bannernew6

Τελευταία Νέα

Ο ορθοπεδικός Νικηφόρος Στάικος για τα ηλεκτρικά πατίνια: «Έχουμε πολλά περιστατικά με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις- Μπορεί να αποβούν μοιραίες…»

Είναι η μόδα της εποχής…Ηλεκτρικά πατίνια ο σύγχρονος κίνδυνος στους δρόμους αφού γίνεται αλόγιστη χρήση του. Οι μικροί σε ηλικία φίλοι μας που τα έχουν κυρίως επιλέξει για την πιο γρήγορη μεταφορά τους, αφήνοντας στην άκρη το ποδήλατο που ξέραμε μέχρι τώρα. Άλλο ένα θέμα σε μία πόλη χωρίς ποδηλατόδρομους!

Πόσο επικίνδυνο είναι όμως το ηλεκτρικό πατίνι, όπου από τη μία ο αναβάτης είναι εκτεθειμένος και από την άλλη ο ίδιος δεν τηρεί τον ΚΟΚ και μπορεί να προκαλέσει ατύχημα ακόμα και στους πεζούς που περπατούν αμέριμνοι για παράδειγμα σε έναν πεζόδρομο; Ποιος δεν έχει δει ηλεκτρικό πατίνι σε πεζόδρομο και ποιος δεν έχει γλυτώσει την παράσυρση από καθαρή τύχη;

Ο ορθοπεδικός –χειρουργός του Νοσοκομείου Χαλκίδας σε συνέντευξή του στον EVRIPOS 90FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, την Τετάρτη 16 Ιουνίου, επισημαίνει ότι σχεδόν καθημερινά στο νοσοκομείο γίνονται μάρτυρες τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αναβάτες ηλεκτρικών πατινιών.

«Αυτά είναι αυτά που λέω εγώ τα φαινόμενα των καιρών. Μέχρι πριν περίπου ένα χρόνο είχαμε τα τροχαία, είχαμε τις πτώσεις, είχαμε όλα αυτά τα ατυχήματα που όντως δεν λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας, όντως δεν υπάρχει φοβερή εκπαίδευση, παιδεία και νοοτροπία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάικος και συνέχισε:

«Τώρα έχουμε τα ηλεκτρικά πατίνια, τα ποδήλατα και αρκετές νέες καταστάσεις. Νέες παγίδες. Σοβαρών ατυχημάτων τα οποία σε νούμερα δε, είναι απογοητευτικά. Και δεν είναι μόνο τα νούμερα. Είναι και η σοβαρότητα των τραυματισμών που συμβαίνουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Διότι πρώτον, είναι ανεξέλεγκτης πορείας. Δηλαδή, νομίζει ο καθένας ότι έχει προτεραιότητα, ότι μπορεί να εισέρχεται από παντού. Δεύτερον, ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, μέτρα ασφαλείας. Παρατηρώ και εδώ στην Χαλκίδα, τα ωραία, τα σύγχρονα μεσα αλλα κανείς δε φοράει κράνος. Κανείς δε λαμβάνει μέτρα για τον αγκώνα, για το γόνατο. Δεν υπάρχει κανένα “σοβαρό” ένδυμα, να προστατευτείς αν πέσεις. Πέρα βέβαια από το ότι κανείς δεν έχει εκπαιδευτεί στο πως θα πέφτει με ασφάλεια. Που και αυτό είναι ένα τελευταίο μέτρο προστασίας.»

Σε ότι αφορά την κίνηση με ηλεκτρικά πατίνια ή ποδήλατα στον πεζόδρομο ο κ. Στάικος επεσήμανε ότι έχουν σημειωθεί ατυχήματα από παράσυρση.

«Παλαιότερα είχαμε τα μηχανάκια που πηγαίναν όντως αντίθετα στους πεζόδρομους κλπ. Τώρα έχουμε τα ηλεκτρικά πατίνια, τα ποδήλατα κλπ. Το κυριότερο, είναι ότι σημειώνονται πολύ σοβαροί πολυτραυματισμοί. Έχουμε πολλά περιστατικά με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις οι οποίες ανάλογα μπορούν να αποβούν και μοιραίες» επισημαίνει ο γιατρός και συνεχίζει:

«Να προσθέσω εδώ, ότι όπως γνωρίζετε, δεν μπορεί σε κάθε νοσοκομείο να υπάρχει νευροχειρουργός. Χρειάζεται πολλές φορές διακομιδή στην Αθήνα. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι με την πλήρη απελευθέρωση επίσης του ωραρίου, πέρα από τη νύχτα που θα έχουμε τα τροχαία κλπ, θα έχουμε και αυτόν τον τραυματισμό γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν φώτα, δεν τους βλέπεις. Παρασύρουν όντως τους πεζούς. Όπως υπάρχουν και πολλές παρασύρσεις με αυτοκίνητα, κλπ. Αλλά η καινούργια μόδα πλέον είναι να παρασύρεται ο πεζός από πατίνι, από ποδήλατο, το οποίο δεν είναι και πολύ εύκολο να φρενάρει. Χρειάζεται εκπαίδευση.

Δυστυχώς, ξεκινάμε κάτι καινούργιο το οποίο θα αποβεί για πολλούς μοιραίο. Δεν έχουμε δρόμους, για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν φυσιολογικά όλα αυτά. Δεν έχουμε ποδηλατοδρόμους. Δεν έχουμε δρόμους για τα πατίνια. Δεν έχουμε νοοτροπία. Δεν έχουμε εκπαίδευση. Πολλοί τραυματισμοί εκτός από την κεφαλή, στα άνω άκρα. Διότι όπως πέφτουμε προσπαθούμε να σταματήσουμε κάπως όλο αυτό. Αλλά, σοβαροί τραυματισμοί και στα κάτω άκρα.

Επομένως, μιλάμε για ένα κανονικό τροχαίο στο οποίο δεν υπάρχει προστασία. Στο αυτοκίνητο μπορεί να τσαλακωθείς και να βγεις αλώβητος. Στο πατίνι δεν υπάρχει αυτό. Γιατί να μη φορέσουμε ένα κράνος; Θα χαλάσει το μαλλί;»

Και όλο αυτό διότι κάποιοι έχουν άγνοια κινδύνου, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ο κ. Στάικος, όπως ο ίδιος ανέφερε είναι από τους πιο σκληρούς που δε διστάζουν να δίνουν συμβουλές σε κάποιους ακόμα και όταν εκείνοι βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου. Φτάνοντας όπως λέει στο άλλο άκρο, να θέλει με όλα αυτά που βλέπει να καταργηθούν οι μηχανές.

«Το λέω με τέτοιο τρόπο για να μπορέσει ο νέος άνθρωπος να καταλάβει πως από τη μία στιγμή στην άλλη, στο κρεβάτι του πόνου. Και το άσχημο είναι ότι όταν μιλάμε για ποδήλατα και πατίνια μιλάμε για τη νέα γενιά, την πιο παραγωγική γενιά…» τόνισε ο γιατρός Νικηφόρος Στάικος με την ευχή να περάσουμε ένα υπέροχο καλοκαίρι και να επιστρέψουμε όλοι υγιείς.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΣΤΑΙΚΟΥ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 01:35

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr