bannernew6

Τελευταία Νέα

Η EL CAMINO δίπλα στον πολίτη σπέρνοντας αγάπη μέσω αλληλεγγύης ελπίζει, αισιοδοξεί και ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο

Μια ομάδα αποτελούμενη από ελάχιστους ανθρώπους με μεγάλη καρδιά και δύναμη ψυχής, η EL CAMINO, έρχεται σπέρνοντας αγάπη μέσω της αλληλεγγύης, εδώ και δύο χρόνια να συμβάλει στην σύσφιξη των ανθρωπίνων σχέσεων αλλά προσφέροντας απλόχερα στο κοινωνικό σύνολο. Για αυτή την προσφορά, μίλησε στο eviakosmos.gr, ένα από τα μέλη της τον οποίο συναντήσαμε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, μαζί με τα άλλα μέλη να μοιράζουν φαγητό σε συμπολίτες μας, στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου, στη Χαλκίδα. Ο κ. Γιάννης Ζαγόρας μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται και τα συναισθήματα που δημιουργούνται μέσα από την κοινωνική αυτή προσφορά που είναι πολυδιάστατη. Η ομάδα κάθε δεύτερη Κυριακή μοιράζει 120-140 μερίδες φαγητού που επιμελούνται στις κουζίνες τους όπως μας είπε ο κ. Ζαγόρας, επτά εθελοντές.

el camino 19

Πείτε μας λίγα λόγια για την EL Camino. Πως δημιουργήθηκε;

Η ΕL Camino ξεκίνησε από την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» και ο βασικός πυρήνας της αποτελείται από 7 μέλη. Στην κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» αρχίσαμε να μαγειρεύουμε για ανθρώπους που είχαν ανάγκη και κάποια στιγμή ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε κάτι πιο συλλογικό, γιατί παρατηρήσαμε πως υπήρχε πολύ μεγάλη ανάγκη για άμεση στήριξη των συνανθρώπων μας και αλληλεγγύη. Ο στόχος μας ήταν να ασχολούμαστε με πάσης φύσεως κοινωνικά θέματα που αφορούν τον κόσμο της Χαλκίδας, εκτός από το να μαγειρεύουμε. Το μαγείρεμα είναι και αυτό μία πράξη αγάπης και αλληλεγγύης . Έτσι ξεκινήσαμε και μάλιστα βρήκαμε ανταπόκριση. Ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε για την κλειστή κοινωνία της Χαλκίδας και συνεχίζουμε, αφού ήδη η EL Camino μετράει δύο χρόνια.

Πώς έγινε η γνωριμία μεταξύ των μελών;

Γνωριστήκαμε στην κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος». Ο βασικός πυρήνας μας ήταν αυτός. Από εκεί ξεκινήσαμε και είμαστε ακόμα μαζί. Τα μέλη της ομάδας είναι άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές ομάδες. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και άνεργοι, επίσης. Και αυτό είναι το σημαντικό. Γιατί μπορούμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη άποψη για το τι γίνεται γύρω μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συμμετέχουμε οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη και να παρεμβαίνουμε όταν κάποιοι θίγονται. Γιατί θεωρούμε απλά πως η πολιτική, οφείλει να έχει ως μέριμνα τον πολίτη και όχι να στρέφεται εναντίον του, όπως συμβαίνει την τελευταία δεκαετία. Εμείς θέλουμε να αισθανόμαστε δίπλα στον πολίτη, να είμαστε ενωμένοι. Αυτό θεωρούμε, αυτό πρεσβεύουμε και αυτό θα συνεχίσουμε.

Ποιες είναι οι υπόλοιπες δράσεις και δραστηριότητες σας;

Μία από τις πρώτες δραστηριότητες, μας ήταν ο καθαρισμός των παραλιών της Χαλκίδας από τα σκουπίδια. Δραστηριοποιηθήκαμε για τις ανεμογεννήτριες, με καθιστικές διαμαρτυρίες και στην Αβάντων κατά τη διάρκεια της καραντίνας και μπροστά από τη Νομαρχία σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας κ.α. Έχουμε καταθέσει ενστάσεις για να πηγαίνουν σχολείο τα προσφυγόπουλα και συνεχίζουμε. Βρεθήκαμε και δίπλα στους συμπολίτες μας την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βόρεια Εύβοια πέρσι.

Επίσης, πέραν του μαγειρέματος, υπάρχει και Κοινωνικό Παντοπωλείο. Και τι εννοώ; Όποτε έχουμε προσφορές από κόσμο, όπως περιμένουμε και τώρα τον Δεκέμβρη που είναι ο λεγόμενος μήνας της αλληλεγγύης, πάμε και μοιράζουμε έτοιμες τσάντες στοχευμένα σε οικογένειες που ξέρουμε ότι έχουν ανάγκη. Αυτές οι τσάντες έχουν τρόφιμα μακράς διάρκειας, πάνες για μικρά παιδιά, για υπερήλικες και γενικά οτιδήποτε χρειάζεται να έχει το καλάθι του νοικοκυριού. ‘Ο,τι αφορά τον πολίτη, είμαστε μαζί του».

Πόσο καιρό κάνετε αυτή τη δράση με το φαγητό; Έχετε κάποια ενίσχυση από το δήμο ή από κάποιον άλλο φορέα ή την Εκκλησία;

Δε συνεργαζόμαστε ούτε με τον δήμο, ούτε με την εκκλησία. Είμαστε απλοί άνθρωποι και αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας. Δηλαδή, δεχόμαστε προσφορές από τον κόσμο χωρίς να παίρνουμε χρήματα. Μπορεί ο κόσμος όταν θέλει να βοηθήσει, να μας δώσει είτε επιταγές από σούπερ μάρκετ τις οποίες εξαργυρώνουμε ανάλογα με τις ανάγκες.

Τα προϊόντα για τα φαγητά τα προσφέρουν ιδιώτες ή επιχειρήσεις;

Ως επί το πλείστον ιδιώτες. Και κάποιες τοπικές επιχειρήσεις όπως φούρνοι, παντοπωλεία κτλ.. Κυρίως όμως απλός κόσμος. Και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί αντιλαμβανόμαστε όλη αυτή την αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για την προεργασία του φαγητού. Υπάρχει κάποιος ειδικός χώρος στη Χαλκίδα;

Όχι δεν υπάρχει κάποιος ειδικός χώρος. Μαγειρεύουμε στις κουζίνες μας. Ουσιαστικά αναλαμβάνουμε το μαγείρεμα και δίνουμε ραντεβού κάθε δεύτερη Κυριακή στις 1:30 το μεσημέρι όλοι ραντεβού στον Άγιο Νικόλαο. Εκεί καθόμαστε μαζί με τους ανθρώπους αυτούς και τους μοιράζουμε φαγητό.

Έρχεστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Υπάρχει κάτι που σας έχει συγκινήσει; Γνωρίζετε την ιστορία κάποιων ανθρώπων από εκείνους που παίρνουν φαγητό;

Αυτό που μας συγκινεί πάρα πολύ είναι ότι βλέπουμε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης να χαμογελούν μέσα από τις κινήσεις μας. Να μας αισθάνονται δικούς τους ανθρώπους. Άλλωστε, ένας από τους σκοπούς της προσφοράς του φαγητού, είναι μέσα από αυτό και η επικοινωνία και η ανάγκη να κατανοήσουμε πέραν των δικών μας αναγκών και την ανάγκη του διπλανού, ανάμεσα και στους ίδιους που έρχονται να πάρουν φαγητό. Αλληλέγγυοι, δίνουν ο ένας στον άλλο το περίσσευμά τους.

Και υπάρχουν τέτοια παραδείγματα τις Κυριακές που μοιράζουμε φαγητό, αφού υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι για παράδειγμα έχουν πάρει από δύο μερίδες φαγητό, και όταν οι μερίδες τελειώνουν και έρχεται κάποιος καθυστερημένα, το μοιράζονται μαζί του. Διαπιστώνεις έτσι την ανάγκη για επικοινωνία, την ανάγκη να νιώσουμε δίπλα μας ο ένας τον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο αφυπνίζουμε συνειδήσεις.

Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας;

Υπάρχει ένα τηλέφωνο, το οποίο φαίνεται και στη σελίδα μας στο Facebook , όπου μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος αν χρειαστεί κάτι ή αν θέλει να προσφέρει κάτι.

Οι φωτογραφίες είναι και από την Κυριακή που συναντήσαμε τους εθελοντές στον Αγιο Νικόλαο καθώς επίσης και από άλλες δράσεις.

camino1

camino3

camino5

camino12

 

camino2

camino8

camino9

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 21:00

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr