bannernew5

Τελευταία Νέα

Ο γαστρεντερολόγος του Νοσοκομείου της Χαλκίδας Γιώργος Κεχαγιάς, ήρθε για να μείνει και να δώσει τον καλύτερο του εαυτό ως επιστήμονας πάνω σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλά. Μπορεί να μετρά μόλις λίγους μήνες, στο Νοσοκομείο, όμως διαθέτει και τις επιστημονικές γνώσεις και την εμπειρία έχοντας δουλέψει σε μεγάλα Νοσοκομεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει ως επιστήμονας και ως άνθρωπος, πάνω από όλα. Όπως δηλώνουν ασθενείς και προσωπικό του Νοσοκομείου.

Γνωρίζοντας ο ίδιος τις ανάγκες του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας και των δυνατοτήτων του, έχοντας άριστη συνεργασία με τους συναδέλφους του αλλά και με τη διοίκηση, προχώρησε σε μία ουσιαστική πρόταση που θα αποτελέσει ανάσα πνοής για ασθενείς με ηπατικά προβλήματα υγείας. Πρότεινε και έγινε αποδεχτό από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, η σύσταση ηπατολογικού ιατρείου.

Για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτό αλλά και για τη σχέση που μπορεί να έχουν οι γαστρεντερίτιδες του καλοκαιριού με τον COVID 19 για τον «ύπουλο εχθρό», την ηπατίτιδα C και τους τρόπους πρόληψης αυτής αλλά και την καλοκαιρινή μας διατροφή σε σχέση με το μπάνιο στη θάλασσα, μίλησε ο γιατρός το πρωί της Παρασκευής 30 Ιουλίου, στον EVRIPOS 90FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη

Πριν από λίγο καιρό κ. Κεχαγιά, εισηγηθήκατε τη λειτουργία ηπατολογικού ιατρείου στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας. Ποιος ήταν ο λόγος που κάτι τέτοιο κρίθηκε απαραίτητο να γίνει και βέβαια βρήκε ανταπόκριση και από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου;

Καταρχήν, ερχόμενος εδώ πέρα διαπίστωσα ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες. Το Νοσοκομείο αυτό είναι ένα διαμάντι και το ξέρει ο Χαλκιδέος και κάθε κάτοικος της ευρύτερης περιοχής. Διαθέτει τρομερές ξενοδοχειακές υποδομές. Όσον αφορά το Ενδοσκοπικό έχουμε έναν πολύ καλό εξοπλισμό αλλά υπήρχαν και κάποιες ελλείψεις όπως ήταν λογικό να υπάρχουν. Αντιλήφθηκα ότι κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε με πολύ μικρό ίσως ακόμα και μηδενικό κόστος, είναι το θέμα της κάλυψης των ηπατολογικών περιστατικών.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ανάμεσα μας που έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα με το συκώτι τους. Μία κίρρωση, μία αρχόμενη ίνωση του ήπατος. Διάφορα παθολογικά προβλήματα. Αυτοάνοσα προβλήματα. Υπάρχουν πολλές, πολλές ασθένειες. Και φυσικά υπάρχει και το θέμα της κακής χρήσης του αλκοόλ. Επειδή δεν υπάρχει κανένα ιατρείο στην αντίληψη μου, από την Αθήνα έως και τη Λάρισα.

Δηλαδή, υπάρχει μία ζώνη στην Ελλάδα στην οποία δεν υπάρχει δημόσια κάλυψη για το θέμα αυτό, πήρα την πρωτοβουλία να καταθέσω στο επιστημονικό συμβούλιο μία πρόταση για την ίδρυση ενός ηπατολογικού ιατρείου, δεδομένου ότι υπάρχει εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα, για να καλύψουμε ακριβώς τους χρήστες υγείας, του ασθενείς δηλαδή, σε τέτοια θέματα.

Πιστεύω ότι θα βελτιώσει την κατάσταση πολλών συνανθρώπων μας, οι οποίοι θα βρουν πλέον λύση, τοπικά. Στο χώρο τους, στην πόλη τους. Δίπλα στο σπίτι τους δηλαδή, όπου θα είναι μία πολύ καλύτερη εμπειρία και γι’ αυτούς.

Θα είναι και η πρόσβαση πολύ εύκολη, από το να πηγαίνεις είτε στη Λάρισα είτε στην Αθήνα, που από τη φύση του είναι προβληματικό.

Μετά από αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη για το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, γιατρέ πάμε να δούμε μαζί σας τι γίνεται με τις γαστρεντερίτιδες που μας ταλαιπωρούν και τους καλοκαιρινούς μήνες και πως αυτές μπορεί να «κρύβουν» ακόμα και covid 19. Πως θα διακρίνουμε τα συμπτώματα;

Ακριβώς. Δεν είναι εύκολο αυτό. Αυτό δεν είναι εύκολο να το δούμε μόνο από πλευράς συμπτωμάτων. Βασικά αυτό είναι και ένα βασικό μήνυμα που πρέπει να δώσουμε σήμερα. Δηλαδή, το ημερολόγιο γράφει 2021. Η καθημερινότητα μας έχει ανατραπεί. Έχει μπει στην καθημερινότητα μας ο covid 19. Ο ιός με τα χίλια πρόσωπα. Μπορεί να εμφανιστεί με οποιονδήποτε σχεδόν τρόπο.

Συχνά, πυκνά εμφανίζεται σαν μια γαστρεντερίτιδα. Δηλαδή, ένα σύνηθες σύμπτωμα του είναι οι διάρροιες. Μπορεί να έχουμε έμετους, μπορεί να έχουμε μία ανακατωσούρα στο στομάχι, δυσπεψία, και φυσικά όλα τα υπόλοιπα. Πυρετό, κακουχία, βήχα, κλπ, που ξέρουμε.

Τι γίνεται όμως. Μπορεί και θέλω να το τονίσω αυτό, ο covid 19 να εμφανιστεί μόνο με συμπτώματα του γαστρεντερικού. Για παράδειγμα, διάρροια που μπορεί να συνοδεύεται με μία δυσπεψία, με εμέτους και όλα αυτά που είπαμε. Σε τι ποσοστό; Σε ποσοστό, με άλλα συμπτώματα ή χωρίς 30% με 40%. Είναι ένα σημαντικό ποσοστό.

Συνεπώς, με αυτά τα συμπτώματα συμβουλευόμαστε το γιατρό, κάνουμε το απαραίτητο test. Μοριακό γιατρέ, σε αυτή την περίπτωση;

Το μοριακό έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Το rapid είναι κάτι το οποίο, είναι εύκολο απλά δεν είναι το απόλυτο τεστ. Το μοριακό από πλευράς ιατρικής μας δίνει απαντήσεις.

Το βασικό είναι να μην μπερδευτούμε. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που δίνουμε, εδώ και τώρα. Δηλαδή, μην πούμε: α έχω μία διάρροια, κρατά δυο τρεις ημέρες, θα φύγει. Όπως παλιά. Πρέπει να καταλάβουμε αν είναι covid η όχι, έτσι ώστε να έχουμε και την αντίστοιχη ιατρική φροντίδα. Να λάβουμε τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα προστατέψουν και όλο τον κόσμο ο οποίος βρίσκεται τριγύρω μας, έτσι ώστε να μην κολλήσουν και αυτοί.

Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για μία άλλη «ύπουλη» ασθένεια, αυτή της ηπατίτιδας C. Τι πρέπει να γνωρίζουμε και πως μπορούμε να προλάβουμε;

Είναι ακριβώς, ένας «κρυφός εχθρός». Ήταν ένας εχθρός που είχαμε προβλήματα στην αντιμετώπιση του. Και αυτό τα τελευταία λίγα χρόνια έχει αλλάξει άρδην. Θα έρθουμε και σε αυτό το σημείο. Το θεωρώ σημαντικό.

Αλλά συχνά βλέπουμε ανθρώπους οι οποιοι είναι 60 -70 ετών, οι οποίοι εχουν κάνει μία ζωή απολύτως φυσιολογική, και ανακαλύπτουν ίσως καμία φορά αργά, το θέμα της ηπατίτιδας. Η ηπατίτιδα C , μπορεί να μεταδοθεί μέσω των σωματικών υγρών και κυρίως του αίματος. Χαρακτηριστικά να πούμε μπορεί όταν κάποιος πριν από 50 χρόνια, όταν ήταν παιδάκι, να έκανε έναν εμβολιασμό.

Θυμόμαστε πως ήταν τότε τα πράγματα, γυάλινες σύριγγες. Κάποιος τις έβραζε καλά, κάποιος όχι. Όλο το χωριό έπρεπε να εμβολιαστεί. Οπότε, ήταν εύκολο ο ένας να κολλήσει τον άλλον. Τώρα ποιο είναι το θέμα. Μπορεί να έχουμε κάποια σημάδια, για παράδειγμα στις εξετάσεις αίματος που κάνουμε, τα ηπατικά ένζυμα να είναι αυξημένα. Μπορεί όμως και ούτε αυτά να είναι αυξημένα.

Χρειαζόμαστε μία φορά στη ζωή μας, να κάνουμε την ειδική εξέταση αίματος για την ηπατίτιδα C. Αυτό ισχύει σύμφωνα με οδηγία της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης του Ήπατος, που έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του όλου θέματος, από όσους έχουν γεννηθεί από τη δεκαετία του 40-45 και μετά μέχρι και τη δεκαετία του 80. Και όσοι για κάποιο λόγο είναι άτομα υψηλού κινδύνου.

Το καλό νέο είναι ότι από τη στιγμή που βρούμε ότι κάποιος είναι θετικός στην ηπατίτιδα C, πλέον έχουμε πάρα πολύ καλά φάρμακα, πολύ αποτελεσματικά για να τον κάνουμε καλά, για να εκριζώσουμε εντελώς τον ιό από μέσα του. Ο ιός της ηπατίτιδας C έχει ένα καλό χαρακτηριστικό. Το κακό του χαρακτηριστικό είναι ξανά λέω ότι είναι ένας ύπουλος ιός, που όταν τον δούμε μπροστά μας όταν κάποιος δεν αισθάνεται καλά, ήδη έχει γίνει ζημιά.

Αλλά με μία απλή εξέταση αίματος το βρίσκουμε και να τον εκριζώσουμε όπως είπα πιο πριν, με τρομερά ποσοστά επιτυχίας, πάνω από 95% στην πρώτη προσπάθεια, με χάπια από το στόμα, τα οποία μπορούμε να δώσουμε για 2-3 μήνες.

Επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού θα θέλαμε τις συμβουλές σου γιατρέ για τα γεύματα μας σε σχέση με το μπάνιο στη θάλασσα…Τι θα πρέπει να προσέξουμε;

Πρέπει να έχουμε το μάτι μας στο μέτρο. Δηλαδή, το να φάμε υπερβολικά πολύ, πόσο μάλλον να έχουμε καταναλώσει σημαντικές ποσότητες αλκοόλ, με ήλιο και κολύμπι, δεν είναι καλός συνδυασμός. Να το έχουμε όλο αυτό στο νου μας. Και είναι και εύκολο να ξεφύγουμε και μεταβολικά. Δηλαδή, να έχουμε την εύκολη λύση, του εύκολου φαγητού, που ξέρουμε ότι δεν είναι καλό για την υγεία μας.

Άρα, ουσιαστικά κρατάμε το μέτρο. Δεν χρειάζεται υπερβολές. Πρέπει να ζυγίζουμε κάθε φορά τις δικές μας δυνάμεις . Αν θεωρούμε ότι έχουμε κάνει κάποια υπερβολή, εκεί πατάμε φρένο. Δεν μπαίνουμε στο νερό, δεν κολυμπάμε.

Από τη στιγμή που έχουμε φάει κάτι, μετά από πόση ώρα μπαίνουμε στο νερό;

Τι συμβαίνει εδώ πέρα, είναι ευκαιρία να το πούμε. Όταν εμείς τρέχουμε βάζουμε τους μύες μας να δουλέψουν. Τότε, έχουμε ανάγκη τους μύες μας. Όταν τρώμε βάζουμε το πεπτικό μας σύστημα να δουλέψει. Είναι σαν να ανεβαίνει μία ανηφόρα. Για να τα καταφέρει χρειάζεται πολύ αίμα.

Όταν το πεπτικό χρειάζεται πολύ αίμα, δεν έχουμε αρκετό αίμα, να τα πω λίγο χονδρικά αλλά αυτή είναι η εικόνα, για τους μύες. Εξαρτάται από άνθρωπο σε άνθρωπο και από γεύμα σε γεύμα. Χρειάζεται 45 λεπτά με μία ώρα. Θα έλεγα σε οποιονδήποτε δεν αισθάνεται καλά, δεν αισθάνεται στο 100% των δυνάμεων του να πατήσει φρένο! Όταν πατάμε φρένο δε χάνουμε ποτέ. Να το θυμόμαστε αυτό.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

Το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 και ώρα 19.30, στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του σύγχρονου Αξονικού Τομογράφου 32 τομών, δωρεάς Γεωργίου Κ. Βενιζέλου & Σωματείου ‘Αγαπώ και Πράττω’, από τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κ. Φώτη Σερέτη.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δωρεές που έχουν γίνει ποτέ στο Γενικό Νοσοκομείο Κύμης και τα οφέλη της θα είναι πολλαπλά, αφού θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου προς τους ασθενείς του, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται κοστοβόρες και χρονοβόρες μετακινήσεις σε άλλες μονάδες υγείας για διαγνωστικό σκοπό.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου η λειτουργία Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Κύμης αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και θα συμβάλλει καθοριστικά στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές, λόγω και της χιλιομετρικής απόστασης από το Κεντρικό Νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Περιβαλλοντικό φεστιβάλ στη Χαλκίδα με αρκετούς ομιλητές και προβολές με βασικό άξονα την ενημέρωση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών. 

Το νησί μας έχει πολλά άλυτα προβλήματα διαχρονικά και πολλά νέα προβλήματα που προστίθενται συστηματικά. 

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν υποχρέωση να παραδώσουν ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές που περνάει μέσα από ένα καθαρό περιβάλλον που θα δώσει στους επόμενους το δικαίωμα στην επιβίωση. 

Ο ΕΟΣ (Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας) σας περιμένει από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη για να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε: ακολουθεί το πρόγραμμα:

 

 

Δευτέρα:

19:30 - Διαδρομές στην Ευβοϊκή Φύση

Παρουσίαση των σημαντικότερων βουνών και δασών της Εύβοιας - Οι επιλογές των μονοπατιών και των διαδρομών όλο το χρόνο για τους επισκέπτες, Η συντήρηση και διάνοιξη των μονοπατιών από τον ΕΟΣ Χαλκίδας. Συνδέοντας ξανά τα χωριά με τις πεζοπορικές διαδρομές και τους μουλαρόδρομους όπως παλιά.
Πρόεδρος ΕΟΣ Χαλκίδας - Μπαλτάς Αναστάσιος.

20:30 - “Οι Ανοιχτές πληγές της Εύβοιας”

Εισαγωγή - Παρουσίαση των περιβαλλοντικών προβλημάτων του νησιού διαχρονικά - από τον πρόεδρο του ΕΟΣ Χαλκίδας - Μπαλτά Αναστάσιο.

Φραντζής Νικόλαος πρ. γραμματέας του συλλόγου "Ταναΐς" -

Σουφλέρης Δημήτρης  πρόεδρος του συλλόγου Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης- Εξασθενές Χρώμιο

Δρ Κωνσταντίνος Πεχλιβάνογλου Γεωλόγος Ωκεανογράφος MSc, PhD

Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας - 

"Ανθρώπινες επεμβάσεις στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της Εύβοιας και οι επιπτώσεις τους"

συζήτηση για το θέμα 

22:00 προβολή Toxic Crisis του Όμηρου Ευαγγελινού (2012)

Το ντοκιμαντέρ "TOXIC CRISIS" είναι μια ματία στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Ελλάδας που κρύβονται από την υπερβολική έκθεση της οικονομικής κρίσης της χώρας.


Τρίτη: 

19:30 - Που το πάτε το παιδί: Παιδί και Φύση

Παρουσίαση με θέμα το παιδί και τη Φύση, τα οφέλη από την επαφή των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον. Παρουσίαση των υλικών ρουχισμού και μεταφοράς για παιδιά διαφορετικών ηλικιών, από βρέφη μέχρι νηπιακή ηλικία.

Μπαλτάς Αναστάσιος - πρόεδρος ΕΟΣ Χαλκίδας.

20:30 - Τα ορια της φιλοσοφίας και οι περιβαλλοντικές επιστήμες.

30 λεπτά εισαγωγή - Abdulrazak Abdulla (Α. ΑΜΠΝΤΟΥΛΛΑ) Ph.d. ΦΥΣΙΚΗΣ Ε.Δ.Ι.Π. ΕΚΠΑ.Τα όρια της φιλοσοφίας και οι περιβαλλοντικές επιστήμες.

30 λεπτά - Σουφλέρης Δημήτρης - πρόεδρος Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης - Το φυσικό περιβάλλον στο αστικό τοπίο. 

30 λεπτά - Περιβαλλοντολόγος - Φωτορύπανση.

συζήτηση για το θέμα 

22:00 προβολή “Κiss the ground” 2020

Το Kiss the Ground είναι ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται ο Woody Harrelson, ρίχνει φως σε μια «νέα, παλιά προσέγγιση» στη γεωργία που ονομάζεται «αναγεννητική γεωργία» που έχει τη δυνατότητα να εξισορροπήσει το κλίμα μας, να αναπληρώσει τις τεράστιες προμήθειες νερού και να τροφοδοτήσει τον κόσμο.

 

Tετάρτη: 

19:30 - Περιαστικά μονοπάτια της Χαλκίδας

Οι διαδρομές στη πόλη της Χαλκίδας παρουσιάζουν έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και δίνουν μια διαφορετική αντίληψη για την ιστορία της πόλης.

Μπαλτάς Αναστάσιος - πρόεδρος ΕΟΣ Χαλκίδας

20:00 - Αναρρίχηση - εισαγωγή.

Εισαγωγή στο άθλημα της αναρρίχησης, οι επιλογές στη πόλη της Χαλκίδας και στις κοντινές περιοχές στην Εύβοια.

Ρούσαλης Γεώργιος - Αντιπρόεδρος ΕΟΣ Χαλκίδας & έφορος αγωνιστικής ομάδας

Ανδρέου Κων/νος - έφορος ορειβασίας και αναρρίχησης ΕΟΣ Χαλκίδας.

20:30 - Μύθοι & Αλήθειες - Αιολικές Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις.

Μπαλτάς Αναστάσιος - πρόεδρος ΕΟΣ Χαλκίδας.

Βασίλης Λύκος - βιολόγος και διδάκτορας περιβαλλοντολογίας  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Νασίμ Αλάτρας - Σκηνοθέτης - δημοσιογράφος και αρθρογράφος

συζήτηση για το θέμα 

22:00 προβολή “Ο Ασκός του Αιόλου” Νασίμ Αλατράς

Το ντοκιμαντέρ, που είναι το αποτέλεσμα 2 χρόνων γυρισμάτων σε 16 περιοχές της Ελλάδας και άλλων δύο χρόνων επισταμένης δημοσιογραφικής έρευνας, αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που παρέμενε επιμελέστατα κρυμμένη κάτω από τη σκόνη της αδιαφάνειας και της προπαγάνδας της πράσινης ανάπτυξης.

1st perivalontiko program exofulo 1

1st perivalontiko program 1

 

 

Με ανακοίνωση του ο Εξωραϊστικός Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πούντα Παναγιά, εκφράζει την έντονη αντίδραση του όπως αναφέρει σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν στη μετεγκατάσταση μονάδων ιχθυοτροφείου πολύ κοντά στον οικισμό Πούντας στη θέση Μπογαζάκι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η περιοχή μας είναι χρόνια τώρα πολλαπλά επιβαρυμένη περιβαντολλογικά από την λειτουργία της ΑΓΕΤ αλλά και από υπάρχουσες εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών κοντά στο Μηλάκι. Όμως κάθε παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να εξασφαλίζει μία ισόμετρη ανάπτυξη και πρώτα από όλα τη λαϊκή ευημερία.

Δεν μπορεί να μπαίνει η υγεία μας και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων που για την εξυπηρέτηση των κερδών του ανοίγει, κλείνει, μεταφέρει παραγωγικές μονάδες χωρίς να υπολογίζει τίποτα. Πολύ περισσότερο που σχεδιάζει να μεταφέρει συγκεντρωμένα όλα τα κλουβιά των ιχθυοτροφείων σε ένα πάρα πολύ μικρό κόλπο που τα ίδια τα θαλάσσια ρεύματα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τον καθαρισμό του επιβαρύνοντας αντίστοιχα τους κατοίκους της περιοχής, προσβάλλοντας το φυσικό της κάλλος. Η παραγωγική δραστηριότητα μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί ως έχει.

Σαν σύλλογος προειδοποιούμε ότι τέτοιες ενέργειες θα μας βρουν αντίθετους!

Απαιτούμε από την επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας και το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην κάνουν αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα μετεγκατάστασης!

Σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουμε μία τέτοια εξέλιξη.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παπουτσής Αθανάσιος                                                                Λύκος Παντελής

(φωτο αρχείου)

Σ’ έναν τόπο βαθιάς συμβολικής σημασίας, στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδος, υπό το φως της πανσελήνου, κορυφώθηκε  το Σάββατο 24 Ιουλίου, ο πρώτος κύκλος του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2021 με το  το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία» σε σύλληψη & σύνθεση  του Δημήτρη Μαραμή, κεντρικό δρώμενο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση,

Εκεί όπου στις 24 Μαρτίου 1821, ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαίας, ο οπλαρχηγός Πανουργιάς και οι προεστοί της Άμφισσας κήρυξαν την Επανάσταση, ο Δημήτρης Μαραμής μέσα από το μουσικό έργο του, βασισμένο σε εμβληματικά ποιητικά κείμενα, ζωντάνεψε με μαγικό τρόπο ιστορικές στιγμές και προσέφερε μια μεγαλειώδη παράσταση υψηλής αισθητικής, προσεγγίζοντας με σύγχρονη ματιά το δράμα της Επανάστασης του 1821!

Οι συγκλονιστικές ερμηνείες του Κώστα Μακεδόνα, του Γρηγόρη Βαλτινού και του φωνητικού συνόλου 8etto καθήλωσαν το κοινό, που γέμισε τον εξωτερικό χώρο της Μονής του Προφήτη Ηλία, που δεν έπαψε να χειροκροτεί συγκινημένο σε όλη τη διάρκεια της παράστασης! 

Μία παράσταση πάνω σε κείμενα των: Ρήγα Βελεστινλή, Διονύσιου Σολωμού, Ανδρέα Κάλβου, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ιωάννη Πολέμη, ΚώσταΚαρυωτάκη, Πάνου Κυπαρίσση, Θανάση Χατζόπουλου και Δημοτικής Ποίησης, Ιωάννη Μακρυγιάννη, Θωμά Κοροβίνη και Παντελή Μπουκάλα. 

Η "Παλιγγενεσία" εκτός από το συνθέτη πλαισιωνόταν από σημαντικούς συντελεστές, όπως: Μαργαρίτα Τρίκκα (κινησιολογία), Χριστόφορος Μπρέλλης (graphic motion),  Μάτα Κατσούλη (μουσική διδασκαλία), Μαριέττα Παυλάκη (φωτισμοί), Δάφνη Τσακώτα (κοστούμια), Ρούλα Λιανού (make up artist), Κωνσταντίνος Κολιούσης (hair stylist) και άλλοι.

***

Όλες οι εκδηλώσεις του Α' κύκλου του Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ" έλαβαν θετικότατες κριτικές, είχαν πληρότητα από κόσμο ενώ τηρούνταν αυστηρά τα μέτρα για την προστασία των πολιτών από την πανδημία. 

Δύσκολα θα ξεχάσουμε από το φετινό κύκλο τους: Άλκηστις Πρωτοψάλτη στους Δελφούς, Πετρολούκα Χαλκιά στην Ιτέα, Ρίτα Αντωνοπούλου & Κώστα Θωμαϊδη στην Άμφισσα, Αργυρώ Καπαρού & Ερωφίλη στο Γαλαξίδι, Κώστα Μακεδόνα & Γρηγόρη Βαλτινό και το φωνητικό σύνολο 8tetto στη Μονή Προφήτη Ηλία, τη συμβολική έκθεση ζωγραφικής "'Ημουν παιδί το 21" και φυσικά τον Kαλλιτεχνικό Διευθυντή του φεστιβάλ με την ιδιότητα του συνθέτη στην ΠαλιγγενεσίαΔημήτρη Μαραμή.

2O7A3475

2O7A3993

2O7A3886

2O7A3679

2O7A4118

2O7A4481

2O7A4515

2O7A4742

2O7A5089

IMG 1962

 

Ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Κακοποιημένης Γυναίκας & Παιδιού «Ο Καλός Σαμαρείτης» και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στην Εθελοντική Αιμοδοσία, που συνδιοργανώνουν την Κυριακή 1 Αυγούστου, στην Στενή Ευβοίας, στο Παλαιό Δημαρχείο Στενής (Κεντρική πλατεία Στενής), από 10 το πρωί ως και 2 το μεσημέρι, με την στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων και του Γ.Ν.Ν. Χαλκίδας.

Στα πλαίσια της 19ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία, με τελετή αφής από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας (Κάτω Στενή), αφετηρία (11:00 π.μ.) από το εργοστάσιο «Δίρφυς» και τερματισμό στο Παλαιό Δημαρχείο Στενής στον χώρο της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Για την κάλυψη της μεταφοράς των εθελοντών αιμοδοτών, των δρομέων της λαμπαδηδρομίας και των οικείων τους, από Χαλκίδα προς Στενή θα εκκινήσουν τρία λεωφορεία, την Κυριακή 1 Αυγούστου, με βάση το εξής πρόγραμμα :

Σταθμός ΟΣΕ Χαλκίδας 8.30 - 9.30 - 10.30

ΤΕΛ Χαλκίδας - Πάρκο Βούρκου 8.40 - 9.40 - 10.40

Πλατεία Αγοράς - Στάση Αστικού 8.50  -9.50 - 10.50

Σταθμός TAXI Ομπρέλα -  Λ. Χαϊνά 9.00 - 10.00 - 11.00

Μέγαρο Περ. Ενοτ. Ευβοίας -  Λιανή Άμμος 9.05 - 10.05 -11.05

Jumbo - E O. Χαλκίδας Αρτάκης 9.10 - 10.10 - 11.10

Πλατεία Ν. Αρτάκης 9.20 - 10.20 - 11.20

Δημαρχείο Ψαχνών 9.40 - 10.40 - 11.40

Επιστροφή λεωφορείων από Στενή 14.00 - 15.00 - 16.00

Παρακαλούνται οι εθελοντές αιμοδότες να φέρουν μαζί τους τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) τους και την ταυτότητά τους.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6932713768.

Προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Αποκατάσταση γεφυριών στην περιοχή της Κωπαΐδας» συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, η Δήμαρχος Ορχομενού Παρασκευή Καράλη και ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης.

Αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση και η βελτίωση υφιστάμενων τεχνικών του οδικού δικτύου της Κωπαΐδας, τα οποία είναι παλαιάς κατασκευής, χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα και με μικρό πλάτος οδοστρώματος.

Με βασικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας, θα εκτελεστούν εργασίες, όπως:

  • Επεκτάσεις των τεχνικών, ώστε το πλάτος του οδοστρώματος αυτών να είναι τουλάχιστον έξι (6) μέτρα.
  • Ανακατασκευές οριζόντιων φορέων των τεχνικών (πλάκες).
  • Κατασκευές στηθαίων ασφαλείας, ύψους 0,80 μ., από οπλισμένο σκυρόδεμα, όπως και χαλύβδινων στηθαίων.
  • Οδοστρωσίες εκατέρωθεν για την ορθή συναρμογή του οδοστρώματος με το τεχνικό, όπως και πλακών πρόσβασης, όπου κριθεί αναγκαίο.
  • Τοποθετήσεις προειδοποιητικών πινακίδων οδοσήμανσης.

Η προγραμματική σύμβαση είναι αναγκαία, επειδή τα τεχνικά βρίσκονται στα διοικητικά όρια των δήμων Ορχομενού και Αλιάρτου – Θεσπιέων, ενώ το έργο θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία εξασφάλισε τη χρηματοδότηση ύψους 530.000 €.

Μετά την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε με τους δήμους Ορχομενού και Αλιάρτου – Θεσπιέων και δρομολογούμε ένα ακόμη έργο, προϋπολογισμού 530.000 €, για την αποκατάσταση των γεφυριών της Κωπαΐδας. Είναι άλλη μια παρέμβαση, στην οποία προχωρούμε για να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας.

»Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να σταθούμε στο πλευρό τους με όλες μας τις δυνάμεις και να στηρίξουμε την αγροτική μας οικονομία, αλλά και να διαχειριστούμε υπεύθυνα και με απόλυτο σεβασμό την ευλογημένη γη της Κωπαΐδας. Σε αυτή την κατεύθυνση, ολοκληρώσαμε ήδη 17 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή και έχουμε ακόμη αρκετή και σοβαρή δουλειά μπροστά μας».

Η Δήμαρχος Ορχομενού Παρασκευή Καράλη δήλωσε: «Προτεραιότητα για τον Δήμο Ορχομενού παραμένει ο πρωτογενής τομέας και έργα που προσβλέπουν στην ασφαλή μετακίνηση του αγροτικού πληθυσμού του δήμου μας καθώς και στη διευκόλυνση της παραγωγικής διαδικασίας με στόχο την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας που διαχρονικά αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής μας. Συνεργαστήκαμε άριστα και συνυπογράψαμε με την Περιφέρεια Στερεάς την Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση γεφυριών, ως ένα ακόμη βήμα στον εκσυγχρονισμό υποδομών προς όφελος των αγροτών μας».

Ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης δήλωσε: «Κάθε παρέμβαση που κάνει πιο ασφαλή και εύκολη την καθημερινότητα των αγροτών στην Κωπαΐδα είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Η Κωπαΐδα έχει ανάγκη τέτοιες παρεμβάσεις στις υποδομές της και σίγουρα τις επικροτούμε και χαιρόμαστε για αυτές. Εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές τις Κωπαΐδας, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη όλης της Βοιωτίας».

gefiria kopaida2

gefiria kopaida2

 

Στον εσπερινό, στο εξωκλήσι της Αγίας Άννας που βρίσκεται στα ριζά του «Χτυπά», βρέθηκαν το απόγευμα του περ. Σαββάτου παραμονή της εορτής, ο Αντιδήμαρχος Ανθηδώνας Κώστας Καρβούνης και η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΧ Κάτια Μεγάλου. Μπορεί οι υποχρεώσεις τους στις θέσεις που έχουν και οι δύο να μην τους αφήνουν χρόνο ελεύθερο αλλά από την εορτή στο συγκεκριμένο εξωκλήσι δε θα μπορούσαν να λείπουν.

Και άδραξαν την ευκαιρία μέσα σε ένα ευχάριστο –γιορτινό κλίμα να ανταλλάξουν ευχές και να συνομιλήσουν με κόσμο που είχαν καιρό να δουν λόγω της πανδημίας. Σιγά – σιγά επιστρέφουμε με προσοχή, στην κανονικότητα τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Και αυτό το γνωρίζει καλά και η Κάτια Μεγάλου και ο Κώστας Καρβούνης, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.

Σήμερα το πρωί (22/7/2021)το γραφείο του δημάρχου Κύμης Αλιβερίου επικοινώνησε με το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατόπιν συνεννόησης διαβιβάστηκε το ψήφισμα διαμαρτυρίας του δημοτικού συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου για την υποβάθμιση του Γ υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Κύμης.

Παράλληλα έγινε επικοινωνία και αναμένουμε απάντηση από το γραφείο του Υπουργού Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων ,του δημάρχου Κύμης Αλιβερίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου, Αντιπροέδρου της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος κ. Σεραφείμ και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου με τον κ. Υπουργό.

Ακολουθεί το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου το οποίο εκτός από το γραφείο του κ. Πρωθυπουργού κοινοποιείται στον Υπουργό Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, στην διοίκηση του ΕΦΚΑ και στους βουλευτές του νομού Ευβοίας.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

        ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Δημοτικού συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου για την υποβάθμιση του Γ΄ Υποκαταστήματος ΙΚΑ  Κύμης σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης                            

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου συνεδρίασε την 21/7/2021  και συζήτησε  την υποβάθμιση του Γ Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών Εύβοιας με έδρα την Κύμη της τοπικής διεύθυνσης του ΕΦΚΑ Κύμης και την μετατροπή του σε Αποκεντρωμένο Τμήμα Α Κοινωνικής Ασφάλισης Κύμης. Στην ουσία δηλαδή το υποβιβάζουν σε ένα γραφείο παραλαβής αιτήσεων.

Επί σειρά ετών ο ΕΦΚΑ Κύμης και ο ΕΦΚΑ Αλιβερίου λειτουργούσαν ως  τοπικά υποκαταστήματα εξυπηρετώντας ένα μεγάλο αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων  τόσο στην μεγάλη έκταση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου όσο και σε όμορους Δήμους (Σκύρου, Αλμυροπόταμος του Δήμου Καρύστου, Αμάρυνθος του Δήμου Ερέτριας)

Με την πρόσφατη και αιφνιδιαστική εφαρμογή του νέου οργανογράμματος του ΕΦΚΑ στην περιοχή μας, αναβαθμίζεται ορθώς μεν το υποκατάστημα του Αλιβερίου σε Τοπική Διεύθυνση, από την άλλη όμως κακώς υποβαθμίζεται το Υποκατάστημα της Κύμης σε Αποκεντρωμένο Τμήμα.

Το υποκατάστημα της Κύμης το οποίο λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και 67 χρόνια από το έτος 1954, εξυπηρετώντας ένα μεγάλο μέρος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, (από το Βίταλο έως τον οικισμό της Δάφνης Αυλωναρίου),  καθώς και τον Δήμο Σκύρου.

Να σημειωθεί ότι η Κύμη είναι μια πόλη που επί πολλές δεκαετίες είναι κέντρο Διοικητικών Υπηρεσιών, ενώ σύμφωνα και με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου είναι χαρακτηρισμένη ως διαχρονικό διοικητικό κέντρο του Δήμου. οι δυο τοπικές διευθύνσεις γίνονται μία στο Αλιβέρι, η οποία διαθέτει ελάχιστους εργαζομένους ενώ καταργεί την διεύθυνση της Κύμης και την μετατρέπει ουσιαστικά σε  γραφείο παραλαβής αιτήσεων.

Οι αποστάσεις στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου είναι μεγάλες, το οδικό δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο προβληματικό και επικίνδυνο, η συγκοινωνία είναι πολύ δύσκολη και οι μεγάλοι σε ηλικία δημότες δεν έχουν εξοικείωση με το διαδίκτυο. 

Συνεπώς η εξέλιξη αυτή θα ταλαιπωρήσει τους δημότες της Κύμης, των Κονιστρών, του Αυλωναρίου  και βέβαια και τους Δημότες του όμορου Δήμου Σκύρου με ψυχική, σωματική και οικονομική επιβάρυνση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου ζητά να παραμείνει ως υποκατάστημα ο ΕΦΚΑ Κύμης, (όπως παραμένουν δεκάδες Υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα, πχ της Ιστιαίας),  με τις αρμοδιότητες που έχει μέχρι σήμερα, ενώ ταυτόχρονα να ενισχυθεί με προσωπικό ο ΕΦΚΑ Αλιβερίου που μόνο με τέσσερις εργαζόμενους καλύπτει μια τεράστια περιοχή και παίζει το ρόλο της Τοπικής διεύθυνσης.

Καταδικάζουμε ομόφωνα την συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών της περιοχής μας και ζητούμε την διατήρηση του  ΕΦΚΑ Κύμης ως έχει., (με τις υπάρχουσες αρμοδιότητες και το απαιτούμενο προσωπικό) προκειμένου να μην επηρεαστεί η εξυπηρέτηση των δημοτών της Κύμης , των Κονιστρών και του όμορου δήμου Σκύρου.

Παράλληλα ζητάμε την ενίσχυση του ΕΦΚΑ Αλιβερίου που με ακόμα λιγότερους εργαζόμενους  διεκπεραιώνει μεγάλο αριθμό ασφαλιστικών υποθέσεων  καλύπτοντας  μια έκταση σχεδόν της μισής περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Στην συνεδρίαση παρέστη με διαδικτυακή σύνδεση  ο Βουλευτής Εύβοιας και πρώην υπουργός του Σύριζα Ευάγγελος Αποστόλου, στήριξαν δια επιστολών τους, Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ Σεραφείμ οι βουλευτές Ευβοίας Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης (Σύριζα), Γιώργος Μαρίνος (Κ.Κ.Ε), ο Βουλευτής νοτίου τομέα Αθηνών Χρήστος Κατσώτης, ο Δήμαρχος Σκύρου Νίκος Μαυρίκος, το τοπικό συμβούλιο Κύμης με ομόφωνο ψήφισμά του δια του προέδρου του Αγγελή Μαργέλη, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Κύμης Κώστας Τράκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Αυλωναρίου και περιχώρων Νίκος Φωκίτης, ενώ παρέστησαν με την ιδιότητα των δημοτικών συμβούλων και στήριξαν την έκδοση του ομόφωνου  ψηφίσματος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αυλωναρίου Δημήτρης Φραγκούλης και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλιβερίου Σοφία Βότση.

                           Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κύμης Αλιβερίου

                                              Γιώργος Ζέρβας

Με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην πλούσια μουσική παρακαταθήκη της Ν. Εύβοιας και ειδικότερα στο μουσικό ιδίωμα του αρβανίτικου και καβοντορίτικου τραγουδιού, συνεχίστηκαν την Τρίτη 20 Ιουλίου στο Μαρμάρι οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή των κατοίκων και επισκεπτών του Μαρμαρίου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών της πόλης, που ήταν και ο συνδιοργανωτής της βραδιάς.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο project manager της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO δρ. Γιάννης Μανώλης, με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώνεται το τριήμερο, αναφέρθηκε στη βαρύνουσα σημασία των τεκμηρίων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – μουσική, γαστρονομία, παραδοσιακές τέχνες, ντοπιολαλιές – τα οποία συνδέουν τον σύγχρονο άνθρωπο με την παράδοσή του και μεταβιβάζουν τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής από γενιά σε γενιά. «Η ιστορία και ο πολιτισμός δεν αφορά μόνο τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και τα σπάνια μνημεία που πέρασαν στην αιωνιότητα. Γράφεται και από την καθημερινή βιοπάλη των απλών ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά ο δρ Γ. Μανώλης και πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής από τη νέα γενιά θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στο τουριστικό προϊόν και την επιχειρηματικότητα, προσφέροντας νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Ευβοίας ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μαρμαρίου Χάρις Αντωνίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, δύο διακεκριμένοι επιστήμονες, η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας δρ Ρενάτα Δαλιανούδη και ο Επιστημονικός Συνεργάτης του ΚΕΠΕΜ Δημήτριος Μαντζούρης αναφέρθηκαν με εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις στο αρβανίτικο και καβοντορίτικο τραγούδι, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους παραδοσιακούς μουσικούς Γιώργο Σφυρίδη “Μπήλιωση” (βιολί), Βαγγέλη Στέφωση (τσαμπούνα), Βαλάντη Κοφινά (νταουλάκι), Βαγγέλη Βαρελά (λαούτο) και Στέλλα Κοφινά (τραγούδι).

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα βράβευσε την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Μαρμαρίου Χάρι Αντωνίου για την προσφορά της στη διατήρηση του παραδοσιακού πολιτισμού της περιοχής, ενώ έπαινοι της Επιτροπής απονεμήθηκαν στον Γιώργο Σφυρίδη “Μπήλιωση” από τον Αντιδήμαρχο Καρύστου Γιώργο Οικονόμου και τον Βαγγέλη Στέφωση από τον βουλευτή Ευβοίας ΝΔ Θανάση Ζεμπίλη. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο γιος του μεγάλου μουσικού Γιάννη Κρισίλα (Μυλωνάς), πατέρας Πέτρος Κρισίλας, παρέλαβε από τον δρ. Γ. Μανώλη το βραβείο για τον πατέρα του, ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες.

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου», το οποίο γυρίστηκε στην περιοχή το 1977 και καταγράφει τραγούδια και χορούς της περιοχής, ερμηνευμένα από γνωστούς παραδοσιακούς μουσικούς.

Το πολιτιστικό τριήμερο ολοκληρώνονται απόψε Τετάρτη 21 Ιουλίου στα Αντιά, με μία εκδήλωση για τη σφυριχτή γλώσσα της περιοχής – που αποτελεί τρόπο επικοινωνίας των ντόπιων εδώ και 2.500 χρόνια –σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Αντιωτών «Ο Αντιάς».

 marmari1

marmari2

marmari4

marmari9

marmari15

marmari19

marmari18

marmari20

marmari22

Σελίδα 1 από 225

kimi denpao

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr