Τελευταία Νέα

Ν. Μπαράκος: «Η επιλογή να μεταφέρουμε τα σκουπίδια ήταν μονόδρομος-Επιτακτική ανάγκη η κατασκευή των 2 ΣΜΑ για λιγότερο κόστος»

Ένα θέμα που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου χωρίς η προηγούμενη δημοτική αρχή να μπορεί να λύσει επί θητείας κληρονόμησε η νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο το Θανάση Μπουραντά καλείται να λύσει άμεσα διότι κινδυνεύει με μεγάλα πρόστιμα και το τίμημα να πληρώνουν οι δημότες.

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος μίλησε στις 4 Απριλίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90FMκαι στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, για τη διαχείριση των απορριμμάτων σήμερα στο δήμο, τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής για το θέμα καθώς επίσης και για την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας δύο ΣΜΑ στο Δήμο προκειμένου να μειωθεί κατά πολύ το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων σε περιοχές εκτός Δήμου.

«Καταφέραμε μέσα σε ένα χρόνο και κλείσαμε και τους τέσσερεις ΧΑΔΑ και έτσι δεν υπάρχει θέμα με τα πρόστιμα» δήλωσε ο κ. Μπαράκος και συνέχισε: Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να χωρoθετήσουμε τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης. Όπως γνωρίζετε ο δήμος δεν έχει τελικό αποδέκτη οπότε δεν έχει και όλη η Καρυστία και είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε τα σκουπίδια μας στον εγγύτερο τελικό αποδέκτη που είναι η Χαλκίδα. Και μέχρι να ολοκληρωθεί η επέκταση του κυττάρου της Χαλκίδας τα σκουπίδια της Κύμης μεταφέρονται στη Χαλκίδα, και του Αλιβερίου στη Θήβα. Αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τους δημότες, και δεν είναι μόνο το κόστος της ταφής είναι το κόστος της μεταφόρτωσης και της μεταφοράς. Γιατί όσο δεν έχουμε τους ΣΜΑ το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο» είπε ο αντιδήμαρχος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον τρόπο που η αντιπολίτευση χειρίζεται ένα τόσο σημαντικό θέμα κάνοντας όπως ο ίδιος αναφέρει …..

«Έχουμε δει δελτία τύπου της αντιπολίτευσης με τις απόψεις τους για το θέμα οι οποίες για να μιλήσω έτσι όπως το αισθάνομαι, ξεπερνούν τα όρια της υποκρισίας και φτάνουν στα όρια του θράσους» είπε ο κ. Μπαράκος και συνέχισε: « Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την ψήφιση του τοπικού σχεδίου από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ψηφίστηκε από όλους τους δήμους το οποίο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, έχουμε διαπιστώσει και έχουμε δει και στη δημοσιότητα δελτία τύπου και απόψεις από την αντιπολίτευση οι οποίες ξεπερνούν τα όρια της υποκρισίας και τα όρια του θράσους. Πλέον τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Μας κατηγορεί η προηγούμενη δημοτική αρχή ότι μεταφέρουμε τα σκουπίδια και έχουμε επιβαρύνει τους δημότες με ένα τεράστιο κόστος μεταφοράς. Και θέλω να διευκρινίσω εδώ ότι η επιλογή να μεταφέρουμε τα σκουπίδια ήταν μονόδρομος. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είχε να κάνει με το να μην κλείσουμε τις χωματερές. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πληρώναμε ένα σωρό πρόστιμα και εκτός από τα πρόστιμα, θα πληρώναμε και το έργο το οποίο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και με βάση τους Νόμους που ισχύουν για τα έργα που είναι χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε, αν δεν ολοκληρωθεί ένα έργο στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται, το κόστος του έργου μεταφέρεται στους δημότες, στο φορέα που το υλοποιεί. Δηλαδή, στο Δήμο. Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς θα έπρεπε να πληρώσουμε 2,6 εκ ευρώ για το κλείσιμο των χωματερών συν τα πρόστιμα που θα έπεφταν ανά εξάμηνο στο κεφάλι μας. Εμείς όταν αναλάβαμε βρήκαμε το απόλυτο τίποτα».

Ο κ. Μπαράκος μίλησε για τα όσα έγιναν και τα όσα θα μπορούσαν να είχαν γίνει επί δημαρχίας Δημήτρη Θωμά για την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή

«Συνολικά σα δημοτική αρχή δεν μηδενίζουμε καμία προσπάθεια. Ο τρόπος όμως που χειρίστηκε το θέμα η προηγούμενη δημοτική αρχή, αποδείχτηκε λάθος. Συστήθηκαν σωματεία ενάντια στα σκουπίδια. Και η ίδια η διαδικασία που ακολουθήθηκε, όταν πηγαίνεις να χωροθετήσεις εργοστάσια και μονάδες διαλογής σε χώρους που είναι δασικοί, αναδασωτέοι και εκχερσωμένοι, σε μία περιοχή που είχε καεί» είπε ο κ. Μπαράκος και συνέχισε: «Και όταν αγόρασαν ο πρώην δήμαρχος και πρώην αντιδήμαρχος τον χώρο και τον παραχώρησαν δωρεάν στο δήμο σε ένα βράδυ. Μία διαδικασία που είχε σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ξεσηκωθούν. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εδώ και 30 χρόνια έχουν γίνει αρκετά λάθη γιατί δεν έγινε κανένα βήμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε εκπονήσει από κοινού με το δήμο Καρύστου τοπικό σχέδιο διαχείρισης στα όρια της επαρχίας Καρυστίας και απλώς ο καθένας έχει τα δικά του έργα που αφορούν το δικό του χώρο ευθύνης. Που είναι κυρίως ΣΜΑ, πράσινα σημεία κ.α Ο ΧΥΤΥ, η μονάδα σύμμικτης διαλογής και κομποστοποίησης θα είναι κοινά έργα με το Δήμο Καρύστου».

Σε ότι αφορά στη χωροθέτηση των ΣΜΑ ο κ. Μπαράκος ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2014 ψηφίστηκε ένας Νόμος που απαγορεύει την τοποθέτηση ΣΜΑ σε δασική έκταση

«Μέχρι τον Αύγουστο του 2014 υπήρχε ένας Νόμος που επέτρεπε να χωροθετηθούν τα ΣΜΑ αλλά και οποιεσδήποτε άλλες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε δασικές εκτάσεις. Οι χωματερές της Κύμης αλλά και του Αλιβερίου θεωρούνται δασικές εκτάσεις. Τον Αύγουστο του 2014 ψηφίστηκε ένας Νόμος ο οποίος απαγορεύει τη χωροθέτηση ΣΜΑ σε δασικές εκτάσεις. Αυτό είναι εντελώς παράδοξο για τον εξής λόγο: Ενώ απαγορεύεται από το Νόμο η χωροθέτηση ΣΜΑ επιτρέπεται η χωροθέτηση οποιασδήποτε άλλης μονάδας κομποστοποίησης, ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ κ.α» ανέφερε ο αντιδήμαρχος και συνέχισε: « Μέχρι τότε όμως μπορούσαν να γίνουν τα ΣΜΑ και χωρίς καμία παρέμβαση εντός ή στα όρια των χωματερών. Κάτι που η προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν επέλεξε να κάνει. Και σήμερα που ζητάμε εμείς τροποποίηση του  Νόμου για να μπορέσουμε να χωροθετήσουμε εκεί, η αντιπολίτευση δεν λέει ξεκάθαρα ότι συμφωνεί. Επικαλείται το γεγονός ότι πρέπει να  γίνει ένα ΣΜΑ αντί για δύο, τη στιγμή που ο μελετητής που μελέτησε την διαχείριση των απορριμμάτων και την κατασκευή των δύο ΣΜΑ, μας είπε ότι αν φτιάξουμε ένα ΣΜΑ αντί για δύο, λόγω των αποστάσεων και των απορριμμάτων που έχουμε στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Κύμη και Αλιβέρι το επιπλέον κόστος στο Δήμο με ένα ΣΜΑ θα είναι επιπλέον 250.000€. Και θέλω να σημειώσω εδώ ότι ο μελετητής που έκανε τη μελέτη για τα δύο ΣΜΑ είναι ο ίδιος μελετητής που είχε και η δημοτική αρχή επί Θωμά. Είναι ξεκάθαρό ότι ο κ. Θωμάς το γνωρίζει αυτό και επί της ουσίας ψάχνει ένα επιχείρημα για κρυφτεί και να πει όχι.

Ο Αντιδήμαρχος μίλησε και για την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας που αντιδρά προφανώς γιατί δεν γνωρίζει επαρκώς τι μέλλει γενέσθαι…

«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη γενικώς. Στο Κράτος στη Διοίκηση σε όλες τις βαθμίδες» επισημαίνει στη συνέντευξή του ο κ. Μπαράκος και συνεχίζει: «Από την άλλη όμως είναι πολύ οξύμωρο άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν τι σημαίνει ΣΜΑ να υποκρύπτουν την αλήθεια και να παρουσιάζουν μία άλλη κατάσταση από αυτή που ισχύει.  

Εμείς καταλήξαμε σε δύο χώρους τους οποίους προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και επειδή υπήρχε αυτή η κοινωνική αντίδραση ζητάμε από το Υπουργείο να τροποποιηθεί μερικώς ο Νόμος, δηλαδή να επιτραπεί η χωροθέτηση του ΣΜΑ εκεί που ήταν οι Χωματερές.

Από τη στιγμή που αυτό θα μπορέσει να γίνει θα προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση διαφορετικά έχουμε δύο προτάσεις θα εξετάσουμε καθ άλλους και θα δώσουμε άμεσα λύση.

Γιατί ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται μην τυχόν γίνει ο ΣΜΑ χωματερή…

«ΣΜΑ υπάρχουν παντού. Μέσα στους αστικούς ιστούς» είπε ο κ. Μπαράκος και συνέχισε: «Στην Αθήνα έχει στην πανεπιστημιούπολη στην Κηφισιά, στο γκολφ της Γλυφάδας σε δεκάδες σημεία γιατί είναι μία πύλη στην οποία μπαίνει το απορριμματοφόρο και αδειάζει  μέσα σε μία νταλίκα που έχει πρες κοντέινερ, δηλαδή αδειάζει το ένα φορτηγό μέσα στο άλλο, μέσω μίας ράμπας, ενός σιλό και καταλήγει στον τελικό αποδέκτη. Η ανανέωση του στόλου είναι ένα θέμα αλλά δεν έχει σχέση με το ΣΜΑ. Ο κόσμος φοβάται μην τυχόν το ΣΜΑ γίνει χωματερή. Αλλά δεν μπορεί ένας χώρος 2-3 στρέμματα να γίνει χωματερή. Μιλάμε για σύγχρονες εγκαταστάσεις με ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Ο Αντιδήμαρχος μίλησε και για την ανακύκλωση των απορριμμάτων η οποία όπως είπε είναι σε καλό δρόμο παρόλο που παλεύει με ένα απορριμματοφόρο που αφορά τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης. Σε ότι αφορά το γυαλί όπως αναφέρει έχει μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη αφού υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίες που έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια.

ΠΑΤΗΣΤΕ εδώ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr