bannernew6

Τελευταία Νέα

Έκπληξη αποτέλεσε για τους παραβρισκόμενους η παρουσία του Βουλευτή της Ν.Δ Θανάση Ζεμπίλη στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Πιπεργιά με τίτλο: «Οι αγώνες που έπλασαν το μύθο 1974-1993». Μία εκδήλωση που στόχο είχε να αφυπνίσει συνειδήσεις και να ξεσηκώσει τον κόσμο να αντιδράσει σε όσα ζει με Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και βέβαια ο βουλευτής με το που άκουσε τους ομιλητές να επικρίνουν την πολιτική της Κυβέρνησης για φορολογικό, ενέργεια, Εφετείο Χαλκίδας και ανεμογεννήτριες, την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια πριν τελειώσει η παρουσίαση για να μην έρθει σε δύσκολη θέση να δώσει απαντήσεις. Εκτός αν είναι έτοιμος να συστρατευτεί στους αγώνες του Κινήματος που πρεσβεύει μέσα από το βιβλίο του ο Δημήτρης Πιπεργιάς…

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023, δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα» (Αινιάνων 6-8, Λαμία) και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από το //www.youtube.com/@user-qw8kl2ru8p">κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο YouTube.

Προ ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκαν οι ερωτήσεις Περιφερειακών συμβούλων. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Περιφέρειας κλήθηκε και γνωμοδότησε επί σειράς μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με βασική στόχευση την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2024, το οποίο διαμορφώθηκε ουσιαστικά σε υπηρεσιακό επίπεδο και θα αναδιαμορφωθεί μετά την έναρξη της επόμενης θητείας, από το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.

Ακολούθως, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε:

  • Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε Επιχειρηματικές Εκθέσεις Εσωτερικού και Εξωτερικού το 2024, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας Βαγγέλη Κούκουζα. Σύμφωνα με το «Εκθεσιακό Πρόγραμμα 2024», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα συμμετάσχει σε 20 εκθέσεις και φεστιβάλ του εσωτερικού ή του εξωτερικού, για την προβολή όσο το δυνατόν περισσότερων τοπικών επιχειρήσεων.

  • Το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής έτους 2024, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Τουρισμού, Αθλητισμού & Εθελοντισμού Ηλία Μπουρμά. Προβλέπεται η συμμετοχή σε 17 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και η διοργάνωση σειράς άλλων δράσεων προώθησης του τουριστικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού προϊόντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Περιβαλλοντική προστασία, τουριστική ανάπτυξη και επιχειρηματική εξωστρέφεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού μας συμβουλίου. Γνωμοδοτήσαμε με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και ακολούθως εγκρίναμε τη συμμετοχή μας σε 20 επιχειρηματικές και σε 17 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις για την προβολή όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας.

»Στο πλαίσιο της συνεδρίασης εγκρίθηκε και η… λιτή και τυπική εκδοχή του Τεχνικού μας Προγράμματος για το 2024. Με την έλευση του 2024, το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθεί να αναδιαμορφώσει και να εμπλουτίσει ουσιωδώς το πρόγραμμα έργων, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες όλων μας για την ανάπτυξη του τόπου μας, της Στερεάς Ελλάδας».

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Σπύρος Νικολάου τόνισε: «Κατά την προτελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου, συζητήθηκαν ερωτήσεις Περιφερειακών Συμβούλων και 27 θέματα ημερήσιας διάταξης. Ευχαριστώ τους συναδέλφους για την τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας και την εποικοδομητική συνεργασία. Θα ακολουθήσει η τελευταία μας συνεδρίαση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2024».

per.symv6dek2

Στην Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, βασικός ομιλητής ήταν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Παππάς, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά τα ζητήματα προγραμματισμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και την αναπτυξιακή πολιτική στα μικρά νησιά. Ο Υφυπουργός ανακοινώνοντας την άμεση πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου από την ερχόμενη εβδομάδα, τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τις επιχειρήσεις, τόνισε τα εξής : «Η ανάδειξη και η στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας είναι θέμα ζωτικής σημασίας και αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. Είναι άμεσα συνυφασμένη με το παρόν και το μέλλον των νησιών μας, τα οποία οφείλουμε και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανά, γιατί σηματοδοτούν όχι μόνο τα εθνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Έχουμε αναπτύξει και αναπτύσσουμε καθημερινά, ειδικές πολιτικές για την ενίσχυση και την τόνωση της οικονομίας των νησιών«.

Την επιτυχή εκδήλωση σηματοδότησε η γόνιμη διαλεκτική συζήτηση που αναπτύχθηκε μεταξύ του κ. Παππά και των Προέδρων και εκπροσώπων των Νησιωτικών Επιμελητηρίων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κατά την παρέμβαση του ζήτησε από τον Υφυπουργό :

             Το Μεταφορικό Ισοδύναμο πέραν της Σκύρου να ισχύσει και για τις απόμακρες περιοχές της Εύβοιας

             Να ενισχυθούν οι υπάρχουσες ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Εύβοιας με την ηπειρωτική Ελλάδα και τις Βόρειες Σποράδες

             Να αλλάξει το νομικό πλαίσιο αξιοποίησης του αιγιαλού από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επί της τελευταίας πρότασης ο κ. Παππάς δήλωσε ότι θα αναμένει τις προτάσεις των Επιμελητηρίων.  

393148766 876613993974687 8178097798361215699 n

398339067 24347615058186551 5554887707643582434 n

403416590 370321542183395 4480885333756754776 n

«Πυρ ομαδόν» κατά του Βουλευτή της Ν.Δ Σίμου Κεδίκογλου εξαπέλυσε η ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Διατήρηση και Επαναχρηση του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, για την Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χωρου της Αυλίδας, με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή σε ραδιοφωνικό σταθμό. Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της ομάδας εκτός του ότι ο Βουλευτής μίλησε απαξιωτικά για την ομάδα, απαξίωσε τον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας ενώ αντέδρασαν και στην κατασκευή λιμένα στο Τσιμεντάδικο. Τους λόγους εξηγουν με την παρακάτω επιστολή τους προς τον ίδιο τον Βουλευτή.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΣΙΜΟ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

1.       ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΥΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΒΙΟΜ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

2.       ΕΝΑ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟ: ΝΕΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ LOGISTICS

3.       ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική εκπομπή ¨24 ΩΡΕΣ ΣΚΑΙ¨ (28.11.2023) ο κ. Κεδίκογλου, προέβη σε σειρά απαράδεκτων τοποθετήσεων. Ως βουλευτής ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε ανεπαρκείς και επικίνδυνες απόψεις για το μέλλον του Αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, αλλά και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών.

Ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε την μεταφορά του λιμανιού  της Χαλκίδας και  το συνέδεσε με τη δημιουργία χώρων εφοδιασμού (logistics), αποκρύπτοντας ότι η νέα προτεινόμενη θέση βρίσκεται εντός του Αρχαιολογικού Χώρου της Αυλίδας, λέγοντας αυτολεξεί: «..Το σημαντικό είναι αφενός με τη μεταφορά του λιμανιού δημιουργείται ένα λιμάνι, το μόνο στην Ελλάδα που θα είναι κυριολεκτικά 200 μέτρα από τις γραμμές του τρένου και λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την εθνική οδό, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι για ένα λιμάνινα έχει τόσο εύκολη πρόσβαση στο Εθνικό οδικό δίκτυο και στο σιδηροδρομικό δίκτυο…»

1.       ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΥΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Προσκαλείται να απαντήσει ο κ. Κεδίκογλου στα εύλογα ερωτήματά μας:

·         Για ποιο λόγο δεν ανέφερε, ότι τα έργα δύο νέων Λιμένων και των logistics  δρομολογούνται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδαςπου είναι συνδεδεμένος με τη θυσία της Ιφιγένειας και την εκστρατεία στην Τροία. Δεν γνωρίζει ότι τα νέα έργα προτείνονται σε απόσταση ~300 μέτρων από τον Ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος; Γιατί απέκρυψε ότι οι προτεινόμενοι νέοι λιμένες θα επεκτείνονται πολύ πέραν των υφιστάμενων προβλητών, καταστρέφοντας ανεπιστρεπτί τον αρχαίο λιμένα Όρμο Μικρό Βαθύ και τα υπολειπόμενα Αυλιδικά ακρογιάλια, πασίγνωστα διεθνώς από τον Όμηρο και τις αρχαίες τραγωδίες;

·         Δεν γνωρίζει ο κ. Βουλευτής ότι στην Έγκριση Αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (2018) προβλέπονται και δεν έχουν εκπονηθεί ακόμη:

a)      Η μελέτη για την ¨αποκατάσταση και ανάδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος υποβαθμισμένου τοπίου του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας¨ και

b)      Η μελέτη για ¨ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, ανάδειξης, διαχείρισης ενός διαχρονικού αρχαιολογικού-πολιτιστικού πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας και διασύνδεσης του με Χαλκίδα¨ Γιατί ο κ. Κεδίκογλου, γιατί δεν επιδίδεται στην ταχεία δρομολόγηση των μελετών αυτών;

·         Για ποιο λόγο οι κατεδαφίσεις στο Τσιμεντάδικο σήμερα δρομολογούνται εσπευσμένα ενώ δεν υπάρχει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων  για την εγκατάσταση των logistics; Επισημαίνουμε ότι το Τ.Ε.Ε./Παράρτημα Ευβοίας, ζήτησε θεσμικά την μελέτη των από το ΥΠΕΝ από τις αρχές του 2023 και ακόμα δεν την έχει λάβει.

·         Γιατί δεν αντιτάχθηκε στην εξοργιστική αναφορά του κ. Πορτοσάλτε για το Τσιμεντάδικο, «…γκρεμίδι και ένα αίσχος και βιομηχανικό κατάλοιπο να το πάρεις, μία αηδία και ένα αίσχος είναι, εμετό σου φέρνει…» που θυμίζει ατυχώς τον διαβόητο «ποντικώνα» της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας, που κάποιοι σήμερα μετά την αποκατάστασή του, εκθειάζουν ως στολίδι της πόλης; Η αντιμετώπιση αυτή του βουλευτή δυστυχώς δείχνει και το χαμηλό βαθμό ευαισθησίας του απέναντι σε ό,τι, στον 21ο αι., θεωρείται σημαντικό δείγμα πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικής μνήμης!

2.       ΕΝΑ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟ: ΝΕΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ LOGISTICS

Ας μας απαντήσει ο κ. Κεδίκογλου, γιατί εξαίρει ως σημαντική την εύκολη πρόσβαση των εμπορευματοκιβωτίων λόγω της εγγύτητας με την Εθνική Οδό (Ε.Ο.) και τις γραμμές του τρένου, αλλά δεν υπολογίζει καθόλου τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Εύβοιας;  Διότι τα λιμάνια και τα LOGISTICS  στο Τσιμεντάδικο θα δημιουργήσουν ένα κυκλοφοριακό βρόγχο στις τοπικές μετακινήσεις.

·          Αφού θα επιβαρυνθεί επιπλέον, με τα φορτηγά των logistics, ο συνδετήριος κλάδος της Εθνικής Οδού, Χαλκίδα – Σχηματάρι (μήκους ~12χιλ), από το σημείο εξόδου στον κόμβο του Τσιμεντάδικου και την Υψηλή Γέφυρα μέχρι τον κύριο κλάδο της Ε.Ο. 

·          Σε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που παραπαίει  μπορούν να συνυπάρχουν το εμπορικό τρένο των logistics, με το επιβατηγό τρένο που εξυπηρετεί παραπάνω από έναν αιώνα τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Χαλκίδας και της Εύβοιας;

·         Ως γνωστό τα logistics συνεπάγονται αναγκαστικά μεγάλα λιμενικά έργα σε αβαθή νερά, πόσο μάλλον στο στενό πέρασμα του Φάρου Αυλίδας, ώστε να μπορούν να περάσουν τα τεράστιων διαστάσεων φορτωμένα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Υπάρχουν αλήθεια οι σχετικές μελέτες  και εγκρίσεις;

  • Γνωρίζει πόσο θα επηρεαστούν από τις χρήσεις αυτές τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της αλυκής Κοπανά, και των άλλων υγροτόπων της περιοχής, αλλά και γενικότερα ο πλούσιος σε θαλασσινά βυθός του Ευβοϊκού και η περιοχή Natura GR2420016; Δεν αρκεί η επί δεκαετίες μόλυνση από την ανεξέλεγκτη ρύπανση των ποικίλλων βιομηχανικών και άλλων εγκαταστάσεων στους όρμους της Αυλίδας και όπου αλλού κατά μήκος του Ευβοϊκού;

 

3.       ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο κ. Κεδίκογλου αφού δεν μας γνωρίζει, αφού δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει το υλικό που του κοινοποιήσαμε στις 28-12-22, όταν απευθύναμε προς το ΥΠΠοΑ και ΥΠΕΝ, το αίτημα κήρυξης ως διατηρητέων των εγκαταστάσεων του Τσιμεντάδικου, αφού δεν μπήκε στο κόπο να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο που στείλαμε προεκλογικά τόσο σε αυτόν όσο και σε όλους τους υποψηφίους, αφού δεν ήρθε στις δημόσιες παρουσιάσεις των θέσεων μας που αφορούν στην διάσωση και την προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση των κτηρίων του Τσιμεντάδικου, ας μας απαντήσειΓιατί αναφέρθηκε στην ομάδα μας, και με τον δημοσιογράφο κ. Πορτοσάλτε να υιοθετεί και να επαυξάνει τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας μας υποτιμητικά ¨…καμιά τριανταριά αυτοαποκαλούμενους διανοούμενους, υπερευαίσθητοι οικολόγοι… με απροσδιόριστη ψυχοσύνθεση..»

Κύριε Κεδίκογλου,

Ενημερώστε μας, τους Ευβοείς και τον ελληνικό λαό, εάν υπάρχει ουσιαστικός λόγος που κόπτεστε και προωθείτε στην είσοδο της Εύβοιας φαραωνικά βιομηχανικά έργα, τα οποία:

·         θα είναι η ταφόπλακα του Διεθνούς ενδιαφέροντος αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας.

·         θα επιβαρύνουν τις τοπικές μετακινήσεις,

·         θα εξαφανίσουν σημαντικό απόθεμα της βιομηχανικής κληρονομιάς,

·         θα απασχολήσουν σχετικά μικρό αριθμό εργαζομένων,

·         και βέβαια εξυπηρετούν, ως κλειστή οικονομική δραστηριότητα, μόνο την εταιρεία χωρίς να δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης στον τουρισμό και την τοπική οικονομία,

·         Αντιθέτως, θα αυξήσουν τη μόλυνση, την οικολογική υποβάθμιση, παρεμποδίζοντας την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της πολλαπλά χειμαζόμενης και υποβαθμισμένης Εύβοιας.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Μηλεών Ιστιαίας, όπου, συμπαραστατούμενος από Ιερείς της περιοχής και τον Διάκονό του τέλεσε την νεκρώσιμη ακολουθία της κηδείας του μακαριστού Σταυροφόρου-Οικονόμου π. Ιωάννου Παπαδημητρίου, κοιμηθέντος την προηγουμένη και επί τεσσαράκοντα τέσσερα έτη διατελέσαντος Εφημερίου της Ενορίας Μηλεών.

Ο αοίδημος π. Ιωάννης γεννήθηκε το 1942 στις Μηλιές Ιστιαίας. Μετά την περάτωση των εγκυκλίων σπουδών, φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Ιερατικής Μορφώσεως της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος. Νυμφεύθηκε την εκλεκτή πρεσβυτέρα του, Κωνσταντινιά, με την οποία απέκτησαν πέντε τέκνα. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1979 και Πρεσβύτερος στις 18 Ιανουαρίου του ιδίου έτους, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου (Βέργη). Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, τιμώντας την πάντοτε εύορκη διακονία του και την ανύστακτη μέριμνά του υπέρ των μελών της Ενορίας του, του απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στις 17 Αυγούστου 2008 και του Σταυροφόρου στις 14 Σεπτεμβρίου 2021.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος αναχώρησε για την Χαλκίδα και το απόγευμα μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων, όπου ετελέσθη ο αναστάσιμος Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και εν συνεχεία αμφότεροι οι Αρχιερείς πραγματοποίησαν τη μοναχική κουρά του δοκίμου Μοναχού της Ι. Μονής, στον οποίο εδόθη το όνομα Ειρηναίος, προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Ειρηναίου (23 Αυγούστου).

Ο Σεβασμιώτατος, στην διδακτική ομιλία του προς την νέο Μοναχό, ανέφερε ότι, με παράδειγμα τον Ιησού Χριστό μας, ο οποίος ανάμεσα στους μαθητές του είχε και έγγαμους και άγαμους Αποστόλους και οι Επίσκοποι της Εκκλησίας έχουν ανάμεσα στους κληρικούς τους, ιερομόναχους, μοναχούς και έγγαμους Πρεσβυτέρους και Διακόνους. Ο Θεός ευλόγησε το μέγα μυστήριο του γάμου, όμως ευλόγησε και τον ασκητικό και μοναχικό βίο παρθενίας, εφόσον, όπως και η ιεροσύνη, είναι πράγματι ένας γάμος με τον νυμφίο Ιησού Χριστό, με τον Οποίο ο Μοναχός ξυπνά και κοιμάται, με το βλέμμα και τη σκέψη του στραμμένα προς Αυτόν, αδιάκοπα και αγόγγυστα.

Ο νέος Μοναχός π. Ειρηναίος (Σταμέλος) γεννήθηκε το 1999 και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην γενέτειρά του, Χαλκίδα. Εισήχθη στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, από την οποία αποφοίτησε με βαθμό «άριστα». Έχει περατώσει την στρατιωτική του θητεία, ως στρατιώτης τεθωρακισμένων, λαμβάνοντας τον τιμητικό βαθμό του Υποδεκανέα. Τυγχάνει πνευματικό τέκνο του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη, και προ ικανού χρόνου ενεγράφη, ως δόκιμος στην Ι. Μονή ΑΡΜΑ. Συν Θεώ, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 πρόκειται να χειροτονηθεί Διάκονος στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρικό Εσπερινό του Ι. Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου Αγ. Βαρβάρας Χαλκίδος, όπου, την παραμονή και ανήμερα συνέρρευσαν εκατοντάδες πιστοί να προσκυνήσουν την χάρη της Αγίας και να της προσφέρουν τιμητικά λιβάνι και κερί, όπως προβλέπει παλαιό τοπικό έθιμο.

Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη του εθελοντές εργάτες της καλής διοργάνωσης και διεξαγωγής της πανηγύρεως και ευχήθηκε πατρικά σε όσες και όσους εορτάζουν.

IMX 2 4.12.2023 010

IMX 2 4.12.2023 009

IMX 2 4.12.2023 008

IMX 2 4.12.2023 007

IMX 2 4.12.2023 006

IMX 2 4.12.2023 005

IMX 2 4.12.2023 004

IMX 2 4.12.2023 003

IMX 2 4.12.2023 001

Κάτι δυνατό ετοιμάζει ο επιχειρηματίας Απόστολος Βαρδακώστας και το μοιράζεται μαζί μας. Συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα καθώς ότι κάνει το κάνει πάντα με σωστό σχεδιασμό όπως κάνει ένας σωστός επιχειρηματίας. Πρόκειται για έναν πετυχημένο επιχειρηματία που «χτίζει» πάντα πάνω σε γερά θεμέλια τις επιχειρήσεις του οι οποίες στο πέρασμα του χρόνου είναι βιώσιμες και απασχολούν εργαζόμενους από την ευρύτερη περιοχή. Έτσι τόσο το προσωπικό των επιχειρήσεων όσο και η τοπική κοινωνία

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε στο φόρουμ "Περιφέρειες, Πόλεις &  Διεθνείς Συνεργασίες",  που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από 29 Νοεμβρίου έως και 01 Δεκεμβρίου 2023, εκπροσωπούμενη από τον Εκτελεστικό Γραμματέα Χρήστο Μούτσιο και τη Σύμβουλο του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας αρμόδια για την υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ρούλα Κεχρή.  

IMG 0810

IMG 0812

Το συγκεκριμένο φόρουμ πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και έχει σχεδιαστεί ως χώρος διαλόγου πολιτικής και ανταλλαγής εμπειριών σχετικά με τις αναπτυξιακές λύσεις που πραγματοποιούνται από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές των Ευρωπαϊκών χωρών και των εταίρων τους.

Φέτος, συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, συμμετείχαν περισσότερες από 60 χώρες και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Κτιρίου των Περιφερειών «Ζακ Ντελόρ».

Βασική στόχευση ήταν η έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τη συμβολή των Περιφερειών και των πόλεων στην πρωτοβουλία «EU Global Gateway», η οποία προωθεί την ανάπτυξη διεθνών συνεργειών σε θεματικούς τομείς, όπως η Συμπερίληψη, η Καινοτομία, οι Επενδύσεις σε περιφερειακό επίπεδο και ο Ενδιάμεσος ρόλος των πόλεων.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις και είχε ενεργό ρόλο στην Ομάδα Εργασίας για τη Συμπερίληψη, παρουσιάζοντας αναλυτικά την κοινωνική δομή «ΓΕΦΥΡΑ» και το θεσμό της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για ΑμεΑ: “Oλοι Μαζί-Όλοι Iσοι”.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Χρήστος Μούτσιος και η Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ρούλα Κεχρή ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, ο οποίος δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το στρατηγικό σχέδιο της «Νέας Ευρωπαϊκής Κοινής Αντίληψης για την Ανάπτυξη», αναγνωρίζει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές ως βασικούς παράγοντες της αναπτυξιακής πολιτικής και υποστηρίζει τις πολιτικές που εμπίπτουν στο λεγόμενο «5P», δηλαδή Άνθρωποι, Ειρήνη, Σύμπραξη, Πλανήτης και Ευημερία (People, Peace, Partnership, Planet & Prosperity).

»Τέτοιες πολιτικές εφαρμόζουμε ήδη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τις παρουσιάσαμε στο πλαίσιο του φόρουμ, εστιάζοντας στη «ΓΕΦΥΡΑ» και τις κοινωνικές μας δράσεις, που θα πολλαπλασιαστούν την επόμενη περίοδο. Ενισχύουμε το κοινωνικό πρόσωπο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στηρίζουμε περαιτέρω τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, γιατί θέλουμε ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο, ανάπτυξη με όφελος για όλους».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός λίγο πριν δύσει η πρώτη του 4ετής θητεία στο τιμόνι της Στερεάς Ελλάδας και ανατείλει η νέα θητεία, μιλά στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm για όσα έγιναν αυτά τα χρόνια σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και τα μεγαλεπήβολα έργα υποδομής που ολοκληρώνονται στο Νομό της Εύβοιας και για εκείνα που δρομολογούνται άμεσα μέσα στους επόμενους μήνες.

Ένα ταξίδι στην Εύβοια μέσα σε λίγα λεπτά έκανε ο Φάνης Σπανός πρωινό Δευτέρας 4 Νοεμβρίου αρχής γενομένης από τη Χαλκίδα και κάνοντας ουσιαστική αναφορά στο έργο που αφορά στην παράκαμψη της Χαλκίδας, έργο που δημοπρατείται τους επόμενους μήνες και που αποτελεί σημείο αναφοράς επι σειρά ετών για την Εύβοια. Πολυεπίπεδη ανάπτυξη στο Νομό χωρίς έργα υποδομών δεν γίνεται και ο Περιφερειάρχης απέδειξε αυτά τα χρόνια ότι όταν υπάρχει θέληση όλα μπορούν να γίνουν.

Ο κ. Σπανός ξεκίνησε με την απορρόφηση κονδυλίων και τη διάθεση αυτών αυτά τα χρόνια που πέρασαν παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και τις όποιες αστάθειες στη χρηματοδότηση δημιουργήθηκαν στη συνέχεια.

«Η νέα θητεία δεν θα είναι μία θητεία διεκπεραίωσης εκκρεμοτήτων από την πρώτη. Αλλά, μία θητεία με νέα στοχοθεσία και νέο όραμα» είπε ο κ. Σπανός και συνέχισε: «Σε μια θητεία γεμάτη αντιξοότητες, όπως η πανδημία ή με τις φυσικές καταστροφές, τολμώ να πω πως καταφέραμε και κρατήσαμε ζωντανό τον προγραμματισμό μας. Προχωρήσαμε μπροστά, το σχέδιο για την κοινωνική μέριμνα, ενίοτε με επιβραδύνσεις και μικροαλλαγές σε προτεραιότητες και ιεράρχηση μας, όμως, κρατώντας ως κεντρική ιδέα αυτό που εξ αρχής δεσμευτήκαμε, να είμαστε κοντά στον πολίτη για την κοινωνία και την ανάπτυξη και τις υποδομές για το κοινωνικό κράτος, το κάναμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό.»

Για τη διαχείριση των πόρων που είναι μία από τις πιο σημαντικές δουλειές μιας Περιφερειακής Αρχής μίλησε στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης. «Εκεί νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι και για την εισροή και την απορρόφηση των χρημάτων. Και για τους πόρους που μπορέσαμε να φέρουμε αλλά και για τον τρόπο που τους διοχετεύσαμε» είπε ο κ. Σπανός και συνέχισε: «Και τον πρώτο λόγο σ αυτό, έχει το νέο ΕΣΠΑ. Θυμίζω ότι στην προγραμματική περίοδο που ολοκληρώνεται τώρα 31/12, είχαμε μόλις 190εκ ευρώ. Για μία Περιφέρεια σαν τη Στερεά Ελλάδα, για 5 χρόνια και όλων των ειδών τις δράσεις, είναι μικρό. Και στο νέο ΕΣΠΑ που έχει ξεκινήσει και έχουμε βγάλει και προτάσεις δράσεων, μπορέσαμε με πολύ σκληρή τεχνική δουλειά και πολιτική διεκδίκηση και εξασφαλίσαμε 426εκ. Περισσότερο δηλαδή από το διπλάσιο. Αποκαταστήσαμε μία αδικία δεκαετιών και πλέον με αυτούς τους πόρους έχουμε υπερδιπλάσιες δυνατότητες.»

Μετά την παράκαμψη Χαλκίδας-Αρτάκης –Ψαχνών η οποία δημοπρατείται άμεσα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός, μετά από πάρα πολλά χρόνια διεκδίκησης, η κατασκευή του Β. Οδικού Άξονα της Εύβοιας, κάτι που έχει ήδη αναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί προτεραιότητα αφού λυθεί πρώτα το θέμα που προέκυψε με την ανάθεση των μελετών από πλευράς της Κυβέρνησης.

Ο κ. Σπανός επίσης, έκανε αναφορά στο λιμάνι του Κυμασίου στο Μαντούδι και την ολοκλήρωση των εργασιών, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Λίμνης, το έργο αποκατάστασης του δρόμου στα Ήλια, το αλιευτικό καταφύγιο στην Αγία Άννα κ.α Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Φράγμα των Μανικίων και στα έργα στο Στόμιο και την Πλατάνα, τις εργασίες στο Μυλωνοπούλειο Ίδρυμα στην Κύμη, το έργο αποκατάστασης στην Παναγία Λιαουτσιάνισσα, και το γήπεδο που ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Κύμη μετά τη συνεργασία με τον νέο δήμαρχο Νίκο Μπαράκο και τον Αντιδήμαρχο Κώστα Δημά. Έκανε αναφορά στα δυο σχολεία που γίνονται στο Αλιβέρι και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά του Λήλαντα ποταμού και την πορεία των εργασιών στη Γέφυρα των Φύλλων.

Κλείνοντας μίλησε για τη συμβολή της Περιφέρειας στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΑΝΗ ΣΠΑΝΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

Σήμερα το μεσημέρι, την ώρα που η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα έδειχνε τις ευαισθησίες της στολίζοντας το Δέντρο της «αποδοχής» στην Πλατεία Εμπόρων, στη Χαλκίδα, ακριβώς απέναντι της, γονείς και παιδιά ΑΜΕΑ διαδήλωναν για το αυτονόητο, για ένα σχολείο από τούβλα αφού επι 16 χρόνια κάνουν μάθημα στα κοντέινερ. Και αναρωτιόντουσαν οι γονείς για τις ευαισθησίες της δημάρχου Χαλκιδέων με τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ. Αλήθεια, αναρωτιούνται, γιατί δεν τους πλησίασε παρα έκατσε για λίγο στη γιορτή που διοργάνωσε η ίδια σα να μην τους έβλεπε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε; Αυτές είναι οι ευαισθησίες της δημάρχου; Αναρωτιούνται…

Για το θέμα μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας και ενώ η διαμαρτυρία βρισκόταν σε εξέλιξη, στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΕΕΕΚ, κ. Σουλίου, επισημαίνοντας ότι διεκδικούν ένα σχολείο με τούβλα για τα παιδιά ΑΜΕΑ !

«Ζητάμε το αυτονόητο! Ένα σχολείο με τούβλα» λέει η κα Σουλίου και συνεχίζει: «Είναι 16 χρόνια σε ένα κοντέινερ. Δεν έχει γίνει τίποτα. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία δεν είναι γιορτή. Θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ για να υπενθυμίζει στις Κυβερνήσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση τις υποχρεώσεις απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι το 15% του Παγκόσμιου Πληθυσμού. Σήμερα, διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν υπάρχει σχολείο γι’ αυτά τα παιδιά. Δεκαέξι χρόνια ζουν σε ένα κοντέινερ στοιβαγμένα. Θέλουμε για τα παιδιά μας, σχολείο με τούβλα. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε αυτή τη ζωή. Αναπηρία και μη αναπηρία. Παιδιά με ειδικές ικανότητες και πολλές ικανότητες. Είμαστε εδώ και δε θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε! »

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΗΛΩΣΕ η κα Σουλίου

 

 

Άνθρωπος της εμπιστοσύνης του βουλευτή της Ν.Δ Θανάση Ζεμπίλη είναι ο Ναύαρχος ε.α Νίκος Φατούσης. Μαζί στο γραφείο, μαζί στα Υπουργεία όπου με χαρά ο βουλευτής αναφέρεται στο Διευθυντή του γραφείου του σε κάθε συνάντηση. Πολύτιμος συνεργάτης για το γραφείο αλλά και για τον ίδιο το Βουλευτή ένας άνθρωπος που λύνει και δένει στο κόμμα εδώ και χρόνια!

Σελίδα 1 από 973

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr