100 Χρονια από την Ελευση του Οσιου Ιωαννη του Ρωσσου στην Ευβοια

Τελευταία Νέα
Δημοτικά συμβούλια

Δημοτικά συμβούλια (149)

Από τους δημάρχους που δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα στα νομοσχέδια που φέρνει η Κυβέρνηση για τους ΟΤΑ είναι ο δήμαρχος Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς να φτάσει μέχρι το ΣτΕ προκειμένου να σταματήσει εκείνους που όπως είπε θέλουν να πάρουν αυτά που βρήκαμε από τους προγόνους μας σε ότι αφορά το δημόσιο αγαθό, το νερό.

Ο δήμαρχος σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm το πρωί της Δευτέρας 4/12, μίλησε για την ταλαιπωρία που περνάει ο κόσμος που μένει χωρίς ρεύμα στα χωριά του δήμου του λόγω βλαβών της ΔΕΗ.

«Δυστυχώς, το Κράτος εφαρμόζει μία μαζική υπερσυγκέντρωση και όχι συγκέντρωση. Πριν κάποια χρόνια καταργήσανε το πρακτορείο του ΔΕΔΔΗΕ στη Λίμνη, μεταφέροντας το προσωπικό στην Ιστιαία. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Έχει να γίνει πρόσκληση εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα το προσωπικό να είναι πλησίον της σύνταξης. Ενώ θα φύγουν άλλοι πέντε εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα και το πρακτορείο της Ιστιαίας που καλύπτει και τον εδώ δήμο, να υπολειτουργεί. Μην πω δε θα λειτουργεί καθόλου και οι εργολάβοι οι οποίοι συνεργάζονται πλέον με τη ΔΕΔΔΗΕ, δε γνωρίζουν τα κατατόπια στην περιοχή, δε γνωρίζουν που είναι το κάθε χωριό. Το ίδιο με τον ΔΕΔΔΗΕ πάει να γίνει τώρα και με το νερό! »

Φέρνοντας δύο ηχηρά παραδείγματα όπως αυτό του ΦΟΣΔΑ και που έχει φτάσει η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα με τους πολύπαθους δήμους της Εύβοιας να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να τα μεταφέρουν τα απορρίμματα τους, χιλιόμετρα μακριά από τους δήμους τους. Και μετά την εφαρμογή του τέλους ταφής που το κόστος θα ανέβει πολύ περισσότερο θα μπουν στη διαδικασία μετά από πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας των δήμων, να αυξήσουν κατά πολύ τα δημοτικά τέλη βάζοντας απέναντί τους τους δημότες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Σε ότι αφορά στην κατάργηση των ΔΕΥΑ από τους δήμους, για το δήμο του ο κ. Τσαπουρνιώτης που τον έχει νοικοκυρέψει και δε χρωστάει ένα ευρώ είναι κάθετος γιατί δε θέλει να ζήσει το ίδιο με τη ΔΕΔΔΗΕ και τις διακοπές ρεύματος ή τα σκουπίδια.

«Εμείς το βλέπουμε στην πράξη. Έχει καταρρεύσει το σύστημα. Δε λειτουργεί. Το ίδιο πάει να γίνει τώρα και με το νερό. Στο βωμό των συγχωνεύσεων και με το τυράκι που δίνει η Κυβέρνηση τώρα στις ΔΕΥΑ που χρωστάνε εκατομμύρια στη ΔΕΗ αλλά και σε προμηθευτές με τη διαγραφή των χρεών, πάνε να κάνουν συνένωση των ΔΕΥΑ. Και να μας πάνε όλους στη Λαμία» είπε ο δήμαρχος και συνέχισε:

«Δηλαδή, θα γίνεται μία ζημιά στη Βλαχιά στο Σαρακήνικο, και θα παίρνει ο γέροντας στο τηλεφωνικό Κέντρο στη Λαμία να δίνει τη βλάβη, πότε θα έρθει το συνεργείο κλπ. Θα ζήσουμε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Τα ζούμε τώρα και με τον ΔΕΔΔΗΕ. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτοί που νομοθετούν με τι σχέδιο, και με τι προοπτική κάνουν τέτοιες σημαντικές αλλαγές. Το σίγουρο είναι ότι οι πηγές που βρήκαμε από τους παππούδες μας, οι γεωτρήσεις, τα δίκτυα που έχουν κάνει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα περιέλθουν σε έναν νέο φορέα, μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ περιουσία. »

Ο κ. Τσαπουρνιώτης έφερε και το παράδειγμα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και το ΦΟΣΔΑ. «Πάνε σε ένα άλλο μοντέλο, όπως έγινε με το ΦΟΣΔΑ. Εμείς εδώ οι δύο δήμοι είχαμε ένα σύνδεσμο και πληρώναμε 20 ευρώ τον τόνο. Και τώρα με το χαράτσι και το τέλος ταφής, πάμε στα 95€. Μιλάμε για τρελά πράγματα. Η Εύβοια αυτή τη στιγμή δεν έχει μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Θα πληρώνουμε 75€ τον τόνο, μόνο την ταφή, χωρίς τη μεταφορά. Μιλάμε για ένα εξωπραγματικό νούμερο που αν εμείς το μεταφέρουμε αυτό όπως μας είπε ο κ. Γραφάκος, άμεσα στους πολίτες, θα το καταλάβουν οι πολίτες ότι είναι για το καλό τους. Αν πω στο δημότη θα πρέπει να πληρώνεις το χρόνο 400 αντί 200, δε θα μου ξαναπεί καλημέρα. Εννοώντας μονόδρομο την αύξηση των δημοτικών τελών.»

Το έκανε ο κ. Κοτζιάς στο δήμο Ιστιαίας –Αιδηψού μετά από εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, γιατί διαφορετικά του είπαν ότι ο δήμος θα χρεωκοπήσει, ο κ. Τσαπουρνιώτης και συνεχίζει: «Ανάλογη εισήγηση είχα και εγώ. Και προσπαθούμε τώρα με τους συνεργάτες μου και τους αιρετούς του δήμου, να βρούμε από τη μύγα ξύγκι για να μη δώσουμε αυτές τις τρελές αυξήσεις. Ούτε ο δήμος μας χρωστάει στη ΔΕΗ ούτε η ΔΕΥΑ μας.»

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο δήμαρχος, έχουν επιλέξει τη σφιχτή πολιτική στο δήμο του. Μείωση των δαπανών από την αρχή της θητείας: «Αν σας φέρω τις δαπάνες που κάνουν δήμοι με ίδιο πληθυσμό για πολιτιστικές εκδηλώσεις και γιορτές και σας δείξω και τις δικές μας, θα μου πείτε ότι εμείς δεν κάνουμε τίποτα. Για να μη χρεώσουμε τους πολίτες» επισημαίνει ο κ. Τσαπουρνιώτης, υποστηρίζοντας ότι ο φορέας που πάει να δημιουργηθεί μπορεί στα 10 χρόνια να πέσει έξω και όλα αυτά να καταλήξουν αντί πινακίου φακής σε ένα ιδιώτη.

«Όπως και τώρα με τα σκουπίδια που δεν έγινε η ΜΕΑ. Δε μας λέει ότι μονόδρομος είναι τα ΣΔΙΤ; Να μπει ιδιώτης διότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση ούτε από το Κράτος ούτε από το ΕΣΠΑ; Δεν το βλέπουμε τι έρχεται; Το ίδιο θα γίνει και στο νερό. Και εγώ σας λέω ότι σε όλες τις ΔΕΥΑ, όπως και τη δική μας, δουλεύουν άνθρωποι της περιοχής, χωματουργοί, βενζινάδικα, προμηθευτές, με ΄λίγα λόγια ο τζίρος της ΔΕΥΑ μένει εδώ. Εάν το τζίρο αυτό τον πάρει μεγάλη εταιρία της Λαμίας και βάλει σε όλη τη συντήρηση των δικτύων δύο εργολάβους σ’ όλη την Περιφέρεια. Τι θα γίνει; »

Όπως όλα δείχνουν οι δήμοι που διαφωνούν με όλο αυτό ενώνονται μία γροθιά και δηλώνουν αποφασισμένοι να το φτάσουν μέχρι τέλους, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Τσαπουρνιώτης. «Ευτυχώς, είναι αρκετοί οι δήμοι που διαφωνούν. Ουσιαστικά είναι αυτοί που έχουν υγιείς δημοτικές επιχειρήσεις και θα δούμε που θα το φτάσουμε. Έχει πέσει η πρόταση στο τραπέζι να το φτάσουμε μέχρι το ΣτΕ. Δε μπορούμε αυτά που βρήκαμε από τους προγόνους μας να τα δώσουμε χωρίς καμία αντίδραση σε οποιονδήποτε» δήλωσε ο κ. Τσαπουρνιώτης.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΕΤΥΞΗ

 

Οι εκλογές μπορεί να τον έφεραν στο δημαρχιακό θώκο το Νίκο Μπαράκο στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου αλλά όπως όλα δείχνουν θα δυσκολευτεί πολύ να εφαρμόσει αυτό που ο ίδιος «ευαγγελίζεται» εδώ και χρόνια. Τη μεγάλη αλλαγή και το …νέο. Αφού στις εκλογές από τους 15 συμβούλους του οι 10 έρχονται από προηγούμενες θητείες και ελάχιστοι από αυτούς έχουν έργο και οι νέοι είναι μόνο 5.

Μένει να δούμε σε ποιους θα δώσει θέσεις κλειδιά και με ποια κριτήρια προκειμένου να καταφέρει να εφαρμόσει την πολιτική του δεδομένου ότι τα προεκλογικά γραμμάτια είναι πολλά και «ακριβοπληρωμένα» και αφενός να γλιτώσει το καπέλωμα που γίνεται μέχρι τώρα στον απερχόμενο δήμαρχο από συγκεκριμένο αντιδήμαρχο που αξιώνει να γίνει και αναπληρωτής δημάρχου και αφετέρου να μην ταυτιστεί, γιατί κάπως έτσι θα τον βολεύει να διοικήσει καλύτερα.

Ο μέχρι παρατρεχάμενος αυτοδιοικητικός που είναι κολλημένος πάνω στον κ. Μπαράκο σαν βδέλλα, χωρίς έργο στην μέχρι τώρα πορεία του, προσπαθεί να κάνει δημόσιες σχέσεις, αν και άσχετος και με αυτό, μέχρι να τον πάρουν χαμπάρι, με το καθημερινό «παραμύθι» που πουλάει ως «ξερόλας» για όλα. Έχει άποψη για όλα, μόνο όταν τα διαβάζει από μέσα, αφού στην ουσία προδίδεται κάθε φορά που πάει να μιλήσει και αποκαλύπτεται «γυμνός ο βασιλιάς» σε επίπεδο γνώσεων.

Ωστόσο, ο Νίκος Μπαράκος θεωρεί σύμφωνα με πληροφορίες ότι χρειάζεται και αυτούς για να μπορεί να ελίσσεται στα σοβαρά θέματα, αφήνοντας τους να εκτεθούν εκείνοι, αντί γι’ αυτόν. Είναι και αυτό μία μορφή παλαιοκομματικής αντίληψης που σήμερα όμως δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος πάρα μόνο σε ελάχιστες των περιπτώσεων.

Έχει όμως και αξιόλογους εκλεγμένους συμβούλους που δούλεψαν για το δήμο τα τελευταία χρόνια. Και ευελπιστεί στην όρεξη και στη θέληση με την οποία έρχονται 5 νέα πρόσωπα να κάνουν, το όνειρό του για το δήμο πραγματικότητα. Άνθρωποι που σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κάνουν εκπτώσεις…Και που μάλλον θα δυσκολευτούν και με κάποιους από τους παλιούς, εκείνους που έχουν διακοσμητικό ρόλο στο συμβούλιο.

Το δυνατό του χαρτί που έχει να δείξει αρκετό και ουσιαστικό έργο, με ότι καταπιάστηκε αυτά τα χρόνια παραμένει για την ώρα, ο Αντιδήμαρχος Κονιστρών και Κύμης, Κώστας Δημάς.

Σοβαρός και μετρημένος, σεβόμενος την ιεραρχία, κερδίζει καθημερινά όλο και περισσότερο στις καρδιές του κόσμου, με έργο και όχι με λόγια του…αέρα! Παρόλο που κάποιος προσπαθεί καθημερινά να τον επισκιάσει με ποστ που αφορούν έργα της Κύμης που τα χρεώνει στο …νέο δήμαρχο αν και γνωρίζει καλά ότι τα έχει τρέξει μαζί με τον αποτελεσματικό Αντιδήμαρχο, Κώστα Δημά.

Υποψήφιος για την τοπική κοινότητα Προκοπίου ο Νίκος Πυρούδης συστρατεύεται με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Αγαπά τον τόπο του και το δείχνει έμπρακτα. Αναγνωρίζει στο Γιώργο Τσαπουρνιώτη μια πετυχημένη θητεία με έργα σε όλο το δήμο και το Προκόπι. Για τον ίδιο μονόδρομος η επιλογή Τσαπουρνιώτη με τον οποίο έχουν έτοιμο το σχεδιασμό για το Προκόπι που αφορά σε δράσεις και έργα για την επόμενη 5ετία. Ο Νίκος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην ευρύτερη περιοχή και ο κόσμος του έχει εμπιστοσύνη γιατί ξέρει ότι φροντίζει πάντα για το καλό του τόπου.

Γεννημένος για τα δύσκολα απέδειξε πως είναι ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Αν και όταν ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου πριν από 4χρόνια βρήκε «καμένη γη». Επι δύο χρόνια θυμούνται όλοι, πριν γίνουν εκλογές ο δήμος είχε παραλύσει. Και εκεί που κάποιοι αμφισβητούσαν αν ένας νεαρός σε ηλικία και νέος στην αυτοδιοίκηση Α βαθμού θα μπορέσει να τα καταφέρει την απάντηση την έδωσε ο χρόνος και όλοι εκείνοι συντάχθηκαν στο πλευρό του γιατί τους απέδειξε ότι μπορεί να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα για έναν πολύπαθο δήμο που δεν έχει γλιτώσει από τις μεγάλες κακοκαιρίες και βέβαια η καταστροφική πυρκαγιά.

Ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης στρώθηκε στη δουλειά από την επόμενη μέρα. «Ξέθαψε μελέτες παρελθόντων ετών, τις επικαιροποίησε και προχώρησε στη δημοπράτηση έργων, ενώ όσες πόρτες χτύπησε όλα αυτά τα χρόνια, είτε στην Περιφέρεια, είτε στα Υπουργεία είτε σε ιδιώτες βρήκε ανταπόκριση από όλους. Και όλο αυτό γιατί έδωσε δείγματα γραφής και του έδειξαν εμπιστοσύνη χωρίς ποτέ να τους διαψεύσει.

Καθόλου τυχαίο άνθρωποι που είχαν κατέβει με διαφορετικές παρατάξεις στις εκλογές μετά την επιτυχημένη πορεία του δημάρχου σε όλα τα επίπεδα δήλωναν λίγο αργότερα ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιοι μαζί του όπως και έγινε! Και έναν τέτοιο δήμαρχο οι δημότες τον θέλουν να συνεχίσει να προσφέρει, να αντιμετωπίζει καταστάσεις, να διεκδικεί γιατί δυστυχώς αλλιώς δε γίνεται. Και ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης είναι δοκιμασμένη συνταγή για τους δημότες που είναι έτοιμοι να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνη για να συνεχίσει το έργο του και τα επόμενα χρόνια.

Από τους fun του Ηρώδειου και μάλιστα σε παραστάσεις sold out φαίνεται πως είναι ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το Νίκο Μπαράκο, Νίκος Μαστροκώστας. Και όταν η κατάσταση ξεφεύγει και δεν έχεις πάρει μυρωδιά από αρχαία τραγωδία κάνεις όσους σε παρακολουθούν να ζουν μια παρωδία.

Έξαλλοι, όσοι διάβασαν την ανάρτηση του το βράδυ της παρουσίασης του υποψήφιου δημάρχου Νίκου Μπαράκου, όταν ο ίδιος έκανε λόγο για παράσταση στο Ηρώδειο και μάλιστα …SOLD OUT! SOLD out παράσταση δίνει ο ίδιος κάθε φορά που θέλει να περάσει κάτι που ο ίδιος δε μπορεί υποστηρίξει. Τον πήραν είδηση.

Πως κατάφερε στον υπαίθριο χώρο της Λαμπούσας που αν μετρήσεις τον κόσμο από ψηλά με βάση τη φωτό που κυκλοφορεί δεν ξεπερνούν τους 250 να τον δει για Ηρώδειο... Και όμως ο Μαστροκώστας που έχει παρακολουθήσει πολλές sold out παραστάσεις στο Ηρώδειο με 5000 κόσμου, έκανε τον κατάλληλο συνειρμό!

Μαζέψτε τον, όπως λέει ο κόσμος, γιατί μεταξύ άλλων προσβάλει εκτός από τη νοημοσύνη και την ιστορία μας ! Και κάνει το μεγαλύτερο κακό σε μία παράταξη με νέους ανθρώπους και καλλιεργημένους. Μπορείτε να τον ορίσετε άνετα Αντιδήμαρχο Πολιτισμού ….Θα φέρει το Ηρώδειο, στη Λαμπούσα!

356301113 257812986971648 6616090778239736770 n

356293871 811552373921236 4841666501954561057 n

Όσο πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα δούμε σχήματα που δήλωναν έτοιμα να κατέβουν στις εκλογές να επιζητούν συνεργασίες προκειμένου να μπορέσουν να έχουν μία καλύτερη τύχη με περισσότερες πιθανότητες να πάρουν το δήμο.

Κάπως έτσι αναμένονται τα πράγματα και στο δήμο Χαλκιδεών, όπου προς το παρόν στην εκλογική μάχη ρίχνονται η δήμαρχος Έλενα Βάκα, ο Χρήστος Παγώνης επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βασίλης Καρθαροσπόρης, ο Γιώργος Σπύρου, η Άννα Παππά, ο Δημήτρης Ανδρέου, ο Παναγιώτης Τζαφέρος και η Γρανετα Τζιβίκα.

Με σενάριο, που μόνο επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς καθώς ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αξιοπρέπειας είναι αυτό που θέλει τον Βασίλη Καθαροσπόρη να κατεβαίνει μαζί με την Έλενα Βάκα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Η είδηση που επίσημα δεν επιβεβαιώνεται ακόμα (μένει και να τη διαψεύσει όμως ο κ. Καθαροσπόρης) θέλει τον κ. Καθαροσπόρη να κάνει λόγο για «αναγκαίο κακό», αφού έχει διαρρεύσει πως ο ίδιος διαδίδει ότι του έχει δοθεί, γραμμή από το κόμμα να κατέβει με τη Βάκα. Αν κάτι τέτοιο συζητείται, στη Ν.Δ το ξέρουν;

Και πως σε μία τέτοια περίπτωση ο κ. Καθαροσπόρης θα τηρούσε δήθεν κομματική γραμμή ενώ στην Περιφέρεια που κατεβαίνει «γαλάζιος» Περιφερειάρχης ο Φάνης Σπανός, εκείνος φλερτάρει πολιτικά με τον Κώστα Μαρκόπουλο, τον οποίο μάλιστα στηρίζει ανοιχτά;

Οι φήμες οργιάζουν στη Χαλκίδα το τελευταίο διάστημα για τη συνεργασία Βάκα-Καθαροσπόρη, και τις μεταξύ τους συζητήσεις, γεγονός που έχει δημιουργήσει θέματα στην παράταξη του Βασίλη Καθαροσπόρη, με τους υποψηφίους του να ψάχνουν να βρουν αλλού αυτοδιοικητική στέγη, σ’ αυτές τις εκλογές. Ανάλογο και το κλίμα στην παράταξη της κας Βάκα που με τίποτα πολλοί από τους υποψηφίους της δε δέχονται μία τέτοια συνεργασία.

Και βέβαια πώς να τη δεχθούν; Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Βασίλης Καθαροσπόρης ήταν εκείνος που όλα αυτά τα χρόνια με επιχειρήματα ασκούσε την πιο σκληρή κριτική στο πρόσωπο της Έλενας Βάκα φτάνοντας σε σημείο να την αποκαλεί ως «τη μεγαλύτερη πολιτική απατεώνισσα που πέρασε ποτέ αυτή και η παράταξη της… (eviazoom 2.5.23)» .

Πως λοιπόν μετά από όσα της έσερνε, θα μπορούσε να κάνει λόγο ή να σκέφτεται την όποια συνεργασία με τη νυν δήμαρχο; Και από την άλλη, η Έλενα Βάκα πως θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του, μετά από όσα της έχει σύρει; Μένει και ο ίδιος να δώσει με κάποιο τρόπο τέλος στα σενάρια και τις παραφιλολογίες αν όλα τα παραπάνω δεν ευσταθούν και είναι όπως λέει ο λαός «ράδιο αρβύλα».

Διαφορετικά, αν βρίσκεται σε τόσο απελπιστική κατάσταση που δεν του βγαίνουν τα κουκιά για το δήμο, όπως λένε και δικοί του συνεργάτες, από το να πάει με τη Βάκα για το δήμο, καλύτερα να πάει στο σπίτι του…

Δύσκολες ώρες περνά τους τελευταίους μήνες η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα καθώς δηλώνει ανήμπορη να διαχειριστεί σοβαρά θέματα που την αφήνουν διαρκώς εκτεθειμένη στα μάτια των δημοτών. Μέχρι πριν από λίγο καιρό λειτουργούσε όπως κάποιος που παίζει μπάλα σε γήπεδο χωρίς τερματοφύλακα. Τελικά όμως η κάθοδος του Γιώργου Σπύρου στο Δήμο Χαλκιδέων ήρθε να της ταράξει τα νερά και διαρκώς «πνίγεται» θα έλεγε κανείς σε μία κουταλιά νερό.

Κάνοντας μία μικρή ανασκόπηση τη χρονιά που πέρασε, σε ότι αφορά στο Δήμο Χαλκιδέων, διαπιστώνεις ότι η δημοτική αρχή της Έλενας Βάκα «πνέει τα λοίσθια». Από τα πιο χαρακτηριστικά που αφήνει πίσω του ο χρόνος που πέρασε, είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο οποίο απέτυχε παταγωδώς η δήμαρχος, δημιουργώντας προβλήματα με το ΦΟΣΔΑ και όχι μόνο.

Έδειξε αφερέγγυα απέναντι σε όσα έταξε προεκλογικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Σύλλογο της Χαραυγής, που φτάνει σε σημείο σήμερα που οι άνθρωποι εκεί ζητούν από την άνοιξη ραντεβού με τη δήμαρχο να μην τους το κλείνουν, όπως καταγγέλλουν. Και σύλλογος στο Ληλάντιο αναφέρει ότι επίσης ζητά ραντεβού από την άνοιξη με τη δήμαρχο προκειμένου να συζητήσει τα θέματα που προέκυψαν μετά την καταστροφική πλημμύρα, δυστυχώς, χωρίς ανταπόκριση…

Και βέβαια, η κα Βάκα το τερμάτισε με την «ανήθικη" στάση της απέναντι στους εργαζόμενους του δήμου, μέσα στις γιορτές, με το να αφήνει τους ανθρώπους της καθαριότητας να αγωνιούν για τη δουλειά τους προσπαθώντας να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή σύμβαση για εργολάβο που απεδείχθη μετά από δική της παραδοχή ότι ήταν «λάθος».

Αυτό που την ανάγκασε για πρώτη φορά να σκύψει το κεφάλι και να παραδεχτεί την αλήθεια! Η αλήθεια που έλαμψε στη συνέχεια, όταν ζήτησε τη βοήθεια των ίδιων των εργαζομένων για το θέμα. Αφού πρώτα τους είχε «ξεβαφτίσει», κάνοντας λόγο για σκευωρία σε βάρος της! Τη μάζεψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικοί της. Μερικοί εκ των οποίων, είναι ήδη έτοιμοι προς αποχώρηση…

Βρίσκεται σε σύγχυση; Βρίσκεται σε πανικό; Έχει χάσει την ψυχραιμία της; Η κάθοδος του Γιώργου Σπύρου στο Δήμο, την δυσκολεύει αρκετά όπως μαθαίνουμε. Δύσκολος αντίπαλος για μία δήμαρχο που έρχεται να διεκδικήσει και πάλι το δήμο χωρίς έργο και το χειρότερο, χωρίς να έχει καν συνεχίσει ή ολοκληρωσει έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Όπως μαθαίνουμε, το γεγονός ότι ο κ. Σπύρου στήνει ένα καλό ψηφοδέλτιο και είναι πολλοί εκείνοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τον στηρίξουν σε αυτό τον αγώνα, έχει προβληματίσει την κα Βάκα, η οποία τελευταία φαίνεται ότι δεν μπορεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο.

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση φαίνεται όπως δείχνουν μέχρι τώρα τα πράγματα πως είναι η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ερέτριας Κατερίνα Κυριακοπούλου. Η ίδια αγαπάει τον τόπο που ζει και πασχίζει για το καλύτερο. Παρεμβαίνει σε θέματα ουσίας από το θεσμικό της ρόλο προκειμένου να αφυπνίσει την δημοτική αρχή και να γίνει αρωγός σε ότι έργο αφορά στην Ερέτρια.

Το Νησί των Ονείρων, ο καθαρισμός, η φύλαξη και η αξιοποίησή του. Το κλειστό Γυμναστήριο της Ερέτριας. Έφερε θέμα στο ΔΣ συλλέγοντας τις υπογραφές Δημοτικών σύμβουλων για να μην χαθεί το έργο για το Κλειστό Γυμναστήριο για το οποίο υπάρχει έτοιμη χρηματοδότηση. Αξιώνει κάθε φορά τον καθαρισμό του σκουπιδότοπου δίπλα από τα γήπεδα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις των παιδιών, διεκδικώντας την ανάπτυξη των πράσινων σημείων της κοινότητας.

Από τις παρατηρήσεις της κας Κυριακοπουλου στις συνεδριάσεις των Δ.Σ δεν έλειψαν οι παρατηρήσεις για την επισκευή των κακοτεχνιών στο "καινούριο" δημοτικό σχολείο της Ερέτριας, ζητώντας παράλληλα τη διαβεβαίωση της Περιφέρειας ότι το σχολείο είναι ασφαλές.

Η πρόεδρος έχει κάνει και αναφορές για τη χωροθέτηση των κάδων σκουπιδιών -και με το νέο έτος σκοπεύει όπως έχει δηλώσει δημόσια να οργανώσει ενημέρωση στα δημοτικά σχολεία για την σημασία και τον τρόπο ανακύκλωσης των απορριμμάτων και όχι μόνο.

Θέματα που έχει φέρει η ίδια στο συμβούλιο και ζητά να πάρει απαντήσεις. Από το μάτι της όμως όπως αντιλαμβάνεται κανείς περνούν και τα θέματα της καθημερινότητας.

Ως άγρυπνος φρουρός, παρατηρεί τα πάντα και τους πάντες και κάνει τις παρατηρήσεις της αν και εφόσον χρειαστεί. Ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο που στο πρόσωπο της βλέπουν μία αυτοδιοιηκητικό δυναμική, απόλυτη αλλά αποτελεσματική, σε ότι καταπιάνεται.

Ακόμα και στον τρόπο που διαχειρίζεται τα θέματα στα δημοτικά συμβούλια μπορείς να διακρίνεις το δυναμισμό και τη θέληση που κρύβει μέσα της για προσφορά στον τόπο της. Έχει αποδείξει ότι δε μασάει…

Και συνεχίζει με τον ίδιο δυναμισμό! Χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος!

Μία ιδέα που έπεσε στο τραπέζι από τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, η οποία είχε ήδη το καλοκαίρι υιοθετήσει ένα σκυριανό αλογάκι την Αμέρισσα, έπεσε στο τραπέζι που βρισκόταν όπως όλα έδειξαν από μία πολύ δυνατή ομάδα, την πρώην γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ο πρόεδρός της εταιρείας VKC Βασίλης Καρατσώλης και το μέλος του Δ.Σ του ΕΟΤ, Χρήστο Καραγιάννη, αναφορικά με την προστασία του Σκυριανού αλόγου, πήρε σάρκα και οστά πριν από λίγους μήνες, στο στενό του Ευρίπου, σ’ ένα ουζερί, από την Σοφία Νικολάου που ξεκίνησε τον αγώνα σε ότι αφορά την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης 64 Σκυριανών αλόγων με φροντίδα και σωστή, ελεγχόμενη αναπαραγωγή, έτσι ώστε να σταματήσουν να αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση, που φιλοξενούνται στο Κτήμα Μουριές, του ΜανώληΤραχανά και της οικογένειας του. Τη χορηγία για τα τροφεία και την υγειονομική τους περίθαλψη, ανέλαβε η εταιρία VKC. Στην ίδια φάρμα, που πριν από ένα χρόνο γεννήθηκε και η Αμέρισσα.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη όλη η παρέα, μετά από τη συζήτηση που έγινε για τα έξοδα που απαιτούνται για να βιοποριστούν τα Σκυριανά αλογάκια, ο κ. Καρατσώλης βάζει πρώτος πλάτη να στηρίξει οικονομικά το εγχείρημα ενώ ταυτόχρονα στο «παιχνίδι» μπαίνει και ο Χρήστος Καραγιάννης ο οποίος το φτάνει το θέμα στο Υπουργείο Τουρισμού αφού τον συνδέει μακρόχρονη φιλία όπως και την κα Νικολάου, με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια ο οποίος επίσης με τη σειρά του, γίνεται συνοδοιπόρος σε όλη αυτή την ουσιαστική προσπάθεια που γίνεται για την επιβίωση του Σκυριανού αλόγου και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφού είναι και χαρακτηρισμένο προστατευόμενο είδος. Να σημειωθεί εδώ ότι το θηλυκό Σκυριανό αλογάκι, απαγορεύεται να βγει εκτός Σκύρου.

Και «ήγγικεν η ώρα», που αυτή η παρέα με αφορμή την προστασία και στήριξη για την επιβίωση του Σκυριανού αλόγου θα μεγάλωνε. Ο Δήμος Σκύρου, η Ναυτική Εταιρία, ο Σύλλογος Επαγγελματιών του Νησιού, Σύλλογοι και Φορείς αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια και έτσι όλοι μαζί στήνουν μία γιορτή στο Νησί της Στερεάς, τη γραφική μας Σκύρο, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, το μεσημέρι, στην ταβέρνα Μουριές της οικογένειας του Μανώλη Τραχανά που διαθέτει και τη φάρμα με τα άλογα, δίπλα.

Παρουσία του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ο κ. Καρατσώλης, ο στυλοβάτης όλης αυτής της προσπάθειας ανακοινώνει την δημιουργία του Ιδρύματος Προστασίας του Σκυριανού αλόγου! Η συγκίνηση των παρισταμένων, δεν περιγράφεται! Πόσο μάλλον του Μανώλη Τραχανά που όλα αυτά τα χρόνια συντηρεί με έξοδα προσωπικά τη φάρμα. Και επειδή η «αγκαλιά» του κ. Καρατσώλη είναι μεγάλη, σε αυτή την προσπάθεια εντάχθηκαν ακόμα 32 άλογα που διαθέτουν σε άλλη φάρμα στη Σκύρο, ιδιοκτησίας της κας Αμαντα, καθώς επίσης και όσα Σκυριανά άλογα έχουν ιδιώτες στο Νησί.

Η Σοφία Νικολάου, έκανε την ιδέα πράξη με τη στήριξη ανθρώπων που αγαπούν τα ζώα, σέβονται την πολιτιστική μας κληρονομιά και αντιλαμβάνονται ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις δεν πρέπει να δίνονται εφήμερες λύσεις, αλλά διαχρονικές και ουσιαστικές. Αυτή η κίνηση είναι η αρχή, για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Που θα συμβάλλει παράλληλα, στην τουριστική ανάπτυξη του Νησιού, με τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Όλα τα διαδικαστικά ακόμα και την διοργάνωση αυτής της γιορτής στη Σκύρο έτρεξε ο Χρήστος Καραγιάννης, ο οποίος παρουσίασε την εκδήλωση, μέλος του Δ.Σ του ΕΟΤ, με την αιγίδα του οποίου έγινε η εκδήλωση.

Με την έλευση και του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στο Νησί, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και πρέπει να πούμε εδώ ότι μαζί και με τη Σοφία Νικολάου και την υπόλοιπη παρέα, πέρασαν πολλές ώρες, με τα άλογα στη φάρμα του κ. Τραχανά. Και βέβαια, ο Υπουργός στην σύντομη τοποθέτηση του ζήτησε τη στήριξη στο πρόσωπο της Σοφίας Νικολάου που πολιτεύεται για πρώτη φορά στην Εύβοια, σημειώνοντας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ανθρώπους που αποδεικνύουν καθημερινά με τη στάση τους ότι μπορούν να φανούν χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στον τόπο τους.

Να σημειωθεί εδώ ότι το Σκυριανο αλογάκι, είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη νήσο Σκύρο εξ’ου και η ονομασία. Είναι προστατευόμενο είδος.

Τα σκυριανά αλογάκια είναι ζώα συντροφικά, κοινωνικά, εύρωστα, έξυπνα, με ιδιαίτερα προσηνή συμπεριφορά προς τα παιδιά. Το ύψος τους φτάνει τα 116 εκατοστά. Ο σωματότυπος τους ομοιάζει με αυτόν του μεγαλόσωμου αλόγου. Το χρώμα των αλόγων είναι συνήθως στις αποχρώσεις του καφεκόκκινου και του καστανού (ορφνό) πιο σπάνια του λευκού ή γκριζόφαιου (φαιά) και σπανιότερα του ξανθού. Κάποια έχουν λευκό σημάδι στο πρόσωπο (αστεράτα ή ρεμπά). Το σκυριανό αλογάκι ανήκει στο είδος Equus Cabalus αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους θεωρείται ως  ξεχωριστή φυλή η οποία ονομάζεται Equus Cabalus Skyros Poni ή Equus Cabalus Skyriano.

«Είναι μεγάλη η χαρά νομίζω όλων να βρισκόμαστε σε ένα από τα ωραιότερα νησιά της Χώρας μας. Και βρισκόμαστε εμείς εδώ, αυτή η παρέα που προανέφερε ο Χρήστος, προκειμένου να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη διάσωση του Σκυριανού αλόγου. Το συγκεκριμένο άλογο, όπως είπαν και οι προηγούμενοι ομιλητές, είναι πάνω από 2000 χρόνια σε αυτό το Νησί. Είναι συγκλονιστικό. Το Σκυριανό άλογο, είναι απόγονος του αλόγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Απεικονίζεται στη ζωοφόρο του Παρθενώνα. Αντιλαμβάνεστε την αξία αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς» ανέφερε στην τοποθέτηση της η κα Νικολάου και συνέχισε:

«Και πως αυτή η Πολιτιστική κληρονομιά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου η Σκύρος να αποτελέσει ίσως το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό του κόσμου. Γιατί πέρα από τα Σκυριανά άλογα, έχει και ένα φυσικό κάλος το οποίο επιτρέψτε μου να πω ότι είναι μοναδικό. Τα Σκυριανά άλογα όμως, προκειμένου να διασωθούν χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας. Αυτή η παρέα έκανε μία καλή αρχή. Προκειμένου οι 4 άνθρωποι, ο Μανώλης, η Αμάντα, ο Νίκος και ο Στάθης, να έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να αντέξουν τα Σκυριανά άλογα, στο χρόνο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κλιματική αλλαγή. Κακή διαχείριση ίσως στην αναπαραγωγή τους, έχει κάνει σοβαρή ζημιά» δήλωσε η πρώην Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, και πολιτεύτρια της Ν.Δ στην Εύβοια Σοφία Νικολάου.

 

 

Συγκινούν τα λόγια του επιχειρηματία Βασίλη Καρατσώλη, που ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και προστασίας του περιβάλλοντος πήγε την ιδέα ένα βήμα πιο πέρα, ανακοινώνοντας τη σύσταση Ιδρύματος για την διάσωση του Σκυριανού αλόγου.

«Όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, μια παρέα ουσιαστικά στη Χαλκίδα, ήταν το έναυσμα για να μπορέσει να γίνει αυτή η δράση, από τον Όμιλο των Εταιριών μου, για να προσπαθήσουμε και εμείς με τη σειρά μας να περισώσουμε και να διαφυλάξουμε και τον πολλαπλασιασμό του Σκυριανού αλόγου.

Η εταιρία η δική μου, είναι μία εταιρία που κατά κύριο λόγο, ασχολείται με την ανακύκλωση. Αυτό σημαίνει ότι έχει άμεση σχέση, με την προστασία του Περιβάλλοντος. Προστασία όμως του Περιβάλλοντος για μένα, δεν είναι μόνο, προστατεύω το περιβάλλον από τα σκουπίδια ή δίνω το έναυσμα με την ανακύκλωση για την κυκλική οικονομία. Αλλά είναι φυσικά, προστασία πανίδας και χλωρίδας.

Με αυτή τη φιλοσοφία, πραγματικά προχωρήσαμε σε αυτή την ιδεά, σε αυτή τη δράση γνωρίζοντας στην αρχή, τον κ. Τραχανά για την πρώτη μονάδα. Στη συνέχεια, βέβαια ενημερωθήκαμε από τον δήμαρχο, ότι υπάρχουν και άλλες φάρμες στη Σκύρο και από αυτό το βημα εγω δίνω μία …ότι υπάρχει ήδη στα σκαριά μία ενέργεια για δημιουργία ιδρύματος για την προστασία του Σκυριανού αλόγου, το οποίο θα περιλαμβάνει εκτος από τον Όμιλο των Εταιριών μου και άλλους επιχειρηματίες. Και με αυτή μας την ενέργεια θα αγκαλιάσουμε όλες τις φάρμες, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Είναι αυτή μια ενέργεια ουσιαστικά, όπως είπε και ο Χρήστος ο Καραγιάννης, σε μία προσπάθεια την οποία κάνουμε πανελλαδικά, εταιρίες οι οποίες είναι ευαισθητοποιημένες για το θέμα του περιβάλλοντος, και της κυκλικής οικονομίας. Και πράγματι, είμαστε έτοιμοι τον επόμενο μήνα, να ανακοινωθεί η ίδρυση του δικτύου προστασίας περιβάλλοντος και προώθησης της κυκλικής οικονομίας με την ονομασία “ΣΥΜΒΑΛΩ”. Κάτω από την αιγίδα αυτού του δικτύου θα βρίσκεται και το Ίδρυμα που προείπα, για την προστασία του Σκυριανού αλόγου.

Θέλω να υποσχεθώ σε όλους τους φορείς, και στο δήμαρχο, ότι έχουμε σκοπό, με βάση το δίκτυο να συμβάλλουμε ευρύτερα στην προστασία του Περιβάλλοντος, της Ανακύκλωσης και γενικότερα των απορριμμάτων στο χώρο της Σκύρου. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το Νησί σας. Είναι εκπληκτικό. Είναι δεδομένο ότι θα το επισκεφθώ και οικογενειακά το καλοκαίρι. Και θα φροντίσω ουσιαστικά να υπάρχει αυτή η διάδωση, για την πραγματική, ιδιαίτερη φιλοξενία την οποία έχετε και το ιδιαίτερο κάλος που έχει αυτό το Νησί.

Πραγματικά θέλω να πω ότι με αυτή μας τη δράση για το Σκυριανό αλογάκι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι το έναυσμα για να μπορέσει να τονωθεί και η τουριστική, ουσιαστικά κίνηση στο Νησί. Που έχει μία διαφορετικότητα από τα άλλα νησιά σε ότι αφορά τον τουρισμό. Δεν είναι του μαζικού τουρισμού. Και αυτό μας ικανοποιεί πάρα πολλούς. Από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, οι οποίοι θέλουμε κάτι διαφορετικό στις διακοπές μας. Υπόσχομαι ότι θα είμαι δίπλα στο Νησί.

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό, τον κ. Κικίλια, για το γεγονός ότι πραγματικά αγκάλιασε αυτή μας την προσπάθεια. Να ευχαριστήσω τη Σοφία τη Νικολάου ξανά, για την εκπληκτική ιδέα που είχε μαζί με την Έφη Ντίνη, και υπόσχομαι ότι πραγματικά θα δείτε ενέργειες, από τον Όμιλο και τους Συνεργάτες επιχειρηματίες, εδώ στη Σκύρο, που δεν θα το πιστεύετε! »

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, έδειχνε να απολαμβάνει αυτή την ιστορική στιγμή για το Σκυριανό άλογο. «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σας από χθες. Έχετε ένα εκπληκτικό νησί, τη Σκύρο. Οι Σκυριανοί που είχα την τύχη να γνωρίσω αυτές τις δύο μέρες, είστε πολύ ξεχωριστοί και πολύ ιδιαίτεροι άνθρωποι, Έχετε έναν πανέμορφο τόπο και θα κοιτάξουμε όλοι μαζί, και θα εξηγήσω πως, να στηρίξουμε αυτό το Νησί, στο μέλλον.

Δεν ήξερα, το είπε ο δήμαρχος, ότι δεν έχει έρθει άλλος Υπουργός Τουρισμού στη Σκύρο. Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Χτες παραβρέθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μία σειρά θεμάτων είδαμε σήμερα το πρωί με τη Σοφία τη Νικολάου, στην περιήγηση που κάναμε. Θα πω στη συνέχεια τι δυνατότητες έχει το Νησί, και τι σκεφτόμαστε με τη Σοφία. Υπάρχει η δυνατότητα, Υπουργείο Τουρισμού,Κυβέρνηση, τοπική αυτοδικοίκηση και φορείς του Νησιού και η αντιπολίτευση, η οποία είναι αυτή, να συμβάλλουμε και σε πόρους και σε μελέτες, μέσα από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ έτσι ώστε να ενισχυθούν οι υποδομές του Νησιού και να βρούμε τρόπο έτσι ώστε να ενισχύσουμε αυτές τις υποδομές και άρα να υποστηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία εδώ. Έτσι ώστε το Νησί να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, και αυτό να προσφέρει ποιότητα ζωής κυρίως στους Σκυριανούς αλλά κυρίως στους επισκέπτες. Είτε είναι Έλληνες. Είτε είναι ταξιδιώτες-τουρίστες από το εξωτερικό.»

δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας και συνέχισε με αναφορά στην εκδήλωση:

«Καλοί φίλοι, και η φιλία είναι ιερό πράγμα στη ζωή, με ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία αυτή, από τον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία με το Ελληνικό δημόσιο και τους ανθρώπους που αγωνίζονται χρόνια για το Σκυριανό αλογάκι. Τα Σκυριανά αλογάκια νομίζω ότι μπορούν να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας μας, έτσι ώστε να μπρανταριστεί το νησί, η Σκύρος, ως μοναδικός εναλλακτικός προορισμός. Είμαστε μέσα στα κορυφαία πέντε brand του κόσμου, με τόσες δυσκολίες και τόσα προβλήματα παγκοσμίως. Πόλεμο, πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση. Ελληνοτουρκικά, ακρίβεια. Πόσο καλά έχει πάει φέτος ο τουρισμός. Πόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε κάνει όλοι μαζί καιποσο αυτό έχει συντελέσει στη μέση ελληνική οικογένεια. Στη μικρή και στη μεσαία επιχείρηση.

Εδώ όμως η Σκύρος έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο που μπορεί να ξεδιπλώσει τις άλλες ομορφιές του Νησιού για τις οποίες θα μιλήσουμε. Έχει ανθρώπους που με αγάπη και με συναίσθηση του καθήκοντος, αγαπάνε, φροντίζουν εκτρέφουν και διαιωνίζουν το Σκυριανό άλογο, εδώ στον τόπο τους. Συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια.

Συγχαρητήρια στο Βασίλη Καρατσώλη για την πρωτοβουλία. Ανέλαβε να το αναφέρει και δημοσίως. Άνθρωπος που έχει την αίσθηση του πατριωτισμού, του καθήκοντος και της ευθύνης και αντιλαμβάνονται ακριτικούς προορισμούς, ως μοναδικής σπουδαιότητας. Βασίλη Καρατσώλη και Χρήστο Καραγιάννη, σας ευχαριστώ για το έναυσμα να έρθουμε στη Σκύρο off season, για να συζητήσουμε τα προβλήματα και να αγκαλιάσουμε την όλη προσπάθεια…

Και καταλήγω στη Σοφία. Η Σοφία αποφάσισε να πολιτευτεί εδώ. Εγώ, χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Πιστεύω πολύ στη νησιώτικότήτα μας, στα νησιά μας. Πιστεύω πολύ στην Περιφέρεια. Η Σκύρος είναι ένας ξεχωριστός, ιδιαίτερος προορισμός. Νομίζω ότι έχετε ένα μοναδικό Νησί. Νομίζω Σοφία ότι αξίζεις να παλέψεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που μαζί με τους άλλους εκλεγμένους ή υποψηφίους, θεωρώ ότι πολύ καλά έκανες και έκανες αυτή την κίνηση. Η ιδέα είναι εξαιρετική. Κυρίες και Κύριοι η Σοφία Νικολάου είναι ένας δυναμικός άνθρωπος και νομίζω ότι θα ενδιαφερθεί και ενδιαφέρεται στην πράξη για το Νησί. Το βλέπετε άλλωστε. Και θέλω να ελπίζω ότι ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα δώσει αυτό το οποίο μπορεί. »

Ο Υπουργός, δήλωσε ευτυχισμένος με την εξέλιξη για το Σκυριανό αλογάκι, ενώ όση ώρα απέμενε μέχρι να πάρει το πλοίο για την επιστροφή, την πέρασε στη φάρμα παρέα με τα συμπαθέστατα τετράποδα και ανανέωσε το ραντεβού με όλους για να βρεθεί μαζί τους το συντομότερο.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές για το Δήμο Σκύρου, με το δήμαρχο Νίκο Μαυρίκο να μην έχει πλέον λόγια για να ευχαριστήσει τους πάντες αφού επι θητείας του γίνεται κάτι πολύ δυνατό για την προστασία και διάσωση του Σκυριανού αλόγου που δεν κατάφερε κανείς μέχρι τώρα. Γίνεται συνοδοιπόρος μαζί με το Δ.Σ και όλο το Νησί στην προσπάθεια της παρέας.

Όσο για τον ιδιοκτήτη της Φάρμας, Μανώλη Τραχανά, κάπου εδώ, σταματά το άγχος επιβίωσης των Σκυριανών αλόγων που με αγάπη και αφοσίωση περιποιείται και φροντίζει όλα αυτά τα χρόνια, με προσωπικά έξοδα. Και αρχίζει το μεγάλο ταξίδι με συνοδοιπόρους σε όλο αυτό το εγχείρημα, όλους μας. Με την ευχή η Φάρμα να μεγαλώσει κι άλλο.

Σφραγίδα σε όλο αυτό βάζει ο Χρήστος Καραγιάννης, μέλος του Δ.Σ του ΕΟΤ. Ο άνθρωπος που φρόντισε να στήσει όλη αυτή τη μεγάλη γιορτή, την οποία και παρουσίασε στις Μουριές, το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου. Μία σημαντική μέρα για τη Σκύρο. Μία ιστορική μέρα για τη διάσωση του Σκυριανού αλόγου.

Η ιδέα μπορεί να έπεσε στο τραπέζι αλλά δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Βασίλης Καρατσώλης που μεταλαμπάδευσε την ιδέα και σε συναδέλφους του επιχειρηματίες που θα στηρίξουν στη διάσωση του Σκυριανού αλόγου.

 skiros al16

 

skiros al19

 

skiros al11

skiros al6

skiros al21

skiros al59

skiros62

skiros63

skiros al15

skiros al7

skiros al1

skiros al2

skiros al8

skiros al9

skiros al12

skiros al14

skiros al17

skiros al22

skiros al25

skiros al32

skiros al33

skiros al34

skiros al20

skiros al35

skiros al36

skiros al42

skiros al45

skiros al47

skiros al52

skiros64

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

 

Το δημοτικό συμβούλιο Κύμης-Αλιβερίου για ακόμα μία φορά χθες 2.8, μετατράπηκε σε παρωδία στα μάτια όσων άντεξαν να το παρακολουθήσουν. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Θωμάς πιάστηκε από μία φράση του δημάρχου Θανάση Μπουραντά ο οποίος έσπευσε να τον κρίνει για τα όσα ανέφερε για την στάση που κράτησε ο δήμαρχος απέναντι στο πολιτικό του παιδί τον Αλέξανδρο Θεοδώρου κατεβάζοντας το γιο του για βουλευτή με το ΚΙΝΑΛ, ενώ είχε δεσμευτεί να στηρίξει την υποψηφιότητα Θεοδώρου. Τότε ο Δημήτρης Θωμάς είχε μιλήσει για έλλειψη πολιτικής μπέσας από πλευράς του.

Χτες πήρε το λόγο αφού προκλήθηκε από τα λεγόμενα του δημάρχου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχει αποδείξει η πράξη ότι τα κάνεις θάλασσα επι της ουσίας. Όταν όπως είπε η κα Θαλασσινού 45εκ προϋπολογισμός, όταν η Κύμη δεν έχει να πιει νερό. Προηγούμενα ο κ. από το Γαβαλά, έλεγε ότι δεν έχουν να πάνε στις ελιές τους. Είπα προηγούμενα για τον κ. Αναγνώστου. Ο κ. Αναγνώστου για μένα είναι ένας επιστήμονας. Ο συνδυασμός Μπουραντά, ο Μπουραντάς δηλαδή, τον έκανε πέρα λες και δεν έτρεχε τίποτα. Λες και έχει πολλούς επιστήμονες οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν. Τον έκανε πέρα» είπε ο κ. Θωμάς και συνέχισε:

«Και με την περίπτωση Θεοδώρου έδειξε για άλλη μια φορά, το πώς κρεμάει τα παιδιά του. ‘Εβαλε το γιο του υποψήφιο βουλευτή για να κόψει το ντορό. Αυτό για μένα είναι unfairκαι πολιτικά απαράδεκτο. Που δείχνει το πόσο αφερέγγυος είναι. Είσαι αφερέγγυος ακόμα και στους συνεργάτες σου. Τους πουλάς. Τους ρίχνεις στην πυρά προκειμένου να είσαι στην καρέκλα μέχρι 100 χρονών! Σε πήραν είδηση όλοι και θα το δεις στο άμεσο μέλλον αυτό.»

Με το δήμαρχο να του απαντά: «Κάθεσαι και ασχολείσαι με το που πάει ο γιος μου και κάθεσαι και γράφεις παραμύθια.»

«Ασχολούμαι γιατί ακόμα βάζεις τρικλοποδιές και στα δικά σου παιδιά. Αυτός είναι ο χαρακτήρας σου. Σου κουβαλάνε νερό και μετά τους πετάς, έναν –έναν» ανταπάντησε στο δήμαρχο, ο κ. Θωμάς.

Ένα δημοτικό συμβούλιο που παραπαίει στις εμμονές αυτοδιοικητικών, οι οποίοι δυστυχώς, δεν έχουν αφενός καταφέρει να λύσουν προβλήματα δεκαετιών και παραπάνω και δεν ασχολούνται με την καθημερινότητα των δημοτών που πονάει πολύ!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Σελίδα 1 από 11

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr