bannernew6

Τελευταία Νέα

Η Δήμητρα Αυλωνίτη για τους πληγέντες του Ληλαντίου: «Διεκδικούμε αποζημίωση για όλους στο 100% και δεν κάνουμε πίσω– Να γίνουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά!»

Μία μέρα μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γέφυρα του Βασιλικού, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, η κα Δήμητρα Αυλωνίτη, κάτοικος περιοχής του Ληλαντίου που έχει πληγεί από τη φονική κακοκαιρία, περιγράφει σε συνέντευξη της στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm, και στην εκπομπή «τάδε Έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη πως είναι η κατάσταση από εκείνη την αποφράδα βραδιά που πλημμύρισε το Ληλάντιο και από τη μία στιγμή στην άλλη χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, κόποι μιας ζωής… Ενωμένοι μια γροθιά, οι πληγέντες του Ληλαντίου διεκδικούν αποζημίωση στο 100% για όλους χωρίς να βάζουν κριτήρια. Δεν θα αποζημιωθεί ο κόσμος που δεν έχει τις προϋποθέσεις. Το θέατρο του παραλόγου σε μία περιοχή που μετρά τις πληγές της…

«Έχουμε συντονιστεί οι κάτοικοι από την αρχή με συνελεύσεις που έχουμε κάνει και από την αρχή κιόλας της καταστροφής και από συνέλευση σε συνέλευση παίρνουμε και καινούργιες πρωτοβουλίες για το πώς θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα που είπατε κι εσείς. Να προστατέψουμε τη ζωή μας και τις περιουσίες μας » είπε η κα Αυλωνίτη και συνέχισε:

«Έχουν περάσει 7 βδομάδες από την πλημμύρα. Κοντεύουμε 2 μήνες. Έχουν γίνει παρεμβάσεις στην περιοχή για να καθαριστεί, όμως με τους αργούς ρυθμούς που γίνεται ο καθαρισμός ακόμα είναι βουνά οι λάσπες και τα λύματα. Η δυσοσμία είναι έντονη στις γειτονιές της ΟΑΣΗΣ που υπέστη και τη μεγαλύτερη καταστροφή».

Η κα Αυλωνίτη ανέφερε στη συνέχεια ότι κάποια σπίτια δεν έχουν καθαριστεί από τις λάσπες και οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν εγκαταλείψει.

«Δεν μπαίνει κάποιος να καθαρίσει με τα μηχανήματα. Καθαρίζονται μόνο οι κεντρικοί δρόμοι. Αδυνατούν οι ίδιοι να πληρώσουν για να τα καθαρίσουν. Πρόβλημα υπάρχει και με το οδικό δίκτυο σε κάποια σημεία και φυσικά ο ποταμός δεν έχει καθαριστεί από τα φερτά υλικά, το χώμα. Και είναι επικίνδυνο για μια ενδεχόμενη βροχή» είπε η κα Αυλωνίτη.

Τι γίνεται όμως με το έκτακτο χρηματικό βοήθημα των 600€ και των 6.000€ και 8.000€; Η κα Αυλωνίτη υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκε η δέσμευσή να πάρουν όλοι τα χρήματα και πως η διαδικασία γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια.

«Πάρα πολλά παραθυράκια και προϋποθέσεις που αφήνουν τον κόσμο εκτός» είπε η κα Αυλωνίτη και συνέχισε: « Είπαν ότι θα το πάρουν όλοι. Δεν τηρήθηκε αυτή η δέσμευση. Ο δήμος τα έχει τα λεφτά στο ταμείο του. Γιατί δεν τα δίνει στον κόσμο; Στις υπόλοιπες αποζημιώσεις έχουν αρχίσει να δίνονται αλλά φοβόμαστε ότι και εδώ θα βάλουν κριτήρια».

Έχει γίνει η καταγραφή των ζημιών, στις επιχειρήσεις, στα χωράφια και στα σπίτια και δεν αρκούν για κανένα ούτε τα 5.000€ ούτε τα 8.000€. Τα σπίτια και τα χωράφια έχουν χάσει πλέον την αγοραστική τους αξία, επισημαίνει η κα Αυλωνίτη. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς κάποιοι. «Γι αυτό λέμε αποζημίωση στο 100€»μας είπε.

Σε ότι αφορά τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει γίνει τίποτα ενώ μόνο η Δήμαρχος όπως ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο θα ζητούσε στο συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ από όπου ζητά απαλλαγή των πληγέντων από τους λογαριασμούς για όσο χρόνο είναι ο δήμος σε έκτακτη ανάγκη.

Τέλος, η κα Αυλωνίτη επισήμανε ότι δεν ξεκινούν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. «Θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η μελέτη, το Μάρτιο του 2021. Δεν μπορούμε να περάσουμε το χειμώνα αγωνιώντας, όταν βλέπουμε σύννεφα, αν θα πνιγούμε. Είχε νεκρούς αυτή η πλημμύρα. Τα τοιχία στο ποτάμι έχουν πέσει. Είναι ακόμα μπαζωμένο το ποτάμι. Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες για να είμαστε ήσυχοι. Ένας καθαρισμός δεν αρκεί…»

Η κα Αυλωνλίτη ανέφερε αν υπαρξει τέτοια μελέτη περι απαλλοτρίωσής,  θα το συζητήσουν οι κάτοικοι και θα αποφασίσουν.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ:

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 14:30

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr