είχε, γιατί είχε τρεις, που λειτουργούσε ο δήμος επι δεκαετίες και για τις οποίες δε θυμάμαι ποτέ να έχει απολογηθεί κάποιος. Που πηγαίνανε και Βιομηχανικά και Αστικά απόβλητα; Και όχι μόνο αυτό. Τα καίγανε κιόλας. Επι δεκαετίες γινόταν αυτό.

Σε ότι αφορά τη χωροθέτηση, να σας πω ότι θέλεις οι γεωλογικές συνθήκες είναι τέτοιες οι οποίες να σου δίνουν μία αυξημένη ασφάλεια. Και αυτός ο συγκεκριμένος χώρος διακρίνεται για τα γεωλογικά στρώματα αργίλου, τα οποία έχει. Υπάρχει μία Κεραμοποιεία κοντά στο συγκεκριμένο χώρο. Διακρίνεται ακριβώς γι’ αυτό το ευεργετικό του χαρακτηριστικό, το οποίο προσφέρει μία μεγαλύτερη προστασία.

Επομένως, το σημείο αυτό δεν επιλέχθηκε επιπόλαια και αυθαίρετα. Έγινε μετά από μια πολύ προσεκτική έρευνα. Αξιολογώντας εναλλακτικούς χώρους και την απόσταση. Ο Νομοθέτης θέτει τα 500 μέτρα, θέτοντας το πάνω σε μία επιστημονική βάση. Η απόσταση που εμείς έχουμε είναι τουλάχιστον 2,9 χλμ. Άρα, ουδέποτε τίθεται θέμα του…δίπλα.

Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζει η τοπική κοινωνία τι απόβλητα θα μεταφέρονται εκεί και αν τελικά θα καλύψει τις ανάγκες της Στερεάς και μόνο; Υπάρχει ανησυχία ότι εκεί θα μεταφέρονται από όλη την Ελλάδα Βιομηχανικά Απόβλητα και γιατί όχι και από το εξωτερικό. Τι ακριβώς προβλέπει το έργο; Γι’ αυτό και στο Περιφερειακό προτάθηκε να συσταθεί ένα Δ.Σ που θα ελέγχει τη δραστηριότητα αυτή.

Μας το ζητάνε, εμείς το προσφέραμε, και το αρνήθηκαν. Και τώρα έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου και επανέρχεται ξανά. Είναι ίσως το μοναδικό έργο που έχουμε πει θα λειτουργήσουμε με ανοιχτές πόρτες. Αν είναι κάτι που διακρίνει το έργο, είναι η διαφάνεια του. Και αυτό το λέω γιατί κανεις δεν έχει ΄πάει σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο να σου πει ότι εγώ θα σου πληρώνω τον ελεγκτή. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Και το κάναμε γιατί θέλουμε ακριβώς να καθησυχάσουμε τον κόσμο. Την κοινωνία, η οποία νοιώθει αδικημένη, από την έλλειψη εκλεκτικών μηχανισμών. Όπου για δεκαετίες λειτούργησαν οι βιομηχανίες χωρίς μία σωστή εκλεκτική μηχανή. Και γι’ αυτό λέμε θα δουλέψουμε με ανοιχτές πόρτες. Εσείς επιλέγετε τον ελεγκτή. Εμείς τον πληρώνουμε.

Άρα, θα υπάρξει όπως λέτε ελεγκτής που θα ελέγχει τη δράση της επιχείρησης εκεί;

Θα υπάρξει, εφόσον υπάρξει ανταπόκριση. Το τηλέφωνό μου το ξέρουν όλοι. Κλείνοντας το θέμα της διαφάνειας, εμείς ότι έχουμε πει σε δημόσιο διάλογο το οποίο μπορεί κάποιος εύκολα να δει. Σε ότι αφορά στον ελεγκτικό μηχανισμό, ξαναλέμε και παραμένει αυτή η πρόταση στο τραπέζι, απλώς κανένας δεν έχει ανταποκριθεί. Λέγονται στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αλλά κανείς δεν έχει ανταποκριθεί να πει, ναι θέλουμε να στήσουμε έναν ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος θα σας ελέγχει.

Είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος η λειτουργία με διαφάνεια ενός τέτοιου χώρου και το λέμε γιατί ακριβώς δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Το λέμε γιατί πιστεύουμε πως ο κόσμος έχει παραπληροφορηθεί. Έχει καθοδηγηθεί, σε μία οδό που έχει δηλητηριάσει την ψυχή της κοινωνίας. Έχει δημιουργήσει σε κάποιους ανθρώπους να νιώθουν πολύ έντονα για κάτι ενώ δε θα έπρεπε, γιατί θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Θα είναι ένας ελεγχόμενος χώρος και ο κόσμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Για το ποια απόβλητα θα έρχονται, όταν είπαμε εμείς ότι ξέρετε να δεσμευτούμε εγγράφως για το ποια απόβλητα θα έρχονται, αλλά θα στηρίξετε το έργο; Είπαν όχι! Θέλω να σας πω πως είναι εντελώς προσχηματική αυτή η προσέγγιση για το ποια απόβλητα θα έρχονται. Βασίζεται στη θεωρία ότι ο χώρος αυτός επιβαρύνει. Ο χώρος αυτός δεν επιβαρύνει! Είτε τα απόβλητα από το δήμο Τανάγρας είτε από το Δήμο Θηβαίων, είτε από τη Λαμία είτε από τη Χαλκίδα. Ο χώρος αυτός παρέχει προστασία.

Πάμε στα ποια απόβλητα θα έρχονται. Γιατί έχουμε ακούσει και εδώ πάρα πολλά…Θα έρχονται όλα της Ευρώπης. Θα έλεγα ας κάνουμε ένα βήμα πίσω. Δεν είμαστε οι πρώτοι και καλύτεροι, που θα θέλαμε να πιστεύουμε. Υπάρχουν δεκάδες χώροι σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, νομίζω ότι το τελευταίο πράγμα είναι να τα στείλουν στην Ελλάδα. Ας μην προτρέχουμε ότι θα δώσουμε διέξοδο δεν ξέρω σε τι απόβλητα, της Γερμανίας και του Βελγίου.

Αυτά για το εξωτερικό. Σε ότι αφορά στο εσωτερικό έχουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία ήταν και παραμένει ο Σχεδιασμός. Εμείς θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αποβλήτων. Έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην παραγωγή στερεών αποβλήτων.

Και πάμε στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου ξαφνικά και ξαναλέω προσχηματικά, κάποιοι θέτουν ότι εμείς θα το στηρίζαμε. Και σας λέω πως όταν το είπαμε όλοι έκαναν πίσω. Έχει σημασία αυτό γιατί κάποιος προσπαθεί να βρει να εστιάσει κάπου και να θορυβήσει τον κόσμο και να τον ερεθίσει. Δεν υπάρχει κανένας και το λέω κατηγορηματικά. Κανένας σχεδιασμός, καμία πρόθεση να πάρουμε απόβλητα, από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως ακούγεται. Να γίνουμε ο σκουπιδότοπος, η χωματερή της Ελλάδας.

Κεντρικός σχεδιασμός, να γίνει τουλάχιστον από ότι εγώ γνωρίζω, ακόμα ένας χώρος για την εξυπηρέτηση της Β. Ελλάδας και ένας για την Αττική. Αυτό όμως που εγώ δε μπορώ να σας διασφαλίσω είναι ότι αυτοί οι χώροι θα γίνουν. Γιατί για να γίνουν οι χώροι αυτοί θα πρέπει να υπάρχουν και απόβλητα. Ξέρετε, απόβλητα πολλά δεν υπάρχουν. Ο κόσμος νομίζει ότι θ΄ανοίξει και ξαφνικά θα έρχονται δεκάδες χιλιάδες τόνοι αποβλήτων στο δήμο Τανάγρας. Δεν ξέρω ποιος τα λέει αυτά. Δεν ξέρω ποιο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων έχουν δει.

Ποια είναι η δυναμική του έργου; Τι έκταση θα καλύπτει και πως θα είναι οι εγκαταστάσεις;

Αυτή τη στιγμή το ακίνητο είναι περι των 200 στρεμμάτων. Η κατασκευή αποτελείται από 3 κελιά. Τρεις διαφορετικούς διακριτούς χώρους. Ένας χώρος έρχεται να εξυπηρετήσει τα ιστορικά αποθηκευμένα απόβλητα, η οποία αυτή τη στιγμή αποθηκεύει τα απόβλητα της, συγγενούς εταιρίας, η οποία έχει αποθηκευμένα τα απόβλητά της στα Οινόφυτα.

Άρα, το ένα κελί, αυτό που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή, πηγαίνει αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση μίας βιομηχανίας που είναι στα Οινόφυτα. Τα άλλα δύο κελιά, έχουν, θα σας δώσω μία εικόνα και σε νούμερα, περίπου μία τετραπλάσια δυναμικότητα, θα έχει ο χώρος για το κελί των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και περίπου το μισό θα είναι ένας χώρος για τα Βιομηχανικά μη επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία παράγονται ξανά στη Στερεά Ελλάδα.

Αυτές οι δυναμικότητες θεωρούμε, τα στοιχεία που υπάρχουν δυστυχώς, δεν είναι παρα πολύ αξιόπιστα για τις ποσότητες που υπάρχουν. Διότι οι ποσότητες είναι πάρα πολύ μικρές. Δεν υπάρχουν αυτές οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι που κάποιοι λένε ότι υπάρχουν.

Εμείς, έχουμε προβλέψει έναν κύκλο ζωής 20-25 ετών. Ο χώρος εκεί δεν είναι ακριβώς επεκτάσιμος. Δεν υπάρχουν βλέψεις για επέκταση του χώρου μελλοντικά. Θα έρθει να καλύψει αυτές τις ανάγκες της Περιφέρειας Στερεάς που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Τέλος, ο κ. Σκιαδάς αναφέρθηκε σε ανάλογες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό, πολλές από τις οποίες είναι μέσα στον ιστό των πόλεων. Σε ότι αφορά στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας ο κ. Σκιαδάς επεσήμανε ότι περισσότερους απο 50 εργαζόμενους στη νέα επιχείρηση θα δημιουργηθούν και έμμεσα θέσεις εργασίας καθώς θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων των βιομηχανιών με αποτέλεσμα να προσλάβουν και άλλο εργατικό και όχι μόνο δυναμικό.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 

 

Σελίδα 1 από 118

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr