bannernew6

Τελευταία Νέα

Άντζελα Πανταζή-Βασιληά: «Έχει μεγάλη σημασία η παιδεία- Πρέπει εμείς οι γυναίκες μαζί με τους άντρες μας να διδάξουμε στα παιδιά μας- Να τα μεγαλώσουμε χωρίς σεξιστικά στερεότυπα…»

Εικοσιπέντε χρόνια δραστήριας ζωής μετρά η Ομοσπονδία Γυναικών Βοιωτίας με την αεικίνητη δυναμική Πρόεδρο Άντζελα Πανταζή –Βασιληά, να βρίσκεται στο τιμόνι πάνω από 20 χρόνια. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η κα Πανταζή-Βασιληά, μίλησε στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στην εκπομπή «τάδε έφη», στο ράδιο EVRIPOS90FM το πρωί της Τρίτης 8 Μαρτίου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη σημασία που έχει ο τρόπος που μεγαλώνει το παιδί μέσα σε μία οικογένεια. Σημαντικό να γαλουχείται και να μεγαλώνει χωρίς σεξιστικά στερεότυπα. Στο πρόσωπο της κα Πανταζή, αξίζει να σημειωθεί οτι βλέπουμε τους Συλλόγους Γυναικών, όλης της Βοιωτίας.

Η Ομοσπονδία όπως τόνισε η κα Πανταζή-Βασιληά, δημιουργήθηκε το 1996, Μετρά 25χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και δράσης. Και με τη δημιουργία γυναικείων συλλόγων που έχουν δημιουργηθεί και ειδικά στα χωριά. Σκοπός αυτής της Ομοσπονδίας που είναι και η μοναδική στην Ελλάδα σε επίπεδο Νομού, είναι η κατοχύρωση ίσων ευκαιριών στη μόρφωση, και την εργασία για τις γυναίκες και την προστασία γυναικών και παιδιών από κάθε είδους βία και κακοποίηση. Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί σκοποί της Ομοσπονδίας καθώς υπάρχουν και άλλοι.

«Λειτουργεί σαν γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στις γυναίκες του Νομού μας. Με ανταλλαγή απόψεων, δράσεων κλπ» επισημαίνει μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και συνεχίζει: «Έχουμε κάνει παρά πολλές δράσεις όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά τώρα λόγω κορονοϊου, όπως καταλαβαίνετε έχουμε ατονήσει λίγο, αλλά ελπίζουμε αν περάσει η πανδημία να επανέρθουμε δριμύτερες, στις δράσεις μας.»

Ωστόσο, όμως εσείς Πρόεδρε δε σταματάτε να είστε δίπλα στις γυναίκες και να τις στηρίζετε. Θα ήθελα να μας πείτε, γυρίζοντας το χρόνο αρκετά χρόνια πίσω, που τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα να οργανώνονται γυναίκες συμμετέχοντας σε συλλόγους και να διεκδικούν πράγματα. Πόσο δύσκολο ήταν να στηθούν όλοι αυτοί οι σύλλογοι στη Βοιωτία; Και πόσο δύσκολο ήταν και για σας που έχετε το τιμόνι αυτής της Ομοσπονδίας με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ, να το κρατήσετε όρθιο, όλο αυτό;

Οι δυσκολίες ήταν αρκετές γιατί οι γυναίκες ήταν κλεισμένες στο καβούκι τους, εδώ που τα λέμε. Με τη δημιουργία αυτών των Συλλόγων, με μεγάλες προσπάθειες, με πάρα πολλές επιτεύξεις που έχουν κάνει οι γυναίκες της Ομοσπονδίας. ‘Έχουν οργώσει όλη τη Βοιωτία. Εγώ έμαθα και όλη τη Βοιωτία, σπιθαμή προς σπιθαμή. Και με την πειθώ, να βγουν οι γυναίκες λίγο πιο έξω από τα σπίτια τους και να δραστηριοποιηθούν. Με τις δράσεις που κάναμε. Με τις διάφορες ομιλίες, τις ημερίδες, με την επιμόρφωση των γυναικών και σε θέματα υγείας και σε θέματα επαγγελμάτων.

Με πολλή μεγάλη βέβαια δυσκολία, αλλά με αγάπη προς τις γυναίκες καταφέραμε και τωρα έχουμε συλλόγους που είναι πραγματικά πολιτιστικά κύτταρα, στα μέρη τους.

Να σημειώσω ότι συνομιλώ με μία πολύ δυναμική γυναίκα. Αυτό φαίνεται και από τη χροιά της φωνής και το λόγο σας…

Ακούστε να σας πω… Εγώ ότι κάνω το κάνω με πολύ μεγάλη αγάπη προς τη γυναίκα. Όπως και όλες οι γυναίκες του Δ.Σ που κατά καιρούς έχουν υπηρετήσει στην Ομοσπονδία. Όλες μαζί παρόλο που δεν έχουμε βοήθεια, προσπαθούμε να προσφέρουμε στη γυναίκα ότι καλύτερο μπορούμε, για να μπορέσουμε λίγο να τη σηκώσουμε ψηλά. Και να αγωνιστεί μέσα στη ζωή γιατί πραγματικά υπάρχουν προβλήματα.

Εσείς είστε αγωνίστρια στη ζωή. Και θα πω ότι εγώ είχα τη χαρά και την τιμή να σας γνωρίσω το καλοκαίρι στη Λιβαδειά σε μία εκδήλωση στην Κρύα. Οφείλω όμως εδώ να πω ότι είστε μανούλα κι εσείς. Έχετε δύο καταξιωμένα κορίτσια. Δυο επιστήμονες. Η μία γιατρός και η άλλη οικονομική διπλωμάτης. Εγώ έχω τη χαρά να γνωρίζω τη δεύτερη, τη Φανή. Και πρέπει να πω ότι όλο αυτό το ωραίο, το έχετε μεταλαμπαδεύσει και στα κορίτσια σας…Να σας συγχαρώ και ως μανούλα.

Να σας πω κάτι: Η μητέρα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Και πιστεύω ότι αυτό φαίνεται στη συνέχεια στα παιδιά. Σας ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σας λόγια…

Ένα μήνυμα δικό σας για να κλείσουμε πολύ ωραία την κουβέντα που ξεκινήσαμε σήμερα, που είναι η αρχή, καθώς θα στηρίξουμε τις δράσεις της Ομοσπονδίας κι εμείς…

Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα. Αλλά παράλληλα και πάρα πολύ ζοφερή μέρα γιατί δυστυχώς ενώ οι γυναίκες αγωνίζονται όλα αυτά τα χρόνια, με θυσίες και έχουν καταφέρει πάρα πολλά πράγματα. Δυστυχώς, υπάρχει το αγκάθι της βίας. Που είναι βία λεκτική, σεξουαλική, στη δουλειά, παντού.

Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο και πραγματικά πιστεύω ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα. Κι αυτή η δουλειά ξεκινάει πάλι από μας. Έχει μεγάλη σημασία η παιδεία. Πρέπει εμείς οι γυναίκες, μαζί με τους άντρες μας, μαζί με τους πατέρες, να διδάξουμε στα παιδιά μας. Να τα μεγαλώσουμε, να τα γαλουχήσουμε, χωρίς σεξιστικά στερεότυπα. Να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Να υπάρχει πραγματική αναγνώριση και απόδοση ίσων ευκαιριών και στα δύο φύλα. Και αυτά που είναι απλά και που ξεκινούν και όπως μπαίνουν μέσα στην ψυχή του παιδιού.

Αυτό που λέμε, οι άντρες δεν κλαίνε. Υπάρχουν τα χρώματα τα γυναικεία και τα αντρικά. Υπάρχουν τα αντρικά –γυναικεία επαγγέλματα. Όλα αυτά τα πράγματα. Αν καταφέρουμε εμείς αρχικά μέσα από την οικογένεια και μετά το σχολείο, να τα απαλύνουμε, να τα αλλάξουμε, ακόμα και τη βία.

Είδατε τι έγινε χτες; Δεκαεπτά γυναίκες σφαγιάστηκαν. Και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα όλων των στερεοτύπων που υπάρχουν. Και ευτυχώς. Να πω και ένα ευτυχώς, να ευχαριστήσουμε τις γυναίκες αυτές που μίλησαν τότε με το Κίνημα του μι του, γιατί ανοίξανε στόματα.

Βέβαια, είναι η κορυφή του παγόβουνου αυτή πιστεύω, γιατί υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί. Κυρίως στην επαρχεία οι γυναίκες δε μιλούν. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το βγάλουμε. Να το πετάξουμε για να μπορέσουν οι γυναίκες ελεύθερες πια να προσπαθήσουν ειρηνικά να συμβαδίσουν μαζί με τους άντρες, μέσα στην κοινωνία.

Σε μια κοινωνία που να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους και για όλες, άντρες και γυναίκες. Και να ευχηθούμε σ’ αυτές τις γυναίκες που υποφέρουν τώρα πάνω στον πόλεμο, να τις βοηθήσουμε όσο γίνεται. Να ευχηθούμε να μην υπάρχει πουθενά πόλεμος στη γη. Γιατί οι γυναίκες και οι κοινωνίες μόνο μέσα στην ειρήνη αναπτύσσονται.

Και να μπορέσουμε όλοι μαζί, σε περίοδο ειρήνης να ζήσουμε συντροφικά και ισότιμα, να διανύσουμε αυτή την ωραία περίοδο της ζωής μας.

Όσο συνομιλεί κάποιος μαζί σας αντιλαμβάνεται γιατί 20χρονια plus βρίσκεται στο τιμόνι μιας πολύ δυνατής Ομοσπονδίας Γυναικών. Εύχομαι κα Πανταζή να σας χαρίζει ο Θεός χρόνια για να προσφέρετε πολλά περισσότερα.

Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες και τις καλούμε όλες να έρθουν να βοηθήσουν. Σήμερα είναι η κα Πανταζή. Αύριο θα είναι η κα τάδε ή η κα Τάδε. Το θέμα είναι να γίνονται συλλογικές προσπάθειες.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΑΣ ΠΑΝΤΑΖΗ-ΒΑΣΙΛΗΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 22:02

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr