bannernew5

Τελευταία Νέα

Έχοντας πάντα γνώμονα το καλό του τόπου, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κωνσταντίνου διεκδικεί για πρωτη φορά τη θέση του Προέδρου στην ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) Εύβοιας στις εσωκομματικές εκλογές της 24ης Οκτωβρίου.

Κάνοντας ένα τίμιο αγώνα μοιράζεται μέσα από συνέντευξή του στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Εφη Ντίνη, στον EVRIPOS 90FM τις σκέψεις του και το όραμα του για την ανανέωση της ΝΟΔΕ και το ρόλο που θα ήθελε να διαδραματίσει μετά τις εκλογές.

Για μένα δεν αποτέλεσε έκπληξη το ότι κατεβαίνετε υποψήφιος στις εκλογές τις εσωκομματικές της Νέας Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά θέτετε υποψηφιότητα για Πρόεδρος της ΔΕΕΠ, πρώην ΝΟΔΕ. Θα ήθελα όμως να πείτε, πως πήρατε την απόφαση να το κάνετε;

Τα τελευταία 3 χρόνια συμμετείχα στη ΝΟΔΕ ως υπεύθυνος παραγωγικών τομέων. Ασχολήθηκα με αρκετά προβλήματα που αφορούσαν την Εύβοια και κυρίως με τις επιχειρήσεις.

‘Ήθελα να έχει ένα θεσμικό ρόλο, για να μπορέσω να υποστηρίξω και τις προτάσεις μου και άλλα θέματα που υπάρχουν. Να έχω μεγαλύτερη ισχύ. Αρχικά, ήρθα σε επαφή με τον πρώην Πρόεδρο, τον Πέτρο τον Ποδάρα, αλλά και με τον Αποστόλη το Βαρδακώστα και μου επιβεβαίωσαν ότι δε θα συμμετείχαν σε αυτή την εκλογική διαδικασία.

Έτσι, το έθεσα στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που είχαμε , ερώτηση σε όλους τους συναδέλφους αν κάποιος άλλος ενδιαφέρεται. Δεν πήρα καμία απάντηση και έτσι έθεσα υποψηφιότητα για την Προεδρία της ΝΟΔΕ.

Ζητάτε τώρα να σας ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος σας για μια πρώτη θητεία Προέδρου στη ΝΟΔΕ. Ποιοι είναι οι στόχοι που βάζετε γι’ αυτή την περίοδο κ. Κωνσταντίνου;

Οι στόχοι είναι και πολλοί και μεγάλοι. Καταρχήν θα ξεκινήσω από τα γραφεία της ΝΟΔΕ, την αλλαγή του χώρου και ένα άτομο θα αναλάβει να παραλαμβάνει καθημερινά ότι έρχεται στη ΝΟΔΕ, e mail, επιστολή, το οποίο θα ιεραρχείται και θα φεύγει προς τους αρμόδιους για να μπορέσουμε να το λύσουμε.

Θα έχουμε άμεση συνεργασία με τις 8 ΔΗΜΤΟ. Άριστη επαφή προκειμένου να έχουμε άμεση επαφή για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Θα κάνουμε συναντήσεις με όλους τους φορείς, τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους όπως επίσης και με την Περιφέρεια, τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, προκειμένου να συγκεντρώνουμε τα προβλήματα και να συζητάμε από κοινού για την επίλυση τους.

Να σημειώσω εδώ ότι έχω ήδη κάνει τρεις προτάσεις για τη Β. Εύβοια τις οποίες ο κ. Μπένος, τις χαρακτήρισε «διαμάντια».

Γίνεται παρέμβαση των βουλευτών της Εύβοιας της Ν.Δ σε όλη αυτή τη διαδικασία;

Όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στο Επιμελητήριο και στις Ομοσπονδίες, δεν είχα καμία αντιπαράθεση με τους συναδέλφους μου. Πάντοτε ο λόγος μου ήταν συναινετικός. Σεβόμουν και την αντίθετη άποψη. Περνούσα τη δική μου άποψη, τοποθέτηση και με βάση αυτή ήθελα να με κρίνει ο κόσμος.

Αυτές οι εκλογές είναι εσωκομματικές, όσο και να μην το θέλουν, κάποιοι βουλευτές, τουλάχιστον τα στελέχη τους θα έχουν μία παρέμβαση, είτε εν αγνοία τους, είτε εν γνώσει τους. Δεν μπορείς να το αποφύγεις.

Εγώ αυτό το σέβομαι, το ασπάζομαι όπως σέβομαι και τον αγώνα των συνυποψηφίων μου. Ο καθένας θα προτάξει αυτά που οραματίζεται και ο κόσμος θα επιλέξει.

Στις εκλογές της Κυριακής 24 Οκτωβρίου, για την Προεδρεία της Διοικούσας Επιτροπής Περιφέρειας Εύβοιας, υπάρχουν τρεις υποψηφιότητες μαζί με τη δική σας. Γιατί ο κόσμος θα πρέπει να ψηφίσει το Δημήτρη Κωνσταντίνου;

Λίγο ως πολύ αναφερθήκαμε σ΄αυτό. Δραστηριοποιούμαι από το 1977 σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Έχω διατελέσει αντιπρόεδρος στο Επιμελητήριο και συμμετέχω εκεί γύρω στα 34χρόνια. Στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, στον Εμπορικό Σύλλογο. Στην ΕΣΕΕ. Υπάρχουν πολλά θέματα, τα οποία έχω την εμπειρία να λύσω.

Ένα θα σας πω. Ότι όταν διετέλεσα εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου μέλος του Δ.Σ στο Λιμενικό Ταμείο πριν γίνει ο ΟΛΝΕ, ήταν δική μου πρόταση που άλλαξε η νομοθεσία και αντικαταστάθηκαν τα νάιλον από τα καταστήματα εστίασης, με τζάμια.

Δέχομαι κάθε πρόταση οποιουδήποτε πολίτη του Νομού, να τις καταγράψουμε και να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε στην επίλυση τους πιο γρήγορα. Σκοπός μας η ανάδειξη της Εύβοιας σε όλους τους τομείς προκειμένου να έχουμε μεγάλη διελευσιμότητα προς την Εύβοια.

Μην ξεχνάμε ότι η Εύβοια είναι το ωραιότερο Νησί στο Κέντρο της Ελλάδας, με πολλά πλεονεκτήματα. Είμαστε 30 λεπτά από την Αθήνα, 50 λεπτά από το Ελευθέριος Βενιζέλος και 6 λεπτά από τον άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Χρειάζονται κάποιες υποδομές. Κάποια πράγματα θα γίνουν . Σε συνεργασία και με τους βουλευτές του Νομού και όλων τω φορέων. Χρειάζεται δυναμική προσπάθεια. Όρεξη και διάθεση.

Κλείνοντας να αναφερθούμε λίγο που ψηφίζουμε στη Χαλκίδα;

Από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας. Είναι γύρω στις 2500 εγγεγραμμένα μέλη. Τους καλώ να έρθουν να ψηφίσουν. Είναι σημαντικό. Ηλεκτρονικά ψηφίζουν όσοι το έχουν δηλώσει μέχρι 15 Οκτωβρίου. Στις δια ζώσης ψηφοφορίες να πούμε ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας covid 19.

 ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

 

Τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση του από δημοτικός σύμβουλος της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ εξηγεί ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος Κυμης-Αλιβερίου Παναγιώτης Αναγνώστου με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα. Να σημειωθεί ότι ο κ. Αναγνώστου, έκανε γνωστές τις προθέσεις του με μία επιστολή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία αναγνώστηκε κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Όπως είναι γνωστό, υπήρξα ένα εκ των πρώτων ιδρυτικών μελών της Παράταξης «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ». Μιας Δημοτικής Παράταξης με αρχές, αξίες και όραμα, που θα έφερνε το καινούργιο, το διαφορετικό, μέσα από τη διαφάνεια, τις δημοκρατικές διαδικασίες, την αξιοκρατία, την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας.

Δυστυχώς, μετά από επτά χρόνια, τίποτα από όλα αυτά και από όσα ακόμα πρέσβευε στην ιδρυτική της διακήρυξη η «Συμπολιτεία», δεν έγινε πράξη.

Απέναντι σε όλα αυτά ύψωσα τη φωνή μου, τη φωνή που μου δώσατε εσείς, στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσπαθώντας να φανώ αντάξιος των αρχών της παράταξης και της εμπιστοσύνης σας. Πολύ επιγραμματικά θα αναφέρω:

 • Αντέδρασα στη διαγραφή από το Δήμο ενός σεβαστού χρηματικού ποσού υπέρ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ ΑΕ, προμηθεύτριας φυσικoύ αερίου της Μονάδας Νο 5 της ΔΕΗ Α.Ε., που αντιστοιχεί σε εισπραχθέντα δημοτικά τέλη. Σημειώνεται ότι αυτά τα δημοτικά τέλη, είχαν εισπραχθεί από το Δήμο μας, πριν περίπου δέκα χρόνια. Ως τοπικός υπεύθυνος κατασκευής και αρχικής λειτουργίας της Μονάδας αυτής, παρουσίασα στην αρμόδια Επιτροπή του Δήμου, όλα τα στοιχεία που αποδείκνυαν την λανθασμένη αυτή πράξη. Παραδόξως και οι δύο λεγόμενες «μεγάλες» δημοτικές παρατάξεις, συμφώνησαν για τη διαγραφή αυτή, καταστρατηγώντας τα νόμιμα συμφέροντα των δημοτών.
 • Καταδίκασα επίσης, με σχετική ομιλία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, την απαράδεκτη επιστολή που έστειλε η Δημοτική Αρχή στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία κατηγορούσε συμπατριώτη μας, εξαίρετο πολιτικό και οικονομικό επιστήμονα, του εν λόγω Υπουργείου. Ποιο ήταν το παράπτωμά του; Βοήθησε το δήμο μας να ενταχθεί σε Προγράμματα, προκειμένου να κατασκευαστούν έργα στην περιοχή μας.
 • Σίγουρα θλίβεται κανείς, διαπιστώνοντας τις απαράδεκτες αυτές τακτικές της σημερινής δημοτικής αρχής, οι οποίες κλείνουν τις πόρτες του Δήμου μας, σε άξιους επιστήμονες συμπατριώτες μας, οι οποίοι αγαπούν και θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τον τόπο τους. Η καταστρατήγηση των διαδικασιών, οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, ο αυταρχισμός, η αλαζονεία και οι προσωπικές αντιπαλότητες περισσεύουν. Απουσιάζει η συνεργασία, η ανταλλαγή προτάσεων, η γόνιμη αποδοχή της διαφορετικής γνώμης, η άσκηση πολιτικής μέσα από τη σύνθεση των απόψεων. Άσκηση πολιτικής σημαίνει την πιστοποίηση κοινών προβλημάτων και την οργάνωση συνεργασιών για την αντιμετώπισή τους, παράλληλα με την αξιολόγηση και έλεγχο προσώπων και φορέων για την αποτελεσματικότητά τους, ως προς την ανταπόκριση στις ανάγκες των δημοτών.

Κατόπιν αυτών, αποσύρω την εμπιστοσύνη μου από την δημοτική αρχή, που αποτελεί την σημερινή διοίκηση της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία», παραμένοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ως ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Απευθυνόμενος, με απόλυτο σεβασμό, προς όλους και όλες εσάς που με τιμήσατε με την ψήφο σας, αλλά και σε όλη την τοπική κοινωνία, σας διαβεβαιώνω ότι με την ίδια διάθεση, θα συνεχίσω να τιμώ την ψήφο σας και θα αγωνίζομαι, ως ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος, έχοντας πάντα ως βασική αρχή, την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Χ. Αναγνώστου

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ερέτριας Νίκος Γουρνής, στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εστίασε στις ζημιές που προκάλεσε στην Ερέτρια η κακοκαιρία ζητώντας να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποζημιωθούν οι παθόντες από την πρόσφατη κακοκαιρία, από το Κράτος.

«Ο Δήμος είναι μέχρι τον Απρίλιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν χρειάζεται να τον κηρύξουμε» απάντησε στον κ. Γουρνή, ο δήμαρχος Ερέτριας, Ιωάννης Δημητρόπουλος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Στη δήλωσή του τονίζει: 

«Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή. Για τους πολίτες και τη χώρα.

Για αυτό η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη.

Να συμπορευτεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά.

Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος.

Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων. Καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση.

Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες, να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής.

Για την απόφασή μου αυτή έχω ενημερώσει την Πρόεδρο μας, Φώφη Γεννηματά και την αρμόδια επιτροπή».

Με παρέμβαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βουλευτή Ευβοίας κ. Σίμου Κεδίκογλου προς την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή, δίνεται καταληκτική παράταση έως τις 15-12-2021, για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία & Θάλασσα 2014 -2020 (ΕΠΑλΘ 2014-2020) Προτεραιότητα 4 «Αύξηση της απασχόλησης και της εδαφικής συνοχής», η οποία συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΘΑ και αφορά σε ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας και το αντίστοιχο Νότιας Εύβοιας και Σκύρου

(Μέτρο 8.3.3: Άρ. 63 του Καν. 508/2014 ‘Εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης’).

Η χορήγηση παράτασης δόθηκε προς διευκόλυνση της διαδικασίας υποβολής των προτάσεων για τους δυνητικά δικαιούχους του Προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων, είχε οριστεί για τις 27-10-2021.

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου- Λίμνης - Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης σε συνέντευξη του στην εκπομπή «ταδε έφη» με τη δημοσιογράφο ‘Εφη Ντίνη στον EVRIPOS 90FM, το πρωί της Τρίτης 19 Οκτωβρίου αναφέρθηκε στα της κακοκαιρίας, ανακοινώνοντας ότι υπάρξει πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του δήμου σε συνεργασία με την ΕΜΥ για την ενημέρωση σχετικά με τον καιρό ανά τρεις ώρες. Στη συνέχεια, πρόταξε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αφού ξεκίνησαν τα σχολεία, με αποτέλεσμα συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς. Ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή στέκονται στο πλευρό των γονέων και των μαθητών.

Ο κ. Τσαπουρνιώτης στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, σημειώνει ότι η πολιτεία θα έπρεπε να ενισχύσει ακόμα και με ψυχολόγους και άλλες ειδικότητες τα σχολεία των πυρόπληκτων περιοχών.

Πάμε να δούμε τώρα τι γίνεται με τα σχολεία, γιατί δεν φτάνει όλα τα υπόλοιπα που έχεις να αντιμετωπίσεις εσύ Δήμαρχε και όλος ο κόσμος εκεί πάνω, αλλά βρεθήκαμε προ τετελεσμένων αυτήν την εβδομάδα σε ένα θέμα υποβάθμισης σχολείων της Αβάθμιας εκπαίδευσης

Κυρία Ντίνη, πρόκειται για μία απαράδεκτη απόφαση. Αντί να ενισχυθούν τα σχολεία στις πυρόπληκτες περιοχές με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ειδικότητες οι οποίες έπρεπε να υπάρχουν για να ενισχύσουμε την ψυχολογία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, έρχεται η απόφαση του Υπουργείου να μας κόβουν 4 δασκάλους της περιοχής, με αποτέλεσμα να υποβιβάζονται τα σχολεία και οι μαθητές, ενάμιση μήνα από την έναρξη των μαθημάτων. Να αναγκάζονται να κάνουν συνδιδασκαλία και να χάνουν και τον προσανατολισμό τους και την ισότιμη παιδεία που θα έπρεπε να έχουν με άλλα παιδιά.

Καθόμαστε τώρα εν έτη 2021 σε μία ευρωπαϊκή χώρα , σε μία χώρα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μετράμε τα κεφάλαια των παιδιών για να δούμε αν θα έχουμε δασκάλους ή όχι στα σχολεία! Τραγικό θα έλεγα…

Η κα. Ντίνη αυτά τα πράγματα δεν γίνονται αποδεκτά. Ήδη οι γονείς έχουν αντιδράσει δυναμικά και εμείς είμαστε μαζί τους!

Χθες φιλοξένησα την κυρία Μαγκανά από το Δημοτικό Σχολείο των Ροβιών και μας είπε ακριβώς τι απάντηση πήρε από την Αβάθμια, που και αυτοί με τη σειρά τους το παλεύουν, αλλά είναι δεμένα τα χέρια τους από ότι κατάλαβα.Έχουμε και με άλλα σχολεία όμως του δήμου θέμα. Έκανες εσύ δήμαρχε χτες μία ανακοίνωση. Τι θέμα υπάρχει;

Το ίδιο πρόβλημα έχουμε και στην Κύριθνο και στο Πήλι. Φανταστείτε ότι στο Πήλι ένα χωριό 600 κατοίκων έχει ένα Δημοτικό Σχολείο που για λόγους δημογραφικούς αυτή στιγμή έχει 14 μαθητές. Θα αναγκαστεί λοιπόν μία δασκάλα να κάνει μάθημα σε έξι τάξεις! Αυτό δεν γινόταν ούτε το 1950. Δεν ξέρω με ποια λογική και αν μετράνε αριθμούς, το θέμα είναι ότι η Βόρεια Εύβοια έχει καταστραφεί και έρχεται τώρα αυτή η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να βάλει το κερασάκι στην τούρτα.

Ποιές είναι οι προθέσεις του δήμου, γιατί ο δήμος είναι αρωγός στο πλευρό των δημοτών και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και των διδασκόντων;

Εμείς, έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουμε σαν Δημοτική αρχή. Έχουμε μιλήσει ήδη με την Περιφέρεια. Ο περιφερειάρχης έχει στείλει επιστολή στην κυρία Κεραμέως στην οποία εξηγεί, ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση. Θα κάνουμε τα πάντα και προς την πλευρά της κυβέρνησης.

Χτες το βράδυ μίλησα και με τον Πρόεδρο της επιτροπής Ανασυγκρότησης τον κ. Μπένο και τον ρώτησα, τι ανασυγκρότηση θα γίνει στην βόρεια Εύβοια όταν κλείνουν τα σχολεία. Όπως και με στον κύριο Τριαντόπουλο, έχω μεταφέρει το πρόβλημα. Από κει και πέρα θα αντιδράσουμε δυναμικά και με δυναμικότερες κινητοποιήσεις μαζί με τους γονείς.

Αντί λοιπόν όπως είπατε και εσείς να έχουν περισσότερους δασκάλους, να βάλουν και ψυχολόγους τα σχολεία εκεί, γιατί όλο αυτό το οποίο περάσατε δεν ήταν και λίγο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, μπαίνουμε σε μία φάση να βάλουμε εν μέσω πανδημίας να στοιβάζουν τα παιδιά μέσα σε αίθουσες που σίγουρα θα μαζεύονται πάνω από 15;

Τις ΜΚΟ ξέρουν να τις στέλνουν, δασκάλους δεν ξέρουν να στέλνουν στην περιοχή. Στις Ροβιές 23 παιδιά Πέμπτη και ‘Έκτη δημοτικού πρέπει να κάνουν συνδιδασκαλία. Αυτά τα πράγματα στη μέση της χρονιάς, δηλαδή 1,5 μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, είναι γελοία θα έλεγα, πρέπει να το πάρουν πίσω τώρα.

Συνεχίζεται το «θέατρο του παραλόγου» με τις συνεδριάσεις του Δήμου Κύμης Αλιβερίου που προκαλεί η αντιπολίτευση, με θέματα που δεν απτονται των αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. Γνωρίζοντας προφανώς πως η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία φέρνει προς συζήτηση με υπογραφή των συμβούλων και μόνο, θέματα που είτε άπτονται δικαιοδοσίας του, είτε όχι, απαιτεί να πάρει απόφαση ή να βγάλει ψήφισμα. Ανευ ουσίας και σημασίας...

Πρόσφατα παραδείγματα που δημιούργησαν και κοινωνικά προβλήματα και αψιμαχίες μεταξύ συλλόγων και πολιτών το θέμα που έφερε η αντιπολίτευση πριν από λίγους μήνες στο Δ.Σ προς συζήτηση και αφορούσε, την έκδοση ψηφίσματος για τη στήριξη του οργανογράμματος που πρότεινε η διοικήτρια του Νοσοκομείου της Κύμης, αψηφώντας την άποψη του επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείου (γιατρών) και εργαζομένων του νοσοκομείου που δεν συμφωνούσαν με αυτό. Και μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκε από δημοτικό σύμβουλο, ότι το συγκεκριμένο οργανόγραμμα δεν έγινε δεκτό ούτε από το Υπουργείο. Χωρίς να είναι αρμοδιότητα του Δ.Σ, το θέμα ήρθε προς συζήτηση και λήψη απόφασης…

Και τα παρατράγουδα συνεχίστηκαν. Αυτή τη φορά με την αντιπολίτευση να φέρνει θέμα για τα σχολεία και να διχάζει τα χωριά μεταξύ τους, σε ότι αφορά τα σχολεία του Αγίου Λουκά και του Αγίου Ιωάννη ενώ για το νηπιαγωγείο στο Βέλος που φέτος θα λειτουργήσει ως παράρτημα του 2ου Νηπιαγωγείου Αλιβερίου, ζητούσε η αντιπολίτευση να πάρει απόφαση το Δ.Σ για να αλλάξει το ΦΕΚ! Κάτι που γνωρίζουν οι πάντες…Ότι το ΦΕΚ δεν αλλάζει! Ούτε με απόφαση Δ.Σ!

Μάλιστα, συνεδρίασε το Δ.Σ για το θέμα και ορίστηκε και μία επιτροπή στην οποία συμμετείχαν και επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, και μέσω βουλευτή της Εύβοιας έκλεισαν ραντεβού να δουν την Υπουργό! Την τελευταία στιγμή όμως «έφαγαν πόρτα». Την ώρα που οι περισσότεροι βρίσκονταν καθ’ οδόν για το ραντεβού, από το Υπουργείο, τους ενημέρωναν ότι δεν είναι διαθέσιμοι να τους δεχτούν. Προφανώς και πληροφορήθηκαν το λόγο της επισκέψεως και βέβαια τι να τους εξηγήσουν; Το αυτονόητο; Ότι το ΦΕΚ δεν αλλάζει; Αστειότητες για τις οποίες δεν έχουν χρόνο εκεί να ασχοληθούν… Πόσο μάλλον όταν οι δύο από τους επικεφαλής έχουν και μια εμπειρία. Ο μεν κ. Θωμάς ως τέως δήμαρχος και η κα Θαλασσινού, ως εκπαιδευτικός. Όσο για τον κ. Κέκη θα έπρεπε ως επικεφαλής να γνωρίζει αν μπορεί να μία απόφαση ή ένα ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου μπορεί να αλλάξει το ΦΕΚ. Και κάπως έτσι τα «παρατράγουδα» αναφορικά με όσα γίνονται σε συνεδριάσεις του Δ.Σ, βγήκαν και εκτός δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Κι εκεί…stop!

Με υπογραφές από τους επικεφαλής και τους συμβούλους της αντιπολίτευσης έρχεται θέμα σήμερα στο Δ.Σ να πάρει απόφαση για να πληρώσει ο δήμος, τα δικαστικά έξοδα που έχουν κάνει κάτοικοι από το Καλέντζι και τον Κουτουμουλά, σε προσφυγή τους στο ΣΤΕ για το θέμα των ανεμογεννητριών. Η προσφυγή να σημειωθεί ότι έχει γίνει από το καλοκαίρι.

«Για να προστατευθεί το κύρος του Δημοτικού συμβουλίου, από τον διασυρμό, η παράταξη της δημοτικής αρχής δεν θα πάρει μέρος στην συνεδρίαση που προκαλεί η αντιπολίτευση γιατί δεν υπάρχει θέμα για να ληφθεί απόφαση.

Ότι και αν αποφασισθεί δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφού η προσφυγή έχει κατατεθεί στις 23 Ιουλίου επομένως ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε.

Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, τέθηκε το σχετικό ερώτημα στην οικονομική υπηρεσία η οποία απάντησε ότι δεν είναι νόμιμη η δαπάνη» αναφέρει δελτίο τύπου της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ που εκδόθηκε και κάνει γνωστό το λόγο που δεν θα συμμετέχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης στην αποψινή συνεδρίαση.

Εν αναμονή της συνεδρίασης…

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του eviakosmos.gr, με μία επιστολή του στον Πρόεδρο του Δ.Σ Γιώργο Ζέρβα, ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Θανάση Μπουραντά «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» Παναγιώτης Αναγνώστου δήλωσε την παραίτηση του από το συνδυασμό. Παραμένοντας όπως αναφέρει ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος καλεί το Προεδρείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Ο κ. Αναγνώστου στην επιστολή που εξασφάλισε το eviakosmos.gr δεν εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να πάρει αυτή την απόφαση.

paraitisi anaggnostoy1

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες και εξασφαλίστηκε οριστικά χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση αναγκαίων έργων αποκατάστασης στην περιοχή της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, εντάχθηκε στη ΣΑΕΠ 866 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2021, το έργο:

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓ. ΑΝΝΑΣ & ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΑΙΔΗΨΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 3-8-2021», προϋπολογισμού 39.752.000 €.

Η απόφαση ένταξης έρχεται σε συνέχεια της 80/2021 ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, το οποίο είχε προκρίνει την ανάγκη υλοποίησης του παραπάνω έργου με τα ακόλουθα υποέργα:

 • ΥΠΟΕΡΓΟ 1 : «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ & ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓ. ΑΝΝΑΣ», προϋπολογισμού 8.300.000 €.
 • ΥΠΟΕΡΓΟ 2 : «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ & ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΑΙΔΗΨΟΥ», προϋπολογισμού 8.500.000 €.
 • ΥΠΟΕΡΓΟ 3 : «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΟΜΒΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ & ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ», προϋπολογισμού 880.000 €.
 • ΥΠΟΕΡΓΟ 4 : «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ, ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΧΩΣΕΩΝ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙ ΡΕΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓ. ΑΝΝΑΣ», προϋπολογισμού 12.772.000 €.
 • ΥΠΟΕΡΓΟ 5 : «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ, ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΧΩΣΕΩΝ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙ ΡΕΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΑΙΔΗΨΟΥ», προϋπολογισμού 9.300.000 €.

Μετά την ένταξη του έργου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Παλεύουμε από τα μέσα Αυγούστου να επουλώσουμε τις πληγές της βόρειας Εύβοιας, η οποία γνώρισε τεράστια καταστροφή και        -δυστυχώς- δοκιμάζεται ξανά.

Η χρηματοδότηση των σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης υποδομών δίνει τεράστια ώθηση στην κοινή μας προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας. Άμεσα θα προχωρήσουμε σε δημοπράτηση των έργων».

Με Ερώτησή του προς τους εμπλεκόμενους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης ζητάει μόνιμα μέτρα στήριξης για τους μελισσοκόμους της Βόρειας Εύβοιας. Συγκεκριμένα, με την αρ.πρωτ.:399/18.10.2021 Ερώτησή του, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρει ότι πρέπει να υλοποιηθούν τα παρακάτω προκειμένου η μελισσοκομία στη Βόρεια Εύβοια να καταστεί βιώσιμη:  

«Το πευκοδάσος της Βόρειας Εύβοιας αποτελούσε τον βοσκότοπο για εκατοντάδες χιλιάδες «γηγενείς» μέλισσες, καθώς και προορισμό αρκετών μελισσών που συνήθιζαν να μεταναστεύουν στην περιοχή για την εκτροφή τους και κατ’ επέκταση για την παραγωγή μελιού. Στο συγκεκριμένο πευκοδάσος -το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καταστράφηκε τον Αύγουστο του 2021 με την μεγάλη πυρκαγιά- παραγόταν το 40% της εγχώριας ετήσιας παραγωγής πευκόμελου.    

Βάσει πρόσφατων εκτιμήσεων, τα μελίσσια που χάθηκαν λόγω των πυρκαγιών είναι περίπου 10.000, αριθμός που αναλογεί σε απώλεια περίπου 10.000 τόνων πευκόμελου το χρόνο. Η Ομοσπονδία των Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, εκτιμά μάλιστα ότι εφέτος οι απώλειες που θα έχουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα παρατηρηθούν σημαντικές ελλείψεις ελληνικού μελιού στην αγορά.  

Συνεπώς, η καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια δεν θα έχει μόνο τοπικές επιπτώσεις, αλλά θα βλάψει συνολικά τον κλάδο της μελισσοκομίας. Στην Ελλάδα, οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο (55-60%), ενώ από το θυμάρι προέρχεται το 15% και από το έλατο το 5-10%. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μέχρι και πριν την πυρκαγιά, οι μελισσοκόμοι από την νότια και κεντρική Ελλάδα μετέφεραν περίπου 500.000 κυψέλες σε ετήσια βάση στο πευκοδάσος της Βόρειας Εύβοιας.  

Η στήριξη, λοιπόν, των μελισσοκόμων της Βόρειας Εύβοιας συνεπάγεται συνολική στήριξη του κλάδου σε εθνικό επίπεδο. Η μελισσοκομία, άλλωστε, στη φύση εξασφαλίζει τη μεγάλη ποικιλομορφία των ειδών που καθιστά το οικοσύστημα σταθερό, ενώ στη γεωργία συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή των προϊόντων.  

Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της περιοχής και της στήριξης της μελισσοκομίας, έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση σειρά μέτρων, αρκετά εκ των οποίων είναι προς την σωστή κατεύθυνση, απομένει όμως να εφαρμοστούν στην πράξη, ενώ άλλα θα πρέπει να ενισχυθούν και να επεκταθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της από 13/10/2021 απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ιστιαίας η «Κυψέλη», το σημαντικότερο έλλειμμα εντοπίζεται στο ό,τι απουσιάζουν έκτακτα και μόνιμα μέτρα στήριξης για την μελισσοκομία από την δέσμη των 13 μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ιστιαίας ζητάει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω προκειμένου η μελισσοκομία στη Βόρεια Εύβοια να καταστεί βιώσιμη:  

 • Οι δύο περιοχές να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς των νησιών και βάσει αυτού να λαμβάνει ο μελισσοκόμος για κάθε δηλωμένο μελίσσι 12 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό να ισχύσει για όσα χρόνια χρειαστεί προκειμένου το περιβάλλον να ανακάμψει και η μελισσοκομία να γίνει βιώσιμη και εάν απαιτηθεί να καλυφθεί από εθνικούς πόρους.
 • Δεδομένου ότι την εφετινή χρονιά η απώλεια εισοδήματος είναι σχεδόν καθολική, να λάβουν όλοι έκτακτη οικονομική ενίσχυση και τη βοήθεια των 3,37 Ευρώ ανά κυψέλη λόγω κορωνοϊού.  
 • Στην ειδική πρόβλεψη για την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας (δράση 3.2), που αφορά τους πληττόμενους νομάδες-μελισσοκόμους, θα επιτραπεί η ένταξη στην εν λόγω δράση των μελισσοκόμων με τουλάχιστον 30 κατεχόμενες/ασφαλισμένες κυψέλες, ενώ θα ληφθεί μέριμνα ειδικά για τους μελισσοκόμους των πυρόπληκτων περιοχών ως προς το ύψος της ενίσχυσης. Σε αυτό το μέτρο, βέβαια, πρέπει να συμπεριληφθούν και οι μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι, να μην απαιτείται εισόδημα 5000 Ευρώ και για τους δύο πυρόπληκτους δήμους να διπλασιαστεί το ύψος της ενίσχυσης.  
 • Επιδότηση στοχευμένων ακτοπλοϊκών μετακινήσεων για τη νομαδική μελισσοκομία, τόσο για μελισσοκόμους που έχουν την έδρα τους εντός των πυρόπληκτων περιοχών, όσο και για εκείνους που έχουν την έδρα τους εκτός των πυρόπληκτων περιοχών, αλλά δραστηριοποιούνταν εντός.  
 • Η παροχή μελισσοτροφής για τη χειμερινή περίοδο κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες η παραγωγή δεν μπορεί να συντηρηθεί. Τα μελίσσια είναι ζωντανοί οργανισμοί και χρειάζονται τροφή.
 • Η φύτευση μελισσοκομικών φυτών διαδοχικής ανθοφορίας, κατά την   αποκατάσταση του δάσους στις πυρόπληκτες περιοχές, που ανακοινώθηκε από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, θα περιλαμβάνει μελισσοκομικούς θάμνους και δένδρα που προϋπήρχαν στις καμένες περιοχές και δεν μπορούν να αναβλαστήσουν μόνα τους. Το φυσικό περιβάλλον, βέβαια, καλό είναι να αφεθεί να ανακάμψει μόνο του. Σε περιπτώσεις όμως που χρειάζονται παρεμβάσεις, καλό θα ήταν να φυτευτούν μελισσοκομικά φυτά που δεν καίγονται εύκολα και θα υποδειχθούν από τους μελισσοκόμους και τα δασαρχεία της περιοχής.    
 • Οι δασικοί δρόμοι πρέπει να καταστούν πλήρως προσβάσιμοι για τους μελισσοκόμους, οι οποίοι -μετά από υπόδειξη από τα δασαρχεία και με σχετική γνωστοποίηση- θα μπορούν να αξιοποιήσουν για την εγκατάσταση των μελισσιών τους συγκεκριμένα σημεία που θα τους υποδειχθούν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με την έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα υποχρεώνει τα δασαρχεία στους δρόμους που θα ανοίξουν μέσα στα δάση για πυρόσβεση να δημιουργούν παράδρομους που να οδηγούν σε εκτάσεις από 300 τ.μ. έως 1000 τ.μ. (ασκεπείς ή με δέντρα) και στις οποίες μετά τον καθαρισμό από τη χαμηλή βλάστηση να μπορούν οι μελισσοκόμοι να τοποθετήσουν τα μελίσσια τους.    

  

Βάσει των ανωτέρω, ερωτούνται οι κύριοι Υπουργοί:  

 • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ένταξη των δύο πυρόπληκτων δήμων στο ειδικό καθεστώς των νησιών, που προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των μελισσοκόμων με 12 ευρώ ανά κυψέλη;  
 • Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αναπλήρωση του εισοδήματος των μελισσοκόμων που έχασαν τις κυψέλες τους και γενικά για την στήριξη του κλάδου της μελισσοκομίας στις πυρόπληκτες περιοχές, έως ότου αυτή καταστεί βιώσιμη; Εάν στην κατεύθυνση αυτή δοθεί, όπως εύλογα και δίκαια προτείνεται, σε όλους τους μελισσοκόμους της περιοχής έκτακτη ενίσχυση 3,37 ευρώ ανά κυψέλη λόγω κορωνοϊού;  
 • Εάν, στο πλαίσιο της ειδικής πρόβλεψης για την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας (δράση 3.2), υπάρξει μέριμνα για τις πυρόπληκτες περιοχές, ώστε: α. να διπλασιαστεί το ύψος της ενίσχυσης β. να επεκταθεί και στους μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους και γ. να μην απαιτείται εισόδημα 5.000 ευρώ;  
 • Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η επιδότηση της ακτοπλοϊκής μετακίνησης των μελισσοκόμων, που είτε έχουν την έδρα τους, είτε δραστηριοποιούνται στις πυρόπληκτες περιοχές;  
 • Πότε προβλέπεται να χωροθετηθούν τα μελισσοκομικά πάρκα σε περιοχές μη αναδασωτέες, που εκτείνονται από Μαντούδι έως Ψαχνά;  
 • Εάν η κυβέρνηση προτίθεται, στο πλαίσιο της διαχείρισης του δάσους και της αναγέννησής του, να στηρίξει τον κλάδο της μελισσοκομίας στη Βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τις προτάσεις του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ιστιαίας;».
Σελίδα 1 από 148

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr