bannernew6

Τελευταία Νέα

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Μούτσιος απέδειξε ότι μπορεί να κάνει θαύματα και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μεθοδικός, εργατικός, ιδιαίτερα αγαπητός όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε επάξιος των προσδοκιών του Περιφερειάρχη και συνεχίζει με την ίδια επιτυχία κρατώντας τα ινία της Περιφέρειας Στερεάς.

Και για τη Σύμβουλο του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας αρμόδια για την υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ρούλα Κεχρή μιλάει το έργο της αυτή τη θητεία στην απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Περιφέρεια Στερεάς. Δυναμική, ήρεμη δύναμη, η Ρούλα Κεχρή στήριξε και στηρίζει δυνατά την όλη προσπάθεια με σπουδαία αποτελέσματα.

Ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε μαζί τους δυο δυνατούς συνεργάτες του Περιφερειάρχη Φανη Σπανού πριν λίγες μέρες στις Βρυξέλλες όπου εκπροσώπησαν την Περιφέρεια Στερεάς που συμμετείχε στο forum "Περιφέρειες, Πόλεις & Διεθνείς Συνεργασίες" & παρουσίασε τις κοινωνικές πρωτοβουλίες της (ΓΕΦΥΡΑ, Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για ΑμεΑ “Oλοι Μαζί-Όλοι Iσοι” κ.ά.

«Πυρ ομαδόν» κατά του Βουλευτή της Ν.Δ Σίμου Κεδίκογλου εξαπέλυσε η ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Διατήρηση και Επαναχρηση του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, για την Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χωρου της Αυλίδας, με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή σε ραδιοφωνικό σταθμό. Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της ομάδας εκτός του ότι ο Βουλευτής μίλησε απαξιωτικά για την ομάδα, απαξίωσε τον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας ενώ αντέδρασαν και στην κατασκευή λιμένα στο Τσιμεντάδικο. Τους λόγους εξηγουν με την παρακάτω επιστολή τους προς τον ίδιο τον Βουλευτή.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΣΙΜΟ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

1.       ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΥΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΒΙΟΜ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

2.       ΕΝΑ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟ: ΝΕΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ LOGISTICS

3.       ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική εκπομπή ¨24 ΩΡΕΣ ΣΚΑΙ¨ (28.11.2023) ο κ. Κεδίκογλου, προέβη σε σειρά απαράδεκτων τοποθετήσεων. Ως βουλευτής ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε ανεπαρκείς και επικίνδυνες απόψεις για το μέλλον του Αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, αλλά και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών.

Ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε την μεταφορά του λιμανιού  της Χαλκίδας και  το συνέδεσε με τη δημιουργία χώρων εφοδιασμού (logistics), αποκρύπτοντας ότι η νέα προτεινόμενη θέση βρίσκεται εντός του Αρχαιολογικού Χώρου της Αυλίδας, λέγοντας αυτολεξεί: «..Το σημαντικό είναι αφενός με τη μεταφορά του λιμανιού δημιουργείται ένα λιμάνι, το μόνο στην Ελλάδα που θα είναι κυριολεκτικά 200 μέτρα από τις γραμμές του τρένου και λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την εθνική οδό, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι για ένα λιμάνινα έχει τόσο εύκολη πρόσβαση στο Εθνικό οδικό δίκτυο και στο σιδηροδρομικό δίκτυο…»

1.       ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΥΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Προσκαλείται να απαντήσει ο κ. Κεδίκογλου στα εύλογα ερωτήματά μας:

·         Για ποιο λόγο δεν ανέφερε, ότι τα έργα δύο νέων Λιμένων και των logistics  δρομολογούνται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδαςπου είναι συνδεδεμένος με τη θυσία της Ιφιγένειας και την εκστρατεία στην Τροία. Δεν γνωρίζει ότι τα νέα έργα προτείνονται σε απόσταση ~300 μέτρων από τον Ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος; Γιατί απέκρυψε ότι οι προτεινόμενοι νέοι λιμένες θα επεκτείνονται πολύ πέραν των υφιστάμενων προβλητών, καταστρέφοντας ανεπιστρεπτί τον αρχαίο λιμένα Όρμο Μικρό Βαθύ και τα υπολειπόμενα Αυλιδικά ακρογιάλια, πασίγνωστα διεθνώς από τον Όμηρο και τις αρχαίες τραγωδίες;

·         Δεν γνωρίζει ο κ. Βουλευτής ότι στην Έγκριση Αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (2018) προβλέπονται και δεν έχουν εκπονηθεί ακόμη:

a)      Η μελέτη για την ¨αποκατάσταση και ανάδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος υποβαθμισμένου τοπίου του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας¨ και

b)      Η μελέτη για ¨ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, ανάδειξης, διαχείρισης ενός διαχρονικού αρχαιολογικού-πολιτιστικού πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας και διασύνδεσης του με Χαλκίδα¨ Γιατί ο κ. Κεδίκογλου, γιατί δεν επιδίδεται στην ταχεία δρομολόγηση των μελετών αυτών;

·         Για ποιο λόγο οι κατεδαφίσεις στο Τσιμεντάδικο σήμερα δρομολογούνται εσπευσμένα ενώ δεν υπάρχει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων  για την εγκατάσταση των logistics; Επισημαίνουμε ότι το Τ.Ε.Ε./Παράρτημα Ευβοίας, ζήτησε θεσμικά την μελέτη των από το ΥΠΕΝ από τις αρχές του 2023 και ακόμα δεν την έχει λάβει.

·         Γιατί δεν αντιτάχθηκε στην εξοργιστική αναφορά του κ. Πορτοσάλτε για το Τσιμεντάδικο, «…γκρεμίδι και ένα αίσχος και βιομηχανικό κατάλοιπο να το πάρεις, μία αηδία και ένα αίσχος είναι, εμετό σου φέρνει…» που θυμίζει ατυχώς τον διαβόητο «ποντικώνα» της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας, που κάποιοι σήμερα μετά την αποκατάστασή του, εκθειάζουν ως στολίδι της πόλης; Η αντιμετώπιση αυτή του βουλευτή δυστυχώς δείχνει και το χαμηλό βαθμό ευαισθησίας του απέναντι σε ό,τι, στον 21ο αι., θεωρείται σημαντικό δείγμα πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικής μνήμης!

2.       ΕΝΑ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟ: ΝΕΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ LOGISTICS

Ας μας απαντήσει ο κ. Κεδίκογλου, γιατί εξαίρει ως σημαντική την εύκολη πρόσβαση των εμπορευματοκιβωτίων λόγω της εγγύτητας με την Εθνική Οδό (Ε.Ο.) και τις γραμμές του τρένου, αλλά δεν υπολογίζει καθόλου τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Εύβοιας;  Διότι τα λιμάνια και τα LOGISTICS  στο Τσιμεντάδικο θα δημιουργήσουν ένα κυκλοφοριακό βρόγχο στις τοπικές μετακινήσεις.

·          Αφού θα επιβαρυνθεί επιπλέον, με τα φορτηγά των logistics, ο συνδετήριος κλάδος της Εθνικής Οδού, Χαλκίδα – Σχηματάρι (μήκους ~12χιλ), από το σημείο εξόδου στον κόμβο του Τσιμεντάδικου και την Υψηλή Γέφυρα μέχρι τον κύριο κλάδο της Ε.Ο. 

·          Σε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που παραπαίει  μπορούν να συνυπάρχουν το εμπορικό τρένο των logistics, με το επιβατηγό τρένο που εξυπηρετεί παραπάνω από έναν αιώνα τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Χαλκίδας και της Εύβοιας;

·         Ως γνωστό τα logistics συνεπάγονται αναγκαστικά μεγάλα λιμενικά έργα σε αβαθή νερά, πόσο μάλλον στο στενό πέρασμα του Φάρου Αυλίδας, ώστε να μπορούν να περάσουν τα τεράστιων διαστάσεων φορτωμένα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Υπάρχουν αλήθεια οι σχετικές μελέτες  και εγκρίσεις;

  • Γνωρίζει πόσο θα επηρεαστούν από τις χρήσεις αυτές τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της αλυκής Κοπανά, και των άλλων υγροτόπων της περιοχής, αλλά και γενικότερα ο πλούσιος σε θαλασσινά βυθός του Ευβοϊκού και η περιοχή Natura GR2420016; Δεν αρκεί η επί δεκαετίες μόλυνση από την ανεξέλεγκτη ρύπανση των ποικίλλων βιομηχανικών και άλλων εγκαταστάσεων στους όρμους της Αυλίδας και όπου αλλού κατά μήκος του Ευβοϊκού;

 

3.       ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο κ. Κεδίκογλου αφού δεν μας γνωρίζει, αφού δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει το υλικό που του κοινοποιήσαμε στις 28-12-22, όταν απευθύναμε προς το ΥΠΠοΑ και ΥΠΕΝ, το αίτημα κήρυξης ως διατηρητέων των εγκαταστάσεων του Τσιμεντάδικου, αφού δεν μπήκε στο κόπο να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο που στείλαμε προεκλογικά τόσο σε αυτόν όσο και σε όλους τους υποψηφίους, αφού δεν ήρθε στις δημόσιες παρουσιάσεις των θέσεων μας που αφορούν στην διάσωση και την προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση των κτηρίων του Τσιμεντάδικου, ας μας απαντήσειΓιατί αναφέρθηκε στην ομάδα μας, και με τον δημοσιογράφο κ. Πορτοσάλτε να υιοθετεί και να επαυξάνει τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας μας υποτιμητικά ¨…καμιά τριανταριά αυτοαποκαλούμενους διανοούμενους, υπερευαίσθητοι οικολόγοι… με απροσδιόριστη ψυχοσύνθεση..»

Κύριε Κεδίκογλου,

Ενημερώστε μας, τους Ευβοείς και τον ελληνικό λαό, εάν υπάρχει ουσιαστικός λόγος που κόπτεστε και προωθείτε στην είσοδο της Εύβοιας φαραωνικά βιομηχανικά έργα, τα οποία:

·         θα είναι η ταφόπλακα του Διεθνούς ενδιαφέροντος αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας.

·         θα επιβαρύνουν τις τοπικές μετακινήσεις,

·         θα εξαφανίσουν σημαντικό απόθεμα της βιομηχανικής κληρονομιάς,

·         θα απασχολήσουν σχετικά μικρό αριθμό εργαζομένων,

·         και βέβαια εξυπηρετούν, ως κλειστή οικονομική δραστηριότητα, μόνο την εταιρεία χωρίς να δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης στον τουρισμό και την τοπική οικονομία,

·         Αντιθέτως, θα αυξήσουν τη μόλυνση, την οικολογική υποβάθμιση, παρεμποδίζοντας την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της πολλαπλά χειμαζόμενης και υποβαθμισμένης Εύβοιας.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Μηλεών Ιστιαίας, όπου, συμπαραστατούμενος από Ιερείς της περιοχής και τον Διάκονό του τέλεσε την νεκρώσιμη ακολουθία της κηδείας του μακαριστού Σταυροφόρου-Οικονόμου π. Ιωάννου Παπαδημητρίου, κοιμηθέντος την προηγουμένη και επί τεσσαράκοντα τέσσερα έτη διατελέσαντος Εφημερίου της Ενορίας Μηλεών.

Ο αοίδημος π. Ιωάννης γεννήθηκε το 1942 στις Μηλιές Ιστιαίας. Μετά την περάτωση των εγκυκλίων σπουδών, φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Ιερατικής Μορφώσεως της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος. Νυμφεύθηκε την εκλεκτή πρεσβυτέρα του, Κωνσταντινιά, με την οποία απέκτησαν πέντε τέκνα. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1979 και Πρεσβύτερος στις 18 Ιανουαρίου του ιδίου έτους, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου (Βέργη). Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, τιμώντας την πάντοτε εύορκη διακονία του και την ανύστακτη μέριμνά του υπέρ των μελών της Ενορίας του, του απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στις 17 Αυγούστου 2008 και του Σταυροφόρου στις 14 Σεπτεμβρίου 2021.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος αναχώρησε για την Χαλκίδα και το απόγευμα μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων, όπου ετελέσθη ο αναστάσιμος Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και εν συνεχεία αμφότεροι οι Αρχιερείς πραγματοποίησαν τη μοναχική κουρά του δοκίμου Μοναχού της Ι. Μονής, στον οποίο εδόθη το όνομα Ειρηναίος, προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Ειρηναίου (23 Αυγούστου).

Ο Σεβασμιώτατος, στην διδακτική ομιλία του προς την νέο Μοναχό, ανέφερε ότι, με παράδειγμα τον Ιησού Χριστό μας, ο οποίος ανάμεσα στους μαθητές του είχε και έγγαμους και άγαμους Αποστόλους και οι Επίσκοποι της Εκκλησίας έχουν ανάμεσα στους κληρικούς τους, ιερομόναχους, μοναχούς και έγγαμους Πρεσβυτέρους και Διακόνους. Ο Θεός ευλόγησε το μέγα μυστήριο του γάμου, όμως ευλόγησε και τον ασκητικό και μοναχικό βίο παρθενίας, εφόσον, όπως και η ιεροσύνη, είναι πράγματι ένας γάμος με τον νυμφίο Ιησού Χριστό, με τον Οποίο ο Μοναχός ξυπνά και κοιμάται, με το βλέμμα και τη σκέψη του στραμμένα προς Αυτόν, αδιάκοπα και αγόγγυστα.

Ο νέος Μοναχός π. Ειρηναίος (Σταμέλος) γεννήθηκε το 1999 και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην γενέτειρά του, Χαλκίδα. Εισήχθη στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, από την οποία αποφοίτησε με βαθμό «άριστα». Έχει περατώσει την στρατιωτική του θητεία, ως στρατιώτης τεθωρακισμένων, λαμβάνοντας τον τιμητικό βαθμό του Υποδεκανέα. Τυγχάνει πνευματικό τέκνο του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη, και προ ικανού χρόνου ενεγράφη, ως δόκιμος στην Ι. Μονή ΑΡΜΑ. Συν Θεώ, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 πρόκειται να χειροτονηθεί Διάκονος στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρικό Εσπερινό του Ι. Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου Αγ. Βαρβάρας Χαλκίδος, όπου, την παραμονή και ανήμερα συνέρρευσαν εκατοντάδες πιστοί να προσκυνήσουν την χάρη της Αγίας και να της προσφέρουν τιμητικά λιβάνι και κερί, όπως προβλέπει παλαιό τοπικό έθιμο.

Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη του εθελοντές εργάτες της καλής διοργάνωσης και διεξαγωγής της πανηγύρεως και ευχήθηκε πατρικά σε όσες και όσους εορτάζουν.

IMX 2 4.12.2023 010

IMX 2 4.12.2023 009

IMX 2 4.12.2023 008

IMX 2 4.12.2023 007

IMX 2 4.12.2023 006

IMX 2 4.12.2023 005

IMX 2 4.12.2023 004

IMX 2 4.12.2023 003

IMX 2 4.12.2023 001

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε στο φόρουμ "Περιφέρειες, Πόλεις &  Διεθνείς Συνεργασίες",  που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από 29 Νοεμβρίου έως και 01 Δεκεμβρίου 2023, εκπροσωπούμενη από τον Εκτελεστικό Γραμματέα Χρήστο Μούτσιο και τη Σύμβουλο του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας αρμόδια για την υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ρούλα Κεχρή.  

IMG 0810

IMG 0812

Το συγκεκριμένο φόρουμ πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και έχει σχεδιαστεί ως χώρος διαλόγου πολιτικής και ανταλλαγής εμπειριών σχετικά με τις αναπτυξιακές λύσεις που πραγματοποιούνται από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές των Ευρωπαϊκών χωρών και των εταίρων τους.

Φέτος, συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, συμμετείχαν περισσότερες από 60 χώρες και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Κτιρίου των Περιφερειών «Ζακ Ντελόρ».

Βασική στόχευση ήταν η έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τη συμβολή των Περιφερειών και των πόλεων στην πρωτοβουλία «EU Global Gateway», η οποία προωθεί την ανάπτυξη διεθνών συνεργειών σε θεματικούς τομείς, όπως η Συμπερίληψη, η Καινοτομία, οι Επενδύσεις σε περιφερειακό επίπεδο και ο Ενδιάμεσος ρόλος των πόλεων.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις και είχε ενεργό ρόλο στην Ομάδα Εργασίας για τη Συμπερίληψη, παρουσιάζοντας αναλυτικά την κοινωνική δομή «ΓΕΦΥΡΑ» και το θεσμό της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για ΑμεΑ: “Oλοι Μαζί-Όλοι Iσοι”.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Χρήστος Μούτσιος και η Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ρούλα Κεχρή ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, ο οποίος δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το στρατηγικό σχέδιο της «Νέας Ευρωπαϊκής Κοινής Αντίληψης για την Ανάπτυξη», αναγνωρίζει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές ως βασικούς παράγοντες της αναπτυξιακής πολιτικής και υποστηρίζει τις πολιτικές που εμπίπτουν στο λεγόμενο «5P», δηλαδή Άνθρωποι, Ειρήνη, Σύμπραξη, Πλανήτης και Ευημερία (People, Peace, Partnership, Planet & Prosperity).

»Τέτοιες πολιτικές εφαρμόζουμε ήδη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τις παρουσιάσαμε στο πλαίσιο του φόρουμ, εστιάζοντας στη «ΓΕΦΥΡΑ» και τις κοινωνικές μας δράσεις, που θα πολλαπλασιαστούν την επόμενη περίοδο. Ενισχύουμε το κοινωνικό πρόσωπο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στηρίζουμε περαιτέρω τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, γιατί θέλουμε ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο, ανάπτυξη με όφελος για όλους».

Σήμερα το μεσημέρι, την ώρα που η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα έδειχνε τις ευαισθησίες της στολίζοντας το Δέντρο της «αποδοχής» στην Πλατεία Εμπόρων, στη Χαλκίδα, ακριβώς απέναντι της, γονείς και παιδιά ΑΜΕΑ διαδήλωναν για το αυτονόητο, για ένα σχολείο από τούβλα αφού επι 16 χρόνια κάνουν μάθημα στα κοντέινερ. Και αναρωτιόντουσαν οι γονείς για τις ευαισθησίες της δημάρχου Χαλκιδέων με τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ. Αλήθεια, αναρωτιούνται, γιατί δεν τους πλησίασε παρα έκατσε για λίγο στη γιορτή που διοργάνωσε η ίδια σα να μην τους έβλεπε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε; Αυτές είναι οι ευαισθησίες της δημάρχου; Αναρωτιούνται…

Για το θέμα μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας και ενώ η διαμαρτυρία βρισκόταν σε εξέλιξη, στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΕΕΕΚ, κ. Σουλίου, επισημαίνοντας ότι διεκδικούν ένα σχολείο με τούβλα για τα παιδιά ΑΜΕΑ !

«Ζητάμε το αυτονόητο! Ένα σχολείο με τούβλα» λέει η κα Σουλίου και συνεχίζει: «Είναι 16 χρόνια σε ένα κοντέινερ. Δεν έχει γίνει τίποτα. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία δεν είναι γιορτή. Θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ για να υπενθυμίζει στις Κυβερνήσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση τις υποχρεώσεις απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι το 15% του Παγκόσμιου Πληθυσμού. Σήμερα, διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν υπάρχει σχολείο γι’ αυτά τα παιδιά. Δεκαέξι χρόνια ζουν σε ένα κοντέινερ στοιβαγμένα. Θέλουμε για τα παιδιά μας, σχολείο με τούβλα. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε αυτή τη ζωή. Αναπηρία και μη αναπηρία. Παιδιά με ειδικές ικανότητες και πολλές ικανότητες. Είμαστε εδώ και δε θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε! »

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΗΛΩΣΕ η κα Σουλίου

 

 

«Σηκωθείτε από τον καναπέ, βγείτε από τις οθόνες ελάτε να περπατήσουμε μαζί τις ρούγες και τους μαχαλάδες και να κάνουμε όλοι μαζί ένα νέο ξεκίνημα!» Το μήνυμα που έστειλε από το Εργατικό Κέντρο της Εύβοιας, το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου, Δημήτρης Πιπεργιάς, κλείνοντας την παρουσία του βιβλίου του που αποτελεί αυτοβιογραφία του, στο πέρασμα των 20 χρόνων όπου ο ίδιος έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στους αγώνες του συνδικαλιστικού Κινήματος. Συγκρίνοντας την κατάσταση με το σήμερα. Εξηγώντας πως τα μεγάλα συμφέροντα μπορούν και κάνουν βόλτες με κυβερνήσεις που τα υπερασπίζονται αδιαφορώντας για τη μεσαία τάξη, με τον κόσμο να μένει αδρανής.

Ο Δημήτρης Πιπεργιάς με αφορμή τα όσα αναφέρει στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Οι αγώνες που έπλασαν το μύθο 1974-1993» έρχεται στο σήμερα να ξεσηκώσει όσους κάθονται αμέτοχοι στους καναπέδες και να ξεκολλήσει όσους έχουν πάθει εμμονή με την οθόνη του κινητού τους και γίνονται παθητικοί δέκτες των πολιτικών αποφάσεων και καταστάσεων επισημαίνοντας με επιχειρήματα την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Κινήματος. Κάνοντας αναφορά σε ότι βιώνουμε σήμερα αλλά και στις δυσκολίες του αύριο. Και όλα τα παραπάνω τα τεκμηριώνει με στοιχεία από τις τελευταίες εκλογές. Σημειώνοντας πως οι τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, έδειξαν 50% αποχή.

Ο Δημήτρης Πιπεργιάς αναφέρθηκε στην ακρίβεια της ενέργειας, την απόλιγνιτοποίηση, τις ανεμογεννήτριες, θέτοντας το θέμα ανακύκλωσης αυτών και την εναπόθεση των «νεκρων υλικών» στα βουνά! «Θα πρέπει να κινητοποιήσουμε το λαό! Αν δε λειτουργήσουμε έτσι δεν θα σηκώσουμε κάποιους από τον καναπέ και δεν θα τους αποσπάσουμε την προσοχή από τα κινητά τους, δεν κάνουμε τίποτα» είπε ο Δημήτρης Πιπεργιάς.

Το βιβλίο, περιγράφει τον αγώνα των συνδικάτων την περίοδο 1974-1993, που έκαναν με υπομονή, με τέχνη, με σχέδιο και μαχητικότητα, χωρίς να κάνουν πίσω, όταν η στιγμή το πρότασσε. Αναδεικνύοντας πως επρόκειτο για ένα Κίνημα που είχε «ΠΙΣΤΕΥΩ» που είχε ελπίδα ότι μπορούσε να τα προωθήσει αυτά τα «πιστεύω»και προώθησε αρκετά. Είχε πολιτική αντίληψη και ιδεολογία.

Για την προσωπικότητα του συγγραφέα Δημήτρη Πιπεργιά έκανε λόγο ο πρώην Υπουργός και επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Κοτζιάς: «Ο Δημήτρης Πιπεργιάς είναι ένας εργάτης. Ξεκίνησε ως μαθητευόμενος στη ΔΕΗ. Και με προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες κατέκτησε και τη μόρφωση. Είναι ένας μορφωμένος εργάτης. Είναι το πρότυπο των εργατών του 19ου αιώνα και αυτό που περιγράφει και ο Καρλ Μαρξ. Είναι ο ίδιος προϊόν της πάλης, ων αγώνων του. Είναι ο άνθρωπος που εκφράζει μια ολόκληρη εποχή.

Όταν οι εργαζόμενοι αντιλαμβανόντουσαν ότι Δημοκρατία δεν είναι μόνο η Βουλή. Ό,τι η Δημοκρατία έχει πολλούς πυλώνες και ένας από αυτούς είναι τα συνδικάτα.

Δεν υπάρχει δημοκρατία όταν δυσλειτουργούν τα κόμματα, τα συνδικάτα και δε συμμετέχει στα κοινά η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Και αντιλήφθηκε αυτή η γενιά των εργαζομένων ότι Δημοκρατία δεν είναι απλά μία διαδικασία ψηφοφορίας, αλλά είναι ένας τρόπος ζωής.

Μία αντίληψη ζωής που ξεκινά από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και φτάνει μέχρι τα μεγάλα προβλήματα της Χώρας» είπε ο κ.Νίκος Κοτζιάς και συνέχισε:

«Ο Δημήτρης, τι μας είχε με το βιβλίο του; Ορισμένες αρετές του. Αρετές πολλών καλών ιδρυτών συνδικαλιστών. Που τα έχει στον υπέρμετρο βαθμό. Ο Δημήτρης δεν απαρνήθηκε ποτέ να πάρει τις ευθύνες του. Είναι μια ιδιότητα που πρέπει να την ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας. Πήρε τις ευθύνες του. Τις σεβάστηκε. Πάλεψε και ανταποκρίθηκε σε αυτές, με σεβασμό της ζωής και των ευθυνών των άλλων.

Επίσης, ο Δημήτρης ο Πιπεργιάς έφερε χαρίσματα που τα καταγραφεί και ο Όμηρος στην Ιλιάδα, ως τα μεγάλα χαρίσματα των Ελλήνων μαχητών: Το σθένος, να μην κάνεις πίσω στις δυσκολίες. Η Παρρησία, να παλεύεις ακόμα και όταν γνωρίζεις ότι θα έχεις να πληρώσεις τα αρνητικά, ως συνέπεια της πάλης σου. Την ενσυναίσθηση, να μπαίνεις στη θέση του άλλου.»

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Ηλίας Γεωργάκης, που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των απεργιών της ΔΕΗ, εκείνη την εποχή, στην παρουσίαση του βιβλίου έκανε λεπτομερή περιγραφή των αγώνων που έδιναν τα συνδικάτα εκείνη την περίοδο και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η παρουσία του Δημήτρη Πιπεργιά στις απεργίες της ΔΕΗ.

«Κατά την 20ετη περίοδο στην οποία αναφέρεται το βιβλίο, το Κίνημα ήταν η συνισταμένη των επιμέρους προσπαθειών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων και χιλιάδων στελεχών σε όλη τη Χώρα. Εκείνες τις δεκαετίες τα συνδικάτα ξεπέρασαν τα όρια τους με τους επίμονους αγώνες τους και τις απρόβλεπτες κινητοποιήσεις τους έγραψαν ιστορία, με αγώνες για μια καλύτερη θέση μέσα στην κοινωνία, τα δικαιώματα και τη δημιουργία θεσμών » είπε ο κ. Γεωργάκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο του κ. Πιπεργιά είπε και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός αναφερόμενος στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα και όχι μόνο: «Ζούμε σε μια εποχή που η πολιτική σε θεσμικό επίπεδο έχει απαλλοτριωθεί, απέναντι σε ευρωπαϊκούς Νόμους και παγκόσμιους κανόνες. Ζούμε σε μία εποχή που εγώ, ευρισκόμενος σε κινητοποιήσεις, ως εκπρόσωπος κατά την Κυβέρνηση, των φοροφυγάδων» είπε ο κ. Βερβεσός και συνέχισε επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Ζούμε σε μία εποχή αντεπανάστασης και ανοικοδόμησης κάθε πολιτικής και κοινωνικής δράσης.»

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Πιπεργιά παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της Ν.Δ Θανάσης Ζεμπίλης, ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ Κατερίνα Καζάνη και ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Χαλκιδέων Γιώργος Σπύρου μαζί με τους δημοτικούς σύμβουλους Παναγιώτη Τζαφέρο, Γιώργο Μπαντούνα, Γιώργο Μπουραντα, Γιώργο Γιογιό, το μέλος της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύβοιας Τάκης Λαφαζάνης, ο δημοτικός σύμβουλος Ερέτριας Δημήτρης Μιγγος, κόσμος που ασχολήθηκε με το συνδικαλιστικό Κίνημα εκείνα τα χρόνια στην Εύβοια κ.α.

Στο πλευρό του Δημήτρη Πιπεργιά η συζυγός του Αλεξάνδρα με το γιο τους τον Άγγελο, στυλοβάτες στην όλη προσπάθεια του όπως όλη η οικογένεια του.

Την παρουσίαση συντόνιζε ο δικηγόρος Νίκος Ζέρβας. Η επόμενη παρουσίαση του βιβλίου είναιδρομολογημένη να γίνει με τη νέα χρονιά στο Αλιβέρι.

piv63

piv66

piv64

piv73

piv9

piv14

piv15

piv55

piv10

piv12

piv13

piv20

piv21

 piv22

piv23

piv25

piv19

piv26

piv28

piv27

piv72

piv68

piv29

piv30

piv32

piv36

piv38

piv39

piv41

piv45

piv46

piv47

piv48

piv53

piv59

piv60

piv61

piv62

 

piv40

 ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΠΕΡΓΙΑ 

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΕΡΒΕΣΟΥ 

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Ν.ΚΟΤΖΙΑ 

 

Για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, γενικότερα την περιβαλλοντική πολιτική και οικολογική συνείδηση των πολιτών και τις δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος μίλησε το πρωί της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου στην εκπομπή «τάδε έφη» της δημοσιογράφου Έφης Ντίνη, στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος. Ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Κυβέρνηση θα αναλάβει να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Εύβοιας και γενικότερα της Στερεάς επιρρίπτοντας ευθύνες σε κάποια στελέχη του ΦΟΣΔΑ που έφεραν την κατάσταση εδώ. Θεωρεί επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ΧΥΤΒΑ στα Οινόφυτα όπου και προχωρά κανονικά η κατασκευή του. Ενώ κάνει σχετική αναφορά στην ενίσχυση της ανακύκλωσης την τετραετία που διανύουμε.

Στόχος, μέχρι το τέλος του 2023 να έχουν δημοπρατήσει σχεδόν όλες τις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων και μένουν και κάποιες για να δημοπρατηθούν αρχές του 2024. «Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος της παρούσας τετραετίας θα κατασκευάζονται όλες, και θα λειτουργούν οι περισσότερες» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γραφάκος και συνέχισε: «Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων είναι πολύ σημαντικό. Γιατί πολύ απλά όσο λιγότερα απόβλητα έχεις να διαχειριστείς, τόσο λιγότερους πόρους και ενέργεια θα καταναλώσεις για τη διαχείριση τους. Αυτό είναι το προφανές και γι’ αυτό και εμείς κάναμε το εθνικό σχέδιο πρόληψης παραγωγής αποβλήτων το οποίο σιγά σιγά θα το εξειδικεύσουμε στα δύο μεγάλα ρεύματα που είναι τα βιοαπόβλητα και το χαρτί.

Σε ερώτηση αναφορικά με τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στα Οινόφυτα ο κ. Γραφάκος ανέφερε: «Για το χώρο υγειονομικής ταφής στα Οινόφυτα, είναι μια σχετικά τοπική μονάδα η οποία θα καλύψει την περιοχή, και σωστά θα κάνει, διότι δεν υπάρχει στη Χώρα χώρος υγειονομικής ταφής ή επεξεργασίας των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και αυτά αναγκαζόμαστε και τα στέλνουμε για διαχείριση στο εξωτερικό. Είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας αυτού του χώρου και δημιουργείται σε μία από τις πιο μεγάλες Βιομηχανικές περιοχές της Χώρας. »

Σε ότι αφορά στα πρόστιμα από την Ε.Ε, ο κ. Γραφάκος επεσήμανε ότι στη Στερεά Ελλάδα δεν σημειώθηκαν πρόστιμα: «Εμείς όταν αναλάβαμε βρήκαμε συνολικά 65 περιπτώσεις προστίμων. Τώρα έχουν περιοριστεί στις 23. Το 2024 νομίζω ότι θα τα μειώσουμε στο μισό, και το 2025 το αργότερο θα τα έχουμε εξαλείψει».

Τι μέλλει γενέσθαι με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς γενικότερα και στην Εύβοια ειδικότερα αφού εδώ και αρκετούς μήνες δήμοι της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας μεταφέρουν τα απορρίμματα τους ή στην Ιστιαία ή εκτός Νομού;

Ο κ. Γραφατος άστραψε και βρόντηξε μιλώντας ευθέως για όσους ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, επιρρίπτοντας τη μεγαλύτερη ευθύνη σε κάποια στελέχη του ΦΟΣΔΑ. «Στην Εύβοια υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποιος θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες μέρες στη λεπτομέρεια του ετσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που θα διαχειρίζονται τα απόβλητα της περιοχής, για να μην υπάρχει αυτή η μετακίνηση» είπε ο κ. Γραφακος και συνέχισε:

«Ο χώρος που υπάρχει στη Χαλκίδα πρέπει να αποκατασταθεί ως ένα βαθμό και μέσα από αυτή την αποκατάσταση θα πάρει μία παράταση ζωής μέχρι να τελειώσουν οι εγκαταστάσεις. Δηλαδή, η παράταση ζωής θα είναι δύο τρία χρόνια όχι παραπάνω. Εκεί δεν υπάρχει δυστυχώς ακόμα καλή συνεργασία να ολοκληρωθεί. Έχει προσφερθεί ο Περιφερειάρχης, ο κ. Φάνης Σπανός τον οποίο δημόσια τον ευχαριστώ να τρέξει αυτή τη διαδικασία εδώ και καιρό, και να χρηματοδοτήσει από την Περιφέρεια αυτό το ποσό με χρηματοδότηση που έχει πάρει από το αρμόδιο Υπουργείο.

Εκεί, τις επόμενες μέρες αν συνεχίσει η αδράνεια που υπάρχει θα αναλάβουμε εμείς τις ευθύνες μας. Αυτό το θέμα τελειώνει και το λέω κατηγορηματικά! Δε μπορώ άλλο να παίζω κρυφτό με κάποια στελέχη του ΦΟΣΔΑ τα οποία δε θέλω να τα κατονομάσω στην παρούσα φάση. Σ΄ αυτό θα είμαι αυστηρός και απόλυτος! Δε θ αφήσουμε τους πολίτες της Χαλκίδας να γίνουν έρμαιο επιλογών που δεν συνάδουν με την ορθή διαχείριση των αποβλήτων.

Αυτό θα τελειώσει. Σας μεταφέρω ευθέως τον εκνευρισμό μου, και κρατιέμαι να μην κατονομάσω τον αποκλειστικά υπεύθυνο γι’ αυτή την άθλια εξέλιξη. Αλλά η πολιτεία δε θα κάτσει να παίξει με κανέναν. Θα πάρει τις ευθύνες πάνω της και διαβεβαιώνω μέσα από τη συχνότητα σας τους πολίτες της Εύβοιας, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το θέμα θα λυθεί.»

Αναφορικά με την κατασκευή των δύο ΜΕΑ σε Χαλκίδα και Λαμία ο κ. Γραφάκος ανέφερε στη συνέχεια πως ευελπιστεί σε μία εξέλιξη που και οι ίδιοι τη θέλουν και εναποθέτει τις ελπίδες του για μία καλή συνεργασία και προς αυτή την κατεύθυνση με τη νέα Διοίκηση του ΦΟΣΔΑ που θα προκύψει, τονίζοντας πως οι φάκελοι για τις δυο ΜΕΑ δεν είναι ολοκληρωμένοι. «Υπάρχουν ελλείψεις αλλά αυτά θα διορθωθούν. Περιμένω τη νέα διοίκηση του ΦΟΣΔΑ για να καθίσουμε να συζητήσουμε πιο σοβαρά. Διότι η περιοχή της Στερεάς Ελλάδας είναι η περιοχή που υπολείπεται και εφόσον την κλείσουμε και αυτή κλείνουμε και το σύνολο της Χώρας.»

Ο Γενικός στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο Τοπικό Αναπτυξιακό των Αγράφων που τρέχει η Κυβέρνηση. Μία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπε ο κ. Γραφάκος με το Δήμο των Αγράφων να είναι ένας από τους τρεις δήμους που συμμετέχουν σε αυτό.

Τέλος, σε ότι αφορά την ανακύκλωση ο κ. Γραφακος επεσήμανε:

«Η παρούσα τετραετία θα είναι μία τετραετία ενίσχυσης της ανακύκλωσης, σε όλους τους τομείς. Επίκεινται τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες σχετικές ανακοινώσεις. Εμείς ήδη δουλεύουμε και με διάφορα προγράμματα γιατί έχουμε ένα πρόγραμμα “Life” , στο Υπουργείο, το οποιο είναι ένα πρόγραμμα 17εκ ευρώ , 8 ετων, που δημιουργεί υποδομές. Δεν είναι στη Στερεά Ελλάδα, θα δημιουργηθούν υποδομές όπως «πληρώνω όσο πετάω» που είναι κάτι που θέλουμε να το εφαρμόσουμε σε όλη τη Χώρα την επόμενη τετραετία. Πρακτικές και υποδομές για τη διαχείριση των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων που θα είναι χρήσιμες για το σύνολο της Χώρας και θα είναι χρήσιμες στην προσπάθεια για την ανακύκλωση που θέλουμε να κάνουμε.»

Αναφορικά με το πώς οι πολίτες, συμμετέχουν στην ανακύκλωση ο Γενικός απάντησε: «Όπου βρίσκουν υποδομές, οι πολίτες εν γένει κάνουν ανακύκλωση. Υπάρχουν βεβαίως και απαράδεκτες συμπεριφορές αλλά είναι μεμονωμένες. Γενικά ο πολίτης εφόσον βρει υποδομές και βρει ένα σύστημα αξιόπιστο, το ακολουθεί.»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. Γραφάκου στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκαν για το 2023 οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τα κατά τόπους Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Directs).

Συγκεκριμένα, στη Ρόδο το απόγευμα της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου, στον δέκατο κατά σειρά σταθμό των δράσεων, διοργανώθηκε ανοικτή εκδήλωση για τους πολίτες με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» στην αίθουσα συνεδριάσεων «Γ.Β. Καραγιάννης» του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου και επικεντρώθηκε στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, στην αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις προσδοκίες των κατοίκων της από την ΕΕ και στον βιώσιμο τουρισμό.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης στάθηκε στην αποστολή της ΕΕ σήμερα, με τις προκλήσεις των πολυεπίπεδων ταυτόχρονων κρίσεων και τις Ευρωπαϊκές Εκλογές σε έξι μήνες. Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και Δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης αναφέρθηκε στα "ευρωπαϊκά" βήματα της Χάλκης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα μικρό νησί στον δρόμο προς την πρόοδο, ενώ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου έκανε λόγο για την αναπτυξιακή στρατηγική της μεγαλύτερης νησιωτικής περιφέρειας της χώρας. Ακολούθως, η υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Εύη Γεωργίτση παρουσίασε ορισμένα έργα ζωτικής σημασίας για το Νότιο Αιγαίο που έχουν πραγματοποιηθεί με την αρωγή της ΕΕ. Τέλος, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΕΛΚ) ανέπτυξε τις πολιτικές Συνοχής της Ένωσης και τη σημασία που έχουν οι περιφέρειες για την ΕΕ, αλλά και τις προκλήσεις που θέτουν τα τόσα πολλά διαφορετικά γεωγραφικά, εθνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τον βιώσιμο τουρισμό στα νησιωτικά συμπλέγματα, με τη συμμετοχή του επίκουρου καθηγητή Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Σωτήρη Βαρελά και σε συντονισμό του δημοσιογράφου Χάρη Ντιγριντάκη. Οι ομιλητές παρέθεσαν επιτυχημένα παραδείγματα του παρόντος και του πρόσφατου μέλλοντος που υιοθετήθηκαν και από άλλες περιοχές ή σε μεγαλύτερη κλίμακα, ανέλυσαν τις δυσκολίες της βιωσιμότητας στον τουρισμό που εντάθηκαν ή προέκυψαν από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν και δημιουργούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διάλογο με τους παρευρισκόμενους πολίτες στην αίθουσα.

 Παράλληλα, το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής των διπλωμάτων του προγράμματος Σχολεία - Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS) σε τρία σχολεία της Ρόδου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2022-2023, από τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του ΕΚ Χάρη Κούντουρο και από τον υπεύθυνο Κοινωνικών Δικτύων και Ιστοσελίδας του Γραφείου του ΕΚ Σταύρο Σαμουηλίδη.

 

Η ζωή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύβοιας Δημήτρη Πιπεργιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μετά τη μεταπολίτευση με το Συνδικαλιστικό Κίνημα που συμμετείχε ενεργά και τους αγώνες του. Πρωτοστατεί τους αγώνες για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Για τους αγώνες του αυτούς, ο Δημήτρης Πιπεργιάς διώχθηκε. Περισσότερες από 150 φορές οδηγήθηκε στο σκαμνί του κατηγορούμενου και όχι λίγες φορές στα κρατητήρια.

Μετά από χρόνια έρχεται να ταράξει τα νερά με το βιβλίο του που φέρει τον τίτλο: «Οι αγώνες που έπλασαν το μύθο 1974-1993» και διατίθεται από τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη, σε μία εποχή που όπως ο ίδιος επισημαίνει δεν υπάρχει ο συνδικαλισμός που αποτελεί το ένα από τα τρία βάθρα της Δημοκρατίας. Και όταν λείπει το Κίνημα επισημαίνει, δεν υπάρχει και Δημοκρατία. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας στις 11 το πρωί.

Ο Δημήτρης Πιπεργιάς φιλοξενήθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στην εκπομπή της δημοσιογράφου Έφης Ντίνη στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm, όπου ξεφύλλισαν μαζί τις σελίδες του βιβλίου, την αυτοβιογραφική αυτή μαρτυρία.

«Το βιβλίο αυτό είναι μία αναδρομή στο συνδικαλιστικό χτες. Την περίοδο 1974-1993.Την περίοδο που είχα ζήσει από κοντά, τους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος, των εργαζομένων και τις κατακτήσεις που είχαν αυτή την περίοδο» αναφέρει ο κ. Πιπεργιάς και συνεχίζει: «Βέβαια, δε μένει μόνο στο χτες. Κάνει επίκαιρες παρατηρήσεις στο σήμερα, για το πώς μπορεί να αναγεννηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και να ξαναζήσουμε πάλι αυτούς τους αγώνες που δημιουργούσαν μία δημοκρατική ισορροπία στην κοινωνία. Διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ισορροπία στην κοινωνία.

Έχουμε έναν Κοινοβουλευτισμό ο οποίος ουσιαστικά εξαρτάται από τα συμφέροντα. Και τα συμφέροντα επικαθορίζουν ουσιαστικά τις εξελίξεις. Εδώ λείπει το κίνημα. Και όταν λείπει το Κίνημα, λείπει και η δημοκρατία. Μην ξεχνάτε ότι ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, έλεγε ότι ο συνδικαλισμός είναι ένα από τα τρία βάθρα της Δημοκρατίας. Είναι το Κοινοβούλιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός. Αυτή τη στιγμή το ένα βάθρο έχει ατροφήσει και έχουμε προβλήματα.»

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο κ. Πιπεργιάς αναφέρεται στις σελίδες του βιβλίου και στο σήμερα και γίνεται μία προβολή και στο αύριο. Πως δηλαδή μπορούμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας για το αύριο.

«Κα Ντίνη, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Η ακρίβεια θεριεύει. Και θεριεύει η ακρίβεια διότι η κερδοσκοπία είναι αυτή τη στιγμή το πρόταγμα των συμφερόντων. Όλα τα συμφέροντα μικρά και μεγάλα, έχουν βάλει μπροστά όχι το κοινωνικό όφελος αλλά το κέρδος. Το κέρδος το εταιρικό, το κέρδος το ατομικό.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να γίνει και μια αναφορά σε ζητήματα, όπως γίνεται στο βιβλίο, τα οποία έχω ζήσει και τα ξέρω αρκετά καλά, στα ενεργειακά ζητήματα. Πρέπει να κατανοήσουμε το πως λειτουργούν στην κερδοσκοπική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος και τι κινήσεις έχει κάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει αυτή την κερδοσκοπία.

Και στο τέλος να δούμε κι εμείς σαν πολίτες και καταναλωτές που τελικά πληρώνουμε το μάρμαρο, τι πρέπει να κάνουμε. Για όλα αυτά, για το χθες για το σήμερα και το αύριο θα πρέπει να κουβεντιάσουμε χωρίς προκαταλήψεις στο Εργατικό Κέντρο. Επέλεξα το εργατικό κέντρο γιατί είναι ένας χώρος που από μόνος του δημιουργεί συνειρμούς, δημιουργεί σκέψεις, δημιουργεί ανάγκες.

Ανάγκες για το πώς θα ξεπεράσουμε τη σημερινή πραγματικότητα. Πως θα βγούμε από τα ψηφιακά λούκια που μας έχουν βάλει. Να βγούμε πάλι μεταξύ μας να κουβεντιάσει ο ένας με τον άλλον. Να κατανοήσει ο ένας τον άλλον και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πιπεργιάς.

328936631 874766447198311 2658440430696117454 n

image 17

 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα αναφέρει στη συνέχεια στη συνέντευξη του ο κ. Πιπεργιας που μπορείτε να την ακούσετε στον παρακάτω σύνδεσμο.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΕΔΩ:

 

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ Κύμης είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την προκήρυξη ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ – ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Κ.Υ ΚΥΜΗΣ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» και Γ.Ν-Κ.Υ. ΚΑΡΥΣΤΟΥ», εκτιμώμενης αξίας συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α 2.265.480,00 ευρώ από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με διενεργούσα αρχή το Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας « Ελλάδα 2.0» .

Στο εν λόγω έργο, όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο - Κ.Υ Κύμης περιλαμβάνονται εργασίες εκτιμώμενης αξίας συμπεριλαμβανομένου του Φ.ΠΑ 1.116.000,00 ευρώ, οι οποίες αφορούν:

Την ανακαίνιση και αναβάθμιση της Παθολογικής και Χειρουργικής Κλινικής (θαλάμων, βοηθητικών χώρων, γραφείων και στάση νοσηλευτικής),

της Χειρουργικής Αίθουσας και του Διατμηματικού Διαδρόμου των Χειρουργείων,

των Εξωτερικών Ιατρείων και της εισόδου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

την Ενεργειακή Αναβάθμιση του κελύφους του κτιρίου και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου.

?Αποτελεί παρέμβαση με έντονο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα δεδομένου ότι θα συμβάλει στη ριζική αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου - Κ.Υ Κύμης καθώς και στην βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ανταποκρινόμενες στις υφιστάμενες και μέλλουσες υγειονομικές ανάγκες.

?Η Διοίκηση του Γ.Ν-Κ.Υ ΚΥΜΗΣ μέσα από τη διοικήτρια Ιωάννα Δαριβέρη, ευχαριστεί την ηγεσία του Υπ. Υγείας και τη Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την συμβολή τους στην άμεση δημοπράτηση του σημαντικού αυτού έργου.

Σελίδα 1 από 297

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr