Τελευταία Νέα

Το ψήφισμα που παρέδωσε στην Περιφέρεια η Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Πολιτών Νότιας Καρυστίας για τους δασικούς χάρτες και το ιδιοκτησιακό της περιοχής

Αιτήματα /Ερωτήσεις Επιτροπής Αγώνα Φορέων και Πολιτών Νότιας Καρυστίας βάσει του ψηφίσματος πολιτών που έχει παραδοθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλαδος μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας την Τρίτη Ιουλίου για τους δασικούς χάρτες, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Καρυστίας και τα αιολικά πάρκα, παρουσία του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, του Αντιπεριφερειάρχη Φάνη Σπανού, Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων, του Δημάρχου Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλου, αντιδημάρχων, δημοτκών συμβούλων, συλλόγων και φορέων της Καρύστου.  

Προς :τον Περιφερειαρχη Στερεάς Ελλάδας κ.Κώστα Μπακογιάννη και Αντιπεριφερειάρχη  κ.Φανη Σπανό και προς τούς συμμετέχοντες στην ευρεία συνδιάσκεψη για τους δασικούς χάρτες στη Νότια Καρυστία 4/7/2017:

- κ. Ευάγγελο Αποστόλου, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

- κ. Νικόλαο Μαυραγάνη, Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών

- κ. Ακριώτη Γεώργιο, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας

- κ. Πρατσόλη Αναστάσιο, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας

- κα. Λιβανίου Ζωή, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας

- κ. Κεδίκογλου Σίμο, Βουλευτή ΝΔ Ν. Ευβοίας

- κ. Ραβιόλο Ελευθέριο, Δήμαρχο Καρύστου

- κ. Κομίλη Δέσποινα, Διευθύντρια Δασών Ν. Εύβοιας

- Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ν. Εύβοιας

- Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Καρύστου

Κυρίες και κύριοι

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας σε αυτήν τη συνδιάσκεψη και ιδιαίτερα τον Περιφερειαρχη κ.Μπακογιαννη γιατί ήταν δική του πρωτοβουλία.

Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Πολιτών Νότιας Καρυστίας κινείται για να πραγματοποιήσει τις αποφάσεις του ψηφίσματος μεγάλου μέρους των πολιτών Δήμου Καρύστου.

Το ψήφισμα είναι σαφές και όσον αφορά τους δασικούς χάρτες και το ιδιοκτησιακό πρόβλημα της περιοχής μας και  όσον αφορά τους αιολικούς σταθμούς που έχουν αδειοδοτηθεί στη Νότια Καρυστία.

Θεωρούμε ότι και τα 3 θέματα έχουν σχέση μεταξύ τους και ότι η βιαστική ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε για να διευκολυνθούν οι επενδυτές με την παραχώρηση γης έναντι πινακίου φακής από το Ελληνικό Κράτος ακόμη και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων αφού δεν υπάρχει χρόνος και οικονομική ευχέρεια για την διεκδίκηση αυτών των εκτάσεων από τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Απο το ψήφισμα των πολιτών δεσμευόμαστε λοιπόν, να μιλήσουμε και για τα τρία αυτά θέματα χωρίς δυνατότητα διαχωρισμού τους.

Α) Ερωτήσεις.

1) Μπορεί κάποιος πολίτης να αρνηθεί την εγκατάσταση αιολικού    σταθμού στην κατοχυρωμένη νομικά ιδιοκτησία του;

Αναφέρουμε σε σχέση με την ανωτέρω ερώτηση την απόφαση των μελών του Αγροτοκτηνοτροφικού  Συλλόγου Καρύστου να μην μισθώσουν χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις στο Δημόσιο διότι σαν νόμιμοι ιδιοκτήτες έχουν αυτό το δικαίωμα.

2) Θα μπορεί κάποιος πολιτης και μετά την κύρωση των δασικών χαρτών να διεκδικήσει δικαιώματα ιδιοκτησίας επί δασικών εκτασεων βασει παλαιών συμβολαίων;

Εαν ναι , κατά τη διάρκεια  εκδίκασης της προσφυγής του πολίτη στη Δικαιοσύνη σταματά η αδειοδότηση αιολικών σταθμών στην διεκδικούμενη δασική περιουσία του η συνεχίζεται η αδειοδότηση κανονικά;

3)Πότε θα γίνη η αναθεώρηση του Χωροταξικού Πλαισίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος;

Η σχετική μελέτη της κ.Μαματση Χριστιάνας έχει εγκριθεί;

Η πρόταση της κ.Μαματση για το ορος Όχη είναι να παραμείνει ως αμιγής φύση.

4)Ερωτάται ο βουλευτής Ευβοίας κ.Γεώργιος Ακριώτης αν δόθηκε απάντηση από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος στα ερωτήματα της αναφοράς που κατέθεσε επονοματι του ΣΠΠΕΝΚ στην Βουλή των Ελλήνων.

Β) ΑΙΤΗΜΑΤΑ:

Τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Φορέων και Πολιτών Νότιας Καρυστίας που πηγάζουν από το  ψήφισμα με υπογραφές 1200 και πλεον πολιτών του Δήμου Καρύστου που έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια  Στερεας Ελλαδος, είναι τα εξής :

1)Αναθεώρηση των λάθος δασικών χαρτών και εκ νέου ανάρτηση τους βάσει των αιτημάτων του ψηφίσματος.

2)Κανένας νέος αιολικός σταθμός στη Νότια Καρυστία και να ακυρωθούν οι μέχρι τώρα αδειοδοτήσεις αιολικών σταθμών.

Επειδη η υλοποίηση αυτού του αιτήματος είναι δύσκολη και θα αντιδράσει η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΠΕΝ όπως και οι εταιρίες που έχουν πάρει Αποφασεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων θέτουμε τους εξής παρακάτω περιοριστικούς όρους οι οποίοι αν δεν τηρηθούν είναι πιθανό να υπάρξει μη αναστρέψιμη υποβάθμιση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Ζητούμε λοιπόν ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αιολικών Σταθμών στη Νότια Εύβοια μέχρι να ικανοποιηθούν οι παρακάτω όροι:

α) να επιλυθή το πρόβλημα του ιδιαίτερου ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην εν λόγω περιοχή σύμφωνα και με την πρόταση του αντιπεριφερειάρχη κ.Φανη Σπανού σε προηγούμενη συνάντηση μας.

β)Ειδικά να μην γίνει καμμία επένδυση  μέσα στην περιοχή NATURA της Νότιας Καρυστίας μέχρι να γίνη η αναθεώρηση τού νέου Χωροταξικού Πλαισίου αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλαδος και μέχρι να εγκριθεί το νέο Ειδικό  Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που έχει εξαγγείλει ο υπουργός ΥΠΕΝ Γεώργιος Σταθακης όπως προτεινε και με την επιστολή του το κόμμα  Οικολόγοι- Πράσινοι (βλ.συννημένη επιστολή).

γ)Να γίνει μελέτη για τις επιπτώσεις στο ανθρωπογενές περιβάλλον της Νότιας Καρυστίας από τις επενδύσεις Αιολικών Σταθμών δηλ. τον πρωτογενή τομέα (αγροτοκτηνοτροφία) , τον τουριστικό τομέα ,την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών του Δήμου μας.

Αν δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τέτοια μελέτη να ζητήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και οι βουλευτές νήσου Ευβοίας, να ψηφιστεί αντίστοιχο νομοσχέδιο που να προβλέπει μελέτη αυτών των επιπτωσεων.(βλ. σχετική αναφορά του βουλευτή Γεωργίου Ακριώτη).

δ) Να γίνει έλεγχος για τη φέρουσα ικανότητα  εγκαταστάσεων ΑΣΠΗΕ στη Νότια Καρυστία διότι σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ υπάρχει υπέρβαση στον παληό ΟΤΑ Καφηρέα πάνω από το 100% της φέρουσας ικανότητας δηλ.αριθμό επιτρεπόμενων ανεμογεννητριών ανά 1000 στρέμματα.

ε)Να επικαιροποιηθεί και να υλοποιηθεί από τον Δήμαρχο Καρύστου η συννημένη αποφαση Δημοτικού Συμβουλίου με α.π.434/2011 σχετικά με τους περιοριστικούς όρους εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών στον Δήμο Καρύστου.

Αναστολή εργασιών για τα 8 αιολικά πάρκα της Εταιρίας ENEL GREEN POWER HELLAS μέσα στην περιοχή NATURA Νότιας Καρυστίας.

Ειδικά για τα 8 αιολικά πάρκα της άνω εταιρίας ζητούμε  την στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στα εξής αιτήματα:

1)Αναστολή εργασιών της εταιρίας ENEL GREEN POWER HELLAS μεχρι να  γίνει έλεγχος από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για τα όσα αναφέρονται στην συννημένη αναφορά τού ΣΠΠΕΝΚ δηλ.τις παραβιάσεις του κοινοτικού και ελληνικού δικαίου από τους μελετητές της εν λόγω εταιρίας για την εγκατάσταση 8 ΑΣΠΗΕ μέσα στην  περιοχη NATURA  Νότιας Καρυστίας.

2)Θα ζητήσει ο ΣΠΠΕΝΚ αναστολή εργασιών της εταιρίας ENEL GREEN POWER HELLAS λογω εκκρεμοδικίας.Ο ΣΠΠΕΝΚ έχει προσφύγει στο ΣτΕ για τα 8 αιολικα πάρκα της εν λόγω εταιρίας.Η προσφυγή του θα εκδικαστεί τον Οκτώβριο του 2017.Μεχρι τότε ζητούμε από την Περιφέρεια να ενισχύσει με απόφαση της την αίτηση αναστολής του ΣΠΠΕΝΚ που βασιζεται σε αντίστοιχο άρθρο νόμου.

Με εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Πολιτών Νότιας Καρυστίας.

Συννημένα:

1)Απόσπασμα από μελέτη για την αναθεώρηση του Χωροταξικού Πλαισίου για την αειφόρο ανάπτυξη Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

2) Αναφορά βουλευτη Γεωργίου Ακριώτη για τους ΑΣΠΗΕ Νότιας Καρυστίας.

3) link κατάθεσης αναφοράς Γεωργίου Ακριώτη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο .

4)Επιστολή Οικολόγων Πράσινων για αναστολή εργασιών μέσα σε περιοχές NATURA.

5) Αναφορά ΣΠΠΕΝΚ για μη σύννομες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εταιρίας ENEL .

6)Στοιχεία για τα σχεδιαζόμενα Αιολικά Πάρκα στην περιοχή NATURA Νότιας Καρυστίας.

7) Προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαικης Επιτροπής για το Περιβαλλον η οποία αφορά παραβιάσεις κοινοτικού δικαίου απο την Ελληνική  Δημοκρατια σχετικά με την χωροθέτηση αιολικών σταθμών σε περιοχές natura της χώρας μας.

Γίνεται ειδική αναφορά στην Νότια Καρυστία.

8)Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρύστου αναφορικά με την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών στην Νότια Εύβοια, έτος 2011.

Απόσπασμα από μελέτη για την αναθεώρηση Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας.

Όρος  Όχη  –  Κάρυστος :  αποτελεί  µεµονωµένο  ορεινό  όγκο  στο  νοτιότερο  τµήµα  της Εύβοιας, µε  υψόµετρο  που  ωστόσο  φτάνει  τα  1.398  µέτρα.  Καταλαµβάνει  ιδιαίτερα µικρή  επιφάνεια  -  από  την  Κάρυστο  έως  το  ακρωτήριο  του  Καφηρέα  –µε  ιδιαίτερα έντονες  κλίσεις.  Η  Όχη  είναι  γνωστή  για  τις  µυστηριώδεις  αρχαίες  µεγαλιθικές κατασκευές  της  (δρακόσπιτα)  και  αποτελεί  ιδιαίτερη  «τοπιακή»  ενότητα  της Περιφέρειας  Στερεάς  Ελλάδας.

Στο  όρος  Όχη  /  Κάρυστος  προτείνεται  η  κατά  προτεραιότητα  προστασία  και διατήρηση  του  φυσικού  περιβάλλοντος  (αµιγής  φύση).  ΑΝΑ∆ΟΧΟΣ :  :  EDP  SA  /  Μαµάτση  Χριστιάνα 1

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr