bannernew5

Τελευταία Νέα

Στη «μάχη των έργων» ρίχνονται καθημερινά οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου με τον Αντιδήμαρχο Νίκο Μπαράκο να παραμένει ώρες ολόκληρες δίπλα τους προκειμένου να μπορέσουν να εκπονήσουν νέες μελέτες για έργα, να επιβλέψουν έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη και να σταθούν στο πλευρό των δημοτών, εξετάζοντας μία σειρά υποθέσεων τους, που φτάνουν καθημερινά στην Υπηρεσία και τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν.

Για τις μελέτες που εκπονούνται, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκείνα που δρομολογούνται να γίνουν και τα έκτακτα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος ο δήμος μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν διάφορες περιοχές κυρίως στις υποδομές, μίλησε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ο Αντιδήμαρχος Έργων Νίκος Μπαράκος στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και την εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη.

Αντιδήμαρχε, άλλα έργα είναι σε εξέλιξη, άλλα εκπονούνται, άλλα δρομολογούνται και άλλα διεκδικούνται και στο δικό σας δήμο. Τι γίνεται με τα έργα και την εκπόνηση μελετών στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Όλα είναι σημαντικά, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, υπάρχουν περιπτώσεις έργων τα οποία είναι υπό εντάξει υπάρχουν τα προγράμματα που τρέχουν και οι χρηματοδοτήσεις που διεκδικούμε. Όλοι οι δήμοι καταβάλουν προσπάθεια όπως βλέπουμε σε ολόκληρη την Εύβοια και γενικότερα στην Ελλάδα. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία με τα προγράμματα που τρέχουν, όπως κι εμείς από τη μεριά μας προσπαθούμε και καταφέρνουμε σε αρκετές περιπτώσεις να έχουμε ευχάριστα αποτελέσματα. Συνεχίζουμε με τις δυνάμεις που έχουμε όσο μπορούμε να διεκδικήσουμε όσα περισσότερα.

Ας ξεκινήσουμε από το τι διεκδικείτε σε πρώτη φάση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο δίνει χρήματα και την ευκαιρία να γίνουν μελέτες για έργα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να γίνουν. Έχουμε ευχάριστες ειδήσεις και για το Δήμο Κύμης Αλιβερίου μετά από την συνεδρίαση της Π.Ε.Δ και τα όσα ανακοινώθηκαν από τον κύριο Θεοδωρικάκο;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Υπάρχει σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που είναι μία μετεξέλιξη του προγράμματος «Φιλόδημος». Υπάρχουν ανοικτές, αρκετές προσκλήσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές. Δίνουν τη δυνατότητα στους δήμους να λύσουν χρόνια και μεγάλα προβλήματα. Υποδομών, λύματα, ύδρευση, κτίρια, αγροτική οδοποιία και απορρίμματα.

Είναι πολύ μεγάλες προσκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε να προετοιμαστούμε. Βέβαια, όλα γίνονται κάτω από δύσκολες συνθήκες που ισχύουν για όλους μας όπως ξέρετε. Τώρα με την πανδημία, έχουν επέλθει νέες συνθήκες εργασίας. Με τις δυνατότητες που έχουν οι υπάλληλοι να παίρνουν άδειες ειδικού σκοπού για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα τους, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Το ένα είναι στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εντάχτηκε ο καινούργιος βρεφονηπιακός σταθμός της Κύμης ο όποιος έχει προϋπολογισμό γύρω 1.000.000€ και προβλέπει την κατασκευή εξ ολοκλήρου του βρεφονηπιακού σταθμού από την αρχή μέχρι και τον εξοπλισμό του.

Είναι ένα έργο το οποίο είχε προσκληθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» αλλά δεν είχε προχωρήσει η ένταξη γιατί άλλαξε το πρόγραμμα και οι διαδικασίες. Επειδή ήταν εντελώς ώριμο και είχε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτης». Οπότε, με την ανακοίνωση και του Υπουργού, είναι στα χέρια μας η χρηματοδότηση. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εγγράψουμε το ποσό στον προϋπολογισμό και θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες δημοπράτησης.

Περίπου ίδια περίπτωση, είναι και το καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα το οποίο και αυτό είναι μία πρόταση ώριμη που είχαμε υποβάλει, η οποία δεν είχε προχωρήσει γιατί στο πρόγραμμα του υπουργείου, υπήρχε ένας προϋπολογισμός ο οποίος είχε εξαντληθεί.

Όμως, έγιναν από ότι έχω αντιληφθεί οι σωστές κινήσεις. Αυξήθηκε ο συνολικός προϋπολογισμός για τη χώρα και εντάχθηκαν και οι επόμενες προτάσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και η δικιά μας. Είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό θα ακολουθήσει η διαδικασία στο επόμενο συμβούλιο. Να το εγγράψουμε και να εγκρίνουμε την μελέτη που είναι ήδη έτοιμη, για να μπορέσουμε το ταχύτερο δυνατό να δημοπρατήσουμε αυτά τα έργα, τα οποία θα λύσουν χρόνια προβλήματα.

Το θέμα του βρεφονηπιακού της Κύμης είναι σημαντικό, διότι, αυτή τη στιγμή στεγάζεται σε νοικιασμένο χώρο. Έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ γονείς, παιδιά, όλη τοπική κοινωνία. Αλλά και το θέμα με τα αδέσποτα είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί θα έχουμε μία σύγχρονη υποδομή του Δήμου η οποία θα μπορεί να στεγάσει σε κατάλληλες συνθήκες τα ζώα συντροφιάς. Να τους παρέχει αυτά που προβλέπονται και να δώσει και την δυνατότητα στο φιλοζωικό σύλλογο που συνεργαζόμαστε αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται, να υπάρχει ένα μέρος που θα μπορούν να πηγαίνουν τα ζώα. Να είναι το κατάλληλο μέρος που θα τυχαίνουν της κατάλληλης φροντίδας. Να μπορούν να προχωρούν και σε υιοθεσίες. Μέριμνα μας να λειτουργήσει σωστά!.

Και βέβαια με μία υποστελεχμένη τεχνική υπηρεσία που δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Πολλές φορές επιστρέφετε και εργάζεστε κι εσείς τα απογεύματα στο δήμο, για να τρέξουν πολύ περισσότερο κάποια θέματα της Τεχνικής Υπηρεσίας εφόσον δεν υπάρχει στελέχωση των υπηρεσιών. Αληθεύει;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Είναι έτσι όπως το λέτε και φαντάζομαι ότι αυτό ισχύει για τους περισσότερους επαρχιακούς δήμους ίσως και για κάποιους αστικούς αλλά εμάς. Η κατάσταση είναι πράγματι πάρα πολύ δύσκολη παρότι ενισχυθήκαμε με προσωπικό στις τελευταίες προσλήψεις του ΑΣΕΠ. Μετά τις μετατάξεις των υπαλλήλων, καταλήξαμε να είμαστε λιγότεροι από ότι πριν.

Παρόλα αυτά, έστω και με τον αριθμό των υπαλλήλων που διαθέτουμε, οι οποίοι είναι λίγοι αλλά είναι καλοί, προσπαθούν, σέβονται τη δουλειά τους, την αγαπάνε και ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, προσπαθούμε να καταφέρουμε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα.

Είναι δύσκολο βέβαια, γιατί ο κόσμος μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται, όπως είπατε κι εσείς και δεν είναι και υποχρεωμένος. Αλλά ένας δήμος έχει πάρα πολλές αρμοδιότητες. Πέρα από τις διεκδικήσεις των έργων υπάρχουν μελέτες που πρέπει να συνταχθούν, υπάρχουν τα έργα που είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν τα αιτήματα των πολιτών τα οποία και αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Είναι πολύ μεγάλος όγκος της δουλειάς και δυστυχώς το προσωπικό δεν επαρκεί. Απλά προσπαθούμε όσο μπορούμε να δίνουμε το κάτι παραπάνω και να ανταποκρινόμαστε.

Εμείς είμαστε ένας πάρα πολύ μεγάλος δήμος και σε πληθυσμό και σε έκταση με πάρα πολλές τοπικές κοινότητες. Ο αριθμός των μηχανικών που έχουμε είναι «αστείος» ας μου επιτραπεί η έκφραση. Κανονικά με βάση τον οργανισμό εσωτερικών υπηρεσιών θα έπρεπε να είχαμε δεκαπέντε και έχουμε τρεις. Είναι δηλαδή πάρα πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί κανείς.

Για να κατατεθούν οι μελέτες και γενικότερα ο φάκελος υπάρχουν αντίστοιχα ιδιόκτητοι χώροι που θα γίνουν τα προαναφερόμενα έργα;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Στην Κύμη, είναι αυτό που προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Στο Αλιβέρι, επειδή υπάρχει ένας χώρος που λειτουργεί ένα καταφύγιο σε παλιές εγκαταστάσεις. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα εφόσον εξασφαλίζεις πολυετή μίσθωση αυτού του χώρου, να το φτιάξεις και σε μισθωμένο χώρο.

Στον ήδη υπάρχοντα χώρο που είναι και σήμερα θα το κατασκευάσουμε. Είναι εξασφαλισμένη η μίσθωση του για πάνω από 15 χρόνια. Είναι ένας χώρος που το διαχειρίζεται ο δήμος και θα τον διαχειρίζεται για πολλά χρόνια..

Τι έργα αφορούν οι μελέτες που θέλετε να εντάξετε στο «Αντώνης Τρίτσης» ;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Μία σημαντικότατη πρόσκληση αφορά τις υποδομές ύδρευσης. Ήδη εκπονείται μία μελέτη για αντικατάσταση και νέα χάραξη για το δίκτυο Ύδρευσης της Κύμης. Όπως γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, το νερό που έρχεται στην Κύμη, περνάει μέσα από τα χωριά.

Γίνονται ζημιές, πολλές από αυτές σε δυσπρόσιτα σημεία που δεν μπορείς πολλές φορές εύκολα να εντοπίσεις τις φθορές που συμβαίνουν και τις βλάβες. Τώρα με αυτή την προσπάθεια που κάνουμε θα μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε και να το φτιάξουμε από την αρχή καινούργιο. Να τελειώνουμε οριστικά με ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα για την Κύμη. Να εξασφαλίσουμε ένα καινούργιο δίκτυο που θα μεταφέρει το νερό με ασφάλεια στην περιοχή της Κύμης.

Στην ίδια πρόταση θα συμπεριλάβουμε γιατί έχουμε έτοιμες μελέτες, την ύδρευση του Καλάμου που είναι μία τουριστική περιοχή και έχει ανάγκη από ένα τέτοιο έργο, επίσης. Είναι ώριμη αυτή η μελέτη. Και ενδεχομένως και την περίπτωση του Τραχηλίου που και αυτό έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Μπορεί να είναι πολύ μικροί αυτοί οι προϋπολογισμοί σε σχέση με την Κύμη αλλά είναι μία ευκαιρία, ότι ώριμες μελέτες έχουμε και ότι περιπτώσεις χρήζουν αντιμετώπισης να τις συμπεριλάβουμε. Πρόκειται για τις προτάσεις που θα κάνουμε εμείς. Μένει να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε και την χρηματοδότηση..

Εκτός αυτών, υπάρχει μια άλλη πρόταση που αφορά τα λύματα. Και εκεί τελειώνουμε επίσης την μελέτη του Βιολογικού τον Πετριών των Αγίων Αποστόλων. Η μελέτη του Βιολογικού είναι ώριμη, με περιβαλλοντική αδειοδότηση ενώ ταυτόχρονα εκπονούμε και την μελέτη των δικτύων. Δηλαδή, να συνδέσουμε τα χωριά με την εγκατάσταση. Πάμε καλά και θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτοιμοι. Είναι κι αυτό πολύ σημαντικό έργο για εμάς, γιατί οι Πετριές είναι το πιο τουριστικό μέρος.

Είχαν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τον ΒΙΟΚΑ Πετριών, τώρα βάλατε μέσα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τις συνδέσεις οι οποίες δεν προβλεπόταν για όλη την περιοχή;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Ναι πραγματικά τώρα κάνουμε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση. Να επισημάνω, ότι στο πρόγραμμα «Τρίτσης», χρηματοδοτούνται Βιολογικοί Καθαρισμοί και σε περιοχές που είναι κάτω από 2000 κατοίκους. Αυτές που είναι πάνω από 2000 κατοίκους θεωρούνται οικισμοί Γ κατηγορίας. Υπάρχει μία πρόβλεψη στις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτούνται πρώτα της Γ κατηγορίας οικισμοί, οι μεγαλύτεροι. Γι’ αυτό και οι πιο μικροί έμειναν εκτός. Έτσι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε και αυτές τις μικρές και το επιλέγουμε.

Αυτό το λέμε για όσους εύλογα αναρωτηθούν, γιατί φτιάχνουμε το Βιολογικό τον Πετριών και δεν χρηματοδοτούμε τον Βιολογικό του Αλιβερίου ή το δεύτερο της Κύμης. Αυτούς προσπαθούμε ήδη να τους εντάξουμε στο ΕΣΠΑ γιατί γι’ αυτούς έχουμε εκεί την δυνατότητα να τους εντάξουμε. Ενώ για το ΒΙΟΚΑ των Πετριών όπως και του Αυλώνος που το είχαμε εντάξει στο «Φιλόδημος» δεν μπορούσαμε να το εντάξουμε σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Γι’ αυτό και γίνεται αυτή η επιλογή.

Επίσης, υπάρχει μια άλλη πρόσκληση, που αφορά την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών αλλά και με τη χρήση νέας τεχνολογίας. Δηλαδή, για να το πούμε πιο κατανοητά, μπορείς να αλλάξεις τις αντλίες ή να αλλάξεις κάποιον εξοπλισμό, που έχουν τα δίκτυα σου, να μειώσεις το κόστος ενέργειας και στην ουσία να μειώσεις και την κατανάλωση.

Να μειώσεις και τις πομπές ρύπων και ταυτόχρονα μπορείς να κατασκευάσεις και ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο ή να βάλεις μία μικρή ανεμογεννήτρια. Υπάρχουν αυτές οι δράσεις που μπορεί να κανείς για να γίνεις πιο ανεξάρτητος και πιο φιλικός στο περιβάλλον, ως δήμος. Και αυτό το ετοιμάζουμε. Αυτές είναι μεγάλες προτάσεις με προϋπολογισμούς αρκετά υψηλούς και προσπαθούμε.

Υπάρχουν επίσης προσκλήσεις για την αγροτική οδοποιία. Παρεμβάσεις σε κάποιους δρόμους που προς όφελος των επαγγελματιών που έχουν γεωργικές εκτάσεις. Να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε αυτές και αν χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις να ασφαλτοστρώσουμε. Όπως προβλέπεται μέσα από το πρόγραμμα.

Υπάρχει και μία πρόσκληση που αφορά τις κτιριακές υποδομές. Εδώ γίνεται μία προσπάθεια μεγάλη και για το Διοικητήριο στο Αλιβέρι αλλά και για κάποια άλλα που θα ανακοινώσουμε αργότερα.

Να σταθούμε λίγο στο ΒΙΟΚΑ Αυλωναρίου όπου κάποια χώρια εξαιρούνται και δεν μπαίνουν στην μελέτη που προϋπήρχε;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Καταρχήν να σας πω ότι όλα αυτά που σας ανέφερα και αφορούν τους ΒΙΟΚΑ και τις υποδομές ύδρευσης, γίνονται σε συνεργασία με τα στελέχη της ΔΕΥΑΚΑ. Επειδή δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία και μηχανικούς για να έχει αυτόνομη υπηρεσία, αναγκαστικά την υποστηρίζει ο Δήμος. Όμως τα στελέχη της ΔΕΥΚΑ, ο καινούργιος Γενικός Διευθυντής κ. Στρουμπουλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Καραγιάννης, ο Δήμαρχος, εργαζόμαστε όλοι μαζί, συλλογικά πάνω σε αυτά που ανέφερα.

Σε ότι αφορά τον ΒΙΟΚΑ Αυλωναρίου, είχαμε την τύχη από τον πρώην Δήμο Αυλώνος να υπάρχει ώριμη μελέτη για τον Βιολογικό και μία μελέτη για τα δίκτυα. Βέβαια να επισημάνουμε ότι όταν έχεις μία μελέτη που έχει γίνει το 2009, όπως αυτές που είχαν γίνει επί δημαρχίας του κου Κατσούλη, χρειάζονται μία επικαιροποίηση για να έχει τις τιμές και τις προδιαγραφές του σήμερα. Γιατί σίγουρα ήταν άλλες οι ανάγκες το 2009 και πληθυσμιακά. Όταν υπάρχει μία μελέτη, η δουλειά που πρέπει να γίνει για να επικαιροποιηθεί είναι πολύ λιγότερη από το να μην υπάρχει τίποτα. Γι’ αυτό και λέμε ότι όποιος αφήνει μελέτες αφήνει στην ουσία περιουσία.

Οπότε εμείς αυτές τις μελέτες τις επικαιροποιήσαμε. Μάλιστα, η προϊσταμένη μας, η κα Τόλιζα, η οποία ήταν και τότε μηχανικός στο δήμο Αυλώνος και τις γνωρίζει, εφόσον η ίδια τις είχε επιμεληθεί και τις είχε παρακολουθήσει. Αυτές τις μελέτες υποβάλαμε και τις έχουμε εντάξει. Το έργο των δικτύων σύνδεσης με το Βιολογικό του Δήμου Αυλώνος, δημοπρατήθηκε και βρισκόμαστε, στην διαδικασία που έχουμε έναν προσωρινό ανάδοχο. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε τον οριστικό ανάδοχο για να μπορέσει να ξεκινήσει και η κατασκευή του έργου. Δηλαδή οι αγωγοί, οι κεντρικοί συλλεκτήρες που θα συνδέσουν τα χωριά με το ΒΙΟΚΑ. Μπορεί να φαίνεται ένταξη ενός έργου αλλά είναι δύο υποέργα και ο εργολάβος που δίνει προσφορά στο ένα δεν είναι υποχρεωμένος να αναλάβει και το άλλο. Ούτε σημαίνει ότι πρέπει να είναι ο ίδιος. Άλλωστε τώρα έγινε ο ένας διαγωνισμός.

Το έργο του ΒΙΟΚΑ Αυλώνος είχε σύμβαση από παλιά και γίνεται υποκαταστάση. Τώρα έχουμε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε σε σχέση με την υποκατάσταση έχει γίνει μία προσφυγή. Θα το αντιμετωπίσουμε όμως και σύντομα πιστεύω ότι θα έχουμε καλά νέα. Το έργο των κεντρικών συλλεκτήρων προχωράει ξεχωριστά και μάλιστα είναι πιο μεγάλο σε προϋπολογισμό. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το «Φιλόδημος».

Υπάρχουν νεότερα για την αποκατάσταση του ΒΙΟΚΑ στο Αλιβέρι στον οποίο παρατηρούνται προβλήματα δυσλειτουργίας;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Έχουμε ετοιμη μελέτη με περιβαλλοντική αδειοδότηση για αναβάθμιση και επέκταση του ΒΙΟΚΑ ενώ είμαστε σε επαφή με το υπουργείο περιβάλλοντος για να υποβάλλουμε πρόταση. Θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να το εντάξουμε αυτό το έργο γιατί και εδώ έχουμε μία ώριμη μελέτη και το Αλιβέρι είναι μεγάλη πόλη.

Εδώ να πω κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε όλοι. Το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί έργα τα οποία δεν έχουν ξανά χρηματοδοτηθεί, την προηγούμενη εικοσαετία, αυτό σημαίνει ότι αν έχεις πάρει χρήματα το 2000, θα ξαναπάρεις, για την ίδια εγκατάσταση, μετά από 20 χρόνια. Ο ΒΙΟΚΑ του Αλιβερίου γιατί είναι από τους πιο παλιούς, τελευταία φορά που είχε χρηματοδοτηθεί ήταν το 1999. Μέχρι πέρυσι λοιπόν, δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί και πάλι.. Τώρα που μπορούμε θα πρέπει να προχωρήσουμε για την αναβάθμιση του, ώστε λυθούν πολλά προβλήματα.

Προχωράτε και στην κατασκευή 2ου ΒΙΟΚΑ στην Κύμη;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Βρισκόμαστε στη διαδικασία, να ωριμάσουμε μελέτη για το δεύτερο ΒΙΟΚΑ της Κύμης, ο οποίος δεν θα είναι ΒΙΟΚΑ μόνο για την Κύμη. Σχεδιάζουμε ότι θα καλύπτει όλη την περιοχή και τα χωριά και το παραλιακό κομμάτι. Εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε 50 βιολογικούς, θα πρέπει ο σχεδιασμός μας να είναι τέτοιος ώστε με 4-5 μονάδες να καλύψουμε όλο το Δήμο.

Διότι. οι ΒΙΟΚΑ έχουν μεγάλο κόστος λειτουργίας και δεν τοποθετούνται οπουδήποτε. Ούτε είναι λύση να έχεις 20 βιολογικούς διότι δεν μπορείς οικονομικά να τους συντηρήσεις. Πρέπει ο σχεδιασμός να είναι συνολικός για όλο το Δήμο και να καταλήγει σε αποτελέσματα που θα καλύπτουν όλες τις περιοχές. Οπότε, κάτω από αυτό το πρίσμα σχεδιάζουμε το δεύτερο ΒΙΟΚΑ της Κύμης.

Με την Τηλεμετρία τι κάνετε στο Δήμο;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Βρισκόμαστε στη φάση ανάθεσης, στον τελικό ανάδοχο και στην Τηλεμετρία. Ένα έργο που έχει προϋπολογισμό 3.000.000€ και αφορά όλο το Δήμο. Σε πολύ μεγάλα τμήματα των Δικτύων ύδρευσης θα τοποθετηθεί εξοπλισμός, για να διαπιστώνουμε διαρροές, βλάβες, μείωση της ροής του νερού. Οπότε, θα είναι πιο εύκολο να προσδιορίσουμε και πιο γρήγορα να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα.

Κολυμβητήριο Αλιβερίου- Ένα έργο σημαντικό για το δήμο. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Το κολυμβητήριο είναι στη φάση ολοκλήρωσης των μελετών. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έως το τέλος του χρόνου αρχές του επόμενου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες που αφορούν την κατασκευή του κολυμβητηρίου.

Είναι αρκετές. Αρχιτεκτονική, στατική ηλεκτρομηχανολογική και γεωτεχνική που έχουν γίνει ήδη. Όλα αυτά εκπονούνται αυτή τη στιγμή και πολύ σύντομα θα έχουμε μία ολοκληρωμένη μελέτη για την κατασκευή Κλειστού κολυμβητηρίου στον Κάραβο, στην περιοχή Καπνίση. Το θέμα της χρηματοδότησης μετά είναι κάτι που μας απασχολεί και το φροντίζουμε από τώρα.

Μπορεί να είναι και μέσα από το πρόγραμμα «Τρίτσης» υπό προϋποθέσεις. Μπορεί και μέσα από άλλο πρόγραμμα. Το θέμα και εδώ είναι να έχεις ώριμη μελέτη. Όταν έχεις μία ώριμη μελέτη είσαι έτοιμος να την καταθέσεις και να πάρεις τη χρηματοδότηση. Είναι πολύ πιο χρονοβόρο να προετοιμάσεις τις μελέτες από το να κατασκευάσεις ένα έργο.

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου επλήγη από την κακοκαιρία πριν από μερικούς μήνες. Χρειάστηκε να γίνει αποκατάσταση σε πάρα πολλά σημεία, σε κάποια έγινε σε κάποια εκκρεμούν οι αποκαταστάσεις κυρίως στις υποδομές. Πήρε και χρήματα έξτρα ο δήμος γι’ αυτές. Ποιες έγιναν και ποιες είναι σε εκκρεμότητα ακόμα;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Είχαμε σοβαρότατο πρόβλημα και πάρα πολλές ζημιές. Την καταγραφή την κάναμε αμέσως. Ήταν ζημιές σε όλο το Δήμο. Δεν υπήρχε περιοχή που να είχε εξαιρεθεί. Βέβαια, δεν ήταν παντού ίδιες οι συνέπειες των φαινομένων. Υπήρχαν περιοχές που επλήγησαν πολύ πιο έντονα. Τώρα βρισκόμαστε στην φάση που ολοκληρώνουμε τις μελέτες για να δημοπρατήσουμε τα έργα που είχαμε καταγράψει ως ζημιές.

Η χρηματοδότηση που μας ήρθε είναι 3.300.000€ περίπου και αυτό βέβαια είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Χωρίς αυτά τα χρήματα δεν θα μπορούσαμε να αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις ζημιές. Εκεί μας βοήθησε η Περιφέρεια πάρα πολύ και μεσολάβησε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Τώρα έχουμε τα χρήματα και θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς για να γίνουν οι αποκαταστάσεις. Υπάρχουν ζημιές σε όλες τις δημοτικές ενότητες, είναι έξι (6) συνολικά οι εργολαβίες που θα βγουν. Η μία αφορά μόνο την περίπτωση της Κορασίδας που είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Μία άλλη αφορά όλες τις ζημιές που γίνανε στην Κύμη. Μία ακόμα αφορά τις ζημιές που έγιναν στην Δ.Ε Αυλώνος, στην Κονίστρα και μία ακόμη που αφορά τις αποκαταστάσεις στην αγροτική οδοποιΐα.

Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκείνα του Απριλίου, διαλύθηκαν οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι. Δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί. Διέλυσε το αγροτικό μας δίκτυο το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Με αυτή την εργολαβία που θα βγάλουμε, θα προσπαθήσουμε, να κάνουμε κάποιες αποκαταστάσεις. Όχι μια απλή επιδιόρθωση δρόμων αλλά να κατασκευαστούν κάποια τεχνικά έργα να κάνουμε κάποιες διαβάσεις για να μπορεί να προστατεύεται ο δρόμος και να μην χαλάει συνέχεια. Αυτά βέβαια είναι τεχνικά ζητήματα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και αυτό.

Να μιλήσουμε για το Φράγμα των Μανικιών που είναι ίσως το πιο σημαντικό έργο για το Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Σε ποια φάση βρισκόμαστε;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Από την αρχή το Φράγμα των Μανικιών αποτελούσε την πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι ένα από τα δύο πιο σημαντικά έργα για την περιοχή. Το Φράγμα των Μανικίων και οι παρακάμψεις του κεντρικού οδικού άξονα, οι οποίες μπορεί να μην είναι κάποιες στο Δήμο μας αλλά είναι πολύ σημαντικές για το Δήμο μας.

Για παράδειγμα η παράκαμψη του Βασιλικού και της Αμαρύνθου, είναι ζωτικής σημασίας για το Δήμο μας. Και γι’ αυτό ο Δήμαρχος, έχει κάνει αλλεπάλληλες επαφές με το Υπουργείο και με έγγραφα από χρόνια μέχρι και τώρα. Κάνει μεγάλο αγώνα για να δοθεί στη νότια Εύβοια και στην περιοχή μας μία δυνατότητα ευκολότερης οδικής πρόσβασης, η οποία θα πολλαπλασιάσει και τις δυνατότητες ανάπτυξης. Έχουμε δίπλα μας ένα μεγάλο αστικό κέντρο με πολύ πληθυσμό και αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι ο κόσμος να μπορεί να έρχεται εδώ σύντομα και να απολαμβάνει όλα όσα μπορούμε να του προσφέρουμε σε όλα τα επίπεδα.

Σε ότι αφορά το Φράγμα, είναι ένα έργο το οποίο το διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Αυτό που πρέπει να γίνει, όπως συζητήσαμε και πρόσφατα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεώργιο Κελαϊδίτη, είναι μία μελέτη που απομένει, η οποία θα αποτυπώνει την κατάσταση του Φράγματος όπως είναι τώρα. Επειδή έχουνε περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο κομμάτι του. Και με βάση αυτή την μελέτη, θα γίνει και η επικαιροποίηση των μελετών που ήδη υπάρχουν. Εφόσον γίνει αυτό έχουμε την διαβεβαίωση της Περιφέρειας ότι στο επόμενο συμβούλιο θα το περάσουν για να το αναθέσουν.

Έτσι, το φράγμα θα είναι απολύτως ώριμο σαν έργο δηλαδή οι μελέτες του θα είναι έτοιμες και θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είτε κάπου αλλού. Βρισκόμαστε στο παρά ένα, για να ολοκληρωθούν οι μελέτες.

Έχει γίνει αντιληπτό από όλους, πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο και όλοι εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, για να εξασφαλίσουμε την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Να επαναλάβω ότι είναι ένα έργο το οποίο δεν είναι εκ του μηδενός, είναι ένα έργο στο οποίο έχουνε πέσει εκατομμύρια. Εφόσον έχει μείνει έτσι και δεν ολοκληρώνεται, αυτά πάνε χαμένα.

Μιλάμε για ένα έργο το οποίο έχουν επενδυθεί χρήματα και με κάποια χρήματα ακόμη μπορεί να ολοκληρωθεί, ώστε να δοθεί ανάσα πνοής με το θέμα του νερού αφού το Φράγμα μπορεί να υδροδοτήσει όλο το Δήμο Κύμης Αλιβερίου και τον πρώην Δήμο Αμαρυνθίων. Μιλάμε όπως αντιλαμβάνεστε για μία τεράστια έκταση και για μεγάλο κομμάτι πληθυσμού και το νερό που μπορεί να συλλεχθεί εκεί και να διοχετευθεί είναι πάρα πολύ σε ποσότητα και δεν θα αντιμετωπίσουν ξανά ποτέ πρόβλημα.

Αντιλαμβάνεστε ότι όταν θα υπάρχει νερό σε αφθονία από το Φράγμα, θα γίνει σταδιακά και μία αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα σε όλη την περιοχή ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια υπέραντλείται ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές και αυτό φυσικά θα σταματήσει όταν θα υπάρχει νερό. Είναι πάρα πολλά τα οφέλη. Η περιοχή του Φράγματος, όποιος την έχει επισκεφθεί ξέρει ότι είναι μια πανέμορφη περιοχή και αν κατασκευαστεί το φράγμα θα έχει και μια τεράστια τουριστική ανάπτυξη.

Να μιλήσουμε για το έργο στα Χάνια Αυλωναρίου, με τις πεζοδρομήσεις που βρίσκεται σε εξέλιξη;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Το έργο αυτό κατασκευάζεται ακόμη. Πρόκειται για ένα έργο που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά διότι άλλαξε ο εργολάβος. Ο προηγούμενος δε συνέχισε την εργολαβία, οπότε έπρεπε να ξανά γίνουν οι διαδικασίες από την αρχή, για να προχωρήσουμε με τον επόμενο.

Αυτό το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των πεζοδρομίων και την ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου από τη γέφυρα μέχρι μέσα στα Χανιά, στην διασταύρωση για το σχολείο. Θ τελειώσουμε τώρα τα πεζοδρόμια υπάρχει όμως η σκέψη επειδή από κει θα περάσει και ο αγωγός που λέγαμε που είπαμε πριν για τον ΒΙΟΚΑ, να σταματήσουμε το έργο της ασφαλτόστρωσης ούτως ώστε να κατασκευαστεί πρώτα ο αγωγός και μετά οριστικά να ασφαλτοστρωθεί και να τελειώσει η παρέμβαση.

Έχουμε άλλα έργα σε εξέλιξη με ασφαλτοστρώσεις;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Υπάρχει ένα μεγάλο έργο από το ΕΣΠΑ στην περιοχή Μουρτάρι -Μουρτερή όπου υπάρχει ένας δρόμος αγροτικός που θα ασφαλτοστρωθεί και θα βοηθήσει στην ασφαλέστερη πρόσβαση στην παραλία της Μουρτερής.

Περνάει μέσα από το Πυργί και έχει προϋπολογισμό 1.000.000€. Είναι στην φάση της υλοποίησης, κατασκευάζεται και σύντομα θα ολοκληρωθεί. Υπάρχουν κι άλλα έργα που είναι σε εξέλιξη και δημοπρατούνται όπως άλλες αγροτικές οδοποιίες.

Έχετε και έργα που γίνονται από τα ανταποδοτικά της αιολικής;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Βεβαίως, στα χωριά. Είναι γεγονός βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς ότι όλα αυτά τα έργα προϋποθέτουν μελέτες επίβλεψης και μηχανικούς. Οι ρυθμοί μας δεν θα είναι αυτοί που θα θέλαμε. Δεν μπορείς με 3 με 4 μηχανικούς να εκτελέσεις 50 έργα ταυτόχρονα. Προσπαθούμε όσο μπορούμε.

Για τα έργα που προέρχονται από ανταποδοτικά της ενέργειας των αιολικών έχουμε εγκρίνει το συμβούλιο περίπου τις 10 μελέτες για όλα τα χωριά και τώρα θα προχωρήσουμε στους διαγωνισμούς. Είναι έργα που τα έχουν επιλέξει οι τοπικές κοινότητες.

Να ολοκληρώσουμε με τις παιδικές χαρές και τη δημοπράτηση αυτών που είναι σε εξέλιξη;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Είμαστε στη φάση που προχωράμε για οριστικό ανάδοχο σε ότι αφορά τις παιδικές χαρές που έχουν ενταχθεί στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Έγινε ο διαγωνισμός. Είχαμε τέσσερις προτάσεις και προχωράει από την επιτροπή διαγωνισμού. Σύντομα θα έχουμε και εκεί τον οριστικό ανάδοχο. Ένα λογικότατο σενάριο, είναι να έχουν κατασκευαστεί την επόμενη χρονιά. Επίσης περιμένουμε από μέρα σε μέρα και την ένταξη για ακόμη εικοσιτέσσερις (24) παιδικές χαρές στο πρόγραμμα leader . Ήδη έχουν κατασκευαστεί τέσσερις (4) από το πρόγραμμα «Πράσινο Ταμείο» .

Όλα τα χωριά που έχουν ανταποδοτικά από την αιολική ενέργεια, κατασκευάζουν μόνα τους παιδικές χαρές όπως τα Κόσκινα, τα Ζάρκα κ.ά Αναμένεται να κατασκευαστεί στην Αχλαδερή και στο Αργυρό. Έτσι θα φτάσουμε στις 45 παιδικές χαρές. Συνεπώς, κάθε χωριό θα έχει τη δική του παιδική χαρά, στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΡΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

Σαν κεραυνός εν αιθρία πέφτουν, οι ανεξαρτητοποιήσεις των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης του Νίκου Γουρνή στο Δήμο της Ερέτριας. Σήμερα το πρωί ανεξαρτητοποιήθηκε ακόμα ένας δημοτικός σύμβουλος ο τέταρτος κατά σειρά. Πρόκειται για τον Αντώνη Τερζάκη ο οποίος ακολούθησε την πεπατημένη των συναδέλφων του Βαγγέλη Τσώκου, Ηλία Δασκαλάκη και Ιωάννη Κουμπιά. Μαζί με τις ανεξαρτητοποιήσεις όμως των δημοτικών συμβούλων έρχονται να προστεθούν και οι ανεξαρτητοποιήσεις Τοπικών συμβούλων της Ερέτριας. Του Αντιπροέδρου Δημήτρη Αλεξανδρή και του Κωνσταντίνου Μπέτσια.

Να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά την ανεξαρτητοποίηση των τριών δημοτικών συμβούλων ήταν κάτι που συζητείτο από το καλοκαίρι. Είχαν ήδη ξεκινήσει οι τρυγμοί στο εσωτερικό της παράταξης με τον επικεφαλής να δηλώνει αδιάφορος ως προς αυτό. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες όχι μόνο δεν προσπάθησε να σώσει τη κατάσταση αλλά ο ίδιος δήλωνε πως αν δεν ανεξαρτητοποιηθούν θα τους διέγραφε. Σε ότι αφορά όμως την παραίτηση του κ. Τερζάκη τα πράγματα φαίνεται πως δυσκολεύουν την κατάσταση καθώς περιορίζεται η δυναμική του κ. Γουρνή στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από τους επτά εκλεγμένους συμβούλους αποχώρησαν από το συνδυασμό του οι τέσσερεις. Μένει με τρεις συν τον εαυτό του. Λιγότερους και από το συνδυασμό της κας Αλημπατε που μετρά 6 δημοτικούς συμβούλους και μέσα στο συμβούλιο πλέον θα διαδραματίσει το ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης κατ’ ουσίαν. Το τυπικό της διαδικασίας προβλέπει ότι στα χαρτιά παραμένει μείζονα αντιπολίτευση η παράταξη του κ. Γουρνή.

Προκύπτει όμως ακόμα ένα θέμα σε ότι αφορά την ανεξαρτητοποίηση του Βαγγέλη Τσώκου, ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ και πρέπει να αντικατασταθεί με το Δ.Σ να συνεδριάζει την πρώτη Κυριακή μετά την πρωτοκόλληση της ανεξαρτητοποίησης του για να εκλέξει τον διάδοχο που δεν αποκλείεται να προταθεί από τον κ. Γουρνή για τη θέση του κ. Τσώκου ο κ. Πετρογιάννης.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσώκος που από δω και στο εξής θα παίξει έναν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο στα δρώμενα του Δ.Σ καθώς τη γραμμή που χάραξε ακολουθούν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι του κ. Γουρνή και που χρήζει της εκτίμησης και των συμβούλων όλων των παρατάξεων.

Ο ίδιος στους λόγους ανεξαρτητοποίησης του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η συνείδηση του δεν του επιτρέπει να στηρίζει πολιτικές επιλογές αντίθετες με το όραμα του για το ΄Δήμο. «Δηλώνω με λύπη ότι οι προεκλογικές μας υποσχέσεις ως παράταξη όχι μόνο παραμένουν ανεκπλήρωτες αλλά και έχουν αθετηθεί όπως η έννοια της δημιουργικής και γόνιμης αντιπολίτευσης» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Τσώκος και συνεχίζει:

«Από τη θέση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου θα συνεχίσω να εκφράζω δημόσια τους συλλογισμούς μου προς τη σωστή κατεύθυνση. Να ασκώ καλοπροαίρετη κριτική. Να καταθέτω προτάσεις και να προσπαθώ για το καλό του δήμου και τα συμφέροντα των δημοτών».

Ο Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ερέτριας «Ένας Δήμος –‘Ένα Μέλλον» Νίκος Γουρνής με αφορμή τις τρεις πρώτες ανεξαρτητοποιήσεις των δημοτικών συμβούλων και των 2 τοπικών μέσω δελτίου τύπου δήλωνε:

«Με μεγάλη ανακούφιση, αποδεχόμαστε την ανεξαρτητοποίηση των κ. Τσώκου Ευάγγελου, Δασκαλάκη Ηλία και Κουμπιά Ιωάννη, οι οποίοι εξ αρχής έθεσαν τους εαυτούς τους εκτός παράταξης, εξυπηρετώντας δικά τους συμφέροντα. Στην συνείδηση της παράταξή μας άλλωστε, ήταν διαγραμμένοι από την στιγμή που καταψήφισαν την κατασκευή μαρίνας στην Ερέτρια και δεν συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας να μην γίνει προσφυγικό κέντρο το (Grand Bleu) και να μην έρθουν άλλοι πρόσφυγες στο Δήμο μας. Έστω και καθυστερημένα έκαναν αυτό που τους καλέσαμε να κάνουν από 1η Ιουνίου. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!!»

Στη Συνεδριακή διαδικασία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τα μέλη της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, συμμετείχε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. Στην εισήγησή της η Δήμαρχος επικεντρώθηκε στα ζητήματα που προέκυψαν από τις καταστροφές της 9ης Αυγούστου.

“Ζούμε σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους όχι μόνο υγειονομικής, αλλά και κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης, καθώς είναι τραγικό πώς κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο το τελευταίο έτος πλήττει σφοδρά δήμους πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα. Η Εύβοια, η Καρδίτσα, η Σάμος, η Κρήτη, χτυπήθηκαν, θρήνησαν θύματα και παλεύουν από την πρώτη στιγμή να κλείσουν τις πληγές τους.

Στην προσπάθεια αυτή το Κράτος, τα αρμόδια Υπουργεία, και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών,  στάθηκαν αρωγοί και έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά. Είναι γεγονός ότι όλοι εμείς οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού, βιώνοντας τη μεγάλη ευθύνη, που δεν προέρχεται μόνο από τις αρμοδιότητές μας, αλλά κυρίως από τη σχέση αμεσότητας και σύνδεσης με τους δημότες μας, νιώσαμε την Πολιτεία κοντά μας, από την πρώτη στιγμή, με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις και άμεσες χρηματοδοτήσεις.

Όλοι εμείς οι πληγέντες Δήμοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πλέον τις ιδιαίτερες συνθήκες του κορονοϊού, την μελέτη και την επιβεβλημένη άμεση  υλοποίηση των έργων για τις αποκαταστάσεις των πληγεισών περιοχών, την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων των πληγέντων και το κυριότερο, τον σχεδιασμό έργων κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αυτό που ζητούμε είναι χρόνος και επιπλέον μέσα, ώστε να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τους τόπους μας και να τους επαναφέρουμε στην κανονικότητα.

Συγκεκριμένα

1. Να δοθούν παρατάσεις στη χρονική διάρκεια της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των περιοχών, όπου αυτό είναι αναγκαίο σύμφωνα με την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης.

2. Να απλουστευθούν περαιτέρω οι διαδικασίες για την εκτέλεση των έργων, ιδιαίτερα εκεί που εμπλέκονται και άλλοι φορείς, όπως πχ η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ή οι Εφορείες Αρχαιοτήτων.

3.Να δοθεί για ένα έτος τουλάχιστον παράταση της προθεσμίας οριστικοποιήσεως των εγγραφών στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, των οποίων η προθεσμία λήγει στις 31/12/2020, καθώς υπάρχουν αυξημένες υποχρεώσεις στο προσωπικό των Δήμων μας και υποστελέχωση λόγω της πανδημίας του κορονοιού. Άλλως κινδυνεύουν να χαθούν περιουσιακά δικαιώματα των Δήμων και ειδικά Δήμων, όπως ο Δήμος Χαλκιδέων, που έχει πολλά δικαιώματα ιδιοκτησιακά, αλλά επίσης πολλές εκκρεμότητες για την τακτοποίησή τους. Και δυστυχώς κληθήκαμε σε πολλές περιπτώσεις νέες δημοτικές αρχές να αντιμετωπίσουμε μέσα σε αυτό το σύντομο, και ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των προαναφερόμενων συνθηκών χρονικό διάστημα.

4.  Να ενισχυθούμε με επιπλέον χρηματοδοτήσεις, σύμφωνα πάντα με ρεαλιστικές ανάγκες, καθώς εκτός από τα έργα, είναι ιδιαιτέρως αυξημένες οι ανάγκες για εργασίες αποκατάστασης, για τη χρήση μηχανημάτων έργου και προσωπικού, για προμήθειες υλικών, κάδων απορριμμάτων, μονάδων ηλεκτροφωτισμού κ.α. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στο Δήμο Χαλκιδέων, από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες, από τις πλημμύρες, περιοχές, περίπου 55.000 τόνοι λάσπης και φερτών υλικών.

5.Να λυθούν νομοθετικά ζητήματα αποζημιώσεων των πληγέντων, ειδικά σε σχέση με τις δεύτερες κατοικίες και τις αποζημιώσεις των ζημιών των αγροτικών εκτάσεων.

6.Να οριστούν αναλυτικά διακριτές αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Πολιτεία.  Κυρίως στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας, όταν απαιτείται να μην χαθεί ούτε λεπτό στον τρόπο δράσης και συντονισμού.

Αξιότιμα μέλη της ΚΕΔΕ,

ο χρόνος μας είναι περιορισμένος για να αναφερθώ αναλυτικά στα επιμέρους ζητήματα αυτά και στα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι Δήμοι που έχουμε πληγεί από τις πρόσφατες θεομηνίες. Προτείνω να γίνει το συντομότερο δυνατόν μια ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ για τα θέματα αυτά, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, στο οποίο να κληθούμε οι Δήμοι που έχουμε πληγεί από όλη την Ελλάδα.

                

Ισχυρή στήριξη της Αυτοδιοίκησης τόσο σε θέματα που αφορούν στους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού, όσο και στην οικονομική ενίσχυση των Δήμων που επλήγησαν από την πανδημία ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κηρύσσοντας την έναρξη της Συνεδριακής Διαδικασίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Παράλληλα, σε εφαρμογή του σχεδίου για επιτάχυνση των διαδικασιών που Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ανακοίνωσε επτά έργα, σε ισάριθμους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας, συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις δυσμενείς συνθήκες, που έχει διαμορφώσει ο κορωνοϊός, επισήμανε πως οι συνθήκες επιβάλλουν ενότητα και αλληλεγγύη και ζήτησε από την Αυτοδιοίκηση να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις στην εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Για το σκοπό αυτό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, όπου δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα  να αξιοποιηθούν διοικητικοί υπάλληλοι για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα δύναται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο ωράριο εργασίας, όπως εξαιρέσεις -όπου χρειάζεται- στην πενθήμερη εργασία, όπως έγινε και την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβάνεται και η τρίμηνη αναστολή των δόσεων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ακόμη, ο Υπουργός κάλεσε τους Δήμους να αξιοποιήσουν το προσωπικό από υπηρεσίες που δεν λειτουργούν, λόγω εφαρμογής των μέτρων κατά του κορωνοϊού, με σκοπό να ενδυναμώσουν κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικά το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς και να αναπτύξουν όποιες άλλες πρωτοβουλίες απαιτούνται.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα οι διαδικασίες για την πρόσθετη, οικονομική επιχορήγηση της Αυτοδιοίκησης με «πακέτο» έκτακτης στήριξης, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση είπε: «Στόχος της νέας μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έχει διατυπωθεί από το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης του τόπου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, μεταξύ τους και απέναντι στο Κράτος. Και ταυτόχρονα η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, τόσο των Δήμων όσο και των Περιφερειών, με νέες αρμοδιότητες και εξουσίες και επομένως και ευθύνες. Φυσικά, αυτό θα συνοδεύεται με ενίσχυση της οικονομικής δυνατότητας της Αυτοδιοίκησης και με την αντίστοιχη ενίσχυση σε προσωπικό». Τα παραπάνω συνιστούν, όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχει η μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. «Μια μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση, με την Αυτοδιοίκηση», όπως χαρακτηριστικά είπε, δίνοντας έμφαση στην πρόθεσή του να λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις προτάσεις που θα καταθέσει η ΚΕΔΕ.

Τα επτά έργα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ποσού χρηματοδότησης 16.128.555,52 €:

  1. «Βελτίωση υφιστάμενης αγροτικής οδού στην κτηματική περιφέρεια Δ.Κ. Αταλάντης στη θέση "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ"» του Δήμου Λοκρών π/υ 480.000 €

Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση υφιστάμενου δρόμου πρόσβασης σε γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Δ.Κ. Αταλάντης του Δήμου Λοκρών. Η βελτίωση του αγροτικού δικτύου θα επιφέρει τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά ευπαθών προϊόντων.

  1. «Αντιπλημμυρικά έργα Δήμου Μακρακώμης» π/υ 3.100.000 €

Ιδιαίτερα σημαντική δράση για το Δήμο Μακρακώμης που περιλαμβάνει: α) στην κατασκευή τριών ανεξάρτητων δικτύων αγωγών ομβρίων στη Μακρακώμη, β) στην κατασκευή νέας γέφυρας, η οποία εντοπίζεται εντός της Ζώνης Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών (ΖΔΥΚΠ) του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΦΕΚ 2682Β/06-07-2018), απαραίτητη τόσο για την ασφάλεια των διερχομένων όσο και για την ομαλοποίηση της ροής του Αρχανιορέματος (παραπόταμου του Σπερχειού) σε σημείο όπου παρατηρείται στένωση του πλάτους της κοίτης και γ) στην προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών σε πραγματικό χρόνο τριών γεφυρών, οι οποίες βρίσκονται επί του Σπερχειού ποταμού ή στους κύριους παραπόταμους αυτού.

  1. «Αποχέτευση ομβρίων Δ.Κ Αμαρύνθου» της ΔΕΥΑ Ερέτριας π/υ 1.986.702 €

Αντικείμενο του έργου είναι τα συμπληρωματικά έργα στο υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων με κατασκευή νέων κλάδων εντός του σχεδίου πόλης της Αμαρύνθου, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Με το έργο αναπτύσσεται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα απορροής ομβρίων μέσα στη Δ.Κ. Αμαρύνθου, αναπτύσσοντας εκτενέστερα τις υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας, σε μια περιοχή που βρίσκεται εντός της Ζώνης Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών (ΖΔΥΚΠ).

  1. «Αποχέτευση οικισμού Ροβιών – αναβάθμιση ΕΕΛ Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας» π/υ 4.354.900 €

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης του οικισμού Ροβιών, του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων στην ΕΕΛ Λίμνης με τα προβλεπόμενα αντλιοστάσια και σε εργασίες αναβάθμισης του εξοπλισμού της ΕΕΛ Λίμνης. Οι εκσκαφές θα γίνουν με την επίβλεψη/εποπτεία της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνετε και η διαχείριση/ανακύκλωση ΑΕΚΚ.

  1. «Ανέγερση νέου βρεφονηπιακού σταθμού Κύμης» π/υ 1.005.953,52 €

Μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση για το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου αφορά: α) στην ανέγερση κτιρίου όπου θα στεγαστεί ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός της Κύμης, δυναμικότητας 25 νηπίων και 15 βρεφών και β) την προμήθεια του, απαραίτητου για τη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού, εξοπλισμού.

  1. «Διαμόρφωση πολυχώρου πρώην εκπαιδευτηρίου Καψάλη (Δ.Κ. Ιτέας)» του Δήμου Δελφών με π/υ 2.201.000 €

Η παρέμβαση αφορά σε δημιουργία πολυχώρου που θα εξυπηρετήσει, κυρίως, τους κατοίκους της Ιτέας, σε δράσεις πολιτισμού – εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας. Το έργο περιλαμβάνει σε εργασίες επισκευής – συντήρησης του υπάρχοντος κτιρίου του Πρώην Εκπαιδευτηρίου Καψάλη και του περιβάλλοντα χώρου. Με την παρέμβαση δημιουργείται ένα κτιριακό σύνολο που περιλαμβάνει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, τρεις αίθουσες διδασκαλίας και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

  1. «Βελτίωση των υποδομών ύδρευσης των δικτύων Δήμου Καρύστου» με π/υ 3.000.000,00 €

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της προτεινόμενης πράξης θα υπάρξει αξιοπιστία και σημαντική βελτίωση των συνθηκών Υδροδότησης της πόλης της Καρύστου, τόσο με την εξασφάλιση της επάρκειας του νερού όσο και με την ποιότητα του, καθώς θα αντικατασταθεί με νέους αγωγούς με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, συνδράμοντας καθοριστικά στην ασφάλεια διαβίωσης των κατοίκων του Δήμου και των επισκεπτών και θα συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος. Με την υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης ο Δήμος θα αποκτήσει ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης.

Νικητής των αμερικανικών εκλογών αναδείχθηκε ο Τζο Μπάιντεν, αφού κέρδισε την Πενσιλβάνια, που του έδωσε 20 εκλεκτορικές ψήφους, με αποτέλεσμα να κερδίζει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων.

«Αμερική, είναι τιμή μου που με επέλεξες να ηγηθώ της μεγάλης αυτής χώρας. Το έργο που θα έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολο, αλλά σας υπόσχομαι το εξής: «θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς – είτε με ψήφισαν είτε όχι» έγραψε στο Twitter.΄Αργότερα αναμένεται να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό.

Ο Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ εξελέγη πρόεδρος διεξάγοντας προεκλογική εκστρατεία με υπόσχεση ότι θα αποκαταστήσει την ηρεμία και τη σταθερότητα στην αμερικανική πολιτική και με τη δέσμευση ότι θα επεκτείνει τον ρόλο της κεντρικής κυβέρνησης στην καθοδήγησης της χώρας εν μέσω της πανδημίας.
Ο Μπάιντεν είναι ο πιο ηλικιωμένος πρόεδρος που έχει εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα και διασφάλισε 273 εκλεκτορικές ψήφους, χωρίς η νίκη να έχει τελειώσει.

Ιστορική εκλογή της Κάμαλα Χάρις

Την ίδια ώρα, το αποτέλεσμα είναι ιστορικό καθώς μαζί με τον Μπάιντεν, εκλεγεται και η Κάμαλα Χάρις, που γίνεται η πρώτη γυναίκα και μάλιστα έγχρωμη, που εκλέγεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι το πιο υψηλό αξίωμα στο οποίο έχει φτάσει γυναίκα στη χώρα.

Μάλιστα η νίκη της συμβολίζει πολλές πρωτιές: γίνεται η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη γυναίκα, η πρώτη  κόρη μεταναστών που ορκίζεται αντιπρόεδρος. 

Το αποτέλεσμα θεωρούνταν από πολλούς προδιαγεγραμμένο, αφού πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι ψήφισαν πρόωρα, ακούγοντας στις εκκλήσεις για προστασία από την πανδημία.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε και τη λαϊκή ψήφο -σε αντίθεση με τις εκλογές του 2016, όπου η Χίλαρι Κλίντον προηγήθηκε έναντι του νικητή Τραμπ- και έσπασε το ρεκόρ των 74 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που τον στήριξαν, καταρρίπτοντας τους 70 εκατομμύρια ψηφοφόρους που τάχθηκαν υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα το 2012. 

Μάλιστα ο Μπάιντεν προηγείται και σε άλλες τρεις πολιτείες. Αν το προβάδισμά του επιβεβαιωθεί, θα έχει κερδίσει τις εκλογές με 300 εκλέκτορες.


«Βιάζεται» λέει ο Τραμπ

Άμεση ήταν η αντίδραση της πλευράς Τραμπ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Πενσιλβάνια. «Βιάζεται να ποζάρει ψευδώς ως νικητής», τονίζει σε δήλωσή του, διαμηνύοντας ότι «οι εκλογές απέχουν πολύ από το να ολοκληρωθούν». 

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να ανακηρυχθεί ψευδώς ως νικητής και γιατί τα φιλικά προς αυτών μέσα ενημέρωσης προσπαθούν τόσο σκληρά για να τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να εκτεθεί η αλήθεια. Το γεγονός είναι ότι οι εκλογές είναι πολύ μακριά από το τέλος. Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει πιστοποιηθεί νικητής καμίας πολιτείας», αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ, που θέτει ζήτημα εγκυρότητας της διαδικασίας.

Στην Πενσιλβάνια, αναφέρει ο απερχόμενος πρόεδρος, οι νομικοί παρατηρητές των Ρεπουμπλικανών, δεν έχουν πρόσβαση να δουν την καταμέτρηση. «Οι νόμιμες ψήφοι αποφασίζουν ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος και όχι τα ειδησεογραφικά μέσα», προσθέτει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προαναγγέλλει δικαστική μάχη από τη Δευτέρα, με στόχο να διασφαλιστούν οι εκλογικοί νόμοι.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου στο Four Seasons Total Landscaping στη Φιλαδέλφεια. Πολλοί θεώρησαν ότι η συνέντευξη θα γίνει σε ξενοδοχείο, που όμως διέψευσε κάτι τέτοιο, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πει, ειδικά και μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στην Πενσιλβάνια.

Ο απερχόμενος πρόεδρος στην πρώτη του έξοδο μετά τις εκλογές, έφτασε πριν λίγη ώρα στο κλαμπ του γκολφ που διατηρεί στη Βιρτζίνια. Αρχικά ο Τραμπ έγραψε ότι η συνέντευξη Τύπου θα γίνει από τους δικηγόρους του, ωστόσο στη συνέχεια έγραψε απλά για «μεγάλη συνέντευξη τύπου» σε χώρο της Φιλαδέλφεια.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Η τακτική συνεδρίαση   του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, με θέμα: «Λήψη απόφασης περί έγκρισης τροποποίησης προϋπολογισμού οικ. έτους 2020», θα πραγματοποιηθεί λόγω έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην χώρα από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού με τηλεδιάσκεψη από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών ePresence.gov.gr, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 με ώρα έναρξης 15:00 μ.μ.

Δάσκαλε που δίδασκες…περί δημοκρατικής διαδικασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν μπόρεσες, όχι να κρατήσεις απλά το λόγο σου, αλλά ούτε να πείσεις όπως όλα δείχνουν τα άτομα της δημοτικής παράταξής σου για το πόσο δημοκρατική είσαι… Ο λόγος για την επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου «Δήμος για όλους» Αλεξάνδρα Θαλασσινού την οποία με μία επιστολή παραίτησης την αδειάζουν τα μέλη της παράταξης της, Γεωργία Σίμωση και Παναγιώτης Μαρούλης.

Οι λόγοι, όπως εξηγούν και παρακάτω στην Επιστολή παραίτησης τους είναι η συμπεριφορά της απέναντι στα μέλη της παράταξης, η στάση που κράτησε η κα Θαλασσινού στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Οκτωβρίου, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι στάθηκε υπέρμαχος της γραμμής της κας Μπάτσα αναφορικά με το θέμα του ορισμού των δικηγόρων από πλευράς δήμου, για την πολύκροτη δίκη Θωμά, που αφορά υποθέσεις οικονομικές του δήμου.

Τόσο η κα Σίμωση όσο και ο κ. Μαρούλης, όπως αναφέρουν παρακάτω ζήτησαν και δεν πήραν απαντήσεις για τη στάση της κας Θαλασσινού στο συγκεκριμένο συμβούλιο, οι οποίοι στάθηκαν ακόμα και στη διαδικασία διεξαγωγής του συμβουλίου. Να θυμίσουμε εδώ, ως προς τη διαδικασία, ότι η κα Θαλασσινού τάχτηκε και πάλι υπέρμαχος της άποψης της κας Μπάτσα για να αποφασίσει το Σώμα, αν τελικά θα ψηφίσει για το θέμα η κα Μπάτσα, παρόλο που όφειλε να γνωρίζει, αν δεν το γνώριζε, ότι ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας του Συμβουλίου απαγορεύει τη συμμετοχή στη συζήτηση και στην ψηφοφορία, δημοτικών συμβούλων που φέρουν βαθμό συγγένειας με εκείνον για τον οποίο συζητείται το θέμα. Εν προκειμένω, η κα Μπάτσα είναι νύφη του κ. Θωμά και θα έπρεπε να απέχει η ίδια από την διαδικασία.

Όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησης, επειδή ή ενός ανδρός ή μιας γυναικός αρχή ,η αυτονόμηση από κάθε συλλογική διαδικασία δεν τους εκφράζει ως μέλη της αριστεράς, γιατί ως σύγχρονοι ευρωπαίοι πολίτες σέβονται τις δημοκρατικές αξίες και αρχές και δεν θέλουν ο ρόλος τους στο ΣΥΡΙΖΑ και την παράταξη να είναι διακοσμητικός.

Μετά από αυτό, σχήμα οξύμωρο για ακόμα μία φορά όταν ακούμε τη φωνή της κας Θαλασσινού στο δημοτικό συμβούλιο να κατηγορεί το δήμαρχο ή τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης ότι οι διαδικασίες που ακολουθούν δεν είναι δημοκρατικές. Προσπαθώντας να πείσει το δημοτικό συμβούλιο, έχασε μέλη της παράταξης της…

Και όπως δείχνουν τα πράγματα, και πρεσβεύουν και πολλοί από τους δημότες, μάλλον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ίδια, στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΠΑΡΆΤΑΞΗ «ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Σε συνεχεία της επιστολής που σας είχαμε αποστείλει και στην οποία ζητούσαμε έγγραφες εξηγήσεις για την στάση που τήρησε η παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου 2020, και βέβαια είναι σαφές ότι οι εξηγήσεις που ζητήθηκαν δεν αφορούν τόσο την ορθότητα ή μη της στάσης που τηρήθηκε, αλλά αφορούν την διαδικασία που ακολουθήθηκε για να ληφθεί η απόφαση αυτή.

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά σε άλλες θέσεις που παίρνει η παράταξη είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε και στις δημόσιες εμφανίσεις που αφορούν θέματα της τοπικής κοινωνίας δεν συζητούνται στην παράταξη για να είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας.

Συνεπώς κάτω από αυτές τις συνθήκες και επειδή η επιστολή αυτή δεν απαντήθηκε ποτέ, επιμένοντας στην ίδια αδιαφανή τακτική θα θέλαμε να δηλώσουμε την παραίτηση μας από μέλη της παράταξης «δήμος για όλους».

Οι λόγοι της παραίτησής μας είναι σαφώς πολιτικοί γιατί ως σύγχρονοι ευρωπαίοι πολίτες που σέβονται τις δημοκρατικές αξίες και αρχές, ως μέλη της ανανεωτικής αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης όπως εκφράζεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ανήκουμε, επειδή πιστεύουμε στις συλλογικές διαδικασίες και την λήψη των αποφάσεων στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων ιδίως σε σημαντικά τοπικά ζητήματα.

Επειδή πιστεύουμε στην διαβούλευση και τις δημοκρατικές διαδικασίες αξιακά.

Επειδή ή ενός ανδρός ή μιας γυναικός αρχή ,η αυτονόμηση από κάθε συλλογική διαδικασία δεν μας εκφράζει ως μέλη της αριστεράς.

Επειδή θεωρούμε ότι η παρουσία μας στην παράταξη είναι τελείως διακοσμητική.

Δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε στο εξής να αποτελούμε μέλη της παράταξης.

Σίμωση Γεωργία

Μαρούλης Παναγιώτης

Άρθρο 67 Ν.3852/10 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του N. 4555/18. H τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας θα διεξαχθεί την 4η/11/2020 ημέρα Τετάρτη με ώρα έναρξης 19:00 που με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το άρθρο 10 της από 11 Μαρτίου 2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του», (ΦΕΚ 55/Α΄/11-3-2020), καθώς και με τις υπ. αρ. α)18318/13-3-3202 (ΑΔΑ:9ΛΠΧ46ΜΤΛ6-1ΑΕ), β)20930/31-3-2020 (ΑΔΑ: 6ΩΠΥ46ΜΤΛ6-50Ψ) και γ) 163/33282/29-05-2020 εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών (σχετ. με αριθμό πρωτ. 60249/22-9-20 ΑΔΑ: Ω0Ν346ΜΤΛ6-ΙΘ9 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών), για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω μοναδικά θέματα της ημερήσιας διάταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 4172/2013, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 189 του Ν.4555/18 και στη συνέχεια τροποποιήθηκε εκ νέου με το άρθρο 12 του Ν.4623/19:

- ΠΕΡΙ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΟΙΚΟΝ. ΕΤΟΥΣ 2021

- ΠΕΡΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ (ΟΠΔ) ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2021

                      

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η εγκατάσταση επιπλέον αριθμού προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Ερέτριας, επεσήμανε στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη ο Σίμος Κεδίκογλου.

Κατά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020 στην οποία παρευρέθησαν ο Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος και ο αντιδήμαρχος, κ. Κηρύκος Μπασινάς, ο Υπουργός κατανοώντας το γεγονός, ότι η τοπική οικονομία ήδη πλήττεται εξαιτίας και της πανδημίας και δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο δεσμεύτηκε, ότι τον Δεκέμβριο θα εκκενωθούν τα ξενοδοχεία της παραλιακής ζώνης και τα σημεία όπου θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες θα βρίσκονται σε θέση που δεν θα επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και δεν θα αποτρέπουν τη δημιουργία νέων τουριστικών επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, τόνισαν, ότι ο Δήμος Ερέτριας έχει ήδη υποδεχθεί έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων, και δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους, από τη στιγμή που οι δομές που βρίσκονται στην περιοχή είναι ελάχιστες και ανεπαρκείς και δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, που εκ των πραγμάτων θα προκύψουν. Επιπλέον, τίθεται και σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, εφόσον το Αστυνομικό Τμήμα είναι υποστελεχωμένο.

Ικανοποιημένος είναι ο δήμαρχος Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς από το Υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο ίδιος αναφορικά με τις αποκαταστάσεις στο δήμο, μετά τη φονική κακοκαιρία τον Αύγουστο αλλά και για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν στον κόσμο που επλήγη. Καθώς, όπως είπε, έχουν αποζημιωθεί σχεδόν όλοι οι πληγέντες. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε αρχικά στον 55χρονο μόνιμο κάτοικο Ψαχνών που βρέθηκε χτες θετικός στο τεστ για τον Κορονωϊό. Ενώ παράλληλα έκανε έκκληση να φοράει ο κόσμος τις μάσκες και να τηρεί τα μέτρα προστασίας από τον covid 19.

«Λειτούργησε υποδειγματικά ο 55χρονος που είναι μόνιμος κάτοικος Ψαχνών. Θα παρακαλέσω τον κόσμο να φοράει τη μάσκα γιατί δεν είναι καθόλου ευχάριστο να πληρώνουμε 150 ευρώ σε πρόστιμα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θέλω να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία το Κέντρο Υγείας ψαχνών και τον κ. Φωτόπουλο.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα των αποζημιώσεων των δημοτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία το καλοκαίρι.

«Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Υποδομών και τους υπαλλήλους του δήμου, που γίνεται μια εξαιρετική δουλειά. Αυτή την ώρα έχουν καταβληθεί σε 980 δικαιούχους κοντά στους 1000, αποζημιώσεις για πρώτη κατοικία , δεύτερη κατοικία και βοηθητικούς χώρους όχι αποθήκες, υπάρχει μια διαφορά. Έχουν καταβληθεί 390 περίπου των 600ευρώ και έχουμε μπει στη διαδικασία να καταβάλουμε τις οικοσκευές. Έχουμε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι μία «ασπιρίνη» για τον κόσμο που έχει υποστεί ζημιές. Έχουμε ακόμα 30 εκκρεμότητες.

Σε ότι αφορά τα έργα αποκατάστασης από τις ζημιές ο δήμαρχος δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα προχωρά στον καθαρισμό του ποταμού Μεσσάπιου στον οποίο θα γίνουν και κάποιες βασικές παρεμβάσεις σε σημεία που είχαν πρόβλημα.

«Έχουν γίνει παρεμβάσεις εναέρια στο νερό και δεν αντιμετωπίζουμε πλέον πρόβλημα» είπε ο δήμαρχος και συνέχισε: «Συνεχίζουμε τα 3 μεγάλα έργα στο δήμο προϋπολογισμού 4.000.000€ τα δύο και 2.000.000€ το τρίτο. Προχωράει το έργο για το νερό, Ψαχνά –Καστέλλα –Τριάδα. Υπάρχουν συνεργεία που εργάζονται αυτή την ώρα και προχωράμε στους Καθενούς. Στη συνέχεια, το έργο Ψαχνά Καστέλλα για τη μεταφορά των λυμάτων. Και τα εσωτερικά δίκτυα μαζί με τις συνδέσεις προχωράνε κανονικά» είπε ο κ. Ψαθάς και συνέχισε: «Πιστεύω ότι αυτά τα 5.000.000€ στην τοπική οικονομία πέφτουν. Σε σχέση με τις ζημιές, ο κόσμος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και τα χρήματα σίγουρα δε φτάνουν».

Σελίδα 1 από 138

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr