bannernew5

Τελευταία Νέα

Το Νοσοκομείο της Κύμης εκπέμπει S.O.S – Η συνάντηση στο δημαρχείο έριξε φως στα εσωτερικά προβλήματα- Σε απόγνωση οι γιατροί της παθολογικής!

Με το Νοσοκομείο- Κέντρο Υγείας της Κύμης να «πνέει τα λοίσθια», γιατροί , νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αναζητούν πλέον χέρι βοηθείας προκειμένου να σώσουν το νοσηλευτικό ίδρυμα που φέρει το όνομα του αειμνήστου ευεργέτη γιατρού, Γεωργίου Παπανικολάου.

Ανάστατη είναι όμως και η τοπική κοινωνία στο άκουσμα και μόνο ότι θα υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας ή ακόμα χειρότερα θα βάλει λουκέτο το Νοσοκομείο, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν στο Υπουργείο για τη δράση του δεν είναι τα προσδοκώμενα.

Να σημειωθεί εδώ, ότι το Νοσοκομείο της Κύμης εξυπηρετεί πάνω από 35.000 κόσμου το χρόνο με τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν να διπλασιάζεται. Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι ενώ διαθέτει 3 χειρουργούς και κάνει το χρόνο περίπου 40 χειρουργεία, με το νοσοκομείο της Χαλκίδας με 5 χειρουργούς, να κάνει 4.000 χειρουργεία, ετησίως.

Εσωτερικά προβλήματα μεταξύ της Διοικήτριας και των γιατρών φέρονται να έχουν φέρει σε αδιέξοδο όλους ανησυχώντας για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Κύμης καθώς διακυβεύεται η υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όταν την ίδια ώρα οι γιατροί και το προσωπικό δίνουν τη «μητέρα των μαχών» για να σώσουν κόσμο από την πανδημία.

Με αφορμή και ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η Δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης πριν από λίγες μέρες που έκανε αναφορά στην υποβάθμιση του νοσοκομείου της Κύμης, ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης-Αλιβερίου, ο Αντιδήμαρχος Κύμης Αλέξανδρος Θεοδώρου έχοντας ενημερώσει σχετικά το δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου Θανάση Μπουραντά, πήρε την πρωτοβουλία, πριν το θέμα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, να πραγματοποιήσει μία συνάντηση στο δημαρχείο της Κύμης προκειμένου να γίνει σχετική ενημέρωση στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, από το Σωματείο των Εργαζομένων αλλά και από τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, για τα προβλήματα που έχει το Νοσοκομείο.

Την Παρασκευή το μεσημέρι, στο Δημαρχείο της Κύμης πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Θεοτόκης Κόντος και η Αντιπρόεδρος κα Χονδρονικόλα της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου (γιατροί), ο Πρόεδρος του Δ.Σ και γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Αυλωναρίου, Γιώργος Ζέρβας, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, Αρετή Μπάτσα-Θωμά η οποία εργάζεται στο Νοσοκομείο, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Κέκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης Νίκος Μαστροκώστας και της αντιπολίτευσης Ταξιάρχης Γλυκός.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του eviakosmos.gr, το λόγο αρχικά πήραν οι γιατροί και μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου της Κύμης οι οποίοι ανέφεραν ότι τα προβλήματα του Νοσοκομείου τα τελευταία δύο χρόνια πηγάζουν από την ίδια τη διοίκηση του Νοσοκομείου όπως ανέφεραν, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν καμία επαφή τα χρόνια αυτά με την Διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Αγγελοπούλου, η οποία τους αγνοεί και πράττει «κατά το δοκούν».

Ως απόρροια όλης αυτής της κατάστασης, έρχεται να δημιουργηθεί μια μεγάλη πληγή που «αιμορραγεί» και αφορά τη λειτουργία της παθολογικής κλινικής. Το νοσοκομείο κινδυνεύει να βάλει λουκέτο γιατί φεύγουν οι γιατροί και δε αντικαθίστανται γιατί δεν δέχονται να πάνε άλλοι. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε από τους παριστάμενους εργαζόμενους στο νοσοκομείο γιατρούς, ότι μετά τις μεταθέσεις που ζήτησαν και δικαιούνται να πάρουν οι δύο παθολόγοι, το Νοσοκομείο μένει με δύο παθολόγους, οι οποίοι από αρχές Απριλίου δε θα μπορούν να καλύπτουν τις εφημερίες του νοσοκομείου.

Για το τι σημαίνει πρακτικά αυτό, μίλησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και γιατρός Γιώργος Ζέρβας, ο οποίος έχει υπηρετήσει και ως γιατρός παλαιότερα στο Νοσοκομείο αλλά και συνεργάζεται με το Νοσοκομείο, ως εφημερεύων ιατρός στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Ο κ. Ζέρβας, επεσήμανε προς αποκατάσταση της αλήθειας για όλα όσα ακούγονται περί υποβάθμισης του νοσοκομείου και έλλειψης προσωπικού, ότι το Νοσοκομείο της Κύμης είναι από τα πιο ευνοημένα νοσοκομεία αν εξαιρέσει κανείς το ιατρικό κομμάτι. Αυτό όπως ανέφερε έχει αποκομίσει ο ίδιος όταν παίρνει τηλέφωνο να στείλει ένα περιστατικό στη Χαλκίδα. Η απάντηση που παίρνει είναι… «Στην Κύμη που δεν έχουν καρέκλες να καθίσουν από τον κόσμο» και του κλείνουν το τηλέφωνο. Αυτή η άποψη υπάρχει. Αυτό όμως που προέχει όπως είπε ο κ. Ζέρβας, αυτή τη στιγμή είναι πως θα σωθεί η παθολογική κλινική.

Γιατί, τελειώνοντας η παθολογική, τόνισε ο γιατρός πως τελειώνει και το νοσοκομείο. Και αυτό γιατί ούτε καρδιολογικό περιστατικό θα βάλει ο καρδιολόγος μέσα, ούτε θα πάρει ρίσκο ο χειρουργός να χειρουργήσει ένα περιστατικό τη στιγμή που δεν θα έχει παθολόγο. Να δοθεί προτεραιότητα στο θέμα με τους παθολόγους, να μη φύγουν πρότεινε ο κ. Ζέρβας και τα υπόλοιπα θέματα που έχουν προκύψει, μπορούν να τα δουν και στη συνέχεια!

Για το οργανόγραμμα που ισχύει από το 2012 και τις θέσεις εν ενεργεία στο Νοσοκομείου μίλησε η Αντιπρόεδρος του Σωματείου Αθανασία Χονδρονικόλα, επισημαίνοντας ότι με βάση το οργανόγραμμα σε προσωπικό είναι υπεράριθμοι. Ωστόσο όμως, θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις των γιατρών με αλλαγή του οργανογράμματος καθώς έχουν αυξηθεί στο πέρασμα των χρόνων οι ανάγκες που καλείται να καλύψει το Νοσοκομείο. Οι γιατροί ζητούν αύξηση ιατρικού προσωπικού στο οργανόγραμμα από τους 24 στους 34 όπως έγινε το Δεκέμβριο του 2019 στο Νοσοκομείο της Καρύστου. Και με ποιον θα το συζητήσουν αυτό αν δεν το συζητήσουν με τη διοίκηση για να προωθήσει το αίτημα στο Υπουργείο;

Η κα Χονδονικόλα τόνισε μεταξύ άλλων ότι θέλουν να έχουν καλή σχέση με τη διοίκηση αλλά παράλληλα να λυθούν και όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και που απειλούν με λουκέτο το νοσοκομείο που βρίσκεται στη γενέτειρα του ευεργέτη Κουμιώτη γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου.

Εύρυθμη λειτουργία νοσοκομείου σημαίνει αγαστή συνεργασία μεταξύ διοίκησης—ιατρικού –νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Τι γίνεται όμως στο Νοσοκομείο της Κύμης;

Οι γιατροί εστίασαν στις αναφορές τους στη στάση που επιδεικνύει η κα Αγγελοπούλου απέναντι τους, επιχειρηματολογώντας μέσα από μία εποικοδομητική συζήτηση που διαρκώς μπορούσε κάποιος να αντιληφθεί ότι όλα τα «δεινά» του νοσοκομείου «πηγάζουν» από τη στάση της απέναντι στους εργαζόμενους και στους ανωτέρους της.

Στα λεγόμενα των γιατρών και η «αποκρουστική» και απαξιωτική όπως χαρακτήρισαν τη στάση, που δείχνουν στο πρόσωπο της, τόσο ο Διοικητής της 5Ης ΥΠΕ κος Σερέτης όσο και ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Χαλκίδας Βαγγέλης Χατζημαργαρίτης.

Μάλιστα, ο κ. Χατζημαργαρίτης τους έχει μεταφέρει όπως είπαν ότι ο λόγος που ο ίδιος δεν έχει επισκεφθεί τελευταία το νοσοκομείο είναι γιατί δεν μπορεί να συνεννοηθεί με την κα Αγγελοπούλου κάτι που γίνεται και στις συνεδριάσεις του Συμβουλίων των Νοσοκομείων στη Χαλκίδα.

Και αναρωτιέται κανείς μετά από όλα αυτά, πώς να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου όταν οι γιατροί αναφέρουν τη στάση αυτή της διοικήτριας ως προς τους ίδιους, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι για να τα έχει καλά με τους ανωτέρους της, λέει σε όλα ναι! Τίθεται μετά από όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, θέμα συνεργασίας αμφοτέρωθεν;

Οι γιατροί επεσήμαναν πως η διοικήτρια του Νοσοκομείου συνεχώς τους αγνοεί και πράττει «κατά το δοκούν». Φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, το θέμα που δημιούργησε η ίδια με τις κλίνες νοσηλείας covid 19.

Σε ότι αφορά τη δημιουργία κλινών για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό οι παριστάμενοι στη σύσκεψη γιατροί σύμφωνα με πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για τις προθέσεις της Διοικήτριας και δεν ρωτήθηκαν καν αν αυτό μπορεί να γίνει, σε ένα νοσοκομείο που διαθέτει ένα ασανσέρ και μία είσοδο. Μάλιστα ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής αρνείται να νοσηλεύσει περιστατικό με κόβιντ δίπλα σε δωμάτια με άλλα περιστατικά.

Σε ενημέρωση που είχαν κάνει πριν από ένα χρόνο οι γιατροί όπως είπαν με έγγραφό τους στη Διοικήτρια, είχαν αναφέρει ότι θα μπορούσαν να απομονώσουν 2 μόνο κλίνες σε περίπτωση που κρινόταν αναγκαίο αλλά και αυτό υπό όρους και προϋποθέσεις.

Η Διοικήτρια σύμφωνα με τα λεγόμενα των γιατρών, η οποία θέλει να τα έχει καλά με τους ανωτέρους της, δεν τους λέει σε τίποτα όχι. Έτσι, «χρέωσε» όπως ανέφεραν 10 κλίνες κόβιντ μέσα στο νοσοκομείο της Κύμης, θέτοντας την ίδια ώρα σε κίνδυνο τις ζωές όλων όσων εργάζονται και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο και χωρίς βέβαια να υπάρχει καμία υποδομή, όπως απαιτείται, σύμφωνα με το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Και μάλιστα, είναι απορίας άξιο πως προχώρησε και σε διαγωνισμό για την παροχή συσκευών οξυγόνου…

Μάλιστα, οι γιατροί επικαλέστηκαν και τη συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο τεχνικό που πήγε από το Νοσοκομείο της Χαλκίδας στην Κύμη να ελέγξει το χώρο που η Διοικήτρια έδινε στο Υπουργείο κλίνες νοσηλείας για κορονοϊό.

Όπως ανέφεραν οι γιατροί, ο τεχνικός είπε μπροστά σε 10 άτομα ότι το νοσοκομείο της Κύμης δεν μπορεί να συνυπάρξει κλινική για ασθενείς με κόβιντ. Ούτε το Νοσοκομείο μπορούσε να χαρακτηριστεί αποκλειστικά νοσοκομείο covid 19, αφού εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμου με άλλες παθήσεις κάθε χρόνο!

Την ίδια ώρα όλο αυτό δημιουργούσε αντιδράσεις και στην τοπική κοινωνία όπου 2 δημότες από χωριό της περιοχής που χρειάστηκε να νοσηλευτούν με κοβιντ κατέληξαν στις κλινικές του νοσοκομείου Χαλκίδας, ενώ την ίδια ώρα συγγενικά τους πρόσωπα αναρωτιόντουσαν γιατί δεν τους κρατάνε στα κρεβάτια που έχουν για κόβιντ, στην Κύμη!

Ο Αντιδήμαρχος της Κύμης, Αλέξανδρος Θεοδώρου αφού άκουσε τους παραβρισκόμενους στη σύσκεψη, έθεσε το θέμα σε μία άλλη βάση και ζήτησε να το στηρίξουν και οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι. Να μην στοχοποιηθεί κάποιος, από τους ίδιους που είναι και αναρμόδιοι, σε ότι αφορά στα εσωτερικά προβλήματα που έχει το νοσοκομείο.

Ο κ. Θεοδώρου πρότεινε να καταγραφούν τα όσα αναφέρθηκαν από τους γιατρούς και το Σωματείο των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και να γίνει ένα ψήφισμα με τα αιτήματα τους, που θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση, αφού πρώτα θα συμφωνούν με το κείμενο του ψηφίσματος, όλες οι παρατάξεις.

Προφανώς και θα αναφέρονται συνοπτικά αυτά που ειπώθηκαν από στη συνάντηση όπως:

-Το αίτημα των γιατρών και του σωματείου, για την αλλαγή του οργανογράμματος και την ενίσχυση αυτού με περισσότερους γιατρούς.

- Θα εστιάζουν στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους γιατρούς που φεύγουν από την Παθολογική Κλινική, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την περαιτέρω λειτουργία του Νοσοκομείου.

- Να διερευνηθούν από το Υπουργείο τα όσα καταθέτουν οι γιατροί και το σωματείο για τους γιατρούς που φεύγουν και εκείνους που δεν θέλουν να πάνε στο νοσοκομείο της Κύμης.

Μετά τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κάποιος, ότι από τη στιγμή πλέον που η δημοτική αρχή γνωρίζει μετά από μαρτυρίες των εργαζομένων στο νοσοκομείο ποια είναι τα προβλήματα, δεν μπορεί να μείνει άπραγη. Καλείται, αφού οι εργαζόμενοι της το ζήτησαν παρουσία και των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Να επισημάνει δηλαδή, την κατάσταση που επικρατεί, στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο ως το πλέον αρμόδιο, θα διερευνήσει την κατάσταση και φροντίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εύρυθμη λειτουργία του.

Να σημειωθεί ότι η Διοικήτρια του Νοσοκομείου της Κύμης κα Αγγελοπούλου δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση αναφορικά με τα θέματα που έχουν προκύψει στο νοσοκομείο.

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr