Τελευταία Νέα

Κώστας Μαρκόπουλος: «Ο καρκίνος του πνεύμονα χτυπά ηλικίες και κάτω από 40 –Έρχεται Επαναστατική ιατρική μέθοδος που μπορεί να κάνει θαύματα…»

Με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ο χειρουργός θώρακος και αγγείων με εξειδίκευση στον καρκίνο του πνεύμονα Κώστας Μαρκόπουλος μίλησε το πρωί της Τρίτης στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη για τον καρκίνο αλλά και την επαναστατική μέθοδο που έρχεται στις μέρες μας να κάνει θαύματα. Τι μπορεί άραγε να προλάβει έγκαιρα τον καρκίνο του πνεύμονος; Ο γιατρός απαντά: Μία απλή ακτινογραφία Θώρακος που θα πρέπει να κάνουν όλοι πάνω από την ηλικία των 40 ετών. Το αντίδοτο στον καρκίνο είναι να αποκτήσουμε κουλτούρα πρόληψης. Καθώς 45.000 καρκίνοι διαγιγνώσκονται σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο στην Ελλάδα, κάθε χρόνο.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στο γενικό πληθυσμό, άντρες και γυναίκες. Είναι πρώτος στους άντρες, τρίτος στις γυναίκες αλλά στο γενικό πληθυσμό είναι πρώτος» δήλωσε ο γιατρός και συνέχισε:

«Θα σας δώσω ένα σοκαριστικό νούμερο για να μπούμε στη συζήτηση μας. 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου πνεύμονος κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Καταλαβαίνετε για τι επίπτωση μιλάμε».

Ο κ. Μαρκόπουλος επισημαίνει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα έχει απόλυτη συσχέτιση και παραλληλισμό από τη συχνότητα και την ένταση του καπνίσματος, στέλνοντας μήνυμα σε όλους εκείνους που διαμαρτύρονται για τη διακοπή του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους δηλώνοντας ότι το κάπνισμα έχει απόλυτη σχέση με τον καρκίνο του πνεύμονα.

«Από τις 10.000 ανθρώπους ούτε 300 δεν θα εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, αν δεν καπνίζουν, οι υπόλοιποι 9.700 καπνίζουν. Άρα έχει ευθεία σχέση. Το 80% των καρκίνων αφορά ηλικίες άνω των 50 ετών. 50 ετών δεν είναι κανείς γέρος. Είναι στην ενεργή του ηλικία. Και η στατιστική λέει ότι όταν το τσιγάρο είναι πολύ και συνδυάζεται με αλκοόλ ή παχυσαρκία ή μολυσμένο περιβάλλον (βιομηχανικοί εργάτες, φάρμακα, εντομοκτόνα κ.α, τότε οι ηλικίες κατεβαίνουν κάτω από τα 40. » είπε ο γιατρός.

Ακόμα μία σημαντική επισήμανση από τον κ. Μαρκόπουλο που αφορά και την Εύβοια είναι ο καρκίνος που έχει σχέση με τον αμίαντο. Στην Εύβοια έχουμε πολλά περιστατικά αυτού του καρκίνου που λέγεται μεσοθηλίωμα. «Λόγω του ότι είχαμε το ΕΛΛΕΝΙΤ. Το μεσοθηλίωμα είναι μια πολύ επιθετική μορφή ας το πούμε καρκίνου του πνεύμονος. Με δύσκολη διαχείριση. Όπου έχουμε πάρα πολλά περιστατικά στο Νομό της Εύβοιας. Περισσότερα από οποιοδήποτε Νομό όλης της Χώρας» είπε ο κ. Μαρκόπουλος και συνέχισε: «Εγώ 25 χρόνια χειρουργώ καρκίνους του πνεύμονα εκτός από όλα τα άλλα που κάνω σαν επιστήμονας αυτού του τομέα.»

Και εξηγεί στη συνέχεια ο γιατρός πως μπορείς να κερδίσεις χρόνο ζωής όταν ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνωστεί εγκαίρως καθώς και το τι πρέπει να κάνουμε όλοι πάνω στο θέμα πρόληψή.

«Έχω γύρω μου και παρακολουθώ εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο που πνεύμονα. Και αυτό έγινε για τρεις λόγους: Πρώτος λόγος, ότι η διάγνωση ήταν στο πρώτο ή το δεύτερο στάδιο. Ο δεύτερος λόγος, είναι να υπάρχει μία συλλογική, επιστημονική δουλειά (χειρουργός-ογκολόγος- χημειοθεραπευτής-ακτινοθεραυπευτής). Ο τρίτος λόγος είναι η συναισθηματική και η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς» είπε ο γιατρός και συνέχισε:

«Ακούω χαμογελώντας καμία φορά όλο τον κόσμο να συζητάει για τις μαστογραφίες, τις κολονοσκοπήσεις, για να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού, σωστό είναι αυτό. Να προλάβουμε τον καρκίνο του εντέρου, σωστό και αυτό. Ξέρετε τι είναι αυτό που προλαβαίνει ή διαγνώσκει τον καρκίνο του πνεύμονος έγκαιρα; Μία απλή ακτινογραφία θώρακος… Που δεν είναι σε κανένα πακέτο πρόληψης και που το κράτος δεν την έχει κάνει υποχρεωτική» υποστηρίζει ο κ. Μαρκόπουλος.

Επαναστατική μέθοδος μπορεί να κάνει θαύματα…

«Στο σύνολο των καρκίνων έχει ξεκινήσει παγκοσμίως η οποία δεν είναι χημιοθεραπεία. Την ασκούν οι οικολόγοι. Είναι κάποια φάρμακα που δεν έχουν καμία σχέση με την επιβάρυνση του οργανισμού από τη χημειοθεραπεία» είπε ο κ. Μαρκόπουλος και συνέχισε: «Τι προκαλούν; Προκαλούν την εγρήγορση της αμυντικής ασπίδας του οργανισμού. Κινητοποιούν δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο πάει και καταστρέφει –κατατρώγει τα καρκινικά κύτταρα».

Ο γιατρός επισημαίνει ότι η ανοσοθεραπεία δεν είναι για όλους τους καρκίνους. Είναι για ένα είδος του καρκίνου του πνεύμονα. Μόνο για το αδενοκαρκίνωμα και όχι για όλα τα αδενοκαρκινωμάτα.

«Θα έλεγα ότι για τον καρκίνο του πνεύμονα ένα ποσοστό της τάξεως του 15%-20% μπορεί να απαντήσει στην ανοσοθεραπεία. Δεν είναι μικρό ποσοστό, αν σκεφτεί κανείς ότι για την Ελλάδα, ότι αφορά 2000 άτομα» είπε ο κ. Μαρκόπουλος και συνέχισε: «Η ανοσοθεραπεία αν συνδυαστεί με μία γενναία επέμβαση να φύγει ο όγκος και μετά να δώσουμε ανοσοθεραπεία για τον πιθανό υπολειπόμενο που κυκλοφορεί κάπου αλλά δεν το βλέπουμε, τότε το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς είναι πάρα πολύ μεγάλο και τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά.  Να ξέρετε ότι γενικότερα για τον καρκίνο και ειδικότερα για τον καρκίνο του πνεύμονα το πρώτο και το βασικό είναι να φύγει ο όγκος. Αν ο όγκος μείνει μέρα, αν δηλαδή χαρακτηριστεί ανεγχείρητος, βεβαίως θα δώσουμε ανοσοθεραπεία,  χημειοθεραπεία κλπ αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι θα σώσουμε και τον ασθενή. Για να είμαστε και απόλυτα ειλικρινείς…»

Ο κ. Μαρκόπουλος μίλησε στη συνέχεια για την καινούργια παγκόσμια μέθοδο καταπολέμησης του καρκίνου του πνεύμονα που όπως είπε θα έχει την τιμή να εφαρμόσει και ο ίδιος στη Χώρα σε λίγους μήνες.

«Τώρα, ξεκινάει μία καινούργια μέθοδος για τον καρκίνο που πνεύμονα Παγκοσμίως, που νομίζω ότι θα έχω την τιμή σε μικρό χρονικό διάστημα να την εφαρμόσω στη Χώρα. Είναι μία μέθοδος που καθιστά πάρα πολλούς ανεγχείρητους όγκους και τους κάνει χειρουργήσιμους γιατί τους μειώνει σε ένα ποσοστό 40%-70%.

Είναι συνδυασμός ενδοφλέβιας χορήγησης ουσίας και ακτινοβολίας με λέιζερ, του όγκου. Είναι μία μέθοδος που πιστεύω ότι θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και ετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Έχουμε συνυπογράψει ένα κοινό πρωτόκολλο με τους Αμερικανούς που το εφαρμόζουν και είναι εκείνοι που ανακάλυψαν τη μέθοδο. Γίνονται θαύματα…

Γίνονται τεράστια βήματα στην επιστήμη. Θέλω ο κόσμος που μας ακούει να μη φοβάται τον καρκίνο. Να τον παλέψει. Να έχει καλή ψυχολογία και να απευθύνεται σε οργανωμένες ομάδες επιστημόνων στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει καμία σημασία. Και να ακολουθεί το βηματισμό μιας γενικής στρατηγικής κι όλα θα πάνε καλά…»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΚΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 23:46

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr