Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τάσος Καλαθέρης επισημαίνει: «Η Χαλκίδα πρέπει να μπει στον 20ο αιώνα…» (φωτο)

Υποψήφιος Δήμαρχος με το ΣΥΡΙΖΑ, στο δήμο Χαλκιδέων με το συνδυασμό «Δήμος Χαλκιδέων για όλους» κατεβαίνει στις επερχόμενες εκλογές ο Τάσος Καλεθέρης. Ένας άνθρωπος που έρχεται με όραμα να αλλάξει κομβικά σημεία του δήμου κάνοντας ευκολότερη την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο ίδιος μίλησε στην δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν την παρουσίαση του συνδυασμού και του ψηφοδελτίου του δίνοντας το στίγμα του δήμου που ο ίδιος ονειρεύεται. Χωρίς να ισοπεδώνει τις καταστάσεις, με την ωριμότητα που τον διακρίνει βλέπει μπροστά με καθαρό πνεύμα. Έτοιμος να σηκώσει μανίκια την επόμενη μέρα προκειμένου να διορθώσει λάθη του παρελθόντος αλλά και να σχεδιάσει ένα δήμο, όπως αρμόζει στους δημότες του δήμου Χαλκιδέων.

Τι ετοιμάζει ο Τάσος Καλαθέρης για το Δήμο Χαλκιδέων;

Το λέει και το λογότυπο του συνδυασμού. Είμαστε ο μοναδικός συνδυασμός και σ΄αυτές τις εκλογές αλλά και σε όλες τις προηγούμενες που δεν αναφέρεται στη Χαλκίδα. Λέμε: Δήμος Χαλκιδέων για όλους. Αυτό σημαίνει ότι στο δήμο, στα πράγματα του δήμου, στα έργα του δήμου, στις εκδηλώσεις του δήμου, στον πολιτισμό του δήμου δε θα συμμετέχει μόνο η Χαλκίδα. Δε θα είναι η Χαλκίδα το Κέντρο των Πάντων. Αναλογικά θα συμμετέχουν όλες οι Περιφερειακές Κοινότητες. Δε θα υπάρχουν και αποκλεισμοί. Η Χαλκίδα πρέπει να μπει στον 20ο αιώνα. Η Χαλκίδα δυστυχώς σήμερα βρίσκεται στις αρχές του 2ου αιώνα.

Εάν κοιτάξουμε από το ’74 και μετά που ήταν η θέση της Χαλκίδας. Αναφορικά με την Καλαμάτα, με τα Τρίκαλα, με την Καρδίτσα, με το Βόλο και συνδυάσουμε τη θέση της Χαλκίδας με αυτές τις πόλεις που σας ανέφερα, θα μας πιάσει μαύρη απογοήτευση.

Όλες αυτές οι πόλεις και άλλες πολλές στην Ελλάδα και στο Βορρά και στο Νότο, έχουν μετατραπεί σε πόλεις της Ευρώπης και εμείς δυστυχώς έχουμε βασική λεωφόρο κυκλοφορίας την οδό Βύρωνος με πλάτος 5 μέτρα και χωρίς πεζοδρόμια.

Αγγίξατε την «Αχίλλειο πτέρνα» της Χαλκίδας. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα…

Ειλικρινά δεν είναι μόνο αυτή η Αχίλλειος Πτέρνα. Στα Τρίκαλα κυκλοφορούν στο Κέντρο ηλεκτροκίνητα λεωφορειάκια, χωρίς οδηγό. Μιλάμε για προχωρημένο 21ο αιώνα. Εμείς εδώ πέρα έχουμε πεζόδρομους που δεν είναι πεζόδρομοι…

Τώρα ανοίγετε και άλλη πληγή. Να πατάς στην πλάκα και να γυρίζει το πόδι σου σε μία τουριστική πόλη;

Σε ποια πόλη έκανε 10 πόντους χιόνι και διεκόπη η ύδρευση των δημοτών για 2 μέρες; Σε ποια; Ούτε στη Στενή που είχε πόσα μέτρα χιόνι. Η Χαλκίδα πρέπει να πάει μπροστά με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα, έχουμε τα στελέχη μέσα στο ψηφοδέλτιο, έχουμε τις γνώσεις για να την πάμε πολύ μπροστά. Και λίγο να μας βοηθήσουν οι Χαλκιδέοι να τα καταφέρουμε.

Αν σας ζητούσα να μου θέσετε προτεραιότητες για τον Καλλικρατικό Δήμο Χαλκιδέων;

Δε θα ήθελα να επεκταθώ πάρα πολύ διότι αν τα πούμε όλα εδώ, το βράδυ, αύριο δε θα χω να πω τίποτα. Αλλά θέλω να πω ότι η πορεία και το μέλλον της Χαλκίδας είναι να αναπτυχθεί τουριστικά. Και να αναπτυχθεί τουριστικά όχι μόνο εδώ στη Χαλκίδα αλλά και σε όλες τις Περιφερειακές Κοινότητες.

Έχουμε ένα σύνθημα θα το δείτε αύριο που λέει πως όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Μας ενώνει ο Εύριπος. Αυτή είναι η αλήθεια. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να ζητήσουμε όλες οι παραλίες, γιατί ο δήμος Χαλκιδέων είναι οι παραλίες του. Όλες οι παραλίες της Χαλκίδας εκτος από αυτές που βρίσκονται περιβόλους λιμένος, να περιέλθουν στην αρμοδιότητα, στη χρήση και την προστασία του δήμου Χαλκιδέων. Και αυτό λέει πολλά.

Και βέβαια είναι και ένα σωρό άλλα. Η ΔΕΥΑΧ πρέπει να γίνει ΔΕΥΑΧ. Να μας ενημερώνει τι νερό πίνουμε. Η ΔΕΥΑΧ πρέπει να μας ενημερώνει πόσο καθαρός είναι ο Ευβοϊκός και τη ρύπανση υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Έχει οργανωμένο Τμήμα Χημείας. Μπορεί να τα κάνει αυτά τα πράγματα.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο Δήμο Χαλκιδέων σε ότι αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Η κατάσταση στο Κολυμβητήριο είναι τρισάθλια. Ντρέπομαι σα Χαλκιδέα να βλέπω τις μανούλες να στεγνώνουν τα μαλλιά των παιδιών τους στην πόρτα.

Το Κολυμβητήριο έπρεπε να είχε μετατραπεί σε Κλειστό εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά εγώ σε σχέση με το Κολυμβητήριο και τις εκεί αθλητικές εγκαταστάσεις θα πάω την κουβέντα και λίγο πιο κει. Σε απόσταση αναπνοής από το Κολυμβητήριο και το Κλειστό Γυμναστήριο είναι ο Κεντρικός Υποσταθμός της ΔΕΗ. Όταν φτιάχτηκε ήταν η εσχατιά της πόλης εκεί. Σήμερα είναι το Κέντρο της. Δίπλα είναι το Κλειστό Γυμναστήριο, το Κολυμβητήριο και μία δεκάδα σχολεία όλων των βαθμίδων. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια. Πόσες μονάδες ηλεκτρομαγνητικές βομβαρδίζουν αυτά τα παιδιά, τους αθλητές καθημερινά από τον Υποσταθμό της ΔΕΗ. Και ποιος το επεσήμανε και ποιος ζήτησε να μεταφερθεί ο Υποσταθμός από κει; Είναι πράγματα που εμείς οι Χαλκιδέοι περνάμε δίπλα τους χωρίς να τα προσέχουμε. Εμ, δεν είναι έτσι. Η Χαλκίδα πρέπει να γίνει η Χαλκίδα που της ανήκει. Η Χαλκίδα πριν από 3000 χρόνια γέμισε την Ευρώπη με τις αποικίες της. Και μεις εδώ πέρα κοιμόμαστε; Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνεις στη Νότια Γαλλία και να βρίσκεις Χαλκιδέϊκη αποικία.

Θα γίνει παρουσίαση του συνδυασμού την Τετάρτη το απόγευμα;

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του Προγράμματος μας και του συνδυασμού μας ο οποίος απαρτίζεται από πάρα πολύ αξιόλογους ανθρώπους και από τη Χαλκίδα και από την Περιφέρεια. Και νομίζω ότι θα αποτελέσουν τον πυρήνα ενός δημοτικού συμβουλίου που θα συμβάλλει στο να πάει η Χαλκίδα πάρα πολύ μπροστά με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Επειδή αναφέρθηκα και στην κατάσταση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις είδαμε μία εικόνα ντροπής που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και αφορά το γήπεδο στο βούρκο όπου αθίγγανοι μετέτρεψαν τον περιβάλλοντα χώρο του σε απλώστρα. Τι έχετε να πείτε;

Αυτό που βάζετε είναι όπως όλα τα νομίσματα, ένα νόμισμα με δύο όψεις. Το ένα είναι η αδιαφορία για τη συντήρηση –φύλαξη των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το άλλο είναι οι Χαλκιδέοι Ρωμά. Θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός και ένας συνδυασμός ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να προστατεύονται και να φυλάσσονται. Αλλά και σ αυτούς τους ανθρώπους που είναι Χαλκιδέοι, που πληρώνουν δημοτικά τέλη, που είναι Έλληνες πολίτες, πρέπει να τους δώσουμε διεξόδους. Να φροντίσουμε να βρεθούν κάπου. Να αποκτήσουν στέγη μόνιμη. Να διευκολύνουμε τη ζωή τους. Δεν είναι άνθρωποι του Περιθωρίου.

Δεν ξέρουμε αν ήταν καν Χαλκιδέοι αυτοί που το έκαναν…

Αυτό θα πρέπει να το εξετάσουμε. Διότι εγώ ότι υπάρχει μια συνολική παραβατικότητα στους Ρωμά. Υπάρχει μία παραβατικότητα όπως υπάρχει σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Αυτό το φαινόμενο που είπατε δε θα είχε παρατηρηθεί αν υπήρχε μία φύλαξη και μία προστασία των αθλητικών εγκαταστάσεων. Και συγκεκριμένα του γηπέδου.

Πως βλέπετε τις κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την Αγορά της Χαλκίδας;

Ήμουν ο πρώτος, Διευθυντής τότε των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου που επεσήμανα στον τότε δήμαρχο το Γιάννη Σπανό, με έγγραφη αναφορά μου ότι η Δημοτική Αγορά έχει τα χάλια της και θα πρέπει επειγόντος να επισκευαστεί διαφορετικά εγώ για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί είτε σε καταστηματάρχες, είτε σε ανταλλασσόμενους , εγώ δε θα έχω καμία ευθύνη. Βέβαια, αυτά έγιναν το 1980. Η πορεία με διέψευσε. Η Αγορά στάθηκε. Αλλά την αδειάσαν δήθεν για να τη συντηρήσουν και να την επισκευάσουν και μετατράπηκε σε ποντικόνα.

Μπήκε το νερό στο αυλάκι. Φοβάμαι όμως ότι το κτιριακό πρόβλημα του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, έβαλε το νερό σε λάθος αυλάκι. Και τι εννοώ με αυτό. Η αγορά να ξανασυντηρηθεί. Να ξαναλειτουργήσει. Αλλά, όχι σαν ανακατασκευή. Να μη γκρεμίσουμε το 80% και να το ξαναφτιάξουμε γιατί αυτό δεν είναι συντήρηση. Δεν είναι αναβίωση. Δεν είναι ανάπλαση. Είναι ανακατασκευή. Και οτιδήποτε είναι ανακατασκευή, είναι ψεύτικο.

Θα πρέπει λοιπόν, η αναβίωση της Αγοράς να γίνει με όσο το δυνατόν μικρότερη αντικατάσταση των υφισταμένων κτιρίων, με καινούργια. Τα οποία καινούργια θα πρέπει να έχουν τα ίδια υλικά με τη σημερινή αγορά αλλιώς δεν μιλάμε για αναβίωση. Μιλάμε για καινούργιο πράγμα. Και κυρίως, επειδή η δημοτική αγορά της Χαλκίδας είναι ένα Χαλκιδέικο Τοπόσημο… Λες: Που θα συναντηθούμε; Στην αγορά. Αυτό είναι ένα Τοπόσημο. Και αυτό το Τοπόσημο πρέπει να διατηρηθεί. Η Αγορά, όταν επισκευαστεί θα πρέπει να έχει κυρίαρχο χαρακτήρα της, να είναι Αγορά. Αλλιώς, δεν κάνουμε αναβίωση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία «απαξίωση» θα έλεγε κανείς στους εμπορικούς δρόμους στη γύρω περιοχή από την Αγορά…

Έτσι ακριβώς. Ακούω τώρα ότι στο πρόγραμμα το κτιριακό της μελέτης που έχει βραβευτεί προβλέπεται και υπαίθριος κινηματογράφος, στην ταράτσα. Εδώ έχουμε το Δημοτικό Κινηματογράφο που είναι πάνω στο Κρηπίδωμα, ο οποίος είναι κλειστός 5 χρόνια. Και δεν αγανακτεί κανένας. Γιατί θα πρέπει να φτιάξουμε και δεύτερο;

Και λέω εγώ, αντί να γίνει αυτός ο υπαίθριος κινηματογράφος ο καλοκαιρινός, να μην ξαναφτιαχτεί στον πάνω όροφο και να στεγάσει την Φιλαρμονική; Και να ακούει την πρόβα της Φιλαρμονικής. Κάτι που στις δεκαετίες ’70, ’80, έως ’90 ήταν υπαρκτό. Πέρναγες μέσα από την Αγορά και άκουγες τη φιλαρμονική να κάνει πρόβα. Ήταν μία πολύ ωραία ακουστική.

Θέλω να πω και κάτι ακόμα. Οι δουλειές της τελευταίας στιγμής. Οι δουλειές παραμονές εκλογών είναι άχαρες πράγμα. Βλέπω την Πλατεία όπως έχει διαμορφωθεί της Δημοτικής Αγοράς. Διαμορφώθηκε άρον –άρον, επειδή επρόκειτο να γίνουν πολύ σύντομα οι δημοτικές εκλογές. Και έπρεπε να γίνουν τα εγκαίνια του έργου. Και διαμορφώθηκε αυτή η αθλιότητα η οποία αντί να προσελκύει Χαλκιδέους, να είναι το κέντρο που θα κάθονται οι Χαλκιδέοι του Κέντρου της Χαλκίδας, έχει απαξιωθεί και δεν πλησιάζει κανένας.

Ας μην κάνουμε δουλειές της τελευταίας στιγμής για να προσελκύσουμε κόσμο για τις δημοτικές εκλογές. Αυτό είναι άδικο και για τη Χαλκίδα και για τους Χαλκιδέους αλλά και γι’ αυτούς που καταφεύγουν σε αυτές τις μεθόδους. Όλα τα πράγματα θα πρέπει να ωριμάζουν και να γίνονται ωριμασμένα. Αν βιαζόμαστε, κάνουμε λάθη. Και τα λάθη έχουν αντίχτυπο άμεσο στη Χαλκίδα.

Χαίρομαι πραγματικά που συνομιλώ με έναν άνθρωπο που έχει ζήσει τη Χαλκίδα δεκαετίες πριν. Που γνωρίζει τις ανάγκες και τα προβλήματα του Καλλικρατικού Δήμου Χαλκιδέων. Και πιστεύω πως με μία πολύ ισχυρή ομάδα που θα ξεκινήσετε να ανακοινώνετε από αύριο το απόγευμα, θα υπάρξει μία πολύ δυνατή φωνή μέσα στο δήμο της Χαλκίδας στις επόμενες εκλογές. Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΤΑΣΟΥ ΚΑΛΑΘΕΡΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

 

 

Φωτορεπορτάζ από την παρουσίαση του συνδυασμού του Τάσου Καλαθέρη

kalatheris3

kalatheris4

kalatheris5

kalatheris6

kalatheris7

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 01:53

Σχετικά Άρθρα