bannernew5

Τελευταία Νέα

Η Χριστοδουλοπούλου έχει σχέδιο για τους μετανάστες (που δεν υπάρχουν) και το παρουσίασε στην ΚΕΔΕ

 

Τελικά, μετανάστες όχι μόνο υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και αυξάνονται. Γι αυτό η υπουργός Μετανάστευσης παρουσίασε στην ΚΕΔΕ το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας. Τι προβλέπεται.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας, παρουσίασε η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία, Χριστοδουλοπούλου, σε πολύωρη ειδική συνεδρίαση, σήμερα, του Διοικητικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η κ. Χριστοδουλοπούλου, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην στήριξη των προσπαθειών αυτών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια το Σάββατο θα έχει ανάλογη σύσκεψη και με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας ενώ αύριο το πρωί αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη θα έχει συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών και με τον υπουργό Νίκο Βούτση.

Όπως ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου, μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν και ξεκινά η υλοποίησή τους είναι:

- Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες - μετανάστες που εισήλθαν πρόσφατα στη χώρα μας και παραμένουν σ΄αυτά. Ιδίως από τα μικρότερα νησιά , που δεν διαθέτουν ούτε καν τις στοιχειώδεις απαραίτητες υποδομές και δέχονται μεγάλη πίεση.

- Μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών σ΄ όλη τη χώρα, σε μικρούς χώρους (δημοτικούς ή άλλους) που θα υποδείξουν οι Δήμοι. Ως ύστατη λύση θα χρησιμοποιηθούν, τόνισε , εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ή κατασκηνώσεις.

- Για τη μεταφορά των μεταναστών – προσφύγων από τα νησιά , η κυβέρνηση σχεδιάζει να ναυλώσει πλοίο. Ήδη έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην ΕΕ για την έγκριση της χρηματοδότησης.

- Σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξετάσεων και περίθαλψής τους με τη συμμετοχή κινητών μονάδων καθώς και ελεύθερης πρόσβασής τους στο ΕΣΥ

- Ίδρυση 8 αποκεντρωμένων περιφερειακών γραφείων χορήγησης πολιτικού ασύλου. Σήμερα λειτουργούν μόνο τρία (Αθήνα, Ρόδος, Μυτιλήνη).

- Μετατάξεις και πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την στελέχωσή τους αλλά και των δομών φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν -Εκτύπωση φυλλαδίου σε 5 γλώσσες, με χρηστικές οδηγίες.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου προέβη σε αναλυτική ενημέρωση και παρουσίαση των πτυχών του τεράστιου αυτού θέματος, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο εθνικό. αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές.

Και συμπύκνωσε τις δραματικές, αλλά και διεθνείς διαστάσεις του προβλήματος, στη φράση « Ελλάδα SOS - Ευρώπη SOS- αναλογική κατανομή προσφύγων σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία, ανάφερε ότι από το 2014, φάνηκε ότι θα είχαμε μια εκρηκτική άνοδο των προσφυγικών ροών, κυρίως από τη Συρία, αλλά από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν ελήφθησαν μέτρα και δεν αξιοποιήθηκαν τα κοινοτικά κονδύλια. «Σαν χώρα – είπε - είμαστε παντελώς απροετοίμαστοι».

Σύμφωνα με την αναπλ. υπουργό, το 2014 εισήλθαν 77.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο φέτος 19.488 που είναι υπερδιπλάσιοι από την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Και υπενθύμισε ότι η ΕΕ μας είχε καταδικάσει σε πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούσαν στα κέντρα κράτησης των μεταναστών.

Όπως είπε, όλοι εκείνοι που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα μας είναι πρόσφυγες. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα μας, τόνισε, δεν έρχονται οικονομικοί μετανάστες αφού γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να βρουν εργασία. Αντίθετα, αξιοποιώντας και το σχετικό πρόγραμμα, αναχωρούν για τις πατρίδες τους και μετανάστες, που βρίσκονταν πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Μόνο τον Ιανουάριο, ανέφερε, οι μετανάστες αυτής της κατηγορίας που αναχώρησαν από την Ελλάδα, ανήλθαν σε 1500. Η αναπλ. υπουργός, έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη Συνθήκη του «Δουβλίνο 2» αλλά και στις διαδικασίες και τα κριτήρια χορήγησης πολιτικού ασύλου.

«Το άσυλο δεν δίδεται αφειδώς. Δίνεται με τα πιο αυστηρά κριτήρια και αυστηρά, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι Διεθνείς Συμβάσεις».

Η κ. Χριστοδουλοπούλου εξήρε το έργο της Ελληνικής Υπηρεσίας Χορήγησης Ασύλου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για Ανεξάρτητη Υπηρεσία , που χαίρει της εκτίμησης των ευρωπαίων εταίρων μας και η οποία ιδρύθηκε το 2011 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η αναπλ. υπουργός, επανέλαβε την έκκλησή της προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ζήτησε την ανάληψη από μέρους της συγκεκριμένων δράσεων, όπως της σίτισης των μεταναστών – προσφύγων, σε συνεργασία με την εκκλησία και άλλους ανθρωπιστικούς φορείς και την υπόδειξη δημοτικών χώρων και οικημάτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την στέγασή τους.

Από πλευράς ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε ότι «η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό, μακριά από ιδεοληψίες». Λόγω του μεγέθους του, είπε, οφείλει το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να χορηγήσει στους δήμους, πόρους, μέσα, ανθρώπινο δυναμικό «και όχι να γίνει «μπαλάκι» στους δήμους».

Ζήτησε να προηγηθεί διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφέροντας ότι «καμία πολιτική που εμπλέκει στη διαχείριση του ζητήματος στους δήμους και προωθείται από την κεντρική εξουσία δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αν δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού». Και επισήμανε ότι για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου «δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψη της Αυτοδιοίκησης, η οποία όμως καλείται να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος». Επίσης να συγκεκριμενοποιήσει η κυβέρνηση και να ενημερώσει σε ποιες περιοχές σκοπεύει να δημιουργήσει και να λειτουργήσει τους ειδικούς χώρους διαμονής αλλά και πως διασφαλίζεται να μην υπάρξει επανάληψη φαινομένων τύπου «Αμυγδαλέζας».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εξέφρασε και την κατηγορηματική του αντίθεση, στη λειτουργία δομών φιλοξενίας μεταναστών στα όρια δήμων», αν δεν έχει προηγηθεί καταρχήν ενημέρωση των δήμων, αλλά κι αν δεν έχουν διασφαλιστεί εκ των προτέρων οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, στα όρια των οποίων θα λειτουργούν οι δομές αυτές».

Ακόμη ζήτησε «παράλληλα να ακυρωθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και χωρίς κανέναν έλεγχο ή συνοδεία οι παράτυποι μετανάστες από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, με τα πλοία της γραμμής».

Επίσης ενημέρωση «αν σκοπεύει η Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αύξηση της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, με δεδομένο ότι προεκλογικά είχε υποστηριχθεί από στελέχη του κόμματος που αποτελεί το βασικό κυβερνητικό εταίρο ότι θα απομακρυνθεί το προσωπικό της FRONTEX από τη χώρα».

Παράλληλα όμως δήλωσε ότι η ΚΕΔΕ στηρίζει «την προσπάθεια της Κυβέρνησης στον αγώνα που θα δώσει για αλλαγή των όρων της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, θέτοντας στη διάθεσή της το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε δημιουργήσει με δήμους της Ευρώπης». Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, ανακοίνωσε ότι η ΚΕΔΕ θα αναλάβει μέσω του δικτύου που έχει δημιουργήσει με ευρωπαϊκούς δήμους πρωτοβουλία ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών πάνω στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης υποδοχής παράτυπων μεταναστών.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει ουσιαστικές ευθύνες προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να αναλάβουν κι εκείνοι το τμήμα που τους αναλογεί , με βάση αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. ύψος Α.Ε.Π.), στην περίθαλψη και φιλοξενία των χιλιάδων προσφύγων που καταφεύγουν στην Ευρώπη, μέσω των χωρών πρώτης υποδοχής».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης , υπογράμμισε την αναγκαιότητα στενής συνεργασίας Πολιτείας, Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και άσκησε κριτική διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τότε που η Ελλάδα είχε αρχίσει να γίνεται μεταναστευτικός προορισμός «δεν έγινε τίποτε απ΄ όσα έπρεπε».

Ακόμη επισήμανε ότι ως χώρα, έχουμε αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ στη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Δίδεται είπε, σε λιγότερο του 1% σ΄ όσους το ζητούν.

Ο κ. Καμίνης , εξέφρασε διαφορετική άποψη ως προς τα χαρακτηριστικά των μεταναστών λέγοντας δεν είναι όλοι πολιτικοί πρόσφυγες αλλά «οι ροές είναι ανάμεικτες. Και πολιτικοί πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες». Επισήμανε δε ότι λόγω των εκρηκτικών διαστάσεων που έχει προσλάβει το θέμα τόσο στη χώρα μας, όσο και στη γείτονα Ιταλία , το «Δουβλίνο 2» δεν μπορεί άλλο να αντέξει». Και συμφώνησε με τη θέση της κυβέρνησης για ευρωπαϊκό επιμερισμό.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν νοείται την ώρα που ζητάμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο θέμα αυτό, να υπάρχουν δήμοι που να αρνούνται να αναλάβουν αυτό που τους αναλογεί .

Εξέφρασε δε την έμπρακτη βούληση του δήμου του, να στηρίξει την προσπάθεια. Εμείς, είπε, μπορούμε σε συνεργασία με την εκκλησία, να αναλάβουμε τη σίτιση όσων εγκατασταθούν σε δομές που θα υποδείξουμε. Και πρότεινε να αξιοποιηθεί για την προσωρινή φιλοξενία τους, κεντρικό ξενοδοχείο στην περιοχή της Ομονοίας (Mirage), που παραμένει κλειστό και ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Στη συνεδρίαση μεταξύ άλλων παρέστησαν και οι αντιπεριφερειάρχες Αττικής κ.κ..Φιλίππου και Καπάνταης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ , κ. Γκότσης κ.α.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 19:40

Τελευταία άρθρα από τον/την Έφη Ντίνη

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr