Τελευταία Νέα

Χρήστος Παγώνης: Ο αναπτυξιακός ρόλος των δήμων

Ημερίδα για την ανάπτυξη της Χαλκίδας και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης - Άρθρο του Δημάρχου Χαλικιδέων στο protothema.gr

Βρισκόμαστε μόλις μερικές ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές και είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε ποιος είναι ο ρόλος των Δήμων στο πολυπόθητο αναπτυξιακό στοίχημα της χώρας. Μπορούν οι Δήμοι ως αυτόνομες χωρικές, οικονομικές και κοινωνικές οντότητες να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και ως εκ τούτου να διαδραματίσουν ένα ευρύτερο εθνικό ρόλο; Η άποψη μου είναι πως μπορούν…

Αφορμή για την παραπάνω σκέψη έλαβα από την συμμετοχή μου στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου Χαλκιδέων που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στην όμορφη Χαλκίδα. Ο Δήμος Χαλκιδέων έλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να αναστρέψει τις επώδυνες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Στράφηκε στην «εξωστρέφεια» μέσα από την τουριστική ανάπτυξη και την διπλωματία των πόλεων, εκσυγχρόνισε τη λειτουργία του με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ανέπτυξε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων προκειμένου να αναβαθμίσει πολλές περιοχές του Δήμου και ταυτόχρονα να παρουσιάσει ένα νέο πρόσωπο σε δημότες και επισκέπτες.

pagonis 2

Αυτές και άλλες πρωτοβουλίες απασχόλησαν τους συμμετέχοντες του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου με στόχο να αποτιμήσουν όσα έγιναν αλλά κυρίως όσα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια μέσα από 3 θεματικές ενότητες: «Οι προοπτικές της Τουριστικής Ανάπτυξης Πόλεων» , « Έξυπνες τεχνολογίες πόλεων & βιώσιμη αστική ανάπτυξη» και «Νέα εξωστρεφής τοπική επιχειρηματικότητα». Μεταξύ των εκλεκτών ομιλητών ο Chief Digital Officer του Δήμου Αθηναίων Κ. Χαμπίδης, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ καθ.Ν. Μυλωνάς, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Δ. Καιρίδης και Γ. Ξηραδάκης, ο Γενικός Διευθυντής της Majestic International Cruises Μ. Λάμπρου και ο πρώην επικεφαλής του Enterprise Greece Κ. Αγγελόπουλος. 

pAGONIS3

Από τα πολλά και ενδιαφέροντα που αναφέρθηκαν για τις προοπτικές ανάπτυξης της Χαλκίδας και της Εύβοιας σημειώνω την ένταξη της στον χάρτη της κρουαζιέρας κυρίως μέσα από το λιμάνι της Κύμης, την ενίσχυση του brand «Χαλκίδα» αξιοποιώντας το φυσικό κάλος, την ιστορία και τη θαλασσινή γαστρονομία της και την περαιτέρω αξιοποίηση των έξυπνων αλλά και πράσινων τεχνολογιών με τις σχεδιαζόμενες αστικές αναπλάσεις για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το τελευταίο πάνελ με τους νέους επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα που συντόνισε ο δικός μας Κώστας Τσαούσης με τους Γ. Καρυπίδη της stayia farm και Β. Ρουμπή της Bfresh, δύο τοπικές αλλά εξόχως εξαγωγικές καινοτόμες επιχειρήσεις που έχουν σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το στοίχημα της ανάπτυξης λοιπόν περνάει μέσα από το πάντρεμα του εθνικού με το τοπικό και οι Δήμοι ως ενεργοί οργανισμοί οφείλουν αφενός να αντιληφθούν και αφετέρου να ενισχύσουν το δικό τους ρόλο σε αυτή την προσπάθεια της χώρας.

PAGONIS4

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Μαϊ 2019 17:58

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr