Τελευταία Νέα

Σίμος Κεδίκογλου: Η ΝΔ πρέπει να ενισχύσει τη συλλογικότητα και την ομαδικότητα

Την άποψη, ότι το μήνυμα που έστειλε η ΝΔ στις εκλογές, ότι δηλαδή το εθνικό συμφέρον επιτάσσει συνεργασίες, δεν έτυχε της αναμενόμενης ανταπόκρισης από τους πολίτες εξέφρασε ο Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην εκπομπή ΟΙ «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος, ίσως, έχει συνηθίσει να λειτουργεί πιο πολωτικά και να μην δέχεται την αλήθεια. «Εμείς- δήλωσε- είπαμε ωμά την αλήθεια. Είχαμε και έχουμε αρχή να μην ξαναπούμε τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε»

Επεσήμανε, επίσης, ότι στους νικητές των εκλογών συγκαταλέγει και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς κατάφερε να συσπειρώσει τη ΝΔ, λειτουργώντας για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ομαδικά, χωρίς να μετρούν απώλειες από πλευράς ποσοστού σε μία περίεργη προεκλογική περίοδο, όπου οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν επί του μνημονίου Τσίπρα, χωρίς να έχουν υποστεί τις συνέπειες της εφαρμογής του.

Απαντώντας στο ερώτημα, εάν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της ΝΔ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών, ο Σίμος Κεδίκογλου απάντησε κατηγορηματικά πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η ΝΔ είναι μία μεγάλη πολυσυλλεκτική παράταξη,  που εκτείνεται από τη Λαϊκή Δεξιά μέχρι το Κέντρο. Για να είναι δυνατή η ΝΔ πρέπει να διατηρήσει τον πολυσυλλεκτικό της χαρακτήρα. Όσοι λένε τέτοια σενάρια δεν θέλουν το καλό της ΝΔ».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

ΚΟΥΤΡΑΣ: κ. Κεδίκογλου πολλοί λένε, ότι σε αυτές τις εκλογές ο μεγάλος χαμένος είναι το ΠΟΤΑΜΙ , ΟΚ έχασε, δεν πήγε καλά ο κ. Θεοδωράκης, είναι οι δημοσκόποι, χάσανε δεν τα πήγανε καλά, αλήθεια είναι αυτό, είναι η ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη και η κα Κωνσταντοπούλου που δεν κατάφεραν να μπουν, εγώ έχω άλλη θεώρηση ότι ο μεγάλος χαμένος είναι η ΝΔ και το λέω αυτό, διότι εφτά μήνες , όπως περιγράφατε εσείς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεφε τη χώρα, πήγαμε σε εκλογές με κλειστές τράπεζες,  με πολλά προβλήματα η ΝΔ όμως δεν κατάφερε να πείσει.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρώτα απ’ όλα πήγαμε σε εκλογές αχρείαστες, οι οποίες δρομολογήθηκαν ακριβώς με το σκεπτικό να είναι τελείως απροετοίμαστη η αξιωματική αντιπολίτευση. Ουσιαστικά δρομολογήθηκαν την επομένη του δημοψηφίσματος όταν - και είναι προσωπική μου άποψη αυτό - η προσέγγιση που είχαμε ήταν λανθασμένη. Προσωπικά πιστεύω, ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε συμμετάσχει στο δημοψήφισμα γιατί από τη στιγμή που λέγαμε ότι το ερώτημα είναι ψευδεπίγραφο,  η διαδικασία είναι αντισυνταγματική , το ψηφοδέλτιο είναι παράτυπο δεν θα έπρεπε  μετά να λέμε ψηφίστε ΝΑΙ. Κάπου αυτός  ο συλλογισμός έπασχε. Θυμάστε πολύ καλά, ότι την επομένη του δημοψηφίσματος στις δημοσκοπήσεις ήμασταν κάτω από το 14% και ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 40%. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέλαβε μία αδύνατη αποστολή  και τα κατάφερε. Εγώ στους νικητές των εκλογών πέρα από τον μεγάλο νικητή τον κ. Τσίπρα συγκαταλέγω και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Άρα να είναι υποψήφιος; Τώρα που ανοίξανε οι διαδικασίες;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό πρώτα απ’ όλα θα το αποφασίσει ο ίδιος. Εγώ έχω να πω, ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατάφερε να μάς συσπειρώσει, κατάφερε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια να λειτουργήσουμε ομαδικά, να εμφανιστούμε ενωμένοι και να μην έχουμε απώλειες από πλευράς ποσοστού και σε ένα σκηνικό που οι εκλογές ήταν περίεργες. Μην ξεχνάτε ότι ο κόσμος κλήθηκε να ψηφίσει επί του μνημονίου Τσίπρα χωρίς να έχει γευτεί ακόμα τι εστί.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Η στρατηγική της ΝΔ ήταν σωστή τελικά;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η στρατηγική της ΝΔ έβαζε το εθνικό συμφέρον το οποίο πάνω απ’ όλα επιβάλλει-επιτάσσει συνεργασίες . Δεν βρήκε την ανταπόκριση που περιμέναμε αυτό το μήνυμα , ίσως, ο κόσμος έχει μάθει να λειτουργεί πιο πολωτικά. Ίσως, στον κόσμο αρέσουνε τα «παραμύθια», γιατί μην ξεχνάτε, ότι ήταν η πρώτη φορά που ένα κόμμα κατέβηκε λέγοντας «δεν μπορούμε να σάς τάξουμε τίποτα , είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα». Είπαμε ωμά την αλήθεια. Είχαμε και έχουμε αρχή να μην ξαναπούμε τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της ΝΔ με τις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι

ΚΟΥΤΡΑΣ: Γιατί ακούω κάποιους να λένε ότι η ΝΔ πρέπει να στρίψει δεξιά, γιατί το αποτέλεσμα ήταν ίδιο με του Φεβρουαρίου και πρέπει να πάμε δεξιά -δεξιά

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και αυτοί που λέγανε να στρίψουμε δεξιά , όταν στρίψαμε δεξιά είχαμε άλλες απώλειες. Λοιπόν, η ΝΔ είναι μία μεγάλη πολυσυλλεκτική παράταξη,  που εκτείνεται από τη λαϊκή Δεξιά μέχρι το Κέντρο. Για να είναι δυνατή η ΝΔ πρέπει να διατηρήσει τον πολυσυλλεκτικό της χαρακτήρα. Όσοι λένε τέτοια σενάρια δεν θέλουν το καλό της ΝΔ.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Και να βρει τον αντι-Τσίπρα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Εγώ πιστεύω πραγματικά στο προσωπικό χάρισμα του κ. Τσίπρα γιατί, αν μού επιτρέπετε και ένα σχόλιο για αυτές τις εκλογές, τις πήρε μόνος του ο κ. Τσίπρας. Έχω να σάς καταθέσω, ότι στην Εύβοια επειδή γνωρίζω πολύ καλά  πρόσωπα και πράγματα στις εκλογές του Ιανουαρίου στα περισσότερα σχολεία που βρίσκονταν τα εκλογικά τμήματα υπήρχαν τραπεζάκια του ΣΥΡΙΖΑ, κόσμος που φώναζε αυτοί επειδή γνωρίζουμε την ανθρωπογεωγραφία στον τόπο μας , είχαν πάει όλοι στο κόμμα του κ. Λαφαζάνη. Σε αυτές τις εκλογές σε κανένα σχολείο δεν είδα τραπεζάκι του ΣΥΡΙΖΑ ή κόσμο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Αυτό κάνει ακόμα μεγαλύτερη την επιτυχία του κ. Τσίπρας

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό σάς λέω, ότι έκανε εκλογές χωρίς μηχανισμό και έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι ένα προσωπικό χάρισμα. Δεν είμαι, όμως, της άποψης ότι πρέπει να ψάξουμε και εμείς το δικό μας «μεσσία»  γιατί δεν πιστεύω στους «μεσσίες» και για τον κ. Τσίπρα τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Άκουσα τον κ. Μπάρκα να λέει ότι επιτέλους θα κυβερνήσουμε. Επιτέλους, ας κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας , ο κόσμος επέλεξε να εφαρμόσει ο κ. Τσίπρας το μνημόνιό του.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Εσείς κ. Κεδίκογλου το μνημόνιο που έχετε ψηφίσει στις 14 Αυγούστου θα το στηρίξετε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Θα σάς πω, αλλά πρώτα επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την προηγούμενη απάντησή μου σχετικά με τον επόμενο αρχηγό της ΝΔ και αν πρέπει να είναι αντι-Τσίπρας. Θέλω να σάς πω, ότι δεν πιστεύουμε στους «μεσσίες»  και να διευκρινίσω, ότι δεν αναγνώρισα το πολιτικό κεφάλαιο του κ. Τσίπρα, αναγνώρισα την προσωπολατρία, που έδειξαν οι Έλληνες πολίτες στον κ. Τσίπρα

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είναι χάρισμα στην πολιτική αυτό.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Φυσικά και είναι,  αλλά εγώ πιστεύω στη συλλογικότητα και επίσης, ότι η ΝΔ θα πρέπει να ενισχύσει αυτό που καταφέραμε να αναδείξουμε στις τελευταίες εκλογές, μία ομαδικότητα και συλλογικότητα, άλλο ένα επίτευγμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Έτσι όπως μού τα λέτε δεν πρέπει να φύγει

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα το δούμε. Πρώτα απ’ όλα ο Βαγγέλης Μεϊμαράης δεν έχει δηλώσει τι επιθυμεί να κάνει

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είπε ότι σκέφτεται ότι ίσως να μείνει.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Οπότε ας τον αφήσουμε να σκεφτεί

ΚΟΥΤΡΑΣ: Άμα δούμε 10 υποψηφίους αυτό θα είναι καλό αυτό  για τη ΝΔ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσωπική μου εκτίμηση, όχι, αλλά είναι και πρακτικά δύσκολο γιατί θα πρέπει ο καθένας να έχει συγκεντρώσει 50 υπογραφές της Κεντρικής Επιτροπής οπότε δεν επαρκεί και ο αριθμός.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Πόσοι είστε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι 450 αν δεν κάνω λάθος και μην ξεχνάτε ότι κάποιος μπορεί να μαζέψει περισσότερες υπογραφές για να δεσμεύσει να μην υπάρξουν πολλοί υποψήφιοι. Πιστεύω ότι θα είναι λίγοι οι υποψήφιοι.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μπορεί να είναι και μη Κοινοβουλευτικός;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες, γιατί δεν θα μπορεί να ηγείται της ΚΟ, δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις Κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών, αλλά όλα αυτά θα τα δούμε. Εγώ αντιπροτείνω ένα πιο συλλογικό μοντέλο ηγεσίας για τη ΝΔ, όπου τα Όργανα, όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα, η Πολιτική Γραμματεία να έχει ενεργό ρόλο, η ΚΟ να συνεδριάζει τακτικά και να μιλάνε όλοι , η ΚΕ επίσης να συνεδριάζει και να υπάρχει μία μεγαλύτερη συλλογικότητα, γιατί πρέπει να ξανανοίξουμε τους διαύλους με την κοινωνία, πρέπει να αναδιοργανωθούμε. Και  επειδή το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι σε δύο μήνες να ξαναβρεθούμε όπως είπε η Λιάνα Κανέλλη στην ίδια θέση. Έχει λόγο που το είπε.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Το βλέπετε και εσείς αυτό;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ 10 βουλευτές που ψήφισαν «παρών» και 9 βουλευτές από την κίνηση των 53 που έχουν τις γνωστές θέσεις. Θα ήταν ενδιαφέρον να τους καλούσατε έναν-έναν και να τους ρωτήσετε, αν έχουν αναθεωρήσει τη στάση τους από την ψήφο του Αυγούστου. Για να μην ψάχνεστε στις κρίσιμες ψηφοφορίες τι θα κάνετε καλό θα είναι να πάρετε μία πρώτη γεύση από τώρα και να ξέρουμε και όλοι τι μέλλει γενέσθαι.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Εσείς το ξέρετε το μνημόνιο το έχετε διαβάσει;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε ένα μεγάλο βαθμό το μνημόνιο έχει διαρθρωτικές αλλαγές που στην συντριπτική πλειονότητά τους συμφωνούμε και θα στηρίξουμε. Από εκεί και πέρα το δημοσιονομικό μέρος, για παράδειγμα η φορολόγηση των αγροτών είναι αδύνατη.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Εσείς τι θα κάνατε δεν θα το εφαρμόζατε αν βγαίνατε κυβέρνηση;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εμείς θα βρίσκαμε αντίμετρα, ισοδύναμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν τα προτείνετε τώρα και στον Τσίπρα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Στα θέματα ιδιωτικοποιήσεων, στα θέματα περιορισμού δαπανών του Δημοσίου γνωρίζετε ότι έχουμε διαφορετική προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και στο πως προσεγγίζουμε τον ιδιωτικό τομέα γιατί εμείς θεωρούμε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ο μόνος άξονας στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει να ενισχυθεί και να μειώσουμε το ταχύτερο δυνατό την υπερφορολόγηση του.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Για να το κάνουμε καθαρό θα ψηφίσετε ό, τι είναι διαρθρωτικό, θα καταψηφίσετε ό, τι είναι δημοσιονομικό;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, αν φέρουν εφαρμοστικούς νόμους, όπως ακούγαμε στην προεκλογική περίοδο, που λέγανε ωραία πράγματα, ότι θα φέρουν ισοδύναμα, αν είναι τόσο καλά τότε ίσως να τα ψηφίσουμε, να κάνουμε ουρά πίσω τους να τα ψηφίσουμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: κ Κεδίκογλου μια φράση θέλατε σάς κόψαμε πριν

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι να προσθέσω κάτι προηγουμένως, όταν λέγαμε για το αποτέλεσμα που έφερε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι πολύ καλό και για έναν επιπλέον λόγο. Η ΝΔ έχει μία ιδιομορφία δεν είναι τόσο κομματικός μηχανισμός όσο είναι ένα σύνολο σταυροφόρων δηλαδή κατεβαίνουν οι υποψήφιοι βουλευτές μαζεύουν ο καθένας τους σταυρούς τους και αθροίζονται. Στις εκλογές με λίστα έχουμε ένα εγγενές πρόβλημα .

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν «τρέξανε» όλοι λέτε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το βρίσκω λογικό να μην «τρέξουνε» αυτοί που ήταν σε μη εκλόγιμες θέσεις , όσο «έτρεξαν» τον Γενάρη που ενδιαφέρονταν για το σταυρό.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Και αυτοί που ήταν σε εκλόγιμες;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτοί που ήταν στις εκλόγιμες σίγουρα «τρέξανε».

ΚΟΥΤΡΑΣ: Σίγουρα γιατί έχω ακούσει κάτι μουρμούρες

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ : Εγώ δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο, αλλά θεωρώ ανθρώπινο το να μην «τρέξεις» τόσο πολύ όταν δεν έχεις το σταυρό και δεν έχεις πιθανότητα.

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr