Τελευταία Νέα

Περίπου 20 άλογα με τους αναβάτες, του Ιππικού Ομίλου από τον Πολύλοφο Ιστιαίας, οι οποίοι ξεκίνησαν σήμερα το πρωί τη διαδρομή με προορισμό νωρίς το απόγευμα τον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι. Κάνοντας μία πρώτη στάση στην Κάβα του στη Λίμνη έγινε 100 χρόνια και δεν μπορούσαμε να πάμε στη μνήμη του.

«Επιλέξαμε τη σημερινή δροσερή για τα άλογα μέρα, θέλοντας να συμμετέχουμε στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τον ερχομό του Οσίου στο Προκόπι» δήλωσε πριν από λίγο στο eviakosmos.gr , ο Πρόεδρος του Ομίλου Κώστας Παπαγεωργίου και συνέχισε: «Θα φτάσουμε το βράδυ. Θα μας αγιάσει ο παπάς και θα επιστρέψουμε». Μία στάση να ξαποστάσουν έκαναν στην κάβα του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Σταμούλου στις Ροβιές ο οποίος τους κερασε νερά και χυμούς για το ταξίδι.

422240952 1103059507594033 8160123482944337622 n

435608292 802460601903982 495757975068234894 n

435607383 1862900510812746 5190802364744270687 n

 

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε, κατόπιν προσκλήσεως, τη σχολική κοινότητα του ΓΕΛ Βασιλικού.

Εκεί τον υποδέχθηκαν και τον καλωσόρισαν ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Κωνσταντίνος Γιακουμίδης, οι καθηγητές και οι μαθητές, ενώ στο αμφιθέατρο του Σχολείου «Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομος» έγινε απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής των μαθητών του Ομίλου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του ΓEΛ και των  masterclasses του Cern στη Διημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο ΕΑΠ Πατρών στις 27 και 28 Μαρτίου 2024, στα πλαίσια του προγράμματος MNet «ANAΠTYΞH ΣXOΛIKOY ΔIKTYOY ANIXNEYTΩN KOΣMIKHΣ AKTINOBOΛIAΣ».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε ομιλία με θέμα την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αναλύοντας τη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας επ’  αυτού και κάνοντας κατάλληλες προεκτάσεις περί της κοινής Αναστάσεως, όπως αυτή αποτελεί επαγγελία του ίδιου του Χριστού και Πίστη της Εκκλησίας.

Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου, οι μαθητές του προσέφεραν, ως δώρο, μια πασχαλινή λαμπάδα, αφού είναι οι «νονοί» του, που έδωσαν το όνομά του στο αμφιθέατρο του Σχολείου τους και κατόπιν, στο προαύλιο του Λυκείου ακολούθησε ένα μικρό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς, που παρουσίασαν οι μαθητές προς τιμήν σου Σεβασμιωτάτου, για την παρουσία του ανάμεσά τους.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη τον Διευθυντή, τους καθηγητές και τους μαθητές για το παραγόμενο έργο παιδείας και τους ευχαρίστησε για την πρόσκλησή τους, τους προσέφερε συλλεκτικά αναμνηστικά που η Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος εξέδωσε, για την επέτειο συμπληρώσεως 100 ετών από την άφιξη και παρουσία του ιερού και αφθάρτου σκηνώματος του Οσ. Ιωάννου του Ρώσσου στην Εύβοια.

Επιστρέφοντας στη Χαλκίδα, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την πινακοθήκη Χαλκίδας «Δημήτρης Μυταράς», όπου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης – Δομή ΓΕΦΥΡΑ παρουσιάζει με την υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων την Έκθεση Φωτογραφίας «SHAME – Ευρωπαϊκές Ιστορίες» του βραβευμένου δημοσιογράφος Simone Padovani.

IMX 11.4.2024 003 1

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Υποστήριξης Ατόμων με Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές "Ηλιαχτίδα" Χαλκίδας, διοργανώνει για 2η χρονιά 3ήμερο Πασχαλινό παζάρι από την Παρασκευή 19 Απριλίου έως την Κυριακή 21 Απριλίου και ώρες 10:00 - 20:00, στον χώρο της αίθουσας "Αριστοτέλης" του Δημαρχείου στην παραλία Χαλκίδας. Γονείς, Εθελοντές και φίλοι, ετοίμασαν για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, χειροποίητες λαμπάδες, σπιτικά γλυκά και άλλες δημιουργίες. Η παρουσία σας θα μας δώσει χαρά και δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. 

Εκ μέρους του Δ.Σ.

ο Πρόεδρος 

Ιωάννης Κοτρογιάννης

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της οικονομικής προσιτότητας των φαρμάκων.

Η νομοθετική δέσμη που αφορά τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, περιλαμβάνει μία νέα οδηγία (η έκθεση επί της οποίας εγκρίθηκε με 495 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 45 αποχές) και έναν κανονισμό (για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την διαπραγματευτική του θέση με 488 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 34 αποχές).

Κίνητρα για την καινοτομία

Στόχος των ευρωβουλευτών είναι να θεσπίσουν μια ελάχιστη περίοδο προστασίας των δεδομένων διάρκειας 7,5 ετών (κατά την οποία άλλες εταιρείες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα προϊόντων) πέραν της διετούς προστασίας σε επίπεδο αγοράς από την έκδοση άδειας κυκλοφορίας (κατά την οποία δεν μπορούν να πωληθούν γενόσημα, υβριδικά ή βιοομοειδή προϊόντα).

Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν να επιλεχθούν για πρόσθετες περιόδους προστασίας δεδομένων εάν ένα συγκεκριμένο προϊόν τους ανταποκρίνεται σε μη καλυπτόμενη ιατρική ανάγκη (+ 12 μήνες), εάν διεξάγονται συγκριτικές κλινικές δοκιμές για το προϊόν (+ 6 μήνες) και εάν σημαντικό μερίδιο της έρευνας και ανάπτυξης του προϊόντος πραγματοποιείται στην ΕΕ και τουλάχιστον εν μέρει σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς της ΕΕ (+ 6 μήνες). Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης ένα ανώτατο όριο για τη συνδυασμένη περίοδο προστασίας των δεδομένων που δεν θα ξεπερνά τα 8,5 έτη.

Μια εφάπαξ παράταση (+ 12 μήνες) της διετούς περιόδου προστασίας της αγοράς θα μπορούσε να χορηγηθεί, εάν η εταιρεία λάβει άδεια κυκλοφορίας για πρόσθετη θεραπευτική ένδειξη η οποία παρέχει σημαντικά κλινικά οφέλη σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες.

Τα «ορφανά» φάρμακα (φάρμακα που αναπτύσσονται για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών) θα ωφεληθούν από έως και 11 χρόνια εμπορικής αποκλειστικότητας εάν αντιμετωπίσουν μια αυξημένη ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη.

Καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής (AMR)

Για την ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης νέων αντιμικροβιακών ουσιών, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να εισαγάγουν κίνητρα εισόδου στην αγορά και συστήματα ανταμοιβής βάσει οροσήμων (π.χ. οικονομική στήριξη σε πρώιμο στάδιο, όταν ορισμένοι στόχοι έρευνας και ανάπτυξης επιτυγχάνονται πριν από την έγκριση της διάθεσης ενός φαρμάκου). Τα μέτρα αυτά θα συμπληρωθούν από ένα μοντέλο συνδρομής μέσω εθελοντικών συμφωνιών κοινής προμήθειας, για την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε αντιμικροβιακά.

Υποστηρίζουν τη θέσπιση ενός «κουπονιού αποκλειστικής μεταφοράς δεδομένων» για τα αντιμικροβιακά που αποτελούν προτεραιότητα, το οποίο θα επιτρέπει να υπάρχουν μέχρι 12 επιπλέον μήνες προστασίας των δεδομένων για ένα εγκεκριμένο προϊόν. Το κουπόνι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προϊόν που έχει ήδη επωφεληθεί από τη μέγιστη ρυθμιστική προστασία των δεδομένων και θα μπορούσε να μεταβιβαστεί μόνο μία φορά σε άλλον κάτοχο άδειας κυκλοφορίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκεκριμένες προτάσεις των ευρωβουλευτών μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δηλώσεις

Η εισηγήτρια για την οδηγία, Pernille Weiss (ΕΛΚ, Δανία), δήλωσε: «Η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς, τη βιομηχανία και την κοινωνία. Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί ένα βήμα προς την παροχή των εργαλείων για την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως όσον αφορά την ελκυστικότητα της αγοράς μας και την πρόσβασή μας σε φάρμακα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη τη φιλοδοξία και τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις.»

Ο εισηγητής για τον κανονισμό Tiemo Wölken (Σοσιαλιστές, Γερμανία) δήλωσε: «Η αναθεώρηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων, όπως οι ελλείψεις φαρμάκων και η μικροβιακή αντοχή. Ενισχύουμε τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης και ενισχύουμε τη συλλογική μας ανθεκτικότητα ενόψει μελλοντικών κρίσεων στον τομέα της υγείας - ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθειά μας για δικαιότερη και πιο προσιτή υγειονομική περίθαλψη για όλους τους Ευρωπαίους. Τα μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα, ενώ παράλληλα παρέχουν κίνητρα σε τομείς μη καλυπτόμενων ιατρικών αναγκών, αποτελούν ζωτικά μέρη αυτής της μεταρρύθμισης.»

Επόμενα βήματα

Τον φάκελο θα αναλάβει το νέο Κοινοβούλιο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν 6 - 9 Ιουνίου.

Σχετικές πληροφορίες

Στις 26 Απριλίου 2023, η Επιτροπή υπέβαλε την δέσμη μέτρων για τα φάρμακα για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ. Περιλαμβάνει μια νέα οδηγία και έναν νέο κανονισμό, ώστε να καταστούν τα φάρμακα πιο διαθέσιμα, προσβάσιμα και οικονομικά προσιτά, ενώ παράλληλα στοχεύει και στο να υποστηριχθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας της ΕΕ, έχοντας παράλληλα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Με την έγκριση της παρούσας έκθεσης, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών να διασφαλίσει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ για τα φάρμακα και την πρόσβαση σε ποιοτικές και οικονομικά προσιτές θεραπείες σε ολόκληρη την ΕΕ, να αντιμετωπίσει ζητήματα ασφάλειας του εφοδιασμού, να επενδύσει σε στρατηγικούς τομείς και να μειώσει τη γραφειοκρατία, όπως εκφράζεται στις προτάσεις 8(3), 10(2), 12(4), 12(6), 12(12), 12(17), 17(3) και 17(7) της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

 Α

Μεγάλο σκάνδαλο που αφορά στα οικονομικά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χαλκίδας και παίρνει «μπάλα» εργαζόμενους και Δήμαρχο Χαλκιδέων αποκαλύπτεται μετά την απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152 στην οποία προσέφυγε καταγγέλλοντας σωρεία παραβάσεων της δημάρχου Έλενας Βάκα, ο τέως δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα το πρωί στην δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm, ο τέως δήμαρχος η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 στην οποία και ο ίδιος προσέφυγε για το πάρτι που γινόταν στην ΔΕΥΑΧ με τις ευλογίες της Δημάρχου Χαλκιδέων, η οποία φέρεται να καθησύχαζε τους υπαλλήλους να μην επιστρέψουν τα χρήματα όπως όριζε με τελεσίδικη απόφαση του ο Άρειος Πάγος, δικαιώνει πρώτα τη νομική σύμβουλο της ΔΕΥΑΧ Ευαγγελία Μιμίκου η οποία λαμβάνοντας γνώση των παρατυπιών της κας Βάκα, δικαιώνεται.

«Έχω γίνει κουραστικός με όλη αυτή την ιστορία. Να σας πω μία αρχή που πρέπει να διέπει τον καθέναν που διοικεί, ό,τι διοικεί και τα χρήματα δεν είναι δικά του, αλλά είναι του λαό. Συνεπώς, πρέπει να κάνει καλύτερη διαχείριση και από τα δικά του. Έτσι τουλάχιστον, πορεύτηκα εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παγώνης και συνέχισε: «Στη ΔΕΥΑΧ υπήρχε μία ομάδα, η οποία, δε θέλω να τη χαρακτηρίσω για τη θα την χαρακτηρίσω πάρα πολύ άσχημα, η οποία το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να σπάει, να βουλιάζει η ΔΕΥΑΧ, εμείς να βγάζουμε λεφτά. Υπήρχαν μισθοί της τάξεως των 6000€, των 5.000€, το μήνα. Και βεβαίως, όλες τις δουλειές τις έκαναν τα συνεργεία. »

Όπως επισημαίνει ο τέως δήμαρχος, επι θητείας του είχε φροντίσει η ΔΕΥΑΧ προσπάθησε να εξοικονομήσει και εξοικονόμησε πόρους, έτσι ώστε να σωθεί η ΔΕΥΑΧ. «Παρόλα αυτά η σημερινή δήμαρχος από τότε είπε στους εργαζόμενους ότι άστε τις δικαστικές αποφάσεις να υπάρχουν, τα λεφτά που πρέπει να επιστρέψετε, που οφείλετε να επιστρέψετε μετά από δικαστικές αποφάσεις, κακώς τα πήρατε, δεν πειράζει θα σας τα χαρίσουμε. Λες και ήταν από τον κορβανά του οικογενειακού τους προϋπολογισμού» λέει ο κ. Παγώνης και συνεχίζει: «Κάτι που ήταν καταφανώς παράνομο, άδικο, και είχε να κάνει με πολύ κακή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, δηλαδή, των χρημάτων που πλήρωναν οι πολίτες δεν μπορούσα να το αφήσω έτσι!»

Ο κ. Παγώνης, μετά από αυτές τις αποφάσεις που όπως ο ίδιος υποστηρίζει ήταν εντελώς παράνομες, με παράνομη σύνθεση του Δ.Σ, παρα την εισήγηση της νομικής συμβούλου η οποία έλεγε με αυτά που κάνετε θα πάτε φυλακή, πήραν άλλους συμβούλους εξωτερικούς, ad hoc, κατά περίπτωση, νομικούς.

«Κατά παραγγελία έκαναν εισηγήσεις, ό,τι “δώστε τα”. Ότι είναι νόμιμες οι αποφάσεις. Και βεβαίως εγώ προσέφυγα στην Αποκεντρωμένη, ως όφειλα. Η Αποκεντρωμένη, λυπάμαι γιατί ο σημερινός γραμματέας, ήταν και αιρετός, και δήμαρχος, αλλά κατάντησε να είναι ένα υποχείριο μιας πολιτικής κυβερνητικής και έκρινε ότι δεν είχε χρόνο 2 μήνες, να ασχοληθεί με το γεγονός ότι 2εκ και πλέον χρήματα των πολιτών, που κατασπαταλούνται και χάνονται στη ΔΕΥΑΧ, και έτσι προσέφυγα στην Επιτροπή του άρθρου 152 ως είχα το δικαίωμα, και την υποχρέωση, η οποία συνήλθε, Πρόεδρος είναι δικαστής όπως ξέρετε, υπάρχουν δύο νομικοί. Απεφάνθη ότι είναι δεκτή η προσφυγή μου, είναι σωστά αυτά που λέω, ακυρώνονται οι αποφάσεις της ΔΕΥΑΧ. Κανείς δε μπορεί να επιστρέψει τίποτα, καθώς έχουν μείνει 2 χρόνια και το 1.200.000€ που πρέπει να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι έχει γίνει 1.700.000€» είπε ο κ. Παγώνης και συνέχισε:

«Έμαθα ότι έχουν πάρει και απόφαση στο Δ.Σ να χαρίσουν τους τόκους λες και είναι του πατέρα τους. Αυτά όλα είναι ποινικά αδικήματα. Ήδη περιμένω να καθαρογραφτεί η απόφαση για να προσφύγω στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ξέρω ότι έχει επιληφθεί και η Αρχή Διαφάνειας. Έχει δώσει εντολή ελέγχου που θα καθορίσει τις ποινικές και πειθαρχικές και Διοικητικές ευθύνες και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του γιατί αυτή η ιστορία του να σπαταλιέται το δημόσιο χρήμα για να κάνουμε εμείς πολιτική, δηλαδή, για να είναι οι υπηρεσίες λάφυρο μιας εκλογικής νίκης.

Αυτά είναι πράγματα που πρέπει κάποτε στον τόπο μας να τελειώσουν! Και οφείλουν μία πολλή μεγάλη συγνώμη και στους πολίτες και σε μένα. Αυτός που διοικεί πρέπει να κάνει χρηστή διοίκηση. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Δεν είναι δυνατόν να λέει: Μην ανησυχείτε, πήρατε 2εκ, κακώς τα πήρατε.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του Αρείου Πάγου θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα από τους εργαζόμενους, στη ΔΕΥΑΧ.

«Πρόκειται για 2εκ ευρώ, τα οποία εισέπραξαν χωρίς να οφείλονται» επισημαίνει ο τέως δήμαρχος Χαλκιδέων και συνεχίζει: «Το τι έκανα στη ΔΕΥΑΧ για να σταθεί όρθια και να μην κλείσει, είναι γνωστό. Γιατί τα στελέχη της μου έλεγαν το 2014, ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2015 η ΔΕΥΑΧ θα κλείσει. Και την κράτησα όρθια, με διάφορα μέτρα που πήρα, αυτά δυστυχώς ανακλήθηκαν όλα όταν έφυγα. Και άρχισε πάλι η παλιά τακτική.

Υπογράφηκαν συμβάσεις με παράνομες μισθοδοσίες, για επιδόματα ετοιμότητας. Αυτά είναι τραγικά πράγματα. Δείχνει ότι δεν έχουν βάλει μυαλό. Δεν υπάρχει δεν ξέραμε, δεν το καταλάβαμε. Τα έχω κοινοποιήσει γραπτά αυτά, όλα. Δε μπορεί να λένε ότι δεν ξέρουν όντας νομικοί. Παρόλα αυτά πρέπει τώρα να λογοδοτήσουν να τελειώνουμε. Και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και καλώ όλους να εφαρμόσουν τη νομιμότητα. Δεν θα το αφήσω…»

Αναφορικά με την παράνομη σύνθεση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΧ, ο κ. Παγώνης επισημαίνει ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις έχουν παρθεί από το συγκεκριμένο Δ.Σ είναι παράνομες. «Αυτά είναι εγκληματικά λάθη. Μπορεί ένα συλλογικό όργανο να λειτουργήσει και να πάρει αποφάσεις με μη νόμιμη σύνθεση; Ασφαλώς, όχι. Άρα, όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί, δεν είναι σύννομες».

Ποιος ευθύνεται όμως για την παράνομη σύνθεση του Δ.Σ; Ο κ. Παγώνης απαντά: «Αυτή που το όρισε. Δηλαδή, η δήμαρχος!»

Κλείνοντας ο κ. Παγώνης επισημαίνει ότι θα παρέμβει ο αρμόδιος Εισαγγελέας, το Ελεγκτικό Συμβούλιο, η Αρχή Διαφάνειας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης και βαθύς γνώστης των θεμάτων της Ε.Ε, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μιχάλης Αγγελόπουλος ο οποίος σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm, το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου, μίλησε για το μέλλον της Ευρώπης, τις προκλήσεις αυτής επισημαίνοντας ότι η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι σημαντική για εκείνους που θα στηρίξουμε να βρίσκονται στο Κέντρο λήψης των αποφάσεων.

Ο κ. Αγγελόπουλος, έμπειρος αυτοδιοικητικός, αφού έχει διατελέσει Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δήμαρχος Σάμου αλλά και Αντιπρόεδρος στην ΚΕΔΕ, γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που απασχολούν όχι μόνο την αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, αλλά την Ελλάδα γενικότερα. Την ίδια ώρα έχει υπηρετήσει και τα «σαλόνια» της Ε.Ε. Έχοντας διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης, Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ.α

Θέματα όπως αυτό των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας και του Πρωτογενούς Τομέα με τους αγρότες μέσα από το Αγροτικό Κίνημα να συσπειρώνουν τις δυνάμεις τους και να στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη ζητώντας ουσιαστικές αλλαγές για την επιβίωση τους, καθώς και η τραγωδία των Τεμπών, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της συζήτησης με τον κ. Αγγελόπουλο.

Εσείς έχετε ζήσει την Ε.Ε και σε καλές στιγμές, και με συγκρούσεις και την περίοδο της αμφισβήτησης αυτής. Η Ευρώπη κατάφερε να σταθεί όρθια και να μη διαλυθεί. Θα ήθελα να μοιραστείτε την εμπειρία σας για την Ευρώπη, όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείστε…

Από την πρώτη διαδήλωση στις Βρυξέλλες, που νέοι άνθρωποι τότε διαδηλώναμε για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, για την ενίσχυση της πολιτικής ενοποίησης που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, μέσα από Ευρωπαϊκές Οργανώσεις, εγώ Προεδρεύω σήμερα στην Ευρωπαϊκή Κίνηση στην Ελλάδα, που είναι το Εθνικό Τμήμα μιας μεγάλης Ευρωπαϊκής Οργάνωσης που ίδρυσε ο Τσόρτσιλ το 1948 στη Χάγη και που είχα την τιμή να λαμβάνω γνώσεις, πληροφορίες, και εμπιστοσύνη, από τρεις κορυφαίους Ευρωπαίους, τον εν ζωή Παρασκευά Αυγερινό, τον Τάκη Λαμπρία και το Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Αυτή η δυνατότητα που μου δόθηκε σε μικρή σχετικά ηλικία με όπλισε και με την ικανότητα να ακούω τους ανθρώπους τους πολίτες τους εκπροσώπους, και να μην έχω μία δογματική θέση στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα και γενικότερα στη ζωή μου ως επαγγελματίας δικηγόρος.

Η διαδρομή άρχισε έτσι. Τα πρώτα 4 χρόνια μετά τη Νομική Αθηνών και τα μεταπτυχιακά στις Βρυξέλλες κύλισαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Μετά από αυτό η επιστροφή στη Χώρα, η θητεία και επιστροφή πάλι στις Βρυξέλλες σε διάφορα μέχρι να γίνει ο Διεθνής διαγωνισμός για τη θέση του Νομικού Συμβούλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, της αντιπροσωπείας δηλαδή η οποία είχε το αντικείμενο που με συνοδεύει πάντοτε, κα Ντίνη, δηλαδή, τα δικαιώματα του πολίτη, την προστασία τους και βεβαίως τις παραβιάσεις, υπερβάσεις του Κοινοτικού Δικαίου αλλά και την προάσπιση της πατρίδας μας που τη θεωρώ ως μία μεγάλη πολιτιστική υπερδύναμη.

Η διαδρομή αυτή, μετά από 9,5 χρόνια παρουσίας διακόπηκε λόγω της επιλογής μου ως Περιφερειάρχη Μακεδονίας –Θράκης, που παρέλαβα μία Περιφέρεια πάρα πολύ χαμηλά σε απορροφητικότητα και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που αναγνωρίζω ως την προσπάθεια που έγινε, να καταλήξει τρίτη και με ακραίες συνθήκες διαχείρισης επι ημερών Έβρου, 2005-2006, τα γνωστά μειονοτικά ζητήματα αλλά και την αναπτυξιακή πολιτική της Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας που κατέληξε με τη δημιουργία του πρώτου και μοναδικού αυτοτελούς γραφείου Περιφέρειας στις Βρυξέλλες, το οποίο λειτούργησε περίφημα για 3 χρόνια, από όπου η Θράκη μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα απέκτησε και πολλούς πόρους και τεχνογνωσία.

Είναι καιρός οι Περιφέρειες της Χώρας μας να αποκτήσουν ένα κοινό γραφείο, με Γραμματεία στις Βρυξέλλες. Και οι απορροφήσεις των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων να έχουν ένα στόχο και συνέχεια. Αυτά πάνε μαζί με τις κοινωνικές προτεραιότητες, τις περιφερειακές ανάγκες αλλά και τις εθνικές στοχεύσεις. Και μετά από το 2014 μέχρι το 2019 ήμουν δήμαρχος Σάμου και διετέλεσα αντιπρόεδρος στην ΚΕΔΕ και για πρώτη φορά Έλληνας, στην Αντιπροεδρία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, το οποίο στεγάζει 170.000 δήμους, Περιφέρειες και Κοινότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης και περιλαμβάνει 47 Χώρες, δεν είναι μόνο κοινοτικές.

Δράττομαι της ευκαιρίας, αφού είστε και δικηγόρος να σας ρωτήσω τι γίνεται με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αν είναι εναρμονισμένο με το δίκαιο των Χωρών μελών της Ε.Ε, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα.

Υπάρχουν δύο επίπεδα ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Νομοθεσίας, στην Ευρωπαϊκή. Υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου είναι μία κατοχυρωμένη αρχή σε επίπεδο Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, δεσμευτικών. Οι ενσωματώσεις των κανονισμών που είναι υποχρεωτικοί και των οδηγιών που τα Κράτη-Μέλη πρέπει να βρουν το Νόμιμο τρόπο ενσωμάτωσης. Δηλαδή, Προεδρικό Διάταγμα ή απόφαση κλπ, προχωράνε σχετικά καλά. Δηλαδή, δεν έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό καταγγελιών ή αιτιολογικών γνωμών, όπως λέγεται η προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ενσωμάτωση.

Η άλλη διαδικασία είναι, η προάσπιση των γενικών αρχών των άρθρων του Θεμελιώδους Χάρτου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό το Κράτος δικαίου πρέπει να αποτελεί μία διαρκή προσπάθεια όλων των αρχών, των υπευθύνων, για την πραγμάτωση του στόχου αυτού.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Στην Εύβοια αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα πλέον με τα αιολικά πάρκα και τις νέες αδειοδοτήσεις, σε ένα Νομό που όλοι γνωρίζουν ότι είναι υπερκορεσμένος. Την ίδια ώρα δεν τηρούνται και τα προβλεπόμενα για την προστασία του Περιβάλλοντος. Και όλα αυτά με χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Γιατί επικρατεί αυτή η χαοτική κατάσταση στην Ελλάδα; Και φτάνουν να διαμαρτύρονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα;

Επειδή είχα εκπροσωπήσει και την ΠΕΔ Νοτίου Ελλάδας για το θέμα αυτό, έχω συγκεκριμένη άποψη. Η άποψη είναι ότι υπάρχει μία βλάβη, μία ανακολουθία στο Εθνικό Σύστημα. Δηλαδή, πρώτα έπρεπε να υπάρχουν τα ειδικά χωρικά σχέδια που θα περιλάμβαναν και τις εγκαταστάσεις, υπό όρους, και μετά τα Περιφερειακά σχέδια. Η Χώρα έκανε το ανάποδο, παλαιότερες κυβερνήσεις, οπότε δημιούργησαν μια ανακολουθία, η οποία έχει πάρα πολλές απολήξεις.

Δηλαδή, σε νησί του Αιγαίου, πάνω από χώρο προστασίας UNESCO, πήγαν να στήσουν ένα μεγάλο αιολικό. Τελικά, με κάποιο τρόπο, απαγορεύτηκε αυτό. Αυτό είναι το πρώτο θεσμικό έλλειμα. Και τώρα γίνονται κάποια βήματα αποκατάστασης με τα ειδικά χωρικά σχέδια τα οποία περιλαμβάνουν και την αιολική ενέργεια.

Δεύτερη βασική αρχή, είναι ότι κάθε τόπος μπορεί να φέρει ενέργεια εναλλακτική, μέχρι 10% πάνω από τη φέρουσα ικανότητα του, για να καλύψει πιθανές ελλείψεις. Εκτός, αν υπάρχουν ειδικές χωροταξικές ανάγκες που πρέπει ένα νησί εκεί στα μέσα του πελάγους, θα πρέπει να εξυπηρετήσει και άλλα νησιά.

Το τρίτο είναι ότι χωρίς διαβούλευση με τους δήμους επί της ουσίας και όχι με ανακοινώσεις μίας εβδομάδας ή τεσσάρων ημερών, της πρότασης Χ,Ψ,Δ, δεν μπορούμε να έχουμε θεσμικά αποτελέσματα. Και το λέω αυτό γιατί πάντοτε θα υπάρχουν εύλογες διαμαρτυρίες, καταγγελίες, και παραβιάσεις ακόμα και κανόνων. Γιατί ακριβώς το στρεβλό ελληνικό σύστημα που υπάρχει, και που προφανώς η Κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να το αποκαταστήσει και έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα προς αυτό, οδηγεί σε τι; Η αρμόδια αρχή να δίνει άδειες, βλέποντας έναν πιθανώς πλήρη φάκελο, να παραβλέπει, να παραγνωρίζει ή να μη γνωρίζει το τι προτεραιότητες υπάρχουν οικιστικές. Πολιτιστικό πλαίσιο και θέμα κυκλοφορίας και βιώσιμων συνδέσεων υπάρχει πιθανόν σε διάφορα μέρη, με ένα πρόσφατο παράδειγμα σε ένα δήμο της Κρήτης. Σας λέω ότι αυτό είναι ένα σύστημα που πάσχει συνολικά. Ένας καταρτισμένος υπάλληλος-στέλεχος δίνει μία άδεια και από εκεί και πέρα αρχίζει το πρόβλημα. Επίσης, όλο αυτό συνδυάζεται και με την υποχρέωση συνολικά της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, να συμπλέει με αυτά.

Ενώ βλέπουμε νομοθετική πρωτοβουλία α,β,γ,δ, από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει σε ικανό ποσοστό ο απαραίτητος συντονισμός. Αυτές τις θεσμικές ελλείψεις νομίζω ότι πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Ότι το ποιος χαρακτηρίζει περιοχή «απάτητα βουνά» και όχι οπότε απαγορεύει την εγκατάσταση ή λέει ότι υπάρχει κορεσμός και πως ο κορεσμός αυτός, οδηγεί και σε παραβίαση κανόνων αρμονίας, αισθητικής και πολιτισμού σε διάφορους τόπους, είναι και αυτό ένα ζήτημα. Βρισκόμαστε στη μέση ενός προβλήματος.

Ο ρόλος των Ευρωβουλευτών είναι να διεκδικούν όσα περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη Χώρα τους. Ο ρόλος τους σταματάει εκεί ή με το που έρχονται στη Χώρα μας παρακολουθείτε αν αυτά τα χρήματα πήγαν για τους σκοπούς που προβλέπονταν να εξυπηρετήσουν; Έχουμε ζήσει μνημόνια στην Ελλάδα ψάχνοντας να βρούμε που πήγαν χρήματα που ήρθαν από την Ε.Ε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Ή πιο πρόσφατα η σύμβαση για τα ΤΈΜΠΗ…

Προφανώς κάθε άνθρωπος με ευαισθησίες και με κάποια μικρή γνώση, όχι μόνο προβληματίζεται αλλά πολλές φορές αδρανοποιείται, εξοργίζεται, κατηγορεί. Σε ότι αφορά στο ρολο των Ευρωβουλευτών, δεν μπορούν να ελέγξουν την πορεία των κονδυλίων. Οι κρατικές, οι εθνικές αρχές είναι αρμόδιες γι’ αυτό. Είναι όμως σε θέση να μπορούν να ρωτούν και να μαθαίνουν την πορεία της κατανομής των κονδυλίων και των απορροφήσεων.

Είναι ένα θέμα της παρακολούθησης του τι γίνεται εθνικά, εντός των τειχών της Χώρας και ένα άλλο των ορίων και ένα άλλο θέμα είναι το τι γίνεται σε άλλες χώρες. Το δεύτερο είναι ότι όπου υπάρχουν Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, ο έλεγχος που γίνεται από τις Κρατικές Αρχές, πρέπει να είναι σε βάθος και να μην παρατείνονται τα πάντα εύκολα.

Δηλαδή, βάζω μία υπογραφή παράτασης της σύμβασης. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι υπάρχει και το οριζόντιο θέμα της ειδικής στελέχωσης που απαιτείται. Όταν έρχεται μία σύμβαση Χ, η οποία είναι πολυσέλιδη, και η οποία πρέπει να ελεγχθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η οποία έχει πιθανώς και ρήτρες εκπονημένες και υιοθετημένες από ειδικούς. Δεν μπορεί ένας και μοναδικός διευθυντής, υπάλληλος, στέλεχος ή και αρμόδιος γραμματέας να τα τσεκάρει όλα αυτά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Άρα, έχουμε ένα κενό και εδώ. Αυτό είναι ένα τεράστιο χάσμα το οποίο πρέπει να καλυφθεί πάραυτα. Με σταδιακές συγκεκριμένες προσλήψεις, με εξειδίκευση στην τεχνογνωσία, και δια βίου κατάρτιση. Το Μάτι δεν πέρασε γιατί δεν είχε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τα ΤΕΜΠΗ που είναι μία τραγωδία πραγματική, που κλονίζει συνθέμελα την Ελληνική κοινωνία.

Άλλο ένα πανευρωπαϊκό θέμα, είναι το θέμα του πρωτογενούς τομέα και των αξιώσεων εκείνων που ασχολούνται με αυτόν. Με πανευρωπαϊκού επιπέδου διαμαρτυρίες αγρότες, μελισσοκόμοι κλπ διεκδικούν τα αυτονόητα. Ποια η άποψή σας;

Αγαπητή μου συνομιλήτρια, απόλυτα σωστά. Και επειδή ως δικηγόρος σε μία κοινοπραξία, συμβουλεύω το Αγροτικής Ανάπτυξης, σε έργα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε λιμενοδεξαμενές και φράγματα, εδώ και δύο μήνες, μετά από ένα Διεθνή διαγωνισμό, έχω άποψη γι’ αυτό.

Η άποψη μου είναι ότι δίκαια οι αγρότες ξεσηκώθηκαν υπο την έννοια του Πανευρωπαϊκού Κινήματος. Το υψηλό κόστος ενέργειας, αδυναμία γρήγορης μεταφοράς και βιώσιμης των προϊόντων. Ο πόλεμος έχει παίξει εδώ μεγάλο ρόλο. Η έλλειψη εργατικών χεριών, οι διευκολύνσεις εισαγωγής από χώρες που δεν είναι Ευρωπαϊκές, η κοινωνική περιθωριοποίηση που υπάρχει σε αυτά, και οι δυσκολίες από τη μεγάλη κλιματική αλλαγή, έφεραν την λογικώς αναμενόμενη έκρηξη.

Αυτή η νέα κοινή αγροτική πολιτική η οποία είναι καθοριστική για το μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να εξειδικευτεί και να είναι υπερ των παράγωγών, υπέρ των αγροτών, υπερ των ανθρώπων που δουλεύουν στον πρωτογενή τομέα, χωρίς βεβαίως να μειώνεται η ποιότητα ή να διακυνδινεύονται τοξικότητες με διάφορους τρόπους γιατί απλά διευκολύνουν τη μείωση κόστους παραγωγής.  

Άρα, όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν να δουν την κοινή αγροτική πολιτική ως τη μείζονα προτεραιότητα, ανεξάρτητα από το ποσοστό που έχει αυτή στο Ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Και αυτό πρέπει να ενισχυθεί.

Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα η Ευρώπη βρίσκεται υπο τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων. Κινδυνεύουμε θεωρείτε από στοχευμένες, τέτοιου είδους κινήσεις;

Ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης κινδυνεύει. Και εφόσον ταξιδεύει και εφόσον έχει συγγενείς ή παιδιά στο εξωτερικό, εφόσον κινείται επιχειρηματικά. Υπό την έννοια ότι η εμφάνιση μιας νέας ομάδας του ISIS στοχεύει και σε άμαχο πληθυσμό και στο Ευρωπαϊκό έδαφος. Δεν είναι τόσο εύκολο να δημιουργείς τρομοκρατικές επιθέσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά αυτό δεν είναι θέμα εφησυχασμού.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας πρέπει να είναι συνεχής, διαρκής και βεβαίως να βασίζεται σε οργανωμένα συστήματα υποστήριξης αυτού του αντιπολέμου.

Πόσο σημαντική είναι η ψήφος μας στις Ευρωεκλογές και πως θα θωρακίσουμε και θα εξασφαλίσουμε σταθερότητα στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια;

Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, με συγκεκριμένη δέσμευση προϋπολογισμού, όπως ήδη έχει προταθεί, το οποίο θα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην Εξωτερική Πολιτική. Αντιμετώπιση του μοναδικού ενεργειακού παρόχου, δηλαδή πως εμείς φτάνουμε σε παράλληλη ενέργεια έτσι ώστε να είμαστε αυτοτελείς.

Και βεβαίως η θωράκιση μας όπως σωστά είπατε είναι μέσα από την εκλογή 21 Ελλήνων Ευρωβουλευτών σε σύνολο 706, που δυστυχώς για την Ελλάδα είναι λίγοι σε αριθμό σε σχέση με άλλες Χώρες. Χρειάζεται σύμπνοια και μας χρειάζεται κάθε ψήφος θετική του πολίτη.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 

 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επέβλεψε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, τις εργασίες κατασκευής του νότιου οδικού άξονα της Εύβοιας, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη, τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δημήτρη Βουρδάνο και τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Αναστάσιο Βελισσαρίου.

Παρουσία του Βουλευτή ΝΔ Εύβοιας Θανάση Ζεμπίλη, του Δημάρχου Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλου, αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών, διαπιστώθηκε ότι το φυσικό αντικείμενο του έργου: «Ολοκλήρωση κατασκευής Οδού Ραπταίοι – Ν. Στύρα – Στύρα (Χ.Θ.9+150 ΕΩΣ Χ.Θ. 16+499,33)», αρχικού προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ και συμβατικής δαπάνης ύψους 8.438.177,70 ευρώ, έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό άνω του 50%.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Στύρων για την προτεραιοποίηση έργων και αναγκών, όπως είναι η εξεύρεση χρηματοδοτήσεων για το εναπομένον τμήμα του νότιου οδικού άξονα, για την αναβάθμιση του λιμένα Καρύστου, τη μεταφορά του επιβατικού λιμένα Στύρων, τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου Μαρμαρίου, την εκτέλεση εργασιών (κερκίδες κλπ.) στα δημοτικά γήπεδα Καρύστου, Μαρμαρίου, Στύρων, αλλά και για την υλοποίηση νέου οδικού έργου στο τμήμα Κάρυστος – Πλατανιστός.

Ανακοινώθηκε επίσης, η επικείμενη έναρξη εκτεταμένων εργασιών συντήρησης επί του οδικού δικτύου του Δήμου Καρύστου, με αρχικό προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ, η απορρόφηση 160.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και η υλοποίηση -την επόμενη περίοδο- πρόσθετων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων αρχικού προϋπολογισμού 620.000 ευρώ. Εξασφαλίστηκε, επίσης, χρηματοδότηση 4.000.000 ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών της ανατολικής και της νότιας Εύβοιας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ξεμπλοκάραμε ένα έργο σταματημένο από το 2005 και βρεθήκαμε σήμερα ξανά εδώ για να επιβλέψουμε την πορεία κατασκευής του νότιου τμήματος του έργου (Στύρα – Πόρτο Λάφια). Διαπιστώσαμε με χαρά ότι το οδικό έργο έχει ήδη υλοποιηθεί σε ποσοστό άνω του 50% και προορίζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024!

»Με την κατασκευή του έργου αυτού βελτιώνονται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της υφιστάμενης οδού Λέπουρα – Κάρυστος, ενώ παρακάμπτονται τα χωριά Στύρα και Κάψαλα, όπου είναι αυξημένη η κυκλοφορία των οχημάτων και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Βασική μας προτεραιότητα παραμένει η ολοκλήρωση του νότιου οδικού άξονα, ενώ συνεργαζόμαστε με το Δήμο Καρύστου και με τους Βουλευτές Εύβοιας για τη χρηματοδότηση λιμενικών έργων σε Κάρυστο, Μαρμάρι και Στύρα. Προχωρούν επίσης σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης τόνισε: «Η συλλογική μας προσπάθεια να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον τόπο μας από άκρη σε άκρη, περνάει υποχρεωτικά μέσα και από τις μεγάλες παρεμβάσεις στους κεντρικούς οδικούς μας άξονες. Παρά τα αμέτρητα εμπόδια, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην ολοκλήρωση ενός στοιχειωμένου έργου, του σπουδαιότερου για την Καρυστία, μέχρι το επόμενο, της κατασκευής του νέου σύγχρονου άξονα Στύρα – Πόρτο Λάφια. Το έργο υλοποιείται με εξαιρετικούς ρυθμούς, και ο χρονικός ορίζοντας παράδοσης του στους συμπολίτες μας μέχρι το τέλος του έτους, είναι ρεαλιστικός».

 styraportol33

styraportol22

Ο Δήμος Χαλκιδέων ενημερώνει τους πολίτες ότι, οι υπηρεσίες του Δημοτολογίου και του Ληαξιαρχείου Χαλκίδας, θα παραμείνουν κλειστές, την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 και την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, λόγω εργασιών αναβάθμισης του πληροφοριακού συστήματος.

Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε συζήτηση για το θέμα της δημιουργίας ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων σε περιοχή του δήμου Τανάγρας. Τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί πάνω στα οποία σε συνέντευξη του, απαντά, στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm, την Πέμπτη το πρωί ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΕΛΒΙΟΚ που εκπονεί το έργο, Μηχανικός Περιβαλλοντος, Παναγιώτης Σκιαδάς. Ξεκαθαρίζοντας ότι το έργο κατασκευάζεται 3χλμ από κατοικημενη περιοχή, είναι σχεδιασμένο για να καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες της Στερεάς και δεν υπάρχει κανένα θέμα παρουσίας ελεγκτή που θα παρακολουθεί τη διαδικασία.

Ο κ. Σκιαδάς έδωσε απαντήσεις σχετικά με τα θέματα που έχουν προκύψει τονίζοντας ότι ο όλος αναβρασμός που επικρατεί στην τοπική κοινωνία οφείλεται σε παντελή έλλειψη ενημέρωσης.

«Εσείς, ως δημοσιογράφος γνωρίζετε πολύ καλά ότι η βασική αρχή για τη διαμόρφωση της Κοινής Γνώμης και μίας ολοκληρωμένης άποψης είναι να υπάρχει ενημέρωση και ειδικά για ένα θέμα όπως αυτό το οποίο είναι αμφιλεγόμενο, υπάρχει θα έλεγα μία παντελής έλλειψη ενημέρωσης. Για την οποία εγώ να ξέρετε να δεχθώ και μία κριτική.» είπε ο κ. Σκιαδάς και συνέχισε: «Απλώς πρέπει να επισημάνω ότι έχουμε επίτηδες αποκλειστεί από το βήμα που θα μπορούσαμε να έχουμε, για να μιλήσουμε ακριβώς σε αυτούς οι οποίοι αντιδρούν, για ένα τόσο σημαντικό έργο.

Και επομένως η δική μας άποψη, είναι αποκλεισμένη. Αντιλαμβανόμενος ότι υπάρχει και μία κριτική η οποία απευθύνεται σε όσους μας δώσουν βήμα να πούμε τη δική μας άποψη. Δηλαδή, αν είσαι τόσο σίγουρος ότι εσύ έχεις δίκιο, θα ήθελες να βγει το αντίπαλο δέος, να πει την άποψη του, να εκτεθεί. Εμείς αντιμετωπίζουμε ακριβώς το αντίθετο. Όταν εμείς μιλάμε, όσοι μας δώσουν το βήμα, δέχονται κριτική. Θέλουμε να είμαστε σε ένα καθεστώς εντελώς κλειστό, να ακούγεται μόνο η δική μας άποψη. Δε μιλάω για τη δική μας ή τη δική τους άποψη.»

Σε ότι αφορά τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Τανάγρας, ο κ. Σκιαδάς επισημαίνει: «Εμείς, είμαστε ανοιχτοί σε προσκλήσεις. Όταν τέθηκε σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, δεν κληθήκαμε. Και είναι απορίας άξιο ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο έρχονται έργα τα οποία είναι πολύ πιο μικρά από περιβαλλοντικής άποψης. Και στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουμε πάει, αλλά στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, όταν άρχισαν και οι αντιδράσεις, εμείς στείλαμε εγγράφως και στο δημοτικό συμβούλιο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να παραβρεθούμε και να ενημερώσουμε τους τοπικούς άρχοντες για την πρόοδο του έργου, τι είναι το έργο. Γιατί βλέπουμε μία τρομακτική παραπληροφόρηση. Σας λέω χαρακτηριστικά ότι πριν από λίγες μέρες που έγινε μία συγκέντρωση στα Οινόφυτα, και ήταν κατά του έργου, έδειξαν ότι δεν ξέρουν καν τι είναι το έργο. Δηλαδή, δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το έργο».

Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητήθηκε από τον επικεφαλής του συνδυασμού «Στερεά Περιφέρεια», Κώστας Μαρκόπουλος με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεση στο ΣτΕ όπου έχει προσφύγει ο Δήμος Τανάγρας για τη χωροθέτηση,  να γίνει μία διευρυμένη συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία να παραβρίσκονται από το Δήμο Τανάγρας και τους όμορους Δήμους, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, εκπρόσωποι της εταιρίας που εκπονούν το έργο και ο κ. Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις –σχολιασμούς που έγιναν από τον κ. Μαρκόπουλο στο Π.Σ και συμβούλους τους, καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι η κοινωνία δηλώνει άγνοια, ως προς τη χωροθέτηση του έργου, προβληματίζεται αν εκεί θα εναποτίθενται επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα μόνο της περιοχής και γενικότερα της Στερεάς, χωρίς να δεχθούν άλλα από το εσωτερικό και το εξωτερικό και το τρίτο που θέτουν είναι να υπάρχει μία επιτροπή, ένα Δ.Σ στο οποίο θα συμμετέχουν οι φορείς για να ελέγχουν ότι όλα βαίνουν καλώς σύμφωνα με τις αρχικές δεσμεύσεις της εταιρίας. Σημαντικό δε είναι ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα τους θέλουν την εξυγίανση της περιοχής, για να μπορέσουν να συνυπάρξουν με τη Βιομηχανία που είναι ο ζωτικός οικονομικός πυρήνας για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

Στο αν χρειάζεται ο χώρος ή όχι που είναι ίσως η πιο θεμελιώδης παράμετρος, ο κ. Σκιαδάς επισημαίνει: «Ο Δήμος Τανάγρας, μαζί με την αντιπολίτευση, ήταν ομόφωνη αν θυμάμαι καλά η απόφαση και μάλιστα δεν είναι αυτού του δημοτικού συμβουλίου, ούτε του προηγούμενου. Είναι του προ προηγούμενου Δ.Σ είναι ότι δεν θα γίνει ποτέ χώρος μέσα στο δήμο μας.

Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι ότι εμείς δεν τον θέλουμε καν τον χώρο. Άρα, θέλουμε τη Βιομηχανική συγκέντρωση, θέλουμε τα τέλη, θέλουμε τις θέσεις εργασίας, θέλουμε όλο αυτό τον πλούτο που πολύ σωστά αναφέρθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Βουργέσης, αλλά δεν θέλουμε την αναπόφευκτη παραγωγή αποβλήτων. Με αυτά, θέλω να θέσω μία λίγο υποκριτική στάση πως θέλουμε τη Βιομηχανία εδώ αλλά δε θέλουμε τα απόβλητα.

Πηγαίνετε μακριά από μας, σε άλλους δήμους. Η κλασσική στάση, μακριά από την αυλή μου και όπου θέλει ας γίνει. Επομένως πρέπει πρώτα να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, που για μένα είναι το αυτονόητο. Χρειάζεται το έργο ή δε χρειάζεται;»

Το θέμα της χωροθέτησης που είναι και το επίμαχο σημείο. Πως καταλήξατε στο συγκεκριμένο χώρο και πόσο απέχει από κατοικημένη περιοχή;

Πώς μπορούμε να βρούμε τη σωστή τοποθεσία; Νούμερο ένα είναι η εγγύτητα. Δεν θέλουμε να είναι μακριά. Δε θέλουμε να περνάμε μέσα από χωριά. Δε θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο οτιδήποτε κατά τη μεταφορά, θέλουμε να είναι κοντά στην Εθνική οδό. Εμείς, δεν έχουμε κάποια διαστροφή, να πάμε να το κάνουμε σε ένα σημείο, που είναι και ακριβή η γη. Το κάπου μακριά, σημαίνει και τα οικόπεδα πιο οικονομικά. Το κίνητρό μας δεν ήταν να πάμε να κερδοσκοπήσουμε , να βρούμε μία εύκολη φτηνή λύση. Το θέμα μας είναι να βρούμε τη σωστή τοποθεσία. Άρα, εγγύτητα και πρόσβαση πάρα πολύ σημαντική.

Το άλλο που ακούμε και λέγεται είναι, ελάτε να βρούμε μαζί ένα χώρο. Αυτό το να βρούμε μαζί ένα χώρο, θα το έλεγα λίγο ρομαντικό, και εξωπραγματικό. Είναι ουτοπικό. Δεν έχει γίνει ποτέ! Δε μπορεί να γίνει με μία συναίνεση. Με μία διαβούλευση. Όποιος το λέει αυτό είναι προσχηματικό. Γιατί μια τέτοια διαδικασία, θα ήταν εξαιρετικά ψυχοφθόρα, θα κρατούσε χρόνια, και στο τέλος της ημέρας, πάλι θα υπήρχαν κάποιοι διαφωνούντες. Γιατί; Γιατί η γη τους είναι κοντά. Γιατί είναι κοντά σε κάποιο κανάλι της ΕΥΔΑΠ. Γιατί είναι κοντά σε κάποια δασική περιοχή. Με όσους έχω μιλήσει και είναι πολύ αντίθετοι στο έργο, δεν δέχονται καν να μιλήσουν. Εγγύτητα, πρόσβαση δεν υπήρχαν. Ψάξαμε για χρόνια. Ακούσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους, είδαμε πάρα πολλούς διαφορετικούς χώρους. Καταλήξαμε σε αυτό το μέρος, γιατί αυτό το μέρος συνδυάζει περισσότερα καλά από κακά.

Αυτός που δεν το θέλει, οραματίζεται, σκέφτεται, βάζει μία εικόνα στο μυαλό του, ότι θα είναι η χωματερή. Ξέρετε, αυτό ενθαρρύνεται και από τον τρόπο που το έχει προσεγγίσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βγάζει πανό που λέει πάνω «Χωματερή». Ποια χωματερή; Τις χωματερές που ο δήμος είχε, γιατί είχε τρεις, που λειτουργούσε ο δήμος επι δεκαετίες και για τις οποίες δε θυμάμαι ποτέ να έχει απολογηθεί κάποιος. Που πηγαίνανε και Βιομηχανικά και Αστικά απόβλητα; Και όχι μόνο αυτό. Τα καίγανε κιόλας. Επι δεκαετίες γινόταν αυτό.

Σε ότι αφορά τη χωροθέτηση, να σας πω ότι θέλεις οι γεωλογικές συνθήκες είναι τέτοιες οι οποίες να σου δίνουν μία αυξημένη ασφάλεια. Και αυτός ο συγκεκριμένος χώρος διακρίνεται για τα γεωλογικά στρώματα αργίλου, τα οποία έχει. Υπάρχει μία Κεραμοποιεία κοντά στο συγκεκριμένο χώρο. Διακρίνεται ακριβώς γι’ αυτό το ευεργετικό του χαρακτηριστικό, το οποίο προσφέρει μία μεγαλύτερη προστασία.

Επομένως, το σημείο αυτό δεν επιλέχθηκε επιπόλαια και αυθαίρετα. Έγινε μετά από μια πολύ προσεκτική έρευνα. Αξιολογώντας εναλλακτικούς χώρους και την απόσταση. Ο Νομοθέτης θέτει τα 500 μέτρα, θέτοντας το πάνω σε μία επιστημονική βάση. Η απόσταση που εμείς έχουμε είναι τουλάχιστον 2,9 χλμ. Άρα, ουδέποτε τίθεται θέμα του…δίπλα.

Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζει η τοπική κοινωνία τι απόβλητα θα μεταφέρονται εκεί και αν τελικά θα καλύψει τις ανάγκες της Στερεάς και μόνο; Υπάρχει ανησυχία ότι εκεί θα μεταφέρονται από όλη την Ελλάδα Βιομηχανικά Απόβλητα και γιατί όχι και από το εξωτερικό. Τι ακριβώς προβλέπει το έργο; Γι’ αυτό και στο Περιφερειακό προτάθηκε να συσταθεί ένα Δ.Σ που θα ελέγχει τη δραστηριότητα αυτή.

Μας το ζητάνε, εμείς το προσφέραμε, και το αρνήθηκαν. Και τώρα έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου και επανέρχεται ξανά. Είναι ίσως το μοναδικό έργο που έχουμε πει θα λειτουργήσουμε με ανοιχτές πόρτες. Αν είναι κάτι που διακρίνει το έργο, είναι η διαφάνεια του. Και αυτό το λέω γιατί κανεις δεν έχει ΄πάει σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο να σου πει ότι εγώ θα σου πληρώνω τον ελεγκτή. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Και το κάναμε γιατί θέλουμε ακριβώς να καθησυχάσουμε τον κόσμο. Την κοινωνία, η οποία νοιώθει αδικημένη, από την έλλειψη εκλεκτικών μηχανισμών. Όπου για δεκαετίες λειτούργησαν οι βιομηχανίες χωρίς μία σωστή εκλεκτική μηχανή. Και γι’ αυτό λέμε θα δουλέψουμε με ανοιχτές πόρτες. Εσείς επιλέγετε τον ελεγκτή. Εμείς τον πληρώνουμε.

Άρα, θα υπάρξει όπως λέτε ελεγκτής που θα ελέγχει τη δράση της επιχείρησης εκεί;

Θα υπάρξει, εφόσον υπάρξει ανταπόκριση. Το τηλέφωνό μου το ξέρουν όλοι. Κλείνοντας το θέμα της διαφάνειας, εμείς ότι έχουμε πει σε δημόσιο διάλογο το οποίο μπορεί κάποιος εύκολα να δει. Σε ότι αφορά στον ελεγκτικό μηχανισμό, ξαναλέμε και παραμένει αυτή η πρόταση στο τραπέζι, απλώς κανένας δεν έχει ανταποκριθεί. Λέγονται στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αλλά κανείς δεν έχει ανταποκριθεί να πει, ναι θέλουμε να στήσουμε έναν ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος θα σας ελέγχει.

Είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος η λειτουργία με διαφάνεια ενός τέτοιου χώρου και το λέμε γιατί ακριβώς δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Το λέμε γιατί πιστεύουμε πως ο κόσμος έχει παραπληροφορηθεί. Έχει καθοδηγηθεί, σε μία οδό που έχει δηλητηριάσει την ψυχή της κοινωνίας. Έχει δημιουργήσει σε κάποιους ανθρώπους να νιώθουν πολύ έντονα για κάτι ενώ δε θα έπρεπε, γιατί θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Θα είναι ένας ελεγχόμενος χώρος και ο κόσμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Για το ποια απόβλητα θα έρχονται, όταν είπαμε εμείς ότι ξέρετε να δεσμευτούμε εγγράφως για το ποια απόβλητα θα έρχονται, αλλά θα στηρίξετε το έργο; Είπαν όχι! Θέλω να σας πω πως είναι εντελώς προσχηματική αυτή η προσέγγιση για το ποια απόβλητα θα έρχονται. Βασίζεται στη θεωρία ότι ο χώρος αυτός επιβαρύνει. Ο χώρος αυτός δεν επιβαρύνει! Είτε τα απόβλητα από το δήμο Τανάγρας είτε από το Δήμο Θηβαίων, είτε από τη Λαμία είτε από τη Χαλκίδα. Ο χώρος αυτός παρέχει προστασία.

Πάμε στα ποια απόβλητα θα έρχονται. Γιατί έχουμε ακούσει και εδώ πάρα πολλά…Θα έρχονται όλα της Ευρώπης. Θα έλεγα ας κάνουμε ένα βήμα πίσω. Δεν είμαστε οι πρώτοι και καλύτεροι, που θα θέλαμε να πιστεύουμε. Υπάρχουν δεκάδες χώροι σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, νομίζω ότι το τελευταίο πράγμα είναι να τα στείλουν στην Ελλάδα. Ας μην προτρέχουμε ότι θα δώσουμε διέξοδο δεν ξέρω σε τι απόβλητα, της Γερμανίας και του Βελγίου.

Αυτά για το εξωτερικό. Σε ότι αφορά στο εσωτερικό έχουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία ήταν και παραμένει ο Σχεδιασμός. Εμείς θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αποβλήτων. Έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην παραγωγή στερεών αποβλήτων.

Και πάμε στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου ξαφνικά και ξαναλέω προσχηματικά, κάποιοι θέτουν ότι εμείς θα το στηρίζαμε. Και σας λέω πως όταν το είπαμε όλοι έκαναν πίσω. Έχει σημασία αυτό γιατί κάποιος προσπαθεί να βρει να εστιάσει κάπου και να θορυβήσει τον κόσμο και να τον ερεθίσει. Δεν υπάρχει κανένας και το λέω κατηγορηματικά. Κανένας σχεδιασμός, καμία πρόθεση να πάρουμε απόβλητα, από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως ακούγεται. Να γίνουμε ο σκουπιδότοπος, η χωματερή της Ελλάδας.

Κεντρικός σχεδιασμός, να γίνει τουλάχιστον από ότι εγώ γνωρίζω, ακόμα ένας χώρος για την εξυπηρέτηση της Β. Ελλάδας και ένας για την Αττική. Αυτό όμως που εγώ δε μπορώ να σας διασφαλίσω είναι ότι αυτοί οι χώροι θα γίνουν. Γιατί για να γίνουν οι χώροι αυτοί θα πρέπει να υπάρχουν και απόβλητα. Ξέρετε, απόβλητα πολλά δεν υπάρχουν. Ο κόσμος νομίζει ότι θ΄ανοίξει και ξαφνικά θα έρχονται δεκάδες χιλιάδες τόνοι αποβλήτων στο δήμο Τανάγρας. Δεν ξέρω ποιος τα λέει αυτά. Δεν ξέρω ποιο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων έχουν δει.

Ποια είναι η δυναμική του έργου; Τι έκταση θα καλύπτει και πως θα είναι οι εγκαταστάσεις;

Αυτή τη στιγμή το ακίνητο είναι περι των 200 στρεμμάτων. Η κατασκευή αποτελείται από 3 κελιά. Τρεις διαφορετικούς διακριτούς χώρους. Ένας χώρος έρχεται να εξυπηρετήσει τα ιστορικά αποθηκευμένα απόβλητα, η οποία αυτή τη στιγμή αποθηκεύει τα απόβλητα της, συγγενούς εταιρίας, η οποία έχει αποθηκευμένα τα απόβλητά της στα Οινόφυτα.

Άρα, το ένα κελί, αυτό που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή, πηγαίνει αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση μίας βιομηχανίας που είναι στα Οινόφυτα. Τα άλλα δύο κελιά, έχουν, θα σας δώσω μία εικόνα και σε νούμερα, περίπου μία τετραπλάσια δυναμικότητα, θα έχει ο χώρος για το κελί των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και περίπου το μισό θα είναι ένας χώρος για τα Βιομηχανικά μη επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία παράγονται ξανά στη Στερεά Ελλάδα.

Αυτές οι δυναμικότητες θεωρούμε, τα στοιχεία που υπάρχουν δυστυχώς, δεν είναι παρα πολύ αξιόπιστα για τις ποσότητες που υπάρχουν. Διότι οι ποσότητες είναι πάρα πολύ μικρές. Δεν υπάρχουν αυτές οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι που κάποιοι λένε ότι υπάρχουν.

Εμείς, έχουμε προβλέψει έναν κύκλο ζωής 20-25 ετών. Ο χώρος εκεί δεν είναι ακριβώς επεκτάσιμος. Δεν υπάρχουν βλέψεις για επέκταση του χώρου μελλοντικά. Θα έρθει να καλύψει αυτές τις ανάγκες της Περιφέρειας Στερεάς που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Τέλος, ο κ. Σκιαδάς αναφέρθηκε σε ανάλογες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό, πολλές από τις οποίες είναι μέσα στον ιστό των πόλεων. Σε ότι αφορά στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας ο κ. Σκιαδάς επεσήμανε ότι περισσότερους απο 50 εργαζόμενους στη νέα επιχείρηση θα δημιουργηθούν και έμμεσα θέσεις εργασίας καθώς θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων των βιομηχανιών με αποτέλεσμα να προσλάβουν και άλλο εργατικό και όχι μόνο δυναμικό.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 

 

Στη νέα διοίκηση της Αναπτυξιακής Εύβοιας είναι και η Ναυτιλιακή Πράκτορας Σίσσυ Καραμάνου από το Αλιβέρι. Μια δυναμική παρουσία στο Συμβούλιο, πολλά υποσχόμενη…

Η κα Καραμάνου, επιτυχημένη επιχειρηματίας,  με σφαιρικές γνώσεις στο «επιχειρείν» και ειδικές γνώσεις στο κομμάτι της Ναυτιλίας, αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας με τους υπόλοιπους συνεργάτες της σημαντικά θέματα αρμοδιοτήτων της Αναπτυξιακής στην Εύβοια.

Η επιτυχία θεωρείται δεδομένη. Κι εκείνη δηλώνει πανέτοιμη να προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί. Ιδιαίτερα αγαπητή, έχει ήδη «πιάσει» δουλειά και τα καλύτερα είναι μπροστά!

 

Σελίδα 1 από 998

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr