bannernew6

Τελευταία Νέα

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κωνσταντίνου, παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα, και μάλιστα τις περισσότερες, δια ζώσης.

Έτσι και φέτος, όπως κάθε χρόνο, επισκέφθηκε τη ΔΕΘ. Και εκεί όπως όλα έδειξαν τον περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη. Στο περίπτερο του Αραβικού Επιμελητηρίου, να σημειωθεί εδώ ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήταν η τιμώμενη Χώρα φέτος, ο Δημήτρης Κωνσταντίνου άδραξε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους Άραβες και πιο συγκεκριμένα με το Σουλτάνο Abdalla Alali, και τους συνεργάτες του, παρουσιάζοντας ακόμα μία φορά για τις ομορφιές της Εύβοιας αλλά και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει, ο Νομός που λατρεύει, ζει και δραστηριοποιείται όλα τα χρόνια, επιχειρηματικά.

Από την συζήτηση δε θα μπορούσε να λείπει μία σύντομη παρουσίαση του project που ο ίδιος έχει εκπονήσει για την Εύβοια. Για το οποίο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι Άραβες εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Η δυνατή παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη ΔΕΘ, σήμανε και το ενδιαφέρον τους να κάνουν business με την Ελλάδα, στη χώρα μας ή και να επιτύχουν συνέργειες ευρύτερες.

Η εκπροσώπηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην 86η ΔΕΘ, έγινε σε υψηλότατο επίπεδο. Πρόκειται για επιχειρήσεις, που καλύπτουν όλους πρακτικά τους κλάδους της οικονομίας των ΗΑΕ, όπως: Τρόφιμα και ποτά, παραγωγή δομικών υλικών, τουρισμό, ναυτιλία και logistics, τεχνολογία και υπηρεσίες, αμυντική βιομηχανία, real estate.

Μαζί με τον Δημήτρη Κωνσταντίνου και η δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Λένα Κυρόπουλος, η οποία ενθουσιάστηκε επίσης από το project του επιχειρηματία Δημήτρη Κωνσταντίνου για την Εύβοια. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Εύβοια… Με το Δημήτρη Κωνσταντίνου να αποτελεί για ακόμα μία φορά «πρεσβευτή» του Νομού!

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου η ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Ευκαιρίες και προοπτικές του Αγροδιατροφικού Τομέα». Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής Πολιτικής Κώστα Αποστολόπουλο σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Αθανάσιο Κυρίτση, στο κτήριο Α΄της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της LAMIAEXPO 2022.

Η ημερίδα αποτέλεσε μια σημαντική πρωτοβουλία που ενίσχυσε τον ρόλο της έκθεσης προσδίδοντάς της προστιθέμενη αξία, αποτελώντας ένα επιπλέον ερέθισμα για τον επισκέπτη, δίνοντάς του την ευκαιρία της ενημέρωσης. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μια τέτοια ημερίδα με τόσες ενότητες, όπου αξιόλογοι ομιλητές που κατέχουν καίριες θέσεις στον κλάδο του επιχειρείν, των οργανισμών, της εκπαίδευσης και των δημόσιων φορέων, παρουσίασαν και ανέλυσαν τις δυνατότητες του αγροδιατροφικού τομέα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων, κ. Μπαγινέτα Κωνσταντίνου για τη Νέα Αγροτική Πολιτική 2023 – 2027, κατά την 1η θεματική ενότητα. Μια νέα περίοδος ξεκινά, η οποία απαιτεί από τους αγρότες να παραμένουν ενημερωμένοι για τις νέες απαιτήσεις και τους κανονισμούς, προκειμένου να κάνουν πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων.

Οι επόμενες θεματικές ενότητες αφορούσαν στις Επιδοτήσεις – Ψηφιακή Γεωργία – Περιβάλλον, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023 -2027 και στην Προώθηση – Εξαγωγές – Χρηματοδότηση Αγροτικών Προϊόντων.

Η ημερίδα, πέραν του ενημερωτικού χαρακτήρα, αποτέλεσε και ένα πεδίο διαλόγου, κατάθεσης προβληματισμών και απόψεων με τη συμμετοχή του ακροατηρίου.

Τέλος, στην ημερίδα χαιρετισμό απέστειλε ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Αλιευτική Πολιτική κ. Σίμος Κεδίκογλου. Παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδας κ.κ. Θέμης Χειμάρας και Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, η Αντιπεριφερειάχης Ορεινής και Δασικής Πολιτικής & Κτηνοτροφίας κα Κατερίνα Καλαντζή, η Περιφερ.Σύμβουλος και πρώην Υπουργός κα Κατερίνα Μπατζελή και ο Πρόεδρος του Φορέα ΠΕΛ Α.Α.Ε. κ. Λεωνίδας Κωστόπουλος.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τέλος Αυγούστου, στη Σκύρο, έγινε παρουσίαση του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας «ΣΚΑΠΑΝΗ» από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ιωάννη Περλεπέ (νέα ανάρτηση), παρουσία και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, ο οποίος είναι και Πρόεδρος στο Δ.Σ. Με τον Περιφερειάρχη να δηλώνει: «Αυτή είναι η ΣΚΑΠΑΝΗ που ξεκινάει από τη Σκύρο…»

«Η «Σκαπάνη» είναι ένα εκτός από την προφανή ανάγνωση του ονόματος της Αρχαιολογικής «Σκαπάνης», σκαπάνη έργων και ούτω καθεξής, είναι και ένα αρκτικόλεξο, από τα ακρότατα της Περιφέρειάς μας και το Σ είναι η Σκύρος, Δήμαρχε, το Κ είναι η Κέδρα στην Ευρυτανία, το Α είναι η Αρτοτίνα της Φωκίδας, το Π είναι Πράσινο στη Βοιωτία, το Ν είναι το Νέο Μοναστήρι στα Βόρεια της Φθιώτιδας. Αυτή λοιπόν είναι η «Σκαπάνη» που ξεκινάει από την Σκύρο…» είπε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης, ο οποίος και πήρε τα εύσημα από τους παριστάμενους, με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Στερεάς και Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτη Αγνιάδη να ευχαριστεί δημόσια τον Περιφερειάρχη που παρίσταται πάντα σε όλες τις συνεδριάσεις.

« Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη μας. Και δεν το λέω για να το πω. Για να του κάνω την καρδιά. Αλλά, γιατί είναι πραγματικότητα. Από την πρώτη στιγμή και σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια είναι “παρών”» είπε ο κ. Αγνιαδης!

Για πρώτη φορά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Νομικού Προσώπου «ΣΚΑΠΑΝΗ», μίλησε στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τέλος Αυγούστου στη Σκύρο, για το καινούριο νομοθέτημα της κυβέρνησης, όπως είπε, τη «ΣΚΑΠΑΝΗ», και το ρόλο αυτής τόσο ως μοχλός στήριξης της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, σε επίπεδο μελετών και έργων, όσο και να αποτελέσει και ένα πολύτιμο συνεργάτη, πάντα μέσα από την Περιφέρεια στη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Στερεάς, μέσα από θεσμούς, όπως είναι και τα Επιμελητήρια, δημοσίων φορέων, κ.α.

Ο κ. Περλεπές αναφερόμενος στον Τουρισμό, ένα κομμάτι που έχει επενδύσει πολύ η Περιφέρεια Στερεάς, ευρισκόμενος στη Σκύρο, έθεσε αρχικά τον προβληματισμό του τι τουρισμό θέλουμε στην Χώρα μας.

Γιατί, όπως τόνισε ο κ. Περλεπές, τα δεδομένα δεν είναι τόσο καλά. «Δεν είναι το εισόδημα το οποίο αυξάνεται, αλλά είναι το φυσικό περιβάλλον το οποίο σε εισαγωγικά θα έχει μεγάλες επιπτώσεις. Και αυτό το οποίο πρέπει να πουλάει η Ελλάδα, είναι το καθαρό περιβάλλον και τα λοιπά» είπε ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος της «ΣΚΑΠΑΝΗ Α.Ε» και συνέχισε με την παρουσίαση της μέσα από 15 slits

«H «Σκαπάνη» είναι ένα καινούριο νομοθέτημα της κυβέρνησης. Το 2020 πήρε μία νομοθετική πρωτοβουλία, να φτιάξει ένα εργαλείο, ευέλικτο, σύγχρονο, καινοτόμο. Γιατί; Γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι μας, τα χρήματα τα οποία θα εισρεύσουν στη χώρα μας από το 2021 μέχρι το 2027 μέσω του ταμείου ανάκαμψης, μέσω του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, μέσω της ΚΑΠ και μέσα από την μόχλευση επενδυτικών κεφαλαίων, είτε από ιδιώτες επιχειρηματίες, είτε από την Τράπεζα, θα φτάσουνε περίπου στα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ» είπε ο κ. Περλεπές και συνέχισε:

«Και λέει η κυβέρνησή ότι πρέπει να φτιάξουμε και ένα εργαλείο το οποίο να βοηθήσει, να στηρίξει την απορρόφηση των χρημάτων. Γιατί σε αυτόν τον τομέα, ξέρετε πάρα πολύ καλά, πολλά χρήματα έχουν επιστραφεί από την χώρα μας γιατί δεν έχουν απορροφηθεί».

Στη συνέχεια, εξήγησε ο κ. Περλεπές τι είναι η ΣΚΑΠΑΝΗ:

«Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Περιφερειάρχης μας, είπε ότι θα πρέπει να δημιουργήσει ένα εργαλείο τέτοιο, να δημιουργήσω δηλαδή μία ανώνυμη εταιρεία, η οποία θα ωφελήσει την Περιφέρεια, θα εκμεταλλευτεί όλα αυτά τα οποία προσδίδει και προσδοκά στο επόμενο χρονικό διάστημα να είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης, ένας πολύτιμος υποστηρικτής όλων των προσπαθειών που γίνονται και από πλευράς Περιφέρειας και από πλευράς των ΟΤΑ και από πλευράς των επιχειρήσεων της χώρας μας.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ε ΣΚΑΠΑΝΗ συνέχισε δίνοντας πληροφορίες για την Περιφέρεια Στερεάς:

«Πολύ γρήγορα λοιπόν, κάποια στοιχεία εδώ γενικά για την Περιφέρειά μας.

Περίπου έχουμε το 5% του πληθυσμού. Αυτά βέβαια, είναι με την προηγούμενη ΕΛΣΤΑΤ. Φαντάζομαι ότι όλοι είστε κοινωνοί πλέον ότι υπάρχει μία συρρίκνωση του πληθυσμού στην Περιφέρεια. Και διαμορφώνει η Περιφέρεια μας, με στοιχεία του 2018 από την ΕΛΣΤΑΤ γύρω στο 4,7% του ΑΕΠ στη χώρα μας.

Έχει κάποια άλλα στοιχεία όσον αφορά τι έκταση καλύπτει η Περιφέρειά μας, βλέπετε μια εξορυκτική βιομηχανία η οποία είναι πολύ ισχυρή, έχει το 10,27% της πατρίδας μας, κάποια στοιχεία όσον αφορά με τους ιαματικούς, προαναφέρθηκε πριν για τους ιαματικούς πόρους στην Στερεά, πόσοι επισκέπτες και τα λοιπά και τα λοιπά.

Νομίζω αν μπορούσα να κάνω μία ανακεφαλαίωση στο τέλος, αλλά θα την κάνω τώρα, ευελπιστούμε η «Σκαπάνη» και αυτό μιλώ στα πλαίσια του νόμου και της προοπτικής και γενικότερα αυτό που είχε στο μυαλό της η κυβέρνηση να κάνει, είναι να είναι ένα think tank να είναι ένας καταλύτης σύνδεσης της αγοράς, της κεντρικής αγοράς και ευρύτερα των δημόσιων φορέων και όχι μόνο. Βεβαίως, πρωτίστως η «Σκαπάνη» θα υποβοηθήσει την Περιφέρειά τους δήμους ώστε να απορροφηθούν πολύ περισσότερα πράγματα στο κομμάτι των μελετών και των έργων.

Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν θα πρωταγωνιστήσει η «Σκαπάνη», όσον αφορά την υποστήριξη της Περιφέρειας και των δημόσιων φορέων, των ΟΤΑ, αλλά και ευρύτερα το κομμάτι της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια μέσω πολλαπλών δράσεων. Επαναλαμβάνω, εμείς θα είμαστε ένας καταλύτης σύνδεση της εκπαιδευτικής επιστημονικής κοινότητας και των αναγκών και των δράσεων που χρειάζονται στα πλαίσια ευρύτερα του χώρου στον οποίον κινούμαστε.

Αυτό, πως θα το καταφέρουμε; Με την εμπειρία που έχουμε όλοι σαν ομάδα, με την τεχνογνωσία που έχουμε και με την σύνθεση που είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε και να διαμορφώσουμε. Κανείς δεν πήγε ποτέ μόνος του, αυτό αποτελεί μία σύνθεση της ομάδας στην οποία αν θέλετε ηγείται ή είναι συνεργάτης της. Ο σκοπός, έτσι; είναι αυτά που είπα είναι λίγο εδώ, γραμμένα, πολύ συμπυκνωμένα, είναι η εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής, η υποστήριξη στους ΟΤΑ, η ωρίμανση και η εκπόνηση μελετών και έργων υποδομής και εν γένει η υποστήριξη των ΟΤΑ στην υλοποίηση των αυτοδιοικητικών της αρμοδιοτήτων.»

Οι στόχοι είναι, όπως ανάφερε στη συνέχεια, η υποστήριξη, η επιστημονική, συμβουλευτική, τεχνική και στα μέλη που είναι η Περιφέρεια και η ΠΕΔ αλλά και ευρύτερα και σε άλλους οργανισμούς. Όχι μόνο του δημόσιου φορέα, αλλά και του ιδιωτικού. Στα Επιμελητήρια για παράδειγμα, ή οπουδήποτε αλλού. Σε μία ανώνυμη εταιρεία ή σε έναν σύνδεσμο, όπως είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδας, όπως είναι ο Σύνδεσμος Κεντρικής Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν εκεί στερεότυπα, το πεδίο είναι ευρύ, όπως είπε ο κ. Περλεπές, απλά μένει στους εν δυνάμει συμμετέχοντες σε τι βαθμό θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες και να δώσουμε το δικό μας στίγμα. Μελέτες, έργα και δραστηριότητες κ.α Αναπτυξιακή πολιτική, αναπτυξιακές δράσεις και την γενικότερα επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητά.

«Σας είπα ποια είναι η φιλοδοξία μας. Σε ποιους άξονες θα κινηθεί; Και στην επιχειρηματικότητα και στον τουρισμό και στον πολιτισμό και στην αγροτική οικονομία και βεβαίως σε μία κοινωνική διάσταση. Αυτά υπάρχουν τέσσερα-πέντε σλάιτς τα οποία ακολουθούνε και θα τα τρέξω πολύ γρήγορα και βεβαίως όλο αυτό θα κάνει μέσω των υποστηρικτικών δράσεων, τα οποία είναι στο τέλος, το πέμπτο σλάιτ» είπε ο κ. Περλεπές και συνέχισε:.

«Στην επιχειρηματικότητα αυτό που σας είπα είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας όσον αφορά με μελέτες αγοράς η οποία θα κληθεί να κάνει η «Σκαπάνη», με συνεργάτες τους οποίους θα έχει, ευρύτερα. Ενδεχομένως κουβεντιάσουμε με τον Περιφερειάρχη να συμπράξουμε με επιστημονικούς φορείς όπως είναι ο ΙΟΒΕ, όπως είναι η Διανόηση, όπως είναι think tank άλλου είδους τα οποία θα είναι πάρα πολύ χρήσιμα να υπάρχει μέσω του καταλύτη της «Σκαπάνης» να δώσουμε όλο αυτό το Know How, σε επιχειρήσεις της περιοχής, σε κλάδους και τα λοιπά και τα λοιπά.

Νομίζω ότι το φάσμα είναι ευρύ, δεν μπορούμε να το καλύψουμε τώρα και όπως είπε ο Περιφερειάρχης, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα. Υπάρχει η πρόθεση λοιπόν από την πλευρά μας, νομίζω ότι έχουμε την καταλληλόλητα το να φέρουμε εις πέρας αυτό το βαρύ φορτίο.

Και μην ξεχνούμε ότι αυτό που δεν έγινε για να έχει αποτελέσματα τον πρώτο μήνα, αυτό είναι σε ένα μακρόπνοο πλαίσιο θα κινείται και το οποίο σιγά, σιγά, σιγά, θα αποκτά Know How και πολλαπλασιαστικά όλο και θα αναβαθμίζεται από μόνο του, θα είναι μια αενάως διαδικασία λοιπόν, η οποία θα παράγει όλο και καλύτερα αποτελέσματα.»

Σε ότι αφορά τον Τουρισμό -Πολιτισμό ο κ. Περλεπές τόνισε:

«Στον τουρισμό-πολιτισμό, εδώ πάλι μελέτες, καταγραφή, έρευνα, ό,τι έχει σχέση με τις υφιστάμενες δομές και πως μπορεί να είμαστε χρήσιμοι σε αυτό το κομμάτι, πάντα στα πλαίσια επαναλαμβάνω του καταλύτη ανθρώπων που γνωρίζουν γενικότερα, ευρύτερα και μπορούνε να βοηθήσουνε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στα προβλήματα που έχει και τα λοιπά και εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε σας είπα η γέφυρα, το να μπορούμε να συνδέσουμε μια εκπαιδευτική-επιστημονική κοινότητα με τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου θεματικού πλαισίου στην Περιφέρεια.»

Το ίδιο, όπως είπε στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος θα γίνει και με την αγροτική οικονομία. «Εδώ έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά από την Αγροδιατροφή και θεωρώ ότι εκεί πάνω θα επενδύσουμε, θα στηρίξουμε και εμείς με τον τρόπο μας, έτσι; οτιδήποτε ανάγκες υπάρχουν» τόνισε ο κ. Περλεπές.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κοινωνική διάσταση, και τον παράγοντα άνθρωπο. Στις πολιτικές συνοχής τώρα που υφίστανται σε όλα αυτά τα προγράμματα τα οποία έχουν εκπονηθεί και τρέχουν στην Περιφέρεια.

Υποστηρικτικές δράσεις, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Περλεπές είναι όλες αυτές που όλες αυτές που προανέφερε. «Μπορούμε να γίνουμε ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης σε πάρα πολλά πράγματα. Να συνδράμουμε σε ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, παραδείγματος χάρη στην Βόρεια Εύβοια που είναι τώρα εν εξελίξει. Να διοργανώνουμε εκδηλώσεις, συνέδρια, σεμινάρια και όλα αυτά τα πράγματα» είπε ο κ. Περλεπές και συνέχισε:

«Η διοίκηση είναι ο Πρόεδρος, ο Περιφερειάρχης, ο αντιπρόεδρος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ο κ.Σουλιώτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος ο υποφαινόμενος και έξι μέλη, είμαστε ένα εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Υπάρχου και μέλη από την αξιωματική αντιπολίτευση της Περιφέρειας, η κα Μπατζελή, ο κ. Γκλέτσος και ο κ. Γιώργος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σλάιτ, το οποίο δείχνει ακριβώς πως θα είναι εν εξελίξει η «Σκαπάνη». Είναι τέσσερις υποδιευθύνσεις, η ανάπτυξη-εξωστρέφεια, τεχνικά έργα-μελέτες, ο πρωτογενής τομέας και Αγροδιατροφή, και η οικονομική και Διοικητική διαχείριση.

Σε ότι αφορά την στελέχωση της «ΣΚΑΠΑΝΗ Α.Ε» ο κ. Περλεπές ανέφερε:

«Η στελέχωση, είναι εν εξελίξει. Είναι το τακτικό και το έκτακτο προσωπικό. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι οι πηγές χρηματοδότησης. Οι πηγές χρηματοδότησης είναι μέσω προγραμματικών συμβάσεων, δηλαδή εμείς όταν θα λάβουμε έργα θα κάνουμε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, με το Δήμο ενδεχομένως. Τα τομεακά προγράμματα των ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά προγράμματα για να μπορούμε απόλυτα να πηγαίνουμε μόνοι μας και να κάνουμε ευρωπαϊκά προγράμματα» είπε κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Περλεπές.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, εντάχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν όλες οι αιτήσεις στήριξης, που κατατέθηκαν στην ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κατόπιν πρόσκλησης της δράσης: «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των επιχειρησιακών ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

 1. «Ενίσχυση της χρήσης τοπικών παραδοσιακών οινοποιήσιμων ποικιλιών Στερεάς Ελλάδας (UNICGRAPES)», δημόσια δαπάνη ύψους 145.000 €.
 2. «Βελτίωση της απόδοσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της παραγόμενης στέβιας», δημόσια δαπάνη ύψους 145.000 €.
 3. «Πιλοτική αντιμετώπιση ακρίδων με χρήση φυτοπροστασίας ακριβείας στην περιοχή Κομποτάδων Φθιώτιδας», δημόσια δαπάνη ύψους 145.000 €.
 4. «Καινοτόμο εργαλείο γεωγραφικής ένδειξης των προϊόντων στέβιας ελληνικής προέλευσης που καλλιεργούνται στη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού» δημόσια δαπάνη ύψους 145.000 €.
 5. «Ανάπτυξη και εγκατάσταση καινοτόμων τεχνολογιών στην καλλιέργεια ρυζιού για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων», δημόσια δαπάνη ύψους 145.000 €.
 6. «Καινοτόμα μετασυλλεκτική εφαρμογή καταπόνησης χαμηλής θερμοκρασίας για τον φυσικό εμπλουτισμό προϊόντων καρυδιάς (Juglans regia L.)», δημόσια δαπάνη ύψους 144.801,15 €.
 7. «Ανάπτυξη συστήματος τηλεμετρίας για την ανίχνευση, μέτρηση, ιχνηλασιμότητα, αξιολόγηση και ειδοποίηση για την παραγωγή ιδιαίτερα υψηλής διατροφικής αξίας φυτών στέβιας», δημόσια δαπάνη ύψους 145.000 €.
 8. «Παραγωγή καινοτόμου πιστοποιημένου προϊόντος (μοσχαρίσιο κρέας) από βοοειδή ασφαλούς και υψηλής διατροφικής αξίας με παράλληλη ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών και αναβάθμιση των φυσικών ορεινών βοσκοτόπων τους», δημόσια δαπάνη ύψους 144.848 €.
 9. «Σύστημα προστασίας ελαιοδέντρων (Mc Dacus)», δημόσια δαπάνη ύψους 145.000 €.

 Ο συνολικός προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης που εγκρίθηκαν είναι 1.304.649,15 €.

«Ανακοινώνουμε τη χρηματοδότηση 9 δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τη διαχειριστική μας αρχή, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για καινοτόμες δράσεις και προγράμματα, τα οποία θα υλοποιηθούν με στόχο την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση επιχειρήσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τη βελτίωση των -ήδη εξαιρετικών- προϊόντων του τόπου μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

567657

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προσκαλεί τις καινοτόμες επιχειρήσεις, τους ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Στερεάς Ελλάδας να συμμετάσχουν στο περίπτερό της στην έκθεση “BEYOND,που θα πραγματοποιηθεί από 29 Σεπτεμβρίου έως 01 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της “ΔΕΘ HELEXPO”.

Η έκθεση “BEYONDαποτελεί το σημαντικότερο γεγονός στο πεδίο της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας στην Ν.Α. Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, φιλοξενώντας τις μεγαλύτερες εταιρείες, φορείς και οργανισμούς από τουλάχιστον 30 χώρες και αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες του σήμερα και να γίνει το “χωνευτήρι” των πιο λαμπρών μυαλών, ταλέντων και προϊόντων του κόσμου. Περιλαμβάνει, από κορυφαίους ομιλητές και εκθέσεις, μέχρι ανοιχτή καινοτομία, ζωντανές εμπειρίες και λανσαρίσματα προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια της “BEYOND”, έξω από τον εκθεσιακό χώρο των 2.000 τ.μ., διοργανώνεται ένα διήμερο συνέδριο, το οποίο καλύπτει όλες τις θεματικές κατηγορίες. Φιλοξενούνται επίσης εταιρείες, οργανισμοί και νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως και το ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Παράλληλα, η έκθεση Beyond αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία διασύνδεσης με τις σημαντικότερες εταιρίες παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα πεδίο εμπορικών συμφωνιών και μέσα στο τριήμερο λειτουργίας της, πραγματοποιούνται περισσότερες από 5.000 “Β2Β” συναντήσεις.

Με στόχο την προώθηση της σύζευξης της έρευνας και της επιχειρηματικότητας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προσκαλεί επιχειρήσεις και ερευνητές να συμμετάσχουν δωρεάν στο περίπτερο της, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάδειξη του ρόλου της Περιφέρειας αλλά και των εταιριών και ερευνητών της, στην επερχόμενη εξέλιξη στο πεδίο της Τεχνολογίας και Καινοτομίας, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων και οργανισμών όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών. 

Υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Καινοτομίας, Νέων Τεχνολογιών & Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Βαρδακώστας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον κ. Νίκο Κριτσίλη στο τηλ.: 6947255261 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., έως και την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Περιστερίου την 4η Έκθεση «Κρασί-Μέλι- Λάδι & Ελιά - Η Αυθεντική Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου 2022, στο Άλσος Περιστερίου.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε φέτος μετά από δύο χρόνια αδράνειας λόγω της πανδημίας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Με τη συνδρομή του Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕ), οι 16 επιχειρήσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που συμμετείχαν στην εν λόγω έκθεση είχαν την δυνατότητα να δειγματίσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης και των επετειακών δράσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 συναυλία του Γιώργου Νταλάρα και των Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου με τίτλο: «Σμύρνη Αιώνια».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας κος Ευάγγελος Κούκουζας δήλωσε « Η έκθεση Κρασί-Μέλι- Λάδι & Ελιά στο Περιστέρι αποτελεί πλέον θεσμό λόγω της υψηλής της απήχησης στο αγοραστικό κοινό της Αττικής. Με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό έχουμε επιλέξει τον δρόμο της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας, ώστε να πάμε τον τόπο μας μπροστά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά για την ουσιαστική στήριξη του επιχειρείν και την προώθηση των Στερεοελλαδίτικων επιχειρήσεων και προϊόντων όπου αυτό είναι δυνατό- εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.»

σπανος νταλαρας παχατουριδης

Την ώρα που οι δημότες παρακαλούν για αγροτική οδοποιία, προκειμένου να φτάσουν στα χωράφια και στις καλλιέργειες τους, ο δήμος Κύμης-Αλιβερίου χάνει 1.000.000€, και την ευκαιρία να εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για αγροτική οδοποιία, μελέτες γιατί όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος έργων Νίκος Μπαράκος, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Παρασκευής ,στις μελέτες που διαθέτει ο δήμος δεν υπήρχαν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, κάτι που στις συγκεκριμένες μελέτες είναι προαπαιτούμενο, για να χρηματοδοτηθούν!

Το θέμα έφερε εκτός ημερήσια διάταξης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Θωμάς. Αιφνιδιάζοντας τον Αντιδήμαρχο, ο οποίος δεν θυμόταν ούτε πότε βγήκε η πρόσκληση, ούτε και ποιους δρόμους αφορά!

«Πληροφορηθήκαμε ότι είχε υποβάλει ο δήμος μία ή δύο μελέτες για αγροτική οδοποιία, μέσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι οποίες για κάποιο λόγο πρωτογενώς απεντάχθηκαν. Υπήρχαν κάποια προβλήματα με τις μελέτες; Μπορείτε να μας ενημερώσετε; » ρώτησε ο Δημήτρης Θωμάς και το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Έργων Νίκος Μπαράκος:

«Είχε βγει μια πρόσκληση για αγροτική οδοποιία η οποία προέβλεπε είτε ένα έργο που αφορούσε ενιαίο δρόμο με προϋπολογισμό 1.000.000€ είτε δύο μικρότερες προτάσεις των 500.000€, η καθεμία! Εμείς έχουμε έτοιμες μελέτες, αλλά ήταν προϋπόθεση στην πρόσκληση, να έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Από τη στιγμή που βγήκε η πρόσκληση και μέχρι να λήξει η ημερομηνία, εμείς δεν καταφέραμε από το δασαρχείο να ολοκληρώσουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Και να υποβάλαμε το σύνολο της μελέτης δε θα μπορούσαμε να ενταχθούμε γιατί ήταν προαπαιτούμενο.»

Στη συνέχεια ο κ. Θωμάς, ζήτησε να μάθει ποιος δρόμους αφορούν οι συγκεκριμένες μελέτες και πότε άνοιξε η πρόσκληση για το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ο κ. Μπαράκος δήλωσε ότι δεν θυμάται πότε βγήκε η πρόσκληση. Σε ότι αφορά τους δρόμους, αρκέστηκε μεταξύ άλλων να απαντήσει:

«Από τις μελέτες που είχαμε έτοιμες δεν υπήρχε καμία που να έχει έτοιμη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Και είχαμε και μία μελέτη που την είχαμε περάσει δημοτικό συμβούλιο και ήταν ο δρόμος Μακρυχώρι-Τραχήλι, η οποία ξεπερνούσε σε προϋπολογισμό. Δεν μπορούσε να ενταχθεί γιατί ήταν 2.000.000€. Οι μικρές που έχουμε, δεν ήταν ακόμα περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες.»

Δεν το γνώριζαν αυτό από το δήμο; Γιατί να γίνονται μελέτες και να μην ολοκληρώνονται και με τα περιβαλλοντικά, έτσι ώστε να είναι έτοιμες για ένταξη σε διάφορες προτάσεις χρηματοδότησης;

Και σχολίασε στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης: «Και τώρα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τις μελέτες και τα έργα στο δήμο, να μη θυμάται μια τόσο σημαντική πρόσκληση πότε ήταν; Πότε είχατε απευθυνθεί στο δασαρχείο; Θεωρώ ότι για σημαντικά έργα όπως αυτό, τις ημερομηνίες προφανώς και πρέπει να τις θυμόμαστε. Δεν είναι και πάρα πολλά τα έργα για το δήμο…»

Λεπτομερής αναφορά για το θέμα ζήτησε ο κ. Θωμάς και δεσμεύτηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Μπαράκος, να κάνει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ενώ κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε στις πληρωμές 7 ειδικών συνεργατών του δήμου που ξεπερνούν τα 135.000€ το χρόνο, σημειώνοντας ότι την ώρα που έχει και πληρώνει 2 δημοσιογράφους, θα μπορούσε να έχει στελεχώσει με ένα άτομο, την Τεχνική Υπηρεσία.

Την ίδια ώρα αντέδρασαν έντονα Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων που παρακαλούν τη δημοτική αρχή για να κάνουν αγροτική οδοποιία και τις περισσότερες φορές η βοήθεια στέλνεται από την Περιφέρεια.

Εν αναμονή των όσων θα ειπωθούν από τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο στην επόμενη συνεδρίαση, που μετά την έκταση που παίρνει το θέμα, θα παραβρίσκονται και Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων για να ενημερωθούν σχετικά…

Και αναρωτιέται κανείς, πως χάνονται τέτοιες ευκαιρίες, που θα έλυναν προβλήματα ουσιαστικά, που έχουν να κάνουν επίσης με την καθημερινότητα, σε ένα δήμο που οι δημότες ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, τις καλλιέργειες, τις ελιές, κλπ.

Και αυτή την ώρα πολλοί από αυτούς είναι που δεν έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους, γιατί δεν έχει περάσει μηχάνημα του δήμου για να τους καθαρίσει. Καθώς υπεύθυνος για την αγροτική οδοποιία είναι ο δήμος και όχι η Περιφέρεια, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι όταν της ζητηθεί μηχάνημα, το στέλνει αμέσως. Δίπλα στους Τοπικούς Προέδρους αλλά και αρωγός στους δημότες που δεν έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους.

Και η χρηματοδότηση χάθηκε, γιατί; Αδυναμία του δήμου να ανταπεξέλθει; Ή αδιαφορία όπως και επιδεικτικά έδειξε ο δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς για το μεγάλο έργο που πραγματοποιείται στο δήμο του, με χρήματα που εξασφάλισε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός για το δρόμο Στόμιο-Πλατάνα, όπου έλαμψε δια της απουσίας του, στην επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο εργοτάξιο.

Έτσι το εξέλαβαν και όσοι άκουσαν τον κ. Μπουραντά να λέει στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ, ότι δεν γνωρίζει για την πορεία των εργασιών, την ώρα που μάλιστα πλήττονται δημότες επιχειρηματίες της περιοχής. Αλλά όπως φάνηκε, δεν μπήκε καν στον κόπο, ούτε ο ίδιος, ούτε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έργων του δήμου, να επισκεφθούν το έργο και να ακούσουν δι’ επίσημων χειλέων από τους αρμόδιους για την πορεία των εργασιών κατά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού και του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Κελαϊδίτη, πριν λίγες μέρες, στο εργοτάξιο.

Την ίδια όμως ώρα, έσπευσαν να ενημερωθούν σύσσωμοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Προφανώς και εκείνοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τον τόπο τους και για τους δημότες. Τουλάχιστον, αυτό αντιλαμβάνεται κάποιος, αφού δηλώνουν παρουσία και επισκέπτονται όλα τα έργα που γίνονται στη Δ.Ε Κύμης, ακολουθώντας τον Περιφερειάρχη που έχει φροντίσει να χρηματοδοτήσει έργα στη συγκεκριμένη Δ.Ε, όταν ο δήμος είναι για πολλά χρόνια «απών»!

Μήνυμα αισιοδοξίας παρουσία υπουργών και εκατοντάδων εκθετών

έστειλε από τα εγκαίνια του περιπτέρου της ΚΕΕΕ στην 86η ΔΕΘ

ο πρόεδρός της Γιάννης Μασούτης.

Με πλήθος εκθετών και στελεχών της αγοράς, προέδρων και εκπροσώπων επιμελητηρίων από όλη τη χώρα, επισκεπτών, καθώς επίσης και εκπροσώπων της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργών και βουλευτών, εγκαινιάστηκε το περίπτερο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η επιμελητηριακή κοινότητα είχε ισχυρή παρουσία στα περίπτερα 2 και 3 της φετινής Δ.Ε.Θ., καθώς συμμετείχαν 343 επιχειρήσεις από 46 επιμελητήρια όλης της χώρας.  

Την κορδέλα του περιπτέρου έκοψαν από κοινού ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Μασούτης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς. Στην τελετή απηύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, ενώ παρόντες ήταν και ο βουλευτής Σερρών, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, με το γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Μασούτης, αναφέρθηκε στη σημασία της συγκροτημένης παρουσίας της ΚΕΕΕ, κάθε χρόνο, στη Δ.Ε.Θ., ενώ ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους τον επιμελητηριακό θεσμό. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μασούτης στην ανάγκη να επιστρέψουμε στην κανονικότητα τόσο ως οικονομία όσο και οι επιχειρήσεις.

Αμέσως μετά, το περίπτερο επισκέφθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συνομίλησε με τους προέδρους των Επιμελητηρίων και το προεδρείο της ΚΕΕΕ, καθώς επίσης και με εκθέτες - επιχειρηματίες.

5W1A8743

20220911 125424

5W1A9986

20220911 122200

 

Παρουσία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία και τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ της επιμελητηριακής κοινότητας και της κυβέρνησης. Επεσήμανε ότι οι προκλήσεις από την ενεργειακή κρίση θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά καθώς έχει αναπτυχθεί συνολικό σχέδιο, οι θέσεις εργασίας έχουν θωρακιστεί και έχει προβλεφθεί η στήριξη των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε ακόμα και στις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οι οποίες θα αφορούν παρεμβάσεις γενναιόδωρες αλλά αυστηρά προσδιορισμένες βάσει δημοσιονομικών στοιχειών.

Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε., από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση η οποία πλήττει την παγκόσμια οικονομία και ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις -λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Τόνισε ότι ο δύσκολος χειμώνας δεν πρέπει να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ καθώς τα κίνητρα και οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελούν εργαλεία για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την ενδυνάμωση της οικονομίας.

 ΚΕΕΕ 1

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου της Κ.Ε.Ε.Ε. επισυνάπτεται παρακάτω :

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζω στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Για μια ακόμη χρονιά η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί την εμβληματική διεθνή της έκθεση. Φιλοξενεί, παράλληλα, τη συζήτηση για θέματα που αφορούν την οικονομία και την αγορά.

Γνωρίζετε ότι εδώ και πολλούς μήνες αντιμετωπίζουμε συνθήκες τέλειας καταιγίδας στην παγκόσμια οικονομία.

Η ενεργειακή κρίση αναδεικνύεται σε κύριο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου από το βόρειο αγωγό, μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις.

Ο φόβος για ελλείψεις οδηγεί σε εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αυξάνεται δραματικά, οι καταναλωτικές δαπάνες περιορίζονται και η επενδυτική εμπιστοσύνη μειώνεται.

Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, την ώρα που η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει σε ύφεση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί απελπιστικά να λάβει αποφάσεις, για να αντιμετωπίσει συντονισμένα την κρίση.

Μέτρα όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και η μεταρρύθμιση του μοντέλου τιμολόγησης – τα οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει από την αρχή – μπαίνουν μόλις τώρα στην ατζέντα.

Αλλά και πάλι, για να υπάρξουν τελικές αποφάσεις, θα πρέπει να περιμένουμε ως τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ οι συνθήκες στην κοινωνία και στην αγορά γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Και οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να παρεμβαίνουν – όπως και στην περίοδο της πανδημίας – για να προστατέψουν την πραγματική οικονομία και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.

Στην Ελλάδα οι άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις ενάντια στις ανατιμήσεις στην ενέργεια, αγγίζουν ήδη τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κρατική επιδότηση του κόστους ενέργειας είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η δέσμευση για συνέχιση των μέτρων στήριξης και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού απόψε το βράδυ, από το βήμα της ΔΕΘ.

Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης είναι σαφώς περίπλοκη.

Βιώνουμε μια κατάσταση, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10 φορές.

Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι δυνατόν – δεν είναι δημοσιονομικά βιώσιμο – να απορροφά το κράτος επ’ αόριστο το σύνολο των αυξήσεων.

Αντίστοιχα, όμως, δεν είναι βιώσιμο να πληρώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αστρονομικά ποσά για την ενέργεια, χωρίς στήριξη.

Αν οι ανατιμήσεις ήταν της τάξης του 10% - 20% θα μπορούσαμε να περιοριστούμε σε μέτρα εξοικονόμησης. Αλλά καμία εξοικονόμηση δεν μπορεί να καλύψει το δεκαπλασιασμό των τιμών.

Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τις επιδοτήσεις, χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα είχαν οδηγηθεί στη χρεοκοπία και στη φτώχεια.

Όλοι πρέπει να προσαρμόσουμε την κατανάλωσή μας. Και οι περισσότεροι ήδη το κάνουμε.

Δεν παύει να είναι όμως απαραίτητη η παρέμβαση του κράτους. Μια παρέμβαση που πρέπει να είναι προσωρινή και εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.  

Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά στο παρελθόν, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αύξησης των ελλειμμάτων και του χρέους της.

Δεν πρέπει επ’ ουδενί να γυρίσουμε πίσω.

Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο δύσκολο, δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση.

Παρά τις πρόσθετες πιέσεις που δημιουργεί αυτή η κρίση, πρέπει να συνεχίσουμε να προτάσσουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία της της ελληνικής οικονομίας.

Πρέπει να επιμείνουμε στο στόχο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Γιατί μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε βιώσιμες συνθήκες δανεισμού της χώρας και των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που το χρήμα γίνεται ακριβότερο.

Σε αυτό το πλαίσιο…

Ζητάμε από την κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Ζητάμε μέτρα που δίνουν έμφαση στους πλέον ευάλωτους: στους οικονομικά ασθενέστερους, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ζητάμε λελογισμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών

Ζητάμε παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, ώστε να διαχειριστούν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω των διαδοχικών κρίσεων.

Ζητάμε, παράλληλα, από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της σε τρία επίπεδα:

 • στην προσαρμογή των ρυθμιστικών πλαισίων και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στις αγορές – σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

 • στη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, με επιτάχυνση επενδύσεων σε ΑΠΕ και χώρους αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και με ενίσχυση των δικτύων διασύνδεσης

 • στην κινητοποίηση και υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων σε συστήματα αυτοπαραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας

Κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμα θα διαρκέσει αυτή η κρίση. Οι εξελίξεις τρέχουν και απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και προσαρμογές.

Το σημαντικό είναι να μην επιτρέψουμε σε αυτή την αρνητική συγκυρία να εκτρέψει την πορεία ανάκαμψης, που είχε ξεκινήσει η χώρα και η οικονομία το προηγούμενο διάστημα.

Μετά το σοκ που προκάλεσε η πανδημία, τόσο το 2021 όσο και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022, είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται σταθερά. Οι επιχειρήσεις, μετά από πολλά χρόνια, είχαν αρχίσει να κάνουν σχέδια, κοιτάζοντας μπροστά.

Αυτή τη δυναμική πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο.

Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε την επόμενη μέρα, για τις επιχειρήσεις και για την ελληνική οικονομία.

Και σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε τη «χρυσή ευκαιρία» που παρέχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης προβλέπονται μια σειρά από κίνητρα και μεταρρυθμίσεις, που υποστηρίζουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την ενδυνάμωση της οικονομίας.

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία, σε αυτό το πλαίσιο, είναι η παροχή δανειακής στήριξης για την πραγματοποίηση επενδύσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πρόκειται για μια δράση που έχει προϋπολογισμό 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και αφορά την παροχή χαμηλότοκων δανείων, μέσω των τραπεζών.

Συνδυάζοντας τραπεζικό δανεισμό και ιδιωτικά κεφάλαια, τα χρήματα αυτά θα υποστηρίξουν επενδύσεις που σχετίζονται κυρίως με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Σπουδαίες ευκαιρίες προκύπτουν και από το νέο ΕΣΠΑ και ειδικότερα από το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο του οποίου θα διοχετευθούν αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πόροι 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πόροι που θα στηρίξουν επενδύσεις για την ψηφιοποίηση της παραγωγής τους, για την τόνωση των εξαγωγών, για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, για την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση.

Μέσα από αυτές τις δράσεις, χιλιάδες επιχειρήσεις, έχουν τη δυνατότητα όχι απλώς για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα με καλούς όρους. Αλλά να πετύχουν κάτι πολύ μεγαλύτερο. Να γίνουν ισχυρότερες, ανταγωνιστικότερες, να εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες στις διεθνείς. Να δημιουργήσουν εθνικό πλούτο για τη χώρα και ευκαιρίες για τους πολίτες.

Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν πρώτα οι ίδιες οι επιχειρήσεις και να προσαρμόσουν ανάλογα τη στρατηγική και τα σχέδιά τους.

Από εκεί και πέρα, όμως, θα χρειαστεί συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία από την Πολιτεία, από τις Τράπεζες και τα Επιμελητήρια, ώστε οι επιχειρήσεις που θέλουν και μπορούν να επωφεληθούν, να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

 • Ζητάμε απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των προγραμμάτων. Να δοθεί προτεραιότητα στα απολύτως απαραίτητα βήματα, να να περιοριστούν περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
 • Ζητάμε απλούστερες και σύντομες προκηρύξεις. Και όχι προκηρύξεις δεκάδων σελίδων, με δυσνόητους τεχνοκρατικούς όρους, που ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να διαχειριστούν.
 • Ζητάμε μια νέα προσέγγιση στην ενημέρωση των επιχειρήσεων, με αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών μέσων και εργαλείων, με απλές οδηγίες, συμπληρωμένα παραδείγματα κ.λπ.
 • Ζητάμε αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), ώστε να είναι πιο εύχρηστο για τις επιχειρήσεις.
 • Ζητάμε την περαιτέρω απλοποίηση – ευρύτερα – των διαδικασιών που σχετίζονται με την αδειοδότηση επενδυτικών σχεδίων, π.χ. σε θέματα χωροταξικά κ.ά. 
 • Ζητάμε από τις τράπεζες να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να σχεδιάσουν υπηρεσίες και λύσεις που ανταποκρίνονται στα μέτρα της μικρής επιχείρησης, να προσαρμόσουν τα κριτήριά τους, να παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση για τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων.

Βεβαίως, θα επαναλάβω ότι για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, δεν αρκούν οι ενισχύσεις. Χρειάζεται, πάνω από όλα, ένα περιβάλλον φιλικό για την επιχειρηματικότητα. Ένα περιβάλλον με προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας. Ένα περιβάλλον σταθερό, αξιόπιστο, με διαφάνεια και ξεκάθαρους κανόνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν παύουμε να διεκδικούμε:

 • Την περαιτέρω μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
 • Την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξη, όπως είναι η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, η παιδεία και η επαγγελματική εκπαίδευση, η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.
 • Την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής, με έμφαση στους τομείς των μεταφορών και των δικτύων, που θα ενισχύσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Θα μου επιτρέψετε μια ιδιαίτερη αναφορά στη Θεσσαλονίκη, η οποία εδώ και χρόνια έχει ανάγκη από συγκεκριμένες υποδομές και παρεμβάσεις, προκειμένου να απελευθερώσει τις μεγάλες αναπτυξιακές της δυνατότητες.

Ήδη κάποια σημαντικά έργα, όπως το αεροδρόμιο και το ΜΕΤΡΟ, έχουν προχωρήσει. Είναι όμως και μια σειρά από άλλα, που πρέπει να επιταχυνθούν, όπως:

 • Η οδική και σιδηροδρομική διασύνδεση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες συνδυασμένων μεταφορών, η ίδρυση Κέντρου logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Εξίσου απαραίτητη παρέμβαση είναι η μετατροπή των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων.

Τέλος, με την αξιοποίηση και των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, θα πρέπει να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες και επενδύσεις για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης, στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας. Ενδεικτικά: η δημιουργία της Αλεξάνδρειας Ζώνης καινοτομίας, το Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC κ.ά.

Κυρίες και Κύριοι,

Παρά τις αντιξοότητες του διεθνούς περιβάλλοντος, έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάμε καλύτερα.

Οι ελληνικές  επιχειρήσεις και οι άνθρωποί τους έχουν αποδείξει ότι στα δύσκολα ξέρουν να αγωνίζονται, να προσαρμόζονται, να γίνονται πιο ανθεκτικές.

Είναι οι επιχειρήσεις που κράτησαν όρθια την ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια και οι ίδιες είναι τώρα έτοιμες να πρωταγωνιστήσουν στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της επόμενης δεκαετίας.

Ζητάμε από την κυβέρνηση, σε μια ακόμη δύσκολη συγκυρία, να στηρίξει την κοινωνία και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Ζητάμε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου να δείξει την υπευθυνότητα και τη νηφαλιότητα, που επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Σας ευχαριστώ.

Σελίδα 1 από 102

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr