Τελευταία Νέα

Ο Κώστας Μαρκόπουλος για τις Περιφερειακές Εκλογές :«Επειδή βλέπω μεγάλες αλλαγές, προφανώς η Ν.Δ έχει ένα τεράστιο δίλλημα μπροστά της, το οποίο πρέπει να λύσει, το οποίο συμπεριλαμβάνει και το όνομα του κ. Σπανού»

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ο πρώην Υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος, μίλησε για την απόφαση του, αποκλειστικά στην δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στην εκπομπή «τάδε έφη» στον EVRIPOS 90FM, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, μετά την επίσημη ανακοίνωση του στις 10 του Φλεβάρη.

Ο κ. Μαρκόπουλος εξηγεί τους λόγους που κατεβαίνει υποψήφιος στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές, ανεβάζει τους τόνους της αντιπολιτευτικής διάθεσης, σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις με τις ανεξαρτητοποιήσεις στο συνδυασμό Γκλέτσου και ασκεί σκληρή κριτική στον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ο ίδιος θα είναι σίγουρα υποψήφιος Περιφερειάρχης ενώ για τον κ. Σπανό, θα κριθεί από το αποτέλεσμα και τις εξελίξεις μετά τις εθνικές εκλογές όπου θα διαμορφωθεί ένα άλλο κλίμα που θα οδηγήσει, σύμφωνα με την άποψη του, τα κόμματα σε άλλες ατραπούς, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κάνατε την έκπληξη και συνάμα ταράξατε τα νερά, καθώς την ανακοίνωση της υποψηφιότητας σας για την Περιφέρεια Στερεάς ακολούθησε μια σειρά ανεξαρτητοποιήσεων στο «στρατόπεδο» Γκλέτσου. Τι έκανε τον Κώστα Μαρκόπουλο, να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του σχεδόν 20 μήνες πριν τις εκλογές;

Αυτό που με έκανε να δηλώσω αυτή την υποψηφιότητα είναι καταρχήν η απόφαση μου να παραμείνω ενεργός πολιτικά, που σημαίνει ότι θέλω να προσφέρω και αισθάνομαι ότι έχω τη δύναμη να προσφέρω πολλά πράγματα στον τόπο μου. Το δεύτερο είναι, ότι βλέπω ένα τεράστιο κενό, στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος.

Δηλαδή, βλέπω, μία πολύ μεγάλη αδυναμία στην εκπροσώπηση της Στερεάς. Και μετα από συζήτηση με πάρα πολλούς και καλούς φίλους και από την Εύβοια και από τους άλλους Νομούς, αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα, το οποίο νομίζω για σας τους δημοσιογράφους και για τον περισσότερο κόσμο, δεν ήταν και μία πολύ μεγάλη έκπληξη.

Εμένα προσωπικά, με εξιτάρει. Με ενεργοποιεί πάρα πολύ, η ιδέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι ένα αρκετά διαφορετικό τερέν. Είναι κάτι διαφορετικό. Είναι παράλληλο. Δηλαδή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εξαιρετικά παράλληλη με την Κεντρική Πολιτική Σκηνή, αλλά είναι αρκετά διαφορετική. Στον τρόπο με τον οποίο κινείται. Στον τρόπο που ξεκινάει, και τον κόσμο τον οποίο εκπροσωπεί.

Θα δούμε τον Κώστα Μαρκόπουλο με άκρως αντιπολιτευτική διάθεση όλο αυτό το διάστημα που έχουμε μπροστά μας ή θα τα δούμε όλα αυτά λίγους μήνες πριν από τις εκλογές;

Όχι, δε θα δούμε τίποτα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Καταρχήν, γιατί 20 μήνες πριν…Είκοσι μήνες πριν κα Ντίνη, διότι έχω την ανάγκη, αυτή είναι προσωπική και πολιτική ανάγκη, να κάνω ζύμωση και στους πέντε νομούς της Περιφέρειας.

Ξέρετε…Από την ώρα που αποφάσισα να διεκδικήσω την Περιφέρεια χωρίς κάποιο κομματικό καπέλο. Αυτό έχει μία ευκολία και μία δυσκολία. Η ευκολία είναι ότι μπορώ να κινηθώ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της κοινωνίας. Άρα, πρέπει να ζυμωθώ με την κοινωνία. Πρέπει να περπατήσω. Πρέπει να μιλήσω με όλες τις παραγωγικές τάξεις.

Πρέπει να ψηλαφίσω τα προβλήματα σε κάθε μικρό ή μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδος και πρέπει να βρω τους καλύτερους κατά την εκτίμηση μου ανθρώπους, από αυτούς που προσφέρονται να αναμειχθούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να φτιάξω ένα ψηφοδέλτιο κατά τη φιλοδοξία μου. Το καλύτερο ψηφοδέλτιο που θα μπορούσε να έχει ποτέ, ένα περιφερειακό ψηφοδέλτιο στη Στερεά. Να γιατί 20 μήνες πριν…

Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός, ότι εγώ δε θα έχω ένα κομματικό μηχανισμό να με τρέχει από πίσω. Αλλά,ξέρετε κάτι, αυτή η δυσκολία είναι διευκόλυνση, στην πραγματικότητα.

Ας μην ξεχνάμε ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι εθνικές εκλογές, αν προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, κ. Μαρκοπουλε.

Εκ των πραγμάτων, θα προηγηθούν.

Σε αυτή την περίπτωση, ενώ τώρα μπορεί να φαίνεται ότι ένας Κώστας Μαρκόπουλος έρχεται με μοναδικό αντίπαλο αν κρίνω από την ανακοίνωση σας, τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, ο οποίος έχει και το χρίσμα της Ν.Δ. Εσείς κατεβαίνετε ως ανεξάρτητος όπως λετε, ενώ την ίδια ώρα έχουμε τριγμούς στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά τις ανεξαρτητιοιησεις και τον προσεταιρισμό του Γκλέτσου στο ΣΥΡΙΖΑ και είναι αβέβαιο ποιοι θα είναι και αν κάποιοι θα παραμείνουν επικεφαλής παρατάξεων διαφορετικά θα δούμε και άλλα νέα πρόσωπα. Με δεδομλενο λοτι και ο κ. Αναγνωστάκης σε συνέντευη του έχει αναφέρει ότι η Κεντροαριστερα θα προσπαθήσει να κατεβάσει κοινό πρόσωπο στις εκλογές. Την ίδια ώρα Γκλέτσος και Αναγνωστάκης σας συγχαίρουν για την κάθοδο σας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει στην Περιφέρεια Στερεάς. Μήπως είναι νωρίς να μιλάμε από τωρα για διαμόρφωση σκηνικού στην Περιφέρεια;

Είναι νωρίς να μιλάμε για διαμόρφωση πολιτικού σκηνικού στην Περιφέρεια Στερεάς, δεν είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσει η δική μου προσπάθεια. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι το γεγονός ότι πρώτος ανακοινώνω υποψηφιότητα για την περιφέρεια, και νομίζω ότι πρώτος ανακοινώνω και για όλη την Ελλάδα, έχει προκαλέσει κάποιες αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες είναι αναμενόμενες και καλοδεχούμενες στο αυτοδιοικητικό σκηνικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Να ξεκαθαρίσω εξαρχής, ότι εγώ δεν έχω τίποτα προσωπικό με κανέναν. Ούτε με τον κ. Γκλέτσο, ούτε με τον κ. Αναγνωστάκη, την κα Μπατζελή, ούτε τον κ. Φάνη Σπανό. Δεν υπάρχει καμία προσωπική αναμέτρηση. Εδώ πρόκειται για μία αναμέτρηση με την προσδοκία των πολιτών.

Με ρωτήσατε αν θα κάνω αντιπολίτευση. Θα κάνω πάρα πολύ σκληρή αντιπολίτευση. Και να ξέρετε ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου, είναι η αρχή πολύ σοβαρών ανατροπών, σε ότι αφορά την αναμέτρηση στην Περιφέρεια της Στερεάς.

Διότι, μπορεί να είμαι ένας ακομμάτιστος υποψήφιος Περιφερειάρχης, αλλά δε μπορούμε ούτε να διαγράψουμε, ούτε να ξεχάσουμε την πολιτική μου πορεία και τη σχέση την οποία έχω με το πολιτικό γίγνεσθαι, της Εύβοιας και των υπολοίπων Νομών της Περιφέρειας.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα και μετά τη δική μου υποψηφιότητα αλλά και οι συνάδελφοι οι άλλοι υποψήφιοι που ήδη είναι στην αντιπολίτευση της Περιφέρειας, να ξαναδούν το δικό τους το βηματισμό.

Τους ευχαριστώ και τον κ. Γκλέτσο και τον κ. Αναγνωστάκη για τα καλά τους λόγια. Και εγώ έχω προσωπικά εξαιρετική άποψη για το Δημήτρη τον Αναγνωστάκη με τον οποίο ήμασταν μαζί στη Βουλή, αρκετά χρόνια, από άλλες παρατάξεις αλλά κάναμε τη δουλειά μας με εξαιρετική συνεργασία. Και είναι ένας άριστος άνθρωπος με ήθος και με πολιτικό λόγο.

Ο δε, κ. Γκλέτσος, τον οποίο πολύ λιγότερο γνωρίζω, οφείλω να πω ότι δεν παύει να είναι ο άνθρωπος, ο οποίος άγγιξε τη νίκη στην Περιφερειακή αναμέτρηση και επομένως έχει το σεβασμό το δικό μου, την υπόληψη μου, αυτός και οι συνεργάτες του. Και βεβαίως, δεν έχω κάτι να καταλογίσω σε κανέναν από αυτούς.

Βέβαια, άγγιξε ο κ. Γκλέτσος τη νίκη ως ανεξάρτητος στις προηγούμενες εκλογές. Να το επισημάνουμε αυτό κ. Μαρκόπουλε…Και πόσο αλλάζουν τα πράγματα με μία κομματική ταμπέλα στην πλάτη…

Καλά. Αυτό είναι επιλογή του. Σεβαστή. Θα το δει ο ίδιος. Θα το δουν οι συνεργάτες του. Θα το δει το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω καμία αντίρρηση για τίποτα από όλα αυτά. Την επόμενη μέρα των περιφερειακών εκλογών θα εκπροσωπήσουμε το σύνολο των πολιτών. Και το σύνολο των προβλημάτων. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό, από τη στόχευση των κομμάτων.

Τα κόμματα, ναι μεν, κοιτάζουν τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά είναι υποχρεωμένα να κοιτάζουν και την κομματική τους πελατεία. Δηλαδή, να ικανοποιούν και το κοινωνικό υποσύνολο το οποίο τους στήριξε. Αυτή είναι πολιτική παγκοσμίως.

Στην Περιφέρεια, την επομένη των εκλογών, δεν κοιτάμε αν μας ψήφισε κανείς ή δε μας ψήφισε. Κοιτάμε να δούμε αν μπορούμε να εκπροσωπήσουμε την Περιφέρεια της Στερεάς. Αν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με την οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Να πάρουμε κεφάλαια, έργα , οραματικά και προοπτική για τον τόπο μας. Και αν μπορούμε να χαράξουμε μία γραμμή πολιτικής σε σχέση με τις Βρυξέλλες, όπου εκεί βρίσκονται οι σοβαρές αποφάσεις για τις περιφέρειες και οι μεγάλοι προϋπολογισμοί.

Και τα δύο αυτά σήμερα, δηλαδή, η αναμέτρηση με την Κυβέρνηση, και η αναμέτρηση με την προσδοκία των κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το τεράστιο αρνητικό πρόβλημα της Στερεάς Ελλάδας, δοθέντος, ότι η ηγεσία της Περιφέρεια της Στερεάς, δηλαδή ο κ. Φάνης Σπανός, δε μπορεί να κάνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Ούτε στις Βρυξέλλες υπάρχει, ούτε στην Αθήνα λαμβάνεται ουσιαστικά και σοβαρά, ως ένας Περιφερειάρχης απαιτητικός, τον οποίο πρέπει να τον υπολογίζουν.

Γιατί το λέτε κ. Μαρκόπουλε αυτό; Μετά από χρόνια, εσείς καλά κάνετε γιατί εσείς ως αντίπαλο τον κ. Σπανό βλέπετε, κι επειδή ο κ. Σπανός δεν είναι απέναντι για να μπορέσει να αντικρούσει τα λεγόμενα σας, θα πρέπει να πούμε και για κάποια πράγματα χειροπιαστά, που τα βλέπουμε καθημερινά να γίνονται από την Περιφέρεια. Να θυμίσω το έργο Στομιο –Πλατάνα; Πως λέτε ότι δε διεκδίκησε ο κ. Σπανός; Διεκδίκησε και πήρε. Το έχω ζήσει από κοντά όλο αυτό, μέσα και από τις συνεδριάσεις των Δ.Σ που έγιναν στην περιοχή. Δεν έγιναν έργα, όπως διαπλατύνεις στο βορρά; Η χάραξη Χαλκίδα –Ψαχνά και βέβαια το μεγάλο έργο που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης που αφορά τη νέα χάραξη του Βόρειου άξονα από τα Ψαχνά προς την Κεντρική Εύβοια. Γιατί θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είστε λίγο ισοπεδωτικός.

Σε ότι αφορά το έργο Στομιο-Πλατάνα. Πρόκειται περι τραγικής αποτυχίας της Περιφερειακής Αρχής. Είναι ένας δρόμος ο οποίος έχει πέσει. Επικίνδυνος για τη διέλευση των ανθρώπων, εδώ και τρία χρόνια. Να μην πω, τέσσερα.

Έχουν ήδη σπαταληθεί, όχι ξοδευτεί, πάρα πολλά χρήματα τα οποία απέτυχαν ως έργο. Άλλα έγιναν με πρόχειρες μελέτες άλλα ενδεχομένως χωρίς μελέτες. Άρα, με μελέτες οι οποίες απέτυχαν. Και τώρα καταξοδεύονται ακόμα περισσότερα χρήματα τα οποία προφανώς θα μπορούσαν να είχαν πάει κάπου αλλού για κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή.

Εγώ, δε μπορώ να χειροκροτήσω κάτι το οποίο θα έπρεπε να στοιχίσει 10 ευρώ και στοίχισε 1000. Με συγχωρείτε, δε μπορώ να το χειροκροτήσω. Βεβαίως, για τους πολίτες, όταν γίνει ο δρόμος θα είναι θεάρεστος. Όμως, θα έχουν ξοδευτεί τόσα χρήματα που θα τα έχουμε χάσει από άλλες πλευρές.

Δεύτερον. Πράγματι γίνανε κάποιες διαπλατύνσεις στον Βορειοκεντρικό άξονα, όχι πολύ μεγάλες, αλλά αρκετά ουσιαστικές, οι οποίες σχεδιάστηκαν από την ηγεσία Μπακογιάννη. Στη συνέχεια, δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός, καινούργιος.

Έχουμε τις καταπτώσεις των βράχων στα Ήλια, όπου εξακολουθούν οι πολίτες να περνάνε εδώ και χρόνια πολλά, με την ευθύνη τους, σε σχέση με την πιθανότητα του ατυχήματος. Υπάρχουν και σχετικές ταμπέλες. Είναι ντροπή, αυτό το οποίο ζω.

Τέταρτον: Παράκαμψη της Χαλκίδας. Επίσης πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη ήττα. Ναι μεν δημοπρατείται το έργο. Το έργο δεν βρίσκεται πλέον στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης όπως βλέπω να διαρρέουν. Είναι εκτός Ταμείου Ανάκαμψης και εκτός ΕΣΠΑ. Είναι στο ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Είναι ένας δρόμος ο οποίος έμεινε μισός, επειδή έτσι το ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω!

Δηλαδή, ,με ένα διάδρομο από κάθε πλευρά, έστω. Και ενώ περιμέναμε να δημοπρατηθεί στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων που είναι συγκεκριμένα και τελειώνουν το 2027, ξαφνικά μετακινήθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς καμία αντίδραση προς την Κυβέρνηση από την Περιφέρεια.

Ξέρετε τι σημαίνει ΠΔΕ; Δεκαπέντε χρόνια. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σημαίνει: Όταν έχω, σου δίνω.Μα συγνώμη τώρα. Μας πέρασαν από πάνω ο fly over , ο δρόμος στη Θεσσαλονίκη, απαραίτητο έργο. Μας πέρασε από πάνω ο ΒΟΑΚ, ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης. Επίσης ένα απαραίτητο έργο.

Ναι, αλλά η Χαλκίδα είναι έτοιμη εδώ και 10 χρόνια. Δε μπορώ λοιπόν να το χειροκροτήσω. Γιατί; Γιατί δεν πρόκειται να υλοποιηθεί μέχρι το 2030. Και το λέω πολύ επίσημα. Το να ανακοινώνονται έργα και να γίνονται δημοπρατήσεις, δε σημαίνει ότι η Περιφέρεια έχει κάνει καλά τη δουλειά της.

Σημαίνει ότι μάλλον η Περιφέρεια, δεν λογίζεται. Τα χρήματα φεύγουν δεξιά και αριστερά και εμείς είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Γιατί η Περιφέρεια να είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά; Άρα λοιπόν κάποια χρήματα δίνονται στην Περιφέρεια της Στερεάς και την Εύβοια και τους άλλους νομούς, έργο όμως ουσιαστικό δε γίνεται.

Ας φύγουμε από την Εύβοια. Θέλετε να πάμε Βοιωτία; Κωπαϊδα. Μηδέν. Ασωπός. Υπό το μηδέν. Πάμε Φθιώτιδα, Σπερχειός. Πλημμύρισε προχθές.

Μισό λεπτό τώρα γιατί τα πήρατε ένα - ένα…

Δεν είμαι ισοπεδωτικός… Είμαι πολύ ειλικρινής.

Για την Κωπαϊδα από πλευράς της Φανής της Παπαθωμά γίνεται πάρα πολύ σοβαρή δουλειά.

Ποια είναι η σοβαρή δουλειά που γίνεται; Η Κωπαϊδα πλημμυρίζει για πλάκα. Πηγαίνετε να ρωτήσετε τους αγρότες. Ποια είναι η σοβαρή δουλειά; Ότι χαράζουμε ένα αυλάκι κάθε δύο χρόνια;

Δε χαράζουν ένα αυλάκι. Έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα από την Π.Ε Βοιωτίας για την Κωπαϊδα. Για να μπορέσει να γίνει ένα σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο. Νομίζω ότι και σ΄ αυτό είστε ισοπεδωτικός. Δε μου αφήνετε περιθώριά να μην αντιδράσω, γιατί έχω φιλοξενήσει πολλές φορές την κα Παπαθωμα εδώ και έχει κάνει ουσιαστικές αναφορές για το έργο της Κωπαϊδας.

Κα Ντίνη καλά κάνετε και μου τα βάζετε τα θέματα. Ακούστε όμως γιατί εμφανίζομαι ισοπεδωτικός. Διότι και η κα Παπαθωμά και ο κ. Σπανός δεν είναι πρωτοείσακτοι την τελευταία τριετία στην Περιφέρεια. Η κα Παπαθωμά είναι Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας πέντε χρόνια με τον κ. Μπακογιάννη και σχεδόν τρία χρόνια με τον κ. Σπανό. Και ο κ. Σπανός είναι Αντιπεριφέρειάρχης της Εύβοιας πέντε χρόνια με τον κ. Μπακογιάννη και 3 χρόνια Περιφερειάρχης του συνόλου της Στερεάς.

Άρα, εδώ έχουμε ένα σκηνικό οκταετίας. Σε αυτή την 8ετία, επειδή αυτά έχουν ξεκινήσει από την έναρξη της θητείας Μπακογιάννη ο οποίος πράγματι τοποθέτησε αρκετά πράγματα στην πραγματική τους βάση. Μετά από 8 χρόνια τι περιμένετε να πω; Ότι τα πράγματα έχουν πάει εξαιρετικά; Λυπάμαι δεν μπορώ να το πω…

Για την Κωπαϊδα απλά να πω, ότι τρέχει χρηματοδότηση και από το πρόγραμμα «ΤΡΙΤΣΗΣ». Προτάσεις επίσης εντάσσονται και στα έργα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο οποίο συμμετείχε η Περιφέρεια και γι’ αυτό σας είπα ότι έχω την αίσθηση ότι ισοπεδώνετε τα πάντα. Όπως για τον Ασωπό. Δεν έχουν γίνει πιστεύετε προσπάθειες από την πλευρά της Περιφέρειας; Εκεί έχουμε και το δήμο της Τανάγρας με το Βιομηχανικό Πάρκο κ.α.

Το Βιομηχανικό Πάρκο ήταν μία εξαιρετική σύλληψη, διότι όλη αυτή η αναρχία που υπάρχει σε μια μεγάλη Βιομηχανική Ζώνη, έχει αξία να μπει σε ένα σωστό οργανωτικό λογισμικο.

Και μάλιστα λίγες μέρες πριν σε μία διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας ο Περιφερειάρχης ο οποίος είναι και Πρόεδρος της εταιρίας, ενημέρωσε ότι μέχρι τον Απρίλη θα είναι έτοιμες και οι μελέτες για το πάρκο.

Δεν θα είναι έτοιμες μέχρι τον Απρίλη οι μελέτες. Το δε πάρκο έχει ξεκινήσει πάνω από μία πενταετία. Εγώ δε λέω ότι δεν γίνονται κάποια πράγματα, λέω όμως ότι γίνονται με τέτοιο ρυθμό που ακυρώνουν τη φιλοσοφία της περιφερειακής οργάνωσης και της Περιφερειακής Αρχής.

Γιατί η Περιφέρεια είναι η διοικητική και οικονομική μονάδα της Ευρώπης με την οποία λογίζονται οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες σε όλη την Ευρώπη.

Άρα, εκεί εστιάζετε και την αδυναμία που λέγατε λίγο πριν;

Ασφαλώς. Περί αυτού πρόκειται. Εγώ δε λέω ότι οι άνθρωποι δεν έχουν καλή πρόθεση. Δε λέω ότι οι άνθρωποι δεν προσπαθούν. Αλίμονο. Το θέμα είναι ότι προσπαθούν πολύ λιγότερο ή επιτυγχάνουν πολύ λιγότερο από όλη την Ελλάδα.

Αν πάμε στη Θεσσαλία με τον κ. Αγοραστό ή την Κεντρική Μακεδονία με τον κ. Τζιτζικώστα, θα ζήσουμε έναν άλλο περιφερειακό κόσμο. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Είναι ο κ. Τζιτζικώστας ή ο κ. Αγοραστός Νομπελίστες της εξυπνάδας ή της εμπειρίας στην Περιφέρεια; Όχι! Είναι προφανώς ικανότεροι. Είναι προφανώς γρηγορότεροι, είναι προφανώς διεκδικητικότεροι.

Και το λέω αυτό με παράπονο, διότι κάποτε πίστευα και το έλεγα και δημοσίως και σε σας, ό,τι με τις εκλογές η Ν.Δ μπορεί να κερδίσει την αναμέτρηση να πάρει τους δήμους να πάρει και τις Περιφέρειες, να μπορούμε να κάνουμε έργο. Δυστυχώς, στην Περιφέρεια Στερεάς, από τον πήχη περάσαμε από κάτω.

Θεωρείτε ότι ένας Περιφερειάρχης που έχει το χρίσμα της Ν.Δ θα μπορούσε να διεκδικήσει πολλά περισσότερα;

Ε βέβαια. Αυτή είναι η κοινή λογική. Αφήστε που εγώ πιστεύω ότι ένας Περιφερειάρχης πρέπει να μιλάει ισότιμα και με την αντιπολίτευση. Το οποίο επίσης δεν το έχω δει. Μ΄ έχει ενοχλήσει. Δηλαδή, δε μπορεί να μην είναι συνομιλητής ο Περιφερειάρχης του κ. Τσίπρα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση ή του κ. Ανδρουλάκη σήμερα που είναι μικρότερο κόμμα ή ακόμα και του κ. Κουτσούμπα.

Διότι όλα τα κόμματα ξέρετε έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες και μπορούν να βοηθήσουν με την πίεση, με τη συνοχή, τη συνεννόηση για την πρόοδο μιας περιφέρειας. Αυτή είναι και η ευθύνη του Περιφερειάρχη. Αντιθέτως, δε βλέπω τίποτα από όλα αυτά.

Νομίζω ότι έχετε όλο το χρόνο να κρίνετε το έργο του Περιφερειάρχη κι εκείνος με τη σειρά του να μπορεί να απαντήσει. Εγώ θέλω να σταθούμε όμως στη δική σας υποψηφιότητα. Γιατί με την υποψηφιότητα σας καταθέσατε και την κομματική σας ταυτότητα. Ποια είναι οι σχέση σας με τους κομματικούς μηχανισμούς της Ν.Δ και με τους βουλευτές της Ν.Δ στην Περιφέρεια;

Η σχέση μου με όλους τους βουλευτές της Στερεάς Ελλάδας, όλων των κομμάτων, είναι εξαιρετικές. Κάτι το οποίο το έχω επιδιώξει ιδιαιτέρως τα τελευταία δύο χρόνια που έχω αρχίσει να σκέφτομαι για να υλοποιήσω αυτή την φιλοδοξία της Περιφέρειας.

Αφενός γιατί με τους περισσότερους βουλευτές της Ν.Δ έχουμε κοινή συμπόρευση στη Βουλή. Άρα περιττεύει ο λόγος, ό,τι έχω μια εξαιρετική σχέση. Έχω όμως συνάψει και σημαντικές σχέσεις και με τους βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων. Γιατί, όπως σας είπα πριν, στην Περιφέρεια θα κάνουμε μία αναμέτρηση μη κομματική.

Τουλάχιστον από τη δική μου τη πλευρά. Δεν προτίθεμαι να γίνω ουρά κανενός κόμματος. Σέβομαι απόλυτα το πολίτικό σκηνικό που έχω υπηρετήσει. Σέβομαι απόλυτα τα κόμματα τα οποία είναι κρίκοι της Δημοκρατίας. Και σοβαροί κρίκοι της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κάτι διαφορετικό. Είναι κάτι παράλληλο. Δεν αντιπαρατίθεται. Με ρωτήσατε λοιπόν αν θα κάνω αντιπολίτευση. Θα κάνω αντιπολίτευση σε επίπεδο περιφερειακό. Θα θίξω τα κόμματα ενδεχομένως θετικά ή αρνητικά, στα μείζονα θέματα που επηρεάζουν τη Στερεά. Σε όλα τα υπόλοιπα δεν έχω λόγο ν΄ ασχοληθώ.

Θα έχετε στο ψηφοδέλτιο σας κόσμο που προέρχεται από τη Ν.Δ;

Ασφαλώς και θα έχω. Ήδη υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δεσμευτεί σε μένα, ό,τι θα είναι υποψήφιοι και βεβαίως θα υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι είναι ανένταχτοι και άνθρωποι που θα ανήκουν και σε άλλα κόμματα.

Πόσο θα επηρεάσουν οι εθνικές εκλογές την επιλογή προσώπων που θα διεκδικήσουν Περιφέρειες και δήμους; Πιστεύετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν είναι και πάλι πρωθυπουργός, θα αφήσει την Περιφέρεια Στερεάς να χαθεί;

Τι εννοείτε να χαθεί;

Θα αφήσει να πάει στα χέρια ενός ανεξάρτητου, όπως είστε εσείς;

Πάμε εκεί. Οι επόμενες εκλογές απ’ ότι φαίνεται για την Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολα, κατά την εκτίμηση μου σχεδόν αδύνατον, θα δώσουν μονοκομματική Κυβέρνηση. Άρα θα πάμε εκ των πραγμάτων σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση. Δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή, ούτε θέλω να κάνω πρόβλεψη. Μένω στο Κυβέρνηση Συνεργασίας.

Ερώτημα ουσιαστικό, πολιτικό και όχι ρητορικό: Είναι δυνατόν μία Χώρα να κατευθύνεται σε Κυβέρνηση συνεργασίας και κάποιο κόμμα να αντιπαρατίθεται με ένα συνδυασμό, ο οποίος είναι ανεξάρτητος και πολυσυλλεκτικός, όταν το ίδιο αυτό το κόμμα δεν θα έχει μονοκομματική κυβέρνηση; Ανούσιο…

Θέλω να σας πω ότι μετά τις επόμενες εκλογές, στην Ελλάδα θα υπάρξει μείζον θέμα πολιτικών συνεργασιών. Αυτό το κλίμα πολιτικών συνεργασιών, έχω σκοπό να το εκμεταλλευτώ, με την καλή την έννοια.

Να το εφαρμόσω και εγώ, σε ένα συνδυασμό πολυσυλλεκτικό ικανών ανθρώπων, φιλόδοξων ανθρώπων, και οραματικών ανθρώπων. Εάν κάποιο κόμμα, είτε η Ν.Δ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ το οποίο αναπτύσσεται, θελήσουν να κατεβάσουν στυγνό μονοκομματικό ψηφοδέλτιο στην Περιφέρεια, εκτιμώ ότι θα έχουν κάνει λάθος.

Θα έχουν χάσει το momentum. Θα έχουν χάσει τη στιγμή. Θα έχουν χάσει το διάλογο και τον τρόπο με τον οποίο θα σκέφτεται ο Έλληνας. Άρα, επειδή βλέπω μεγάλες αλλαγές προφανώς η Ν.Δ που τη σέβομαι απόλυτα και το καταλαβαίνετε γιατί, έχει ένα τεράστιο δίλλημα μπροστά της. Το οποίο πρέπει να το λύσει. Αυτό το δίλλημα συμπεριλαμβάνει και το όνομα του κ. Σπανού.

Τι εννοείτε δηλαδή; Ο κ. Σπανός να μην είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη Ν.Δ στις επόμενες αυτοδιοικητικές;

Εκτιμώ ότι ο κ. Σπανός αν η Ν.Δ δε θελήσει, δε θα κατέβει. Ενώ το ίδιο δεν ισχύει για μένα.

Έχετε εσείς κάποια τέτοια πληροφόρηση; Τίθεται τέτοιο θέμα Γιατί εν ενεργεία Περιφερειάρχης να είναι εκτός, ακούγεται κάπως…

Δεν έχω καμία τέτοια πληροφόρηση αλλά δεν έχω και την αντίθετη. Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα θα βρεθούν σε διλληματικές καταστάσεις. Και νομίζω ότι στις Περιφέρειες δεν θα εκπροσωπηθούν ιδεολογίες, αλλά θα δοκιμαστούν πρόσωπα.

Νομίζω ότι αυτό είναι και πιο σωστό και πιο δημοκρατικό και πιο λυτρωτικό για τα κόμματα.

Γιατί τα κόμματα, αν δεν βρεθούν σε καλή κατάσταση, μετά τις επόμενες εκλογές κινδυνεύουν όλα τα κόμματα να υποστούν ήττα στις επόμενες περιφερειακές εκλογές.

Ποιο το κάλεσμα που κάνετε στον κόσμο, ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς; Είστε έτοιμος δηλώνετε, με τι ποσοστό υποψηφιοτήτων τη στιγμή που μιλάμε; Παρατήρησα ότι χαιρέτησαν την υποψηφιότητα σας και στελέχη της Ν.Δ ανοιχτά, θα κρύβει εκπλήξεις το ψηφοδέλτιο του Κώστα Μαρκόπουλου;

Δε νομίζω ότι είναι έκπληξη, ότι στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχουν Νεοδημοκράτες, για τον Κώστα το Μαρκόπουλο. Δε νομίζω ότι είναι έκπληξη επίσης, για το χαρακτήρα μου και τον τρόπο με τον οποίο κινούμαι πολιτικά, το γεγονός ότι θα υπάρχουν και άνθρωποι της ευρύτερης Αριστεράς στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

Διότι κα Ντίνη, έχω αποφασίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, σιγά-σιγά να τραβηχτώ από την Κεντρική πολιτική σκηνή, και να ικανοποιήσω αυτοδιοικητικούς στόχους.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι είμαι απόλυτα ειλικρινής με τους πολίτες. Δεν κρύβομαι. Ούτε και παίζω κάποιο παιχνίδι. Ούτε θέλω να γίνω αντικείμενο μικροκομματικών εκμεταλλεύσεων. Αποφάσισα να είναι ανεξάρτητος. Θα κινηθώ ως ανεξάρτητος. Θα επιλέξω και θα επιλεγώ προφανώς, από σοβαρούς ανθρώπους που ανήκουν σε όλους τους χώρους. Και με αυτόν τον τρόπο θα διεκδικήσουμε την Περιφέρεια της Στερεάς.

Είναι μία απόφαση μου τελεσίδικη, μη αντιστρεπτή. Σε καμία περίπτωση. Αυτό που κάνω είναι εξαιρετικά προωθημένο. Νομίζω ότι είναι βαθύτατα δημοκρατικό και θέλω να πιστεύω επίσης ότι είναι και αρκούντος οραματικό.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ EVRIPOS 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 16:14

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr