bannernew6

Τελευταία Νέα

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός λίγο πριν δύσει η πρώτη του 4ετής θητεία στο τιμόνι της Στερεάς Ελλάδας και ανατείλει η νέα θητεία, μιλά στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm για όσα έγιναν αυτά τα χρόνια σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και τα μεγαλεπήβολα έργα υποδομής που ολοκληρώνονται στο Νομό της Εύβοιας και για εκείνα που δρομολογούνται άμεσα μέσα στους επόμενους μήνες.

Ένα ταξίδι στην Εύβοια μέσα σε λίγα λεπτά έκανε ο Φάνης Σπανός πρωινό Δευτέρας 4 Νοεμβρίου αρχής γενομένης από τη Χαλκίδα και κάνοντας ουσιαστική αναφορά στο έργο που αφορά στην παράκαμψη της Χαλκίδας, έργο που δημοπρατείται τους επόμενους μήνες και που αποτελεί σημείο αναφοράς επι σειρά ετών για την Εύβοια. Πολυεπίπεδη ανάπτυξη στο Νομό χωρίς έργα υποδομών δεν γίνεται και ο Περιφερειάρχης απέδειξε αυτά τα χρόνια ότι όταν υπάρχει θέληση όλα μπορούν να γίνουν.

Ο κ. Σπανός ξεκίνησε με την απορρόφηση κονδυλίων και τη διάθεση αυτών αυτά τα χρόνια που πέρασαν παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και τις όποιες αστάθειες στη χρηματοδότηση δημιουργήθηκαν στη συνέχεια.

«Η νέα θητεία δεν θα είναι μία θητεία διεκπεραίωσης εκκρεμοτήτων από την πρώτη. Αλλά, μία θητεία με νέα στοχοθεσία και νέο όραμα» είπε ο κ. Σπανός και συνέχισε: «Σε μια θητεία γεμάτη αντιξοότητες, όπως η πανδημία ή με τις φυσικές καταστροφές, τολμώ να πω πως καταφέραμε και κρατήσαμε ζωντανό τον προγραμματισμό μας. Προχωρήσαμε μπροστά, το σχέδιο για την κοινωνική μέριμνα, ενίοτε με επιβραδύνσεις και μικροαλλαγές σε προτεραιότητες και ιεράρχηση μας, όμως, κρατώντας ως κεντρική ιδέα αυτό που εξ αρχής δεσμευτήκαμε, να είμαστε κοντά στον πολίτη για την κοινωνία και την ανάπτυξη και τις υποδομές για το κοινωνικό κράτος, το κάναμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό.»

Για τη διαχείριση των πόρων που είναι μία από τις πιο σημαντικές δουλειές μιας Περιφερειακής Αρχής μίλησε στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης. «Εκεί νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι και για την εισροή και την απορρόφηση των χρημάτων. Και για τους πόρους που μπορέσαμε να φέρουμε αλλά και για τον τρόπο που τους διοχετεύσαμε» είπε ο κ. Σπανός και συνέχισε: «Και τον πρώτο λόγο σ αυτό, έχει το νέο ΕΣΠΑ. Θυμίζω ότι στην προγραμματική περίοδο που ολοκληρώνεται τώρα 31/12, είχαμε μόλις 190εκ ευρώ. Για μία Περιφέρεια σαν τη Στερεά Ελλάδα, για 5 χρόνια και όλων των ειδών τις δράσεις, είναι μικρό. Και στο νέο ΕΣΠΑ που έχει ξεκινήσει και έχουμε βγάλει και προτάσεις δράσεων, μπορέσαμε με πολύ σκληρή τεχνική δουλειά και πολιτική διεκδίκηση και εξασφαλίσαμε 426εκ. Περισσότερο δηλαδή από το διπλάσιο. Αποκαταστήσαμε μία αδικία δεκαετιών και πλέον με αυτούς τους πόρους έχουμε υπερδιπλάσιες δυνατότητες.»

Μετά την παράκαμψη Χαλκίδας-Αρτάκης –Ψαχνών η οποία δημοπρατείται άμεσα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός, μετά από πάρα πολλά χρόνια διεκδίκησης, η κατασκευή του Β. Οδικού Άξονα της Εύβοιας, κάτι που έχει ήδη αναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί προτεραιότητα αφού λυθεί πρώτα το θέμα που προέκυψε με την ανάθεση των μελετών από πλευράς της Κυβέρνησης.

Ο κ. Σπανός επίσης, έκανε αναφορά στο λιμάνι του Κυμασίου στο Μαντούδι και την ολοκλήρωση των εργασιών, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Λίμνης, το έργο αποκατάστασης του δρόμου στα Ήλια, το αλιευτικό καταφύγιο στην Αγία Άννα κ.α Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Φράγμα των Μανικίων και στα έργα στο Στόμιο και την Πλατάνα, τις εργασίες στο Μυλωνοπούλειο Ίδρυμα στην Κύμη, το έργο αποκατάστασης στην Παναγία Λιαουτσιάνισσα, και το γήπεδο που ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Κύμη μετά τη συνεργασία με τον νέο δήμαρχο Νίκο Μπαράκο και τον Αντιδήμαρχο Κώστα Δημά. Έκανε αναφορά στα δυο σχολεία που γίνονται στο Αλιβέρι και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά του Λήλαντα ποταμού και την πορεία των εργασιών στη Γέφυρα των Φύλλων.

Κλείνοντας μίλησε για τη συμβολή της Περιφέρειας στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΑΝΗ ΣΠΑΝΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

Σήμερα το μεσημέρι, την ώρα που η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα έδειχνε τις ευαισθησίες της στολίζοντας το Δέντρο της «αποδοχής» στην Πλατεία Εμπόρων, στη Χαλκίδα, ακριβώς απέναντι της, γονείς και παιδιά ΑΜΕΑ διαδήλωναν για το αυτονόητο, για ένα σχολείο από τούβλα αφού επι 16 χρόνια κάνουν μάθημα στα κοντέινερ. Και αναρωτιόντουσαν οι γονείς για τις ευαισθησίες της δημάρχου Χαλκιδέων με τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ. Αλήθεια, αναρωτιούνται, γιατί δεν τους πλησίασε παρα έκατσε για λίγο στη γιορτή που διοργάνωσε η ίδια σα να μην τους έβλεπε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε; Αυτές είναι οι ευαισθησίες της δημάρχου; Αναρωτιούνται…

Για το θέμα μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας και ενώ η διαμαρτυρία βρισκόταν σε εξέλιξη, στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΕΕΕΚ, κ. Σουλίου, επισημαίνοντας ότι διεκδικούν ένα σχολείο με τούβλα για τα παιδιά ΑΜΕΑ !

«Ζητάμε το αυτονόητο! Ένα σχολείο με τούβλα» λέει η κα Σουλίου και συνεχίζει: «Είναι 16 χρόνια σε ένα κοντέινερ. Δεν έχει γίνει τίποτα. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία δεν είναι γιορτή. Θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ για να υπενθυμίζει στις Κυβερνήσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση τις υποχρεώσεις απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι το 15% του Παγκόσμιου Πληθυσμού. Σήμερα, διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν υπάρχει σχολείο γι’ αυτά τα παιδιά. Δεκαέξι χρόνια ζουν σε ένα κοντέινερ στοιβαγμένα. Θέλουμε για τα παιδιά μας, σχολείο με τούβλα. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε αυτή τη ζωή. Αναπηρία και μη αναπηρία. Παιδιά με ειδικές ικανότητες και πολλές ικανότητες. Είμαστε εδώ και δε θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε! »

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΗΛΩΣΕ η κα Σουλίου

 

 

Άνθρωπος της εμπιστοσύνης του βουλευτή της Ν.Δ Θανάση Ζεμπίλη είναι ο Ναύαρχος ε.α Νίκος Φατούσης. Μαζί στο γραφείο, μαζί στα Υπουργεία όπου με χαρά ο βουλευτής αναφέρεται στο Διευθυντή του γραφείου του σε κάθε συνάντηση. Πολύτιμος συνεργάτης για το γραφείο αλλά και για τον ίδιο το Βουλευτή ένας άνθρωπος που λύνει και δένει στο κόμμα εδώ και χρόνια!

«Σηκωθείτε από τον καναπέ, βγείτε από τις οθόνες ελάτε να περπατήσουμε μαζί τις ρούγες και τους μαχαλάδες και να κάνουμε όλοι μαζί ένα νέο ξεκίνημα!» Το μήνυμα που έστειλε από το Εργατικό Κέντρο της Εύβοιας, το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου, Δημήτρης Πιπεργιάς, κλείνοντας την παρουσία του βιβλίου του που αποτελεί αυτοβιογραφία του, στο πέρασμα των 20 χρόνων όπου ο ίδιος έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στους αγώνες του συνδικαλιστικού Κινήματος. Συγκρίνοντας την κατάσταση με το σήμερα. Εξηγώντας πως τα μεγάλα συμφέροντα μπορούν και κάνουν βόλτες με κυβερνήσεις που τα υπερασπίζονται αδιαφορώντας για τη μεσαία τάξη, με τον κόσμο να μένει αδρανής.

Ο Δημήτρης Πιπεργιάς με αφορμή τα όσα αναφέρει στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Οι αγώνες που έπλασαν το μύθο 1974-1993» έρχεται στο σήμερα να ξεσηκώσει όσους κάθονται αμέτοχοι στους καναπέδες και να ξεκολλήσει όσους έχουν πάθει εμμονή με την οθόνη του κινητού τους και γίνονται παθητικοί δέκτες των πολιτικών αποφάσεων και καταστάσεων επισημαίνοντας με επιχειρήματα την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Κινήματος. Κάνοντας αναφορά σε ότι βιώνουμε σήμερα αλλά και στις δυσκολίες του αύριο. Και όλα τα παραπάνω τα τεκμηριώνει με στοιχεία από τις τελευταίες εκλογές. Σημειώνοντας πως οι τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, έδειξαν 50% αποχή.

Ο Δημήτρης Πιπεργιάς αναφέρθηκε στην ακρίβεια της ενέργειας, την απόλιγνιτοποίηση, τις ανεμογεννήτριες, θέτοντας το θέμα ανακύκλωσης αυτών και την εναπόθεση των «νεκρων υλικών» στα βουνά! «Θα πρέπει να κινητοποιήσουμε το λαό! Αν δε λειτουργήσουμε έτσι δεν θα σηκώσουμε κάποιους από τον καναπέ και δεν θα τους αποσπάσουμε την προσοχή από τα κινητά τους, δεν κάνουμε τίποτα» είπε ο Δημήτρης Πιπεργιάς.

Το βιβλίο, περιγράφει τον αγώνα των συνδικάτων την περίοδο 1974-1993, που έκαναν με υπομονή, με τέχνη, με σχέδιο και μαχητικότητα, χωρίς να κάνουν πίσω, όταν η στιγμή το πρότασσε. Αναδεικνύοντας πως επρόκειτο για ένα Κίνημα που είχε «ΠΙΣΤΕΥΩ» που είχε ελπίδα ότι μπορούσε να τα προωθήσει αυτά τα «πιστεύω»και προώθησε αρκετά. Είχε πολιτική αντίληψη και ιδεολογία.

Για την προσωπικότητα του συγγραφέα Δημήτρη Πιπεργιά έκανε λόγο ο πρώην Υπουργός και επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Κοτζιάς: «Ο Δημήτρης Πιπεργιάς είναι ένας εργάτης. Ξεκίνησε ως μαθητευόμενος στη ΔΕΗ. Και με προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες κατέκτησε και τη μόρφωση. Είναι ένας μορφωμένος εργάτης. Είναι το πρότυπο των εργατών του 19ου αιώνα και αυτό που περιγράφει και ο Καρλ Μαρξ. Είναι ο ίδιος προϊόν της πάλης, ων αγώνων του. Είναι ο άνθρωπος που εκφράζει μια ολόκληρη εποχή.

Όταν οι εργαζόμενοι αντιλαμβανόντουσαν ότι Δημοκρατία δεν είναι μόνο η Βουλή. Ό,τι η Δημοκρατία έχει πολλούς πυλώνες και ένας από αυτούς είναι τα συνδικάτα.

Δεν υπάρχει δημοκρατία όταν δυσλειτουργούν τα κόμματα, τα συνδικάτα και δε συμμετέχει στα κοινά η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Και αντιλήφθηκε αυτή η γενιά των εργαζομένων ότι Δημοκρατία δεν είναι απλά μία διαδικασία ψηφοφορίας, αλλά είναι ένας τρόπος ζωής.

Μία αντίληψη ζωής που ξεκινά από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και φτάνει μέχρι τα μεγάλα προβλήματα της Χώρας» είπε ο κ.Νίκος Κοτζιάς και συνέχισε:

«Ο Δημήτρης, τι μας είχε με το βιβλίο του; Ορισμένες αρετές του. Αρετές πολλών καλών ιδρυτών συνδικαλιστών. Που τα έχει στον υπέρμετρο βαθμό. Ο Δημήτρης δεν απαρνήθηκε ποτέ να πάρει τις ευθύνες του. Είναι μια ιδιότητα που πρέπει να την ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας. Πήρε τις ευθύνες του. Τις σεβάστηκε. Πάλεψε και ανταποκρίθηκε σε αυτές, με σεβασμό της ζωής και των ευθυνών των άλλων.

Επίσης, ο Δημήτρης ο Πιπεργιάς έφερε χαρίσματα που τα καταγραφεί και ο Όμηρος στην Ιλιάδα, ως τα μεγάλα χαρίσματα των Ελλήνων μαχητών: Το σθένος, να μην κάνεις πίσω στις δυσκολίες. Η Παρρησία, να παλεύεις ακόμα και όταν γνωρίζεις ότι θα έχεις να πληρώσεις τα αρνητικά, ως συνέπεια της πάλης σου. Την ενσυναίσθηση, να μπαίνεις στη θέση του άλλου.»

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Ηλίας Γεωργάκης, που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των απεργιών της ΔΕΗ, εκείνη την εποχή, στην παρουσίαση του βιβλίου έκανε λεπτομερή περιγραφή των αγώνων που έδιναν τα συνδικάτα εκείνη την περίοδο και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η παρουσία του Δημήτρη Πιπεργιά στις απεργίες της ΔΕΗ.

«Κατά την 20ετη περίοδο στην οποία αναφέρεται το βιβλίο, το Κίνημα ήταν η συνισταμένη των επιμέρους προσπαθειών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων και χιλιάδων στελεχών σε όλη τη Χώρα. Εκείνες τις δεκαετίες τα συνδικάτα ξεπέρασαν τα όρια τους με τους επίμονους αγώνες τους και τις απρόβλεπτες κινητοποιήσεις τους έγραψαν ιστορία, με αγώνες για μια καλύτερη θέση μέσα στην κοινωνία, τα δικαιώματα και τη δημιουργία θεσμών » είπε ο κ. Γεωργάκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο του κ. Πιπεργιά είπε και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός αναφερόμενος στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα και όχι μόνο: «Ζούμε σε μια εποχή που η πολιτική σε θεσμικό επίπεδο έχει απαλλοτριωθεί, απέναντι σε ευρωπαϊκούς Νόμους και παγκόσμιους κανόνες. Ζούμε σε μία εποχή που εγώ, ευρισκόμενος σε κινητοποιήσεις, ως εκπρόσωπος κατά την Κυβέρνηση, των φοροφυγάδων» είπε ο κ. Βερβεσός και συνέχισε επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Ζούμε σε μία εποχή αντεπανάστασης και ανοικοδόμησης κάθε πολιτικής και κοινωνικής δράσης.»

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Πιπεργιά παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της Ν.Δ Θανάσης Ζεμπίλης, ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ Κατερίνα Καζάνη και ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Χαλκιδέων Γιώργος Σπύρου μαζί με τους δημοτικούς σύμβουλους Παναγιώτη Τζαφέρο, Γιώργο Μπαντούνα, Γιώργο Μπουραντα, Γιώργο Γιογιό, το μέλος της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύβοιας Τάκης Λαφαζάνης, ο δημοτικός σύμβουλος Ερέτριας Δημήτρης Μιγγος, κόσμος που ασχολήθηκε με το συνδικαλιστικό Κίνημα εκείνα τα χρόνια στην Εύβοια κ.α.

Στο πλευρό του Δημήτρη Πιπεργιά η συζυγός του Αλεξάνδρα με το γιο τους τον Άγγελο, στυλοβάτες στην όλη προσπάθεια του όπως όλη η οικογένεια του.

Την παρουσίαση συντόνιζε ο δικηγόρος Νίκος Ζέρβας. Η επόμενη παρουσίαση του βιβλίου είναιδρομολογημένη να γίνει με τη νέα χρονιά στο Αλιβέρι.

piv63

piv66

piv64

piv73

piv9

piv14

piv15

piv55

piv10

piv12

piv13

piv20

piv21

 piv22

piv23

piv25

piv19

piv26

piv28

piv27

piv72

piv68

piv29

piv30

piv32

piv36

piv38

piv39

piv41

piv45

piv46

piv47

piv48

piv53

piv59

piv60

piv61

piv62

 

piv40

 ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΠΕΡΓΙΑ 

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΕΡΒΕΣΟΥ 

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Ν.ΚΟΤΖΙΑ 

 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, μέσω της Opinion Poll, απευθύνθηκε στους πολίτες για όλα τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας, όπως για το νέο φορολογικό που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και για την ακρίβεια, τις ρυθμίσεις οφειλών, την ασφάλεια, κ.α.

Από την έρευνα προκύπτουν συμπεράσματα που κατά τη γνώμη μας πρέπει να τα μελετήσει σοβαρά το οικονομικό επιτελείο.

Το 70.8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι με την Φορολογική Μεταρρύθμιση η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει συνολικά την φοροδιαφυγή, ενώ το 84.1% κρίνει ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα περάσουν σχετικά στο απυρόβλητο. Μόλις το 15.5% κρίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει οριζόντια μέτρα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ συνολικά το 50.2% πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί αποτελεσματικά με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την συλλογή αποδείξεων.

Πρόκειται για συμπεράσματα που δικαιώνουν τις θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σχετικά με το θέμα του νέου φορολογικού και το κατά πόσο τελικά θα παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Επιμένουμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει έστω και τώρα ένας αληθινός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να εκπονηθεί ένας νέος ολοκληρωμένος φορολογικός σχεδιασμός που θα στοχεύει στην απονομή της φορολογικής δικαιοσύνης.

Όσο για τα υπόλοιπα συμπεράσματα της έρευνας, όπως η ακρίβεια που το 96.1% απαντά ότι τους απασχολεί πολύ και αρκετά και το 60% θεωρεί ότι η βασική αιτία για την ακρίβεια είναι η πολιτική της κυβέρνησης, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι απαιτούνται στοχευμένα μέτρα στήριξης καθώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι εξαιρετικά δύσκολη για νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όταν το 88.4% δηλώνει ότι προχωρά σε μείωση εξόδων σε μία σειρά από δραστηριότητες όπως ψυχαγωγία, αγορές καταναλωτικών αγαθών, κλπ και το 77.2% στην αγορά τροφίμων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Άρα πρέπει να ερευνηθούν οι δυνατότητες για την επίλυση του.

Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό του 86.8% που πιστεύει ότι χρειάζονται νέα μέτρα , ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την βελτίωση του τρόπου είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών και την διευκόλυνση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν συσσωρευμένες οφειλές.

Για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, γενικότερα την περιβαλλοντική πολιτική και οικολογική συνείδηση των πολιτών και τις δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος μίλησε το πρωί της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου στην εκπομπή «τάδε έφη» της δημοσιογράφου Έφης Ντίνη, στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος. Ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Κυβέρνηση θα αναλάβει να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Εύβοιας και γενικότερα της Στερεάς επιρρίπτοντας ευθύνες σε κάποια στελέχη του ΦΟΣΔΑ που έφεραν την κατάσταση εδώ. Θεωρεί επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ΧΥΤΒΑ στα Οινόφυτα όπου και προχωρά κανονικά η κατασκευή του. Ενώ κάνει σχετική αναφορά στην ενίσχυση της ανακύκλωσης την τετραετία που διανύουμε.

Στόχος, μέχρι το τέλος του 2023 να έχουν δημοπρατήσει σχεδόν όλες τις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων και μένουν και κάποιες για να δημοπρατηθούν αρχές του 2024. «Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος της παρούσας τετραετίας θα κατασκευάζονται όλες, και θα λειτουργούν οι περισσότερες» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γραφάκος και συνέχισε: «Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων είναι πολύ σημαντικό. Γιατί πολύ απλά όσο λιγότερα απόβλητα έχεις να διαχειριστείς, τόσο λιγότερους πόρους και ενέργεια θα καταναλώσεις για τη διαχείριση τους. Αυτό είναι το προφανές και γι’ αυτό και εμείς κάναμε το εθνικό σχέδιο πρόληψης παραγωγής αποβλήτων το οποίο σιγά σιγά θα το εξειδικεύσουμε στα δύο μεγάλα ρεύματα που είναι τα βιοαπόβλητα και το χαρτί.

Σε ερώτηση αναφορικά με τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στα Οινόφυτα ο κ. Γραφάκος ανέφερε: «Για το χώρο υγειονομικής ταφής στα Οινόφυτα, είναι μια σχετικά τοπική μονάδα η οποία θα καλύψει την περιοχή, και σωστά θα κάνει, διότι δεν υπάρχει στη Χώρα χώρος υγειονομικής ταφής ή επεξεργασίας των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και αυτά αναγκαζόμαστε και τα στέλνουμε για διαχείριση στο εξωτερικό. Είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας αυτού του χώρου και δημιουργείται σε μία από τις πιο μεγάλες Βιομηχανικές περιοχές της Χώρας. »

Σε ότι αφορά στα πρόστιμα από την Ε.Ε, ο κ. Γραφάκος επεσήμανε ότι στη Στερεά Ελλάδα δεν σημειώθηκαν πρόστιμα: «Εμείς όταν αναλάβαμε βρήκαμε συνολικά 65 περιπτώσεις προστίμων. Τώρα έχουν περιοριστεί στις 23. Το 2024 νομίζω ότι θα τα μειώσουμε στο μισό, και το 2025 το αργότερο θα τα έχουμε εξαλείψει».

Τι μέλλει γενέσθαι με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς γενικότερα και στην Εύβοια ειδικότερα αφού εδώ και αρκετούς μήνες δήμοι της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας μεταφέρουν τα απορρίμματα τους ή στην Ιστιαία ή εκτός Νομού;

Ο κ. Γραφατος άστραψε και βρόντηξε μιλώντας ευθέως για όσους ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, επιρρίπτοντας τη μεγαλύτερη ευθύνη σε κάποια στελέχη του ΦΟΣΔΑ. «Στην Εύβοια υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποιος θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες μέρες στη λεπτομέρεια του ετσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που θα διαχειρίζονται τα απόβλητα της περιοχής, για να μην υπάρχει αυτή η μετακίνηση» είπε ο κ. Γραφακος και συνέχισε:

«Ο χώρος που υπάρχει στη Χαλκίδα πρέπει να αποκατασταθεί ως ένα βαθμό και μέσα από αυτή την αποκατάσταση θα πάρει μία παράταση ζωής μέχρι να τελειώσουν οι εγκαταστάσεις. Δηλαδή, η παράταση ζωής θα είναι δύο τρία χρόνια όχι παραπάνω. Εκεί δεν υπάρχει δυστυχώς ακόμα καλή συνεργασία να ολοκληρωθεί. Έχει προσφερθεί ο Περιφερειάρχης, ο κ. Φάνης Σπανός τον οποίο δημόσια τον ευχαριστώ να τρέξει αυτή τη διαδικασία εδώ και καιρό, και να χρηματοδοτήσει από την Περιφέρεια αυτό το ποσό με χρηματοδότηση που έχει πάρει από το αρμόδιο Υπουργείο.

Εκεί, τις επόμενες μέρες αν συνεχίσει η αδράνεια που υπάρχει θα αναλάβουμε εμείς τις ευθύνες μας. Αυτό το θέμα τελειώνει και το λέω κατηγορηματικά! Δε μπορώ άλλο να παίζω κρυφτό με κάποια στελέχη του ΦΟΣΔΑ τα οποία δε θέλω να τα κατονομάσω στην παρούσα φάση. Σ΄ αυτό θα είμαι αυστηρός και απόλυτος! Δε θ αφήσουμε τους πολίτες της Χαλκίδας να γίνουν έρμαιο επιλογών που δεν συνάδουν με την ορθή διαχείριση των αποβλήτων.

Αυτό θα τελειώσει. Σας μεταφέρω ευθέως τον εκνευρισμό μου, και κρατιέμαι να μην κατονομάσω τον αποκλειστικά υπεύθυνο γι’ αυτή την άθλια εξέλιξη. Αλλά η πολιτεία δε θα κάτσει να παίξει με κανέναν. Θα πάρει τις ευθύνες πάνω της και διαβεβαιώνω μέσα από τη συχνότητα σας τους πολίτες της Εύβοιας, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το θέμα θα λυθεί.»

Αναφορικά με την κατασκευή των δύο ΜΕΑ σε Χαλκίδα και Λαμία ο κ. Γραφάκος ανέφερε στη συνέχεια πως ευελπιστεί σε μία εξέλιξη που και οι ίδιοι τη θέλουν και εναποθέτει τις ελπίδες του για μία καλή συνεργασία και προς αυτή την κατεύθυνση με τη νέα Διοίκηση του ΦΟΣΔΑ που θα προκύψει, τονίζοντας πως οι φάκελοι για τις δυο ΜΕΑ δεν είναι ολοκληρωμένοι. «Υπάρχουν ελλείψεις αλλά αυτά θα διορθωθούν. Περιμένω τη νέα διοίκηση του ΦΟΣΔΑ για να καθίσουμε να συζητήσουμε πιο σοβαρά. Διότι η περιοχή της Στερεάς Ελλάδας είναι η περιοχή που υπολείπεται και εφόσον την κλείσουμε και αυτή κλείνουμε και το σύνολο της Χώρας.»

Ο Γενικός στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο Τοπικό Αναπτυξιακό των Αγράφων που τρέχει η Κυβέρνηση. Μία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπε ο κ. Γραφάκος με το Δήμο των Αγράφων να είναι ένας από τους τρεις δήμους που συμμετέχουν σε αυτό.

Τέλος, σε ότι αφορά την ανακύκλωση ο κ. Γραφακος επεσήμανε:

«Η παρούσα τετραετία θα είναι μία τετραετία ενίσχυσης της ανακύκλωσης, σε όλους τους τομείς. Επίκεινται τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες σχετικές ανακοινώσεις. Εμείς ήδη δουλεύουμε και με διάφορα προγράμματα γιατί έχουμε ένα πρόγραμμα “Life” , στο Υπουργείο, το οποιο είναι ένα πρόγραμμα 17εκ ευρώ , 8 ετων, που δημιουργεί υποδομές. Δεν είναι στη Στερεά Ελλάδα, θα δημιουργηθούν υποδομές όπως «πληρώνω όσο πετάω» που είναι κάτι που θέλουμε να το εφαρμόσουμε σε όλη τη Χώρα την επόμενη τετραετία. Πρακτικές και υποδομές για τη διαχείριση των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων που θα είναι χρήσιμες για το σύνολο της Χώρας και θα είναι χρήσιμες στην προσπάθεια για την ανακύκλωση που θέλουμε να κάνουμε.»

Αναφορικά με το πώς οι πολίτες, συμμετέχουν στην ανακύκλωση ο Γενικός απάντησε: «Όπου βρίσκουν υποδομές, οι πολίτες εν γένει κάνουν ανακύκλωση. Υπάρχουν βεβαίως και απαράδεκτες συμπεριφορές αλλά είναι μεμονωμένες. Γενικά ο πολίτης εφόσον βρει υποδομές και βρει ένα σύστημα αξιόπιστο, το ακολουθεί.»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. Γραφάκου στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκαν για το 2023 οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τα κατά τόπους Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Directs).

Συγκεκριμένα, στη Ρόδο το απόγευμα της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου, στον δέκατο κατά σειρά σταθμό των δράσεων, διοργανώθηκε ανοικτή εκδήλωση για τους πολίτες με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» στην αίθουσα συνεδριάσεων «Γ.Β. Καραγιάννης» του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου και επικεντρώθηκε στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, στην αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις προσδοκίες των κατοίκων της από την ΕΕ και στον βιώσιμο τουρισμό.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης στάθηκε στην αποστολή της ΕΕ σήμερα, με τις προκλήσεις των πολυεπίπεδων ταυτόχρονων κρίσεων και τις Ευρωπαϊκές Εκλογές σε έξι μήνες. Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και Δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης αναφέρθηκε στα "ευρωπαϊκά" βήματα της Χάλκης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα μικρό νησί στον δρόμο προς την πρόοδο, ενώ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου έκανε λόγο για την αναπτυξιακή στρατηγική της μεγαλύτερης νησιωτικής περιφέρειας της χώρας. Ακολούθως, η υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Εύη Γεωργίτση παρουσίασε ορισμένα έργα ζωτικής σημασίας για το Νότιο Αιγαίο που έχουν πραγματοποιηθεί με την αρωγή της ΕΕ. Τέλος, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΕΛΚ) ανέπτυξε τις πολιτικές Συνοχής της Ένωσης και τη σημασία που έχουν οι περιφέρειες για την ΕΕ, αλλά και τις προκλήσεις που θέτουν τα τόσα πολλά διαφορετικά γεωγραφικά, εθνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τον βιώσιμο τουρισμό στα νησιωτικά συμπλέγματα, με τη συμμετοχή του επίκουρου καθηγητή Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Σωτήρη Βαρελά και σε συντονισμό του δημοσιογράφου Χάρη Ντιγριντάκη. Οι ομιλητές παρέθεσαν επιτυχημένα παραδείγματα του παρόντος και του πρόσφατου μέλλοντος που υιοθετήθηκαν και από άλλες περιοχές ή σε μεγαλύτερη κλίμακα, ανέλυσαν τις δυσκολίες της βιωσιμότητας στον τουρισμό που εντάθηκαν ή προέκυψαν από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν και δημιουργούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διάλογο με τους παρευρισκόμενους πολίτες στην αίθουσα.

 Παράλληλα, το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής των διπλωμάτων του προγράμματος Σχολεία - Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS) σε τρία σχολεία της Ρόδου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2022-2023, από τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του ΕΚ Χάρη Κούντουρο και από τον υπεύθυνο Κοινωνικών Δικτύων και Ιστοσελίδας του Γραφείου του ΕΚ Σταύρο Σαμουηλίδη.

 

Στην 5η Εθνική συνδιάσκεψη των Εκλεγμένων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια της χώρας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη, διοργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Η διήμερη εκδήλωση στην οποία το Επιμελητήριο Εύβοιας εκπροσώπησαν ο κ. Μώρος Νικόλαος–Ανδρέας, Α΄ Αντιπρόεδρος και η κα Καραμπέτσου Δέσποινα, Μέλος του Δ.Σ. ανέδειξε το επάγγελμα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης σε επιχειρήσεις και κατοικίες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές που έζησε η χώρα αυτήν την χρονιά.

Με την διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα παγκοσμίως κατέχοντας μόλις το 3% στην προστασία για φυσικές καταστροφές, ζητήθηκε από την κυβέρνηση να εξετάσει περαιτέρω φορολογικά κίνητρα, όπως για παράδειγμα το μέτρο για τον ΕΝΦΙΑ από το 10% να αυξηθεί στο 30% καθώς θα δώσει τη δυνατότητα να ασφαλίσουν περισσότεροι τα σπίτια τους και σε μια ενδεχόμενη ζημιά η ιδιωτική ασφάλιση θα μπορεί να παρέμβει υπέρ της πολιτείας και των καταναλωτών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Ιωάννης Βουτσινάς, ο Εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Μερελής, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κα Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη, κ. Δημήτρης Σαρηγιάννης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Μητράκας, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς και η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κα Ελίνα Παπασπυροπούλου.

Ομιλητές μεταξύ άλλων, ήταν ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Νικόλαος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, κ. Πέτρος Καμπούρης, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων ΕΕΘ, κ. Κωνσταντίνος Λάσκος, ο Γενικός Γραμματέας ΕΕΑ, κ. Δημήτριος Γαβαλάκης, η Γενική Διευθύντρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κα Αθανασία Γαβαλά, ο Εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων του Ινστιτούτου Καταναλωτών, κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης.

Με τον αέρα της νικήτριας των εκλογών ως πρώτη επιλαχούσα Περιφερειακή Σύμβουλος με το Φάνη Σπανό, δημοτική σύμβουλος Ερέτριας  Αμφιτρίτη Αλημπατέ συμμετείχε μετά από αρκετούς μήνες στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο της Ερέτριας, ολοκληρώνοντας 25 χρόνια στα έδρανα του α βαθμού αυτοδιοίκησης έχοντας διατελέσει και δήμαρχος Ερέτριας. Η κα Αλημπατέ ευχαρίστησε τους δημότες της Ερέτριας που της έδωσαν

«31/12κλείνει μία μακρά πορεία στο δήμο Ερέτριας. Μία πορεία 25 χρόνων» δήλωσε η κα Αλημπατέ και συνέχισε: «Πρώτη φορά που εξελέγην ήταν το 1998 και ανελλιπώς σε όλες τις δημοτικές θητείες ήμουν παρούσα. Με τα πολλά καλά, τα πολλά κακά. Και αποχωρώ ενεργά από τη θέση αυτή της δημοτικής συμβούλου, με πολύ καθαρή τη συνείδησή μου» είπε η κα Αλημπατέ και συνέχισε ευχαριστώντας το δήμο της Ερέτριας και τους δημότες διότι στις εκλογές που ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος της έδωσαν 1570 ψήφους.

«Η θετική τους ψήφος με έκαναν να είμαι επιλαχούσα, πρώτη γυναίκα, σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον με 45 πολύ δυνατούς υποψηφίους. Νιώθω πολύ δυνατή και πολύ κερδισμένη. Νιώθω νικητής!» είπε η κα Αλημπατε και στη συνέχεια απάντησε στον Πρόεδρο του Δ.Σ που ανέφερε ότι η κα Αλημπατέ αποχωρώντας από το Δ.Σ θα βρει τρόπο να ασχοληθεί με τα κοινά. «Είμαι ήδη ορισμένη και έχω θεσμικό ρόλο στην Περιφέρεια και δε θα βρω τρόπο.Έχω μία συνέχεια…» απάντησε στον Πρόεδρο. 

Στη συζήτηση για την εκκαθάριση της ΔΕΝΟ κατά την αποψινή συνεδρίαση του Δ.Σ Ερέτριας, αποκαλύφθηκε πως ο δήμος Ερέτριας έχει στη διάθεση του και κυκλοφορεί κανονικά ένα φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο έχει κατασχεθεί λόγω χρεών στη ΔΕΝΟ, από την εφορία. Πρόκειται για ένα φορτηγό Scania.

Σελίδα 1 από 972

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr