Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γιάννης Κοντζιάς: Η Ερέτρια στον κορμό του δέντρου της Πολιτιστικής Διαδρομής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη

Η «βαριά βιομηχανία» της Εύβοιας όπως και της υπόλοιπης Στερεάς Ελλάδας φαίνεται πως είναι ο Τουρισμός. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται φορείς και επιχειρήσεις προκειμένου σε ότι αφορά το Νομό μας να βγει από τη μιζέρια που περιήλθε μετά και την αποβιομηχανοποίηση τα τελευταία 25 χρόνια. Ο Τουρισμός είναι αλληλένδετος με τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, λειτουργώντας τη δεδομένη στιγμή σα συγκοινωνούντα δοχεία με στόχο την προώθηση του τουριστικού προϊόντας.

Αισθανόμαστε τυχεροί που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μπορεί να καλύψει όλα τα είδη τουρισμού και αθλητισμού και να αναδείξει τις άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με αφετηρία τον «Ομφαλό της γης»,  τους Δελφούς, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ξεκινά την δική της πολιτιστική διαδρομή από την οποία δεν περισσεύει κανείς...

Για τις δράσεις της Περιφέρειας στους τομείς που προαναφέραμε μίλησε σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες μέρες στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM και στην εκπομπή «τάδε έφη…» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Γιάννης Κοντζιάς.

 «Η παρουσία του Κώστα Μπακογιάννη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έδωσε  ένα άλλο στίγμα στην Περιφέρεια. Ένιωσε ο πολίτης της Περιφέρειας ότι υπάρχει Περιφερειακή Αρχή. Η φυσική παρουσία του Περιφερειάρχη και το ότι σκύβει πάνω στα προβλήματα μικρά και μεγάλα και στο καθημερινό πρόβλημα του καθενός είναι αυτό που δίνει το στίγμα στην Περιφερειακή αρχή του Κώστα Μπακογιάννη»  δηλώνει μεταξύ άλλων μετά από 2,5 χρόνια συνεργασίας μαζί του, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Κοντζιάς.

Ο Γιάννης Κοvτζιάς με μία πετυχημένη Αυτοδιοικητική πορεία στον Α βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  «μάχιμος» οδοντίατρος στην Ιστιαία, πως καταφέρνει να τρέχει ένα δύσκολο κομμάτι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και να βρίσκει τις ισορροπίες ανάμεσα σε Περιφέρεια και οδοντιατρείο;

Η Αυτοδιοικητική μου πορεία ξεκινά το 2007 και έχω υπηρετήσει σε δύο διαφορετικούς δήμους από τη θέση του συμβούλου, Προέδρου Επιχείρησης, Αντιδημάρχου και Αντιδημάρχου Τουρισμού και στο Δήμο Αρτεμισίου και στο Δήμο Ιστιαίας –Αιδηψού.

Είναι ένα αντικείμενο που το έχω δουλέψει. Ο κόσμος στο ιατρείο γνωρίζει τις υποχρεώσεις μου και εγώ ανταποκρίνομαι με το σωστό προγραμματισμό.  Το ότι καταφέραμε να εξισορροπήσουμε τις ανάγκες κάθε Περιφερειακής Ενότητας δεν είναι κάτι που το πέτυχα μόνος μου. Η φυσική μου παρουσία και η κίνηση μου σε όλη τη Στερεά δεν μπορεί ποτέ να καλύψει τις ανάγκες και ποτέ δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, όσα χιλιόμετρα και να γράψουμε καθημερινά στα κοντέρ μας. Δεν είμαι μόνος μου. Υπάρχει από πίσω μία ολόκληρη ομάδα. Υπάρχει όλη η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Υπάρχει αγαστή συνεργασία με τους Αντιπεριφερειάρχες και τις Υπηρεσίες. Αυτό που νομίζω ότι έχουμε καταφέρει καλά είναι να βρισκόμαστε σε μία διαβούλευση με τους φορείς Τουρισμού. Τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας. Με αυτούς που ξέρουν πολύ καλά το προϊόν που πουλάνε και πώς θα το πουλήσουν. Έτσι, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, ήρθα σε επαφή με τα Επιμελητήρια, τους ξενοδόχους, τους Συλλόγους Ενοικιαζομένων Δωματίων, τις Ενώσεις Ξενοδόχων , με συλλόγους  κ.α. Μαζί βρισκόμαστε και προχωράμε κάθε δράση εξωστρέφειας.

 

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας;

 Το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι τριετές και χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς Πόρους. Από την αρχή του χρόνου έχουμε ξεκινήσει και χρηματοδοτούμε τις δράσεις του προγράμματος. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν τα χρήματα είναι μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους είναι περισσότερα από ότι θα μπορούσαμε να διαθέσουμε από τα δικά μας χρήματα. Όλα είναι αποτέλεσμα μιας μελέτης. Κάθε δράση έρχεται και ακουμπάει πάνω στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής και έχουν μία συνέχεια. Όλες οι δράσεις είναι αποτέλεσμα των προτεραιοτήτων και των αναγκών που έχει δείξει η ίδια η μελέτη και η διαβούλευση με τους φορείς του Τουρισμού.

kotzias bakogianis

Ο Τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» και για το Νομό της Εύβοιας μετά την αποβιομηχανοποίηση των τελευταίων ετών. Πώς είναι η κατάσταση και πόσο έτοιμοι είμαστε για τη μεγάλη αυτή αλλαγή;

Αυτός νομίζω ότι είναι ο στόχος και η κατεύθυνση όλης της Χώρας. Βεβαία η Στερεά Ελλάδα έχει ένα τουριστικό προϊόν που είναι αρκετά χαμηλά σε δείκτη επισκεψιμότητας σε σχέση με τους δείκτες της υπόλοιπης Χώρας. Είμαστε ή δεύτεροι ή τρίτοι από το τέλος. Και αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι μέσα στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν ενότητες που έχουν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Δηλαδή η Φθιώτιδα, η Βοιωτία παρά τον αρχαιολογικό της πλούτο και το γεγονός ότι θα μπορούσε να αποτελέσει φάρο για τον Πολιτιστικό Τουρισμό ολόκληρης της Χώρας, δεν έχει βρει ακόμα το βηματισμό της.

Για τη Στερεά Ελλάδα στο κομμάτι του Τουρισμού, δύο είναι τα επίπεδα. Η Εύβοια που αποτελεί και τη Ναυαρχίδα του Τουρισμού μαζί με τη Σκύρο, για την Περιφέρεια και την υπόλοιπη Στερεά όπως για παράδειγμα την Ευρυτανία που επισκέπτονται για χειμερινό τουρισμό, όπως και την Αράχωβα. Όλα αυτά για να τα παντρέψεις δεν είναι εύκολο.

Η Περιφέρεια συμμετέχει σε εκθέσεις προβάλλοντας το τουριστικό προϊόν παράλληλα με τα προϊόντα που παράγονται σε αυτή. Ποιά είναι τα αποτελέσματα από αυτές τις δράσεις;

Συμμετείχαμε μέχρι τώρα σε 8-9 εκθέσεις. Από αυτές οι 8 στο εξωτερικό και μία στην Ελλάδα, στη ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ, το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Κάθε έκθεση στην οποία πήγαμε είχε μία συγκεκριμένη στόχευση. Και γι αυτό μας συνόδευσαν οι άνθρωποι της αγοράς. Γνωρίζουν τι πουλάνε με ποιο τρόπο θα το πουλήσουν και σε ποιους. Σε κάθε έκθεση που πήγαμε είχαμε δίπλα μας διαφορετικούς ανθρώπους. Στην Ολλανδία για παράδειγμα το προφίλ του Ολλανδού τουρίστα είναι τέτοιο που πραγματικά μπορεί να αγοράσει το τουριστικό προϊόν της Εύβοιας. Ζητάει βουνό, ζητάει θάλασσα και δεν τον ενδιαφέρουν οι πολυτελείς εγκαταστάσεις για να μείνει. Γι’ αυτό βρεθήκαμε εκεί μαζί με 25 επιχειρηματίες από όλη την Εύβοια. Έκλεισαν συμφωνίες από τη συμμετοχή τους στην έκθεση. Η Ρουμανία ήταν επίσης μια αγορά στην οποία η Εύβοια είχε δείξει αρκετό ενδιαφέρον γιατί ενδιαφέρονται πολύ για το θρησκευτικό τουρισμό. Και θα κλείσω με τη συμμετοχή μας στην Έκθεση της Στοκχόλμης που παρουσιάστηκε μεγάλο ενδιαφέρον για τη Σκύρο.

KOTZIAS EKTHESI

 

Αγροδιατροφική Σύμπραξη και γαστρονομία. Υπάρχει γαστρονομικός χάρτης στην Περιφέρεια Στερεάς;

Η Αγροδιατροφική της Στερεάς Ελλάδας και οι δράσεις της είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Τουριστικής μας Προβολής. Σε όλες τις εκθέσεις μας μαζί με τα φυλλάδια και τις μπροσούρες των δήμων και των καταλυμάτων μοιράζονται και παραδοσιακά προϊόντα και της Εύβοιας τα οποία χαίρουν υψηλής ανταπόκρισης από τους επισκέπτες στους εκθεσιακούς χώρους. Ο καλύτερος «Πρεσβευτής» του Τουρισμού σε κάθε χώρα του εξωτερικού είναι τα αγροτικά μας προϊόντα στα ράφια των σουπερ μάρκετ. Όταν κάποιος επιλέξει να βάλει στο τραπέζι του ένα προϊόν διατροφής, αναγνωρίζει τι τρώει και αν είναι υψηλής ποιότητας, τότε ο τόπος προέλευσης του προϊόντος γίνεται εν δυνάμει τουριστικός προορισμός του. Όλα περνούν μέσα από το στομάχι και η γαστρονομία με το κομμάτι της γαστρονομίας  είναι αλληλένδετα.

Σύντομα θα έρθουν στην Εύβοια από το Ισραήλ δημοσιογράφοι από μεγάλα ΜΜΕ και θα μαγειρέψουν σε πόλεις και χωριά με τη συμμετοχή του κόσμου παραδοσιακά φαγητά, μεταφέροντας τις γεύσεις μας στον τόπο τους. Και αντίστοιχα εμείς, ετοιμάζουμε τους Φθινοπωρινούς μήνες στο Ισραήλ ένα γαστρονομικό διήμερο. Και δεν είναι μόνο το Ισραήλ.

Επίσης, γίνεται δράση για τη Ρουμελιώτικη Κουζίνα το Μάιο στο Γαλαξίδι που η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός. Είναι πάρα πολλές οι δράσεις. Η Στερεοελλαδίτικη Κουζίνα εξελίσσεται σιγά-σιγά μπροστά μας.

KOTZIAS KOYDOURA

Διαδρομές Φύσης και Πολιτισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Κατι πολύ δυνατό «γεννιέται» για να ενώσει πολιτιστικά όλες τις Ενότητες της Περιφέρειας. Πείτε μας λίγα λόγια.

Οι διαδρομές Φύσης και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας θα καλύπτουν όλο το εύρος  του τουριστικού ενδιαφέροντος οποιουδήποτε επισκέπτη. Από αυτόν που έρχεται αποκλειστικά για να δει τα μνημεία μας και αυτόν που έρχεται να προσκυνήσει στα προσκυνήματα μας, αυτόν που έρχεται να γευτεί ήλιο και θάλασσα κάνοντας διακοπές αλλά και αυτόν που έρχεται να γευτεί την κουζίνα μας. Όλα αυτά θα βρίσκονται μέσα σε μία ιστοσελίδα η οποία θα περιγράφει τη διαδρομή της Στερεάς.

kotzias kalamara

Από πού ξεκινά αυτή η διαδρομή και που καταλήγει;

Θα ξεκινήσω από την συνάντηση που είχαμε με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη με τον Σταύρο Μπένο, τον Πρόεδρο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ. Μετά από την τρίωρη συνάντηση βγήκα από το γραφείο άλλος άνθρωπος. Άνοιξε μπροστά μου αυτό που πραγματικά με απασχολούσε σε όλη μου την αυτοδιοικητική διαδρομή αλλά δεν ήξερα πώς να το μορφοποιήσω. Ποιος είναι ο οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ανάπτυξη του Τουρισμού στη Χώρα.

Η Στερεά Ελλάδα έχει κορυφαία πολιτιστικά μνημεία. Ξεκινώντας από τους Δελφούς, τον Ορχομενό με μοναδικούς και μεγάλης ιστορικής αξίας θησαυρούς, το μουσείο της Θήβας, η ιστορία της Χαλκίδας και άλλες περιοχές πλούσιες σε ιστορία. Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι είναι ότι αν δεν ενοποιηθούν όλα αυτά δεν μπορούν από μόνα τους να σταθούν στα πόδια τους.

Αν δε δεθεί για παράδειγμα το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας σε σύνολο με άλλα μνημεία δεν θα μπορέσει να έχει τον αριθμό επισκεψιμότητας που θα χρειάζεται, αλλά δε θα μπορέσει ούτε καν να δώσει και στη γύρω περιοχή τις διαμονές και την παραμονή τουριστών για παραπάνω από μία μέρα.

Έτσι, οραματιστήκαμε μαζί με τον Σταύρο Μπένο το «Δέντρο της διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας». Είναι η διαδρομή της Στερεάς που ξεκινάει σήμερα και δεν τελειώνει ποτέ. Είναι ένας αέναος κύκλος μέσα στον οποίο μπορούν να ενταχθούν όλα τα μνημεία. Όλα τα σημεία φυσικού ενδιαφέροντος, οι παραλίες μας, οι δράσεις μας, οτιδήποτε καινούργιο και παλιό υπάρχει σε αυτόν τον τόπο.

Σε αυτό το δέντρο της Πολιτιστικής Διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας επιλέξαμε αρχικά μετά από διαβούλευση με φορείς, δήμους και τους Εφόρους Αρχαιοτήτων τα 14 σημεία του κορμού. Σε αυτά τα 14 σημεία έχουμε στην Εύβοια: Την Καρυστία, την Ερέτρια, τη Χαλκίδα, την Αιδηψό και τη Σκύρο.

Από άκρη σε άκρη ο Νομός της Εύβοιας είναι σημείο ενδιαφέροντος του κορμού της πολιτιστικής διαδρομής της Στερεάς. Πάνω σε αυτό το σημείο αναρτώνται οι κλάδοι. Οι μείζονες, οι ελάσσονες και οι φυλλωσιές που χρόνο με το χρόνο κάνουν το δέντρο μεγαλύτερο.

Έτσι αυτό το project είναι κάτι που θα εξελίσσεται πάντα και μακάρι να βρεθούν άξιοι συνεχιστές να μπορέσουν να το διατηρήσουν ζωντανό.

 

Πώς υποστηρίζεται αυτή η διαδρομή;

Σε αυτή τη διαδρομή δεν περισσεύει κανείς. Σκεφτείτε το σα να είστε στο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας και γύρω - γύρω κάθονται οι παίχτες. Οι Αρχαιολόγοι, ο Α και Β βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι Σύλλογοι, οι φορείς, ολόκληρη η κοινωνία. Και εκεί που είναι η σκηνή του Θεάτρου είναι το κάθε ένα από τα μνημεία. Αυτή είναι η ίδια Πολιτιστική Διαδρομή. Είναι η ίδια η ζωή. Βάζουμε τον Πολιτισμό και τα μνημεία στο Κέντρο της ζωής. Όλοι οι παίχτες προσφέρουν στο μνημείο και μπορούν να απολαμβάνουν και από αυτό.

Ενοποιούμε τη διαδρομή των Θεάτρων, τη διαδρομή του Θρησκευτικού Τουρισμού, τη διαδρομή των σημείων φυσικού ενδιαφέροντος , τους δρυμούς μας. Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο στο οποίο θα υπάρχει και ψηφιακό υλικό στο διαδίκτυο για να μπορέσει ο καθένας να καθοδηγηθεί  μέσα από μία εικονική πλοήγηση στα μνημεία και στα σημεία ενδιαφέροντος.

 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στέκεται στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης Α βαθμού και γίνεται αρωγός στην υλοποίηση σημαντικών έργων εξασφαλίζοντας τρόπους χρηματοδότησης αυτών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν μελέτες ώριμες από τους Δήμους. Σε τι βαθμό ανταποκρίνονται οι δήμοι της Περιφέρειας μας σε ότι αφορά την εκπόνηση μελετών;

 Δεν υπάρχουν μελέτες. Και δεν έρχονται εύκολα προτάσεις. Οι δήμοι έχουν πάρα πολλά προβλήματα. Μετά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη οι δήμοι ταλαιπωρούνται μετά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και την περικοπή που έγινε στους πόρους σε ποσοστό πάνω από 70%. Η κατάσταση των δήμων δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει σ’ εμάς να έχουμε τη φιλοδοξία να έχουμε έτοιμες μελέτες για θέματα Πολιτισμού. Η «Λερναία Ύδρα» της καθημερινότητας τους τρώει την ψυχή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις. Εμείς προσπαθούμε μέσα από αυτή τη διαδρομή της Περιφέρειας να τους κινητοποιήσουμε. Η συνεργασία μας με τους δήμους είναι εξαιρετική.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των έργων τι γίνεται;

Σε ότι αφορά τον Πολιτισμό, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκτός από τη χρηματοδότηση που κάνει σε έργα συγκεκριμένα που μπορεί να έχουν πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από το ΕΣΠΑ, είμαστε στη διαδικασία να κάνουμε και μία ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) που θα αντλεί πόρους ευρωπαϊκούς και εκεί θα μπορούν όλοι οι «παίχτες» με προσκλήσεις που θα βγαίνουν να συμμετέχουν.

Ποιες προτεραιότητες και στόχους βάζει ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Κοντζιάς το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι και τη λήξη της θητείας του;

Το μεγάλο στοίχημα για όλους όσους ασχολούμαστε με τα θέματα του Πολιτισμού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι να στηθεί καλά η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Πολιτιστικής Διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας γιατί αυτό θα δημιουργήσει την υποδομή και το θεσμικό πλαίσιο ώστε να λειτουργήσει μία διαδικασία μέσα από την οποία θα προβάλλεται ο Πολιτιστικός Τουρισμός της Περιφέρειας μας.

Και είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για εμάς γιατί όποιο μνημείο και να συντηρήσεις, όποιο έργο υποδομής και να κάνεις, αν δεν μπορέσεις να το λειτουργήσεις, δεν θα αποφέρει τίποτα. Η ελληνική πολιτεία επένδυσε πολλάκις σε υποδομές που δε λειτούργησαν ποτέ. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι όλα αυτά τα πράγματα να λειτουργήσουν.

 

 KOTZIAS SISKEPSI

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 12:48

Σχετικά Άρθρα