100 Χρονια από την Ελευση του Οσιου Ιωαννη του Ρωσσου στην Ευβοια

Τελευταία Νέα

Αύξησαν τα δημοτικά τέλη για να μπορέσουν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό- Δεν βεβαίωσε το ταμείο εισπραχθέντα από τη ΔΕΗ το 2023 αφήνοντας «τρύπα» πάνω από 800.000€

«Αναγκαίο κακό» η αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου ή «παρατυπίες» που μπλοκάρουν τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες μετά την αύξηση των δημοτικών τελών; Με το «καλημέρα» η παράταξη του Δημάρχου Νίκου Μπαράκου προχώρησε σε αύξηση των δημοτικών τελών, ψηφίζοντας μόνο οι αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι της παράταξης της πλειοψηφίας την αύξηση περίπου 34% στο οικιακό και περίπου 35% στους επαγγελματίες. Όταν την ίδια ώρα ο δήμος φέρεται ότι δεν έχει κάνει κινήσεις για την είσπραξη οφειλών που ξεπερνούν τα 3,5 εκ ευρώ.

Την ώρα που κανένας δήμος της Εύβοιας, που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, όπως μεταφορά απορριμμάτων σε Άμφισσα ή Ιστιαία, προσωπικό, ενεργειακό, μισθοδοσία υπαλλήλων κ.α, δεν αύξησε τα δημοτικά τέλη και που δεν έχουν συμπεριλάβει οι δήμοι το ειδικό τέλος ταφής στα Δημοτικά Τέλη, καθώς εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ. Μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας τα χρήματα αυτά θα κρατούνται από τους ΚΑΠ που χρηματοδοτούνται οι δήμοι όλης της Χώρας, ο δήμος Κύμης –Αλιβερίου προχώρησε στην αύξηση των τελών συμπεριλαμβάνοντας και το κόστος ταφής!

Παρακολουθώντας τη συνεδρίαση της 26-2-2024 και τα όσα αναφέρθηκαν από τους παραβρισκόμενους, αντιλαμβάνεσαι ιδιαίτερα από τα λεγόμενα του κ. Πιλάτη που διετέλεσε Αντιδήμαρχος Οικονομικών επι 5 χρόνια και κατάφερε να βάλει το θέμα στην σωστή του διάσταση, εξηγώντας πως η αύξηση των τελών στην παρούσα φάση γίνεται για να μπορέσει ο δήμος να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του στη συνέχεια, όπως ορίζει ο Νόμος. Και αυτό, γιατί κάποια από τα έσοδα του δήμου δε φάνηκαν στα έξοδα προς τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα αν και τα χρήματα έχουν εισπραχθεί και έχουν αποδοθεί να αφήνουν εικονική «τρύπα» και να δυσκολεύουν τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, με ένα έγγραφο στον ταμία το 2023, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τον πρώην δήμαρχο και τον ίδιο που ήταν αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Εισηγητής στο θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Δημάς, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Δημοτική αρχή συμβουλευόμενη και τους λογιστές εταιρίας που έχει προσλάβει ο δήμος, αποφάσισε ότι πρέπει να αυξήσει τα τέλη, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει ανταποδοτικά στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό. «Με τα ανταποδοτικά τέλη πρέπει ο δήμος να καλυψει τις ανάγκες για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό. Για τους λόγους αυτούς έχουμε εκπονήσει μία μελέτη σχετικά με τον καθορισμό αυτών των τελών. Η πρόταση μας είναι αύξηση των δημοτικών τελών στα οικιακά τιμολόγια και αύξηση των δημοτικών τελών στα επαγγελματικά. Η αύξηση των οικιακών τιμολογίων θα είναι στο 1,40€/τμ2 καθ’ έτος και το επαγγελματικό θα είναι 1,75€/τμ2 ανά έτος» είπε ο κ. Δημάς και με παρελκυστική πολιτική άφησε να εννοηθεί, ότι αν όλα πάνε καλά, θα προχωρήσουν αργότερα σε άλλη απόφαση, μείωσης των δημοτικών τελών.

Ωστόσο, δεν ανέφερε όμως τι έχει κάνει ο δήμος για να εισπράξει πάνω από 3.800.000 εκ ευρώ που χρωστάνε γενικά στο δήμο. Κάτι, που θα επέφερε ακόμα περισσότερα έσοδα στο ταμείο του δήμου, χωρίς να χρειαστεί να επιβαρυνθεί ο δημότης με δημοτικά τέλη σε μία εποχή που νοικοκυριά και επαγγελματίες τα βγάζουν πέρα δύσκολα.

Και μπορεί να ψηφίστηκε από την πλειοψηφία η αύξηση των δημοτικών τελών άλλα ακόμα και έτσι, δε διασφαλίζει κανείς ότι τα χρήματα που προϋπολογίζονται να μπουν στο ταμείο του δήμου με τις αυξήσεις των δημοτικών τελών, στο τέλος θα εισπραχθούν.

Ο Πιλάτης ψήφισε λευκό για τα δημοτικά τέλη: «Το είπε ο δήμαρχος. Ό,τι δε μου έκλεινε ο προϋπολογισμός και κάτι έπρεπε να κάνω στις ανταποδοτικές υπηρεσίες να το ισοσκελίσω...»

Και την ώρα που οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας είχαν πειστεί ότι είναι αναγκαίο για να λειτουργήσει ο δήμος, και μονόδρομος η αύξηση των δημοτικών τελών ο Γιάννης Πιλάτης, ο επι 5 χρόνια αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου, έβγαλε τον άσσο από το μανίκι και ξεκαθάρισε πως η αύξηση αυτή δεν έρχεται για να καλύψει τις ανάγκες του δήμου, αλλά του προϋπολογισμού που θα έρθει σε λίγες μέρες στο συμβούλιο όπου με μία τρύπα που φέρεται να υπάρχει στο ταμείο και ξεπερνά τις 880.000€, δεν μπορεί να ισοσκελιστεί. Κάτι που όπως είπε ο προηγούμενος λογιστής του δήμου του είχε αναφέρει ως πρόβλημα: «Ο κ. Λαμπρακάκης μου είχε πει λίγο πριν φύγω, ότι του χρόνου θα έχετε πρόβλημα για να ισοσκελίσετε τον προϋπολογισμό…» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Πιλάτης εξηγώντας με επιχειρήματα και στοιχεία πως έχουν τα πράγματα.

«Το είπε ο δήμαρχος. Ό,τι δε μου έκλεινε ο προϋπολογισμός και κάτι έπρεπε να κάνω στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Για να μπορέσει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός πρέπει πρώτα να ψηφιστεί η κανονιστική απόφαση αυτή. Υπάρχει ένα ποσό κάπου 900.000€ τα οποία δεν έπρεπε να ήταν. Για ποιο λόγο; Γιατί έγινε το λάθος αυτό. Έγινε αυτό το λάθος και δεν ισοσκελίζεται με τίποτα. Και έτσι την πληρώνουν οι δημότες. Γιατί να συμπεριλάβουμε από τώρα το τέλος ταφής; Να περιμένουμε να δούμε την απόφαση του ΣτΕ. Σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος, ήταν και το 2021, και το 2022 και μειώθηκε κιόλας τώρα. Εγώ λόγο εμπειρίας κατάλαβα τι γίνεται. Αλλά αυτό κ. συνάδελφοι δεν είναι σωστό. Αν ήμουν αντιδήμαρχος οικονομικών θα ντρεπόμουν να βάλω στους δημότες επιπλέον δημοτικά τέλη. Γιατί δεν πρέπει να μπουν δημοτικά τέλη. Είναι πολλά τα έσοδα. Είμαστε σε ένα δήμο που έχει πολλά έσοδα και πολλές επιχειρήσεις. Άσε που έχει τη ΔΕΗ και την ΑΓΕΤ και εισπράττει πάρα πολλά. Αν δεν είχα ρυθμίσει και τα 900.000€ στη ΔΕΗ θα ήμασταν για φούντο, τώρα».

Συνεπώς, αν και ο δήμος είχε εισπράξει ουσιαστικά τα χρήματα για τη ΔΕΗ, ο ταμίας όπως είπε ο κ. Πιλάτης, δεν έκοψε τα σχετικά γραμμάτια είσπραξης, γιατί τα χρήματα τα παρακράτησε η ΔΕΗ , χωρίς να μπουν στο ταμείο του δήμου. Κάτι ανάλογο γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια. Και ως πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών όπως ανέφερε στη συνέχεια ο ίδιος, μαζί με τον πρώην δήμαρχο έφτιαχναν ένα έγγραφο και το έδιναν στον ταμία προκειμένου εκείνος να κόψει τα σχετικά γραμμάτια είσπραξης, για να μην υπάρχει αυτό το κενό, στα έσοδα και να ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός. Κάτι που όπως φαίνεται κάποιοι δε μερίμνησαν να κάνουν το 2023 για το 2024. Δεν έδωσαν δηλαδή, το αντίστοιχο χαρτί στον ταμία, ώστε να κόψει τα γραμμάτια, για τα εισπραχθέντα από τη ΔΕΗ και έτσι στο δήμο, φαίνεται «τρύπα» πάνω από 880.000€ που μπλοκάρει τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού.

Μάλιστα, ο κ. Πιλάτης αναφέρθηκε προσωπικά στο δήμαρχο Νίκο Μπαράκο λέγοντας του ότι εκείνος γνώριζε τη διαδικασία αυτή. Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος δεν αντέκρουσε τα λεγόμενα ούτε αμφισβήτησε κάτι από όσα ανέφερε ο κ. Πιλάτης. Ενώ τον κ.Πιλάτη στη συνέχεια επιβεβαίωσαν και οι λογιστές που έχει προσλάβει ο δήμος και που έκαναν την πρόταση για την αύξηση των δημοτικών τελών.

Νίκος Μπαράκος: Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…

Ο νέος δήμαρχος καλείται τώρα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Σε ότι αφορά την αύξηση των δημοτικών τελών ως εύκολη λύση, αφού μέχρι τώρα δεν ακούστηκε από τον ίδιο αν υπάρχει σχετική μέριμνα προκειμένου να εισπράξει ο δήμος τα χρήματα που του χρωστούν. Με πρώτη προτεραιότητα τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού που σε λίγες μέρες θα κληθεί να ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, μονόδρομος η αύξηση των δημοτικών τελών. Με προσοχή, άκουγε ο Νίκος Μπαράκος τα όσα ανέφερε ο Γιάννης Πιλάτης στο συμβούλιο και η σιωπή του ήταν σα να επιβεβαίωνε τα όσα ανέφερε σχετικά με το έγγραφο που το 2023, δεν έφτασε στα χέρια του ταμία, έτσι ώστε να μην σημειώνεται έλλειμα αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει, περίπου 880.000€ για χρήματα που έχει εισπράξει η ΔΕΗ για λογαριασμό του δήμου και θα έπρεπε ο ταμίας σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πιλάτης να έχει κόψει τα σχετικά γραμμάτιά είσπραξης, για να μην φαίνεται το έλλειμα αυτό στο ταμείο και να μπορέσει να συντάξει ο δήμος τον προϋπολογισμό.

Πόσοι όμως από τους δημοτικούς συμβούλους γνώριζαν πραγματικά γιατί ψηφίζουν την αύξηση των δημοτικών τελών; Πόσοι γνώριζαν για τη διαδικασία που ακολουθούσαν ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών, τα παρελθόντα έτη, με το έγγραφο στον ταμία προκειμένου να βεβαιώσει τα γραμμάτια είσπραξης; Κάτι που δεν έγινε το 2023; Προφανώς κάνεις…

Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε, η στάση του νέου δημάρχου, που προκειμένου να κλείσει το θέμα, δεν ανέφερε τίποτα για το έγγραφο που επικαλέστηκε ο κ. Πιλάτης και τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και αρκέστηκε μόνο να πει ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να μπλοκάρει το έργο της δημοτικής αρχής, αναφερόμενος περισσότερο στα λεγόμενα της παράταξης του κ. Θωμά. «Έχουμε 5 χρόνια μπροστά μας και θα τα καταφέρουμε» είπε πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα. Δεδομένου ότι και ο ίδιος με το «καλημέρα», βρέθηκε σε αδιέξοδο!

Θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο Θωμάς για τα δημοτικά τέλη…

Με δημόσια δήλωση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Θωμάς θα προσφύγει για την αύξηση των δημοτικών τελών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να μην ισχύσει η αύξηση των δημοτικών τελών στο δήμο και για να μην επιβαρυνθούν οι δημότες επιπλέον. Όπως ανέφερε στην τοποθέτηση αλλά και στη δευτερολογία του, δεν πήρε απαντήσεις που να πείθουν ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό, θέτοντας ακόμα και τον προβληματισμό, γιατί ενώ τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή το 2021 σε σχέση με το 2022 επίσης τα έξοδα είχαν αυξηθεί περίπου 100.000€ δεν προχώρησαν σε αύξηση των δημοτικών τελών, ενώ με τα στοιχεία που έχει η αύξηση από πέρυσί, για φέτος προϋπολογίζεται στα 50.000€ , λιγότερα χρήματα από άλλες χρονιές. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πήρε απάντηση από τη λογίστρια που έχει προσλάβει ο δήμος η οποία δήλωνε άγνοια στο συμβούλιο, για την οικονομική κατάσταση των προηγούμενων ετών, εισηγήθηκε την αύξηση των τελών.

Δείτε εδώ τις τοποθετήσεις δημάρχου –Αντιδημάρχων και συμβούλων για το θέμα

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 20:54

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr