bannernew3

Τελευταία Νέα

Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στο Αλιβέρι σε ότι αφορά την έλευση του κόσμου και τα μέτρα προστασίας, ο δήμος Κύμης –Αλιβερίου ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς για το Σάββατο 4 Απριλίου. Ωστόσο, η μη λειτουργία της λαϊκής σήμερα προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, στην οποία συμμετέχει και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στο δήμο, Γιάννης Πιλάτης, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε η λαϊκή να λειτουργήσει τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα το επόμενο Σάββατο 11 Απριλίου στον ίδιο χώρο στο Αλιβέρι.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Ζέρβας, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Πιλάτης, και Γιώργος Κότσαρης που είναι αρμόδιος για θέματα καθαριότητας επισκέφθηκαν το χώρο που γινόταν μέχρι τώρα η λαϊκή, μελέτησαν τις εναλλακτικές και στους γύρω δρόμους και μέσα στην εβδομάδα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε συζήτηση που θα γίνει με το δήμαρχο Θανάση Μπουραντά, τόσο για το χώρο διεξαγωγής της λαϊκής αλλά και το πώς θα γίνει η όλη διαδικασία λειτουργίας τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Σε αυτή την πανδημία το Ινστιτούτο Παπανικολάου θα έπρεπε να είχε βγει μπροστά. Δημιουργήθηκε για την πρόληψη της υγείας. Αυτός είναι ο σκοπός του. Νομίζω ότι θα έπρεπε να είχε πάρει πρωτοβουλίες όχι μόνο για την περιοχή της Κύμης, του δήμου Κύμης-Αλιβερίου αλλά γενικότερα του Νομού και της Χώρας. Είναι κάτι που σίγουρα θα συζητήσουμε στη συνέχεια» τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου Δημήτρης Θωμάς σε συνέντευξή του την Παρασκευή 3 Απριλίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη και συνέχισε:

«Αυτή τη στιγμή το Ινστιτούτο Παπανικολάου δεν έχει βγάλει ούτε μία ανακοίνωση που να προτείνει κάποια δράση. Γιατί προφανώς όλοι όσοι ασχολούνται με το Ινστιτούτο έχουν ξεχάσει το ρόλο του. Ο ρόλος του δεν είναι μόνο η πρόληψη του Καρκίνου είναι η πρόληψη της υγείας. Τι πιο επίκαιρο στη φάση την οποία ζούμε που παίζει σημαντικό ρόλο η πρόληψη για να μη μας προσβάλει ο κορονοϊός».

Ο κ. Θωμάς στη συνέντευξή του επεσήμανε ότι σε ότι αφορά τα μέτρα πρόληψης του δήμου, το Κράτος έχει επιδοτήσει αυτές τις ενέργειες και καλώς γίνονται και ήταν αναγκαίο να γίνουν αλλά δεν χρειάζεται να βγαίνουν κάποιοι και να πανηγυρίζουν στα σαητ. «Νομίζω ότι αν υπήρχε λίγο μεγαλύτερη σεμνότητα θα ήταν καλύτερα» τόνισε, στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

«Άστραψε και βρόντηξε» στη συνέχεια ο κ. Θωμάς με αφορμή τα 6 χρόνια που συμπληρώνονται στις 4 Απριλίου από την ημέρα που κάηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Κύμης κατακρίνοντας την κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα.

«Αύριο είναι μία μαύρη μέρα για την Κύμη. Στις 4 Απριλίου του 2014 κάηκε το σχολείο και μέσα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που υπάρχει, είναι και αυτό. Δηλαδή, είναι μία μέρα που σημάδεψε την Κύμη. Έχουν περάσει 6 χρόνια από τότε και δυστυχώς το σχολείο παραμένει το ίδιο. Έχουν περάσει 6 χειμώνες από πάνω του. Ας δώσουμε μία ευχή γιατί πλέον έχουμε φτάσει στο επίπεδο των ευχών. Το επόμενο διάστημα αυτή η ιστορία να τελειώσει και το σχολείο να ανακαινιστεί. Αν ήταν σπίτι μας θα είχε ανακαινιστεί».

Τέλος, ανέφερε πως ο δήμαρχος είναι απών, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος θα ήθελε να ακούσει και τον επικεφαλής του δήμου έστω να βγάζει μία ανακοίνωση.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

 

Μία από τις πιο δυνατές τράπεζες αίματος που μετρά 30 χρόνια ζωής είναι η Τράπεζα Αίματος της Κύμης που αριθμεί περισσότερους από 600 εθελοντές αιμοδότες. Σημαντική η συμβολή της καθώς στηρίζει τις ανάγκες για αίμα του Νοσοκομείου της Κύμης. Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η αιμοδοσία στις 4 Φεβρουαρίου και σήμερα Σάββατο πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία στο Εργατικό Κέντρο της Κύμης και όχι στο Γηροκομείο όπως γινόταν τελευταία λόγω του κορονοϊού. Έχει ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 1:30 το μεσημέρι. Με την υποστήριξη του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της Χαλκίδας και τη συμμετοχή των εθελοντών αιμοδοτών. Αφιερώνουμε λίγο από το χρόνο μας και σώζουμε ζωές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Αίματος Κύμης έχει στο αποθεματικό της πάνω απο 300 φιάλες αίματος άμεσα διαθέσιμες.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ προβλέπει επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Απριλίου μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής 5 Απριλίου, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πολύ θυελλώδεις ανέμους και ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ο Δήμος Χαλκιδέων σε πλήρη ετοιμότητα ενημερώνει πως σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Χαλκιδέων έχουν τεθεί σε επιφυλακή, εν όψει των έντονων καιρικών φαινόμενων, τα μηχανήματα του Δήμου αλλά και ιδιωτικά, που έχουν καταγραφεί προς συνδρομή στο πλαίσιο του Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με σκοπό την άμεση παρέμβαση.

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, επικοινωνήστε με τα παρακάτω τηλέφωνα:

   • Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γουρνής Βασίλης 6977656962

   • Αντιδήμαρχος ΔΕ Ανθηδώνας, Καρβούνης Κωνσταντίνος 6936556356

   • Αντιδήμαρχος ΔΕ Αυλίδας, Λειβαδίτης Ελευθέριος 6932534041

   • Αντιδήμαρχος ΔΕ Ληλαντίου, Σέρρας Δημήτρης 6971991653

   • Αντιδήμαρχος ΔΕ Νέας Αρτάκης, Κώσταρος Χαράλαμπος 6937455996

   • Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Μητράκης Αντώνης 6971815871

   Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις απαραίτητες μετακινήσεις τους. Η προστασία της υγείας και η ασφάλεια όλων επιτάσσουν να μένουμε σπίτι.

Συνεδρίασε σήμερα το πρωί (3-4-2020) η Εκτελεστική επιτροπή του δήμου Κύμης Αλιβερίου με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει μια αποτίμηση των ενεργειών που έγιναν από πλευράς δημοτικής αρχής σε σχέση με τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊου και να τεθεί ο σχεδιασμός για το προσεχές διάστημα.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα διοίκησης και λειτουργίας των υπηρεσιών στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά τα έκτακτα μέτρα που έχουν παρθεί από την κεντρική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Ζέρβας, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Πιλάτης, Νίκος Μπαράκος(Ταμυνέων), Χρήστος Σαμαράς( Δυστίων), Κώστας Δημάς (Κονιστρών), Γιώργος Κότσαρης (Αυλώνος), ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Γιώργος Μαθιουδάκης και οι ειδικοί συνεργάτες του δημάρχου.

Στον καταυλισμό των Ρομά στα Χάνια Αυλωναρίου βρίσκεται αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου Γιώργος Ζέρβας με τον Αντιδήμαρχο Αυλώνος Γιώργο Κότσαρη.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε απολύμανση στον καταυλισμό των Ρομά στα Χάνια Αυλωναρίου, σε Λοφίσκο και Οριό. Ενώ χτες πραγματοποιήθηκε απολύμανση στον καταυλισμό των Ρομά στο Δύστο.

«Ξεκινήσαμε από χτές τις απολυμάνσεις στους καταυλισμούς των Ρομά οι οποίες μετά τη Δ.Ε Αυλώνος και Διστύων θα συνεχιστούν όπου υπάρχουν καταυλισμοί και στις υπόλοιπες Δ.Ε τις επόμενες μέρες» δήλωσε πριν από λίγο στο eviakosmos.gr ο κ. Ζέρβας και συνέχισε:

«Εκτός από τις απολυμάνσεις ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου θα δώσει και όλα τα προστατευτικά υλικά που χρειάζονται οι άνθρωποι που ζουν στους καταυλισμούς, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Επίσης θα στηρίξουμε και με την προμήθεια τροφίμων».

Ο κ. Ζέρβας τέλος, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει αυτή την δύσκολη περίοδο της διαχείρισης αυτής της δύσκολης κατάστασης, η οικονομική στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών στο δήμο, ύψους 10.000€.

 

roma3

roma2

 

 

Μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές αγορές του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου αυτή του Αυλωναρίου λειτούργησε άψογα σήμερα από το πρωί μέχρι το μεσημέρι στο χώρο του παζαριού στο Αυλωνάρι. Σύμφωνα με όσα δήλωσε το πρωί στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και στην εκπομπή «τάδε έφη..» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη.

«Όπως εχτές στα Ζάρκα έτσι και σήμερα στο Αυλωνάρι πήγαν όλα καλά σε ότι αφορά τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς» είπε ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε Αυλώνος Γιώργος Κότσαρης και συνέχισε:

«Ως υπεύθυνος και για την καθαριότητα είχα και χτες αλλά και σήμερα τρεις υπαλλήλους του δήμου που μοίραζαν στον κόσμο ενημερωτικά φυλλάδια με τα μέτρα προστασίας και δίναμε και μάσκες σε όσους δεν είχαν».

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Κότσαρης ο κόσμος έκανε τις αγορές του στη λαϊκή αγορά σήμερα με μάσκα και γάντια και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

«Τρεις υπάλληλοι είναι μέσα στη λαϊκή αυτή την ώρα που γίνεται μέσα στο χώρο του παζαριού. Κατω από το 50% των μικροπωλητών συμμετέχουν σήμερα. Τρεις παραγωγοί μελιού, 9 μικροπωλητές με λαχανικά και ένας ψαράς είναι εδώ» είπε ο κ. Κότσαρης και συνέχισε:

«Από τις 6 το πρωί που είμαι εδώ τηρούνται τα μέτρα και με το παραπάνω. Στα 10 με 15 μέτρα οι αποστάσεις στους πάγκους γιατί έχουμε τεράστιο χώρο».

Εκτός από τους κατοίκους του Αυλωναρίου, σύμφωνα με τον κ. Κότσαρη τη λαίκή σήμερα επισκέφθηκε και κόσμος από τα γύρω χωριά.

«Με το που μπαίνουν στο πάρκινγκ τα αυτοκίνητα ενημερώνει ο υπάλληλος και τηρώντας τα μέτρα μπαίνει ο κόσμος στο χώρο της λαϊκής. Τρεις υπάλληλοι του δήμου μέσα στη λαϊκή και ένας εδώ. Ο κόσμος είναι φοβισμένος. Έρχεται ψωνίζει γρήγορα και φεύγει».

Ο Αντιδήμαρχος έχει φροντίσει για όλα! Μέχρι αντισηπτικό με σπιτική συνταγή φτιαγμένο με τσίπουρο πρώτο στάλαγμα, οινόπνευμα, λεβάντα και αλόη διαθέτει και προμηθεύει τον κόσμο. Ο ίδιος κυκλοφορεί με μάσκα και γάντια και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Παράλληλα κινείται σε όλο το δήμο μέρα και νύχτα.

avlonari1

avlonari4

avlonari6

avlonari5

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Δ.Ε ΑΥΛΩΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΣΑΡΗΣ

 

 

Τοποθετήθηκε σήμερα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον αύλειο χώρο του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου το κοντέινερ, δωρεά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση ύποπτων κρουσμάτων για κορονοϊό.

«Σήμερα τοποθετήθηκε και ένα κοντέινερ στο Κέντρο Υγείας. Έχουμε πλέον έναν επιπλέον χώρο όπου θα μπορούμε να βλέπουμε τα ύποπτα ή τα επικίνδυνα περιστατικά. Είμαστε πιο οργανωμένοι» δήλωσε στο eviakosmos.gr ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου Βαγγέλης Πεταχτής. Στη φωτογραφία μαζί με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αντώνη Γεωργίου και τον βοηθό μικροβιολόγου, Κώστα Σαμαρά.

Να σημειωθεί ότι το κοντέινερ έχει αγοραστεί και δοθεί δωρεά στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου από το Δήμο Κύμης –Αλιβερίου μετά από απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσης του δήμου που διαχειρίζεται τα θέματα της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην παραλαβή του κοντεινερ το πρωι παραβρέθηκε ο διευθυντής του κέντρου υγείας κ Αντώνης Γεωργίου με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό κέντρου Υγείας, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Ζέρβας και ο αντιδήμαρχος Αλιβερίου Γιάννης Πιλάτης Πρόεδρος και  μέλος αντιστοιχα της δημοτικής επιτροπής περιορισμού εξάπλωσης του Κορωνοϊού.

Ο δήμος Κύμης Αλιβερίου στα πλαίσια της συνεργασίας του με την περιφερειακή διοίκηση Υγείας και την διεύθυνση του Κέντρου υγείας Αλιβερίου θα συνεχίσει τις προσπάθειες συνδρομής του όπου απαιτηθεί προκειμένου να αντιμετωπισθεί η διασπορά του Κορωνοϊού αλλά και γενικότερα να στηριχθούν με κάθε τρόπο το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των μονάδων υγείας.

isobox 1

isobox 2

Αποφασίστηκε υγειονομικός αποκλεισμός της δομής φιλοξενίας στη Ριτσώνα για 14 ημέρες λόγω κορωνοϊού.

Κρούσμα κορωνοϊού στη δομή

Με εντολή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, από σήμερα το πρωί τίθεται σε υγειονομικό περιορισμό η δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα για χρονικό διάστημα 14 ημερών.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος του COVID 19 σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής, η οποία νοσηλεύεται μετά τον τοκετό της σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι οι 20 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό COVID 19. Επισημαίνεται ότι κανένα από τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό, δεν νοσεί, ούτε έχει συμπτώματα της νόσου. Επίσης, από τα αποτελέσματα του ελέγχου, προέκυψε ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού που ελέγχθηκε ήταν αρνητικά.

Για το διάστημα των 14 ημερών απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή για την τήρηση του περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για τις εξελίξεις στη δομή της Ριτσώνας έχουν ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Σπανός και η Δήμαρχος Χαλκίδος, κ. Βάκα.

Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση για κορωνοϊό

Στην δομή βρίσκεται κλιμάκιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για να εποπτεύσει την εφαρμογή των μέτρων. Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων στη δομή, σε θέματα σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης.

Ο ΕΟΔΥ ήδη ενισχύει την παρουσία του στη δομή με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό.

Η ιχνηλάτηση του πληθυσμού, η οποία ξεκίνησε από χθες θα συνεχιστεί και σήμερα με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής.

Επίσης, χθες διαπιστώθηκε ότι φιλοξενούμενη σε διαμέρισμα στην περιφέρεια Κιλκίς, βρέθηκε θετική στον ιό COVID 19, κατά τη διάρκεια παραμονής της σε μαιευτική κλινική της πόλης. Η ίδια και η οικογένεια της τέθηκαν σε αυστηρό κατ΄ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται ήδη στην περιοχή και πραγματοποιεί ιχνηλάτηση των επαφών της νεαρής γυναίκας.

Πηγή: iefimerida.gr

«Προσευχηθείτε σπίτι σας» προτρέπουν οι ιεράρχες - Τα μεσάνυχτα της 26ης Μαΐου η πανηγυρική Αναστάσιμη Λειτουργία στις εκκλησίες

Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να παραμένουν στο σπίτι τους, όπως έχει διατάξει και η πολιτεία.

Την τέλεση των ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών για το Πάσχα και με τους απαραίτητους, όπως έναν ψάλτη και έναν νεωκόρο, είχε προτείνει νωρίτερα στην εισήγησή του στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΙΣ, η Ανάσταση  θα τελεστεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26 Μαΐου, με βραδιά της απόδοσης της εορτής του Πάσχα, όταν και θα τελεστεί στους ναούς της χώρας η πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, που τελείται κανονικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Στις 26 Μαΐου είναι η απόδοση του Πάσχα και τότε θα ψαλλεί η πανηγυρική αναστάσιμη  λειτουργία, για να μπορούμε να πάμε όλοι, όπως λένε ιεράρχες.

Η πρόταση Ιερώνυμου για την περίοδο του Πάσχα και από τις 12 Απριλίου και μετά

«Η Εκκλησία της Ελλάδος εμπιστεύεται απόλυτα την υπεύθυνη ελληνική Πολιτεία που από την πρώτη στιγμή έχει χειριστεί εξαιρετικά αυτή τη μεγάλη δοκιμασία και ακολουθεί τις επιταγές και τις υποδείξεις των αρμόδιων για την προστασία της υγείας αρχών. Το εκκλησιαστικό καθήκον κλήρου και λαού επιβάλλει τη συμμόρφωση προς τα έκτακτα μέτρα της Πολιτείας και, αποτελεί όχι απλώς νόμιμη αλλά και Κανονική, και θεάρεστη συμπεριφορά. Ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό ακριβώς από την αρχή και πολλές φορές και η ΔΙΣ και ο Πρόεδρός Της, της έχουν ζητήσει να κάνουν οι πιστοί τα σπίτια τους μικρές Εκκλησίες. Ο περιορισμός της δημόσιας λατρείας δεν θίγει τη θεμελιώδη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας που εδράζεται στο μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας και άρα δε συγκρούεται με το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Η Εκκλησία της Ελλάδος ομολογεί ότι το «Ποτήριον της Ζωής» του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού διαφοροποιεί, ουσιωδώς, την Εκκλησία από κάθε άλλη φιλανθρωπική οργάνωση, ως πηγή ζωής και αθανασίας. Μέχρι τις 11 Απριλίου οι Ακολουθίες θα διεξάγονται κανονικά -κεκλεισμένων των θυρών- υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής ή διαδικτυακής κάλυψης. Από το Σάββατο του Λαζάρου (την Κυριακή των Βαϊων και μετά) οι Ακολουθίες θα διεξάγονται -πάντα κεκλεισμένων των θυρών- με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας».

Και αναφέρεται: «Με τη ρύθμιση αυτή της νόμιμης τελέσεως της Θ. Λειτουργίας στους Ι. Ναούς, κεκλεισμένων των θυρών, θα κρατηθεί άσβεστη η λαμπάδα της Θ. Λατρείας, η οποία για την Εκκλησία είναι «κοινή» και «δημόσια» εφόσον λαμβάνει χώρα εντός του Ι. Ναού επί της καθαγιασμένης Αγίας Τραπέζης, ακόμη και αν μετέχει στο Μυστήριο μόνον ένας ιερέας και ένας πιστός.Η Εκκλησία μας αναλαμβάνει πλήρως την πνευματική ευθύνη της μετοχής των πιστών στη Θ. Λατρεία με τη χρήση μέσων που προσφέρει η τεχνολογία, δια του πνευματικού συντονισμού και της ενώσεως της προσευχής όλων από τα σπίτια τους».

Η ΔΙΣ έδωσε εντολή στη Γενική Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος από σήμερα να είναι σε ανοικτή γραμμή με τους διοικητές των Νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν τη νόσο για την παροχή του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού και την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών τους. Επίσης, να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Ελληνικό Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, προκειμένου να ενισχυθούν ως προς τις αυξημένες τους ανάγκες στα σύνορα της χώρας.


Η Εκκλησία διαθέτει τα κοινωνικά ιατρεία της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τα Ενοριακά Δίκτυα όλων των Μητροπόλεων στη διάθεση του στρατηγικού σχεδιασμού της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Τα ενοριακά κοινωνικά δίκτυα της Εκκλησίας και οι εθελοντές κάθε Ιεράς Μητρόπολης οφείλουν να συνεχίσουν με αμείωτο ενδιαφέρον και ζήλο να συνδράμουν στα προγράμματα σιτίσεως και κάλυψης ζωτικών αναγκών των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των αδύναμων και μοναχικών συνανθρώπων μας».

Η απόφαση της ΔΙΣ

«Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020» αναφέρεται στο ανακοινωθεν της ΔΙΣ, οι εργασίες της οποία ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΣ

1) Κατανοεί απόλυτα την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας την κρίσιμη αυτή περίοδο και εκτιμά τον διακριτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη κρίση έχοντας ως κριτήριο πάντοτε την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

2) Προτρέπει όλους να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και να μην παρασύρονται από εκείνους οι οποίοι τους υποδεικνύουν την παρακοή, η οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν δικαιολογείται ούτε εν ονόματι της χριστιανικής πίστης. Η πίστη στο Χριστό αποτελεί πρόξενο ζωής και όχι θανάτου.

3) Με υψηλό αίσθημα ευθύνης αποδέχεται τις αυστηρές υποδείξεις που προτείνονται από τις υγειονομικές αρχές και την Ελληνική Πολιτεία για την χρονική περίοδο μέχρι της 11ης Απριλίου 2020 και προτρέπει όλους να παραμένουν στο σπίτι τους.

4) Χαιρετίζει τη δήλωση της Αξιοτίμου Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, της 30ής Μαρτίου 2020 στα Μ.Μ.Ε. Αποτελεί όντως «πηγήν ύδατος ζώντος» στην «λειτουργική ερημία» των Κληρικών μας, η πρόταση λειτουργίας των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, έστω και «κεκλεισμένων των θυρών», κατά την Εβδομάδα των Παθών και την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου.

5) Επισημαίνει με πολύ πόνο και «αίμα καρδιάς» κυριολεκτικά ότι την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, θα κληθούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία. Γι᾿ αυτό το λόγο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακαλεί πατρικά όλους τους πιστούς να μη λησμονούν όσα ο αυθεντικός ερμηνευτής των Γραφών και μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας μας Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος διδάσκει: «Μπορεί ο άνθρωπος, ο οποίος από ανάγκη δεν πηγαίνει στην Εκκλησία, να κάνει τον εαυτό του Θυσιαστήριο, με το να προσεύχεται». Ο ίδιος ιερός Πατήρ αναφερόμενος στην ανάγκη της κενωτικής αγάπης προς τον πλησίον και μάλιστα προς τον δοκιμαζόμενο, επισημαίνει τα εξής σημαντικά: «Εσύ σέβεσαι το τωρινό Θυσιαστήριο, γιατί δέχεται το Σώμα του Χριστού, αλλά συμπεριφέρεσαι περιφρονητικά σ’ αυτόν που είναι ο ίδιος σώμα του Χριστού και τον βλέπεις με αδιαφορία να χάνεται. Αυτό το θυσιαστήριο μπορείς να το δεις στημένο παντού, και σε στενούς δρόμους και σε αγορές, και μπορείς να τελείς θυσίες πάνω σ’ αυτό κάθε ώρα». (Ομιλία 20 εις Β΄ Κορινθ. ΕΠΕ τόμος 19, σελ. 527-531). Αλλά και ο νέος Όσιος της Εκκλησίας μας Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης (+27 Φεβρουαρίου 1998) αναφέρει ότι ο χριστιανός, ο οποίος δεν δύναται να προσέλθει στην Θεία Λειτουργία, μπορεί «αυτήν την ώρα να κάνει τον εαυτό του θυσιαστήριο, λέγοντας την προσευχή».

Αυτή είναι η πατρική προτροπή της Ιεράς Συνόδου προς όλους τους αδελφούς μας, μέλη της Εκκλησίας: «Εκτενέστερον προσεύχεσθε» στα σπίτια σας! Κάντε τον εαυτό σας θυσιαστήριο, θυσιάζοντας κενωτικά και αγαπητικά την παρουσία σας στον Ιερό Ναό και την προσέλευσή σας στη Θεία Ευχαριστία για χάρη όλων των αδελφών σας, οι οποίοι αποτελούν έμψυχα θυσιαστήρια Θεού. Και να είσθε βέβαιοι ότι οι Ιερείς θα λειτουργούμε λιτά, χωρίς μεγάφωνα και πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, έστω «κεκλεισμένων των θυρών», όσο και αν αυτό μας είναι δύσκολο και στενάχωρο, υπέρ «της του κόσμου ζωής και σωτηρίας», των «εν ασθενείαις κατακειμένων», των Ιατρών και Νοσηλευτών και όλων των εθελοντών, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας δίνουν τον εαυτό τους για να προστατεύσουν την ζωή των πολλών και την δημόσια υγεία.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020.

6) Αυτή η πρόσκαιρη παραμονή των χριστιανών στην κατ᾿ οίκον προσευχή και την κατ᾿ οίκον Εκκλησία, δεν υπονοεί καμία αμφιβολία ή πολύ περισσότερο δεν σημαίνει αμφισβήτηση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Γι᾿ αυτό και η Ιερά Σύνοδος επαναλαμβάνει εκείνο που από την αρχή της παρούσης κρίσεως διεκήρυξε στο από 9.3.2020 Ανακοινωθέν Αυτής, ότι «η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών… Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον». Η οποιαδήποτε υπόνοια για μετάδοση νοσημάτων από την Θεία Ευχαριστία, αλλά και αυτό τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, θίγει την δογματική Αλήθεια της Εκκλησίας, δεν γίνεται αποδεκτή και είναι καταδικαστέα.

7) Η Ιερά Σύνοδος συζήτησε εκτενώς και το θέμα της προσφοράς βοηθείας προς τους πάσχοντες και προς τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Χώρας και σε κεντρικό επίπεδο, διότι αυτή ήδη πραγματοποιείται και από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό: α) σαν πρώτη έμπρακτη εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, η Εκκλησία της Ελλάδος να προσφέρει άμεσα το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ αναθέτει στην Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) την ευθύνη να έλθει σε επικοινωνία με τους υπευθύνους Δημοσίους Φορείς Παροχής Υγείας, προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να ενισχύσει περαιτέρω αυτόν τον τομέα, β) ήδη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έδωσε εντολή στις Δομές και τα Ιδρύματα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, Οργάνωση «Αποστολή» κ.λπ.) να συνεργασθούν με τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων αποφασίσθη η συνέχιση της παροχής των συσσιτίων προς τους πάσχοντες. Το αυτό πράττουν και οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίες προτρέπονται και σε περαιτέρω συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, γ) όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα από την πλειονότητα των Αρχιερέων και Ιερέων, οι οποίοι προσφέρουν από τον μισθό τους για χάρη των εχόντων ανάγκη, έτσι και στην παρούσα κατάσταση τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έλαβαν την απόφαση της καταθέσεως ενός μισθού προς τον Ειδικό Λογαριασμό Αντιμετωπίσεως Κορωνοϊού και προτρέπουν και τους υπολοίπους Αρχιερείς να πράξουν το ίδιο για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δ) η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσεως βρέθηκε παρούσα στις ανάγκες του λαού και διεφύλαξε την ενότητα των ανθρώπων, έτσι και σήμερα παραμένει παρούσα, ενώ συντονίζει και την παρουσία και προσφορά Της και κατά την «επόμενη ημέρα» που η πανδημία θα λήξει και οι ανάγκες των ανθρώπων θα γιγαντωθούν.

8) Η Ιερά Σύνοδος ενημερωθείσα για την προσφορά ποσού 50.000 ευρώ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς την Ελληνική Κυβέρνηση ως συμβολή στον διεξαγόμενο αγώνα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ευχαριστεί δημοσίως τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο γι’ αυτή την ένδειξη συναντίληψης προς τον ελληνικό λαό.

9) Καλεί όλους να εμπιστεύονται την κρίση και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, η Οποία με ποιμαντική ευθύνη και ευθυκρισία κατανοεί την αγωνία του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού αλλά και συγχρόνως εκτιμά, σύμφωνα προς τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, πότε οι συνθήκες είναι προς ωφέλεια της δημόσιας υγείας και όλων των πολιτών της Πατρίδος μας. Αυτό επιτάσσει άλλωστε και ο θυσιαστικός χαρακτήρας της Εκκλησίας. Προς τούτο, παρακαλεί όλους να επιδείξουν πνεύμα Συνοδικής εμπιστοσύνης και προς τον σκοπό αυτό δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονο, Μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο και προτρέπει όλους να ησυχάζουν, να ασκούνται στην σιωπή και την εντονότερη προσευχή. Οι Αρχιερείς δύνανται να επικοινωνούν μετά της Ιεράς Συνόδου και οι Ιερείς με τους Επισκόπους τους για κάθε ζήτημα.

Η Ιερά Σύνοδος επίσης ορίζει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος κατά τα τελευταία έτη είναι εκπρόσωπος Τύπου των συνελεύσεων της Ιεραρχίας, ως το μόνο υπεύθυνο πρόσωπο προς το οποίο θα απευθύνονται τα Μέσα της Ενημερώσεως για να λαμβάνουν απαντήσεις επί εκκλησιαστικών ζητημάτων.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος διακηρύσσει ότι όλοι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου αποτελεί την «απαρχή» μιας στάσης ελπιδοφόρου αναμονής και προσδοκίας «άλλης βιοτής, της αιωνίου», με σκοπό την τελική επικράτηση της ζωής και την οριστική κατάργηση του θανάτου.

Protothema.gr

Σελίδα 1 από 620

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr