bannernew5

Τελευταία Νέα

Επιστολή του Δημάρχου Κύμης-Αλιβερίου Θανάση Μπουραντά στη ΡΑΕ σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Κύμης

Επιστολή στη ΡΑΕ για την αδειοδότηση που αφορά αιολικά πάρκα στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου έστειλε ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς επισημαίνοντας ότι δεν είναι αντίθετοι στην αιολική ενέργεια όμως πάνω από όλα θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. Ο κ. Μπουραντάς με την παρακάτω επιστολή ζητά περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες αδειοδοτήσεις:

"Όπως είναι γνωστό η Νότια Εύβοια είναι ένας από τους πρώτους χώρους

εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Τα πρώτα χρόνια υπήρχαν αντιδράσεις, όχι για την αξιοποίηση της αιολικής

ενέργειας, αλλά από το γεγονός ότι ολόκληρες περιοχές είχαν καλυφθεί από εναέριες γραμμές μεταφοράς, οι οποίες υπάρχουν ακόμα στα αιολικά πάρκα που εγκαταστάθηκαν τα πρώτα χρόνια.

          Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα ήταν η διέλευση των γραμμών μεταφοράς μέσα από ιδιοκτησίες χωρίς να ερωτηθούν οι ιδιοκτήτες.

          Το τρίτο σοβαρό θέμα ήταν, ο φόβος ότι η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Τουριστική ανάπτυξη, σε μια περιοχή που δεν είχε άλλη επιλογή για την ανάπτυξη της Τοπικής Οικονομίας.

          Τα δύο πρώτα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί.

Το τρίτο θέμα, μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει, την Τουριστική ανάπτυξη, αν και δεν έχει προχωρήσει η ανάπτυξη όπως θα επιθυμούσαν οι κάτοικοι των περιοχών εγκατάστασης των αιολικών πάρκων.

          Ο φόβος όμως υπάρχει γιατί δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει, αν εξασφαλιστεί η δυνατότητα μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από την Εύβοια προς την Αττική και πόσα ακόμα αιολικά πάρκα θα εγκατασταθούν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην Τουριστική ανάπτυξη.

          Επομένως ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου στηρίζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική φωτοβολταϊκά κ.α.) γιατί υποκαθιστούν εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα που ρυπαίνουν το περιβάλλον και αποτελούν εξάρτηση της Χώρας στον τομέα της ενέργειας.

          Πιστεύαμε όμως ότι ως Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή δεν θα προχωρούσατε σε αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, που είναι από τις πλέον ξεχωριστές στη Χώρα.

            Σε όλα υπάρχουν όρια, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνιούνται.

           

            Είναι αδικαιολόγητη η αδειοδότηση, εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Κοτύλαια.

          Είναι επίσης αδικαιολόγητη, η ενδεχόμενη πρόθεση να αδειοδοτηθεί, η αίτηση για αιολικό πάρκο που εξετάζεται από εσάς στο Ορτάρι.

Αυτές οι περιοχές έχουν άλλο προορισμό και δεν θα πρέπει να προορίζονται για εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Η ισοπέδωση που εφαρμόζεται λειτουργεί υπονομευτικά για την προώθηση της αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη χώρα.

Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι εκτός από τη χώρα, αυτοί που ωφελούνται   είναι οι επενδυτές που αξιοποιούν την αιολική ενέργεια.

Αυτή που δεν έχει ουσιαστικά οφέλη είναι η τοπική κοινωνία, αφού η απασχόληση είναι ελάχιστη, ενώ αυτά που μοιράζονται στους κατοίκους δεν αντιπροσωπεύουν κάτι σημαντικό, ούτε προωθείται η ανάπτυξη του τόπου.

Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει την ΚΕΔΕ, η οποία πρέπει  να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να βρεθούν λύσεις που θα οδηγούν στην ανάπτυξη τις περιοχές εγκατάστασης αιολικών πάρκων.

Είναι γεγονός ότι όλες αυτές οι περιοχές δεν έχουν αναπτυχθεί οικονομικά και ενώ διαθέτουν την σημαντική πηγή ενέργειας, η οποία καλώς αξιοποιείται για την χώρα και τους επενδυτές, αλλά δεν προσφέρει στους κατοίκους που ζουν σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα απ΄όλους.

       Τέλος ζητάμε να επανεξετάσετε τις περιπτώσεις για τις οποίες έχετε δώσει έγκριση εγκατάστασης στις περιοχές που προαναφέραμε και να αποκλείσετε την χορήγηση νέων αδειών σε αυτές τις περιοχές.

       Όπως προαναφέραμε, ο Δήμος στηρίζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά πρωτίστως στηρίζει και το φυσικό περιβάλλον την πανίδα και την χλωρίδα του τόπου.

         Ο Δήμος είναι ξεκάθαρος στις απόψεις του, αλλά ζητά απ όλους, να    επικρατήσει η λογική και να προστατευθούν οι πανέμορφες περιοχές του τόπου μας.

Διαφορετικά ο Δήμος θα πρέπει να αντιδράσει με κάθε τρόπο".

              

                                                                                                          Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

                                                                                                      ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ        

                                                           

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr