Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος : «Η σωματική υγεία είναι συνάρτηση της ψυχικής υγείας- Με τη δύναμη του Θεού αντιμετωπίζουμε τις δοκιμασίες τις με άλλο μάτι, με άλλη δύναμη»

Σεμνός, ταπεινός και συνάμα δυναμικός και αισιόδοξος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας- Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος σε συνέντευξη του στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στις 23 Δεκεμβρίου 2020, μιλά για το έργο της Τοπικής Εκκλησίας, την καλή ψυχολογία και κατά πόσο αυτή σχετίζεται με τη δύναμη που παίρνουμε από το Θεό, τις δύσκολες μέρες και τις δοκιμασίες που περνάμε «δίνοντας τη συνταγή» για καλή υγεία σε μια περίοδο που ο κόσμος έρχεται όλο και πιο κοντά στο Θεό. Η σωματική υγεία είναι συνάρτηση της ψυχικής υγείας. Με τη δύναμη του Θεού αντιμετωπίζουμε τις δοκιμασίες καθημερινά με άλλο μάτι, με άλλη δύναμη, όπως ο ίδιος επισημαίνει μεταξύ άλλων.

«Προσπαθώ να ανταποδίδω την αγάπη την οποία απολαμβάνω όλα αυτά τα χρόνια της διακονίας μου από τον Ιερό Κλήρο αλλά και από τους Χριστιανούς μου, από τους συντοπίτες μου. Η ίδια η γιορτή των Χριστουγέννων είναι η αιτία της χαράς μας αλλά και η δυνατότητα να βλέπουμε αισιόδοξα και το παρόν μας και το μέλλον μας» είπε μεταξύ άλλων με όλη την ταπεινότητα και τη σοφία που τον διακρίνει, ο Ποιμενάρχης μας, και συνέχισε:

«Και η αισιοδοξία μας αυτή, δεν είναι ανεδαφική. Γιατί στηρίζεται στην αγάπη του Θεού, ο οποίος έρχεται διαρκώς μέσα στη ζωή μας, έρχεται διαρκώς μέσα στην ιστορία και παίρνει και την ανθρώπινη μορφή, χωρίς να πάψει να είναι αυτό που είναι, Θεός αληθινός και παντοδύναμος. Γίνεται και άνθρωπος. Σαν έναν από εμάς, χωρίς την αμαρτία. Είναι ο τέλειος Θεός και ο τέλειος άνθρωπος. Έρχεται ανάμεσα μας και όπως ο ίδιος δηλώνει και δε λέει ποτέ ψέματα, δεν έρχεται να μας κατακρίνει αλλά έρχεται να μας σώσει.

Είναι ο Σωτήρας μας. Έρχεται να μας δώσει ζωή. Έρχεται να μας δώσει τον ίδιο του τον εαυτό και μας λέει αν πραγματικά θέλετε να είστε χαρούμενοι, να είστε ειρηνικοί, εάν θέλετε πραγματικά να αισθάνεστε την αγάπη και να ζείτε και όχι απλώς να φυτοζωείτε και να επιβιώνετε, ενωθείτε μαζί μου και εφαρμόστε μαζί μου τον τρόπο ζωής τον οποίο σας επιδεικνύω.

Έναν τρόπο προσφοράς και αληθινής αγάπης προς τη δημιουργία όλη αλλά και προς τον συνάνθρωπο. Και όταν το κάνετε αυτό θα νιώθετε μέσα σας χαρά ατελείωτη. Μπορεί τα βάσανα σας να μην έχουν τέλος. Και έλεγε και ο Παπαδιαμάντης ότι να είχαν ποτέ τελειωμό τα βάσανα και οι καημοί του κόσμου. Μέσα από τις δοκιμασίες βγαίνουμε πιο δυνατοί. Θα τις αντιμετωπίζουμε με άλλο μάτι, με άλλη δύναμη.»

Ο Σεβασμιώτατος, πάντα κοντά στο ποίμνιο του, συμβουλεύει για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε. Τόσο το θέμα της πανδημίας αλλά και των προβλημάτων που είναι απόρροια αυτής.

«Η πίστη στο Θεό είναι μία πολύ σπουδαία υπόθεση. Μία πολύ σπουδαία δύναμη, στη ζωή του ανθρώπου. Γιατί, αυτή η πίστη στο Θεό ενεργοποιεί και όλες τις δυνάμεις που έχει μέσα του ο άνθρωπος. Και αυτές οι δυνάμεις, δεν είναι αυθύπαρκτες, δε δημιουργήθηκαν μόνες τους. Είναι δώρα του δημιουργού μας. Δώρα του Θεού μας. Και όταν είμαστε σε επαφή με εκείνον, ενεργοποιούνται και όλες οι δυνάμεις οι εσωτερικές. Και λέει ο Απόστολος Παύλος για τον εαυτό του, ότι ενώ ήταν ο ίδιος ένας αδύναμος άνθρωπος, λέει μπορώ τα πάντα γιατί έχω το Χριστό ο οποίος με ενδυναμώνει» επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος.

Για να έχεις υγεία, θα πρέπει να έχεις καλή ψυχική υγεία. Πως όμως μπορείς με τόσα προβλήματα να το πετύχεις αυτό;

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρει ότι η εκκλησία το λέει εδώ και πολλούς αιώνες ό,τι η σωματική υγεία είναι συνάρτηση της ψυχικής υγείας.

«Και γι’ αυτό βλέπουμε το Χριστό όταν κάνει θαύματα για σωματικά προβλήματα των ανθρώπων, δίνει προτεραιότητα στη θεραπεία της ψυχής. Και ενώ του έχουν πάει έναν παράλυτο του λέει: “άφεωνταί σοι αι αμαρτίες σου”. Τι σημαίνει αυτό; Ο Χριστός δεν κατάλαβε τι του ζητούσαν; Είναι εκτός τόπου και χρόνου; Άλλα του ζητάνε και άλλα δίνει; Όχι! Αλλά θέλει να πει, ότι πρόσεξε παιδί μου, διότι η ψυχική σου αναπηρία, έφερε τη σωματική. Πολλές φορές τα σωματικά, μας το λένε και οι γιατροί, έχουν σχέση με τα πνευματικά. Και γι΄ αυτό ακριβώς όταν ο άνθρωπος έχει καλή ψυχική υγεία, οπωσδήποτε έχει και σωματική. Αλλά και αν ακόμα δεν έχει σωματική υγεία, έχει πολλές δυνατότητες, να σηκώσει στο Σταυρό του, αυτό της σωματικής ασθένειας, με άλλο κουράγιο και με άλλο θάρρος» λέει ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αναφέρεται στις πρωτόγνωρες μέρες που βιώνει και η εκκλησία στις μέρες μας. Σε ότι αφορά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο Σεβασμιώτος επεσήμανε ότι επιτράπηκε η είσοδος σε λίγους. Και όπου υπάρχουν περισσότεροι ιερείς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και μία δεύτερη λειτουργία, ώστε να πάνε άλλοι 50 άνθρωποι. Το πρόβλημα βέβαια δεν λύνεται όπως επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος καθώς δεν μπορεί η εκκλησία να ξεχωρίσει τους πιστούς.

«Η Εκκλησία το υπομένει και αυτό καθώς θέλει να κρατήσει όσο είναι δυνατόν και με προσωπικές θυσίες την ενότητα των ανθρώπων. Να μη δημιουργήσει αναταραχές στις καρδιές των ανθρώπων, στις συνειδήσεις και στα υπόλοιπα» επισημαίνει ο Ποιμενάρχης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων αναφέρθηκε και στο ρόλο της Τοπικής Εκκλησίας. Της Μητρόπολης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων και στον ουσιαστικό μεν αθόρυβο έργο της όλα αυτά τα χρόνια που στηρίζει τον συνάνθρωπο με κάθε τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος είναι Πρόεδρος στο «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Τάσος Γεωργιάδης», στο γηροκομείο, στο Ορφανοτροφείο, στο Φιλόπτωχο Ταμείο και σε όλα τα εκκλησιαστικά Ιδρύματα ενώ τυγχάνει αρωγός σε ότι ζητηθεί και στο Σύλλογο Κακοποιημένης Γυναίκας και παιδιού «Ο Καλός Σαμαρείτης».

«Η εκκλησία προσφέρει μέσα από τα Ιδρύματα της, τη συμπαράσταση της και την βοήθεια της στην κοινωνία και στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας και προσφέρει και μέσα από τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία. Από το Γενικό Φιλόπτωχο ταμείο που λειτουργεί εδώ στη Μητρόπολη και μέσα από τα συσσίτια τα οποία έχουν αρκετές ενορίες και από την Τράπεζα των Τροφίμων και των ενδυμάτων που λειτουργεί στη Χαλκίδα. Και έχει παραρτήματα και στο Μαντούδι και στη Ιστιαία και στη Λίμνη και σε άλλες περιοχές» αναφέρει ο Σεβασμιώτατος επισημαίνοντας όμως πως φέτος το Φιλόπτωχο Ταμείο δε θα μπορέσει να λειτουργήσει όπως τα προηγούμενα χρόνια καθώς οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα και για δεύτερη φορά. Που με δυσκολία όπως επισημαίνει θα αντιμετωπίσουν ακόμα και τα ίδια τους τα λειτουργικά έξοδα.

«Προχτές που ήμουν σε μία εκκλησία, λέω στον παπά γιατί δεν στρώσατε και μου απάντησε γιατί μας ζητάνε τόσα χρήματα αυτοί που φυλάνε τα στρωσίδια να έρθουν να τα βάλουν και να τα ξαναπάρουν να τα καθαρίσουν. Και ο Ναός είναι κλειστός. Δεν υπάρχουν δυνατότητες…» επισημαίνει ο Ιεράρχης της τοπικής μας εκκλησίας.

Φέτος, δεν θα πραγματοποιηθεί και ο Έρανος της Αγάπης που γινόταν άλλες χρονιές τέτοιες μέρες. Αν και η Μητρόπολη είχε στείλει τα κουπόνια και όπως ο καθένας όπως μπορέσει να βοηθήσει. Από την άλλη δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει να στηρίξει το έργο της Τοπικής Εκκλησίας να καταθέσει το ποσό που επιθυμεί στις Τράπεζες, στο λογαριασμό του Φιλόπτωχου Ταμείου. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως υπήρξε ανταπόκριση από τον κόσμο.

«Να μη ντραπεί αν κάποιος έχει πολύ λίγα να προσφέρει γιατί για μας αξία έχει η καρδιά και το πώς το προσφέρει ο καθένας. Από το υστέρημα του στέλνει ο κόσμος» επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος ο οποίος επικοινωνώντας την ημέρα της συνέντευξης, με τηλεδιάσκεψη με τους μαθητές του 1ου Λυκείου της Χαλκίδας, εμφανώς συγκινημένος μας ανέφερε ότι τόσο η Διευθύντρια του Σχολείου όσο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έστειλαν στη Μητρόπολη ένα ποσό, χωρίς να το ζητήσουμε φέτος, και εκ μέρους των παιδιών για το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, έστειλε το μήνυμα του για τις γιορτές, με αποδέχτη το ποίμνιο του:

«Τα Χριστούγεννα τα φετινά είναι διαφορετικά αλλά ευτυχώς δεν είναι μαύρα. Και δεν είναι μαύρα γιατί ο Χριστός έρχεται ως Ήλιος να ζεστάνει. Να διαλύσει την παγωνιά και να σκορπίσει… »

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

Σχετικά Άρθρα