Τελευταία Νέα

Δυναμικό «ΟΧΙ» στη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια- Πάνω από 3000 κόσμος διαδήλωσε- Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η κινητοποίηση στην παραλία της Χαλκίδας

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο αγώνας για το αυτονόητο! Πάνω από 3000 κόσμος κατέκλυσε την παραλία της Χαλκίδας το μεσημέρι της Κυριακής, αντιστεκόμενος στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Εύβοια που έχει υπερκορεστεί! Με σεβασμό στο περιβάλλον και στη ζωή, ο αγώνας ήταν απαραίτητος για να σταλεί μήνυμα με πολλούς αποδέκτες!

Η δράση οργανώθηκε από τον Ορειβατικό Σύλλογο και την Επιτροπή Αγώνα της Σκύρου με τη στήριξη και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Παρόντες αυτοδιοικητικκοόι, πολιτικοί, τοπικοί φορείς, πολιτιστικοί Σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις, από όλη την Εύβοια.

Τη συγκέντρωση άνοιξε το συγκρότημα «Kantinelia» με τραγούδια, ένα εκ των οποίων, όπως είπαν τα μέλη του συγκροτήματος ήταν αποκλειστικά γραμμένο για την Εύβοια.

anemx27

Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας Τάσος Μπαλτάς, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τους παρισταμένους και ευχήθηκε καλή δύναμη, δίνοντας την υπόσχεση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. «Η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη διαμαρτυρία όλου του νησιού και της Εύβοιας και της Σκύρου. Το μήνυμα είναι σαφές. Την Εύβοια και τη Σκύρο δεν τις χαρίζουμε. Η Εύβοια σηκώνει ένα τεράστιο βάρος ήδη. Αν δε σταματήσει εδώ η βιομηχανική επέλαση θα χαθεί ουσιαστικά όλη η ζωή για τους επόμενους, οπότε είναι μια διαμαρτυρία προς την κεντρική κυβέρνηση, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις εγκρίσεις που δίνει, προς την Περιφέρεια που πρέπει να πράξει τα δέοντα και προς του Δήμους, που ευτυχώς έχουν καταλάβει την αναγκαιότητα και ακολουθούν το κάλεσμα με όλες τις ενέργειες. Εμείς είμαστε στον αγώνα αυτόν για περισσότερο από τρία χρόνια, προσπαθούμε να σώσουμε ότι μας έχει μείνει, τα βουνά στην κεντρική Εύβοια που είναι σημαντικά και τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 200», τα κομμάτια που έχουν μείνει παρόλο που έχει τεθεί σε τεράστια καταστροφή η Καρυστία αυτή τη στιγμή να μείνουνε κομμάτια γης για τους ανθρώπους εκεί, τους αρχαιολογικούς χώρους που θίγονται άμεσα, είναι ένας αγώνας για να σώσουμε ότι έχει μείνει», δήλωσε στο eviakosmos.gr.

ΓΑΛΑΝΗΣ

Έπειτα στο βήμα ανέβηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Κωνσταντίνος Γαλάνης, , ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχει γίνει ομόφωνο ψήφισμα κατά της άναρχης τοποθέτησης. Η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας ζητά αναλογικό σχέδιο προσαρμοσμένο στην ανάπτυξη και είναι κατά όλου αυτού του εγκληματικού χωροταξικού σχεδιασμού που συμβαίνει στην Εύβοια. Είμαστε αρνητικοί σε οποιοδήποτε έργο».

anemx18

Στη συνέχεια το λόγο πήρα ο Βασίλης Γουρνής, εκπροσωπώντας το δήμο Χαλκιδέων, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μπει καμία ανεμογεννήτρια στα δάση της Δίρφυ, της Σέττας και στο Καντήλι και πρέπει όλοι μαζί ανεξάρτητα σε ποιο μετερίζι ανήκουμε, να δώσουμε τη δική μας μάχη».

anemx6

Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς,και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, κινούμενος και εκείνος στο ίδιο πνεύμα αντίστασης! « Δε θέλουμε καμιά ανεμογεννήτρια στο Δήμο μας. Όλοι μαζί είτε με το καλό, είτε με το άγριο, το έχουμε ξεκαθαρίσει. Πρέπει η Περιφέρεια και όλοι οι δήμοι να είμαστε μαζί. Προέχουν οι πολίτες και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Ευχαριστώ πολύ τους Συλλόγους για αυτή την πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

anemx14

Ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, παρά την «επίθεση» που δεχόταν από παριστάμενους , ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του τα εξής: «Είμαι προσκεκλημένος εδώ. Περισσότερο από εμάς κανείς άλλος δεν αγαπάει την Κάρυστο. Εκ μέρους του δήμου συμμετέχουμε και χαιρετίζουμε τη σημερινή διαμαρτυρία και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Ο δήμος Καρύστου είναι πρώτος δήμος σε παραγωγή ενέργειας και έχοντας αυτή τη γνώση και την εμπειρία σας μεταφέρω την αγωνία των συμπολιτών μου που δεν είναι άλλη από το να σταματήσει εδώ η αιολική ενέργεια όσον αφορά το δήμο Καρύστου. Δεν αντέχουμε άλλες ανεμογεννήτριες στην Κάρυστο, γιατί ως δήμος έχουμε δώσει περισσότερα από αυτά που αντέχουμε. Το σύνθημα «ως εδώ» πρέπει να εισακουστεί. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να παλέψουμε για αυτό. Ο δήμος Καρύστου δε θα δεχτεί καμιά άλλη ανεμογεννήτρια».

 anemx29

Τη συνέχιση του αγώνα τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του και ο Δήμαρχος Σκύρου Νίκος Μαυρίκος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια τρέχουμε στα δικαστήρια και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για όσο χρειαστεί. Όλοι οι δήμαρχοι αντιστεκόμαστε σε όλα αυτά που γίνονται στο νησί μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν , μιας και είναι προεκλογική περίοδος, να πατήσει το πόδι του στο νησί μας. Και είμαι περήφανος με όλο αυτό που έγινε σήμερα στη Χαλκίδα και σήμερα που θα γυρίσουμε στο νησί μας θα είμαστε πιο δυνατοί και ισχυροί γιατί μόνο μαζί και ενωμένοι θα πιάσουν τόπο οι αγώνες μας».

anemx32

Λακωνικός στο χαιρετισμό του ο Γιάννης Καντζουρας, αντιδήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου Αγίας Άννας, που συνέστησε αλληλεγγύη σε όλους τους δήμους ενισχύοντας το κάλεσμα της συλλογικότητας για να έχει επιτυχία ο αγώνας.

anemx20

Τέλος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ερέτριας, Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο οποίος ανέφερε: «Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας, στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια γενικότερα και ειδικότερα στο δήμο Ερέτριας.Όχι, γιατί είμαστε ενάντιοι στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας αλλά είμαστε εναντίον του αναρχισμού, της τακτικής μεθόδευσης που γίνεται προκειμένου να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, χωρίς την ενημέρωση των τοπικών φορέων και χωρίς να ληφθεί υπόψιν η αναλογικότητα. Θα αντισταθούμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είτε έχει θεσπιστεί, είτε πρόκειται να θεσπιστεί. Οι κυβερνώντες πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι και πίσω δεν κάνουμε. Αυτό πρέπει να δώσει το μήνυμα σήμερα η συγκέντρωση στη Χαλκίδα».

anemx1

Με το πέρας των ομιλιών όλοι οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στη Γέφυρα του Ευρίπου όπου προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο αυτής, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά», «Σκύρος, Δίρφυς, Ξηροβούνι, αιολικά δε βάζετε θα γίνει εδώ το Κούκι», «Βαρδινογιάννη, Περιστέρη, εδώ δε θα τολμήσετε να απλώσετε το χέρι» και με τη συνοδεία των τυμπάνων, εξέφρασαν τη δική τους διαμαρτυρία, περνώντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα ότι κανείς από την Εύβοια, ούτε και τη Σκύρο δε θα μείνει αμέτοχος, αλλά όλοι μαζί θα αγωνιστούν για το καλό του τόπου τους, για το παρόν που τους ανήκει και το μέλλον που θέλουν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους.

anemx13

anemx19

Ο αγώνας δε ξεκίνησε σήμερα, ο αγώνας έχει ξεκινήσει! Σήμερα κορυφώθηκε και αναμένεται να συνεχιστεί με κάθε κόστος για να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τη φύση και το περιβάλλον.

anemx4

anemx53

anemx7

anemx44

anemx45

anemx46

anemx8

anemx9

anemx47

anemx48

anemx49

anemx10

anemx11

anemx51

anemx50

anemx12

anemx52

anemx13

anemx17

anemx54

anemx21

anemx22

anemx24

anemx25

anemx26

anemx28

anemx30

anemx31

anemx33

anemx34

 anemx35

anemx36

anemx37

anemx39

anemx40

anemx41

anemx42

anemx43

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 15:33

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr